Dodaj do ulubionych

wycieczki fakultatywne

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.16, 16:13
Witam.
Moze mi ktos powiezieć ,czy w Portugalii sa jakieś biura które organizują wycieczki ?
Chodzi mi o to żeby nie jechać od rezydenta :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: pij porto Re: wycieczki fakultatywne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.16, 18:29

Oczywiście. W każdym turystycznym miejscu.
    • beti22 Re: wycieczki fakultatywne 29.07.16, 08:54
      Chodzi mi o polskiego przewodnika -:) moze ktos był i mi cos poleci ? Bede w Monte Gordo
      • Gość: pij piwo Sagres Re: wycieczki fakultatywne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.16, 11:26

Żadne z trzech biur turystycznych w Monte Gordo nie zatrudnia polskojęzycznego przewodnika.
    • adam.art Re: wycieczki fakultatywne 29.07.16, 21:04
      2 lata temu - 2 tygodnie wakacje obok Albufeiry (południe Portugalii/Algarve) - z Itaki.
      Rezydentka proponuje wycieczki w chorych cenach. Lokalne biura o wiele taniej! Polecam!
      Np - całodniowa wycieczka z Itaki do Sevilli - 60 euro, a w miejscowym biurze 15 euro!!!
      Autobus wygodny, wyjazd o świcie, ale trzeba mieć na uwadze, że pilot mówi "tylko" po angielsku, niemiecku, hiszpańsku, no i portugalsku, zna też sporo słów po rosyjsku.
      Warto tych 50-100 słówek po angielsku się jednak nauczyć. Proszę tego nie traktować jako zarozumiałość, bo sam daleki jestem od dobrej znajomości tego języka, ale wniosek sam się nasuwa... Haracz za znajomość tylko polskiego jest taki, a nie inny.
      I żeby było jasne: za wejście do katedry (rewelacja) w Sewilli trzeba zapłacić 8 euro/os. I odstać dobrą chwilę przy wejściu. Pilot nie prowadzi za rękę cały dzień, piwo, wodę (sklep, knajpę), jedzenie (sklep znowu lub knajpa) trzeba sobie samemu znaleźć lub wybrać:) i zapłacić:)
      Podobnie jest z wycieczkami do Lagos, Przylądka św. Wincentego, samemu lokalnymi autobusami i własnym tempem można to zrobić łatwo i przyjemnie, a nie tłuc się 40-os grupą za nienormalne pieniądze. Tyle a propos Algarve, ale przypuszczam, że dotoczy to każdego regionu!
      U nas proponowano jeszcze "rewelacyjną" wycieczkę do Lizbony (+Fatimę), 2-dniową za 150 euro...
      starsze panie wróciły ledwo żywe z tego, non stop w busie, Lizbona to 1 spacer krótki, nie polecały. Proszę się tego wystrzegać.
      • beti22 Re: wycieczki fakultatywne 29.07.16, 21:31
        Bardzo dziekuje za odpowiedz -:)
        Jednak zdecydowaliśmy sie na wypożyczenie samochodu , zawsze tak robimy ale myślałam ze moze do Lizbony lepiej byłoby z przewodnikiem ( duze miasto , kłopot z parkowaniem ) Chcemy zwiedzić Lizbonę , Sewillę , no i wybrzeże a jak sie uda to i Giblartar , będziemy na dwa tygodnie to trzeba to wykorzystać -:)
        Pozdrawiam -:)

• j363 Re: wycieczki fakultatywne 29.07.16, 22:23
          Ja byłam w maju w tych rejonach,zaczynalismy od przylotu do Málagi.po drodze Giblartar i to koniecznie.Na Górze są przecudne widoki.my poruszaliśmy się ich autobusami.Giblartar rozlozyliśmy na dwa dni.p otem była Tarifa,jeden dzień był na Maroko.ale nie warto.Tanger okropny.
          Potem Kadyks.Sewilla
          • beti22 Re: wycieczki fakultatywne 31.07.16, 19:20
            J 363
            Bardzo dziekuje za info :-) napewno popłyniemy na ta plaże bo uwielbiamy wlasnie takie wycieczki .
            Jak bede miała jeszcze pytania to bede pytać ok ?
            • j363 Re: wycieczki fakultatywne 31.07.16, 20:09
              Tak,pytaj.Ja też dluuugo szukalam wskazówek i pytalam na forach i blogach.Kilka tyg mi zajęło układanie naszego planu.Na dwa tyg.
              Giblartar z małpkami i przecudownymi widokami będzie pięknym przeżyciem i zostanie na długo w pamięci i na zdjęciach.
              Tak samo jak Ilha Deserta czy przyládek Św.Vincenta.
              • beti22 Re: wycieczki fakultatywne 01.08.16, 18:55
                A jak ceny /?? drogo ? chodzi mi o sklepy i knajpy da sie przeżyć ?:-) czy potrzeba fortunę?
                • beti22 Re: wycieczki fakultatywne 01.08.16, 19:02
                  A masz moze gdzieś umieszczone jakieś fotki ? :-)
                  • j363 Re: wycieczki fakultatywne 01.08.16, 19:21
                    Nie,ja nie zamieszczam nigdzie moich zdjęć.
                    Zresztą mam na pendrive w domu,a teraz jestem za granicą w pracy.
                    • beti22 Re: wycieczki fakultatywne 01.08.16, 19:53
                      ok rozumie :-)
                • j363 Re: wycieczki fakultatywne 01.08.16, 19:18
                  Ceny,raczej takie jak w całej Europie.Nie zauważyłam różnicy między Włochami a Hiszpania czy Portugalia,jednak zakupy robiliśmy w dużych marketach.a obiady jadalysmy na mieście.Obiad od osoby-
                  • beti22 Re: wycieczki fakultatywne 01.08.16, 19:53
                    dziekuje za odp i info, my lecimy 12 wrzenia na 2 tygodnie i wypożyczamy samochód na 4 dni lub tydzień musimy sie jeszcze zastanowić na ile bedzie on konieczny .
                    Lecimy z Tui
                    • j363 Re: wycieczki fakultatywne 01.08.16, 20:53
                      Ok.
                      Jeśli wyporzyczycie auto,to zapewne musicie wracać do hotelu na nocleg.
                      Pozdr.
      • Gość: enemi Re: wycieczki fakultatywne IP: *.dynamic.chello.pl 31.07.16, 00:21
        A czy z lokalnych biur była opcja wycieczki do Lizbony?
        • j363 Re: wycieczki fakultatywne 31.07.16, 10:22
          Niestety nie wiem,bo nie zwracałam uwagi na Lizbonę.poniewaz nie miałam w planach to nie przywiązywalam specjalnej uwagi.Nie pomogę w tej kwestii.
        • ja.s.i.u Re: wycieczki fakultatywne 31.07.16, 18:55
          Była, z tym że przewodnik najczęściej angielski. Można kupić "wypasioną", kiedy zawiozą cię we wszystkie najważniejsze miejsca (klasztor, twierdza Belem itd.) albo tańszą, gdzie wyrzucą cię na Rossio i powiedzą o której w to samo miejsce przyjedzie autobus. Pierwsza opcja - zobaczysz więcej, druga - zwiedzisz centrum Lisbony (winda, tramwaj pod górę, a nawet będzie czas na tramwaj 28, czy włóczenie się po mieście (bezpiecznie, nie ma się czego obawiać).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka