Dodaj do ulubionych

Wątek o różnych narodowościach w Polsce :)

08.01.13, 20:32
Polacy uchodzą w Europie z naród mało tolerancyjny,wręcz ksenofobiczny,wobec różnych mieszkańców Polski i nie polskich korzeniach.Na Śląsku i Kaszubach to tam Niemcy mieszkają,na kresach to albo Białorusy albo Ukraińcy albo wszystkich do jednego garnka czyli Ruski,a są jeszcze Litwini,Cyganie i ci najgorsi Żydzi.W całej Polsce sami obcy.

Czy naprawdę nie lubimy Polaków innego pochodzenia?
Znacie kogoś kto jest Polakiem innej narodowości?
Obserwuj wątek
    • wirujacypunkt Re: Wątek o różnych narodowościach w Polsce :) 08.01.13, 20:54
      Może, zeby zacząć rozmowę na ten temat, najpierw należy zastanowić się nad tym, ile krwi
      slowianskiej płynie w nas samych.
      Mamy takie połozenie geograficzne jak mamy i przez dwa tysiąclecia przez nasze terytorium
      przetoczyło się tyle wojen, ze chyba w nas samych nie ma czystej słowianskiej krwi.
      Najeżdzali nas Germanie, Szwedzi, Celtowie, Tatarzy, Turcy, Rosjanie i Bóg jeden wie,
      kto jeszcze ?
      Patrzymy nie raz z pogardą na inne narodowości, na inne grupy etniczne żyjące na terytorium
      Polski, ale w świetle tego, co napisałam wcześniej czy mamy prawo do tego żeby czuć się kimś lepszym od kogokolwiek?
      My jednak tak się zachowujemy i Francuz to u nas żabojad, Rosjanin to ruski, Czech to pepiczek, Murzyn jest czarnuchem, a Cygan jest brudasem, Ślązak to hanys, Arab - ciapaty
      i tak można mnożyć przykłady.
      • lvova Re: Wątek o różnych narodowościach w Polsce :) 08.01.13, 20:59
        Dokładnie,jakby tak zbadać,to by sie okazało,że ja np jestem potomkiem Szweda i polskiej Tatarki wink

Kiedyś przez kilka lat pracowałem z Ghanijczykiem,świetny,wspaniały człowiek smile
        • darima_ka Re: Wątek o różnych narodowościach w Polsce :) 08.01.13, 21:09
          Bo chyba nie o to chodzi kto jakiej narodowości ,a jakim jest człowiekiem?
          To że mieszkamy w tym kraju i z Romami,i z Rosjanami,
          i innymi narodowościami ,to chyba jednak świadczy o tolerancji?
          Przecież ich nie wyganiamy z Polski, a wiemy jak zachowują się Romowie ?
          Większość z nich nie pracuje ,niszczy mieszkania ,kradnie.
        • darima_ka Re: Wątek o różnych narodowościach w Polsce :) 08.01.13, 21:13
          My też nie jesteśmy zbytnio za granica lubiani ,
          Polaków nazywa się złodziejami,a my Francuzów żabojadami big_grin
      • scenery Re: Wątek o różnych narodowościach w Polsce :) 08.01.13, 21:17
        A co to jest krew słowiańska? Czym się różnie od germańskiej? I na ile obie zerwały z praindoeuropejską?
        • lvova Re: Wątek o różnych narodowościach w Polsce :) 08.01.13, 21:25
          Dla mnie krew jest czerwona i tylko czerwona,szanuję każdego,każdą narodowść czy mniejszość etniczną.
          • wirujacypunkt Re: Wątek o różnych narodowościach w Polsce :) 08.01.13, 21:47
            Używając określenia 'krew słowiańska", powinnam dać cudzysłów.
            Użycie tego określenia, było czymś w rodzaju prowokacji.
            Mam szacunek dla każdego człowieka, a pytanie dlaczego nas nie lubią?
            Przecież my Polacy Złote Ptacy, przedmurze chrześcijaństwa i naród wybrany. Za takch się
            uważamy i z tego powodu żadamy szacunku dla siebie i uważamy, ze więcej się nam nalezy
            niź innym narodom.
            Tak długo, jak nie zrozumiemy, ze jesteśmy równymi wśród równych, tak długo nie będziemy
            lubiani.
            • lvova Re: Wątek o różnych narodowościach w Polsce :) 08.01.13, 21:52
              Oj my nie naród wybrany,jest już jeden i wystarczy,zresztą mieszka w Polsce sporo narodu wybranego wink
              • wirujacypunkt Re: Wątek o różnych narodowościach w Polsce :) 08.01.13, 21:59
                Lvova,tak siebie traktujemy, mam nadzieję, ze wiesz co mam na mylśli, a ten naród wybrany o którym Ty piszesz, niech sobie żyje między nami i z nami, w spokoju.
                Tak jak chciałabym żeby z nami żyli przedstawiciele innych narodów, również w spokoju
                i w poczuciu bezpieczenstwa.
                • lvova Re: Wątek o różnych narodowościach w Polsce :) 08.01.13, 22:04
                  Oczywiście że tak,znam osobiście i sobie tę znajomość chwalę smile

Chociaż moja żona po 7 latach pracy w tym cudnym kraju czasami woli milczeć niż mi odpowiadać jak ją o cos pytam.
            • scenery Re: Wątek o różnych narodowościach w Polsce :) 08.01.13, 22:01
              > Przecież my Polacy Złote Ptacy, przedmurze chrześcijaństwa i naród wybrany. Za
              > takch się uważamy

W takim razie muszę zapytać, co to znaczy MY POLACY - bo ja się ani za przedmurze ani za wybranego nie uważam.
              • lvova Re: Wątek o różnych narodowościach w Polsce :) 08.01.13, 22:05
                To może chociaż za Polaka ?
                • scenery Re: Wątek o różnych narodowościach w Polsce :) 08.01.13, 22:06
                  No ale jak My Polacy się uważają za przedmurze, to ja za jakiegoś najwyżej Innego Polaka mogę? smile
                  • lvova Re: Wątek o różnych narodowościach w Polsce :) 08.01.13, 22:11
                    Bo to zależy z której strony Polski patrzeć,wtedy to albo przed albo za smile
                  • lidka449 Re: Wątek o różnych narodowościach w Polsce :) 08.01.13, 22:13
                    temat rzeka,a potrafi też skłócić i podzielić,ale rozmawiać zawsze warto smile
                    • lvova Re: Wątek o różnych narodowościach w Polsce :) 08.01.13, 22:17
                      W tym towarzystwie to raczej tylko do pogadania,do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
                      • lidka449 Re: Wątek o różnych narodowościach w Polsce :) 08.01.13, 22:19
                        wiem Piotrze i to jest budujące big_grin
                        • lvova Re: Wątek o różnych narodowościach w Polsce :) 08.01.13, 22:22
                          Tylko dla tego założyłem tak "trudny" wątek,bo wierzę w nas tu piszących.
                  • wirujacypunkt Re: Wątek o różnych narodowościach w Polsce :) 08.01.13, 22:22
                    scenery napisał:

> No ale jak My Polacy się uważają za przedmurze, to ja za jakiegoś najwyżej Inne
                    > go Polaka mogę? smile

Jeżeli tylko chcesz, to za każdego możesz, co chcesz i kiedy chcesz wink
                    Twoja wola.
                    • scenery Re: Wątek o różnych narodowościach w Polsce :) 08.01.13, 22:29
                      To aj chcę za Rosjanina!
                      A nie, po co - przecież ja nie zarabiam powyżej miliona euro rocznie.
                      • wirujacypunkt Re: Wątek o różnych narodowościach w Polsce :) 08.01.13, 22:33
                        scenery napisał:

> To aj chcę za Rosjanina!
                        > A nie, po co - przecież ja nie zarabiam powyżej miliona euro rocznie.

Ale jak bardzo chcesz, to moźesz nawet bez tego miliona wink
                        • scenery Re: Wątek o różnych narodowościach w Polsce :) 08.01.13, 22:41
                          O nie nie, bez miliona to mnie Putin nie zechce smile
                          • wirujacypunkt Re: Wątek o różnych narodowościach w Polsce :) 08.01.13, 22:49
                            scenery napisał:

> O nie nie, bez miliona to mnie Putin nie zechce

No cóź, nie każdy moze być Obelixem, ale spróbuj ponegocjować, może się jednak uda? big_grin

• lvova Re: Wątek o różnych narodowościach w Polsce :) 08.01.13, 22:52
                              No jak nie chcesz być Rosjanin,to bądź Hucuł,tak Hucuł wink
                              • scenery Re: Wątek o różnych narodowościach w Polsce :) 08.01.13, 22:55
                                Whu?
                            • scenery Re: Wątek o różnych narodowościach w Polsce :) 08.01.13, 22:53
                              Moskala prosił niebede!!!!

O cholera, wydało się...
                              • wirujacypunkt Re: Wątek o różnych narodowościach w Polsce :) 08.01.13, 23:01
                                scenery napisał:

> Moskala prosił niebede!!!!
                                >
                                > O cholera, wydało się...

No, wydało się.
                                Nie lubisz braci Moskali !!!wink
                            • lidka449 Re: Wątek o różnych narodowościach w Polsce :) 08.01.13, 22:56
                              wirujacypunkt napisał:

> scenery napisał:
                              >
                              > > O nie nie, bez miliona to mnie Putin nie zechce
                              >
                              > No cóź, nie każdy moze być Obelixem, ale spróbuj ponegocjować, może się jednak
                              > uda? big_grin

i dziękować,ze nie każdemu mamona zrobi wodę z mózgu big_grin
      • mala200333 Re: Wątek o różnych narodowościach w Polsce :) 08.01.13, 22:11
        Wystarczy poczytać wypowiedzi Internautów pod artykułami w Necie...
        • lvova Re: Wątek o różnych narodowościach w Polsce :) 08.01.13, 22:20
          Ale,jeśli odrzucimy tych którzy celowo robią drakę,to czasami ludzie mają rację,czasami ich coś "boli" z nie wiedzy lub z traumatycznych przeżyć.Fakt wypowiedzi tyczące Pokłosia nieraz były totalnie walniete,ale były i ze spora dozą racjonalizmy,pozytywnego krytykowania z odpowiednimi merytorycznymi uzasadnieniami.
          • wirujacypunkt Re: Wątek o różnych narodowościach w Polsce :) 08.01.13, 22:30
            Lvova, zacząłeś dyskusję, to w ramach dyskusji, przeczytaj artykuł Jana Józefa Lipskiego pt.
            "Dwie Ojczyzny - dwa patriotyzmy"
            Wpisz w wyszukiwarkę "My Polacy złote ptacy" i będziesz miał artykuł. Moim zdaniem artykuł,
            który może zaboleć wielu, ale autor pisze prawdę.
            Warto przeczytać.
          • rena-ta49 Re: Wątek o różnych narodowościach w Polsce :) 09.01.13, 15:30
            lvova napisał:

> Ale,jeśli odrzucimy tych którzy celowo robią drakę,to czasami ludzie mają rację
            > ,czasami ich coś "boli" z nie wiedzy lub z traumatycznych przeżyć.Fakt wypowied
            > zi tyczące Pokłosia nieraz były totalnie walniete,ale były i ze spora dozą racj
            > onalizmy,pozytywnego krytykowania z odpowiednimi merytorycznymi uzasadnieniami.

Jak wyżej napisałam Żydzi to naród bardzo solidarny miedzy sobą,
            i jeśli ktoś ośmieli się skrytykować Żyda ,to od razu zostaje okrzyknięty antysemitą!!
    • zetka50 Re: Wątek o różnych narodowościach w Polsce :) 08.01.13, 22:41
      kochajmy się, narodowośc nie ważna, liczy się człowiek, mam znajomego Roma-wspaniały koleś :]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka