lidka449 05.12.12, 19:09 w moim regionie : tytka - torebka papierowa krańcówka - pętla tramwajowa migawka - bilet miesięczny komunikacji miejskiej Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
darima_ka Re: słownictwo gwarowe :) 05.12.12, 19:10 tytka - torebka papierowa a Śląsku też. Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: słownictwo gwarowe :) 05.12.12, 19:16 szolka - szklanka dzioucha - dziewczyna żymła - bułka krupniok - kaszanka bonclok - duży gar afka - mina śmignij - rzuć Odpowiedz Link
lidka449 Re: słownictwo gwarowe :) 05.12.12, 19:20 na śląsku macie bardzo ciekawe nazwy i bez wyjaśnień niektórych trudno się domyśleć o co chodzi Odpowiedz Link
darima_ka Re: słownictwo gwarowe :) 05.12.12, 20:27 Bifyj- kredens Kołkastala- węglarka Odpowiedz Link
mala200333 Re: słownictwo gwarowe :) 05.12.12, 19:22 Rodziny ze strony ojca i mamy przyjechaly z..Tarnopola. Cos jeszcze pamietam z ich slownictwa, jak np....nakastlik - stolik ptprzy lozku. Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: słownictwo gwarowe :) 05.12.12, 19:33 Jeszcze krótki limeryk w gwarze śląskiej. We tym istnego krotka piynta Że durś popijać lubioł ze gwinta Jak łyknoł mutra Nie doczekł jutra Terozki wonio łod dołu miyta. (Bronek z Rudy Śląskiej - autor) Odpowiedz Link
lidka449 Re: słownictwo gwarowe :) 05.12.12, 19:44 ciekawe tylko nie rozumiem wszystkiego durś ,mutra,terozki wonio łod dołu miyta - nie zrozumiałe Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: słownictwo gwarowe :) 05.12.12, 20:23 lidka449 napisała: > ciekawe tylko nie rozumiem wszystkiego > durś ,mutra,terozki wonio łod dołu miyta - nie zrozumiałe Tlumaczę wszystko po kolei. durś - ciągle mutra - nakrętka terozki wonio łod dołu miynta - teraz wącha od dołu mięte. Teraz już jest chyba wszystko jasne? Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: słownictwo gwarowe :) 05.12.12, 20:45 lidka449 napisała: > teraz tak,piękna jest gwara śląska Są ludzie, którzy z gwary śląskiej robią sobie kpiny zapominając o tym, że takim językiem posługiwali się nasi praprapradziadowie Słowianie. W związku z tym, że Śląskiem władali raz ksiązęta niemieccy innym razem ksiązęta morawscy,a jeszcze innym ksiązeta czescy, jest sporo naleciałości z języka niemieckiego i czeskiego. Gwara śląska okolic Cieszyna albo Opola i z miejsca w którym ja mieszkam, bardzo się różni się między sobą. Na tym kończę swój króciutki wykad Odpowiedz Link
lidka449 Re: słownictwo gwarowe :) 05.12.12, 21:02 znalazłam ciekawy adres i jest tam słownik śląsko-polski : www.godka.pl/ Odpowiedz Link
lidka449 Re: słownictwo gwarowe :) 05.12.12, 21:04 powinien być jeszcze w odwrotna stronę polsko-śląski bi jak np powiedzieć dobranoc ? Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: słownictwo gwarowe :) 05.12.12, 21:15 lidka449 napisała: > powinien być jeszcze w odwrotna stronę polsko-śląski > bi jak np powiedzieć dobranoc ? Można powiedzieć "patrz tam jako" albo "pyrsk" Patrz tam jako - coś jak dbaj o siebie - rodzaj serdecznego pozegnania z przyjacielem. Pyrsk, to tyle samo co do widzenia albo do zobaczenia. Ja lubię patrz tam jako, bo jest takie ciepłe. Odpowiedz Link
lidka449 Re: słownictwo gwarowe :) 05.12.12, 21:24 to rzeknę : patrz tam jako (bo dziś jakaś zmęczona jestem-za dużo pracy w pracy) Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: słownictwo gwarowe :) 05.12.12, 21:29 lidka449 napisała: > to rzeknę : patrz tam jako > (bo dziś jakaś zmęczona jestem-za dużo pracy w pracy) Ja "powiem" dobranoc Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: słownictwo gwarowe :) 05.12.12, 21:01 Cieszy mnie to, bo chociaż Ślązaczką nie jestem, moje związki ze Śląskiem są bardzo silne Tu jest mój dom, tu jest moje miejsce na ziemi Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: słownictwo gwarowe :) 05.12.12, 22:11 tutka - to raczej rurka. Tutka, to także przyrząd metalowy z popychaczem w kształcie rurki do nabijania tytoniem papierosów własnej roboty. Odpowiedz Link
old.bear Re: słownictwo gwarowe :) 06.12.12, 06:45 piterek - portmonetka auto - czyżby auto jako takie ? husyt - znam to jako określenie kogoś wybrednego w jedzeniu. Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: słownictwo gwarowe :) 06.12.12, 22:54 a i b - trafione. Auto, częstochowska gwara. Nikt tam jeszcze nie powiedział - autobus. Tylko - 'auto'. Odpowiedz Link
zetka50 Re: słownictwo gwarowe :) 06.12.12, 19:42 jak se spotkumy to se pogodumy po śląsku rozmawiam ale z pisaniem kiepsko Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: słownictwo gwarowe :) 06.12.12, 21:29 zetka50 napisała: > jak se spotkumy to se pogodumy > po śląsku rozmawiam ale z pisaniem kiepsko Ja dzioucha, kiej sie bydymy widziały to se gryfnie bydymy godać, choćby dwie ślonzoczki. Chocia jest żech gorolka, lubia godoć, ale w tym miejscu będziemy rozmawiały, żeby nas wszyscy rozumieli. Tuż trzym sie i patrz tam jako Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: słownictwo gwarowe :) 06.12.12, 21:50 Trochę podglądałam na forach, gdzie pisząc posługują się gwarą, no i jeszcze kiedyś, dawno temu życie mnie do tego zmusiło, a poza tym jestem wielbicielką Stefana Liginia i jego Ber i bojek śląskich, które są napisane gwarą i są bardzo dowcipne. Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: słownictwo gwarowe :) 06.12.12, 21:53 Błąd. Nie Stefan a Stanisław Ligoń Odpowiedz Link