Dodaj do ulubionych

Pięć Złotych z Rybakiem

09.01.13, 20:25
Ile można było za to kupić,kasa w tamtych czasach dla dziecka przeogromna smile

https://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRpUhJ12pg_hBrO0oI2QufDwZnBwuXlfAGz9-MzxErOzPKxvX0BUvCPUdziDA
Obserwuj wątek
    • lidka449 Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 20:46
      było jeszcze 2 zł z jagódką.
      ale bardziej pamiętam miedziane 2 zł i 5 zł .
      • lvova Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 20:55
        A 1000zł z Kopernikiem ale taki czerwone pamiętasz? A 100zł z kolejarzem albo 500zł z górnikiem? smile
        • lidka449 Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 21:15
          20 zl z chłopką,50 zł z rybakiem
          ale tu powiem prawdę mniej - skorzystać mogę z książki - albumu
          który mam Ikony PRL - Bohaterowie tamtych lat z komentarzem Michała Ogórka smile
          ja bardziej kojarzę poźniejsze banknoty tj :
          50 zł z Świerczewskim (zielony); 100 zł z Waryńskim (czerwony);
          500 z Kościuszko (brązowy)
          • lvova Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 21:22
            Ja jeszcze z tych co i tamtymi obracali wink
            • lidka449 Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 21:27
              oj tam smile
              • lvova Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 21:32
                smile

Nie nie to,nie jestem stary,tylko pamiętam i jeszcze miałem okazję użytkować smile
        • grzech_o_1 Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 21:35
          1 000 złotych z Kopernikiem nie był to banknot czerwwony. Był w bardzo jasnej tonacji i z układem słonecznym. Czerwone to było 100 zetów.
          • lvova Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 21:40
            https://images03.olx.pl/ui/13/16/19/1300099256_177240719_1-Zdjecia--sprzedam-banknot-1000zl-z-1965r.jpg
            • grzech_o_1 Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 21:47
              Czerwony? Na drugiej stronie jest schemat układu słonecznego.
              smile
              https://i48.tinypic.com/izntpd.jpg

• lvova Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 21:52
                Kopernika jak sie pomiętosiło w kieszeni też był bardziej czerwony niz mniej wink
      • grzech_o_1 Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 21:33
        Lidziu. Nigdy nie było miedzianych ani ze stopu mosiężnego monet 2 i 5 złotych. Były od razu z czystego aluminium. Zastąpiły 2 i 5 zetów w banknotach. Pierwsze zostały wypuszczone bodaj w 1959 roku.
        Przed wojną 2 złote były bodaj z niklu a 5 złotych było już ze srebra.
        • lvova Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 21:38
          2 zł z 1975r

https://static1.tradoro.pl/1248/SKLEP/PRL/obieg/thumbnail/prl2zl1975UNC_150_150.jpg
          • grzech_o_1 Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 21:41
            To już kompletnie inne czasy. Era po aluminiakach.
            • lvova Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 21:46
              Jakie to ma znaczenie kiedy,ważne,że były.Lidka wyraźnie napisała,że tych aluminiowych nie pamięta,pamięta za to te mosiężne,Ty jej odpowiedziałeś że takich nigdy nie było,że był tylko aluminiowe,a jednak były,a teraz są wink smile
              • grzech_o_1 Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 21:49
                Ja jestem tak stary, że nowych czasów nie pamiętam. Zresztą, to czasy Gierka, a Gierek był beeeeeeeeeeee..............................................
                • lvova Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 21:54
                  No nie żartuj,przeszedłeś przez całą dekadę lat 70 nie korzystając z pieniędzy ?big_grin
                • lidka449 Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 21:57
                  te Gierkowe bardziej,Gomułkowe jak przez mgłę smile
                  • lvova Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 22:01
                    Grzech ma pamięć bardzo dobra,im dalej wstecz tym lepiej pamięta,Gierkowych pieniążków nie pamięta wcale ale juz te z przed wojny troszeczkę lepiej,a te z czasów Kazia Wielkiego najbardziej wink

Jędrek przyznaj,po prosty zapomniałeś o tych Gierkowych blaszakach wink
                    • grzech_o_1 Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 22:16
                      Srebrny grosz praski! To była waluta!
                      Jagełło Władek pożyczył onego czasu królowi Czech siedemdziesiąt pięć tysięcy kóp srebrnych groszy praskich. Na wojnę z Wenecją. Zastawem była Ziemia Spiska. Zamek na Spiszu w Starej Lubowni i trzydzieści dwie wsie! Na zamku w Staerj Lubowni nasz król wyznaczał zarządcę tego bałaganu.
                      Król Czech oczywiście wojnę z Wenecją przerżnął i długu nigdy nie oddał. A nasi królowie wcale się o to nie upominali. Bo się okazało, że roczne dochody z tego zastawu z Ziemi Spiskiej znacznie przekraczają wartość długu. I tak to trwało aż do czasu Rozbiorów.
                      Nawiasem mówiąc, to w Starej Lubowni na zamku były przechowywane nasze insygnia koronacyjne królów w czasie najazdu szwedzkiego. Bo ktoś przytomnie zawczsu je z Krakowa wywiózł.
                      • lvova Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 22:25
                        A co nie mówiłem winkwinkwink
                        • grzech_o_1 Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 22:34
                          A Rzymie za dwie sestercje, stasznie wartościowo drobną monetę, można było kupić wielką rybę na obiad dla całej rodziny. Bo wino, miarkę oliwy i miarkę pszenicy dawano codziennie za darmo. Oczywiście obywatelom Rzymu. To byli czasy!
                          • lidka449 Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 22:37
                            a ciekawostką posypiesz,aż miło smile
                            • lvova Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 22:43
                              Tak jest Jędrek nie folguj i ciągnij aż do Fenicjan,bo gdyby nie oni to tych pięciu zet by nie było przecież wink
                              • grzech_o_1 Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 22:57
                                Wbrew powszechnej obiegowej opinii, to nie Fenicjanie. Pierwszy pieniądz ze stebra to w VII pne w greckiej Lidi. na terenie dzisiejszej Turcji. A przylgnęło to do Fenicjan, bo to oni byłi na cały region Śródziemnomorza kupcami i doskonałymi żeglarzami. I oni pieniądz na cały ówczesny swiat rozpowszechnili.
                                Ale można przyjąc i do tego wszyscy się sklaniają, ze w historii ludzkości pierwszym pieniądzem powszechnym była zwykła sól. Nie taka też zwykła, bo cenna. A sól dlatego, że jest jednorodna i można ja dowolnie odmierzać na miarki. Mniejsze lub większe. Czyli jak prawdziwe pieniadze. Grube i drobne grosze.
                                Proszę pamiętać. Że jak św Kunegunda {Kinga], córka króla Węgier przybyła do Polski i wybudowała kopalnie soli w Wieliczce i Bochni, to dochody z soli przez wieki stanowiły prawie 60 procent dochodów Skarbu Królewskiego. Bo kopalnie soli zawsze były PAŃSTWOWE.
                            • grzech_o_1 Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 22:44
                              Dlatego Lidzia Rzym tak pilnował Egiptu i Prowincji w dorzeczu Eufratu i Tygrysu. Bo to było zaplecze Rzymu co do pszenicy i ryżu. To było być albo nie być władzy Cesarzy. Bo obywatel Rzymu w czasach Cesarstwa nie musiał pracować. Nic. Wszystko miał za darmo. Rzym wydawał gigantyczne pieniądze na budowę setek kilometrów akweduktów. Bo obywatel musiał mieć za friko wodę i darmowe termy!
        • lidka449 Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 21:49
          Grzechu mam przed oczami książkę strona 190 są na niej 2 zł i 5 zł w kolorze
          miedzi - sprzeczać się nie mam zamiaru( mówię to co widzę nie z internetu) smile
          wydawnictwo Demart SA Warszawa 2011.
          • grzech_o_1 Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 22:07
            Lidzia. Za Gierka. Myślałem, że powiedziałaś, że przed aluminiowymi były miedziane.smile
            • lidka449 Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 22:17
              Grzechu a czy ja się czepiam - wcale big_grin
    • grzech_o_1 Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 21:40
      W 1971? Niewiele. 5 złotych kosztowała kostka zwykłej margaryny.
      Albo - można było pięć gałek lodów. Lub bilet do kina na film panoramiczny na tak zwane drugie miejsca.
      Natomiast jak w 1956 od dziadka, chrzestnego, na Komunię dostałem 5 złotych [jedyna rzecz jaką dostałem na Komunię] to było -
      - dwa ciastka tortowe lub dwa pączki po 2 zety.
      - oranżada za 80 groszy
      i zostało 20 groszy reszty.
      • old.bear Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 22:06
        Pamiętam te wszystkie monety i banknoty.
        Boszzzzz... jaki ja dojrzały jestem big_grin
        • lvova Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 22:08
          Dokładnie,dojrzały wink
          • grzech_o_1 Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 22:17
            No to spadamy z tej gruszki!
            • old.bear Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 22:20
              Mów za siebie wink
              • lvova Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 22:25
                Miś Ty sie nie daj Ty nie spadaj wink
                • old.bear Re: Pięć Złotych z Rybakiem 09.01.13, 22:46
                  Cytując klasyka - nie chcem ale muszem. Tzn muszem się trzymać wink big_grin
    • zetka50 Re: Pięć Złotych z Rybakiem 10.01.13, 17:11
      pamiętam że za złotówkę można było kupić loda włoskiego, a za piątkę -5 sztuk big_grin
    • 1zorro-bis Re: Pięć Złotych z Rybakiem 10.01.13, 17:35
      piwo kosztowalo w knajpie wiecej....smirk 5 biletow tramwajowych.big_grin

lvova napisał:

> Ile można było za to kupić,kasa w tamtych czasach dla dziecka przeogromna smile
      >
      >
      > https://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRpUhJ12pg_hBrO0oI2QufDwZnBwuXlfAG
> z9-MzxErOzPKxvX0BUvCPUdziDA
      • grzech_o_1 Re: Pięć Złotych z Rybakiem 10.01.13, 22:38
        Piwo w przeciętnej knajpie, lane, przez bardzo długie lata kosztowało 2,70 zeta. Tyle samo kosztował bochenek chleba 2 kilogramy. I tyle samo kosztował litr mleka nalewanego z bańki.
        Bilet tramwajowy do końca lat sześdziesiątych [Warszawa] kosztował 50 groszy! Normalny. Ulgowy 30 groszy. Autobusowy 80 groszy.
    • lidka449 Re: Pięć Złotych z Rybakiem 10.01.13, 22:44
      Maja ,a tu dopiero życie się zaczyna smile
    • lidka449 Re: Pięć Złotych z Rybakiem 10.01.13, 23:20
      trochę zdrowego egoizmu i życie może nadal się podobać,a czy lata mają nas
      w tym ograniczać - nie to kolejny etap - całkiem ciekawy big_grin
    • lidka449 Re: Pięć Złotych z Rybakiem 10.01.13, 23:46
      a to co w sygnaturce masz otworzyło mi oczy
      no sorry - wyleczyłam się z takich spraw.
      • 1zorro-bis Re: Pięć Złotych z Rybakiem 11.01.13, 07:45
        big_grinbig_grinbig_grin
        Dla Wszystkich....smirk
        www.youtube.com/watch?v=qu7Y-Ww6s0w

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka