Dodaj do ulubionych

Praca po mgr w PL czy zmywak w UK?

22.04.10, 12:12
Witam.
Ludzie doradźcie co wybrać. Byłem tam kilka lat po zaraz po studiach
politologicznych z UW - przez co przegrałem szanse na rozwój po studiach w
Polsce (jestem już za stary na odbycie stażu itp.). Dziś mam 30 lat i wciąż
brak zawodu i doświadczenia w PL. Wracać na stałe do UK czy jeszcze walczyć w
Polsce. Od dwóch lat pracuję na śmiesznych warunkach w Polsce, ale mam już
dosyć. Z drugiej jednak strony tu się urodziłem i tu mam bliskich oraz jakąś
wartość jako obywatel PL. Tam będę jednym z wielu Polaczków na zmywaku, ale w
znośnych warunkach życia.
Sam już nie wiem co lepsze.
Macie dla mnie jakieś porady?
Obserwuj wątek
    • ratpoles_tamer Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 23.04.10, 22:59
      Widać jakiś cienki jesteś.

Mój znajomy po studiach politologicznych wybrał biurko w Bruksceli.

P.S.
      Kto są Polaczki ?
      • mnis Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 24.04.10, 20:40
        No Ameryki to Ty Stary nie odkryłeś.
        Jak bym nie był cienki, to był dawno trzepał kabonę w Stolycy.
        A co ten Twój znajomy w tej Bruxelce robi?
        • polany Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 25.04.10, 05:55
          no wasnie, taki z ciebie politolog ze na polityka nawet sie nie
          nadajesz!! czemu wiec nie zostales inzynierem? za malo klepek
          miales, czy co?
          dzis z twoim angielskim jako mgr inz gornik moglbys letko znalezc
          prace za $150+ w australii
          • starypierdola 150 k w Australii? 25.04.10, 06:23
            No ale to dolary australijskie ....

I polowa to podatki .....

I kto by sie chcial uzerac z aborygenami i kangurami ...

I kto by chcial mieszkac w Woolongong czy Newcastle (NSW), o Tom Price, Mt.
            Newman czy Meekathara (WA) juz nie wspominajac.

Sceptyk SP
            • polany Re: 150 k w Australii? 25.04.10, 06:33
              w kalgoorlie piekne aborygenki sa do wyjecia za darmo, a dolar
              australijski prawie sie juz zrownal z usanskim
            • rat_canals Re: 150 k w Australii? 26.04.10, 10:25
              starypierdola napisał:

> No ale to dolary australijskie ....
              >
              > I polowa to podatki .....
              >
              > I kto by sie chcial uzerac z aborygenami i kangurami ...
              >
              > I kto by chcial mieszkac w Woolongong czy Newcastle (NSW), o Tom Price, Mt.
              > Newman czy Meekathara (WA) juz nie wspominajac.
              >
              > Sceptyk SP

ej,ej SP nie badz taki sceptyk, pisales, ze katolicki kosciol tam majom, wiec
              nie zdziw sie
              • starypierdola No wiesz!!! 26.04.10, 15:44
                Nie powinienes wszystkiego co ja pisze brac az tak na serio zeby mi
                to wypominac. W koncu jestem SP :))

Przypomnam: SP
          • mnis Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 25.04.10, 09:34
            Tak. Tylko nie samym pieniądzem człowiek żyje. Jest jeszcze rodzina, bliscy,
            znajomi. Typowy Polaczek na emigracji z ciebie. Dorobi się taki trochę a potem
            nie ma szacunku do gniazda, z którego wyfrunął. Skąd w Polakach taka postawa?
            • tratatouille Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 25.04.10, 10:35
              Dokladnie, zawsze zastanawialem sie co to za ludzie ktorzy wyjezdzaja i zyja bez
              przyjaciol, rodziny itp. Rozumiem sytuacje w ktorej ktos chce wydostac sie z
              biedy, ale w innym wypadku jest to dla mnie niezrozumiale. Ja spotykam sie z
              przyjaciolmi raz w tygodniu na obiedzie, oprocz tego chodze czesto grac w
              squasha, w noge, w weekend na imprezy. Kiedy wyjechalem, to wszystko sie
              skonczylo i zdalem sobie sprawe, ze pieniadze szczescia nie daja. Nie ma to jak
              siedziec przed plazma w ladnie urzadzonym mieszkaniu, w dobrej marynarce ze
              swiadomoscia ze jedyne osoby ktore tutaj znam to ludzie z pracy. Ewentualnie
              moge pojsc do pubu i poznac kogos, moze po kilku latach bedziemy dobrymi znajomymi.
              • ratpole Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 25.04.10, 10:43
                tratatouille napisał:

> Dokladnie, zawsze zastanawialem sie co to za ludzie ktorzy wyjezdzaja i zyja be
                > z
                > przyjaciol, rodziny itp. Rozumiem sytuacje w ktorej ktos chce wydostac sie z
                > biedy, ale w innym wypadku jest to dla mnie niezrozumiale.

Dla nas tez jest niezrozumiale czy opusciles przyjaciol i rodzine z biedy czy z
                bogactwa hehehe
                • tratatouille Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 25.04.10, 11:04
                  Nie widze nic zlego w zdobywaniu doswiadczenia i probowania nowych rzeczy -
                  wyciagnalem z tego lekcje i o to chodzi w zyciu.
                  • ratpole Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 25.04.10, 11:11
                    tratatouille napisał:

> Nie widze nic zlego w zdobywaniu doswiadczenia i probowania nowych rzeczy -
                    > wyciagnalem z tego lekcje i o to chodzi w zyciu.

Inni wyciagneli inne lekcje. Nie twoj zasrany interes o co im chodzi w ich
                    zyciach. A teraz idz pozbieraj puszki, bo jutro nie bedziesz mial na bulke
                    • tratatouille Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 25.04.10, 11:52
                      Ratpole troche mi Ciebie zal, na pewno masz totalnie przekopane w zyciu, skoro
                      piszesz tutaj takie rzeczy. Jezeli potrzebujesz pieniedzy, albo chcesz z kims
                      porozmawiac, napisz na prywatnym. Moge Ci tez pomoc zalatwic jakas prace.
                      Trzymaj sie
              • pia.ed Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 25.04.10, 11:28

...jedyne osoby ktore tutaj znam to ludzie z pracy. Ewentualnie
                moge pojsc do pubu i poznac kogos, moze po kilku latach bedziemy
                dobrymi znajomymi
                ...

A dlaczego nie zapraszales do siebie osob z pracy? Przeciez to
                ludzie ktorzy z czasem moga stac sie przyjaciolmi.
                A Polakow nie bylo tam gdzie pracowales, nie bylo polskiego
                kosciola? Tam mialbys mozliwosc pokazac sie w nowej marynarce
                . ;)
                • tratatouille Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 25.04.10, 11:49
                  Do kosciola nie chodze i nie lubie tego klimatu polonijnych kosciolkow. Ludzie z
                  pracy, owszem moga zostac przyjaciolmi, ale wiesz jak to jest.. mimo wszystko
                  zawsze beda ludzmi z pracy.
                  • pia.ed Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 25.04.10, 16:28

W Szwecji kazdy z immigrantow przechodzi obowiazkowy kurs jezyka
                    szwedzkiego, i wiem ze wlasnie na tych kursach zawiazuja sie
                    pierwsze przyjaznie, bo wszyscy sa w tej samej sytuacji:
                    nowi w obcym kraju ...
                    Nastepne nowe przyjaznie potrafia byc tez z cudzozimcami, a po
                    opanowaniu jezyka z tubylcami. Czy w Wielkiej Brytanii jest
                    to niemozliwe?
                    • tratatouille Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 25.04.10, 16:49
                      To rozwiazanie ze Szwecji brzmi niezle - moze to jest plus nauki nowego jezyka,
                      ja angielski znalem od malego. Z drugiej strony w UK na pewno tez sa takie
                      miejsca gdzie mozna poznac kogos w tej samej sytuacji. Po prostu szkoda mi czasu
                      i wysilku jaki wlozylem w zbieranie i pielegnowanie najciekawszych znajomosci -
                      nie kazdemu udaje sie to w zyciu, ktore i tak jest wystarczajaco krotkie. Dla
                      mnie lepiej sprawdzil sie powrot do Polski w kazdym razie.
                      • krecik Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 26.04.10, 14:39
                        Trataouille, jakos dziwnie sie prezentuje twoje podejscie do rzeczy,
                        kiedy narzekasz, jak zle za granica ci bylo, bo nie miales
                        przyjaciol, jednoczesnie stwierdzajac, ze nie warto inwestowac w
                        zawieranie nowych przyjazni...

To troche jakby komus nie chcialo mu sie wysilic zeby otworzyc
                        parasol a potem zaczal narzekac, ze zmokl do suchej nitki.

Ag
                        • pia.ed Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 26.04.10, 16:31

Trataouille nie byl prawdziwym emigrantem ktory stawia
                          wszystko na jedna karte, tylko mial jedna noge w Anglii a
                          druga noge w Polsce
                          .
                          Jesli ktos emigruje, to robi wszystko, aby na emigracji
                          zapuscic korzenie, a w to wlicza sie takze znalezienie
                          nowego kregu znajomych i przyjaciol.
              • inka323f Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 09.05.10, 13:16
                tratatouille napisał:

> (...) Kiedy wyjechalem, to wszystko sie
                > skonczylo i zdalem sobie sprawe, ze pieniadze szczescia nie daja. Nie ma to jak
                > siedziec przed plazma w ladnie urzadzonym mieszkaniu, w dobrej marynarce ze
                > swiadomoscia ze jedyne osoby ktore tutaj znam to ludzie z pracy. Ewentualnie
                > moge pojsc do pubu i poznac kogos, moze po kilku latach bedziemy dobrymi
                znajomymi.

Chyba troche przesadzasz. Nie bardzo rozumiem, dlaczego znajomi z pracy maja byc
                gorsi od tych poznanych w przedszkolu czy innej placowce edukacyjnej?
                Moja najlepsza przyjaciolka, to dziewczyna poznana w pierwszej pracy.
                Owszem, trudniej w UK nawiazac glebsze relacje, ale nie jest to niemozliwe.
                Trzeba chciec, ruszyc szarymi komorkami i nie myslec szablonowo. W koncu ludzi
                mozna poznac poza pubem czy barem. Zwlaszcza, jesli ma sie zainteresowania
                wychodzace poza puby.

Normalne, ze dobrymi znajomymi zostaje sie po dluzszym czasie. Nigdzie, ani w
                PL, ani w innym kraju nie jest inaczej.
            • polany Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 26.04.10, 05:51
              > Typowy Polaczek na emigracji z ciebie. Dorobi się taki trochę a
              potem nie ma szacunku do gniazda, z którego wyfrunął. Skąd w
              Polakach taka postawa?

uczyli cie tego na politologii? bo u mnie tego nie mogles wyczytac
              • rat_canals Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 26.04.10, 07:59
                co sie dzieje z tymi po politologii, kolejny hehe, wszystkie one tak maja?
                • mnis Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 27.04.10, 11:00
                  a co się dzieje z tymi, którym do łba strzeli funt, dolar, euro? z tymi, którzy
                  w Polsce zostawiają matki, ojców, przyjaciół i dla nowego LCD, PS3 itp.?
                  zostawiają bliskich, ojczyznę, przeszłość? czyżby była aż tak zła, że od niej
                  uciekają? czy życie w Polsce to aż taka patologia? czy brak kasy to powód do
                  tego, by czuć się gorszym?
                  • ratpole Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 27.04.10, 12:17
                    mnis napisał:

> czyżby była aż tak zła, że od niej uciekają? czy życie w Polsce to aż taka
                    patologia? czy brak kasy to powód do tego, by czuć się gorszym?

Co to za glupie pytania retoryczne? hehehe
                    Chyba nie jestes az takim durniem, zeby nie znac odpowiedzi?
                    • mnis Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 27.04.10, 18:52
                      Ja tym różnię się od Ciebie, że nie do końca znam odpowiedzi na zadane pytania,
                      a Ty już je znasz i jesteś pewien ich słuszności. Dlatego ja cały czas
                      powątpiewam i pytam innych, a Ty wiesz czego chcesz i tego zapewne nie czynisz.
                      Jednak czy to powód, by wyśmiewać i szydzić z takich jak ja? Czy ja prosiłem o
                      szyderstwa? No chyba raczej niekoniecznie. ;)
                      • pia.ed Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 28.04.10, 00:36
                        Do tego czy nadajesz sie na emigracje czy nie,
                        mozesz odpowiedziec tylko sam, nikt Ci w tym nie pomoze.
                        Znam ludzi ktorzy sie swietnie dopasowali,
                        i takich ktorzy po dwudziestu latach krytykuja wszystko tu gdzie
                        mieszkaja,
                        i jezdza do Polski kiedy tylko maja okazje,
                        bo tam "lepiej",
                        ale o powrocie do Polski nawet nie mysla!
                        • tratatouille Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 28.04.10, 09:35
                          dokladnie, jesli mocno wierzysz w jakies wartosci, bedzie trudniej je nagle
                          zmienic, jesli jestes osoba ktora nie specjalnie wyznaje wartosci, lub wyznaje
                          je takie same jak w kraju do ktorego jedziesz, bedzie latwiej
                        • mnis Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 28.04.10, 16:20
                          Coś w tym jest. Wiem, że się do emigracji nie nadaję, bo spędziłem już kilka lat
                          poza PL i lekko nie było, ale wiem również, że bez niej domu w na terenie RP
                          prędko nie wybuduję. :/
                  • starypierdola Ladna ciemnote nam tu wciskasz! 27.04.10, 13:38
                    Zapomniałeś co pisał wieszcz:

"... trzeba z młodymi naprzód iść, po szczyty sięgać nowe,
                    a nie w uwiędłych laurów liść z uporem stroić głowę..."

A może Cie tego w szkole nie nauczyli?

Zdegustowany SP
                  • polany Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 27.04.10, 23:26
                    z tymi pytaniami udaj sie na forum Saksy, bo tu jest forum
                    Emigracja, a na emigracje nikt sie nie udaje po to tylko zeby sobie
                    kupic nowy telewizor czy komputer.
                    • mnis Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 28.04.10, 16:19
                      To w tym momencie stworzyłeś nową definicję emigracji - pasującą wyłącznie swoim
                      poglądom oczywiście.
                      A sama emigracja może mieć różne oblicza - również to ekonomiczne.
                      • polany znowu odkryles mi Ameryke 28.04.10, 23:41
                        > A sama emigracja może mieć różne oblicza - również to ekonomiczne.

Saksy to saksy, wyjazd na chwile zeby zaimponowac Kowalskiemu
                        dorabiajac sie szybko czegos na co Kowalski pracuje latami, a
                        emigracja to wyjazd na stale bez ogladania sie na Kowalskiego.
                        Oblicze tu i tam jest najczesciej ekonomiczne, przy emigracji moze
                        byc tez jeszcze polityczne.
                        • pia.ed Wlasna firma na emigracji 29.04.10, 01:27

Wiele osob zostaje na emigracji rozumujac:
                          Jesli mam harowac w Polsce i ledwo sie z tego moc utrzymac,
                          to wole harowac tam, gdzie dobrze placa
                          ...

Przykladem jest pewna Polka pochadzaca z malego miasteczka na
                          wschodzie Polski, bez wyksztalcenia.
                          Tutaj zalozyla jednoosobowa firme zajmujaca sie sprzataniem
                          budow i mieszkan po wyprowadzce. Pracuje oficjalnie, ale dorabia tez
                          sprzataniem u ludzi na czarno.
                          Maz pracuje na czarno na budowie, przyjezdza takze do pracy
                          syn z Polski.
                          Rodzina dobrze czuje sie tu czuje bo jest niemal w komplecie.
                          Polska nasyca sie , duchowo i cielesnie, jezdzac do kraju
                          kilka razy w roku,
                          chocby po to aby przywiezc polskiego jedzenia.
                          Nie ma zadnych rozterek duchowych, wg zasady:
                          "Gdzie chleb, tam moja ojczyzna ...
                          • polany Re: Wlasna firma na emigracji 29.04.10, 02:02
                            parobkowanie zawsze sie sprawdzalo i sprawdza, co innego jesli
                            wyjezdza na saksy inteligent
                  • kafeterianka Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 29.04.10, 10:22
                    mnis napisał:

> a co się dzieje z tymi, którym do łba strzeli funt, dolar, euro? z tymi, którzy
                    > w Polsce zostawiają matki, ojców, przyjaciół (...)
                    > zostawiają bliskich, ojczyznę, przeszłość?

Przeciez juz napisano w Ksiedze Rodzaju, ze:

Dlatego opuści człowiek ojca i matkę

Wiec spoko, normalka, z blogoslawienstwem Bozym ;-)
    • mnis Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 29.04.10, 10:44
      Dzięki za wszystkie pomocne wypowiedzi.
      Przekonaliście mnie. Podjąłem już decyzję - Zostaję i walczę dalej. Mam jeszcze
      wiele oszczędności i myślę, że z ich pomocą uda mi się znaleźć coś, co pozwoli
      mi tu godnie dożyć starości.
      Inteligencja ma tu jeszcze coś do zrobienia. ;)
      • polany Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 01.05.10, 07:44
        szkoda ze sie tak szybkom wycofales, bo popatrz wielu inteligentom
        sie powiodlo...Polanski, Milosz, Gombrowicz... Witold bardzo chwalil
        argentynskich chlopakow
        • mnis Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 01.05.10, 15:38
          Szkoda, ale jednak zostanę i dam pole do popisu takim, jak Ty. Lubisz z takimi
          jak ja polemizować i to dla Ciebie jestem potrzebny najbardziej. W sumie to dla
          Ciebie postanowiłem zostać. Jaki seks lubisz najbardziej? ;)
          • polany Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 02.05.10, 10:06
            dbam o ciebie mniszku, ale tez niepokoi mnie jak bardzo ulegles
            falszywym trendom i podszeptom
            • mnis Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 05.05.10, 14:11
              zatem korzystaj z serwerów i forów innych mediów, a nie GW
              a tak w ogóle to skąd w Tobie tyle jadu człowieku - nie spełniłeś się w życiu
              czy jak?
            • kontraktiren Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 05.05.10, 15:48
              o to teraz ktos nam juz mowi o co chodzi w seksie

a ja, glupi, myslalem ze seks jest dla mnie tym za co ja i moja partnerka go
              uznamy, sorry
    • whitediamond Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 26.05.10, 14:06
      A to tylko sa takie dwie mozliwosci? bo z doswiadczenia (mojego i
      znajomych) wiem ze mozna znalezc super prace w zawodzie lub nie.
      Jedyny warunek - bardzo dobra znajomosc angielskiego!! wiec zamiast
      marudzic wez sie do nauki!

'Witam.
      Ludzie doradźcie co wybrać. Byłem tam kilka lat po zaraz po studiach
      politologicznych z UW - przez co przegrałem szanse na rozwój po
      studiach w
      Polsce (jestem już za stary na odbycie stażu itp.). Dziś mam 30 lat
      i wciąż
      brak zawodu i doświadczenia w PL. Wracać na stałe do UK czy jeszcze
      walczyć w
      Polsce. Od dwóch lat pracuję na śmiesznych warunkach w Polsce, ale
      mam już
      dosyć. Z drugiej jednak strony tu się urodziłem i tu mam bliskich
      oraz jakąś
      wartość jako obywatel PL. Tam będę jednym z wielu Polaczków na
      zmywaku, ale w
      znośnych warunkach życia.
      Sam już nie wiem co lepsze.
      Macie dla mnie jakieś porady?'
    • czarny_uk_anka Re: Praca po mgr w PL czy zmywak w UK? 31.05.10, 19:24
      Mnis, mam dla Ciebie porade o ktora prosisz-nie wyjezdzaj.Z Twoich wypowiedzi wynika ze jednak zle bys sie tu czul.Nie bedzie obok mamy i taty,wojka Zenka i cioci Nataszy.To takie przykre.
      Jezeli jednak sie zdecydujesz na wyjazd, najpierw odpowiedz sobie na pytanie czy jestes w stanie pracowac na zmywaku, w fabryce,w ciezkich warunkach,mimo to ze ukonczyles studia w PL.Bo jezeli nie-nie wyjezdzaj, bo szkoda kasy-szybko wrocisz do kraju.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka