Dodaj do ulubionych

Kuchnia portugalska :)

29.07.06, 23:47
Czego warto skosztowac w Portugalii? Co do jedzenia warto przywiezc?

Oczywiscie, pytam o rzeczy mniej znane niz np. porto czy ogolnie mowiac owoce
morza. Bardziej chodzi mi o doladna informacje typu "muszle Sw. Jakuba
zapiekane w ......". Szczegolnie zalezy mi na opinii Portugalczyka
(Portugalki) lub osoby mieszkajacej wilele lat w Portugalii. Moze jest ktos
taki na forum? :))))

No i jeszcze jedno: gdzie mozna kupic dzem marchewkowy? Czy jest to
specjalnosc regionalna czy dostepna w calym kraju? (ostatnie poszukiwania
zakonczyly sie porazka, ale mialam malo czasu...)
Obserwuj wątek
    • keepersmaid Re: Kuchnia portugalska :) 31.07.06, 18:38
      Dzem marchewkowy mozesz sobie malym kosztem zrobic:

      1 kg utartej marchewki
      800 g cukru
      3 pomarancze (sok)
      Starta skorka z 1 pomaranczy
      pol litra wody

      Wszystko razem do garnka i gotowac powolutku az zgestnieje.
      Koniec.

      Moj ojciec bardzo zasmakowal w dzemie figowym. Rozne dziwne tradycyjne dzemy
      mozna kupic w coraz popularniejszych sklepach tradycyjno-slowfood-gourmet i w
      niektorych supermarketach.

      Poza tym na doradce gastronomicznego sie nie nadaje, jako 90% wegetarianka nie
      lubiaca owocow morza, bacalhau ani sardynek mam przegwizdane w Portugalii :)
          • piani Re: Kuchnia portugalska :) 31.07.06, 23:08
            Dzieki. Wlasnie o region pytalam, bo po porazce w poszukiwaniach, doszlam do
            wniosku, ze to moze specjalnosc regionalna i dlatego nie moge jej znalezc.
            Wiesz, jakby ktos o kartacze pytal na Podhalu.
            Czy w takim razie dzem marchewkowy jest popularny i lubiany czy tak sobie?
      • leslaw201 Re: Kuchnia portugalska :) 31.07.06, 20:08
        ...to co ja zauwazylem.Nie ma reguly,jak zreszta wszedzie na swiecie.To co jest
        dostepne w Lizbonie w sieci Modeno, jest niedostepne u mnie w miasteczku w tej
        samej sieci np. majeranek...Wyobraz sobie ze szukasz tego produktu np .w Wa-
        wie.INWENCJA WLASNA, BEZ SCHEMATOW...Tutaj jest takze europa i podobne sklepy.A
        biale niedzwiedzie chodzily tylko w Polsce...Ale Keep jest wspaniala i
        cierpliwa,ona Ci pomoze...Pozdrawiam i tych,i tamtych...
    • leslaw201 Re: Kuchnia portugalska :) 31.07.06, 20:14
      ...wspaniale melony,kilka rodzajow..Staraj sie nie kupowac owocow w
      marketach.Sa niedojrzale.Przy kupnie nacisnij owoc palcem,dojrzaly bedzie
      miekki i lekko sie ugnie pod Twym palcem.Ale najlepsze sa wrecz
      przejrzale,wygladaja juz mniej atrakcyjnie ,ale zareczam ,pychota.
    • piani Re: Kuchnia portugalska :) 31.07.06, 23:10
      Wdzieczna tez bede za dania dla rybo- i miesozercow! W miejscach turystycznych
      wiekszosc ryb jest po prostu z grila, podawanych z salata i ziemniakami ale nie
      wierze zeby to byla jedyna forma ich przyrzadzania...
      • agy25 Re: Kuchnia portugalska :) 01.08.06, 16:45
        jesli chcesz portugalskie dania bez wykorzystania grilla sprobuj:
        - porco a alentejana
        - arroz de mariscos/bacalhau/tamboril/camarao
        - acorda de mariscos/camarao
        - caldeirada
        - rozne wersje ryb duszone w naczyniu, ktore sie zwie 'cataplana'
        - lulas rechiadas
        - bacalhau con natas/bacalhau a bras

        A tak na prawde taka ryba po prostu z grilla jest po prostu najlepsza... po co
        ja obrabiac??
        • anjos Re MELONY..... 01.08.06, 19:10
          Co do melonow...rzeczywiscie te w Portugalii sa dobre i lepsze niz w wiekszosci
          krajow europejskich, ale .....w Afryce, czy szczegolnie w Ameryce Srodkowej sa
          absolutnie lepsze, bardziej intensywne w smaku, po prostu wspaniale. Z kilkoma
          kroplani Porto sa wysmienite !
        • piani Re: Kuchnia portugalska :) 01.08.06, 21:09
          Dziekuje, Agy25 :)
          Bacalhau to suszony dorsz, camaraozapewne kalmary, reszta pozostaje dla mnie
          urocza tajemnica... Rozwinelabys poszczegolne dania jeszcze o krotki opis ?
          Czy jest na tej liscie danie, ktore nalezy zamowic rano, by restauracja
          przygotowala je na wieczor (podobno zwykle nie ma go w karcie).
          • agy25 Re: Kuchnia portugalska :) 03.08.06, 17:43
            ooops, sorry, juz objasniam:
            - porco a alentejana - to krojona w kostke wieprzowina duszona z muszelkami
            (niestety PL nazwy nie znam, po ang. to clams, moze pomoze;) serwowana z
            pokrojonymi w kostke smazonymi ziemniaczkami i niesmiertelna salata z
            pomidorami (w kwestii salatek Portugalczycy nie sa kreatywni)
            - arroz de mariscos/bacalhau/tamboril/camarao - to ryz, cos na ksztalt risotto
            z owocami morza/dorszem/ryba, ktorej FR nazwa to lotte, po ang chyba monkfish,
            a po PL nie mam pojecia;)/krewetkami (camarao to KREWETKA)
            - acorda de mariscos/camarao (to potrawa na bazie chleba z jajkiem surowym
            wmieszanym do srodka z owocami morza lub krewetkami - nie brzmi to zachecajaco
            i mowiac szczerze... nie jest to moj pierwszy wybor)
            - caldeirada (to duszona ryba - zwykle pomieszane kilka rodzajow z pokrojonymi
            w plastry ziemniakami, papryka i pomidorami)
            - rozne wersje ryb duszone w naczyniu, ktore sie zwie 'cataplana'
            - lulas rechiadas (nadziewane kalmary)
            - bacalhau con natas - dorsz zapiekany w smietanie z cebulka i ziemniakami
            - bacalhau a bras - dorsz zmieszany z cebulka, cieniutkimi zapalkami
            ziemniaczanymi, koledra z czarnymi oliwkami na wierzchu - taki PT fast food

            Nie spotkalam sie z tajamniczym daniem nie istniejacym w karcie, ktore trzeba
            zamowic rano zeby bylo przygotowane na wieczor... no chyba, ze to moja
            tesciowa;)

            Mam nadzieje ze rozwialam tajemnice PT dan - probuj i zeznawaj co Ci smakowalo;)

            PS: A co niebezpiecznego jest w poludniowoamerykanskich melonach??
    • assim owoce morza & ryby 03.08.06, 18:11
      hej!
      jesli lubisz owoce morza sprobuj koniecznie:
      - "polvo a lagareiro" (grillowana osmiornica w oliwe i czosnku z zapiekanymi
      ziemniaczkami w skorce) pyyyyyyycha
      - gambas & camar-ao(oes) na kazdy sposob - czyli krewetki; jedna z
      najpopularniejszych przystawek to "gambas com alho" czyli duszone w czosnku i
      winie z odrobina kolendry lub natka pietruszki
      - wszelakie dania jednogarnkowe, agy25 juz wymienila np.:
      "arroz de marisco" (ryz z owocami morza - w bulionie lekko pomidorowym);
      "cataplana" - przerozne owoce morza (cataplana de marisco) lub kilka rodzajow
      ryb (cataplana de peixes mistos) duszone w specjalnym miedzianym pojemniku;
      "acorda de marisco" - owoce morza w paciaji chlebowo-czosnkowo-zoltkowej (brzmi
      starasznie, ale dobrze zrobiona jest pyyyycha)
      "caldeirada" - cos jak gulasz rybny ;)
      - wszelakie lulas (klamary) i chocos (matwy), czesto nadziewane albo duszone w
      sosie, mmmmmmmniam
      - mexilhoes (mule, omulki) albo ameijoas (inne muszle, moim zdaniem
      smaczniejsze) najczesciej na 2 sposoby - "a espanhola" (w pomidorach i cebuli)
      albo "a bulhao pato" (czosnek, kolandra, biale wino)
      - "santola" albo "sapateira" - czyli kraby (dosc spooore) najczesciej podawane
      w formie pasty z miesa krabowego z dodatkami serwowanej w skorupie
      - wszelkiego rodzaju navalheiras (dlugie prostokatne muszle), percebes albo
      perceves (kaczenice), burrie, buzios (slimaki morskie w muszelkach skreconych) -
      ale to juz marisco dla zaawansowanych ;)
      - lavagante albo lagosta - homar albo langusta - oczywiscie drogo :)
      - musze swietego jakuba zwa sie vieiras ale nie sa zbyt popularne :(
      - sa jeszcze rozne smaczne muszelki - berbigao, conquilhas, lamas, lapas
      robione zazwyczaj tak samo jak ameijoa albo mexilhao
      - zostaja nam jeszcze ostrygi - ostras i ouricos-do-mar (jezowce - ale w zyciu
      ich w portugalii nie widzialem chociaz sa wylawiane glownie w algarve)
      - ryby koniecznie grillowane, najbardziej popularna jest dourada (dorada) i
      robalo (okon morski) ale warto sprobowac tez steku z tunczyka "bife de atum"
      albo z miecznika (bife de espadarte). losos "salmao" smaczny jak wszedzie,
      sardynki grillowane sa wysmienite "sardinhas grelhadas". no i duuuuuzo duuuuzo
      wiecej :)
      - a! ryba w soli tez obowiazkowo! ""peixe ao sal", uwaga - dosc drogie danie.

      portugalski sposob podawania owocow morza charakteryzuje spora ilosc kolendry
      (nie kazdemu smakuje). ryby grillowane sa zazwyczaj tylko w soli, przypraw poza
      kolandra i piri-piri (papryka ostra, chili) prawie sie nie uzywa.

      smacznej podrozy
      pozdr/a
    • assim dzem marchewkowy 03.08.06, 18:15
      a co do dzemu marchewkowego - nie jest popularny, widuje go raz na jakis czas w
      supermarketach przy stoiskach ze zdrowa zywnoscia.

      pozdr/a
      • piani Re: dzem marchewkowy 06.08.06, 10:29
        Dziekuje wszystkie za smakowite opisy :))) Wydrukuje je i zabiore ze soba, jest
        tu wiele baaardzo apetycznych pozycji, bedzie z czego wybierac :)

        A co powiecie o ciasteczkach z Balém? Co to jest? Slyszalam tylko zachwyty na
        ich temat i bardzo jestem ciekawa co to takiego? Z czego je sie wyrabia? Czy
        znamy cos podobnego?
        • estorilla Re: dzem marchewkowy 06.08.06, 21:32
          dzem marchewkowy bez problemu w pingo doce.
          co do jedzenia-zgadzam sie z przedmowcami-koniecznie bacalhau i cataplana. poza
          tym portugalia slynie z ryb rybek i rybeczek wiec cos dla siebie znajdzies zna
          pewno.
          • agy25 pasteis de Belem 06.08.06, 22:18
            slynne ciasteczka z Belem to wlasnei pasteis de Belem, oryginalne mozna zjesc
            TYLKO w Cafe de Belem niedaleko Mosterio dos Jeronimos. Sa to babeczki z
            chrupiacego ciasta (cos na ksztalt francuskiego, ale nie do konca) wypelnione
            kremem budyniowym (custard) z zapieczona gora. Je sie je posypane cukrem pudrem
            + cynamonem. Polecam! W innych pastelarias mozna znalezc pasteis de nata,
            wygladaja podobnie, ale zupelnie nie ten smak... A jest tak bo receptura na
            prawdziwe pasteis de Belem jest pilnie strzezona i przekazywana tylko waskiemu
            gronu wtajemniczonych. A tak na marginesie - kawiarnia zostala niedawno
            wyremontowana i pozbyto sie koszmarnie niebieskich scian, ktore w polaczeniu z
            azulejos dawaly niepowtarzalny nastroj szaletu miejskiego i teraz mozna
            podgladnos 'tasme produkcyjna' pasteis. Warto odwiedzzic.

            A co do specjalow cukierniczych to polecam rowniez cafe Piriquita w Sintra i
            queijadas. Razem z galao (czyli kawa z mlekiem w szklance - niezwykle
            klimaczyczna) ... mniam mniam. Nie polecam za to drugiej specjalnosci
            traveseiro - no chyba ze lubisz zapiekane jajka z cukrem;)
          • assim Re: dzem marchewkowy 07.08.06, 14:05
            w moim pingo doce nie ma. ale w jumbo w amoreiras juz jest.

            a co do bacalhau to moim zdaniem najlepszy jest com natas i assado. chociaz a
            bras (czyli jajecznica z bacalhau ;) dobrze przyrzadzony tez jest pyszny. no i
            obowiazkowo pasteis de bacalhau (paszteciki z pure ziemniaczanego, kawalkow
            bacalhau i natki pietruszki) z arroz de tomate (ryz z pomidorami).
            • leslaw201 Re: dzem marchewkowy 07.08.06, 15:59
              ...A ja sobie wlasnie go robie,wedlug przepisu Keep...,ale chyba powinienem
              marchewke zetrzec na drobnych oczkach a nie na dyzych,i uwazam ze za duzo cukru
              jest w przepisie.Stal sie przez to bardzo Portugalski...Ja widzialem go w
              Muszkieterach i kosztuje sloik 2,80...

              Pozdrawiam tych co gotuja i tych co jedza...
            • estorilla Re: dzem marchewkowy 08.08.06, 14:54
              rewelacyjne bacalhau a bras jest w Alentejano na avenida Liberdade, niedaleko
              hard rock cafe.
              w pastelaria de belem oprocz scian mogli by jeszcze zmienic te koszmarne
              krzesla-klimatyczne, ale piorunsko niewygodne. moze ma to przyspieszyc
              rotacje?dawno mnie tam nie bylo, przenioslam sie z estoril do almady. taniej troche.
    • piani Re: Kuchnia portugalska :) 15.08.06, 21:36
      No to wrocilam! Juz wrocilam - niestety, bo bylo cudnie! Kochani, dziekuje za
      wszystkie wskazowki i rady.

      O jednej rzeczy zapomnieliscie, a jest REWELACYJNA. O serach!!!
      Uwazam, ze portugalskie sery sa znakomite i az dziw, ze nie podbily Europy.
      Wiem, co mowie, bo jestem serojadem, co mieszka we Francji (tu o dumie
      narodowej Francuzow tudziez slynnym zdaniu de Gaulle'a wspominac nie musze).
      Sery, ktore kupilam na targu w Portugalii i przywiozlam do domu, dorownuja
      najlepszym serom francuskim. Sa po prostu SWIETNE. Zarowno owcze jak i krowie.
      Dla mnie bomba. No i wina. Bardzo mi odpowiadaja, ale to juz sprawa gustu. Sery
      sa bezapelacyjnie doskonale. I wciaz zaluje, ze nie pryzwiozlam calej torby
      brzoskwin i melonow...

      Czy Potrugalczycy jadaja sery przed posilkiem, tak jak sie je podaje w
      restauracjach czy takze inaczej?
      • agy25 Re: Kuchnia portugalska :) 16.08.06, 11:31
        piani napisała:

        > No to wrocilam! Juz wrocilam - niestety, bo bylo cudnie! Kochani, dziekuje za
        > wszystkie wskazowki i rady.
        >
        > O jednej rzeczy zapomnieliscie, a jest REWELACYJNA. O serach!!!
        > Uwazam, ze portugalskie sery sa znakomite i az dziw, ze nie podbily Europy.
        > Wiem, co mowie, bo jestem serojadem, co mieszka we Francji

        No popatrz piani... jakos zupelnie mi z glowy to wypadlo, a rowniez bedac
        mieszkanka FR uwazam, ze Portugalskie sery moga spokojnie stawac w konkury:))

        Fakt, nie sa one jakos szczegolnie wyniesione na piedestal i raczej spozywa sie
        je jako aperitif (przynajmniej ja sie z takim serwowaniem spotkalam). Fancuskie
        serwowanie deserow po posilku glownym raczej nie jest praktykowane (no chyba ze
        portugalscy emigranci przywiezli;)

        PS: A gdzie konkretnie we FR mieszkasz?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka