Dodaj do ulubionych

Praca zawodowa czy w domu z dzieckiem?

01.09.04, 16:44
Rozpoczynam nowy wątek, ponieważ moim zdaniem trzeba włożyć dużo wysiłku i
poświęcic sporo czasu w rehabilitowanie dziecka. Ja wybrałam urlop
wychowawczy, co oczywiście znacznie wpłynęło na nasz rodzinny budżet, ale
niech się Konrad cieszy mamą w domu. To ja przeciez najwięcej z nim ćwiczę w
domu, dojeżdżam na ćwiczenia w ośrodku i pilnuję jego prawidłowej
pielęgnacji. Dodatkowo to równiez ja będę musiała z nim chodzić na basen
(chciałam wkręcić męża, ale się nie da bo zajęcia są do południa, a mój mąż
właśnie wtedy pracuje).
Dlatego też ciekawa jestem ,jak to u Was jest: pracujecie zawodowo, czy cały
czas jesteście w domu z dzieckiem. Przyznam, ze ja wahałam się bardzo krótko,
czy wracać do pracy, czy brać wychowawczy. Przeważyła chęć bycia z dzieckiem
w tych trudnych momentach.
Obserwuj wątek
    • iza_luiza Re: Praca zawodowa czy w domu z dzieckiem? 01.09.04, 17:06
      Ja przyznam, że jestem w trakcie podejmowania tej decyzji...
      Maciuś ma 5 miesięcy, ja przed sobą jeszcze 2 miesiące na wybór, bo
      macierzyński+wypoczynkowy+zwolnienie na dziecko kończy się w listopadzie. Ale
      na 99,9% jestem zdecydowana zostać w domu przynajmniej aż mały skończy roczek.
      A jeśli sytuacja będzie tego wymagała i będzie to możliwe ze względu na
      sytuację finansową to i dłużej.
      Póki co mąż pracuje na szczęście, nie wiemy jeszcze jak to będzie jak ustaną
      moje dochody, a mamy na głowie parę kredytów łącznie z mieszkaniowym :-(((
      Ale jestem dobrej myśli, Maciek jest teraz najważniejszy i wierzę naiwnie bądź
      nie, że jak pisze Paulo Coelho - cały wszechświat nam sprzyja :-D
      • dominika26 Re: Praca zawodowa czy w domu z dzieckiem? 18.01.05, 20:29
        Całkiem przypadkiem natrafiłam na twoja wypowiedź i jestem ciekawa jakie masz
        zwolnienie na dziecko, z jakiego tytułu.Ja jestem w podobnej sytuacji bo w
        lutym konczy sie macierzynski i zostaje mi jeszcze wypoczynkowy zaległy urlop a
        nie ukrywam ze chciałabym byc z moim synkiem jak najdłuzej.Prosze odpisz.
        Mój prywatny email dominika26@gazeta.pl
        • fajka7 Re: Praca zawodowa czy w domu z dzieckiem? 19.01.05, 18:52
          jesli masz chore dziecko np. wymagajace stalej opieki to normalnie w kazdej
          chwili mozesz pojsc na zwolnienie i wykorzystac tyle ile bezpiecznie mozna
          czyli chyba 30 dni - mysle ze to iza miala na mysli
          • iza_luiza Re: Praca zawodowa czy w domu z dzieckiem? 19.01.05, 19:22
            60 dni - rocznie na dziecko przysługuje tyle dni zwolnienia niezależnie od
            powodów :)
            • magda_poland Re: Praca zawodowa czy w domu z dzieckiem? 20.01.05, 00:27
              Ja też wykorzystuję te 60 dni w roku. Jest to zwolnienie na opiekę nad
              dzieckiem, płacone z ZUS-u. "Moja" pediatra zna sytuację Antka i bez problemu
              dostaję zwolnienie. A to właśnie dzięki Izie, która mi o tym powiedziała. Iza,
              wielkie dzięki!!!
    • fajka7 Re: Praca zawodowa czy w domu z dzieckiem? 01.09.04, 17:11
      ja juz w ciazy wiedzialam ze do pracy nie wroce, bo taki byl charakter pracy -
      dla bezdzietnych; dzialalnosc firmy opierala sie na projektach u klienta w
      calej polsce, powroty do domu wylacznie na weekendy i to tez nie wszystkie;
      natomiast potem, gdy juz rycerz byl na swiecie w pierwszych 2 latach zycia mial
      tyle zajec, wizyt lekarskich, jakichs konsultacji itd. ze nawet nie myslalam o
      szukaniu pracy nawet na miejscu;
      pomogl przypadek - maz wyjechal do pracy daleko i musialam wynajac opiekunke,
      zeby jakos przezyc; najpierw przychodzila na 3 godziny, potem 5 az w koncu
      zrobil sie etat; w miedzyczasie z nadmiaru wolnego, znuzenia ogolnego
      intelektualnego i generalnej depresji na tle osobistej zacofki zaczelam myslec
      co by tu ze soba zrobic; przypomnialo mi sie ze calkiem wyksztalcona jestem,
      mialam kiedys jakies plany i ambicje zawodowo- zyciowe, stara nie jestem, wiec
      w zasadzie moznaby cos wykombinowac; chodzilo jednak o taka prace, zebym mogla
      to robic z domu, bo ciagle jezdzimy na zajecia z rycerzem i chce miec na to
      czas;
      no i los zdecydowal za mnie: zalozyli nam internet na osiedlu! swiat stanal
      przede mna otworem !:)!:) zalozylam wiec firme, do ktorej wystarczy internet,
      fax i telefon - a to sie w domu miesci i probuje rzezbic swoja "kariere" :))
      powiem tak: ciagle nie zarabiam, tym zajmuje sie maz, ja finansowo krece sie w
      kolko, bo firma z malym kapitalem ciagle wymaga inwestycji, ale psychicznie
      stalam sie nowym czlowiekiem, jednym slowem: realizuje sie, wiec warto bylo.
      z przedsiebiorczym pozdrowieniem
      darz bór!
      F.
    • siago1 Re: Praca zawodowa czy w domu z dzieckiem? 01.09.04, 19:20
      No to ja od jutra do roboty na całego!!!
      Do państwowych dzieci !!!!

Ze względów finansowych niestety (gdyby wszyscy lekarze byli na miejscu, więcej
      by zostało w kieszeni)
      Normalnie zostałabym w chałupie i niańczyła prywatne dzieci
      z których jedno dodatkowo rehabilitowała.
      No ale jest inaczej
      Niańczyć i rehabilitować będę przed i po pracy
      Pożyjemy
      zobaczymy
      .....

Staram się być dobrej myśli

Pozdrawiam Was serdecznie

Gosia
      • mami2 Re: Praca zawodowa czy w domu z dzieckiem?-do fajk 01.09.04, 20:07
        Fajeczko, jak to wszystko intrygująco brzmi....Czy ty nie jestes aby grafikiem?
        Podobnie jak mój mąż zresztą...:-)
        • fajka7 Re: Praca zawodowa czy w domu z dzieckiem?-do faj 01.09.04, 20:44
          nie mami, nie jestem grafikiem, ale moje miejsce pracy zawdzieczam zasobom
          internetu no i mam tez firmowe www, nawet bym podala nazwe bo mam cos co by sie
          niktorym z Was moglo przydac, ale chyba nie wolno, bo zaraz bedzie ze
          kryptoreklama :))
          • mami2 Re: Praca zawodowa czy w domu z dzieckiem?-do faj 01.09.04, 21:36
            Że co? Ze administrator by usunał? Juz ja im pokaze!!! Dawaj na priva.
            Strasznie ciekawa jestem.
            • edytaw75 Re: Praca zawodowa czy w domu z dzieckiem?-do faj 01.09.04, 21:41
              To i dla mnie tez na priva, jako administratorowi tego wątku :)))))))))))))
              • fajka7 Re: Praca zawodowa czy w domu z dzieckiem?-do faj 01.09.04, 21:42
                dobra, zaraz Wam wysle, tylko sie nie smiejce z tego co robie! :)
                • edytaw75 Re: Praca zawodowa czy w domu z dzieckiem?-do faj 01.09.04, 21:52
                  do mnie doszło, ale nic nie widzę. Miał być jakiś załącznik???
                • iza_luiza Re: Praca zawodowa czy w domu z dzieckiem?-do faj 01.09.04, 22:10
                  Ojoj, i ja poproszę na priv :-)))
                  • fajka7 Re: Praca zawodowa czy w domu z dzieckiem?-do faj 01.09.04, 22:18
                    podałam adres www, trzeba wpisac i jak sie otworzy granatowa plansza z logo
                    kliknac gdziekolwiek i przechodzi sie dalej
    • mami2 Re: Praca zawodowa czy w domu z dzieckiem? 01.09.04, 22:18
      Wszystko działa. Trzeba po prostu kliknąc na stronie tytułowej (logo) a nie
      czekac az się tradycyjnie rączka pokaze. Zaraz sobie sprawdze wszystko
      powolutku.
      • fajka7 no własnie :)) n/t 01.09.04, 22:21
      • mami2 Re: Praca zawodowa czy w domu z dzieckiem? 01.09.04, 22:28
        Niby jestem urzędnikiem, niby, a jednak to nigdy nie jest 8 godzin za biurkiem.
        Czasem taka prawa ręka szefa, generalnie jednak pr i promocja, kontakty z
        mediami. Stres stresem pogania. Zawsze trzeba byc miłym, doinformowanym,
        elokwentnym, ładnie wyglądac co by się dobrze na zdjęciach prezentowac. A ja
        mam im wtedy ochote powiedziec: A weźcie wy mnie wszyscy w d....pocałujcie.
        Zabieram zabawki i idę do domu. Mamą jestem i basta.
        Ale wstaje co rano i powtarzam sobie ze jakos przetrwam kolejny dzien. Pytanie:
        czy umiałabym tak samo przetrwac w domu? Nienormalnym był ten kto wymyslił
        nazwę urlop wychowawczy. Jaki urlop? Toz to cięzka orka jest. Gdyby nie moja
        mama...ale ten wątek juz był:)
    • gabi11 Re: Praca zawodowa czy w domu z dzieckiem? 01.09.04, 22:22
      Fajko droga :) aleś wszystkich zaciekawiła. Ja również bardzo ciekawa jestem.
      Gdybyś i mi mogła podesłać byłabym wdzięczna.

Co do mnie- z wykształcenia jestem psychologiem. Obecnie nie pracuję ale i nie
      szukam specjalnie. Nie chciałabym zostawiać małego. Ma dopiero zaczęte 5
      miesięcy. Dopóki maż zarabia jakoś sobie radzimy.

Pozdrawiam
      Asia
      • fajka7 Re: Praca zawodowa czy w domu z dzieckiem? 01.09.04, 22:25
        dobra wysle ci zaraz, jesli jeszcze ktos sie zaintrygowal to dzis fundnelam
        sobie link na Niemowle na tydzien i sadze ze jutro sie pojawi o ile prawidlowo
        zrozumialam przepisy (a przeczytalam tylko poczatek bo za dlugie :))
      • edytaw75 Praca zawodowa czy w domu z dzieckiem? 01.09.04, 22:30
        oki, już załapałam i weszłam. To taaakie cudo!!! Zaraz wszystko poczytam.
        Dzięki za zaspokojenie ciekawości.
        E
        • mirelak Re: Praca zawodowa czy w domu z dzieckiem? 02.09.04, 08:17
          Niestety pracuję, chociaż mam bardzo duże wyrzuty sumienia, że nie nie jestem z
          malutkim, bo ja jestem z tych, co to uważają że wszystko zrobią najlepiej same,
          chociaż muszę stwierdzić obiektywnie, że mój mąż czasami mnie przewyższa w
          opiece nad malutkim. Do pracy chodzę, bo nie jestem typem kury domowej, muszę
          być między ludźmi, a poza tym za dużo "myślę", jeżeli chodzi o Kubusia i często
          przypisuję mu więcej niż ma, a w pracy nie mam na to czasu. A wreszcie argument
          ostatni i decydujący: kasa. Z pensji męża opłacilibyśmy tylko rachunki, no i
          moglibyśmy sobie jeszcze pójść na duże lody, a przez resztę
          miesiąca "jechalibyśmy" na kicie z okien. Żeby zapewnić synkowi wszystko co
          najlepsze, niestety muszę go opuścić na 8 godzin dziennie. Na szczęście soboty
          i niedziele mamy dla siebie.

mirela

ps. fajka dawaj namiary, bo umieram z ciekawości
    • agab51 Re: Praca zawodowa czy w domu z dzieckiem? 02.09.04, 09:26

asia ma 2,3 a ewcia ma 9 m-cy, żeby pracować zawodowo musiałabym znaleźć opiekunkę do dwóch maluchów jednocześnie, to graniczy z cudem, albo inaczej kosztowałoby majątek. do tego dodam, że mieszkamy nie w mieście, tylko pomiędzy dwoma miastami, niby dojazd jest tramwajem, ale kiepski. poza tym opiekunka ze względu na ewcię musiałaby w jednym dniu stać się pielęgniarką, fizjoterapeutką i dietetyczką. a jeszcze jedno- ciągle karmię piersią, mam zalecone jak najdłużej, nawet do 3 lat. no i jeszcze jedna rzecz, moja praca byłaby na miejscu, to znaczy na tzw własnym podwórku. niby to zaleta, bo w razie czego mama jest zawsze na podorędziu, ale tylko pozornie, bo już kiedyś okazało się, że nikt nie lubi patrzenia na ręce, jak to określiła jedna z pracujących bardzo krótko u nas osób. a z kolei mój maz powiedział mi kiedyś, że woli zatrudnić jeszcze jednego pracownika/cę do firmy, niż zatrudnić opiekunkę do dzieci i żebym to ja pracowała. bo pzrynajmniej w domu, i dzieci, są dopilnowane.
      no i skoro tak, to oki. siedzę w domu i gdaczę;-)
      aha, do przedszkola starszej nie puszczę, bo skoro i tak siedzę w domu z młodszą, to i po co. a młodszej nie wolno mi puścić ani do żłobka ani do przedszkola, ze względu na schorzenie. pójdą na pewno do pzredszkola, ale do sterszej grupy, zerówki. i wtedy ruszę dopiero na podbój firmy.
      • mami2 Re: Praca zawodowa czy..?- jeszcze do fajki 02.09.04, 09:59
        Fju, fju..Przeglądałam. Zbliża się katarzasta jesień. Chyba podreperujemy twój
        budżet;)Co ty na to?
        • madziulec Re: Praca zawodowa czy..?- jeszcze do fajki 02.09.04, 10:29
          Ja tez chce link do strony, bo nic nie wiem!!!!!!
    • fikrus Re: Praca zawodowa czy w domu z dzieckiem? 02.09.04, 10:29
      Praca zawodowa, tradycyjne 8 godzin. Plusem jest to że nie musze o pracy
      myślec w domu, ani zabierać czegos do skończenia. Powodów takiego wyboru -
      praca czy w domu z dzieckiem było kilka: pieniądze, pensja męża nie starczyłaby
      na życie w lepszym wydaniu, po drugie jeśli wybrałabym urlop wychowawczy to na
      pewno firma, w której obecnie pracuję nie zatrudniłaby mnie później, a rynek
      pracy obecnie nie jest łaskawy. Poza tym ja i dom w wydaniu 24h to byłoby
      straszne. Lubię swoją pracę, kontakt z ludźmi, i nie umiałabym inaczej.
      Mam często moralnego kaca, że gdybym to ja wychowywała Kubę, ja przy nim była
      to byłoby inaczej, lepiej, ale to tylko gdybanie. Babcie i inne rodzinne niańki
      kochają małego i jest w dobrych rękach, gdy mama pracuje. Nam pozostją
      popołudnia i weekendy i te staram wykorzystać się na maxa.

Fajka co robisz, daj namiary bo ciekawość gryzie od środeczka:))

Podrawiam Edyta i Kuba
    • ewaniew Re: Praca zawodowa czy w domu z dzieckiem? 02.09.04, 10:56
      Ja tez pracuje (o ósmego miesiaca zycia dzieci na pół etatu), po roku już
      wiecej. Mam nienormowany czas pracy - ja wolę to 8 godzin, ale zazwyczaj jest
      tak, że urwę coś w tygodniu na wizytę u lekarza to odrobie w sobote, lub w
      jakieś dowolne popołudnie. W przyszłości planuje coś swojego :)
      Czemu pracuję - bo tak jest dla nas lepiej - bardzo lubię swoją pracę -czyli
      jestem zadowolona - a jak ja zadowolona to cała moja rodzina też - proste:))))

pzdr
      Ewa
      ps. Fajka czy ja tez mogę info o twojej pracy - ciekawość mnie zżera po
      prostu:))
      • fajka7 podaje link 02.09.04, 11:28
        dobra kobietki - podaje adres, najwyzej wykasuja, z tego co zrozumialam to
        wykupilam sobie wczoraj link na Niemowle za cale 30zł i mial byc od dzis, ale
        widze ze go (jeszcze?) nie ma:
        www.skandprojekt.pl
        • fajka7 Re: podaje link 02.09.04, 15:05
          no i jest jednak link na Niemowle, wiec nie musze sie szczypac; ciekawa jestem
          jakichs waszych refleksji na temat tego pomyslu, czyli sprowadzenia tego
          przyrzadu do polski dla matek polek :)) gdyby ktoras z was zechciala sie
          podzielic wstepnym wrazeniem bylabym wdzieczna - glownie chodzi mi o
          kwestie "obrzydliwosci", bo rozmaite komentarze juz slyszalam, co poniektore
          bardzo malownicze :))
          • gosiasur Re: podaje link 26.01.05, 21:00
            Produkt jest super, nie ma porównania z gruszką, osobiście jestem bardzo
            zadowolona. Gosia
            • fajka7 Re: podaje link 26.01.05, 23:10
              dziekuje, milo slyszec, przez te pare mcy od wrzesnia udalo sie ugruntowac
              opinie i jest zdecydowanie pozytywnie, zdaje sie ze to byl dobry strzal :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka