Dodaj do ulubionych

Zespoły podobne do starego Marillion

10.04.05, 23:39
Wklejam z innego wątku:
• Progresywno-rockowy offtopic ;-)
mort_subite 10.04.2005 20:12 + odpowiedz

Skoro już temat rocka progresywnego (cokolwiek to oznacza ;-) ) się pojawił,
to chciałbym prosić o jakieś sugestie-wskazówki...
Od "takiego dzieciaka" lubię nagrania starego Marillion - ich płyty są dla
mnie naprawdę szlachetnymi kamieniami muzyki rockowej.
Ostatnio zasiedziałem się w jakby trochę odmiennych dźwiękach, ale na fali
pewnej życiowej nostalgii chętnie odkurzyłbym i
poszerzył sobie horyzonty w cokolwiek marillionopodobnej kompozytorsko-
odtwórczej manierze. Nie chodzi mi o jakieś bezduszne
kalki, ale wykonawców, którzy mają do zaoferowania coś od siebie, co jednak
byłoby utrzymane w pewnym spójnym klimacie. Może (choć
niekoniecznie) nowocześniejsze, bardziej rockowe, ale w podobnej aurze. Nie
wiem, czy wyrażam się dość jasno - jak nie, to winę
złóżcie na karb mojej (przejściowej) trzeźwości. Jak sobie naleję wina, to od
razu myśli się bardziej strzeliste zrobią... ;-)
Mógłbym prosic o jakieś wskazówki? Utrzymane w konwencji: zespół +
szczególnie godne polecenia płyty (ew. dlaczego tak a nie
inaczej). Wybór w tej branży chyba jest dość spory, nagrania nie zawsze
jakościowo równe i taki mały "guide" byłby nader pomocny.

Dzięki 100-krotne,

PZDR
Obserwuj wątek
    • cze67 Re: Zespoły podobne do starego Marillion 10.04.05, 23:49
      I tu mam kłopot. Bo ja sam, po zapoznaniu się ze 20 lat temu z Marillionem
      zacząłem poszukiwania podobnych brzmień, podobnie grającego zespołu. I... I nie
      znalazłem. Tzn. nie znalazłem w gronie zespołów neo-progrockowych, czyli tych,
      które wypłynęły na fali (albo - w czasie) popularności Marillion. Początkowo
      nieco zaintrygował mnie Pendragon. Ale właściwie spodobała mi się tylko płyta
      koncertowa tego zespołu. Studyjne wydały mi się nudne. Z mniej znanych moją
      uwagę zwrócił zespół Jadis. Ale jest on raczej trudno dostępny (choć zapewne
      znajdziesz go w ofercie Rock-Serwisu).
      Tak więc swoje poszukiwania skierowałem "do tyłu", czyli źródeł twórczości
      Marillion. Nie wiem jak u Ciebie ze znajmością prog-rocka lat 70., ale dla mnie
      najwięcej "starego" Marillion jest w "starym" Genesis (oczywiście, w
      rzeczywistości sytuacja jest dokładnie odrotna). Tak więc, jeżeli nie znasz,
      polecam dwie płyty, które wydają mi się najbliższe temu czego szukasz, czyli
      Lam Lies Down On Broadway i Trick Of The Tail. Podobne w sposobie aranżacji, i,
      w wypadku tej pierwszej, w przejmującej interpretacji tekstu.
      Okołomarillionowe klimaty znajdziesz w twórczości zespołu Camel, z którego to
      twórczości polecam szczególnie znakomity concept album The Snow Goose.
      Ale, być może, są to dla Ciebie oczywistości. W takim wypadku przepraszam, że
      nie umiałem pomóc.
      • cze67 Re: Zespoły podobne do starego Marillion 11.04.05, 00:19
        Był tu taki wątek:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20715&w=15469476&wv.x=1&v=2&s=0
        może on Ci coś pomoże. Poza tym, sporo ciekawych rzeczy można usłyszeć na tej
        stronie:
        www.progarchives.com/
      • mort_subite Re: Zespoły podobne do starego Marillion 11.04.05, 22:35
        Dzięki za pociągnięcie wątku...
        Jeśli chodzi o premarillionizmy ;-) to od dawna sobie obiecuję, że coś w tej materii podłubię, ale - jak to w moim przypadku zwyczajowo bywa - na obietnicach się skończyło. Dzieki za te dwa genesisowe tytuły - jak tylko się pozbieram do kupy z finansami (wierzcie mi, samochód to skaaaaaaaaaarbonka), to sobie kupię i się ponapawam ;-)
        Co do wielbłądziej "Śnieżnej Gęsi", to - wstyd (?) się przyznać - nie trafiła do mnie ta płyta. Nie wiem dlaczego - może po prostu przyjęta na niej koncepcja bardzo krótkich utworów, miniaturek wręcz, zupełnie mi nie pasuje do charakteru muzyki. Co tu dywagować - taki granie wymaga dłuższej formy. Dużo bardziej mi leży "Stationary Traveller" - oczywiście zdecydowanie bardziej "piosenkowy", ale zarazem stanowiący bardzo ładną "berlińską" całość i zawierający wybitnie piękne pojedyncze kawałki ("Fingertips", "West Berlin").
        Z poniższej linki skorzystałem - dla laika to w większej częsci czyta się jak bajka o Żelaznym Wilku... ;-)
        Thx a lot once again. I czekam na coś więcej ;-)
      • cze67 Re: Zespoły podobne do starego Marillion 09.05.05, 19:45
        cze67 napisał:

Z mniej znanych moją
        > uwagę zwrócił zespół Jadis. Ale jest on raczej trudno dostępny (choć zapewne
        > znajdziesz go w ofercie Rock-Serwisu).

Tak, przesłuchałem sobie po raz kolejny płytę (na kasecie) Across The Water i
        myślę, że mogłaby Ci się spodobać. Niezłe aranże i i okołomarillionowe melodie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka