maff1 08.12.10, 22:23 jest teges? to pytanie głownie do KOwca Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cze67 Re: czy forumowe rocznicowe spotkanie...? 10.12.10, 11:15 z powodu służbowego wyjazdu koleżanki kaowca ZA GRANICĘ, impreza forumowa zostaje przełożona na termin nieco późniejszy, szczegóły WKRÓTCE Odpowiedz Link
maff1 Re: czy forumowe rocznicowe spotkanie...? 10.12.10, 18:48 to jest njus/ ale może w zastępstwie powinny pojawić się dwie sierotki :))) Odpowiedz Link
maff1 Re: czy forumowe rocznicowe spotkanie...? 21.12.11, 16:21 informuję że ja kolejną rocznice uczciłem 4 miesięczną porterówką własnej roboty. Wyszła znakomita :))) Odpowiedz Link
cze67 Re: czy forumowe rocznicowe spotkanie...? 21.12.11, 17:58 No i bardzo fajnie!:-) Odpowiedz Link
maff1 Re: czy forumowe rocznicowe spotkanie...? 23.12.11, 01:22 osobom cierpliwym mogę podać własny przepis. dodam że porterówka dojrzewa minimum 3 mies... ale warto poczekać. A jaką ma MOC ! Odpowiedz Link
janek0 Re: czy forumowe rocznicowe spotkanie...? 10.01.12, 19:26 maff1 napisał: > osobom cierpliwym mogę podać własny przepis. > dodam że porterówka dojrzewa minimum 3 mies... ale warto poczekać. > A jaką ma MOC ! No podaj, ja jestem cierpliwy. :) -- Odpowiedz Link
maff1 Re: czy forumowe rocznicowe spotkanie...? 19.01.12, 22:06 cierpliwość jest wskazana, bo trzeba poczekać z spożyciem min. 2 miesiące, a nawet lepiej 3, lub więcej. naprawdę warto. Obecny zalew zrobiłem z Żywca, po ok 2 mies wciąż utrzymywał sie dość nieprzyjemny smak - 3 nuta... dopiero po ponad 3 mies smak ten zniknął. Przy piwie z amber..nic takiego nie miało miejsca. ja mam szklany słój ok 5 litrowy, ale może też być garnek stalowy, albo emaliowany. składniki: 1 litr spirytusu 1 litr wódki 40 % ... dla osłabienia mocy (hahaha) 2 litry piwa porter. Odradzam porter żywca.. jest gówniany. najlepiej mi sie sprawdza ten z Amber - Grand Imperial. Głeboki smak, zalatujący czekoladą.. www.browar-amber.pl/pl/nasze-produkty/grand-imperial-porter link wklejam, by pokazać co szukać (ja go kupuję w sieci Bomi) 1 litr porteru - do spożycia w trakcie przyrządzania... jest znakomity, mniam do tego laska wanilii (pocięta na drobne kawałki) lub w ostateczności 2 torebki cukru wanilinowego. ok szklankę cukru - ale oka 1/3 należy s karmelizować na patelni (przepalanka) a resztę wsypać do roztworu ja dodatkowo dolewam kilka łyżek nalewki z rodzynek...mam taką zalaną spirytusem ok 2 lata temu. (rodzynki są znakomite) zapewniam że wódka jest jedyna w swym rodzaju c.b.d.u. Odpowiedz Link
maff1 Re: czy forumowe rocznicowe spotkanie...? 05.01.13, 23:57 we wrześniu nastawiłem zalew. przed sylwestrem złałem do butelek - jest boska. ale porter to Grand Imperial. 1 mies temu dolałem 0,5 l dodatkowo jeszcze jeną butelkę portera. Bo i tak nalewka wyszła baaardzo mocna. :)))) Odpowiedz Link