Dodaj do ulubionych

Sycylia - ciekawostki, od kuchni, porady??

IP: *.telepolska.pl 06.08.08, 13:32
Witam
Nie długo wybieram się na Sycylie.Bardzo bym prosił, o wpisanie
jakiś ciekawostek, porad, dla ludzi chcących odwiedzić Sycylię. Tak
by wyprawa nie była zwykła wycieczką, ale miała w sobie trochę z
wyprawy, klimatyzacji. BY nic nas nie zaskoczyło na miejscu.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • korwina Re: Sycylia - ciekawostki, od kuchni, porady?? 07.08.08, 22:21
      Ależ właśnie o to chodzi, żeby Cię zaskoczyło;-)wtedy jest
      najprzyjemniej;-)a Sycylia jest super!!!wróciłam w tym tygodniu, po
      trzytygodniowym objeździe;-)Trzy morza, różne plaże, cudowne widoki,
      spokój i cisza wewnątrz wyspy i na południu, turystyczny rozgardiasz
      na wschodzie i północy,fascynująca Etna, niezaponiane zabytki,
      fantastyczna kuchnia i rewelacyjne lody;-)to duża wyspa i jeżeli
      dobrze się poszuka to zawsze można znaleźć coś dla siebie. No,
      chyba, że ktoś woli arktyczne klimaty:-)dobrej zabawy!
      • Gość: tamka Re: Sycylia - ciekawostki, od kuchni, porady?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.08, 08:30
        tak tylko ja tam będę tydzień to za mało żeby wszystko zobaczyć,
        samochód będę miała na 2 dni. Biorąc pod uwagę naszą pogodę będę
        chciała tez pogrzać się na plaży i wykąpać nareszcie w ciepłym
        morzu. Uwielbiam Włochy i znam trochę ten kraj z tym, że na Sycylii
        będę pierwszy raz. Będę w Taorminie czyli w tym "wschodnim
        turystycznym rozgardiaszu". Najbardziej zastanawiam się czy warto
        wydać pieniądze na wycieczkę na Etnę, sam wjazd na Etnę kosztuje
        chyba 50 eur od osoby. Koniecznie zrobimy wypad do centralnej części
        wyspy,(in campagnia) żeby zobaczyć trochę sycylijskiego folkloru,
        koniecznie do Corleone.
        Czasem jest tak, że kogoś coś tak bardzo zachwyciło i zauroczyło, ze
        z czystym sumieniem to poleci, tak jak w moim przypadku wyjazd na
        Saharę; Tunezja to lipa ale Sahara to niesamowite przeżycie.
        Czekam na własnie takie ciekawostki.
      • Gość: lida Re: Sycylia - ciekawostki, od kuchni, porady?? IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.08.08, 17:11
        Witaj Korwina
        We wrześniu też wybieram się na Sycylię.
        Czy możesz napisać w której części są klimatyczne zatoczki, puste plaże, bo nie lubię plaż w miastach, gdzie jest mnóstwo ludzi...
        uwielbiam połączenie morza i skał.
        Szukam tanich noclegów. Jadę autem na 2 tygodnie, więc pobyt w jednym miejscu odpada. Uwielbiam zwiedzać, możesz doradzić co szczególnie zapamiętałaś?
        Jak wygląda baza noclegowa?
        Ja myślałam o jakichś hostelach, bo nie ma problemu z noclegiem na 1 noc.
        A ile kosztował przejazd autostradami?
        Jeśli będziesz miała chwilę, będę wdzięczna.
        Mój e mail lida.k@interia.pl
        • Gość: ail Re: Sycylia - ciekawostki, od kuchni, porady?? IP: *.wro.vectranet.pl 10.08.08, 21:40
          > Czy możesz napisać w której części są klimatyczne zatoczki, puste
          plaże, bo nie
          > lubię plaż w miastach, gdzie jest mnóstwo ludzi...
          > uwielbiam połączenie morza i skał.

          Tez mnie cos takiego interesuje. Jesli ktos byl na Rodos, to miedzy
          miastem Rodos a Ixią takie klimaty są. Połaczenie morza i skał -
          przypomina mi sie widok Praia da Rocha czy Alanyi. Wlasnie - gdzie
          by znalezc odpowwiedniki na Sycylii ?
          • tu-quoque Re: Sycylia - ciekawostki, od kuchni, porady?? 11.08.08, 00:06
            praktycznie biorac wieksza czesc Sycylii jest taka , plaskiego
            terenu jest bardzo malo - gory zawsze w zasiegu wzroku , czy w
            Taorminie czy Mondello ( Palermo ) czy Scopello , tak jak Mickiewicz
            pisal o Krymie - w Polsce od gor do morza ponad 1000 km a na
            poludniu Europy zupelnie inaczej ; zapewniam ,ze Sycylijczycy
            zachwycaja sie polskimi olbrzymimi lasami - tutaj jest bardzo malo
            zieleni , warto objechac troche samochodem - jak kazdy zreszta kraj
    • Gość: gosia Re: Sycylia - ciekawostki, od kuchni, porady?? IP: *.ols.vectranet.pl 09.08.08, 15:27
      Byłam we wrześniu.Nie wiem jak to jest z taksówkami, bo byłam tam
      samochodem, ale poruszałam się także autobusami, bo czasami było tak
      wygodniej.Prawdziwy klimat Sycylii zobaczyłam w przepięknym
      miasteczku Noto.Nasz gospodarz codziennie wypachniony w białych
      spodniach i czarnej koszuli późnym popołudniem wychodził na deptak,
      a żona oczywiście siedziała w domu i o niczym nie mogła
      zadecydować.Na tym deptaku pełno było starszych brzuchatych mężczyzn
      dyskutujących o czymś.Z Noto pojechaliśmy autobusem do Catanii, a
      następnego dnia do Syrakuz.I tu uwaga! Wiadomo było, że autobus
      będzie i ludzie czekają tylko że nikt nie wiedział o której
      godzinie. Dużo było propozycji od prywatnych kierowców, że nas
      zawiozą swoim samochodem, ale ceny były wysokie. W końcu doczkaliśmy
      się autobusu.W Katanii też proponowano nam zwiedzanie tego miasta
      taksówką, ale nie skorzystaliśmy z tej oferty.Ludzie są bardzo
      przyjaźni i pragną we wszyskim pomóc,ale czasami każdy mówi coś
      innego.
      • Gość: degustibus Re: Sycylia - ciekawostki, od kuchni, porady?? IP: *.36-79-r.retail.telecomitalia.it 09.08.08, 18:25
        koniecznie polecam sycylijska kuchnie - rozni sie zupelnie od
        polskiej , moze smakowac albo i nie , ale jak juz sie jest to warto
        sprobowac :
        -brioche (roznie to pisza) con gelato e panna - cos w stylu
        slodkiej , drozdzowej bulki z lodem ( gust wybierzesz )i z bita
        smietana -bita smietana we Wloszech nie jest jak w Polsce , jest
        jeszcze bardziej slodka
        -arancini ( albo arancine)- smazone ( albo lepiej gotowane ) w oleju
        kulki ryzowe wielkosci prawie dloni nadziewane rugu' albo grzybami
        albo szynka itp - bardzo kaloryczne
        -oczywiscie na pierwsze danie jest jak zwykle makaron w roznych
        postaciach i formach a pizza na poludniu Wloch je sie TYLKO
        wieczorem i jak zobaczysz pizzerie otwarte w godzine obiadowa to dla
        turystow - ja tez myslalm , ze jest to normalne danie , ale dla nich
        pizzerie sa pootwierane tylko wieczorami - a dlaczego .... W ogole
        pizza tutaj jest zupelnie inna od tego , do czego poza Wlochami
        jestesmy przyzwyczajeni - ketchup to najwiekszy horror i obraza jaki
        moze byc - w koncu jest na pizzy pieczonej swiezy sos pomidorowy
        albo male pomidorki pacchino wiec lac na to cos ohydnego i
        sztucznego jak ketchup - no ale czesto wiele znajomych mowi ze dla
        nich wloska pizza ma dziwny smak....tutaj robia ja tak samo od ponad
        100 lat - sprobowac prawdziwa pizze a pozniej co kto lubi to inny
        watek
        -wszelkie frutti di mare swieze sa dosc drogie ( chyba ze kupicie w
        sloiczku w markecie , ale to nie ten smak - w Polsce tez sa ), ale
        lowione tutaj , mimo ze wiele osob moze miec alergie na krewetki czy
        malze , nie jesc kilogramami
        -cannoli alla ricotta - chrupiace rurki nadziewane bardzo slodkim
        bialym serem
        -cassata siciliana - jest niesamowicie slodka ( po kilku kesach az
        mdli ) ciasto wypelnione ricotta i polana glazura cukrowa i z
        owocami kandyzowanymi
        Wiele typowych tutaj serow twardych mozna kupic i wiezc do Polski bo
        upaly rzczej wytrzymaja
        Na Sycylii - zalezy gdzie bedziesz - ale wiele osob moze byc
        rozczarowanych - po po calym lecie i braku zupelnym opadow od maja
        to ziemia jest po prostu spalona i zolta - , sa gdzie nie gdzie
        lasy - ale nie oczekujcie polskiej przepieknej zielonej trawy czy
        roslinnosci - bo niestety nie znajdziecie , a w miastach bardzo malo
        drzew i parkow

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka