GoĹÄ: robex123 IP: *.play-internet.pl 03.06.12, 09:29 Portugalia -objazdowka Luzytania wczoraj i dziś. Prosze o opinie. Wybieramy sie 31-08-12 (jedzie ktos jeszcze w tym terminie?) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rege2 Re: Luzytania wczoraj i dziś 09.06.12, 19:40 szukam singielki na czerwiec.. Odpowiedz Link Zgłoś
rege2 Re: Luzytania wczoraj i dziś 11.06.12, 19:53 dzisiaj kupiłam www.wakacje.pl/oferty/portugalia/lizbona/luzytania-wczoraj-i-dzis-182749.html?od-2012-06-22,do-2013-05-12,7-dni,dla-singli Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: robex123 Re: Luzytania wczoraj i dziś IP: *.play-internet.pl 12.06.12, 08:16 Fajnie,jedziez juz na dniach,my dopiero we wrzesniu.Napisz opinie po powrocie. Odpowiedz Link Zgłoś
rege2 Re: Luzytania wczoraj i dziś 12.06.12, 09:02 znalazłam opinię... Ocena biura podróży Rainbow Tours Rainbow Tours 6.0 To był mój dziesiąty wyjazd z tym biurem. Tym razem wybrałam Portugalię - LUZYTANIA WCZORAJ I DZIŚ. Bardzo polecam ten program osobom, które chciałyby poznać ten kraj. Program bardzo interesujący - wiele atrakcji: przejażdżka żółtym tramwajem, rejs, wieczór fado czy wizyta w bodedze z degustacją wina. Wszystko przebiegało zgodnie z programem. Hotele 3* a nawet 4*, co jest dla wycieczek objazdowych niespotykane, Do obiadokolacji serwowane było wino i woda, już wliczone w cenę. POLECAM. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: magda Re: Luzytania wczoraj i dziś IP: 94.42.247.* 30.06.12, 20:31 ja jade od 17.08 - 24.08 - ktos jeszcze w tym terminie? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wojtul Re: Luzytania wczoraj i dziś IP: *.kielce.vectranet.pl 15.07.12, 11:42 a co podają na obiadokolacje na objeździe w Portugalii? Odpowiedz Link Zgłoś
rege2 Re: Luzytania wczoraj i dziś 16.07.12, 09:22 wróciłam świetny program, Portugalia piękna hotele super, jedynie ten pierwszy zalatuje stechlizną nam podawali nawet wino! butelka na 4 os. różnie, albo szwedzki stół, albo serwowane..lazanie, ryby, mięso... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: robex123 Re: Luzytania wczoraj i dziś IP: *.play-internet.pl 16.07.12, 11:07 Witaj Reg,napisz cos wiecej Czy program napiety (jak wczesnie sie wstaje)? Pilot? czy jest czas wolny? co kupic? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mazluc Re: Luzytania wczoraj i dziś 16.07.12, 19:54 wycieczka objazdowa ''łatwa'', trasy przejazdu- ok 200- 300 km dziennie.Wyjazdy ok 8 -9:00 rano, powrót do hotelu ok 19:30. Pilot Artur P - wysoka kultura osobista,jednak powinien poprawić zarządzanie grupą - np. czas wolny często dawany i bez kontroli ' zwykle dłuższy niż określony na początku.Program generalnie zrealizowany, z tym,że przejażdżka żółtym tramwajem, w jednym cała grupa, w Lizbonie - to porażka- większość osób stała stłoczona, to też nie widać trasy przejazdu. Spacer po mieście nie odbył się - tłumaczenie ,że strajk.Wycieczka fakultatywna do Tomaru - brak możliwości skorzystania , bo wg pilota biuro nieprawidłowo podało informacje . Urokliwa trasa objazdu, niezłe hotele rekompensowały uchybienia. Bardzo dobre rozwiązanie to system odbiornik/przekaźnik - guide tour- wszyscy mogą oglądać obiekty i słuchać. Generalnie polecam imprezę i życzę miłych wrażeń Odpowiedz Link Zgłoś
rege2 Re: Luzytania wczoraj i dziś 16.07.12, 20:24 czas wolny w porze lanchu, jedni jedzą, inni zwiedzają, bądź kupują ciuchy w markowych sklepach... przerwy na toalety, kawę na cpn kobiety kupowały torebki z korka, b. ładne; w Obidos ceramika, płytki azulejos...inne pierdołki, magnesy... w markecie przed Fatimą -figurki, różańce..i tu radzę robić zakupy, potem drożej i brak czasu wino albo na degustacji w Porto, albo taniej w markecie /obok jednego hotelu/ lub na lotnisku..moim zdaniem wino drogie, mówię o Porto Artur w porządku...ma facet cierpliwość.. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wojtul Re: Luzytania wczoraj i dziś IP: *.kielce.vectranet.pl 17.07.12, 16:46 Ciekawe informacje. Mam jeszcze parę pytanek. Czy kierowca sprzedaje wodę i inne napoje? Czy na śniadanie są tylko sucharki? Czy można wchodzić do kościołów i sanktuariów w spodenkach i luźnym stroju (poza Fatimą bo to zastrzegli już w katalogu)? Czy występ fado jest godny polecenia? Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
rege2 Re: Luzytania wczoraj i dziś 18.07.12, 09:14 tak, sprzedaje wodę z lodówki/ 0.50c/ śniadania , wybór - kawa, soki, mleko, płatki, wędliny, sery, jajecznica, kiełbaski, ciasta, sałatki owocowe, owoce, pomidory, ...jedynie trzeba wcześniej zjechać, bo się stoi długo w kolejce... lunch można zjeść na mieście 2 hotele naprawdę eleganckie; w jednym 2 noclegi te kościoły to właściwie zabytki klasztorne, spodnie do kolan mogą być Fatima - to właściwie szybki przemarsz...nie uczestniczyliśmy w nabożeństwie; i czas wolny na fado nie byłam, ale sporo osób zadowolonych... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wojtul Re: Luzytania wczoraj i dziś IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.12, 01:24 Dziekuje bardzo za wyczerpujace informacje. Nie moge sie doczekac wyjazdu-jeszcze trzy tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: robex123 Re: Luzytania wczoraj i dziś IP: *.play-internet.pl 20.07.12, 08:18 Regge,a co to jest to fado? Mam jeszcze pytanie, przylot i odlot byly o czasie? Rozne opinie o enterze. Odpowiedz Link Zgłoś
rege2 Re: Luzytania wczoraj i dziś 21.07.12, 13:19 Robex z W-wy 3 h opóźnienia z Faro //to samo ale K-ce, Pozn. planowo fado , to muzyka ,śpiewy tęsknych pieśni zobacz , na you tube, to nie moje klimaty zresztą, wieczorem się wraca, szybko na kolację i zaraz wyjazd...nocny powrót i znów rano wyjazd..szybkie tempo Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewasza Re: Luzytania wczoraj i dziś IP: *.infocoig.pl 21.07.12, 13:38 Gdzie zlokalizowany jest pierwszy i ostatni hotel? Zastanawiam się nad wykorzystaniem pierwszego i ostatniego dnia na plażowanie, czy była taka możliwość? I ile kosztował wstęp na fado? Odpowiedz Link Zgłoś
marcosch Re: Luzytania wczoraj i dziś 22.07.12, 19:26 jedziemy 10 sierpnia z katowic. ktos moze ejszcze? pytanie czy hotele sa gdzies w centrum miast? czy wieczorem mozna jeszcze gdzies wyskoczyc i na wlasna reke zweidzic? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Aga Re: Luzytania wczoraj i dziś IP: *.compnet.com.pl 22.07.12, 21:21 podpinam się Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: macunaima Re: Luzytania wczoraj i dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.12, 23:28 Pytania Czy 1autobus, czy pietrowy, ile mniej więcej osób na 1 objezdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
rege2 Re: Luzytania wczoraj i dziś 24.07.12, 10:22 autobus nowy, jeden poziom nas było 52 osoby; długo trwało kwaterowanie, wjazd windami;kolacja -czekanie w kolejce, w dodatku były mecze, raczej nikt nie jechał do centrum; zakupy w marketach obok hotelu... Odpowiedz Link Zgłoś
dociekliwyonline Re: Luzytania wczoraj i dziś 26.07.12, 12:29 A jak rozwiazano ostatni dzien - kwestia sniadania / wylot do Poznania jest o 9:45, co oznacza wczesny wyjazd z hotelu na lotnisko /? W biurze Pani mnie zapewnia, ze dostaniemy suchy prowiant. Prawda? Bede wdzieczny za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Iwona Re: Luzytania wczoraj i dziś IP: 156.17.207.* 06.08.12, 13:51 Wyjazd do Poznania z Faro o 9:45 oznacza w praktyce wyjazd z hotelu o 05:30 . Było śniadanie, ale bez świeżego pieczywa, zresztą o 5:30 nie bardzo się chce coś wrzucać do żołądka. Dodatkowo, niestety, opoźniony był samolot o 1 godzinę. Ale w sumie to drobiazgi...wycieczka naprawdę godna polecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dociekliwyonline Re: Luzytania wczoraj i dziś 06.08.12, 23:49 Dzieki za odpowiedz. Jeszcze jedno pytanie: wieczor z fado? Gdzie / Alfama ?/ i ile kosztuje /+ kolacja?/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nertera Re: Luzytania wczoraj i dziś IP: *.nplay.net.pl 07.08.12, 01:11 Fado - 40 euro, półtorej godziny, lampka wina, orzeszki, www.timpanas.pt Odpowiedz Link Zgłoś
dociekliwyonline Re: Luzytania wczoraj i dziś 07.08.12, 15:32 Wypada mi podziekowac, choc sama info zbila mnie z nog. Lokal w Alcantra i typowa komercja dla grup/ bo i wystepy typu folk z calej Portugalii/ i to za te pieniadze. Szkoda ... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ala Re: Luzytania wczoraj i dziś IP: *.com.pl 26.07.13, 11:43 Czy usadzanie w autokarze naprawde odbylo sie wedle kolejnosci zakupu wycieczki, kto pierwszy ten pierwszy wsiada i wybiera? ja jade za 2 tygodnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mira Re: Luzytania wczoraj i dziś IP: *.adsl.inetia.pl 28.07.13, 20:14 Do Ali. Napisałam przed chwilą spot pod niewłaściwy adres. Odpowiedziałam na pytanie dotyczące wyjazdu z poprzedniego roku. Mój komputer wkleił złą datę, co się dopiero po wysłaniu okazało. Odpowiedziałam w nim też na pytanie o tryb przydzielania miejsc w autokarze. To było też Pani pytanie. Serdecznie pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marcosch Re: Luzytania wczoraj i dziś 07.08.12, 17:45 czy hotele na objazdowce znajduja sie centrum miast , czy mozna cos pozwiedzac wieczorem na wlasna reke? Odpowiedz Link Zgłoś
elapos Re: Luzytania wczoraj i dziś 11.08.12, 11:54 Witam Bardzo się cieszę, że mogłam przeczytać informacje o tej objazdówce, bo wybieramy się na nią 24 sierpnia z tym , że po niej będziemy wypoczywać w hotelu Playacanela w Hiszpanii. Czy ktoś z Państwa wypoczywał może w tym hotelu?. Jeśli tak , to bardzo proszę o wrażenia. Z góry dziękuję Ela Odpowiedz Link Zgłoś
freeramona Re: Luzytania wczoraj i dziś 11.08.12, 21:24 Byłam w tym roku po objazdówce. Tak to w miarę ok. Jak dla mnie to dużo małych dzieci, jeśli komuś to nie przeszkadza.Nie podobało mi się też, że zamiast opaski all inclusive są kart magnetyczne. Trzeba z nimi wszędzie chodzi.Animacje wieczorne też nie zaciekawe. Jedzenie i pokoje w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
elapos Re: Luzytania wczoraj i dziś 12.08.12, 12:49 Witam Bardzo dziękuję za wiadomość. Mam nadzieję, że we wrześniu nie będzie już tak gwarno ( koniec wakacji) . Mam jeszcze pytanie, czy na plaży jest bar (w opisie hotelu jest) , bo mamy opcję HB i fajnie by było gdyby była możliwość zjedzenia czegoś na plaży, no i czy jest szansa wymiany pokoju z parteru na górne piętra. Czytałam też, że w tym regionie jest dużo komarów. Czy to prawda i trzeba wziąć jakieś środki przeciwko? Pozdrawiam serdecznie Ela Odpowiedz Link Zgłoś
freeramona Re: Luzytania wczoraj i dziś 15.08.12, 13:36 Bar na plaży był nieczynny , był tylko bar w holu, przy wejściu na plażę. Tam niewielkie przegryzki (hamburger, hot dog). W restauracji można kupi obiad ale to wydatek 19 euro. Nie daleko jest centrum miasteczka i tam sporo knajpek. Co do komarów, to trochę ich było ale bez przesady. Chyba ,że bardzo ich przyciągasz;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosc Re: Luzytania wczoraj i dziś IP: *.berendsen.pl 07.12.12, 11:35 Witam, zastanawiam się na ww/w wycieczką (jako prezent na 35 urodziny). Niestety w necie bardzo mało info na ten temat :( ile czasu sprzedza sie w autokarze, czyli np przejazd rano w jedna strone 2-3 godz. dziennie i powrót tyle samo ? duzo czasu wolnego w ciagu dnia ? jakies ciekawe dodatkowe fakultety ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marcosch Re: Luzytania wczoraj i dziś IP: *.gl.digi.pl 08.12.12, 11:28 sluze pomoca, bylem w tym roku na tej objazdowce. moj nr gg 8167807 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jerro Re: Luzytania wczoraj i dziś IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.12, 01:35 O kruca bomba - jak można się podniecać tak zorganizowaną wycieczką, zero swobody, gonienie od miejsca do miejsca, ścisk i oglądanie tylko tego co w przewodnikach...zero pomyślunku i jeszcze za taką kasę.....masakra Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: masz Re: Luzytania wczoraj i dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.13, 20:27 Witam!! Bylismy w pierwszej polowie lipca.Dobry standard hoteli choc jedzenie slabe. Najgorszy hotel to niby 4 gw z basenem kolo Batalhi. Kiepska klimatyzacja, fatalne jedzenie.Trasa ciekawa niezbyt przeladowana. Powazny minus to brak w Sintrze palacu Pena. To co proponuje biuro to palac Quintra da Regaleira ciekawostka ale dozo mniej atrakcyjna. Z hoteli pod Lizbona i Porto autobusami komunikacji miejskiej mozna bez problemu dojechac na wieczorne zwiedzanie. Zwlaszcza Porto przepiekne noca. Pilot byl to pan Artur bardzo kompetentny, panujacy nad grupa, ktora akurat nam trafila sie fajna, zdyscyplinowana. Polecam mimo lekkich niedociagniec. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ada Re: Luzytania wczoraj i dziś IP: *.sm-rozstaje.pl 02.08.13, 20:23 czy jakies szczegoly odnosnie dojazdu komunikacja do Lizbony i Porto? jakie to byly hotele, bo nie wiem czy zawsze sa te same? Odpowiedz Link Zgłoś
masz111 Re: Luzytania wczoraj i dziś 03.08.13, 14:52 Jesli chodzi o komunikacje miejska to niestety nie pamietam numerow linii. Spod hotelu byly 2 autobusy. Na recepcji udzielili pelnej informacji, dolozyli mapke. To patrzac na rozklad na przystanku wyglada dosyc przerazajaco bo wypada blisko 30 przystankow. W rzeczywistosci zatrzymuje sie tylko gdy ktos wysiada badz czeka . Nasz autobus stanal max 10razy- bylo po 20tej.Przyjechal w czasie krotszym niz nasz wycieczkowy ktory jechal obwodnica i blizej godzin szczytu, gdy nas wiozldo hotelu. Z tego co mowil pilot zrozumialam ze w jednym sezonie hotele sa zawsze te same. To byl Holiday Inn Express. Jedynie na co trzeba uwazac to by "zalapac sie" na ostatni autobus z centrum cos kolo 0.3. W Lizbonie podjechalismy z grupa jadaca na fado, ale byl tez przystanek przy hotelu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: macunaima Re: Luzytania wczoraj i dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.13, 09:57 Dosyć tanie są taksówki. W Porto do centrum zapłaciliśmy 6 euro na 4 osoby, to chyba nawet taniej niz autobus na 4 os. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ada Re: Luzytania wczoraj i dziś IP: *.sm-rozstaje.pl 04.08.13, 17:25 czy autobusem tez mozna dojechac do centrum Porto? jaki byl hotel w Porto i jaka odleglosc od centrum? mam tez pytanie o ktorej srednio byl przyjazd wieczorem do hotelu na kolacje, by moc jeszcze pojechac do centrum wieczorem Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ada Re: Luzytania wczoraj i dziś IP: *.sm-rozstaje.pl 04.08.13, 16:49 dziekuje za wszystkie informacje . Ja wybieram sie 16.08 z Poznania i mam nadzieje,ze bedzie rownie fajnie jak u Was. potem zostaje tydzien w luna alpinus i tez zastanawiam czy stamtad mozna gdzies wyruszyc autobusem ,np do faro? moze ktos wie? Odpowiedz Link Zgłoś
masz111 Re: Luzytania wczoraj i dziś 04.08.13, 18:50 Z hotelu pod Porto do centrum tak jak opisalam - jada 2 autobusy - przystanek pod hotelem.Co do pobytu w hoteluna Algarve to raz korzystalismy z autobusu - bilety ponad 3 Euro/os. Wracalismy Taxi bo dla 4 osob cena autobusu i taxi byla taka sama. To bylo w Albufeirze trasa do hotelu kolo 15km. potem mielismy wypozyczone auto ( duzo drozej na na Kanarach czy nawet na Maderze) wiec problemu nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ada Re: Luzytania wczoraj i dziś IP: *.sm-rozstaje.pl 04.08.13, 18:57 czyli holiday inn express i dojazd to bylo o porto czy o lizbonie? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: macunaima Re: Luzytania wczoraj i dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.13, 21:24 W Lizbonie nocleg jest z reguły w Almadzie po drugiej stronie Tagu, to trochę daleko. W Porto jest bliżej centrum i zdecydowanie polecam taksówkę. W tamtym roku były dwa noclegi w Lizbonie a raczej pod Lizboną w Almadzie, pierwszy i ostatni (poza tymi rozruchowymi w Silves na Algavre oczywiście) oraz dwa pod rząd w Porto. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ada Re: Luzytania wczoraj i dziś IP: 194.181.1.* 05.08.13, 09:51 wszystkie informacje bardzo cenne :-) a jesli chodzi o czas wolny na objezdzie, jedzonko, zakupy? No i moze jakies wskazowki co warto kupic i gdzie? np. pamiatki, winka itp Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ada Re: Luzytania wczoraj i dziś IP: *.sm-rozstaje.pl 04.08.13, 17:27 Misz, a jak z dojazdem w Porto do centrum ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ala Re: Luzytania wczoraj i dziś IP: *.com.pl 05.08.13, 09:53 Warto kupic wycieczke fakultatywną Lizbona nocą? Czy to tylko koncert fado?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: macunaima Re: Luzytania wczoraj i dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.13, 10:59 W tamtym roku nie było takiego fakultetu Lizbona nocą. Po prostu był dłuższy spacer po Fado po Lizbonie. Odpowiedz Link Zgłoś
masz111 Re: Luzytania wczoraj i dziś 05.08.13, 20:10 nie ma osobnego wyjazdu na zwiedzanie Lizbony noca. Jest fado z pozniejszym spacerem. Mozna wybrac sie samemu. Nie bylam ale nikt nie wyrazal entuzjazmu , mowiac oglednie, mowiac o fado. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ada Re: Luzytania wczoraj i dziś IP: *.sm-rozstaje.pl 11.08.13, 11:53 czy polecacie jakies wina (nazwy poprosze) , ktore warto przywiezc? Jesli tak, gdzie najlepiej kupowac: na degustacji, w marketach, na lotnisku? Czy w ogole dostepne w malych butelkach zeby przywiezc jako drobiazg-pamiatke z portugalii? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ala Re: Luzytania wczoraj i dziś IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.13, 21:32 wlasnie wróciłam, objazd spoko, nie jest zbyt meczacy, odleglosci bliskie, hotele w porządku, glownie holiday inn express, jeden wypasiony hotel SPA w Alcobacie, pierwszy i ostatni nocleg jest w miejscowosci Silves, przyjemny hotel z basenem, malownicze miasteczko. Pilotka fajna. ogromny minus za autokar, w ogole nie ma klimy, zwykły nawiew - masakra. mozna kupowac wode, cole i piwo u kierowcy i jest to wbrew pozorom najtansza opcja. woda u kierowcy -mała butelka za 50eurocentów, w sklepach od 1,30euro minimum. w czasie dnia min 1.5godz czasu wolnego, ktory przy okazji sluzy zjedzeniu obiadu - moim zdaniem srednie rozwiazanie, bo zanim znajdzie sie lokal, zanim zamowi, zanim oni to przygotuja... i zanim sie zje, to mija juz ponad godzina, poza tym jest dosyc drogo. w itace jest o tyle lepiej rozwiazane ze podwoza pod konkretna knajpe i maja wynegocjowane ceny - tak bylo w turcji. tutaj trzeba sie bylo liczyc z ceną ok. 20-30 euro za obiad dla 2 osob z napojami. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dorota Re: Luzytania wczoraj i dziś IP: *.sm-rozstaje.pl 01.09.13, 14:03 wrocilam z objazdu i naprawde super wycieczka. hotele bardzo dobre, najlepsze kolacja w Silves-2 noclegi. Pilot- P.Malgosia super przygotowana i naprawde z duza wiedza. Lokalni przewodnicy to porazka, byli bo byli i na tym ich rola sie konczyla. W zwiazku z tym 140 euro na bilety wstepu i przewodnikow to troche za duzo. Kierowca Elvio bardzo sympatyczny i pomocny, poza tym patrzac jak jezdzili inni, on byl naprawde dobrym kierowca i trasa nie byla stresujaca. Jesli chodzi o czas wolny to faktycznie nie bylo zapasu, na jedzenie dlugi sie czekalo (oni maja czas na wszystko) i wiekszosc tego wolnego czasu zajmowalo wlasnie szukanie lokalu, czekanie, jedzenie i biegiem z powrotem. Z fakultatywnych fajny byl Tomar, ale powinno to byc normalnie w progrmie (10 euro+6 bilet) ,poza tym niektorzy chcieli zostac dluzej w Fatimie ,a Tomar byl w tym samym czasie ,wiec nie dalo sie 2 miejsc jednoczesnie. Miasteczka piekne i naprawde duzo miejsc do zobaczenia. Dodatkowo bylam na Algarve- piekne plaze, zwlaszcza Falesia -spacer brzegiem do Vilamoury sama przyjemnosc, w przeciwienstwie do Albufeiry, gdzie tlumy ludzi, klimat angielski (jedzenie tez) ,mnostwo sklepikow z pamiatkami itp. i trzeba idac sie w glab miasta by zobaczyc cos oryginalnego i normalne portugalskie życie Odpowiedz Link Zgłoś
r16c Re: Luzytania wczoraj i dziś 02.09.13, 10:53 Jaki wybrałaś hotel? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mira Re: Luzytania wczoraj i dziś IP: *.adsl.inetia.pl 28.07.13, 19:54 Do robex123. Byłam już, niestety (31-05 do 14-06-2013). Niestety - bo bardzo bym chciała to doświadczenie powtórzyć. Objazdówka była fantastyczna! Bardzo szeroki program, bardzo wiele zabytków najwyższej klasy, świetny przewodnik, p.Anita. Nawet pogoda była b.dobra. Portugalia jest przepiękna. Architektura bardzo wdzięczna w fotografowaniu, dużo gotyku ozdobionego w stylu manuelińskim (specyfika portugalska). Dużo pięknej ceramiki "azulejos" (też klasyka portugalska). To wszystko w przepięknym krajobrazie. Ludzie mili i pomocni, sprawny autokar, niezbyt długie przejazdy, fajne i dość obfite jedzenie, nawet tu i ówdzie wino do kolacji. W autokarze można kupić wodę mineralną. Hotele przerosły moje oczekiwania. Dużo podróżuję, byłam też na wielu objazdówkach, tu byłam przyjemnie zaskoczona. Poza tym wszystko było O.K.- program został w pełni zrealizowany. W autokarze usadzono nas w kolejności podpisania umowy, informując przy wsiadaniu o przydzielonym numerze. Tak miałam zresztą już kilkakrotnie. Nasza grupa liczyła 60 osób (w jednym autokarze). Wbrew cichym obawom większości - wszystko świetnie działało. Duża grupa zdecydowała się na fakultet - do Tomar. To trzeba zrobić koniecznie! Rewelacja! Zdaję sobie sprawę, że moja udana wycieczka to wynik dobrej logistyki i cech osobowości pani Anity, naszej miłej, mądrej i kulturalnej przewodniczki. Życzę Państwu kogoś takiego. Ważnym czynnikiem był też skład grupy. To byli fajni ludzie - mili, kulturalni, pogodni i życzliwi. Drugi tydzień spędziłam w hotelu Playa Canella na Costa de la Luz, w którym było świetnie i skąd blisko do Sewilli, z czego skorzystałam. A tak nawiasem - przywiozłam ponad 2 tysiące zdjęć. Ciągle się nimi "bawię" i z trudem przychodzi mi, konieczne przecież. wyrzucanie niektórych, gorszych. Odpowiedz Link Zgłoś