Dodaj do ulubionych

Poranki już mają zapach jesieni

25.08.14, 22:32
Po niebie zaczynają się snuć mgiełki, za moim oknem kasztan zaczyna żółknąć i sypnie spadającymi kasztanami, sady są pełne kolorowych jabłek i gruszki, pyszne klapsy, czekają
żeby je zebrać, a śliwki węgierkami zwane - lubicie ?
Pyszne są leciutko muśnięte mrozem, robią się słodkie i soczyste.
Ciasto ze śliwkami zjedzone do kawy, poprawia humor.
Dawniej w wielu domach, w wielkich garach pykały śliwki i były pyszne powidła.
Kto dzisiaj robi powidła śliwkowe ? Już niewiele gospodyń się tym zajmuje.
W ogrodach jeszcze kwitną mieczyki kolorowe, pyszniące się barwami, są wyniosłe i takie
dostojne, kwitną cynie kolorowe i róże wielobarwne. Malwy już przekwitają i nie ma lwich paszczy.
Na balkonach jeszcze są petunie, surfinie i pelargonie, ale mają już coraz mniej kwiatów
i za kilka tygodni przestaną cieszyć oczy wielością odmian i kolorów.
Przyjdzie październik, a później listopad, listopad chryzantemowy miesiąc, miesiąc niosący smutek i wspomnienia o bliskich którzy już odeszli i tęsknota za wszystkimi których już nigdy
nie zobaczymy, a później już będzie tylko deszcz, szaruga i ołowiane niebo.
O szyby deszcz dzwoni jesienny
Jednomiarowy niezmienny ..........................
Obserwuj wątek
    • farma.iluzji Re: Poranki już mają zapach jesieni 26.08.14, 08:28
      Tak to cudnie opisałaś, że prawie polubiłam jesień i chłód (które ewidentnie już tuż tuż)....ale otrząsnęłam się z tego lubieniasmile
      • maria88 Re: Poranki już mają zapach jesieni 26.08.14, 10:01
        Więc najwyższa pora aby forum znowu ożyło.
        Przecież nic przyjemniejszego jak przy dobrej kawce i ciachu
        gdy za oknem pochmurno i mży siegać do ciepłych i
        poprawiajacych nastrój wspomnień.
        • wirujacypunkt Re: Poranki już mają zapach jesieni 26.08.14, 17:41
          maria88 napisała:

> Więc najwyższa pora aby forum znowu ożyło.
          > Przecież nic przyjemniejszego jak przy dobrej kawce i ciachu
          > gdy za oknem pochmurno i mży siegać do ciepłych i
          > poprawiajacych nastrój wspomnień.

Masz racje Marysiu, że wraz z jesienią może, to sympatyczne, spokojne forum odżyje ?
          Wspominajmy zatem to, co było dobre, a jest już z nami.
          Nie kolekcjonujmy naszych wspomnień, tylko dla siebie smile

• wirujacypunkt Re: Poranki już mają zapach jesieni 26.08.14, 17:36
        Polub koniecznie na nowo, bo babie lato jest jeszcze przed nami, będzie ciepło, kolorowo
        i całkiem fajnie, a jak listopad i grudzień miną, to już można o wiośnie zacząć myśleć smile

farma.iluzji napisała:

> Tak to cudnie opisałaś, że prawie polubiłam jesień i chłód (które ewidentnie ju
        > ż tuż tuż)....ale otrząsnęłam się z tego lubieniasmile
        • farma.iluzji Re: Poranki już mają zapach jesieni 26.08.14, 18:57
          Próbowałam ale polubienie mi zimno przesłania, ja z ciepłolubnych, marzną mi końcówki i częściej chorujęsad
          • maria88 Re: Poranki już mają zapach jesieni 26.08.14, 19:16
            Ja też lubię cieplutko. Każda pora roku ma swoje uroki
            i trzeba tylko dobrze się rozejrzeć.
            • wirujacypunkt Re: Poranki już mają zapach jesieni 26.08.14, 19:27
              Moje Panie, każdy woli ciepło od zimna, ale sorry, taki klimat mamy wink
              • rudka-a Re: Poranki już mają zapach jesieni 27.08.14, 19:27
                Chciałabym.....aby ta jesien była piekna, kolorowa, cieplutka...smile))
                takie moje małe marzenia mam smile)
                • maria88 Re: Poranki już mają zapach jesieni 28.08.14, 18:40
                  Jest to bardzo malownicza pora roku, chyba jak żadna inna nie niesie tyle melancholii.
                  A gdy przy tym gdy jest ciepełko, kolorowe szeleszczące liście pod stopami, spadające kasztany
                  to można marzyc i marzyć......
                  • rudka-a Re: Poranki już mają zapach jesieni 30.08.14, 10:05
                    Jeszcze ta kolorowa, sucha, troche słoneczna jest do zniesienia, ale kiedy opadnie ostatni liść i zaczyna się szaruga jesienna, to humor spada...
                    trzeba to jakos przetrwać i zacząc przyzwyczajać sie, że nadejda takie dni, gdy o 16 bedzie juz ciemno - brrr..
                    na szczęscie jeszcze piekne dni przed nami - cieszmy sie więc smile
                    • maria88 Re: Poranki już mają zapach jesieni 30.08.14, 20:08
                      Szaruga jesienna w domowym przyjemnym ciepełku, bez pospiechu w pogodnym nastroju
                      też jest okey. Można w długie wieczory zrobić duzo przyjemnych, odkładanych rzeczy.
                      Najlepiej nie wychodzić ale jak sie ma psinkę do wybiegania jak ja ,to nie ma rady jest obowiązek.
                      • wirujacypunkt Re: Poranki już mają zapach jesieni 30.08.14, 22:15
                        Psina, to obowiązek, coś o tym wiem, a do tego, by polubić szarugę i długich nie kończących się wieczorów, nie przekona mnie nikt.
                        Wiosna to jest coś, na co zwykle czekam już od listopada.
                    • wirujacypunkt Re: Poranki już mają zapach jesieni 30.08.14, 22:18
                      Rudzia jest jak chciałaś.
                      Mamy ciepełko i będziemy mieli jeszcze przez kilka dni, jeżeli spełnią się prognozy pogody.

rudka-a napisała:

> Jeszcze ta kolorowa, sucha, troche słoneczna jest do zniesienia, ale kiedy opad
                      > nie ostatni liść i zaczyna się szaruga jesienna, to humor spada...
                      > trzeba to jakos przetrwać i zacząc przyzwyczajać sie, że nadejda takie dni, gdy
                      > o 16 bedzie juz ciemno - brrr..
                      > na szczęscie jeszcze piekne dni przed nami - cieszmy sie więc smile
                      • dwa-filary Re: Poranki już mają zapach jesieni 31.08.14, 17:50
                        Dzień dobry, lubię jesień, tą piękną, kolorową, słoneczną z babim latem, ze wszystkimi kolorami liści. Jesień też przynosi ciepło gniazda domowego, krótsze dni jednoczą domowników, gdzie przy wspólnym stole można być razem. Szaruga jesienna jest smutna, to czas przemyśleń, wspomnień. jesienią zawsze wyciągam stare albumy i wspominam, wspominam, no.
                        Jutro dzieci do szkoły, za sekundę święto Wszystkich Świętych, za małą chwilę Boże Narodzenie, Nowy Rok i znów obudzi się w nas nadzieja na lepsze jutro smile
                        Jak na razie cieszmy się kazdym promykiem słoneczka
                        • maria88 Re: Poranki już mają zapach jesieni 01.09.14, 10:19
                          Witam. Slonko sie pokazuje. Widziałam 2 dni temu babie lato na krzewach.
                          • rudka-a Re: Poranki już mają zapach jesieni 13.09.14, 08:20
                            Pocieszajace jest to, że zapowiadają ciepłe dni..jeszcze zielono, ale dni coraz krótsze już...
                            ładuje swoje baterie, ile się da, by wystarczyło na długo smile
                            najbardziej nie lubie listopada...to taki smutny miesiac...
                            cóż....nie da sie tego przeskoczyć..jak przetrwamy smile)
    • modrucha Re: Poranki już mają zapach jesieni 13.09.14, 18:38
      Dawniej w wielu domach, w wielkich garach pykały śliwki i były pyszne powidła.
      Kto dzisiaj robi powidła śliwkowe ? Już niewiele gospodyń się tym zajmuje.

Nie chciałabym aby ktoś nazwał mnie "gospodynią" ale co rok robię powidła sliwkowe. Mam swoje śliwki a zjadaczy nie brakuje.

Pięknie napisałaś Wirującypunkt, uśmiech szczery smile
      • wirujacypunkt Re: Poranki już mają zapach jesieni 13.09.14, 21:00
        ''Gospodyni'', to nie miało wydźwięku pejoratywnego, ale dobrze, niech będzie ''pani domu''
        zamiast gospodyni smile

Dziękuję za szczery uśmiech i też uśmiecham się do Ciebie smile
    • zetka50 Re: Poranki już mają zapach jesieni 16.09.14, 23:21
      a u mnie dzień jak by w lato, no niech jeszcze te ciepełko bedziesmile
      • wirujacypunkt Re: Poranki już mają zapach jesieni 17.09.14, 23:11
        Ciepełko ma być do końca września i jeszcze ma o początek października zahaczyć smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka