Dodaj do ulubionych

Kinesiotaping - czy ktoś stosuje????

27.06.08, 14:48
Zastanawiam się nad założeniem swojej córeczce, która ma kłopoty z
chodzeniem (koślawe ustawienie stóp, nieprawidłowy wzorzec chodu,
zachwiania równowagi) plastrów - kinesiotaping w celu korekcji
ustawienia stóp.
Czy ktoś z was stosuje to u swojego dziecka? Czy to faktycznie daje
jakieś efekty i czy zda egzamin przy tego rodzaju zaburzeniach???
Obserwuj wątek
    • kellydan Re: Kinesiotaping - czy ktoś stosuje???? 28.06.08, 09:24
      Moja córka była trzykrotnie zaklejana plastrami (koślawe ustawienie
      stóp, kolan, nieprawidłowy wzorzec chodu). Mnie bardzo podoba sie ta
      metoda i słyszałam, że można sporo osiągnąć stosując ją. Kiedy
      miała "obklejone" plastrami nogi widziałam, że lepiej chodzi. Musisz
      jednak poszukać rehabilitanta po kursie z kinesiotapingu, tego nie
      moze przyklejać przypadkowy. Ten z kwalifikacjami będzie wiedział
      czy Twoja córka może mieć założone plastry i jak je prawidłowo
      przykleić, żeby pomagały, a nie szkodziły. Pozdrawiam
      • iwka-p Re: Kinesiotaping - czy ktoś stosuje???? 29.06.08, 09:17
        Przepraszam, że pytam ale ile lat ma Twoje dzieciątko i czy z czasem
        udało się wam poprawić wzorzec chodu. W co jest przyczyną zaburzeń u
        Was? Czy Twoje dziecko miewało również "lepsze i gorsze dni " jeśli
        chodzi o jakośchodu?
        Pozdrawiam
        • kellydan Re: Kinesiotaping - czy ktoś stosuje???? 02.07.08, 19:47
          Przepraszam, nie zaglądałam na forum kilka dni. Moja córka ma 3
          lata. Generalnie to małymi krokami postępy mamy cały czas, ale nie
          mogę jednoznacznie stwierdzić, że to tylko po kinesiotapingu, bo
          równocześnie mamy cały czas rehabilitację, jeżdzimy na turnusy.Mnie
          akurat te plastry przekonują.U nas przyczyną zaburzeń jest
          niedorozwój stawów biodrowych i trochę jeszcze powikłania po
          niedotlenieniu przy porodzie. Nie zauważam lepszych i gorszych dni w
          chodzeniu, raczej lepsze i gorsze momenty. Potrafi iść ładnie, by za
          chwilę tak wykoślawić nogi, że łapię się za głowę i mam wrażenie, że
          cała dotychczasowa rehabilitacja idzie na marne. I tak na zmianę.Ale
          ortopeda twierdzi, że cały czas mamy małe postępy. A jak to wygląda
          u Was? Pozdrawiam
          • iwka-p Re: Kinesiotaping - czy ktoś stosuje???? 02.07.08, 23:36
            Moja córcia urodziła się w zamartwicy ( bez żadnych funkcji
            życiowych). Dostała 0pkt :(. Mieliśmy przerwę w rehabilitacji prawie
            10 miesięcy, którą zarządził nasz ówczesny rehabilitant i mam
            wrażenie, że teraz zbieramy tego żniwa.
            Gdybym wiedziała, że w takich przypadkach nie przerywa się
            terapii......może nie musielibyśmy się teraz tak męczyć............
            • kb06 Re: Kinesiotaping - czy ktoś stosuje???? 02.08.08, 17:18
              to nie był zapewne myślący rehabilitant;oby Żadne dziecko nie dostało się w jego
              ręce;proszę to zgłosić lekarzowi, który was do niego skierował; proszę sie nie
              obawiać, pomożecie tylko innym rodzicom, żeby "nie musieli się tak męczyć.. "
              jak wy teraz; certyfikowanych terapeutów poszczególnych metod rehabilitacji
              neurorozwojowej znajdziecie na stronkach poszczególnych metod; większość
              terapeutów stosuje z powodzeniem taśmy kinesiotapingowe; ja je stosuję i mam
              efekty: rehabilitantka
              • ariana7 Re: Kinesiotaping - czy ktoś stosuje???? 11.08.08, 21:17
                tak i są efekty. Czy działa sprawdziłam też na sobie, mam skłonność
                do zaokrąglonych pleców (delikatnie mówiąc), po zaplastrowaniu
                zdaniem mojego męża chodziłam wyprostowana :)
                • greendorka991 Re: Kinesiotaping - gdzie kupić plastry???!!Pilne 11.08.08, 23:53
                  Witam.
                  Znam tą metodę i w naszym przypadku się sprawdza.Dotychczas nasz
                  rehabilitant plastrował małego,ale ostatnio zmieniliśmy sposób
                  rehabilitacji i teraz we własnym zakresie chcemy kupić te
                  plastry.Nie bardzo wiemy gdzie.Proszę Was o pomoc i podpowiedzi.

Dziękuję
                  • kb06 Re: Kinesiotaping - gdzie kupić plastry???!!Pilne 17.08.08, 00:46
                    do greendorka991
                    plastry można kupić na allegro; ale polecam ze stronki www.kinesiotaping.pl;
                    ceny są te same; zamów najlepiej z każdego koloru (kolor nie odgrywa roli, ale
                    jakość kleju na poszczególnych partiach często się różni; np. w moim przypadku
                    mam pecha do różowej parti, wyśmienicie kleją się niebieskie- ale to kwestia
                    przypadku :))
                    • greendorka991 Re: Kinesiotaping - gdzie kupić plastry???!!Pilne 22.08.08, 14:12
                      Witam.
                      Dziękuję za odpowiedź.
                      Tak też zrobimy ,bo przecież na jednej rolce nie przestaniemy.

Pozdrawiam
                      Dorota
                      • 1marmarta1 Re: Kinesiotaping - gdzie kupić plastry???!!Pilne 20.11.14, 21:02
                        www.orteo.pl/kinesiology-taping?gclid=CjwKEAiAv7ajBRCIldS7rp7wzFkSJAAA1n4D2Efi_NcZhH2DV7TLpgd6IjiT8-BbQjBOuTVUfn6qEhoC-Tfw_wcB
                    • 77krystek Re: Kinesiotaping - gdzie kupić plastry???!!Pilne 17.11.13, 21:20
                      Witam

Osobiście kupuje tych firm, bo sprawdzone i szybka realizacja...
                      www.esklep-medyczny.pl/tasmy-kinesiotaping-kinesiology-3ns/212-japoska-tasma-kinesio-gold-tex-finger-print-do-kinesio-tapingu.html
                      www.esklep-medyczny.pl/tasmy-kinesiotaping-kinesiology-3ns/188-nitto-denko-k-active-tasma-do-tapingu-kinesiology-tex-kinesiotaping-.html
                      www.esklep-medyczny.pl/tasmy-kinesiotaping-kinesiology-3ns/174-tasma-do-kinesio-tapingu-3ns-tex-5mx5cm-plastry-kinesiotaping-kinesiology.html
                      www.esklep-medyczny.pl/tasmy-kinesiotaping-kinesiology-3ns/193-plastry-do-tapingu-kinesio-tex-kinesiotaping-tasmy-sportowe.html

Pozdrawiam
                  • kasiala123 Re: Kinesiotaping - gdzie kupić plastry???!!Pilne 11.11.14, 18:48
                    Tutaj kupisz oryginalne plastry kinesio sklep-fizjoterapeuty.pl/31-kinesiotaping .Nie polecam kupowac na allegro, bo mozesz trafic na podrobki czy nieznane zrodlo pochodzenia, co szczegolnie u takich malych dzieci moze byc niebezpieczne i wywolac niepozadane reakcje typu uczulenie na skorze itp
                • kellydan Re: Kinesiotaping - czy ktoś stosuje???? 16.08.08, 20:40
                  Zaciekawiłaś mnie plastrowaniem pleców, sama mam tendencję do
                  zapominania o prostych plecach. Napisz mi czy ktoś Cię plastrował,
                  np.rehabilitant, bo nie wiem czy mój mąż wiedziałby jak obkleić żeby
                  były efekty.
                  • asia.zaw Re: Kinesiotaping - czy ktoś stosuje???? 20.08.08, 16:20
                    Wczoraj mój syn miał naklejone plastry(pierwszy raz).DZiś na
                    cwiczeniach pani powiedziała że jest dużo lepiej ma nózki bardziej
                    rozlużnione. Dodam że inna pani go plastrowała.
                    • bucia34 Re: Kinesiotaping - czy ktoś stosuje???? 17.09.08, 13:39
                      Mam pytanie. Czy plastry zawsze musi przyklejać fizjoterapeuta, czy
                      można je przyklejać samemu po "pokazuniu" tego przez terapeutę???
                      Będę wdzięczna za odpowiedź.
                      Pozdrawiam
                      Aga
                      • greendorka991 Re: Kinesiotaping - czy ktoś stosuje???? 17.09.08, 20:01
                        Witam.
                        Te plastry przykleja osoba,która skończyła kurs z Kinesiotapingu
                        (organizuje je pan Tomasz Senderek z Lublina).Jak do tej pory to
                        spotkałam tylko rehabilitantów po takim szkoleniu,którzy mają wiedzę
                        jak to kleić.
                        Trzeba ten plaster odpowiednio przyciąć i rozciągnąć,a następnie
                        nakleić.Niby nic skomplikowanego,ale...
                        My mamy ten komfort,że nasza rehabilitantka jest po takim kursie,a
                        my jeździmy do niej min.2 razy w tygodniu,więc w miare potrzeby je
                        zmienia.
                        Pozdrawiam
                        Dorota
                        • asia.zaw Re: Kinesiotaping - czy ktoś stosuje???? 17.09.08, 22:42
                          Ja kleje już sama na nożkach w dwóch miejscach, plecki i brzuszek.
                          Nauczyła mnie rehabilitantka po kursie. Ja uwazam ze nie ma w tym
                          nic trudnego ( oczywiscie mówie o tych 4 miejscach)
    • pann_a_nikt Re: Kinesiotaping - czy ktoś stosuje???? 06.12.13, 09:18
      Ja nie stosuje, ale uważam że jest to dobre rozwiązanie, ponieważ reguluje napięcie mięśniowe w miejscu aplikacji taśmy.Zabieg ten koryguje mięśnie i wpływa pozytywnie na ich regenerację. Rehabilitant w odpowiednim miejscu mocuje takie plastry i w ten sposób dziecko nie odczuwa dyskomfortu
    • fizjohome Re: Kinesiotaping - czy ktoś stosuje???? 16.02.15, 17:38
      Kinesiotaping jest dobrym wspomaganiem prawidłowego ustawienia kończyn jak i całej postawy ciała. Bezpiecznie i skutecznie. Polecamy.

fizjohome.wroclaw.pl/
    • habilitas Re: Kinesiotaping - czy ktoś stosuje???? 23.02.16, 19:19
      www.habilitas24.pl lub www.facebook.com/habilitas24 www.habilitas24.pl/kinesiology-taping-lodz
    • habilitas Re: Kinesiotaping - czy ktoś stosuje???? 23.02.16, 19:20
      www.habilitas24.pl/kinesiology-taping-lodz, www.habilitas24.pl, www.facebook.com/habilitas24
    • patka_33 Re: Kinesiotaping - czy ktoś stosuje???? 30.05.16, 07:20
      Korekcja postawy poprzez Kinesiotaping zwłaszca dla dziecka, to dobra metoda - sportowy bardzo sobie chwalą tego typu wspomaganie przy rehabilitacji. W Krakowie w Profemedzie są rehabilitanci, którzy stosują takie oklejanie plastrami.
    • newyorkstyle Re: Kinesiotaping - czy ktoś stosuje???? 21.01.19, 09:23
      Witam ja polecam metodę. Byłam na kurskie med-coach.pl/medical-taping-concept-kinesiotaping-z-historia/23 bardzo fajne efekty
    • newyorkstyle Re: Kinesiotaping - czy ktoś stosuje???? 21.01.19, 09:34
      Witam polecm doskonały kurs med-coach.pl/medical-taping-concept-kinesiotaping-z-historia/23mozna tam wiele się nauczyć co do stosowania jak i walki z bólem.
    • newyorkstyle Re: Kinesiotaping - czy ktoś stosuje???? 21.01.19, 09:34
      Witam polecm doskonały kurs med-coach.pl/medical-taping-concept-kinesiotaping-z-historia/23 mozna tam wiele się nauczyć co do stosowania jak i walki z bólem.
    • matylda222 Re: Kinesiotaping - czy ktoś stosuje???? 28.11.19, 08:44
      Ja regularnie stosuję tejpy z firmy 5elementum - 5elementum.eu/
      Są to wysokiej jakości tejpy, które mnie nie uczulają i mogę je trzymać na skórze przez długi okres czasu. Mają też fajne kolory, więc można dobrać je do aktualnych trendów :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka