xavier111 30.09.04, 17:49 ... czyli nieprawdziwe sterotypy (bo sa tez prawdziwe ale to inna sprawa). Prosze o wpisywanie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xavier111 1. Lizbona lezy na 7 wzgorzach. 30.09.04, 17:55 Nieprawda. Twierdzi tak nawet wielu Lizbonczykow ale schody sie zaczynaja jak im kazac wymienic te wzgorza. Ilu respondentow, tyle wersji. Zreszta przewaznie dochodza do jakichs pieciu, dalej nie wiedza. Szukalem tez w intenecie i znalazlem 3 wersje, znacznie sie od siebie rozniace. Problem polega na tym ze tych wzgorz jest wiecej, a czasami nie wiadomo czy cos jest jednym wzgorzem czy dwoma. Czyli wedle uznania. Zreszta, tak na marginesie, to w przypadku wiekszosci miast o ktorych sie mowi ze sa zbudowane na 7 wzgorzach (a sa ich dziesiatki) jest to nieprawda, albo raczej wishful thinking. Odpowiedz Link Zgłoś
keepersmaid Re: 1. Lizbona lezy na 7 wzgorzach. 30.09.04, 18:08 OK, ale chodzi ci o mity z cyklu sami o sobie czy jak inni ich widza, a to nieprawda? Sami o sobie "Fado, Futebol e Fátima" - nieprawda bo fado lubia rzczej cudzoziemcy ostatnio, natomiast futebol e Fátima nadal jak najbardziej... (no moze jednak bardziej futebol niz Fátima). Obcy mit o portugalczykach chyba nie istnieje, moze hiszpanie sobie cos o nich opowiadaja albo brazylijczycy, bo poza tym to po prostu nikt ich nie zna zeby sobie stworzyc jakis stereotyp. Ah, no i oczywiscie mit wlasny, ze sa niepokonanymi Latin Lovers czyli machos Latinos. UI! Odpowiedz Link Zgłoś
xavier111 Re: 1. Lizbona lezy na 7 wzgorzach. 30.09.04, 18:11 Racvzej chodzilo mi o to jak inni ich widza, ale w sumie wszystko jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
xavier111 2. Porto to najpopularniejsze wino w Portugalii. 30.09.04, 18:03 Nieprawda. Ani najpopularniejsze, ani uwazane za najlepsze. Przecietny Portugalczyk nie pija co dzien do kolacji lampki porto, jak to sobie niektorzy wyobrazaja. Porto jest winem regionalnym, popularnym na Polnocy. W Lizbonie i na poludnie od niej pija sie przede wszystkim wina z Alentejo, a nawet wina z Beira sa popularniejsze niz porto. A caly swiat zna porto dzieki Anglikom, ktorzy je zaczeli do siebie sporowadzac nie dlatego ze bylo najlepsze albo najpopularniejsze, ale dlatego ze je mozna bylo latwo transportowac (najpierw lodziami rabelo z gory Douro potem z Porto statkami do Anglii). Czegos takiego oczywiscie nie mozna bylo zrobic z winami z Alentejo. Porto Anglikom posmakowalo i oni je spopularyzowali na calym swiecie przekonujac wszystkich ze Portugalia to kraina winem porto plynaca. A wcale tak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
keepersmaid Re: 2. Porto to najpopularniejsze wino w Portugal 30.09.04, 18:14 Po primo Porto to nie wino jako takie tylko wino wzmacniane i dorabiane alkoholem, wiec moze to dlatego Anglikom tak przypadlo do gustu, co eda pili jakies wytrawne swinstwa :) Po drugo przecietny portugalczyk daje Porto w prezencie (starszej cioci na rozgrzewke albo innostrancom), sam nie pije bo po kawie woli whisky albo aguardente, ewentualnie sie napatoczy na "Porto de honra" czyli toast oficjalny np. na powitanie kogos, gdzie toast jako taki mozna wzniesc Porto albo czym innym, bo przymusu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
xavier111 3. W Portugalii nie zabija sie bykow. 30.09.04, 18:09 Taka jest oficjalna wersja. Byka zabija sie po zejsciu z areny a nie tak jak w Hiszpanii na arenie. Zabronione jest tez zabijanie bykow w ulicznych fiestach, z wyjatkiem malej dziury o nazwie Barrancos, gdzie 3 lata temu na to ponownie zezwolono. Niestety w rzeczywistosci byki zabija sie w ulicznych fiestach jak Portugalia dluga i szeroka. Lokalne wladze i policja nie interweniuja i przymykaja na to oko, bo po co urzadzac awantury z miejscowa tluszcza o jakiegos byka? Odpowiedz Link Zgłoś
xavier111 4. Wszyscy w Portugalii kochaja futbol 30.09.04, 18:12 Nie calkiem, znam mase ludzi (rowniez mezczyzn) ktorzy lubia ostentacyjnie deklarowac ze nie znosza futbolu. Jest to odbierane jako rodzaj snobizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
endereco 5. Mit francuski - Port. mają wszędzie włosy 30.09.04, 19:09 Kiedyś spotykałam się z Portugalczykiem i kiedy dowiadywali się o tym pracujacy ze mną Francuzi mówili z oburzeniem "Ze tez sie nie brzydzisz? Oni są porośnieci jak małpy" Niczego takiego nie zauważyłam, ale myślałam, że to jednostkowy przypadek, więc na plaży w Costa da Caparica usilnie wypatrywałam lasu na portugalskich ciałach. Jakoś nie wypatrzyłam nic niepokojącego, może z wyjątkami pewnych starszych panów. A mit włocvhatych Portugalczyków nie zaginął we francuskim narodzie: ostatnio na pewnym francuskim forum poświęconym Lizbonie pewien chłopak koniecznie chciał się dowiedzieć czy Portugalki są bardziej owłosione niż "normalne" kobiety Odpowiedz Link Zgłoś
xavier111 Re: 5. Mit francuski - Port. mają wszędzie włosy 30.09.04, 20:59 :)))O tym nie wiedzialem. Powszechnie wiadomo ze to raczej o owlosieniu Grekow kraza legendy - wsrod 10 reasons for being Greek sa takie: Old women can sport moustaches. Young women can sport moustaches. Men can be hairier than the average grizzly bear and not get put in a zoo. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
endereco 6. P. nie lubią Brazylijczyków 01.10.04, 10:02 Nie wiem, czy ten mit jest rozpowszechniony, ale znajomi Brazylijczycy mówili, że tak jest. Tymczasem uważam, że jest odwrotnie. Co do znajomych mi Portugalczyków - kochają brazylijską muzykę, podziwiają brazylijską spontaniczność, a samą podróż do Brazylii traktują niemal jak muzułmanie pielgrzymkę do Mekki Odpowiedz Link Zgłoś
kraksa2 Re: 6. P. nie lubią Brazylijczyków 01.10.04, 10:26 Tak, moi portugalscy znajomi tez kochaja nature, kulture i.. kobiety brazylijskie :/ ale czy oni lubia... Brazylijczykow ogolnie? Z moich doswiadczen wynika, ze nie za bardzo. Ale rowniez z doswiadczenia wiem, ze Brazylijczycy jeszcze bardziej nie znosza Portugalczykow i ich jezyka. Wymowy znaczy sie. Podchodza do nich ze skrajnym poblazaniem i ironicznym usmieszkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
polaquinha Tropiki:-) 01.10.04, 12:51 Spotkałam się z westchnieniami zazdrości,że "mieszkam w takim gorącym kraju,z białymi plażami,turkusową wodą itd" :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
endereco Portugalscy faceci nieśmiali? 01.10.04, 12:59 Sorry, że znowu uderzę w międzynarodowe stereotypy, ale poznane na kursie językowym w Lizbonie Angielki zdziwione były przejawami zainteresowania ze strony Portugalczyków, gdyż, jak mówiły, w ich kraju panuje przekonan9ie, że mężczyźni z tego kraju są wyjątkowo ... nieśmiali Odpowiedz Link Zgłoś
little_angel Re: Portugalscy faceci nieśmiali? 01.10.04, 13:04 Z tym to ja się zgodzić nie mogę:D:D:D Portugalscy faceci są nieśmiali, dobre sobie, hehehehe...:) Odpowiedz Link Zgłoś
endereco Re: Portugalscy faceci nieśmiali? 01.10.04, 13:35 Dlatego też wpisałam ten mit (jezeli to w ogóle jest mit) jako nieprawdziwy. Choc zdarzył mi sie pewien lizbończyk, który zamiast postawić kawę na ławę, notorycznie zostawiał u mnie rózne swoje rzeczy i części ubrania (sweter, który dał mi, bo było zimno, okulary przeciwsłoneczne, zegarek). Potem dzwonił zaznaczając w pierwszych słowach, że tylko po to, żeby odzyskać swoje rzeczy. Naiwną będąc, uwierzyłam, a on na wyznanie, że dzwonił nie tylko po to zdobył sie dopiero na dzień przed moim wyjazdem z Lizbony Odpowiedz Link Zgłoś
little_angel Re: Portugalscy faceci nieśmiali? 01.10.04, 13:39 wow, jaki romantyczny...:) Odpowiedz Link Zgłoś
endereco Re: Portugalscy faceci nieśmiali? 01.10.04, 14:38 Cóż, myślę, że fakt,iż ktoś dopasował do Ciebie słowa piosenki jest również bardzo romantyczny... Odpowiedz Link Zgłoś
little_angel Re: Portugalscy faceci nieśmiali? 04.10.04, 11:09 hehehe, no.... romantyk:) ale ja nadal nie wiem dokladnie o czym ta piosenka:( a tak baaaardzo bym chciala to wiedziec:) Odpowiedz Link Zgłoś
anjos MIT niestety PRAWDZIWY: 01.10.04, 14:42 Portugalski sa koszmarnie, koszmarnie brzydkie....feeeee Odpowiedz Link Zgłoś
anjos MIT niestety PRAWDZIWY:(2) 01.10.04, 14:44 Mialo oczywiscie byc : Portugalki sa koszmarnie, koszmarnie brzydkie....feeeee anjos napisała: > Portugalski sa koszmarnie, koszmarnie brzydkie....feeeee Odpowiedz Link Zgłoś
xavier111 Re: MIT niestety PRAWDZIWY: 01.10.04, 15:02 Ale za to faceci sa przystojni. W przyrodzie musi zawsze byc rownowaga:) Zreszta znam pare kobiet-wyjatkow od reguly. Nie powiesz przeciez ze Barbara Guimarães Ci sie nie podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
kochasz Re: MIT niestety PRAWDZIWY: 01.10.04, 17:16 albo maria de medeiros... mi tam sie podobaja:) Odpowiedz Link Zgłoś
keepersmaid Re: MIT niestety PRAWDZIWY: 01.10.04, 18:51 Faceci moze sa przystojni, ale NIEWYSOCY!!! by nie powiedziec, ze za niscy :/ Odpowiedz Link Zgłoś
xavier111 Re: MIT niestety PRAWDZIWY: 01.10.04, 19:16 Nie trzeba byc um homem grande. Wystarczy byc um grande homem:)) Tak podobno Napoleon mawial:) Odpowiedz Link Zgłoś
kraksa2 Re: MIT niestety PRAWDZIWY: 01.10.04, 23:46 xavier111 napisał: > Nie trzeba byc um homem grande. Wystarczy byc um grande homem:)) > Piekne to zdanie... Naprawde :) Ale chyba tylko po portugalsku tak ladnie ono brzmi... Odpowiedz Link Zgłoś
anjos Brzydkie Portugalki to wg. mnie okolo.... 01.10.04, 19:37 99.99999999999999999999999999999999% wszystkich Portugalek. Oczywiscie, ze zdazaja sie ladne , jak np. zeszloroczna Miss Portugalii, ale to przeciez sami Portugalczycy mowia, ze NAJPIEKNIEJSZA RZECZA W EUROPIE SRODKOWEJ SA KOBIETY. . Poza tym niestety poziom niski poziom edukacji i maly kontakt z zagranica sprawiaja, ze duzy procent Portugalek szczegolnie z malych wiosek jeszcze do niedawna NIE GOLIL SIE POD PACHAMI, z uzywanie kosmetykow i makijazu jest (w porownaniu do reszty Europy, czy chocby Hiszpanii) ZNIKOME. . Krotka spodniczka = prostytutka , odwazniejsze i smielsze zachowanie sie kobiety = prostytutka. . Ale najgorsza jest OTYLOSC mlodych kobiet , ktore NIE DBAJA o siebie. HORRRRRRRROR Odpowiedz Link Zgłoś
kraksa2 Re: Brzydkie Portugalki to wg. mnie okolo.... 01.10.04, 23:43 Ech chlopy, chlopy. Moze Wy w ogole nie patrzcie na te paskudy, skoro to takie traumatyczne przezycie ;D Nie rozumiem Was. Zeby one sie nie myly, brzydko im z ust lecialo, zeby mialy wszy, splesniale zeby... Ale czepiac sie nieogolonych pach? Sama to zauwazylam, sama mnie to niebotycznie dziwilo, ale zeby az o tym na forum dyskutowac? Takie podejscie kojarzy mi sie ze zdaniem "najpiekniejsza RZECZA (...) sa kobiety:. No, w tym wypadku najbrzydsza rzecza. Zreszta jak czytam te Wasze posty o kobietach, to mam wrazenie, ze Wy, biedacy ;) jestescie tymi grubaskami owlosionymi z kazdej strony otoczeni, nie macie gdzie sie przed nimi schowac... Bronie tych portugalskich dam, bo sa tu nieobecne i nie moga sie same obronic. Ale zgadzam sie, ze uroda, gladkoscia skory i figura nie dorownuja kobietom z tego forum :D Krax Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 p, brawo :)) 02.10.04, 00:37 super, ja widziałam same fajne babeczki, łądnie ubrane, często pachnące dobrymi perfumami ( a mam nosa), ładnie umalowane. Ja , ubrana na sportowo , czasem aż głupio się czułam:) Co do golenia pod pachami, ja też jestem za, ale fakt, że chyba nie jest to problem roku:)) Pozdrawiam, Chiara marząca o Lizbonie.................. Odpowiedz Link Zgłoś
endereco Re: p, brawo :)) 04.10.04, 09:32 Chiara, popieram. Uważam, że w Portugalii trudniej jest dostrzec atrakcyjną dziewczynę niż w Europie Środkowej, gdyż Portugalki skromniej i mniej odważnie się ubierają: chodzą w spodniach i dłuższych spódnicach zamiast eksponować nogi czy biust. Nie oznacza to bynajmniej, że nie ma w Portugalii atrakcyjnych kobiet. Szczerze powiedziawszy, kiedy byłam w Portugalii to też mi się wydawało, że Portugalki są niezbyt urodziwe i mało efektowne, za to jak wróciłam do Polski i zobaczyłam nasze piękności z gatunku "plastik" ze stringami na wierzchu, tapetą na twarzy, na dziesięciocentymetrowych obcasach i w pokazującyh więcej niż by się miało ochotę zobaczyć spódniczkach, doceniłam dyskrecję i skromność Portugalek. Odpowiedz Link Zgłoś
endereco Wąsy i broda 06.10.04, 12:50 W większości przewodników jest napisane, że 47% portugalskich mężczyzn nosi wąsy. Wydaje mi się, że te dane są już mocno przestarzałe. Nie widziałam żadnego młodego Portugalczyka, który nosiłby same wąsy (bez brody)a ci, którzy maja pełny zarost (tzn wąsy i broda) to tez mniejszość Odpowiedz Link Zgłoś
little_angel Re: Wąsy i broda 06.10.04, 12:52 hehehe, jak te topiki się zazebiają:) Wasy i broda... hehehe kto to wymyślił Odpowiedz Link Zgłoś
little_angel Re: Wąsy i broda 06.10.04, 12:53 a swoją drogą, to ciekawe jak oni to obliczają:) Taka dokladnosc (47%)hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
keepersmaid Re: Wąsy i broda 06.10.04, 17:45 Mlodzi teraz nosza raczej goatee, jak kazdy szanujacy sie geek pod dowolna szerokoscia geograficzna. Odpowiedz Link Zgłoś