Dodaj do ulubionych

Portugalia - wynajem samochodu: opinie i rady

19.07.12, 21:20
Witam serdecznie.

Bardzo proszę o wszelkie informacje dotyczące wypożyczania samochodu w Portugalii:
- jaką wypożyczalnię Polecacie w Portugalii? (a które zdecydowanie odradzacie?)
- lepiej na miejscu (mnie interesują okolice Albufeiry) czy rezerwacja przez internet (jeśli przez internet to w jakiej firmie)?
- które wypożyczalnie oferują pełne ubezpieczenie?
- które wypożyczalnie oferują dostawę auta do hotelu?
- jak z dostępnością aut w szczycie sezonu - lipiec/sierpień?
- i wszystko inne co się wiąże z wypożyczeniem auta w Portugalii :)

Cenne będą wszelkie informacje (także te dotyczące opłat za autostrady w przypadku auta z wypożyczalni - czy trzeba rozliczać się samemu (poczta?) czy zrobi to firma wypożyczająca. A może unikać autostrad?

Przejrzałem sporo wątków, gdzie pojawiała się tematyka wypożyczania aut w Portugalii, ale nie za wiele tam "świeżych" i konkretnych informacji.

Z góry dziękuje za wszelkie informacje i opinie (w imieniu własnym, a także wszystkich tych, którzy wybierają się do Portugalii i planują zwiedzanie tego pięknego kraju wypożyczonym autem) .
Obserwuj wątek
    • Gość: kroliczana Re: Portugalia - wynajem samochodu: opinie i rady IP: *.statestreet.com 20.07.12, 06:55
      warto tez czasem poczytac inne watki bo dyskusja czesto schodzi na inne tory niz wynika z tytulu:)

skopiuje to co napisalam w innym watku:)

Samochod wynajmowalam w Polsce (do odbioru w Lizbonie) bo podobno na miejscu nie jest latwo - zwlaszcza w Lizbonie, i faktycznie jak oddawalam kluczyki to para przede mna chciala wynajac od nastepnego dnia i nic nie mieli.. Ogladalam strony wszystkich wiekszych firm i ceny mnie zabily, a z pelnym ubezpieczeniem to juz w ogole dramat. Skorzystalam wiec z posrednika o nazwie Economy Car Rentals, ktory ma umowy z roznymi ( w tym takze lokalnymi) firmami. Na ich stronie dokonuje sie rezerwacji konkretnej klasy samochodu i po kilku godzinach dostaje sie informacje z jakiej konkretnie wypozyczalni dostaniemy samochod. Mozna sobie sprawdzic w sieci opinie o tej danej wypozyczalni i jesli nam sie nie podoba to skorzystac z infolinii i poprosic o zmiane. W naszym przypadku tak sie wlasnie zdarzylo bo ta pierwsza ktora nam zaproponowali miala fatalne opinie ale bez problemu znalezli nam inna (Interrent), niestety nieco drozsza. W sumie za 19 dni wynajmu zaplacilismy troche ponizej 1500 - nie pamietam dokladnie bo placi sie karta kredytowa i kurs w dniu rezerwacji i faktycznej zaplaty byl inny. Co do ubezpieczenia to jest to nieco skomplikowana sprawa. Pelne ubezpiecznie bez jakiegokolwiek wkladu wlasnego gwarantuje nam economy car rentals wiec w przypadku np. stluczki wypozyczalnia sciagnie nam z karty za naprawe a my juz musimy sobie dochodzic zwrotu od economy... podobno nie ma z tym najmniejszego problemu jesli sie ma wszystkie papiery. U nas na szczescie wszystko bylo ok wiec nie wiem jak to wyglada w praktyce. W momencie wypozyczenia samochodu wypozyczalnia zablokowala nam na karcie kaucje ok 750eur na pokrycie ewntulanych szkod ale uwolnili nam ta kwote juz w sobote a oddalismy samochod w piatek wieczorem... Z ciekawosci sprawdzilam teraz ich oferte i nie jest zbyt ciekawa bo w lipcu i sierpniu ceny bardzo ida w gore. Taki sam zakres dat w lipcu kosztuje prawie dwa razy tyle ile zaplacilismy w czerwcu..

i z jeszcze innego watku:
      sposob platnosci zalezy od konkretnej autostrady:) Niektore maja bramki i placi sie normalnie a niektore naliczaja oplaty elektronicznie. Przed wjazdem na autostrade jest zawsze znak, ktory mowi w jaki sposob jest pobierana oplata - zwykle znak jest na tyle wczesnie ze mozna jeszcze zmienic zdanie i pojechac inna droga :) np. autostrada Lizbona-Porto jest platna przez bramki (20.95 EUR), Porto-Guimaraes tez. A22 w Algarve jest w tym dziwnym systemie z platnoscia na poczcie (nie korzystalismy). W sumie jak sie ma duzo czasu to nie ma potrzeby jezdzic autostradami bo wszedzie sa alternatywy w postaci bezplatnych drog krajowych.

Ogolnie jezdzi sie bardzo fajnie, drogi sa porzadne a pobocza szerokie i standardowo wykorzystywane podczas wyprzedzania co jest bardzo wygodne. Trzeba sie tylko przyzwyczaic ze Portugalczycy zawsze przepuszczaja pieszych na pasach jak tylko wygladaja jakby chcieli przejsc i standardem jest porzucanie samochodu na awaryjnych na pasie i zakazie parkowania:)

Mam nadzieje ze pomoglam - w razie pytan, chetnie odpowiem.
      • chokai Re: Portugalia - wynajem samochodu: opinie i rady 25.07.12, 14:36
        Ceny wypożyczenia samochodu w Portugalii są znacznie większe niż w np. w takiej Hiszpanii (co najmniej o 50%), nie wiem z czego to wynika.

Korzystne ceny znajdziesz w :
        www.economycarrentals.com/
        www.argusrentals.com/
        www.rentalcargroup.com/
        czasem autoeurope.pl

Natomiast tzw. "All Inclusive Insurance" w Economy Car Rentals to fikcja , trzeba wczytać się w "Terms and Conditions".
        Rozmawiałem z ich "infolinią" i potwierdzili, że za uszkodzenia wszystkich wymienionych tam elementów i tak zostanę obciążony (a trudno nie uszkodzić podczas jakiegoś wypadku np. szyb).

Jeśli rzeczywiście chcesz nie ponosić kosztów tzw. "Excess" to warto zainteresować się dodatkowym ubezpieczeniem, które takie koszty pokrywa, wyjdzie taniej niż dokupienie w wypożyczalni jakiejś opcji typu Super-CDW itp.

• jaari_65 Re: Portugalia - wynajem samochodu: opinie i rady 23.07.12, 19:27
      Na początku czerwca korzystałem z pomocy tej firmy.
      Solidnie, z pełnym ubezpieczeniem. Autka w dobrej kondycji. Polecam.
    • kroballo Re: Portugalia - wynajem samochodu: opinie i rady 27.07.12, 15:29
      My również korzystaliśmy z pośrednika, cars4holidays. Wybraliśmy auto z lokalnej wypożyczalni Green Trip. Na lotnisku w Lizbonie czekał na nas ich pracownik. Podpisaliśmy umowę, obciążono nam kartę na kwotę wynajmu (20EUR dziennie), bez żadnej dodatkowej kaucji. Wszystko sprawnie, zwrot też. Była opcja podstawienia/odbioru z hotelu, kosztowało to chyba 15EUR. Będąc w Algarve w pierwszej połowie lipca widzieliśmy lokalne wypożyczalnie z wolnymi autami, cenami chwalili się podobnymi, nie wiem tylko jak z ubezpieczeniami.

Co do autostrad. Też się obawialiśmy płatności za A22, ale okazało się, że to nie takie skomplikowane. Po 2 dniach od przejazdu można już iść na pocztę lub sklepy oznaczone jako PayShop i tam podać nr rejestracyjny auta. Płacisz i tyle. W Algarve korzystaliśmy właśnie z PayShop, natomiast w Lizbonie płacąc za powrót byliśmy na poczcie.

Szkoda nam było czasu na przejazd N125, autostrada zdecydownie wygodniejsza. Odcinek Albufeira-Lagos ok. 5 EUR.

• Gość: MoyFoy Re: Portugalia - wynajem samochodu: opinie i rady IP: *.ngn.lv 14.01.13, 14:36
        Wypożyczalnia samochodów na całym świecie w przystępnych cenach! www.economycarbooking.com
        • Gość: Krzysiek Re: Portugalia - wynajem samochodu: opinie i rady IP: *.icpnet.pl 17.03.13, 18:21
          Cześć
          czyli co:)?
          wypożyczam autko,jadę sobie taką autostradą z elektronicznym systemem i idę potem na pocztę i podaję numer rejestracji?Nie muszę kupować jakiegoś urządzenia?Wypożyczalnie nie zabezpieczają jakoś tego?Jakiś chory ten system strasznie zniechęca do autostrad,
          Poz
          • Gość: Marcel Re: Portugalia - wynajem samochodu: opinie i rady IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.13, 22:13
            System nazywa się ViaVerde. Samochody z wypożyczalni mają (pod lusterkiem wstecznym zazwyczaj) urządzenie już zamontowane. Jedziesz i po 2-3 dniach idziesz na pocztę podajesz nr rej i po bólu. Polecam również autostrady mniejsza strata czasu choc droga IC1 do Lizbony (jechałem nią w jedną stronę) też niczego sobie. Żeby u nas były takie drogi. Jechaliśmy też do Sevilli polecam tankowanie w Hiszpanii tańsze paliwo :) Za 7- osobową ALHAMBRE z przebiegiem 3000 km za 4 dni wyszło nam ok 500 euro + 200 za bilety wstępu itp. Niestety nie pamiętam nazwy wypożyczalni my braliśmy z hotelu.
            • marek_czarek Re: Portugalia - wynajem samochodu: opinie i rady 18.03.13, 08:15
              A skutery można tam wypożyczyć? W Hiszpanii to najlepsza forma przemieszczania się na krótsze dystanse.
              • Gość: Krzysiek Re: Portugalia - wynajem samochodu: opinie i rady IP: 150.254.212.* 18.03.13, 08:46
                Strzelili sobie w stopę tym systemem.
                Biorę auto -gdy je oddaję niedługo wyjeżdżam więc nie mam czasu na zapłacenie i szuklanie poczty etc,co wtedy?
                Każda wypożyczalnia ma to cudo za lusterkiem?Czy podanie samej rejestracji wystarczy jeśli np.tego cuda nie ma za lusterkiem?
                dziwne to jakieś i sporo utrudnia,tym bardziej,że człowiek jedzie odpocząć a nie uganiać się po urzędach
                Pozdr
    • Gość: TT Re: Portugalia - wynajem samochodu: opinie i rady IP: 212.33.80.* 15.04.13, 06:56
      Czy ktoś wie jak jest z dostępnością tych aut "od ręki"? Próbuję zarezerwować przez internet - tylko wyskakuje mi informacja o braku fotelika dla dziecka...jak jest z tą dostępnością fotelików dla dziecka??
    • Gość: Endi Re: Portugalia - wynajem samochodu: opinie i rady IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.14, 00:09
      Polecam wypożyczalnie green trip car z lizbony.
      Rezerwowalem wcześniej przez internet. Jedyny problem to polisa super cdw, której nie dostałem fizycznie, poza adnotacja ze istnieje na umówie. Na szczęście podróż było ok, sprawdzenie polisy w praktyce nie było potrzebne. Poza tym super. Auto ok (skoda), ceny konkurencyjne ( ok 100pln za dzień), generalnie wspaniała podróż , bardzo fajnie sie jeździ po Portugalii, idealny kraj na urlop
      • Gość: one year Refleks szachisty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.14, 13:38

Zwracasz uwage na daty postow?
      • Gość: Gaga Re: Portugalia - wynajem samochodu: opinie i rady IP: *.ip.netia.com.pl 08.07.14, 16:26
        Właśnie wybieram się do Portugalii. Czy istnieje możliwość wypożyczenia auta w Lizbonie i podstawieniem go do hotelu poza Lizboną? Pewnie, jak czytałam wcześniej , to ileś kosztuje tylko kwestia ile. Czy rzeczywiście Green Trip jest dobrą wypożyczalnią i co to jest super cdw
        • race.camel Re: Portugalia - wynajem samochodu: opinie i rady 08.07.14, 16:55
          1. Tak. Koszt dostarczenia auta poza Lizbona = 25 euro
          2. Korzystalem jeden raz i nie mialem zastrzezen.
          3. CDW (Collision Damage Waiver) - zrzeczenie sie odpowiedzialnosci
          za kolizje lub uszkodzenie samochodu - forma ubezpieczenia ktora kupuje sie od firmy.
          Wykup. Super to najwidoczniej chwyt marketingowy abys czula sie lepiej:)
          Zauwaz, ze innego nie ma.
          • Gość: Dominik Re: Portugalia - wynajem samochodu: opinie i rady IP: *.dynamic.chello.pl 25.08.16, 11:42
            CDW i SCDW to dwie różne sprawy , przy CDW masz zawsze blokowaną kartę kredytową na średnio 800-1500 Euro w zależności do auta i jak będzie jakiś wypadek lub kradzież to ta kwota przepada :/ SCDW ma z reguły dwie opcje , zmniejszenie kaucji do 20% lub 0% ..oczywiście za konkretną opłatą. Jadąc w 4 osoby należy brać SDCW ... przy 2-óch zaczyna się problem finansowy ... co właśnie zaczyna nas boleć przy planowaniu urlopu w Algarve ...
        • Gość: Joanna Re: Portugalia - wynajem samochodu: opinie i rady IP: *.icpnet.pl 18.07.14, 04:23
          Proszę o kontakt na biuro@zasmakujportugalii.pl możemy przygotować wycenę wypożyczenia samochodu i podstawienia w dogodne miejsce
          • pawelski1964 Re: Portugalia - wynajem samochodu: opinie i rady 04.08.14, 12:13
            Witam,
            czy jest mozliwe wynajęcie na jeden dzień samochodu w Porto i oddanie go w Lizbonie, a później wynajęcie na jeden dzień w celu dojechania do Algarve?
            • brooks44 Re: Portugalia - wynajem samochodu: opinie i rady 05.08.14, 18:32
              Chyba wiekszosc wypozyczalni ma taka opcje, wiaze sie to jednak z dodatkowymi kosztami, ktore moga byc calkiem spore. Nam za samo oddanie samochodu w centrum Lizbony a nie na lotnisku doliczyli 10 euro, tak wiec w Twoim przypadku moze byc duzo wiecej.
    • Gość: Bart Re: Portugalia - wynajem samochodu: opinie i rady IP: *.dynamic.chello.pl 05.10.14, 10:04
      Mam pytanie.Odpowiedź na nie przewineła się między wierszami, ale nigdy nie padła wprost,a mianowicie: Czy jak wypożyczę samochód w Faro na lotnisku, to mogę nim pojechać do Hiszpanii i Gibraltaru?Czy wiąże się to z dodatkową opłatą?

Ktoś zasugerował, że wynajem auta w Portugalii jest dużo droższy niż w Hiszpanii.Czy w zwiazku z tym,lepiej mi dojechać z Faro do Sewilii autokarem, aby właśnie tam wynająć samochod?

dzięki za pomoc
      • malin7 Re: Portugalia - wynajem samochodu: opinie i rady 05.10.14, 15:02
        To zalezy od wypozyczalni, najlepiej zapytaj się o to. Bylismy teraz w Portugalii we wrzesniu, pozyczaliśmy samochód w firmie na A :) , pytalismy o mozliwośc jazdy do Hiszpanii i jak najbardziej moglismy bez żdnych opłat. Ale może być róznie w róznych wypozyczalniach więc wczytaj się w warunki albo zapytaj. Co do Gibraltaru, to kiedys będąc w Hiszpani nie moglismy pojechac wypozyczonym autem tam i zostawilismy samochód tuz przed granicą, to chyba była taka miejscowośc La Linea , nie pamietam teraz. W kazdym razie zostawiliśmy samochód i na piechote przekroczyliśmy granicę. Gibraltar rządzi sie swoimi prawami i musisz dokładnie popytac. Poszukaj tez na forum Hiszpania informacji, było tego sporo
    • Gość: spam killer Re: Portugalia - wynajem samochodu: opinie i rady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.14, 13:40
      Wal sie, zalosny spamerze.
    • Gość: sunny Re: Portugalia - wynajem samochodu: opinie i rady IP: *.cpe.netcabo.pt 30.01.16, 19:05
      sunnydaysvalley.wordpress.com/2016/01/30/wypozyczenie-auta-w-lizbonie/ sprawdźcie tutaj
    • alenaegt4u111 Re: Portugalia - wynajem samochodu: opinie i rady 28.07.19, 05:55
      Ze swojej strony mogę polecić wypożyczalnię samochodów economybookings.com Ceny zaczynają się już od 39 zł. Poza tym zaskoczyła mnie miła obsługa, odpowiedzieli na wszystkie pytania i starali się sprostać moim wymaganiom.
      • ja.s.i.u Re: Portugalia - wynajem samochodu: opinie i rady 28.07.19, 11:21
        Dlaczego powyżej mamy ukryty link? podświetla się na niebiesko economycośtam, a prowadzi do strony hespac... Wirusa chcą podrzucić?
    • meg1989 Re: Portugalia - wynajem samochodu: opinie i rady 24.10.19, 11:13
      Cześć, jesli chodzi o wypożyczenie samochodu w Portugalii, korzystałam z porównywarki HAPPYCAR -> www.happycar.pl/ z odbiorem na lotnisku.

Nie miałąm żadnych problemów przy bookowaniu auta ani przy jego odbiorze :) Warto z nich skorzystać
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka