Dodaj do ulubionych

Samochodem do Portugalii na 2 tygodnie

27.04.23, 08:07
Witajcie!
Planuję jechać z żoną do Portugalii na około 2 tygodnie. Oczywiście z kilkudniowymi przerwami na odpoczynek i zwiedzanie po drugie. Czy ktoś korzystał z systemu via verde for visitors za przejazdy autostradami? Jest sens zamawiać to i wykupywać na 2 tyg? Czy lepiej płacić za odcinki na bramkach lub wybrać inną formę? Chcemy przez ten czas jeździć trochę po kraju. Wiem też że na części autostrad hiszpańskich działa ten system. Na jakimś angielskim forum ktoś twierdził, że używał tego również we Francji ale nie potwierdziłem tego na stronie systemu.
Obserwuj wątek
    • ja.s.i.u Re: Samochodem do Portugalii na 2 tygodnie 28.04.23, 18:36
      Możesz używać jedynie na niektórych autostradach hiszpańskich, tymi, które są połączone z portugalskimi. Raptem jest tego nieco ponad 200 kilometrów.

Czy jest sens kupować? Moim zdaniem nie! Nie spotkałem nigdy na autostradach kolejek. No może czasem przy wjeździe, lub wyjeździe z Lisbony w niektórych godzinach. Ogólnie portugalskie autostrady są raczej puste.
      • ja.s.i.u Re: Samochodem do Portugalii na 2 tygodnie 15.06.23, 20:35
        W uzupełnieniu, na autostradach wokół Barcelony wszystkie budki poboru opłat są wyłączone z użycia. Tubylcy powiedzieli mi, że od półtora roku opłat się nie pobiera. I faktycznie, ilość dróg płatnych w Hiszpanii znacznie się zmniejszyła. Warto poszukać, wpisując w wyszukiwarce Autopistas de peaje żeby zobaczyć, gdzie jest za darmo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka