Dodaj do ulubionych

Schab w rękawie- taki do krojenia na chleb

10.04.05, 18:27
Dziewczyny mam prośbę może wiecie jak zrobić schab tak aby był na zimno na
chleb albo i nie zamiast wędliny no i przede wszystkim się nie rozpadał.
Czym go wysmarować aby zapieć w rękawie w piekarniku.

Pozdrawiam
Jola
Obserwuj wątek
    • marcelina1968 Re: Schab w rękawie- taki do krojenia na chleb 10.04.05, 18:42
      ja ostatnio pieklam taki schab wcześniej zamarynowany w marynacie czosnkowej
      Kamis. Schab marynowal się całą noc. przyznam się, że nigdy mi się schab nie
      rozlecial podczas pieczenia. Ale uwaga! schab kroję dopiero kiedy calkowicie
      wystygnie i poleży trochę w lodowce. Do rękawa wlewam też troszkę wody,żeby nie
      wysechl. W sklepach jest dużo mieszanek ziolowych marynat, ktore można z
      powodzeniem wykorzystać do schabu pieczonego.
      • marcelina1968 Re: Schab w rękawie- taki do krojenia na chleb 10.04.05, 19:26
        ja pieke max. 200 stopni. Wszystko zależy od ilości. Mniej więcej 1-1,2 kg
        piekę półtorej godziny. Do marynat używam oliwy z oliwek chociaż na SB może być
        tez olej i soku z cytryny. Na torebce jest napisane 300ml octu winnego lub wina
        ale ja daję sok z 2-3 cytryn i wystarczy, Ważna jest ta woda do rękawa , bo
        mięso nie wysycha. Ostatnio też kupilam marynatę pikantną i ziołową będę
        eksperymentować
    • lianeczka Re: Schab w rękawie- taki do krojenia na chleb 11.04.05, 08:30
      My zrobilismy sami marynate, pieklismy w naczyniu zaroodpornym a poniewaz jestem
      w 2 fazie to dalismy do srodeczka sliwki. Jeszcze nie probowalam bo nie jadlam
      sniadania ale moje kochanie mowi, ze wyszlo pyyyyyyyycha! Na marynaty uwazaj bo
      jesli zawieraja glutaminian sodu to nie powinnas ich stosowac. Ja na poczatku
      tego nie wiedzialam i bardzo zaluje, bo moze moje efekty bylyby lepsze smile
      • lianeczka Re: Schab w rękawie- taki do krojenia na chleb 11.04.05, 13:00
        Pewnie - czosnek swiezy wycisniety i duzo bo obydwoje lubimy, fura soli (i
        dzieki temu nie jest za malo przyprawiony jak jadlam u znajomych to bylo
        stanowczoa za malo soli), tymianek, estragon, slodka papryka, odrobina wodki do
        srodka zeby skruszalo. Postalo 24h w lodowce. Potem obsmazylismy ze wszystkich
        stron, zeby ladnie wygladalo i potem do piekarnika. Niestety nie wiem na jak
        dlugo bo tym sie zajela moja druga polowa.
        I smakuje potwornie i musze sie pilnowac, zeby nie zjesc wszystkiego zanim moje
        kochanie nie wroci z pracy
        A w ogole dzieki za podpowiedz co do gotowych marynat - jak znajdziemy w sklepie
        to na 100% obejrzymy i pewnie sami sie skusimy, przeciez nie tylko schabik mozna
        marynowac smile
        Pozdrowka
        • marcelina1968 Re: Schab w rękawie- taki do krojenia na chleb 11.04.05, 13:05
          a ja teraz nie obsmażam mięsa na tluszczu(bo tluszcz!!) tylko wprost do rękawa
          a pod koniec rozcinam rękaw, nastawiam piekarnik na tzw. zapiekanie i rumienię
          lekko mięso(ok. 15 minut, jest pyszne, soczyste i lekko zrumienione. Pieke w
          ten sposob również filet z indyka, pyszny na zimno, piersi z kurczaka, ktore
          potem kroję do sałaty i inne mięska tez te nieco tluściejsze(ale teraz o nich
          zapominam )
          • lianeczka Re: Schab w rękawie- taki do krojenia na chleb 11.04.05, 13:27
            To ja mam taki plus ze i tak tlustych rzeczy nie znosze, np. maselka i wszelkie
            inne tlustosci odcinam a jak trafi mi sie w jedzonku to prawie ze wymiotuje.
            Moja rodzina juz wytresowana, rodzina przyszlego meza prawie. U nich jak wiem ze
            moga byc tego typu niespodzianki to rozgrzebuje calosc i wybieram, malo mnie to
            obchodzi, ze nieapetytcznie. babcia ma ponad 70 lat, moze gotowac mniej tlusto,
            tylko jej na zdrowie wyjdzie smile
            takie miesko jest przepyszne i takie chude i zrobione tak jak napisalas
            uwielbiam. A teraz wynocha od lodowki! Zostaw schabik!
            • gosipiet Re: Schab w rękawie- taki do krojenia na chleb 11.04.05, 14:27
              Proponuje rowniez schabik w folli aluminiowej.
              Schabik nacieram mieszanka ziol kamis lub koytani, dodatkowo nakluwam w miare
              rownomiernie, w naklute miejsca wkladam kawalki czosnku. Dodatkowo z czosnku
              pieprzu i soli robie paste, wszystko razem rozcierając. Smaruje tym schabik -
              obsypuje bardzo dokladnie i szczelnie majerankiem. Zawijam w cale metry folii
              aluminiowej i do nagrzanego piekarnika na tyle godzin ile wazy schab. Jest
              soczysty , nigdy sie nie rozwali i naprawde smaczny - jesli ktos lubi smak
              czosnku (ktory obniza cisnienie i oczyszcza organizm!!)
              pozdrowienia dla odchudziakow Gosia
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka