Dodaj do ulubionych

Przechodzą Was dreszcze za każdym razem...

21.06.04, 17:54
... kiedy tego słuchacie.

Mnie przechodzą, gdy:
- słucham wokalizy Clare Tory w "Speak To Me" Floydów
- Roger Waters zaczyna krzyczeć w "Careful With That Axe, Eugene" tegoż
zespołu
- Peter Gabiel kończy "Suppers Ready" zespołu Genesis słowami "...take them
to the New Jerusalem!"...
Obserwuj wątek
    • ilhan Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 17:59
      Wątek z potencjałem.

Mnie przechodzą największe dreszcze i emocje muzyczne na świecie, kiedy zaczyna się ostatnia zwrotka "A Day In The Life". A kiedy się kończy, nigdy nie potrafię włączyć kolejnego utworu, czekam kilkanaście minut, wychodząc z szoku.

Poważnie.
      • pizmak31 Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 18:00
        Poczatek Across The Universe z pelikanem, co sie zrywa do lotu.
      • cze67 Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 18:00
        ilhan napisał:

> Wątek z potencjałem.
        >
        > Mnie przechodzą największe dreszcze i emocje muzyczne na świecie, kiedy
        zaczyna się ostatnia zwrotka "A Day In The Life". A kiedy się kończy, nigdy nie
        potrafię włączyć kolejnego utworu, czekam kilkanaście minut, wychodząc z szoku.
        > Poważnie.

Jakbyś słuchał z winyla, to nie musiałbyś wyłączać, bo tam jest ta zapętlona
        fraza na końcu.
    • kubasa Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 18:00
      - przy "Svefn-G-Englar" Sigur Ros
      - przy calej drugiej zwrotce "Lucky" Radiohead
      • kubasa Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 18:01
        Oraz przy "I see A Darkness" Bonnie "Prince" Billy'ego
        • ilhan Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 18:03
          Oraz kiedy Jeff Buckley na płycie "Grace" śpiewa

It?s never over, my kingdom for a kiss upon her shoulder
          It?s never over, all my riches for her smiles when I slept so soft against her
          It?s never over, all my blood for the sweetness of her laughter
          It?s never over, she?s the tear that hangs inside my soul forever
          • ihopeyouwilllikeme Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 18:16
            ilhan napisał:

> Oraz kiedy Jeff Buckley na płycie "Grace" śpiewa
            >
            > It?s never over, my kingdom for a kiss upon her shoulder
            > It?s never over, all my riches for her smiles when I slept so soft against her
            > It?s never over, all my blood for the sweetness of her laughter
            > It?s never over, she?s the tear that hangs inside my soul forever

Dobrze gada.
          • ton2 Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 13.10.04, 00:48
            No tak. Jak zwykle musze sie zgodzic z kolegą Ilhanem.

Ja mam dreszcze gdy slysze
            - I'll dig a tunnel from my windows to yours - arcade fire
            - I know someday you'll be a star... - Pearl Jam "Black"
            - caly wiersz kerouaca "the moon" w wykonaniu johna cale'a z plyty "Kerouac
            Kicks Joy & Darkness"
            - i thought i could organize freedom, how scandinavian of me oraz zawsze (raz,
            dwa?) gdy w play dead wypowiada slowo "tortures" - bjork
            - but when you are away someone's taking over - lali puna

na razi chyba starczy, choc sa setki takich momentow

• ilhan Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 13.10.04, 08:42
              ton2 napisał:

> Ja mam dreszcze gdy slysze
              > - I'll dig a tunnel from my windows to yours - arcade fire

Zgadzam się kolego Ton :)
              Na tej płycie jest jeszcze parę dreszczowców:
              - "You better look out for love" - pod koniec "Wake Up", ile ja bym dał żeby oni jeszcze pograli ze 20 sekund...
              - "Alice died in the night..." - w finałowym "In The Backseat", fenomenalnie dramatyczny i przejmujący moment
              - Pierwsze 30 sekund "Power Out" - całość jest wybitna, ale ten początek to jeden z najbardziej dynamicznych fragmentów muzyki jakie słyszałem

No niestety, nie mam już czasu opisywać całego "Rebellion" :)

Pozdr.
              • ton2 Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 13.10.04, 12:23
                Fajnie by bylo, tyle ze moja nedzna wersja plyty, ktora sciagnalem z sieci ma
                odwrotny bonus w takiej postaci, ze "Rebellion" nie ma na niej wcale, a "Haiti"
                jest tylko do polowy, wiec podniecam sie tym co mam. Takze jak bedziesz mial
                czas to mozesz mi opisac "Rebellion", a ja sobie wyobraze.

Pozdr.
                • ilhan Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 13.10.04, 18:45
                  Jednak poszukaj kiedyś "Rebellion" w sieci, bo to fantastyczna piosenka. Wysłałbym Ci nawet na maila, ale nie mam już tych plików...
                  • ton2 Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 13.10.04, 20:03
                    W listopadzie jade na kilka dni do Anglii i kupno Arcade Fire jest jednym z
                    moich priorytetów, wiec mam nadzieje, ze juz niedlugo poslucham w oryginale.

Pozdr!
                    • ilhan Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 13.10.04, 20:15
                      ton2 napisał:

> W listopadzie jade na kilka dni do Anglii

Szczęściarz. No to udanych zakupów!
                      Pozdr.
                      • ton2 Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 13.10.04, 20:46
                        Chcesz cos zamowic? I tak sie bede po sklepach z plytami szlajał zapewne.
                        • ilhan Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 13.10.04, 23:31
                          ton2 napisał:

> Chcesz cos zamowic? I tak sie bede po sklepach z plytami szlajał zapewne.

Dzięki - zastanowię się i jakby co to dam znać :)
            • nemrrod Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 13.10.04, 19:30
              ton2 napisał:

> - i thought i could organize freedom, how scandinavian of me

Heh, a mnie zawsze w tym miejscu dreszcze opuszczają... Za to mam je przez całą
              zwrotkę (te smyki!!!).
    • pizmak31 Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 18:05
      Jane Says, Jane's Addiction, a zwlaszcza teledysk
    • romb_mantyk Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 18:07
      high hopes Floydów ... poprostu coś pięknego , no i child in time Purpli
    • nemrrod Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 18:08
      Ostatnio coraz rzadziej sie to zdarza...
      Like Spinning Plates - Radiohead
      zakończenie Deer Stop - Goldfrapp
      • dziewczyna_mickiewicza Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 18:24
        zawsze, autentycznie zawsze mam dreszcze, ciarki i w ogole co tam jeszcze, jak
        slysze spiegel im spiegel arvo parta... dodatkowo rozkleja mnie ten utwor
        totalnie - jak dla mnie, najsmutniejsze dzwieki stworzone kiedykolwiek na
        naszej planecie...
        poza tym, tradycyjnie, dreszcze miewam regularne przy "desire", "hotel chelsea
        nights" (po tym to miewam sny niecenzurowane..) i "sylvia plath" ryana a.
        do tego dorzuce jeszcze "con la terra sotto di me" neka, glownie ze wzgledu na
        tekst
    • pagaj_75 Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 18:28
      Van Der Graaf Generator "Man-Erg" - w środku, gdy Peter Hammill ni stąd ni zowąd
      zaczyna ryczeć (bo to już nawet nie jest wrzask) "how can I be free? how can I
      get help? am I really me or am I someone else?" A potem, na tej samej płycie,
      jest jeszcze suita "The Plague of Lighthouse Keepers". 23 minuty nieustannego
      dreszczu.

Dead Can Dance "Persophone" - zwłaszcza podniosła końcówka

Robert Fripp, tytułowy utwór z "A Blessing of Tears" - gdzieś w okolicach 6:30
      • dziewczyna_mickiewicza Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 18:39
        no i zapomnialam o najwazniejszym...no, prawie najwazniejszym...

"i can fly but i want his wings
        i can shine even in the darkness
        but i crave the light that he brings
        revel in the songs that he sings
        my angel gabriel

i can love but i need his heart
        i am strong even on my own
        but from him i never want to part
        he's been there since the very start
        my angel gabriel"
        (lamb, "gabriel")

ta piosenka, klimat zawieszony gdzies pomiedzy burzowym niebem a lawka
        naprzeciwko fontanny w saskim, chlodny wiatr i krople wiosennego deszczu na
        twarzy... ale i bez tego zapadam sie, zmasakrowana zupelnie sila oddzialywania
        tego utworu...
        podobnie, choc nie w takim natezeniu dziala na mnie "gorecki", tez lamb.
        • pagaj_75 Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 18:43
          dziewczyna_mickiewicza napisała:

> (lamb, "gabriel")

rzeczywiście, prześliczny kawałek. przez przypadek kiedyś przegrałem sobie mp3
          od kolegi, przeleżało na dysku z pół roku, zanim to odkryłem :/ cudo
          • cze67 Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 18:46
            > dziewczyna_mickiewicza napisała:
            > > (lamb, "gabriel")

Z której to płyty tego znakomitego zespołu?
            • pagaj_75 Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 18:49
              cze67 napisał:

> > dziewczyna_mickiewicza napisała:
              > > > (lamb, "gabriel")
              >
              > Z której to płyty tego znakomitego zespołu?

"What Sound" z 2001. Nie mam jeszcze jej, ale jest na mojej liście zakupów.
              • cze67 Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 18:51
                pagaj_75 napisał:
                >
                > "What Sound" z 2001. Nie mam jeszcze jej, ale jest na mojej liście zakupów.

Na mojej też. Merlin - 31 zeta.
              • dziewczyna_mickiewicza Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 18:51
                no wlasnie..i what sound!!! toz to perelka jest... pierwszy raz jak to
                uslyszalam na zajeciach z tanca wspolczesnego to siadlam z wrazenia i
                zapomnialam co mam tanczyc:)
            • dziewczyna_mickiewicza Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 18:50
              ekhm..musze przyznac, ze nie mam pojecia... posiadam jedynie zgrywki lamb,
              strasznie pomieszane, ale co to za mieszanka:)
              obok "gabriel", wspomnieny jeszcze wczesniej "gorecki" (bardzo dobra
              dramaturgia kompozycji), no i pewnie "sweet"...ale zupelnie inny klimat... taki
              urbanistyczny:) to moje ulubione kawalki lamb. zreszta, ogolnie bardzo ich
              cenie za specyficznosci i "jedynosc-w swoim-rodzaju":)
    • libertine Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 18:44
      radiohead - 'climbing the wall'
      libertines - 'don't look back into the sun'
      oasis - 'rock'n'roll star'
      • ihopeyouwilllikeme Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 18:46
        libertine napisał:

> oasis - 'rock'n'roll star'

Ma rację !
      • ilhan Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 18:50
        Oasis nie wymieniałem, bo naturalne, że dużo dreszczowości jest w tych piosenkach :)
        • ihopeyouwilllikeme Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 18:54
          ilhan napisał:

> Oasis nie wymieniałem, bo naturalne, że dużo dreszczowości jest w tych
          piosenka
          > ch :)

To ja wymienię trochę :) ( postaram się nie powtarzać ) :

1. " D'Ya Know What I Mean " - wejście Liama na wokalu
          2. " Sunday Morning Call " - pierwsze wejście refrenu
          3. " Listen' Up " - cała, od początku do końca
          4. " Wonderwall " - sekwencja akordów
          5. " Songbird " - należy posłuchać, a potem sprawdzić we wkładce płyty, kto
          jest autorem tego kawałka. Dreszcz murowany :D:D
          • dziewczyna_mickiewicza Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 18:55
            > 4. " Wonderwall " - sekwencja akordów

posluchaj wonderwall w coverze adamsa...cudenko... to dopeiro chwyta za serce i
            wszystkie zmysly po kolei... :)
            • ihopeyouwilllikeme Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 18:55

> > 4. " Wonderwall " - sekwencja akordów
              >
              > posluchaj wonderwall w coverze adamsa...cudenko... to dopeiro chwyta za serce
              i
              >
              > wszystkie zmysly po kolei... :)

Nie omieszkam zatem :)
            • ilhan Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 19:02
              Świetny cover, popieram.
            • libertine Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 19:04

> > 4. " Wonderwall " - sekwencja akordów
              >
              > posluchaj wonderwall w coverze adamsa...cudenko... to dopeiro chwyta za serce
              i
              >
              > wszystkie zmysly po kolei... :)

faktycznie cover udany, jak rzadko
              ale nawet noel g. się nim zachwycał...
          • libertine Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 19:06
            ihopeyouwilllikeme napisał:

> To ja wymienię trochę :) ( postaram się nie powtarzać ) :
            >
            > 1. " D'Ya Know What I Mean " - wejście Liama na wokalu
            > 2. " Sunday Morning Call " - pierwsze wejście refrenu
            > 3. " Listen' Up " - cała, od początku do końca
            > 4. " Wonderwall " - sekwencja akordów
            > 5. " Songbird " - należy posłuchać, a potem sprawdzić we wkładce płyty, kto
            > jest autorem tego kawałka. Dreszcz murowany :D:D

jeszcze 'go let it out' bym dorzucił, moment z gwizdkiem.
          • ilhan Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 19:14
            W "Sunday Morning Call" tyż miewałem dreszcze, ale zdecydowanie przy ostatnim wejściu refrenu. Wtedy przychodziła myśl, że naprawdę pięknie rozkręcili ten utwór...
            Ja podam moje, może mniej znane, ale przez to mi bliższe:
            "Slide Away" - coś jest w tej melodii, jakaś melancholia która do mnie przemawia i sprawia że rozkleja się we mnie wszystko w momencie: "Now that you're mine, we'll fly away, chasing the sun..."
            "Idler's Dream" - bridge na wysokości drugiej minuty, całość jest cudna, ale to...
            "Sad Song" - kiedy wydaje się, że zwrotka jest tak smutna, że już nic jej nie przebije, wchodzi refren, jeden z najbardziej lirycznych momentów w ich twórczości... Rozkładając mnie na łopatki.
            "Cloudburst" - gitary! gitary!! gitary!!! Najbardziej gitarowy kawałek Oasis? Na pewno najbardziej energetyczny.
            "Alive" - najbardziej "niedopieszczona", surowa partia wokalu Liama plus długaśny, cudny refren

Starczy...
    • pixie Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 18:47
      Podczas słuchania „The Musical Box” Genesis, kiedy Gabriel śpiewa „Why don’t
      you touch me?”.
      Przy „Stagnation”, kiedy Gabriel śpiewa „Wait there is still time” do „You are
      there”, potem kiedy krzyczy i śpiewa: „I wanna drink”, podczas solówki na
      flecie i w końcu kiedy chórek śpiewa „Then let us drink”. Straszny utwór ;)
      • cze67 Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 18:53
        pixie napisała:

> Podczas słuchania „The Musical Box” Genesis, kiedy Gabriel śpiewa;Why don’t
        > you touch me?”.
        > Przy „Stagnation”, kiedy Gabriel śpiewa „Wait there is still time” do „You
        are there”, potem kiedy krzyczy i śpiewa: „I wanna drink”, podczas solówki na
        flecie i w końcu kiedy chórek śpiewa „Then let us drink”. Straszny utwór ;)

Pixie, ja pier...lę! Właśnie miałem pisać o tych samych fragmentach tych
        samych utworów! To "You are there" w prawym bodajże głośniku... Zawsze chce mi
        się płakać w tym momencie.
        • pagaj_75 Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 19:01
          cze67 napisał:

> Pixie, ja pier...lę! Właśnie miałem pisać o tych samych fragmentach tych
          > samych utworów! To "You are there" w prawym bodajże głośniku... Zawsze chce mi
          > się płakać w tym momencie.

Kurde, aż sobie chyba zapuszczę Trespass, bo daaawno nie słuchałem...
        • pixie Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 19:07
          cze67 napisał:

> Pixie, ja pier...lę! Właśnie miałem pisać o tych samych fragmentach tych
          > samych utworów! To "You are there" w prawym bodajże głośniku... Zawsze chce
          mi
          > się płakać w tym momencie.

Ech, długo trwało zanim do mnie dotarło "Stagnation", ale jak już dotarło, to
          mnie całkowicie poraziło.
    • miecio4 Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 19:02
      Ja taki bardziej przejmujący jestem to częśto mam te dreszcze. Pierwsze z
      brzegu utwory:
      Genesis- "Ripples": ...ripples never come back...
      Marillion- "Script for a Jester's tear": ...But the game is over, Can you still
      say you love me...
      Marillion- "Incubus": solówka ja pierdole
      Sigur Ros- "Track 8": ostatnie kilka minut- zapuszczę sobie przed śmiecią
      the Cure- "Bloodflowers": solówka ja pierdole
      the Cure- "The Same Deep Water as You": ...kiss me goodbye...
      Archive- "Again": ...Without your love, you’re tearing me apart...
      Pink Floyd- "Echoes": wrony
      Pink Floyd- "Comfortably Numb": solówka wiadomo
      Queen- "Show Must Go On": początek
      Opposition- "In the Heart": ło jezu
      Joy Division- "Decades": początek
      Republika- "Moja Krew": uderzenie w klawisz
    • ilhan Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 19:17
      I jeszcze riff do "Legacy" Mansun. Dreszcze murowane.
    • ayya Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 19:18
      Elvis Costello w "I Want You" mniej więcej po 40 sekundach do końca piosenki
      "Purple Rain" Prince'a w wykonaniu Tori Amos (całość)
      "Blue Velvet" Myslovitz (gdy zaczyna się refen)
      "Bang Bang (my baby shot me down)" Nancy Sinatry
      Z nowych piosenek to Cocorosie "By Your Side" (fenomenalny kawałek)
    • pagaj_75 Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 19:20
      Kate Bush... "Cloudbusting" gdy odzywa się ten chórek "jeeiiijeiiijoooooo", a
      Kate mówi "I'm cloudbusting, daddy!". I cała suita "Ninth Wave", też z "Hounds
      of Love", a szczególnie wstęp do "Waking the Witch" i ten chór męski w "Hello
      Earth".

Rany Cze, teraz to mi się będzie przypominać... Sporo tego :)
      • ilhan Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 19:27
        pagaj_75 napisał:

> Kate Bush... "Cloudbusting" gdy odzywa się ten chórek "jeeiiijeiiijoooooo", a
        > Kate mówi "I'm cloudbusting, daddy!".

Trafiłeś. Finał "Cloudbusting" to wg mnie najpiękniejszy moment na tej płycie.
        • dziewczyna_mickiewicza Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 21.06.04, 19:54
          no to jak kate bush, to dla mnie "this woman's work"... slyszalam jeszcze
          wersje maxwella (bardziej r'n'b, tez niezla), ale kate rulez stanowczo:)
          • gregkor Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 22.06.04, 08:27
            Ja jestem jedna wielką ciarką jak słucham "Love Supreme" - Johna Coltrane'a.
    • aasiek Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 22.06.04, 11:11
      Muse, Showbiz - początek...rozwinięcie...zakończenie :)
      Tori Amos, Spark - fortepian w połowie piosenki
      Pass The Mission - "Hey, they found a body..."
      The Twilight Singers, Teenage Wristband - ciary od początku do końca
      U2, Exit - cała
      Jeff Buckley, Last Goodbye - "Kiss me...", oj..
      • t.o.m.e.k Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 22.06.04, 11:50
        Ile ja już dreszczy doświadczyłem w swoim muzycznym życiu... Parę wybranych
        przykładów, które bez jakiejś określonej kolejności przychodzą mi na myśl:
        - "Close To The Edge" - a konkretnie pierwsze pojawienie się refrenu
        - "Incubus" Marillion - o tak, Mieciu, masz rację. Do tego dokłądam od razu
        solówkę w "Runaway"
        - "Echoes" - legendarna 18-ta minuta, kiedy to spośród pisków mew wyłania się
        nowy motyw, na który skłąda się II część
        - "Year of the Cat" Ala Stewarta - całość, tekst, brzmienie, klimat...
        Wspomnienie pewnych dni i cytat - "Well, the morning comes and you're still
        with her"... And I'm still with her!!!!!
        - "KId A" Radiohead - w zasadzie cała płyta, ale już pierwsze dźwięki zabijają
        (i ostatnie też)
        - Smiths - sam początek "Headmasters Ritual", również "There's Light..." z tym
        wybrzmiewającym motywem syntezatora... Jest gdzieś to światło, które nigdy nie
        gaśnie...
        - "El Greco" Vangelisa, część ostatnia - kwintesencja Vangelisa; potężne
        dreszcze przy temacie zasadniczym "Chariots of Fire"
        - finał "Cinema Show" i przejście do "Aisle of Plenty" Genesis - i ja w tym
        momencie oczami duszy widzę elfy odpływające na zachód (ten momencik
        pomiędzy "I don't belong here" a jeszcze zanim zaczyna się taka "bełkotliwa"
        partia Gabriela - wszystko to są krótkie sekundy, ale one dla mnie trwają
        wieczność
        - "Van Diemens Land" - zwłaszcza jak oglądam "Rattle & Hum". Dreszcze i przy
        okazji szkląca się gdzieś w kącikach oczu łezka...
        - aha - no i obowiązkowy dreszcz za każdym razem gdy na scenie pojawia się Deep
        Purple. Nieważne jaki okaże się dany koncert, to ten początek jest zawsze
        magiczny. To samo z Blackmore'em...
        Dużo by jeszcze mówić i pewnie ze 150 dreszczy przypomni mi się za chwilę, ale
        może na razie wystarczy...

• tymbarski Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 22.06.04, 17:35
      Heh, ciary są miarą jakości piosenki:))
      Hendrix - Little Wing, Voodoo Chile (slight return), All Along The Watchtower
      DT - Erotomania
      LTE - Paradigm Shift
      The Beatles - Strawberry Fields Forever
      Edith Piaf - Milord (a tak!!!)
      • cze67 Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 22.06.04, 18:49
        ... kiedy widze Ashcrofta potracajacego ludzi na ulicy i spiewajacego "bitter
        sweet symphony"...
    • cze67 Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 22.06.04, 21:47
      cze67 napisał:

> Mnie przechodzą, gdy:
      > - słucham wokalizy Clare Tory w "Speak To Me" Floydów

Pomyłka. Chodziło mi oczywiście o "Great Gig In The Sky" (miałem chyba
      jakiegoś "eclipsa"). Dlaczego nikt mnie nie poprawił?
      • miecio4 Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 22.06.04, 22:59
        cze67 napisał:

> Dlaczego nikt mnie nie poprawił?
        >

Jesteś gospodarzem tego forum to głupio tak jakoś.
      • pagaj_75 Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 22.06.04, 23:02
        cze67 napisał:

> Pomyłka. Chodziło mi oczywiście o "Great Gig In The Sky" (miałem chyba
        > jakiegoś "eclipsa"). Dlaczego nikt mnie nie poprawił?

No bo w sumie w "Speak to Me" też ją słychać przez moment :P
        • cze67 Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 26.06.04, 14:00
          ... kiedy słyszę (i widzę) jak Talkin Heads (a w szczególności Bawid Byrne)
          wykonuje utwór One In A Lifetime w wersji ze Stop Making Sense. Szczególnie
          partia klawiszy pod koniec numeru jest "dreszczowa"...
          • cze67 Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 27.06.04, 14:14
            ... gdy slysze sekcje deta w utworze Hand in Hand z pierwszej plyty Phila
            Collinsa...
            • lostdog Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 27.06.04, 21:18
              przy każdym kawałku pearl jam... ;)
              w "high hopes" - "the grass is greener"
              w "shine on your crazy diamond, pt.1" - kiedy zaczyna się solo gitarowe
              przy całej płycie "in the court of crimson king"
    • nauma Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 30.06.04, 16:28
      Też w "A Day In The Life"
      przy:
      Tomorrow Never Knows Beatlesów
      Epitaph King Crimson (zwłaszcza solo na mellotronie + flet)
      Who Wants To Live Forever Queen
      Unforgettable Fire U2
      Początek The End Doors
      Ethnicolor i Diva Jarre'a z Zoolook
      Blow Up The Upside World Soundgarden
      Have You Heard / The Voyager Moody Blues
      i wiele, wiele innych
    • ktmajcher Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 05.07.04, 08:02
      oj, dużo takich 'momentów' już było i penie będzie, z drugiej strony przypomina
      to fajny wątek z FM o ulubionych detalach, nie mam teraz głowy do tytułów więc
      powpisuje co nieco później, teraz może tylko jeden przykład, pisał o nim już
      miecio4, ale mnie w tym dreszcz przechodzi wcześniej:
      Marillion Script For A Jesters Tear - moment od 'promise weeding... i dalej
      przytoczę po polsku 'obiecane wesele stało się stypą'
      • ktmajcher cd. Script For A Jester's Tear 05.07.04, 08:04
        no i dreszcze nie ustępują do końca utworu
        • cze67 McCartney! 05.07.04, 17:11
          Maybe I'm Amazed McCartneya. Chyba przy żadnej beatlesowskiej piosence
          McCartneya nie mam ciarek. A przy tej zawsze. Może dlatego, że Paul śpiewa w
          niej tak przejmująco, z takim żarem, jak w żadnej ani wcześniej ani nigdy potem.
    • pagaj_75 Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 05.07.04, 17:29
      No to tak sobotnio-festiwalowo mi się przypomina:

"Deer Stop" Goldfrapp - pamiętam do dziś ciarki jakie chodziły mi po plecach za
      pierwszym razem, gdy usłyszałem ten utwór i ten głos niemal płaczący... "shoot a
      thousand stars over me". i tak już jest za każdym razem.

"Risingson" Massive Attack - ten utwór przekonał do nich na całego. on cały
      składa się z "momentów": melorecytacja 3D ("toy-like people may be boy-like" -
      cokolwiek to znaczy :)), dziwne dźwięki syntezatora w instrumentalnych
      fragmentach i to złowieszcze "Dream on..."
    • ktmajcher Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 05.07.04, 19:32
      -przy Pokuszeniu Abraxas - najpierw Łassa śpiewa (a raczej mówi)
      "i przesłucham całego Bacha, nietykalna stanie się cisza między nami" i potem
      się zaczyna jazda,
      -Czekam, również Abraxas - bardzo niepokojące odliczanie
      -wspomniane Careful With The Axe Eugene,
      -mam na jednej kasecie singla Sisters Of Mercy: Lucretia My Reflection/Long
      Train - nie pamiętam teraz w którym z tych utworów, ale chyba w Long Train jest
      taki zdublowany dźwięk, mi kojarzy się z piskiem nietoperzy, ale bajer jest w
      tym, że słuchałem kiedyś tego głęboką nocą, słuchawki na uszach i po prostu
      podskoczyłem, tyle razy słuchałem tego nazwijmy to w dziennych okolicznościach
      i ten dźwięk ginął, a tak tym razem miałem większe emocje niż na "kinie nocnym"
      • kwiat_paproci Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 05.07.04, 22:26
        Próbowałam policzyć, ile razy mnie przy prawie każdej piosence Archive
        przechodziły dreszcze, ale nie dałam rady policzyć
        Radiohead - Life on a glass house, sekcja dęta pod koniec = megaciarki
        • cze67 Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 16.07.04, 23:46
          ... kiedy słyszę Lennona wydzierającego się w "Money"...
          • cze67 Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 18.07.04, 21:37
            cze67 napisał:

> ... kiedy słyszę Lennona wydzierającego się w "Money"...

... i kiedy tenże Lennon wyznaje Yoko "I'm Loosing You". No po prostu genialny
            numer...
    • jazzkam Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 17.07.04, 10:52
      odkryłem - kiedy słucham Miasta i Nieba Ścianki, kiedy po początkowym tekście
      zaczyna się sama muzyka, trwa, trwa i trwa, człowiek zdąży się zamyślić, a tu
      nagle w szybszym tempie "Nie dam ci nic i ty nie dasz mi nic, mieszkamy na
      zupełnie różnych drzewach..." nie mogę, zawsze tak samo przeżywam ten utwór.
      wczoraj autentycznie miałem gęsią skórkę słuchając w nocy, naprawdę nie umiem
      tego wytłumaczyć.
      • janek0 Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 29.07.04, 01:09
        > odkryłem - kiedy słucham Miasta i Nieba Ścianki, kiedy po początkowym tekście
        > zaczyna się sama muzyka, trwa, trwa i trwa, człowiek zdąży się zamyślić, a tu
        > nagle w szybszym tempie "Nie dam ci nic i ty nie dasz mi nic, mieszkamy na
        > zupełnie różnych drzewach..." nie mogę, zawsze tak samo przeżywam ten utwór.

no popatrz jazzkam, zupełnie tak samo mam przy tym samym utworze i w tym samym
        momencie...
    • martolka Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 19.07.04, 16:40
      dużo tego, wiele tu wymienionych, których nie chce mi się powtarzać, czasem
      zmiennie zależnie od nastroju czy trafionego momentu.
      Co chciałam dodać to to, że zawsze, ale to zawsze łażą po mnie ciarki na
      koncertach (oczywiście moich ulubieńców), szczególnie jak się taki koncert
      zaczyna, pierwsze takty cokolwiek by to nie było, i w trakcie też przy
      utworach, które bardzo chciałam żeby zagrali, przy jakichś poruszających
      fragmentach, solówkach, czasami jak coś miłego, urokliwego czy wzruszającego
      powie wykonawca, itp.
      • aimarek Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 28.07.04, 13:32
        Radiohead - "Let Down"
        Kiedy na wysokości czwartej minuty głos Thoma ulega rozszczepieniu na dwa
        kanały (i z prawego idzie ta niesamowita wokaliza, a z lewego jeden z
        najbardziej chwytających mnie za serce tekstów: "One day I'm gonna grow
        wings...")

...And You Will Know Us By The Trail Of Dead - "Source Tags & Codes"
        Cały utwór jest wspaniały, ale jak słyszę te smyki na zakończenie, to
        autentycznie jakoś dziwnie się czuję.

Slint - "Good Morning, Captain"
        Końcówka utworu i to przerażające "I miss you" McMahona na tle wściekle
        atakujących gitar.

My Bloody Valentine - "Sometimes"
        Początek utworu i najpiękniejsza ściana dźwięku jaką słyszał świat :)
        • kubasa Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 28.07.04, 15:16
          > ...And You Will Know Us By The Trail Of Dead - "Source Tags & Codes"
          > Cały utwór jest wspaniały, ale jak słyszę te smyki na zakończenie, to
          > autentycznie jakoś dziwnie się czuję.

Te smyki to dla mnie cos a la "Her Majesty" na Abbey Road :). "Source Tags %
          Codes" rzeczywiscie poraza, ja najbardziej lubie te wspaniale bebny i
          zawodzenie wokalisty (hiiill, hoooome) na ich tle.
    • pixie Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 29.07.04, 01:00
      Ostatnio zaczęła tak na mnie działać końcówka „Whaling Stories” Procol Harum, a
      konkretnie fragment z monumentalnym chórem.
      • cze67 Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 08.08.04, 13:46
        ... kiedy na poczatku plyty Thick as a Brick Jethro Tull wchodzi perkusja, a gitara i
        klawisze graja ten sam motyw...
        • nighthrill stanowczo Pulp 08.08.04, 18:37
          ...moment, gdy zaczyna się "This is hardcore" i całe "The fear". No i Pearl
          Jam, fragment z "Black", gdy Eddie śpiewa : "I know you'll have a beautiful
          life, I know you'll be a star in somebody else's sky, but why can't it be
          mine?". Piękne...
          • jotesz Re: stanowczo Pulp 09.08.04, 15:33
            i Steamhammer, gdy kończy się "Water" a zaczyna "Junior's Wailling" - dawno to
            było: 1969!
            • foxy21 Re: stanowczo Pulp 09.08.04, 16:23
              Takich utworow jest duzo, ale ostatnio oczarowal mnie
              i zdruzgotal piekny utwor Dianne Reeves "Obsession".
              Kto slyszal, ten wie dlaczego.
        • cze67 Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 17.08.04, 13:53
          ... gdy slucham utworu Rhayader Goes To Town z plyty Snow Goose zespolu Camel.
          Szczegolnie porywajacy poczatek tej kompozycji jest dla mnie "dreszczogenny".
          • cze67 Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 19.08.04, 19:34
            ... gdy w piosence zespołu The Carpenters "We're Only Just Begun" wchodzą
            trąbki a Karen Carpenter zaczyna śpiewać refren...
            • jam_niczek Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 19.08.04, 22:26
              Dead Can Dance - In A Power We Entrust The Love Advocated
              Pearl Jam - Crazy Mary
              King Crimson - In The Court Of The Crimson King
              Pink Floyd - High Hopes
              The Beatles - A Day In The Life
              • cze67 Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 24.08.04, 13:24
                ...kiedy Bowie zaczyna przejmujaco spiewac refren All The Young Dudes...
                • dziewczyna_mickiewicza Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 24.08.04, 13:45
                  te dreszcze moje ostatnio odkryte zdarzaja mi sie, gdy slysze emmylou harris
                  spiewajaca drugi glos w "oh my sweet carolina"...pieknie.
    • kubasa Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 26.08.04, 03:20
      Kiedy slysze te klawisze w tle poprzedzajace "Don't Talk (Put Your Head On My
      Shoulder)"
      • cze67 Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 03.09.04, 15:12
        ... na początku "Sweet Jane" z "Rock and Roll Animal" Lou Reeda, kiedy po wspaniałej
        introdukcji dwóch gitarzystów, zaczyna się motyw przewodni tego utworu...
        • cze67 Re: Przechodzą Was dreszcze za każdym razem... 11.10.04, 21:46
          ... kiedy w tytułowym utworze z filmu "The Children of Sanches" Chucka
          Mangione, po bardzo długiej introdukcji wchodzi monumentalna perkusja a potem
          te niesamowite trąbki...
    • bihique kiedy słyszę Queen!!! 26.08.04, 17:24
      QUEEN TO ABSOLUTNIE NAJLEPSZY ZESPÓŁ ROCKOWY (OPRÓCZ THE BEATLES, OF COURSE
      (((: )!!!
      • cze67 Re: kiedy słyszę Queen!!! 26.08.04, 17:29
        bihique napisała:

> QUEEN TO ABSOLUTNIE NAJLEPSZY ZESPÓŁ ROCKOWY (OPRÓCZ THE BEATLES, OF COURSE
        > (((: )!!!

Witam na forum i uprzejmie proszę o zmniejszenie czcionki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka