Dodaj do ulubionych

Madera-wycieczki Itaki.

IP: 188.33.198.* 17.09.10, 21:38
Witam, Itaka proponuje kilka wycieczek po wyspie. Która Państwa zdaniem jest najciekawsza?? Najbardziej warta uwagi. Ja myślę o tej, w planach której jest przejazd kolejką linową nad Funchal, ale do końca nie wiem czy to słuszny wybór.
A może ktoś z Państwa był w hotelu Rocamar/Royal Orchid???
Będę wdzięczna za wszelkie (Nie Chamskie-oi tych mam tu sporo) sugestie.
Pozdrawiam
Hanna
Obserwuj wątek
    • bogna71 Re: Madera-wycieczki Itaki. 18.09.10, 07:53
      Mnie sie bardzo podobały wycieczki na wschód i na zachód wyspy - świetne widoki, a na zachodzie w Porto Moniz super kąpielisko w oceanie.
      Uważam, że część centralna nie jest aż tak ciekawa, tam właśnie jest w programie ten wjazd teleferico na wzgórze Monte i ogród tropikalny, ale zwiedza się go dość szybko z przewodnikiem - przynajmniej tak było w sierpniu - i nie było specjalnie czasu, żeby sobie samemu po nim pochodzić. Bez problemu w ten sposób można sobie wjechać na Monte w czasie indywidualnej wycieczki do Funchal i wtedy można sie powłóczyć po ogrodach tyle ile sie chce - oczywiście, jeżeli kogos to interesuje.
      Funchal City Tour tez w zasadzie można sobie odpuścić i pojechac samemu - chyba z większosci hoteli w okolicy jeździ bezpłatny busik do Funchal. Myśmy mieli ten tour w cenie wycieczki, więc pojechaliśmy, ale spokojnie można sobie to odpuścić.

Bardzo nam sie też podobały wycieczki na levady, ale to tez można sobie wykupić we własnym zakresie w lokalnym biurze, bo i tak Itakae tam rezerwuje te wędrówki.
      Acha, płynęliśmy jeszcze repliką Santa Marii, ze względu na dziecko, ale to tez można sobie samemu zorganizować w Funchal.
      Z tym, że byliśmy na Maderze po raz pierwszy i jesteśmy dość wygodni, więc woleliśmy dopłacić i mieć wszystko zorganizowane pod nosem - poszukaj moich postów z pobytu na Maderze - z sierpnia;)))
      Ale teraz już bym wiedziała, jak sobie samemu wszystko załatwić:)

Co do hotelu to się nie wypowiem, myśmy byli w Vila Gale w Santa Cruz - było bardzo fajnie:)
    • Gość: jasmina Re: Madera-wycieczki Itaki. IP: 88.208.105.* 19.09.10, 18:48
      Witam! Byłam z córką w lipcu w Riu Palace Madeira. Nasz hotel był blisko Rocamara. Funchal, Monte z wjazdem kolejką linową można zorganizować samemu jadąc hotelowym busem. Nasz bus zatrzymywał się w sąsiedztwie stacji kolejki, więc chyba Rocamara też. Innym razem pojechałyśmy lokalnym busem z Funchal do Camara de Lobos, takiej wioski rybackiej z pięknym widokiem na klif Cabo Girao. Spacerkiem z hotelu zaliczyłyśmy Cristo Rei posługując się mapką. Wycieczek Itaki nie znam. Byłyśmy tylko tydzień, a atrakcji dużo, więc wykupiłyśmy wycieczki w lokalnym biurze bluesun (madeirabluesun.com). Mają taką fajną mega tour po najważniejszych miejscach Madery. Z nimi też byłyśmy na levadzie Rabacal. Przyjeżdża do hotelu i odwozi busem 8 - osobowym. Madera jest piękna, byłam na czterech Kanaryjskich, które bardzo mi się podobały, ale z Maderą przegrywają (w moim odczuciu). Chętnie odpowiem na pytania. Pozdrawiam, jasmina
      • Gość: Haneczka40tka Re: Madera-wycieczki Itaki. IP: 94.254.182.* 19.09.10, 20:24
        Dzięki za wspaniałe uwagi, Jasmina czy możesz mi podac maila, miałabym parę pytań, wybieram się w listopadzie ale za bardzo nie mam czasu na "przygotowania" bo pracuję do poźna. Byłam też na czerech Wyspach Kanaryjskich i szukam odrobiny odmiany, polecę na tydzień więc w grę wchodzą maksymalnie 2 wycieczki by też i był czas na odpoczynek, spacery indywidualne zwiedzanie. Jadę z kuzynkami i wybór hotelu tak naprawdę zależy od ich budżetu więc jakis tam wypasiony nie będzie,

Mój mail to haneczka40tka@o2.pl

Pozdrawiam serdecznie.
        • Gość: kasiaroz Re: Madera-wycieczki Itaki. IP: *.toya.net.pl 20.09.10, 18:01
          Witam
          byłam na przełomie sierpnia i września z Itaki i całą wyspę objechaliśmy sami, jest to bardzo proste a przy tym można zobaczyć o wiele więcej, w razie pytan chętnie pomogę
          • Gość: ania Re: Madera-wycieczki Itaki. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.10, 21:12
            proszę o bliższe informacje :
            czy można samemu wypożyczyć autko i jakie są ceny ?
            czy pobliskie biura (lokalne) przewodnicy w jakim języku ?
            jak wygląda komunikacja lokalna i jakie są ich ceny
            pozdrawiam
            • Gość: Malutek Re: Madera-wycieczki Itaki. IP: *.centertel.pl 22.09.10, 20:57
              Trochę praktycznych informacji znajdziesz tutaj

malutek.geoblog.pl/podroz/10586/2009-10-madera
              w razie pytań pisz. Miłego pobytu.
            • Gość: kasiaroz Re: Madera-wycieczki Itaki. IP: *.toya.net.pl 23.09.10, 07:53
              można i trzeba wypożyczyć samochód dzięki temu można zatrzymać się wszędzie a nie oglądać Maderę z okien autokaru i nie bać się, my przed wylotem naczytaliśmy się, że strach ,że drogi kręte i gdybyśmy tego posłuchali nie przejechalibyśmy 450 km. mój mail to kasiaroz@tlen.pl
              pisz...
              • emilianatalia Re: Madera-wycieczki Itaki. 27.09.14, 15:55
                samochod mozna wynajac, aczkolwiek turysci wynajmuje ze wzgledu na koszty auta z malymi silnikami. niestety to blad, poniewaz Madera jest terenem mocno gorzystym i czesto jedzie sie pod stroma gore. dlatego przekalkulowalismy, ze taksowka bedzie dobrym rozwiazaniem, do tego oboje moglismy podziwiac widoki i nie musielismy sie koncetrowac na mapie. niestety Madera nie ma dobrego oznakowania.
          • Gość: sylka Re: Madera-wycieczki Itaki. IP: *.as13285.net 23.09.14, 13:35
            Chciała bym w przyszłym roku wybrać się tam z mężem w podróż poślubną. Chciała bym się dowiedzieć jaka jest cena takiego wyjazdu z itaki w sierpniu, zastanawiam się również czy wykupić wycieczki objazdowe z itaki czy na miejscu znaleźć biura które to organizują??? Niżej podaje swojego E-mail i dziękuję z góry za informacje i poświecenie czasu
            • Gość: anna Madera-wycieczki z Itaki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.14, 09:44

Czesc,

Cena zalezy od hotelu w ktorym zdecydujecie sie zamieszkac. Obecne katalogi
              Itaki maja ceny zimowe. Wejdz na strone www.itaka.pl i zorientuj sie
              ogolnie. Na miejscu, w hotelu, rezydentka Itaki zaproponuje Wam fakultety.
              W Funchal jest duzo biur podrozy oferujacych lokalne wycieczki objazdowe.
              Ja korzystalam z fakultetu Itakii i bylam zadowolona z jej przebiegu. Wygodnie,
              sprawnie i informacyjnie.

Pozdrowienia - a.
            • emilianatalia Re: Madera-wycieczki Itaki. 27.09.14, 15:53
              sylka absolutnie nie wykupuj zadnych wycieczek od Itaka. na Maderze co pare krokow sa agencje sprzedajace wycieczki, do tego jak napisalam mozna wynajac taksowke, ktora obwiezie Was po najciekawszych miejsach. dzieki temu mielismy tyle czasu ile chcielismy na zwiedzanie tych miejsc. szczerze mowiac denerwowalyby mnie zbiorki o konkretnej godzinie itd. do tego bylismy w takich miejscach do ktorych nie docieraja turysci.
    • emilianatalia Re: Madera-wycieczki Itaki. 27.09.14, 15:50
      bylismy na Maderze na przelomie sierpnia i wrzesnia i do tej pory nie moge ochlonac. bylo cudownie i mam nadzieje, ze jeszcze tam wroce. mieszkalismy niedaleko Funchal, wiec codziennie po kolacji wedrowalismy 4 km w jedna i 4 km w druga strone na wieczorny spacer i drinka lub sok z pomaranczy. (Funchal jest urocze, zwlaszcza wieczorem).
      sami zorganizowalismy sobie wycieczke kolejka linowa i zwiedzalismy oba ogrody, bez pospiechu, stresu itd.
      zobaczylismy niemalze cala wyspe, wynajmujac na pelne 2 dni taksowke. placilismy za nia za dzien 105 EUR i taksowkach obwozil nas po najfajniejszych miejscach, przy okazji dowiedzielismy sie wiele ciekawych rzeczy na temat Madery i ich mieszkancow. w 3 dzien podrzucil nas na lewade i w umowionym miejscu odebral. zostawil nam nawet swoj aparat telefoniczny, zebysmy nie ponosili kosztow polaczen. oprocz zwiedzania wyspy, poplynelismy katamaranem z Funchal (polecam bardzo) ogladac rekiny i delfiny w naturze (rewelacja).
      :). bylismy na slynnym targu w Funchal i w wielu kosciolach. (w zasadzie chyba wszystko co bylo do zobaczenia w Funchal zobaczylismy).
      w sobote poplynelismy na Porto Santo. wiekszosc czasu zamiast wylegiwac sie na plazy, poswiecilismy na spacery i zwiedzanie. nie zaluje, ze tam poplynelismy, aczkolwiek sama Madera jest milion razy ladniejsza.
      dla tych ktorzy wybieraja sie na Madere polecam wykupic tylko sniadanie i zywic sie w restauracjach.
      pamietajcie, ze najpyszniejszym deserem jest pudding z marakui. jedlismy go codziennie gdzies indziej i musze przyznac, ze jest rewelacyjny.
      no i poncha od rana do wieczora. najpyszniejsza pilismy w wiosce rybackiej, gdzie gosc na naszych oczach robil ja ze swiezej marakui, rumu, miodu. w wiekszosci sklepow kupuje sie ja z butelki, dlatego taka przyrzadzona na swiezo jest nieporownywalnie lepsza.
      jest ona w dwoch wydaniach z marakui lub z cytryny, mnie do gustu przypadla ta pierwsza.
      aha i nie polecam kupowac owocow do Poski, ja wiekszosc wyrzucilam do kosza. :(
    • yendras0 Re: Madera-wycieczki Itaki. 30.09.14, 20:16
      Byłem na Maderze w czerwcu 2014. Nie korzystałem z wycieczek Itaki.
      Funchal zwiedziłem piętrowymi autobusami "Yellow buss", a wycieczki po wyspie kupiłem w lokalnym biurze turystycznym.
      Napisałem o tym w wątku: forum.gazeta.pl/forum/w,19,151655194,,Madera_z_Itaka.html?v=2
    • Gość: maciek Re: Madera-wycieczki Itaki. IP: *.play-internet.pl 19.03.15, 17:44
      Nie polecam żadnych.Ekstremalnie drogie,wręcz absurdalne ceny.Własnie wróciłem i jestem zdegustowany rezydentką p.Beatą .nie mam pretensji o niedopowiedzenia żeby uniknąć niewygodnych pytań bo okazałoby się ze wycieczki o niczym ale kłamanie o taxówkarzach naciągaczach (uwaga kradną,oszukują) czy odradzanie wynajecia auta(zabiora wam 500e za byle ryse na aucie.) to kłamstwa.Korzystalismy my osobiscie z taxi 4ro krotnie w tym raz calodzienny objazd wyspy i było wspaniale.Podobnie reszta wspólwycieczkowiczów.A brednie o wynajmowanych autach-wystraczy w Funchal wynajac auto z pełnym ubezp a nie auta z kaucjami czy blokadami na karcie i po sprawie.Bezpieczenstwo 100%..Polecam wynajecie taxi-120e i calodzienny objazd wyspy.Kierowcy robia to solidnie z wprawą bez presji,dowcipnie.Przygoda 1wszej klasy.Generalnie dzien na wyspę,dzień na Funchal i reszta......levady bądź plazowanie.
      • Gość: strelicja Re: Madera-wycieczki Itaki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.15, 18:42
        Potwierdzam. Bylismy dwa razy na Maderze. Pierwszy raz skorzystalismy z wycieczki fakultatywnej u miejscowej rezydentki. Fakt, duzo drozszej niz w lokalnym biurze.
        Korzystalismy tez z opcji taksowkowej. Przy czterech osobach jest znacznie tansza
        niz wynajecie samochodu. Na zyczenie podam imie i numer telefonu pani ktora
        obwiozla nas milo, profesjonalnie po okolicach Funchal. 55 euro za pol dnia jezdzenia.
        Samochod van (mini bus). Co kto lubi. Wszyscy lubimy porownywalne wycieczki taniej.
        Itaka jest znacznie drozsza niz liczne lokalne biura. Madere zwiedza sie latwo.
        Opowiesci rezydentki o "niebezpieczenstwach" poza Itaka ignorowalismy. Kazda
        Itaka swoj ogon chwali:)

Boa viagem!
        • Gość: Ana Freitas Re: Madera-wycieczki Itaki. IP: *.dsl.telepac.pt 31.03.15, 14:51
          Hi, I live in Madeira and i can say its fantastic islands. If you're looking into means of transport, rent a car is best option. And if you have smartphone look for free GPS app called MEO DRIVE.
          If you prefer BUS which is cheaper i recommend this guide (its in english): www.horariosdofunchal.pt/guia-en/
          If you need more information don't hesitate to contact me. ;)
          • Gość: Ewa Re: Madera-wycieczki Itaki. IP: 31.220.213.* 07.04.15, 20:43
            Hi Ana I am going to Madera in june. When I can order a taxi for hol day travel. Could you give me your advice. I will live in Funchal. Kind regards Ewa
            • Gość: Aninhas Re: Madera-wycieczki Itaki. IP: 213.190.218.* 09.04.15, 00:34
              Hi, Ewa! I can give you some good advices regarding transport in the island, taxis and guides. You can contact me in facebook group: "Madeira Islands for Travellers" or in my gmail: aninhasalegre (just add at the end @gmail.com). Also everybody that needs some help or advice feel free to do that, since i don't come here often. As i said before, i'm just someone trying to help tourists here and not doing business.
        • Gość: Ewa Re: Madera-wycieczki Itaki. IP: 31.220.213.* 07.04.15, 20:38
          Wybieramy sie na Madere w czerwcu. Czy moglabym prosic o numer telefonu zaufanej taksowki. Dziekuje bardzo. Ewa
          • Gość: strelicja Taksówka w Funchal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.15, 14:37

Cześć Ewo,

Jeździliśmy z bardzo sympatyczną Marią (nr tel. 919 859 589). Możecie zadzwonić i umówić
            się w Waszym hotelu. Gdyby zapytała skąd znacie jej numer to powiedzcie, ze od
            zadowolonych turystów z Polski. W cenach wynajmu taksówek możecie się wcześniej
            zorientować na postoju przy parku św. Franciszka (Jardim de Sao Francisco) na Avenida
            Arriaga - centrum Funchal. Trasy i ceny za dzień/pół są umieszczone na tablicy na początku postoju.

Bon voyage - s.
            • Gość: Aninhas Re: Taksówka w Funchal IP: 213.190.218.* 09.04.15, 00:38
              Its good idea, but take into account that prices of taxi are expensive compared to bus day trips or public transports. In some cases, normally if you're 4 persons it can be cheaper taxi that bus day trips, but it depends where you want to go and how many persons there are.
              • Gość: strelicja Re: Taksówka w Funchal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.15, 10:32
                Ola amigo/a,

I agree. Buses are an easy and affordable (inexpensive) way to explore the island
                but one should be aware that certain routes are only traveled once a day.
                For party of four more convenient can be to hire a taxi.

However if one decide to take a water taxi from Funchal to Lisbon this trip would
                have been very, very expensive - prohibitively expensive:) It would be cheaper to take
                a plane.

Take care - s.
          • Gość: Maja S. Re: Madera-wycieczki Itaki. IP: *.icpnet.pl 22.06.15, 12:20
            Hej.
            Ja wybieram się na Maderę pod koniec czerwca z Poznania.
            Szukam towarzyszki do pokoju.
            • Gość: Ana Re: Madera-wycieczki Itaki. IP: *.cpe.netmadeira.com 26.06.15, 22:08
              Hi, Maja! Contact me at aninhasalegre(@gmail.com) I might help ;)
              • Gość: ; Re: Madera-wycieczki Itaki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.15, 13:01
                Or you may not:)
            • dorotazurla Re: Madera-wycieczki Itaki. 27.06.15, 15:56
              Hej.
              Mam zamiar na Maderę w końcu czerwca.
              Bede sama. Jak mogę z wami skontaktować?

Gość portalu: Maja S. napisał(a):

> Hej.
              > Ja wybieram się na Maderę pod koniec czerwca z Poznania.
              > Szukam towarzyszki do pokoju.
    • Gość: Ana Re: Madera-wycieczki Itaki. IP: *.cpe.netmadeira.com 27.06.15, 13:43
      Ahaha, off course, its a free world. :P Just trying to help, there is a group/community in facebook called "Madeira Island for Travellers" and some people there are always looking for someone to share cost of rent a car, find traveller partner, informations, etc. I just didn't want to write it here because i don't know if it's allowed...
      But if you want something more concrete of information or advice about hotels/and hostels, i can write some there are well located and cheap.
    • mustang70 Re: Madera-wycieczki Itaki. 19.05.16, 10:05
      jak to jest z wyporzyczeniem auta słabo znam Angielski czy to dobry pomysł
      • adam.art Re: Madera-wycieczki Itaki. 20.07.16, 19:59
        Z polskim też kiepsko! - wypoRZYczyniem? Wstyd! Do książek, a nie za auto czy podróże!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka