lidka449 25.11.12, 21:30 Ja dziś tak i tak na świeżo próbuję to wszystko poukładać sobie w głowie ... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lidka449 Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 25.11.12, 21:45 Ja również przeczytałam recenzje o filmie i masę przeróżnych opinii w temacie i powiem,ze najbardziej człowiek doświadczy sam oglądając ten film. Wg mnie Pasikowski stanął na wysokości zadania i pokazał w interesujący sposób zachowanie ludzi - Polaków - wobec ludzi pochodzenia żydowskiego. Wiem będą się. niektórzy oburzać ,ze jak to Polacy tacy nie byli itd. Nie przeczę,ze w tych czasach tak okrutnej próby byli Polacy .którzy pomagali,ale byli też i inni ,za których ja się mogę wstydzić ... Odpowiedz Link
lidka449 Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 25.11.12, 22:06 media już wydały opinie o roli Macieja Stuhra - grającego Józka Kalinę, a ja bym zwróciła szczególna uwagę na drugą główną rolę - zagraną przez Ireneusza Czopa - grającego drugiego brata Franciszka Kalinę, oczywiście wspaniały był również epizod zagrany przez Danutę Szaflarską i mniejsza rola Radziwiłłowicza grającego miejscowego proboszcza. muzyka była wspaniałym dopełnieniem treści ... to się trochę rozpisałam,ale jeżeli ktoś z Was obejrzy możemy porozmawiać i podzielić się uwagami. Odpowiedz Link
lvova Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 26.11.12, 13:57 Nie widziałem i chyba prędko nie zobaczę,poczekam jeszcze. Tyle o ile wiem z mediów to film pokazuje inne oblicze Polaków i dlatego wzbudza tyle emocji. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 26.11.12, 14:51 Świat tak jest skonstruowany ,że są na nim ludzie i ludziska. Dlatego takie przypadki jak w Pokłosiu mogły mieć miejsce ,pytanie tylko czy te przypadki były przypadkami czy to była norma? Wiemy ,że najwięcej Polków dostało nagrody Sprawiedliwy wśród Narodów,za ratowanie Żydów, wiec pytanie czy reżyser nie podważa tym filmem prawdy historycznej? Odpowiedz Link
mala200333 Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 26.11.12, 16:38 Poczytalam już wczesnej wiele opracowań historycznych na ten temat. Nie pisze o Grossie. Niestety taka jest nieciekawe prawda dla nas Polaków. Polska wieś była strasznie zle nastawiona do Żydów. Odpowiedz Link
super.halusia Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 26.11.12, 17:13 jeszcze nie miałam okazji Odpowiedz Link
mala200333 Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 26.11.12, 17:14 Do kontrowersji wokół filmu odniósł się też reżyser filmu, Władysław Pasikowski: "Do tych wszystkich natomiast wypisujących bzdury i popisujących się niewiedzą, ignorancją i nienawiścią mam propozycję, aby adresowali swoje pretensje i pretensyjki do mnie bezpośrednio. Ja tego i tak nie czytam. Ja się nie będę z filmu tłumaczył, bo moim skromnym zdaniem 99 proc. tych »zarzutów« nie zasługuje na żadną odpowiedź. Stanowi jedynie przyczynek do statystyki opisującej stan świadomości współczesnych Polaków. Jak ktoś, kto ma choć łyżkę oleju w głowie i choćby trzy klasy szkoły podstawowej, może polemizować z argumentem, że Żydzi też mordowali naszych i po to masowo wstępowali do NKWD? No i co, kur..., z tego! Skoro naziści masowo mordowali jednych i drugich, to rozumiem, że państwo są za tym, żeby niemieckie dzieci i kobiety w stodołach palić? Nie nazwę tych ludzi bestiami, bo nawet w najstraszliwszej bestii jest odrobina litości...".....wp.pl Odpowiedz Link
super.halusia Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 26.11.12, 17:30 Wprowadzenie na ekrany "Pokłosia", w którego obsadzie są m.in. Maciej Stuhr, Ireneusz Czop, Jerzy Radziwiłowicz, Danuta Szaflarska i Zbigniew Zamachowski, to jedno z najszerzej komentowanych wydarzeń w polskiej kinematografii w 2012 r. Film wywołuje wiele dyskusji, a także kontrowersje. Ma wśród publiczności i dziennikarzy wielu zwolenników (już kilka miesięcy temu, w maju, na festiwalu w Gdyni "Pokłosie" uhonorowano Nagrodą Dziennikarzy). Są też jednak przeciwnicy filmu, m.in. wśród internautów.Koniecznie muszę zobaczyć,zaciekawił mnie Odpowiedz Link
darima_ka Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 26.11.12, 21:08 super.halusia napisała: > Wprowadzenie na ekrany "Pokłosia", w którego obsadzie są m.in. Maciej Stuhr, Ir > eneusz Czop, Jerzy Radziwiłowicz, Danuta Szaflarska i Zbigniew Zamachowski, to > jedno z najszerzej komentowanych wydarzeń w polskiej kinematografii w 2012 r. F > ilm wywołuje wiele dyskusji, a także kontrowersje. Ma wśród publiczności i dzie > nnikarzy wielu zwolenników (już kilka miesięcy temu, w maju, na festiwalu w Gdy > ni "Pokłosie" uhonorowano Nagrodą Dziennikarzy). Są też jednak przeciwnicy film > u, m.in. wśród internautów.Koniecznie muszę zobaczyć,zaciekawił mnie wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114877,12892200,_Poklosie__Pasikowskiego_obejrzalo_juz_prawie_135.html Kopiowanie czyiś tekstów bez podania źródła jest kradzieżą. Odpowiedz Link
lidka449 Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 26.11.12, 21:14 Darimko czuwasz nad całością - brawo Odpowiedz Link
darima_ka Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 26.11.12, 19:23 "Żydzi też mordowali naszych i po to masowo wstępowali do NKWD?" Ciekawe czy następny film Pasikowskiego będzie właśnie o tym? Ciekawe dlaczego do tej pory takiego filmu nie zrobił, podejrzewam że ze strachu , żeby go nie okrzyknięto antysemitą!!! Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 26.11.12, 21:50 darima_ka napisała: > "Żydzi też mordowali naszych i po to masowo wstępowali do NKWD?" > > Ciekawe czy następny film Pasikowskiego będzie właśnie o tym? > Ciekawe dlaczego do tej pory takiego filmu nie zrobił, podejrzewam że ze strach > u , > żeby go nie okrzyknięto antysemitą!!! My Polacy złote ptacy, zaswsze byliśmy, jesteśmy będziemy bez zmazy. Mamy samych cudownych bohaterów narowdowych, którzy zawsze walczyli za wolność naszą i waszą i nigde nie podbijaliśmy Jadżwingów, bo my nie podbijamy innych narodów, nigdy nasz bohater narodowy Stefan Czarnecki, nie tłumił brutalnie powstań ukrainskich i nie wymordowywał całych wsi łacznie z dziećmi, w bitwie pod Samosierrą razem z Napleonem, nie tłumiliśmy powstania narodowowyzwolenczego i zawsze szlachetnie broniliśmy Żydów, którzy byli przez nazistów poddani eksterminacji. Najgorsze jest jednak to, że my nie potrafimy wykorzystać naszych zwycięstw, takich jak bitwa pod pod Grunwaldem, nie potrafimy takze przyznać się do prawd historycznych, które nie zawsze stawiają nas w dobrym świetle. Niestety, chcemy tego czy nie jesteśmy megalomanami i ksenofobami, ale patrząc sobie w oczy spoglądając w lustro, trzeba mieć bardzo dużo odwagi, zeby przyznać się do tego. Teraz jest bardzo prawdopodobne, że zburzyłam spokój wielu i polecą na moją głowę gromy. Kilka powyższych faktów pozostanie jednak faktami, a to są tylko nieliczne przykłady. Odpowiedz Link
lidka449 Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 26.11.12, 21:55 są takie gorzkie prawdy,o których ciężko słuchać nie byliśmy bez skazy .... Odpowiedz Link
lvova Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 26.11.12, 22:31 Wiri masz sporo racji,ja też uważam,że jeśli bedziemy milczeć,udawać że czegoś nie było to tego nie będzie,to się nie wydarzyło,oczywiście tak się nie stanie. Ale i druga strona medalu też jest tak,że ktoś inny też nie może udawać że czegoś nie było.Prawda jest tak,tak mi sie tylko wydaje,taka mam wiedzę,że i było Jedwabne,że był i pogrom w Kielcach,że był 1968 i że wielu Polaków zhańbiło się w czasie II WŚ wydając Żydów,okradając ich,ale też i Żydzi gdy wkroczyła armia czerwona na kresy pomagała im przy wydawaniu i wywózkach na Syberię,że byli aktywnymi wykonawcami poleceń NKWD tak w czasie II WŚ jak i po niej,że to Polacy narodowości żydowskiej opanowali UB i "likwidowali" żołnierzy AK WiN i innych działaczy antykomunistycznych. Jeśli mamy mówić o czyiś winach mówmy o winach obu stron nie tylko jednej. Zbrodnia przeciwko człowiekowi jest zbrodnią bez dwóch zdań,taka zbrodnia nie ma imienia,nie nazywa sią Polak nie nazywa się Żyd. Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 26.11.12, 23:11 Mówmy więc o tym, co było piękne w naszej historii, ale miejmy dość odwagi, żeby powidzieć o tych wszystkich paskudnych sprawach, które nas dotyczą. Miejmy w koncu odwagę to zrobić. Będzie bolało, a może nawet będzie bardzo bolało, przestanmy być hipokrytami. Nie wszyscy Zydzi byli aniolami, tak sama, jak nie wszyscy sposród nimi byli. O tych wszystich haniebnych rzeczach, ktore robili Zydzie - wiem, ale jak jest jakaś krytyka związane z Jedwabnem czy Kielcami, to zaraz pada argument, że Zydzi z NKAWD to i tamto i zaeaz zaczynamy tym tłumaczyć nasze niegodziwiści, ale ja się pytam czy jedną niegodziwość można tlumaczyć inną niegodziwością, czy jedną niegodziwość mamy przykrywać inną niegodziwością ? Odpowiedz Link
lvova Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 26.11.12, 23:15 Nie nie można,zgadzam się że takie tłumaczenie jest głupie. Odpowiedz Link
mala200333 Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 28.11.12, 15:42 W 39tym sytuacja polskich Zydow byla inna niz rdzennych Polakow. Na wejscie sowietow reagowali inaczej niz Polacy. Sowieci dawali im jakas szanse przezycia. Niemcy zadnej. Wiedzieli doskonale co sie dzialo z niemieckimi Zydami w Niemczech. Nie usprawiedliwiam ich , tylko patrze na to chlodnym okiem. Wspolpracowali z NKWD , z bezpieka. Zas ci ortodoksyjni, rabini mieli pod zaborem sowieckim sytuacje gorsza niz Polacy. Poczytajcie sobie wspomnienia polskiego Zyda "Smakowanie raju" co sie dzialo w stalinowskiej Rosji. Odpowiedz Link
mala200333 Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 28.11.12, 15:45 "Smakowanie Raju" Icek Erlichson. Jest to ksiazka o Zwiazku Radzieckim lat 40tych. Autor przeszedl pieklo i horror sowieckich lagrow i wiezien. Jednego dnia siedzial w celi z polskim lekarzem, polskim generalem, zydowskim komunista z Polski, ktorego Sowieci wyleczyli z mrzonek o ichnym RAJU i z dwoma rabinami. Przebywal w Starobielsku, w obozie cywilno-wojskowym w Katyniu, na Kolymie. Bral udzial w ucieczce z obozu katynskiego i byl przypadkowym swiadkiem jednej z egzekucji w lesie katynskim. Poznał to oblicze “RAJU” od jego najstraszliwszej strony. Jego istota polegała na wszechogarniającej przemocy, inwigilacji, zbydleceniu zwyklego czlowieka i ewidencji, a ucieleśnieniem owej istoty, oraz ważną częścią radzieckiej gospodarki, były więzienia i obozy pracy przymusowej. Widziane doslownie wszedzie! Ta mała książka opowiada wielką historię jednego człowieka. Udało mu się opuścić ZSRR i po kilku latach spisał swoje wspomnienia w Paryzu. Autor nie tylko miał znakomity zmysł obserwacji oraz umiejętność analizy i syntezy swoich przeżyć, ale i talent narracyjny. Są w tej książce stronice godne pióra George'a Orwella. Polecam! niepoprawni.pl/blog/592/smakowanie-raju-czyli-sowiecki-horror Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 28.11.12, 18:57 Zeby obraz gehenny Żydów był pełny, polecam książkę J.Littella " Łaskawe". Wspaniała książka, która opisuje machinę śmierci budowaną przez Niemców. Opisuje jak była planowana i wykonywana eksterminacja Żydów w krajach podbitych przez nazistów. Książka, która wstrząśnie każdym myślącym i czującym człowiekiem. Zgodnie z tym, co piszą recenzenci w książce można doszukać się podobieństw do Tołstoja, Manna, Dostojewskiego. Niesamowita książka, którą warto przeczytać. Ksiązka ta należy do tego rodzaju literatury, który zapada w pamięć na zawsze. Literatura trudna, mroczna, warta przeczytania. Odpowiedz Link
mala200333 Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 28.11.12, 20:03 1. Judenjagd. Polowanie na Żydów 1942-1945 autor:Jan Grabowski Książka ta opisuje ostatnią fazę zagłady żydowskiej ludności powiatu Dąbrowa Tarnowska. Na podstawie bogatej dokumentacji z archiwów polskich, niemieckich i izraelskich autor odtwarza wydarzenia z lat 1942-1945, kiedy to Niemcy próbowali wyłapać żydowskich niedobitków, tych, którzy latem 1942 r. uniknęli wywiezienia do obozu zagłady w Bełżcu. Książka opisuje z jednej strony działania policji niemieckiej, a z drugiej rolę polskiej policji granatowej, wiejskich straży nocnych, junaków z Baudienst czy też miejscowych strażaków w wykryciu i zamordowaniu żydowskich ofiar. Na tle trwającego aż do końca wojny Judenjagd ("polowania na Żydów") zostały również zarysowane dramatyczne wybory stojące przed ludźmi ratującymi Żydów. Pierwsza faza Judenjagd polegała na pełnej mobilizacji niemieckich oddziałów ewakuacyjnych (Evakuirungskommandos), polskiej policji granatowej, junaków z Baudienst oraz żydowskiej Służby Porządkowej. Pierwsze godziny i dni po akcji wysiedleńczej charakteryzowały się szczególnie wielką liczbą ofiar. Wpadali wówczas Żydzi wyciągnięci z kryjówek i z bunkrów w gettach oraz ci, którym udało się zbiec do pobliskich lasów. Natomiast do wykrycia lepiej ukrytych Żydów potrzebne były inne środki i inne metody. W tej fazie, która miała trwać już do końca wojny, najważniejsze - z punktu widzenia Niemców - było zapewnienie sobie współpracy ze strony miejscowej ludności. W celu osiągnięcia pożądanego skutku Niemcy uciekali się zazwyczaj do polityki zachęt oraz kar, wspartych ciągłą akcją uświadamiającą polską ludność o "żydowskim niebezpieczeństwie". Autor odtwarza splot tragicznych okoliczności, które przesądziły o tym, że tak nieliczni Żydzi nie padli ofiarą polowania. 2.Jest taki piękny słoneczny dzień autor:Barbara Engelking Zagłada Żydów na terenie Generalnego Gubernatorstwa przebiegała w kilku etapach. Najpierw zostali oni zamknięci w gettach, poddani wyniszczeniu głodem i ciężką pracą. Potem niemal wszystkich zamordowano w obozach zagłady. W ostatniej fazie, trwającej przez dwa lata niemal do końca wojny, wyłapywano niedobitków i uciekinierów. To właśnie wtedy rola Polaków - świadków Zagłady - stała się niezwykle istotna. Od nich zależało, czy Żydzi znajdą pomoc i będą mieli szansę przeżycia, czy zostaną wydani Niemcom, czy też zabiją ich sami Polacy. Książka opowiada o wędrówce w poszukiwaniu ratunku przed Zagładą, która najczęściej okazywała się bezskuteczna i kończyła zgubą. U jej kresu rzadko czekało ocalenie, najczęściej - zdrada lub śmierć. Najczęściej - bo przeżyła mniejszość spośród tych, którzy chcieli się ratować. Większość tych odważnych, zdeterminowanych i gotowych do poświęceń ludzi - zginęła. Wielu zostało zamordowanych przez Niemców w krótkim czasie zaraz po likwidacji gett. Niektórzy zmarli z głodu, zimna czy chorób. Inni zostali wydani Niemcom przez Polaków lub przez samych Polaków zamordowani. Jest tu mowa o pomaganiu, ale przede wszystkim o odmowie pomocy, wyrzucaniu, wykorzystywaniu, zdradzie i mordach, których motywami były strach, chciwość, nienawiść i zwykła ludzka podłość. Bohaterstwo Polaków gotowych ryzykować własne życie, by pomagać Żydom, doczekało się już bogatej literatury, na temat współuczestnictwa w niemieckim dziele zniszczenia wiemy niewiele, myślimy o tym niechętnie i z przykrością o tym czytamy. Nie można jednak dłużej zamykać oczu na te zjawiska i fakty historyczne. ..z merlin.pl Odpowiedz Link
mala200333 Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 28.11.12, 20:22 3. Pusta woda Krystyna Żywulska PUSTA WODA to z pozoru prosta i pozbawiona oskarżeń, ale wstrząsająca opowieść o losach Żydów i Polaków pod okupacją niemiecką w czasach II wojny światowej. Po 1968 roku Krystyna Żywulska została zmuszona do wyjazdu z Polski z paszportem w jedną stronę, czyli bez prawa powrotu... Pustka po umarłym narodzie (2010-07-25) Zbigniew Cieloch 1 Więcej o recenzencie Jak wyrazić ból? - pytał kiedyś malarz i pisarz, Józef Czapski. Jak wyrazić, jakimi słowami opisać ból i rozpacz po starcie bliskich i znajomych? Jak ukazać zagładę wielotysięcznej dzielnicy miasta i zagładę niemal całego narodu? "Pusta woda. Wspomnienia z warszawskiego Getta" to próba zmierzenia się z Holocaustem, a więc zagładą narodu żydowskiego. Krystyna Żywulska (1914 - 1992) tak naprawdę nazywała się Sonia Landau i miała niewiarygodne szczęście: przeżyła likwidację warszawskiego getta i pobyt w Oświęcimiu (o czym pisze w znanej książce "Przeżyłam Oświęcim")."Pusta woda" to książka cenna jako dokument "czasów pogardy", bo właśnie bezmierna pogarda i nienawiść przedstawicieli "rasy panów" wobec "podludzi", Żydów, jest czymś, co dostrzegamy w relacji Żywulskiej. Autorka ukazuje stopniowy upadek dzielnicy żydowskiej w Warszawie, postępującą nędzę, narastający głód, ogromny strach i niepewność o jutro. Jak również - wzrost obojętności (Aryjczyków i nie-Aryjczyków) na ludzką krzywdę. Opisuje dramatyczne i często nieskuteczne próby zdobycia pracy i pożywienia, przeżycia jeszcze jednego dnia... Upadek jednych i wywyższenie drugich, bo byli i tacy, którzy wzbogacili się na ludzkim nieszczęściu, na gehennie ludności żydowskiej. Byli i tacy, którzy zmusili młodą Żywulską do urodzenia im dziecka; i ci, którzy chcieli uczynić z niej prostytutkę. Bo przecież czego się nie robi dla chleba i ukrycia się przed gestapowcem? Jednak należy uczciwie powiedzieć, że byli też i dobrzy ludzie, jak polska zakonnica, która przeprowadziła ojca autorki przez posterunek niemiecki, jak stróż, który wcześniej zaopiekował się tym samym człowiekiem. Wspomnienia K. Żywulskiej nie są wszelako szczegółowym zapisem dziejów warszawskiego getta. To raczej subiektywne i przekonujące świadectwo ginięcia narodu i obojętności cywilizowanego świata na zagładę. Jak musiała czuć się autorka, widząc puste miejsce po wypalonym getcie? Jak musiała się czuć, gdy uciekała z getta razem z matką, zostawiając wewnątrz tego piekła kulejącego i łatwego do rozpoznania ojca? A z drugiej strony, co musiała czuć, gdy słuchała cudownych wierszy Leśmiana, recytowanych przez znajomego, gdy obok szalała nienawiść? Nie chcę streszczać książki, którą warto przeczytać i przeżyć samemu. Kończąc, pragnę tylko podkreślić, że autorka dwa razy w swoim życiu zaznała nienawiści. Podczas wojny, gdy była w getcie i potem w Oświęcimiu. Drugi raz - w "wolnej" Polsce, kiedy odżyło widmo antysemityzmu w marcu '68 i gdy jej dwaj synowie, Jacek i Tadeusz, musieli opuścić Polskę, bo byli Żydami. A ona sama wyjechała z kraju i osiedliła się w Dusseldorfie, gdzie zmarła, na białaczkę, w 1992 r. Z dala od "kraju lat dziecinnych" i z dala od męża, który nie chciał opuścić Polski. Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 28.11.12, 21:12 Wszyskie te ksiązki są warte przeczytania. Przez lata zakłamywana była historia, dobrze, że być moze teraz nadszedł czas, żeby te wszystkie trudne sprawy pozałatwiać, wyprostiwać. Potrafimy być dumni z Tuwima, Brzechwy, Korczaka, z wielu znanych matematyków, którzy mieli korzenie zydowskie, postarajmy się uderzyć w pierś i powiedzieć prawdę, pamiętając jednocześnie o tym, że wsród nas było dużo wspaniałych ludzi, ktorzy jak zaszła potrzeba potrafili chronić Zydów z narazeniem życia. Przed wiekami potrafilismy przecież pod swój "dach" przyjąć Zydów wygnanych z Hiszpanii i pozwolić na to, żeby osiedlili się w Polsce. Odpowiedz Link
mala200333 Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 28.11.12, 22:15 Jest to temat rzeka. I nic w tym temacie nie jest absolutnie biale albo albo absolutnie czarne. Ot zycie! Odpowiedz Link
mala200333 Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 27.11.12, 17:46 wirujacypunkt napisał: > My Polacy złote ptacy, zaswsze byliśmy, jesteśmy będziemy bez zmazy. Mamy samy > ch cudownych bohaterów narowdowych, którzy zawsze walczyli za wolność naszą i w > aszą i nigde nie podbijaliśmy Jadżwingów, bo my nie podbijamy innych narodów, nigdy > nasz bohater narodowy Stefan Czarnecki, nie tłumił brutalnie powstań ukrainskich i nie wymordowywał całych wsi łacznie z dziećmi, w bitwie pod Samosierrą razem z Napleone > m, nie tłumiliśmy powstania narodowowyzwolenczego i zawsze szlachetnie broniliś > my Żydów, którzy byli przez nazistów poddani eksterminacji. > Najgorsze jest jednak to, że my nie potrafimy wykorzystać naszych zwycięstw, ta > kich jak bitwa > pod pod Grunwaldem, nie potrafimy takze przyznać się do prawd historycznych, kt > óre nie zawsze stawiają nas w dobrym świetle. > Niestety, chcemy tego czy nie jesteśmy megalomanami i ksenofobami, ale patrząc > sobie > w oczy spoglądając w lustro, trzeba mieć bardzo dużo odwagi, zeby przyznać się > do tego. > Teraz jest bardzo prawdopodobne, że zburzyłam spokój wielu i polecą na moją gło > wę gromy. > Kilka powyższych faktów pozostanie jednak faktami, a to są tylko nieliczne przy > kłady. > Brawo za odwage wypowiedzi! Nadmienie jeszcze ze nie nakrecilismy filmu o Żegocie, o Irenie Semdlerowej(zrobili to inni..) pl.wikipedia.org/wiki/Irena_Sendlerowa Odpowiedz Link
lidka449 Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 26.11.12, 20:57 skąd to negatywne nastawienie się wzięło,żeby tak i z taka nienawiścią postępować - mieszkając tyle lat obok siebie .... Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 26.11.12, 22:19 Dlaczego my Polacy, nienawidzimy się tak między sobą? Wystarczy tylko otworzyć pierwszą lepszą gazetę, właczyć telewizor i wyskakuje jakaś zajadła twarz, zionąca nienawiścią do swojego rodaka, tylko dlatego, ze ma inne poglądy, jest innego wyznania, albo co nie daj Boże jest ateistą abo gejem. Uważasz, ze to, co się dzieje aktualnie w kraju w jakimś blizej nieokreślonym czasie, nie moze doprowadzić do nowego "pokłosia" tylko, że tym razem, katolik katolikowi to zrobi. Odpowiedz Link
lidka449 Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 26.11.12, 22:36 też zadaję sobie to pytanie i nie znajduję odpowiedzi taka jakaś dziwna zajadłość w narodzie się utrwala począwszy od polityków po zwyczajnych ludzi. Odpowiedz Link
lvova Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 26.11.12, 22:41 Kochani wszystko zależy od nas samych,już przytaczałem Wam przykład z BG,moje kłótnie,bardzo ostre z Dorką i z Renią gdy rozmawiamy o polityce,czy jakiś innych trudnych sprawach i gdy mamy odmienne zdanie,ale to jest tylko w danym wątku,nie "idzie" to za nami do innego,do rozmowy na inny temat,nie ciągniemy tego za sobą na inne forum,jeśli sie chce to można Odpowiedz Link
lidka449 Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 26.11.12, 22:47 i tego się trzymajmy Ivova ! są tematy tzw.drażliwe i opinie ludzi odmienne,dyskusja jak najbardziej na miejscu ale po to się na forach w końcu spotykamy i wzajemnych urazów do siebie nie chowajmy Odpowiedz Link
lvova Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 26.11.12, 22:51 No dobrze by było żeby tak było,ale nie zawsze tak jest do czego się bez bicia przyznaję Odpowiedz Link
zetka50 Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 26.11.12, 19:47 nie oglądałam, więc nie mogę się wypowiedzieć Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 26.11.12, 22:53 Nie oglądałem i nie oglądnę chyba, bo w mym mieście kilka lat temu zamknięto kino. Ale znam przecież sprawę. I nie stąd, jak to 'wyskoczyło' kika lat temu. Ja takie sprawy różne z czasów wojny znam z opowiadań dziadków i starszych ludzi. Takie sprawy mogą być zaskoczeniem dla ludzi obecnie młodych wiekiem. Odpowiedz Link
lidka449 Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 26.11.12, 22:57 Grzechu,może za kilka m-cy w telewizji udostępnią powiem,ze w kinach nie ma nadzwyczajnego tłumu,ludzie poszukują innej rozrywki może łatwiejszej w odbiorze . Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 26.11.12, 23:15 Albo takich prawd, które głaszczą naszą dumę nardową. Odpowiedz Link
mala200333 Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 27.11.12, 17:49 Francuzi tez bardzo sie mecza z podsumowaniem swej historii z czasow Drugiej Wojny Swiatowej, ale od niedawna zaczynaja. Odpowiedz Link
lidka449 Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 27.11.12, 17:55 Mała z tym porządkowaniem historii to niełatwa sprawa,u nas też . Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 27.11.12, 18:02 My powinniśmy także to zrobić, ale czy znajdą się odważni historycy, ktorzy podejmą się takiej hericznej pracy? Zaczyna się coś dziać w literarurze. Odbrązawiany jest życiorys M. Konopnickiej i już podnosi się krzyk. Jezeli chodzi o mnie, nie interesuje mnie, co robiła w swoim łózku i z kim, ważnejsze jest to, jaką była pisarką. Odpowiedz Link
mala200333 Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 27.11.12, 18:06 Od czasu do czasu ktos napisze prawde dlaczego w Ameryce znalazl sie Kosciuszko i Pulawski. Odpowiedz Link
lidka449 Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 27.11.12, 18:10 a właściwie po co tam pojechali zdradź żródło przeczytam Odpowiedz Link
mala200333 Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 27.11.12, 18:38 pl.wikipedia.org/wiki/Kazimierz_Pu%C5%82aski Odpowiedz Link
mala200333 Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 27.11.12, 18:38 Dla Amerykanow jest wspaniala postacia... Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 28.11.12, 22:19 Nie wiem jak tłumaczy to Maluśka i Wikipedia. Kościuszko był przecież 'jeńcem' Katarzyny II. Wreszcie za zobowiązanie całkowitego zaniechania działalności politycznej przeciw Rosji dostał od Katarzyny II ogromną kasę i zgodę na wyjazd do Ameryki Pn. Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 28.11.12, 22:46 Zajrzałam do Wikipedii, a tam milczenie, jest powiedziane, że do Ameryki wybrał się w szlachetnyh celach, tzn walczyć o wolnść, ale historia w wielu przypadkach dowodzi, że nie ma spraw tylko bialych albo tylko czarnych. Smutne jest jednak to, że historia zależna od tego, kto historie interpretuje. Przykładów na potwierdzenie moich słów jest bardzo wiele, począwszy od najstarszej, az do współczesnej historii. Jeżeli chodzi o historię najnowszą, to wiele faktów jest fałszowanych na naszych oczach. Ten, kto stara się uważnie obserwować rzywistość, może to zauważyć bez trudu. Posałam w tym temacie, ze powinniśmy zebrać się na odwagę i wiele rzeczy nazwać po imieniu. Najwyższy czas by to zrobić. Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 27.11.12, 18:20 Tak, tylko te głosy, jakoś nie mogą się przebić do szerszej wiadomości, ale za to potrafimy glośno mówić o Ich wkładzie w historię Ameryki, bo to jest piękne, to co brzydkie lepiej przemilczeć. Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 28.11.12, 22:16 Maluśka. Takie czasy, taki czas jak wojna, wyzwala we wszelkich narodach, w części populacji przeróżne instynkty. Nie zawsze szlachetne. I sięgając nie tylko II Wojny Światowej, ale dopiero co na Bałkanach po rozpadzie Jugosławii, Czeczenia, żaden naród w całości swej populacji nie ma i nie może mieć czyściutkich rąk i sumień. Ale po co to przez dziesiątki lat skrywać? Odpowiedz Link
mala200333 Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 27.11.12, 17:55 Dla rownowagi polecam ten film... Odpowiedz Link
mala200333 Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 29.11.12, 00:15 www.tvn24.pl/producent-poklosia-bliski-bankructwa-pisf-blokuje-nasze-pieniadze,291457,s.html PISF: Nigdy nie dostaniecie pieniędzy Twierdzi, że nie wie, dlaczego ta instytucja zwleka z podpisaniem aneksu, choć sugeruje, że mogą za tym stać względy polityczne. - Nie rozumiem, jaki interes ma organ publiczny w tym, aby w taki sposób blokować zakończenie produkcji tego właśnie filmu? Co jest powodem: ja osobiście, nasza firma jako producent, czy temat? Trudno nie mieć wrażenia, że realizuje się plan części prawicy, żeby takie filmy, które mówią gorzko o historii, nie powstawały - ocenia. i nadal się diabelskie domino toczy... Odpowiedz Link
mala200333 Re: kto z Was oglądał "Pokłosie" ? 29.11.12, 00:33 Mimo zapowiedzi, z repertuaru kina w Ostrołęce zniknęło «Pokłosie», bo uznano go za film antypolski" - napisał "Tygodnik Ostrołęcki", który zasugerował, że to decyzja polityczna, bo w mieście rządzi PiS. - To zarzuty wyssane z palca. Nie było żadnych nacisków ze strony PiS-u. Film pokażemy w przyszłym roku - odpiera zarzuty dyrektor Ostrołęckiego Centrum Kultury, gdzie film miał być wyświetlony w grudniu...tvn24.pl Znowu przypadek? Odpowiedz Link