lidka449 19.11.12, 20:49 Do Świąt jeszcze m-c i trochę,czy planujecie co podać na wieczerzę wigilijną i jakie potrawy goszczą u Was w domach ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zetka50 Re: Czy macie ulubione potrawy wigilijne ? 19.11.12, 20:52 u mnie zawsze dwie zupy, barszcz z uszkami i z soczewicą zupa karp, ale ja nie lubię wolę filety makówki susz z owoców czyli moczka Odpowiedz Link
lidka449 Re: Czy macie ulubione potrawy wigilijne ? 19.11.12, 20:57 ciekawa jestem Waszego regionalnego menu,moze i ja powinnam coś zmienić taka burza pomysłów u mnie zupa grzybowa z kluskami,kapusta z grochem.karp smażony i w galarecie, kluski z makiem i bakaliami,sledzie na słodko i na ostro i kompot z suszonych owoców, Odpowiedz Link
zetka50 Re: Czy macie ulubione potrawy wigilijne ? 19.11.12, 21:04 no widzisz- to u mnie też ten kompot- nazywa się moczka a kapustę robię z pieczarkami, grzybów nie lubimy. Odpowiedz Link
lidka449 Re: Czy macie ulubione potrawy wigilijne ? 19.11.12, 21:13 ciekawe moczka nie słyszałam Odpowiedz Link
zetka50 Re: Czy macie ulubione potrawy wigilijne ? 19.11.12, 21:21 to regionalna ślaska potrawa- kompot; jeszcze zapomniałam,że zawsze po wieczerzy musi być marcepan w czekoladzie Odpowiedz Link
lidka449 Re: Czy macie ulubione potrawy wigilijne ? 19.11.12, 21:24 ciekawe te różne potrawy na stołach,w mojej rodzinie tez podawana jest zupa rybna tzw.ucha ja gotowałam raz i nie specjalnie mi wyszła. Odpowiedz Link
zetka50 Re: Czy macie ulubione potrawy wigilijne ? 19.11.12, 21:28 podobno jest dobra, ja nie gotowałam ani nie próbowałam Odpowiedz Link
lidka449 Re: Czy macie ulubione potrawy wigilijne ? 19.11.12, 21:34 a prawdziwa kutia lub makiełki ? znacie te potrawy i potraficie je przyrządzić. Odpowiedz Link
maria88 Re: Czy macie ulubione potrawy wigilijne ? 19.11.12, 21:47 W moim rodzinnym domu meni było nastepujace: Obowiązkowo był i jest barszcz czerwony na swoim zakwasie z uszkami z prawdziwków, karp smazony i w galarecie, śledzik z cebulką w oleju i w śmietanie z jabłkami, pierogi z kiszonej kapusty z grzybkami gotowane lub pieczone, kartofle w tzw. mundurkach do karpia smażonego i surówki z kiszonej kapusty, kompot z suszonych owoców, makowiec i kutia na słodko. Jutro podam dokładny przepis na kutię bo naprawde jest dobra. Odpowiedz Link
lidka449 Re: Czy macie ulubione potrawy wigilijne ? 19.11.12, 21:56 przepis na kutię bardzo chętnie poczekamy Odpowiedz Link
zetka50 Re: Czy macie ulubione potrawy wigilijne ? 19.11.12, 21:47 tego -nie potrafię, nie znam tych potraw Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Czy macie ulubione potrawy wigilijne ? 21.11.12, 14:22 Zetko kompot z owoców suszonych ,to jedno a moczka to osobne danie. Tak przynajmniej bywało i jest w moim domu. Chociaż moczki robię bardzo malo , tylko dla córki ,ja sama jej nie lubię. Odpowiedz Link
lvova Re: Czy macie ulubione potrawy wigilijne ? 19.11.12, 20:53 Lidka mam,mam ich ze 12 Lubię wszystkie,może po za karpiem Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: Czy macie ulubione potrawy wigilijne ? 19.11.12, 21:12 Lubię żur gotowany na maśle z grzybami suszonymi, kapustę też z grzybami, a na karpia wigilijnego zawsze czekam. Moczkę robiła śp. teściowa, ale jak dla mnie, była za słodka. Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: Czy macie ulubione potrawy wigilijne ? 19.11.12, 21:19 Tak. W tym regionie Polski z którego pochodzę, był zawsze podawany na kolecję wigilijną. Zapewniam, że to danie jest pyszne. Odpowiedz Link
zetka50 Re: Czy macie ulubione potrawy wigilijne ? 19.11.12, 21:23 wirujacypunkt napisał: > Moczkę robiła śp. teściowa, ale jak dla mnie, była za słodka. ja robię do smaku, też nie lubię za słodkiej- moczki Odpowiedz Link
old.bear Re: Czy macie ulubione potrawy wigilijne ? 19.11.12, 21:36 Z tradycyjnych wigilijnych potraw jem wszystko. Wszystko oprócz karpia. Bo choć bardzo lubię ryby ości karpia doprowadzają mnie do białej gorączki Odpowiedz Link
lidka449 Re: Czy macie ulubione potrawy wigilijne ? 19.11.12, 21:43 pewnie trauma została po przykrej przygodzie zakrztuszenia się ością a karp to taka smaczna rybka Odpowiedz Link
zetka50 Re: Czy macie ulubione potrawy wigilijne ? 19.11.12, 21:50 ja zawsze 3 sztuki kupuję, mąz z synem uwielbiają, znika szybko, ja jednak nie przepadam Odpowiedz Link
old.bear Re: Czy macie ulubione potrawy wigilijne ? 19.11.12, 21:53 Trauma to nie, ale smak karpia skutecznie zakłócają te ości Odpowiedz Link
chomisiu_nowy Re: Czy macie ulubione potrawy wigilijne ? 19.11.12, 21:48 W rodzinnym domu jest mniej więcej tradycyjny zestaw potraw, ale dla mnie istnieje tylko zupa grzybowa, taka z suszonych grzybów no i śledzie w śmietanie, koniecznie z gotowanymi ziemniakami. Zwykle jem ten sam zestaw przez 2-3 dni : ) pychota! Już się nie mogę doczekać bo w tym roku święta spędzam u Rodziców. Odpowiedz Link
leziox Re: Czy macie ulubione potrawy wigilijne ? 20.11.12, 13:13 Od paru lat nie urzadzam w ogóle wigilii i tak naprawde malo obchodzi mnie ten caly métlik.A co do jedzenia-to nie tylko na wigilie-zjadam chetnie to co mnie sie na stól wniesie. O,taki wszystko pochlaniajacy tyranozaurus.Poza wátróbká moze. Odpowiedz Link
super.halusia Re: Czy macie ulubione potrawy wigilijne ? 20.11.12, 15:45 uwielbiam i robię-karp w galarecie,uszka z kapustą i grzybami,barszczyk,ryba po grecku,sałatka jarzynowa,śledzik w śmietanie i oleju Odpowiedz Link
lidka449 Re: Czy macie ulubione potrawy wigilijne ? 20.11.12, 19:09 dobrze pójść jako gość i nie przejmować się niczym. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Czy macie ulubione potrawy wigilijne ? 20.11.12, 16:30 Barszczyk z uszkami! Odpowiedz Link
natalia-ok6 Re: Czy macie ulubione potrawy wigilijne ? 20.11.12, 21:55 Pierogi z kapustą i z grzybami ,w Wigilie tzw postne. W pozostałe dni Świąt pierogi z kapustą ,grzybami i mięsem.Mogę je jeśc na śniadanie,obiad i kolacje. Odpowiedz Link
lidka449 Re: Czy macie ulubione potrawy wigilijne ? 20.11.12, 21:58 pierogi też pychotka,ale pracy wymaga i to nie małej Odpowiedz Link
maria88 Re: Czy macie ulubione potrawy wigilijne ? 20.11.12, 22:08 Przepraszam, ze sie nie odezwałam z przepisem. Na pewno podam jutro. Dzisiaj miałam nie spodziewanych gości. Odpowiedz Link
lidka449 Re: Czy macie ulubione potrawy wigilijne ? 20.11.12, 22:17 nic to Mario poczekamy Odpowiedz Link
super.halusia Re: Czy macie ulubione potrawy wigilijne ? 20.11.12, 22:05 Mala to jest pyszne Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Czy macie ulubione potrawy wigilijne ? 21.11.12, 14:25 Barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa z suszonych grzybów , z makaronem, kapusta z grzybami ,kapusta z grochem, karp smażony i w galarecie. Odpowiedz Link
rena-ta49 Moczka , 21.11.12, 14:33 Rózne są przepisy ale ten bliski jest tego mojego polly.przepisy.net/moczka/ Odpowiedz Link
zetka50 Re: Moczka , 21.11.12, 16:53 moja moczka tylko z suszonych owoców, bez orzechów,migdałów. dodaję piernik na miodzie; bez masła, zasmażki, nie może być za gęsta ani za słodka. tak robiła moczke moja babcia, mama i tak teraz ja Odpowiedz Link