Dodaj do ulubionych

Stara eSBeczka a głupia. Witam po przerwie:-)))

24.09.06, 14:09
Witam młode eSBeczki, z którymi nie miałam jeszcze okazji się poznać!
A stare eSBeczki po przerwie witam i o zdrowie pytam!
W szczególności witam Raszelike, która pojawiła się na forum po pół roku !

Mimo prawie półrocznej plaży, cały czas nie rozumiem idei pieczywa i makaronu
z pełnego przemiału. Natomiast sprawa przenicy durum skołowała mnie zupełnie.
Więc mam prośbę o oświecenie:

- Czy makaron z pszenicy durum to można? (oczywiście w 2 fazie)
- A jeżeli można, to dlaczego pszenica durum ma być niby lepsza?
- A jeżeli nie można, to dlaczego można kus-kus, skoro kus-kus to tak
naprawdę makaron?
- Czy graham, mąka razowa i mąka orkiszowa to mąki z pełnego przemiału? Czy
po prostu mają różne nazwy? W sensie czy mąke graham jak się tak dokładnie
przemieli to przestaje być plażowa?
- Czy przy tych wszystkich produktach ważniejszy jest pełen przemiał czy IG?

I tak dalej. Sprawa pszenicy durum jest dla mnie bardzo ważna, bo czasem w
knajpach dają makaron z pszenicy durum i nie wiem czy zacząć go jeśćsmile)
Obserwuj wątek
    • raszelika Re: Stara eSBeczka a głupia. Witam po przerwie:-) 24.09.06, 22:14
      Witaj Dyszkasmile
      No to mi się dostało pół rokusmilenieobecności choć to raptem 3 miesiące byłysmile No
      ale to tylko znaczy, że jak się plażuje (a nie dezerteruje jak jasmile to czas się
      miło dłużysmile))
      Oczywiście to dla mnie żadna nowośc, że jak pojawisz się na forum to nie będzie
      łatwosmile))Od razu jakieś pytanie ćwieksmile i czuję się totalnym laikiem
      żywieniowymsmile Wciąż pamietam Twoje pytanie - "Jak zrobić eSBecki keczupsmile!?

      Ambitnie postanowilam zgłebic temat mąki w miare swoich mozliwości...siegajac
      po ksiazki mistrza AA i poradniiki wzorowego piekarzawink i oto co udalo mi się
      ustalic:

      1.maka z pelnego przemialu to inaczej mąka razowa, czyli może byc mąka pszenna
      razowa i mąka orkiszowa razowa tj. obie są z pełnego przemiału czyli dozwolone
      w drugiej fazie.
      2. orkisz to typ pszenicy...AA pisze, ze to bardzo stara, bogata w bialko
      odmiana i oczywiscie makaron orkiszowy DOZWOLONY
      3. pszenica durum to rodzaj pszenicy twardej, z ktorej robi sie dobre
      (czyt.wloskiesmile makarony...jej zaletą jest to, że taki makaron nie rozgotowuje
      się za szybko i dzięki temu mamy makaron al dentesmile...a czy ta pszenica durum
      jest razowa czy rafinowana (biala) to juz cholera wie...smile
      4. przy tych wszystkich produktach najwazniejszy jest IG...czyli chodzi o to,
      zeby maka byla razowa (czyt. z pelnego przemialu i chyba ciemna (w opozycji do
      biala?)) Bialej mamy unikac jak ognia!!!AA napisal, ze kromka bialego pieczywa
      wywiera taki sam wplyw na pzoiom cukru co lyzka bialego cukru stolowego...
      5. I jeszcze coś mądrego co znalazłam i przeklejam o mąkach:

      Biała mąka jest produktem rafinowanym i w związku z tym jest pozbawiona witamin
      i soli mineralnych (zawiera śladowe ilości takich związków, bądź też jest
      sztucznie wzbogacana). W skład ziarna zbóż wchodzi skrobia i otoczka, która
      jest usuwana w przypadku białej mąki. Witaminy i sole mineralne znajdujące się
      w otoczce umożliwiają rozkład i przyswojenie przez nas skrobi. Tak więc biała
      mąka i wyroby z niej otrzymywane (pieczywo białe, ciastka, herbatniki) są
      źródłem praktycznie tylko kalorii (cukrów) i wysokiego indeksu glikemicznego. W
      dalszej konsekwencji organizm potrzebuje witamin i soli mineralnych do rozkładu
      i przyswojenia, czerpiąc je z zapasów naszego organizmu.
      Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie produktów otrzymywanych z mąki
      nieoczyszczonej, czyli z mąki razowej, graham bądź też z mąki grubo mielonej.
      Wskazane jest też spożywanie produktów otrzymanych bez użycia drożdży.

      6. A tak w ogole to nie dajmy się zwariowacsmile!!!AA. pisal, ze czasem mozna
      grzeszyc, wiec jak nie dopytasz o to z jakiego przemialu ta pszenica durum (pod
      warunkiem, ze nie raczysz się tym makaronem codziennie) to mysle, ze mozesz
      spac spokojniesmile i chudnac jeszcze wyborniejsmile

      Pozdrowieniasmile i fajnie, że jestessmile))

      Ja mam w cholere roboty, wiec niestety zakladam, ze na udzielanie sie na forum
      nie bede miec za duzo czasu...ale najczesciej te zalozenia są blednesmile Im
      więcej mam "roboty" tym aktywniej się udzielam na forumsmile)))!!! Czysto eSBecka
      logikasmile
      Wracam jednak do starej metody spisywania jadlospisu, przynjamniej na
      poczatek...:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka