Dodaj do ulubionych

wojenko,wojenko cóżeś ty za pani ...

• maria88 Re: wojenko,wojenko cóżeś ty za pani ... 10.11.12, 23:51
      Pamietam jak tą piosenke śpiewali moi rodzice.
      • lidka449 Re: wojenko,wojenko cóżeś ty za pani ... 10.11.12, 23:57
        taki bezpośredni przekaz najcenniejszy.
        ja lubię czasem posłuchać - tak coś w sercu bije mocniej.
        • lidka449 Re: wojenko,wojenko cóżeś ty za pani ... 11.11.12, 00:04
          i ta również znana :

i2.ytimg.com/vi/aIsuJ3RvGDU/default.jpg
          • maria88 Re: wojenko,wojenko cóżeś ty za pani ... 11.11.12, 00:11
            Jest obrazek ale nie ma piosenki.
                • wirujacypunkt Re: wojenko,wojenko cóżeś ty za pani ... 11.11.12, 17:42
                  Ta piosenka, jest mi szczególnie bliska. Moja śp. Mama, bardzo często tę piosenkę śpiewała,
                  a słuch miała dobry i głos piękny.
                  Wzruszyłam się bardzo i wspomnienia przypłynęły.
                  • lvova Re: wojenko,wojenko cóżeś ty za pani ... 11.11.12, 17:43
                    Wiri ale która ?smile
                    • wirujacypunkt Re: wojenko,wojenko cóżeś ty za pani ... 11.11.12, 18:34
                      Idzie żołnierz borem lasem.
                      smile
                      • lvova Re: wojenko,wojenko cóżeś ty za pani ... 11.11.12, 19:02
                        Stara wzruszająca piosenka,też ją lubię smile
                        • wirujacypunkt Re: wojenko,wojenko cóżeś ty za pani ... 11.11.12, 19:14
                          Tak jest piękna i jest związana, w moim przypadku z pięknymi wspomnieniami, bo z domem
                          rodzinnym smile
                          • lvova Re: wojenko,wojenko cóżeś ty za pani ... 11.11.12, 19:21
                            Wspomnienia domu rodzinnego zawsze sa miłe smile
                            • wirujacypunkt Re: wojenko,wojenko cóżeś ty za pani ... 11.11.12, 19:39
                              Tak, bardzo tak smile
                              • lvova Re: wojenko,wojenko cóżeś ty za pani ... 11.11.12, 19:52
                                A masz takie patriotyczne miłe wspomnienia też ?
                                • wirujacypunkt Re: wojenko,wojenko cóżeś ty za pani ... 11.11.12, 21:03
                                  Oczywiście mam. Moi przodkowie walczyli w Powstaniu Listopadowym i Grudniowym, walczyli w AK, ginęli w Obozach Koncentracyjnycj.
                                  Wyszłam za mąż za potomka Powstań Śląskich. Patriotyzm został wpisany w moje życie
                                  i od tego nie można już uciec.
                                  Tylko mój patriotyzm jest chyba upośledzony, bo jest inny niz patriotyzm, najprawdziwszego patrioty YarKacza smile
                                  • lidka449 Re: wojenko,wojenko cóżeś ty za pani ... 11.11.12, 21:15
                                    jak najbardziej normalny,raczej Yarkacz ma chore wyobrażenie o patriotyźmie.
                                    • wirujacypunkt Re: wojenko,wojenko cóżeś ty za pani ... 11.11.12, 21:18
                                      Z YarKaczem to tylko żart smile
                                      • lidka449 Re: wojenko,wojenko cóżeś ty za pani ... 11.11.12, 21:28
                                        nie będę dociekać ani jątrzyć jak to inni się w tym upajają i lubują - męczy mnie to okrutnie smile
                                        • wirujacypunkt Re: wojenko,wojenko cóżeś ty za pani ... 11.11.12, 21:37
                                          To męczy coraz więcej ludzi.
                                          Nie ma co rozwlekać tematu o szkodniku.
                                  • lvova Re: wojenko,wojenko cóżeś ty za pani ... 12.11.12, 11:27
                                    wirujacypunkt napisał:

> Oczywiście mam. Moi przodkowie walczyli w Powstaniu Listopadowym i Grudniowym,
                                    > walczyli w AK, ginęli w Obozach Koncentracyjnycj.
                                    > Wyszłam za mąż za potomka Powstań Śląskich. Patriotyzm został wpisany w moje ży
                                    > cie
                                    > i od tego nie można już uciec.
                                    > Tylko mój patriotyzm jest chyba upośledzony, bo jest inny niz patriotyzm, najpr
                                    > awdziwszego patrioty YarKacza smile

Oj to mamy podobnie,tyle że mój dziadek był Powstańcem Wielkoposkim,a brat ojca walczył u Andersa,siostra mamy była całą wojnę,od października 39 w KL Ravensbrück a brata zabili (nie bardzo wiadomo za co i jak to się stało ) na robotach w Niemczech.

Z tym Jarkaczen do w cele się nie mylisz,on wczoraj np powiedziała że, Święto Niepodległości jest świętem wszystkich patriotów,tych prawdziwych patriotów , pytaniem retorycznym staje się więc pytanie kim i kto jest tym prawdziwym patriotą.
                                    • wirujacypunkt Re: wojenko,wojenko cóżeś ty za pani ... 12.11.12, 15:01
                                      Podobne dzieje naszych rodzin. Mój dziadek nie ma grobu, bo Niemcy zastrzelili dziadka
                                      pod koniec wojny w trakcie pędzienia więźniów z jednego obozu do kolejnego, a jeden
                                      z wujków męża przeszedl całą drogę z Andersem. Historia rodziny mojego męza jest niezwykle ciekawa. Między nimi byli szczerzy patrioci, godni naśladpwania
                                      Wracając do dziadka. Jega historia nie skończyła się wraz z śmiercią, miała ciekawy ciąg dalszy, ale to już opowieść na inny czas.
                                      Rozumienie patriotyzmu można streścić w kilku słowach. W czasie pokoju pracować solidnie
                                      dla Ojczyzny i dobra społeczeństwa. W razie wojny, zawsze stanąć do obrony kraju.
                                      Obyśmy w drugim przypadku, nigdy nie musieli udowadniać swojego patriotyzmu.
                                      Czy podonie rozumiesz patriotyzm ?
                                      • izabella1991 Re: wojenko,wojenko cóżeś ty za pani ... 14.11.12, 14:00
                                        Piosenka owszem przepiekna-ale niech mnie i wszystkich tu obecnych Reka Boska broni doswiadczyc wojny na wlasnej skorze...
                                        Slyszalam kiedys od Pani-corki przedwojennej arystokratki-ze byla przed wojna taka specyficzna atmosfera-okreslila to jako,,zapach wojny".Kiedy niedawno na wlasnej skorze doswiadczylam atmosfery no moze nie wojny jeszcze,ale wscieklosci,buntu no i widoku palacych sie budynkow podczas zamieszek w Londynie,potwierdzam-jest cos takiego...
                                        • lidka449 Re: wojenko,wojenko cóżeś ty za pani ... 14.11.12, 18:20
                                          czasy wojny znam z opowiadań i tez nie chciałabym ich doświadczyć na własnej skórze,
                                          to byłaby trudna próba.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka