Dodaj do ulubionych

Czy aborcja powinna być legalna?

12.01.06, 22:25
Pytanie to kieruję do tych z Was które cos o tym wiedzą, które to przeżyły.
Najwięcej na ten temat dyskutują ci, którzy w życiu tego nie doświadczyli,
dyskutują i nie zastanawiają się nad tym jakie jest prawdziwe imię aborcji.
Osobiście nie mam tego doświadczenia, urodziłam moja córeczkę jak miałam 17
lat i jestem przeciw aborcji. Mi wydaje się po prostu, że życie jest darem,
którego nie można nikomu odebrać, taki dzidziuś na nowo się nie narodzi, na
zawsze straci szansę przeżycia niesamowitych chwil. Wydaje mi się, że lepiej
dziecko oddać do adopcji rodzicom, którzy mogą je wychować w lepszych
warunkach niż my... Ale chcę poznać Wasze zdanie. Ja nigdy nie musiałam
dokonywać wyboru urodzicz czy nie lub oddać czy nie... Po prostu mam duzo
szczęścia.
Obserwuj wątek
    • spokofacet Re: Czy aborcja powinna być legalna? 13.01.06, 12:21
      eithel1 napisała:

> Najwięcej na ten temat dyskutują ci, którzy w życiu tego nie doświadczyli,
      > dyskutują i nie zastanawiają się nad tym jakie jest prawdziwe imię aborcji.

wg. mnie kazdy ma doswiadczenia aborcji , niekoniecznie poddajac sie temu
      zabiegowi. czy jesli moja mama/ciotka/kolezanka dokonala aborcji to ja mam
      prawo sie wypowiadac o aborcji? czy jesli facet daje kase matce swojego dziecka
      na wykonanie aborcji to ma doswiadczenie aborcji? czy jesli ktos nie donosi
      policji ze w gabinecie ginekologicznym na jego ulicy wykonuje sie aborcje to ma
      doswiadczenie aborcji??
      po II wojnie swiatowej mowilo sie ze nie ma osoby, ktora nie doznala jakiegos
      uszczerbku przez wojne. mysle ze teraz jest tak samo. szacunki podaja ze
      rocznie dokonuje sie ok. 40 mln aborcji.
      a wracajac do pytania. odpowiadam pytaniem: co to jest legalność, legalna,
      legalny ? czy chodzi o to ze dozwolony, czy raczej niekaralny ?
      • dragica Re: Czy aborcja powinna być legalna? 14.08.06, 00:55
        nie bardzo rozumiem, dlaczego wg ciebie kazdy ma dosiwdczenie aborcji????
    • aqua696 Re: Czy aborcja powinna być legalna? 30.01.06, 14:41
      moim zdanie i mozecie mnie linczowac kobieta powinna moc przesc to legslnie z
      szacunkiem, jesli chce-musi niech bedzie to w warunkach nieuragajacych, z
      zabezpieczeniem medycznym a nie paranoja do ktorej doszlo w polsce
      nawet jak ma sie skierowanie z legalnym pozwoleniem prawa to teraz nikt
      niezrobi bo w szpitalu sumienie mu niepozwala a za kase w swoim gabinecie bez
      odpowiednich zabezpieczen sumienie mu pozwala
      • redudek Re: Czy aborcja powinna być legalna? 30.01.06, 16:56
        Moim zdaniem aborcja powinna być dopuszczalna tylko wtedy,gdy płód jest
        uszkodzony tzn nie ma narządów bez których nie mógłby żyć,duże wady genetyczne
        płodu tzn potworniaki np bez mózgu,serca itp.Wszystkie inne dzieci powinny się
        rodzić bez znaczenia czy upośledzony np zespół Downa,porażenie mózgowe,przecież
        takie dzieci czują,myślą na swój sposób ale jednak nie odbierajmy im radości
        życia.
        • dragica Re: Czy aborcja powinna być legalna? 14.08.06, 00:56
          tzw "potworniaki"... pozostawie bez komentarza...
          redudek, organizm najczesciej sam odrzuci plod z wadami.
    • tuskas Re: Czy aborcja powinna być legalna? 01.02.06, 13:30
      Przepraszam, że odpowiem. Przypadkiem trafiłam na to forum, żeby poczytać i
      próbować zrozumieć te z Was, które się borykają z problemem aborcji.
      Nie wytrzymałam i chcę odpisać i odpowiedzieć na Twoje pytanie.

Ja sama mam 9miesięczną Córeczkę. I wydaje mi się, że nie potrafiłabym usunąć
      ciąży. Jednak jestem za legalną aborcją. I już się tłumaczę.
      Ta decyzja powinna należeć do rodziców dziecka, z przewagą zdania matki, bo to
      ona nosi dziecko w brzuchu przez ok. 9 miesięcy i to ona będzie rodzić.
      Poza tym jeśli kobieta podejmie decyzję o aborcji to i tak to zrobi i tak.
      Często się zdarza tak, że aborcja jest dokonywana w makabrycznych warunkach, bo
      nie każdą stać na aborcję farmakologiczną i kończą gdzieś na Ukrainie np. w
      warunkach wybitnie niesterylnych!!
      Potem należy się tylko modlić, żeby kobieta wróciła cała do kraju i potem do
      zdrowia.
      Jestem zwolenniczką aborcji legalnej, żeby przeżyły matki. I żeby kiedyś mogły
      mieć jeszcze dzieci, jeśli znajdą odpowiedniego partnera, albo same dojrzeją do
      wychowywania dziecka.
      Takie jest moje zdanie.
      • okruszek100 Re: Czy aborcja powinna być legalna? 16.02.06, 23:30
        często wydaje się, że to co jest dopuszczalne przez prawo jest dobre.Powinno być dobre.Aborcja jest złem.Jak może ją dopuszczać prawo?....
        Wiem,że może być dramatycznie, może być bardzo różnie, bo różne są sytuacje...Ale można wyjść z najgorszego bagna nie zabijając po drodze niewinnego dziecka.
        Dopiero odkąd mam dziecko zrozumiałam co tak naprawdę znaczy jego bezbronność.Je tylko to co mu dam, ma mokro lub sucho w zależnośći ode mnie, jest tak totalnie zdane na moją "łaskę"...naprawdę tak bezbronne...
        Dziś chylę czoła przed tymi, którzy tak mocno byli wtedy ze mną..którzy pozwalali mi wypowaidać rózne rzeczy, także to,że NIE CHCĘ DZIECKA , NIE DAM RADY, NIE W TEJ SYTUACJI....
        Teraz śpi...Nie oddałabym jej nikomu za żadne skarby świata...
        to co powinno gwarantować prawo to dostęp do normalnego życia : troska o matkę i dziecko, po prostu.
        • jol5.po Re: Czy aborcja powinna być legalna? 17.02.06, 10:30
          tu jeszcze był ten temat poruszany
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20823&w=23057494&a=23057494
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20823&w=21753426&v=2&s=0
        • lacktris Re: Czy aborcja powinna być legalna? 06.09.06, 11:52
          Cóż wszystko co mówisz to prawda. Ale ja mimo wszystko uważam, że aborcja
          powinna być legalna. Czytałam tu głosy, że jak się nie chce dziecka to można je
          oddać do adpocji. Tak można, tylko skąd się biorą noworodki na śmietnikach??
          Mówisz państwo powinno gwarantować dostęp do normalnego życia. Czyli co? dać
          kasę na pieluchy, jedzenie i przyjemności? Czy się stoi czy się leży... to już
          chyba mieliśmy. Pomyśl co się wtedy stanie. Dalczego ja mam pracować i starać
          się jak państwo mi ma mi wsztstko dać?? a skąd państwo ma na to brać? Ja byłam
          w "sytuacji aborcyjnej" .Co prawda nigdy tak naprawdę nie chciałam usunąć
          ciąży, ale ojciec dziecka nalegał. Szcześliwie mieszkam przy granicy z Niemcami
          i trochę znam język więc mogłam to zrobić bezpiecznie i legalnie za dużo niższą
          cenę niż proponuje polskie podziemie aborcyjne. Przeszłam wszystkie
          formalności, prawie umówiłam się na osateczny zabieg, na szczęście tak długo
          się decydowałam że wg niemieckiego prawa było już za późno. Potem jeszcze miałą
          być wyprawa do Holandii ale na szcześćie dziś panienka ma 8 miesięcy i już
          wstaje, rozrabia. Ja osobiście uważam, że aborcja powinna być legalna. W
          krajach w których ten zabieg jest legalny liczba aborcji wcale nie jest jakaś
          strasznie wielka. Jest taka sama albo nawet mniejsza niż tam gdzie to jest
          zabronione. Jeśli ktoś chce usunąć ciążę to i tak to zrobi. Tylko po co ma
          umierać również matka??
          • nowabiala1 Re: Czy aborcja powinna być legalna? 21.09.06, 14:43
            Liczba aborcji to sprawa niełatwa do zbadania, na Zachodzie nie liczy sie jako
            aborcji wywołanie farmakologiczne poronienia w pierwszych tygodniach zycia,
            totaz maja mały wskaznik aborcji.
      • anies75 Re: Czy aborcja powinna być legalna? 07.08.06, 14:39
        ja tez mam dziecko
        i kiedys zanim je urodziłam miałam takie samo zdanie jak Ty

teraz zdanie mi sie zmieniło smile
    • julex Re: Czy aborcja powinna być legalna? 02.03.06, 15:01
      Ja nigdy nie usunelam i nie usune ciazy. Uwazam, ze aborcja nie powinna byc
      legalna, bo jak mozna zalegalizowac Mordowanie Nienarodzonych Dzieci??!! Nigdy!
      Pozdrawiam wszystkie mamy - obecne i przyszle wink
      Kasia, mama 3-letniej Julisi.
    • mart44 Re: Czy aborcja powinna być legalna? 24.03.06, 23:55
      Uważam, że aborcja powinna być bezwzględnie zakazana - chore płody umierają
      same, bez "pomocy" z zewnątrz. ALE - pod jednym warunkiem - że rząd państwa,
      który by wydał takie praw,o sprawiłby, aby nikt, kto nie jest gotowy na dziecko,
      nie miał trudności z antykoncepcją, a ludzie którzy zdecydowanie nie mogą/nie
      chcą mieć dzieci powinny mieć refundowane zabiegi sterylizacji. To wszystko w
      połączeniu z akcją uświadamiania, że "ciąża" równa się nowy człowiek, powinno
      sprawić, że aborcje stracą jakąkolwiek rację bytu.
      Wiem, że to brzmi jak utopia...sad
      • czapka3 Re: Czy aborcja powinna być legalna? 11.05.06, 00:44
        A czy zabijanie powinno być legalne?
        Cz myślisz,że usuwając ciążę, to tak jak robienie jaecznicy?
        Nie! nie!
        Pomijami już samą zbrodnię. Potem cierpią kobiety.
        Po co? Bo były głupie, bądź pękła gumka?
        Sorki za uniesienie, ale dlaczego aborcja wciąż pojmowana jest jako przerwanie
        ciąży, a nie jako akt bestialskiego morderstwa.
        • wdakra Re: Czy aborcja powinna być legalna? 12.05.06, 20:27
          czapka3 napisała:

> A czy zabijanie powinno być legalne?

A czy powinno być legalne odmawianie wykonania aborcji ratującej życie kobiety?
          To wg Ciebie nie jest morderstwo? W aktualnym stanie prawnym lekarz ma do tego
          prawo. Nie podnosisz krzyku? Nie nazywasz zbrodnią? Życie kobiety jest mniej
          warte, niż życie zygoty?

> Cz myślisz,że usuwając ciążę, to tak jak robienie jaecznicy?
          > Nie! nie!

A Ty uważasz, że zrobienie jajecznicy z kurzych jaj, to rzeź kur?
          Owszem, aborcja tak się ma do zabicia człowieka, jak zrobienie jajecznicy do
          rzezi kur. Potrafisz uzasadnić zdanie przeciwne?

> Pomijami już samą zbrodnię. Potem cierpią kobiety.
          > Po co? Bo były głupie, bądź pękła gumka?
          > Sorki za uniesienie, ale dlaczego aborcja wciąż pojmowana jest jako przerwanie
          > ciąży, a nie jako akt bestialskiego morderstwa.

Bo to jest przerwanie ciąży, a nie żadne morderstwo. Nie wmawiaj nikomu, że
          aborcja powoduje więcej cierpienia, niż urodzenie niechcianego dziecka, bo to
          ordynarne kłamstwo. T.zw. syndrom poaborcyjny, to z reguły efekt placebo. I winę
          za jego rozpowszechnienie ponoszą ci, którzy wygadują czy wypisują takie
          brednie, jak Ty.
          • gosiarek2 Re: Czy aborcja powinna być legalna? 18.05.06, 11:26
            Weszlam dzisiaj na to forum i....zalalam sie lzami.Dziewczyny, kobiety nie
            robcie tego,nie zabijajcie dzieci,a jesli piszesz "droga" czapko ze to nie
            morderstwo,to kliknij na link: www.abortionismurder.org/HTML/I-A-4-
            photos22.html i po obejrzeniu tego zdjecia odpowiedz,czy to nie
            morderstwo.Kobiety urodzcie i zdecydujcie,czy zatrzymac dziecko,czy oddac do
            adopcji.Tylko niech ono zyje.Nie zabijajcie.
            • olamka1 Spokojnie... 18.05.06, 12:41
              Po co ten link. Wszystko jest we wstępie forum.
              NIE pisz tak emocjonalnie... nie uprawiaj proszę takiej agitacji. To forum
              istnieje już długo. Wiele forumowiczek ma za sobą aborcję. Tutaj potrzebne jest
              wsparcie, zrozumienie a nie taka histeryczna agitacja za NIe przerywaniem
              ciąży... . Poczytaj np. wątek jusow. To wszystko NIE takie proste, ciesze się,
              ze jusow NIe usunie ciąży ale widzisz - dziewczyny zaoferowały jej konkretną
              pomoc itd. Śledzę ten wątek i też pomogę na ile będę mogła. Ale widzisz -
              głośne krzyczenie, ze to MORDERSTWO i ZABIJANIE- takie coś NIE pomoże kobiecie
              w krytycznej sytuacji... . To wszystko wiemy z transparentów przeciwników
              aborcji. Wierz mi - ktos kto tutaj trafia doskonale o tym wie.
              • natalya20 Re: Spokojnie... 19.05.06, 09:41
                podpsuje sie pod wszystkim o czym pisaly dziewczyny(za) i dodam zeby najpierw
                byla pomoc psychologa, taka rozmowa na pewno pomogla by wielu dziewczyna jednak
                zmienic decyzje
                • netka2 Re: Spokojnie... 19.05.06, 17:52
                  A ja dzisiaj uczesatniczylam (jako studentka pielegniarstwa) przy zabiegu
                  lyzeczkowania z powodu poronienia(14 tydzien ciazy). kiedys nie bylam ani za
                  ani przeciw aborcji. Widzac dzisiaj plod dziecka ktore zostalo usuniete
                  przezylam szok. Przeciez to czlowiek, lekarz wyciagal raczki, nozki,
                  kregoslupek. Naprawde trzeba to zobaczyc by zrozumiec ze aborcja jest straszna,
                  ze zabija sie i wyrzuca czlowieka a nie tylko plod czy zarodka. Czlowieka!!!!!!
                  A jak sie czula matka ktora poronila.....
                  • jol5.po Re: Spokojnie... 08.08.06, 00:14
                    To samo opowiadała mi polozna w szpitalu, kiedy byłam na porodówce. Mówiła, że
                    też było dla niej szokiem, kiedy uczestniczyła w podobnych zajęciach
          • dragica Re: Czy aborcja powinna być legalna? 14.08.06, 01:02
            wdakra napisala:
            Życie kobiety jest mniej
            > warte, niż życie zygoty?

Zarodek staje sie fetusem w 8tc. Fetus-maly czlowiek.zgodze sie z toba, ze
            priorytet powinno miec zycie matki, nie rozumiem propozycji zabronienia
            aborcji nawet wtedy, gdz zycie matki jest zagrozne...Sama bylam w sytuacji
            bezposredniego zagrozenia zycia w czasie ciazy i z powodu ciazy, ale...wierz
            mi , chyba wolalabym ja umrzec niz moje dziecko...stalo sie inaczej.nie podoba
            mi sie nazywanie plodu zygota...Moje drugie dziecko, ktore poronilam w 12tc nie
            bzlo zygota. bylo czlowiekeim.

"Bo to jest przerwanie ciąży, a nie żadne morderstwo"...nieprawda.
    • kiitek Re: Czy aborcja powinna być legalna? 11.08.06, 14:19
      Powinna być legalna,bo każdy ma prawo do decyzji.
      • dania_86 Re: Czy aborcja powinna być legalna? 11.08.06, 22:39
        kiitek napisała:

> Powinna być legalna,bo każdy ma prawo do decyzji.

dokładnie tak !!!
        a pozatym to nei dziecko tylko embrion !!!
        takei MOJE zdanie
      • kizdam47 Re: Czy aborcja powinna być legalna? 12.08.06, 08:33
        Oczywiście, ze każdy ma prawo do decyzji. W sprawie stosowania antykoncepcji na
        przykład...Ale gdy powstało juz nowe istnienie ludzkie sprawa wygląda nieco
        inaczej.
        • szklanka_wody Re: Czy aborcja powinna być legalna? 15.08.06, 16:14
          jesli chodzi o pytanie: "Czy aborcja powinna być legalna?" powiem szczerze że
          nie mam zdania w tym temacie, chodź chyba powinnam. Dziwne.
        • anusia331 Re: Czy aborcja powinna być legalna? 17.08.06, 19:27
          a ja mysle ze moj tylek to tylko moja sprawa
          • nati1011 Re: Czy aborcja powinna być legalna? 17.08.06, 19:50
            Twój tyłek jak najbardziej, ale dziecko nie jest twoje. Ono jest swoje i ma
            prawo do życia. Jeżeli chcesz porozmawiać, to rób to kulturalnie.
      • lacktris Re: Czy aborcja powinna być legalna? 06.09.06, 12:02
        Tak każdy ma prawo do decyzji. Owszem, nie podoba mi się pan XXX chyba go
        zabiję. Mam prawo do decyzji taka jest moja decyzja. Zalegalizujmy ją.

To oczywiście przegięcie. Już pisałam, że uważam iż aborcjapowinna być legalna.
        Mamy które usunęły ciążę i tak cierpią z tego powodu. Po co dostarczać im
        więcej kłopotów niż potrzeba. PO co narażać na cierpienia niebezpieczeństwa i
        upokorzenia w podziemiu aborcyjnym? Ja sama podejmowałam taką decyzję. Moja
        decyzja ma teraz 8 miesięcy, a już prawie leżałam na fotelu i miałam usuwać.
        Czasem jest tak,że życie się układa dobrze i dzidzia mimo że nie była
        palanowana jest pępiekm świata dla rodziców. A czasem jest tak żę ląduje w
        śmietniku i umiera w cierpieniu, albo w lepszym wypadku ląduje w domu dziecka i
        też cierpi. Ktoś tu powiedział, że nawet upośledzonych dzieci nie powinno się
        usuwać. Tylko jeśli rodzice ich nie chcą to jakie one mają szansę na godne
        życie? Ja nie usunęłam i bardzo się z tego cieszę. Teraz to już mi nie grozi
        nawet dylemat czy usunąć ewentualną następną ciążę czy nie. Ale rozumiem
        człowieka który dokonał wyboru innego niż ja. Niech taki ktoś ma prawo do
        legalnej i bezpiecznej aborcji. Jeśli Bóg istnieje to małej dzidzi wynagrodzi,
        a mamusię ukarze.
        • spokofacet Re: Czy aborcja powinna być legalna? 06.09.06, 23:50
          kochamy cię lacktris taką, jaka jestes. nawet jak z litosci dla innych powinno
          sie usunac twoje posty to jednak kochamy cię z twoimi myslami i pomysłami.
          kochaj nas i swe dziecię. ...ale farta miala twoja/wasza córka, łaaał !!!
    • pysiu1007 Re: Czy aborcja powinna być legalna? 26.08.06, 13:39
      TAK to jest indywidualna sprawa kazdej z nas TYLE
    • nowabiala1 Re: Czy aborcja powinna być legalna? 21.09.06, 14:40
      Dziwi mnie taki podział: aborcja legalna w sterylnych gabinetach z
      kwalifikowanym personelem , aborcja nielegalna w niesterylnych warunkach z
      niefachowcem.To wielkie uproszczenie. Moze byc aborcja legalna w brudnych
      prywatnych gabinetach i legalna w niedoinwestowanych szpitalach i jak tylko
      chcecie.Od legalizacji aborcji nie zmienia sie warunki w gabinetach czy to
      prywatnych czy panstwowych.
    • zachod_slonca Re: Czy aborcja powinna być legalna? 02.10.06, 16:40
      Zawsze zastanawiałam się dlaczego kobiety pragną aborcji. Oczywiście nie mówię
      tu o ofiarach gwałtu czy kobietach, które wiedzą, że ich dziecko będzie ciężko
      chore. Zastanawiałam się czy dziecko może stać się aż tak wielką przeszkodą w
      dążeniu do osiągnięcia własnych celów. Nigdy nie przypuszczałabym, że
      posiadanie dziecka jest darem, cudem i radością. Staramy się zaplanować własne
      życie, chcemy być panem własnego losu do tego stopnia, że dla własnej potrzeby
      i chęci posiadania czegoś potrafimy zabić. Iść po trupach do celu, w tym
      przypadku trup nie jest przenośnią. Zastanawiam się jak to jest poświęcić kasę,
      niepewnego przyszłego męża, chłopaka, opinię. Każdy z nas popełnia błędy, robi
      głupoty- taka nasza natura Wmawia się nam, że trzeba być ideałem, ale czy
      ktokolwiek określił ten ideał? Pewnych sytuacji nie da się obejść, trzeba
      schylić głowę i ponieść porażkę. Czas ponoć leczy rany, dodaje sił i nieraz sam
      rozwiązuje problemy. Czy poświęcenie tak wielkiej sprawy dla niepewnej
      przyszłości jest wyjaśnione, czy można samą siebie przekonać, że w porządku
      jest mój czyn- zabicie własnego dziecka. Nie chodzi mi o umoralnianie młodych
      dziewczyn bo po to mają rodziców no i przede wszystkim własny rozum. Wiem, że
      czasem coś stało się, byłam przez chwilę nieświadoma, niepewna miłości, głupia,
      a potem zostałam sama. Patrzę na szczęście innych, które miało być moim
      szczęściem, widzę siebie w różnych sytuacjach, w pracy, z facetem, z mężem itp.
      ale teraz jestem sama, zupełnie sama z tym problemem. Mam wybór, mogę zmienić
      to, poprawić swój błąd. Dziewczyny czy stare przysłowie ma się sprawdzić.

Czy przyzwolenie państwa, społeczeństwa da wam pewność tego, że postępujecie
      dobrze, sprawiedliwie? Czy jesteście pewne, że psycholog da wam gwarancję na
      obojętność i zagłuszenie własnego sumienia. Może mając wasz problem daleko w
      dupie da wam piguły na zagłuszenie myśli, może powie, że nic się nie stało i ma
      z wami spokój. Ja myślę, że wszystko zależy od człowieka, a nie od poparcia
      statystyk na temat aborcji. Co da wam opinia ludzi, których nie dotyczy wasz
      problem. Większość z nas dla bycia nowoczesnym, nie konfliktowym poprze niby
      nowatorskie podejście do życia. Ale ile potem z tych osób nieświadomych,
      głupich poda wam rękę, pomoże, nie zbluzga? Przypadkowe opinie osób niemających
      problemu aborcji są dla was autorytetem, lekarstwem na wasze pytania, problemy?
      Czy aborcja powinna być legalna? Nie. Ja swoją decyzje popieram tym, że wiem
      czym jest strata części siebie, utrata nawet tej maleńkiej fasolki, a przede
      wszystkim solidarność z wami. Oczywiście, jeśli ktoś chce to zrobić to zawsze
      znajdzie się osoba, która mu za przysłowiowe kilka srebrników pomoże w
      zniszczeniu własnej osobowości, człowieczeństwa. Zamiast szukać pomocy i grup
      wsparcia, korzystać z opinii osób związanych z problemem szukacie
      usprawiedliwienia u tych, którzy was i wasz problem mają gdzieś.
      • olgaz2 Re: Czy aborcja powinna być legalna? 12.10.06, 12:31
        w cywilizowanych krajach aborcja jest legalna i nie oznacza to wcale ze wszyscy
        masowo jej dokonuja, niestety w polsce gdzie kosciol robi co niektorym papke z
        mozgu nie ma co liczyc na legalna aborcje a najbardziej smieszy mnie to ze
        aborcja jest nielegalnna wiec wszystkie powinnysmy rodzic ale nikt juz z tych
        krzykaczy siedzacych na wysokich stolkach nie pomyslal o opiece socjalnej dla
        takiej np samotnie wychowyjacej mamy dziecko . dla mnie to jest chaslo
        typu :urodz a potem rob co chcesz ,zryj trawe jak skonczy ci sie zasilek z
        opieki o zawrotnej sumie 100 zlotych.
        • spokofacet Re: Czy aborcja powinna być legalna? 19.10.06, 22:09
          w cywilizowanych krajach aborcja jest legalna i wlasnie oznacza to ze wszyscy
          masowo jej dokonuja, niestety ! A w polsce gdzie koscioly roznego wyznania i
          ludzie wrazliwi na los dzieci, robia co moga zeby zycie i godnosc osoby
          ludzkiej bylo chronione, niestety, ale jest legalna aborcja!!! a najbardziej
          smieszy mnie to ze domagasz sie od tych krzykaczy siedzacych na wysokich
          stolkach opieki socjalnej, a nie dobrej edukacji o biologii, przygotowaniu do
          rol rodzicielskich... nie masz kasy na wychowanie dziecka, ktore masz urodzic -
          to oddaj do adopcji; sa zaradni ludzie ktorzy czekaja na dziecko, a nie moga
          miec swojego. po co krzyczec i wycierac twarz swych niepowodzen niewinnymi
          dziecmi?!
    • anusia331 Re: Czy aborcja powinna być legalna? 24.10.06, 23:09
      w innych cywilizowanych krajach jest legalna i nikt nie robi z tego
      problemu tak jak u nas w tym chorym kraju.
      oczywiscie ze powinna bo jesli kobieta nie chce urodzic to nikt jej do tego nie
      zmusi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka