Dodaj do ulubionych

coś pysznego i dozwolonego

22.11.06, 18:39
Moze macie przepisy na jakieś dozwolone smakołyki ?!
Obserwuj wątek
    • madziuus Re: coś pysznego i dozwolonego 22.11.06, 20:11
      rozumiem ze o 1 faze chodzisuspicious a wiec

      nie wspominajac o prostych deserkach typu ser bialy chudy + kakao/cynamon +
      slodzik mozna bardziej pokombinowacwink
      np

      KOKOSANKI
      -białka
      -slodzik
      -wiórki kokosowe

      ubić białka, dodac słodzik i wiorka kokosowe , upiec..


      KULKI CZEKOLADOWE
      1 gorzka czekolada
      pół szklanki „owsianki”= mieszanka płatków owsianych, żytnich i jęczmiennych nie
      błyskawicznych
      1 łyżka wody
      1 żółtko
      zmielone orzechy
      Do niewielkiego rondelka wsypać owsiankę i podgrzać na małym ogniu, uważając,
      żeby płatki się nie rumieniły. Wrzucić pokruszoną czekoladę i dolać łyżkę wody,
      żeby czekolada szybciej się roztopiła. Kiedy tylko zacznie się rozpuszczać
      mieszamy intensywnie, płatki powinny się okleić czekoladą. Zdejmujemy z ognia
      i gdy masa lekko przestygnie wbijamy żółtko. Małą łyżeczką nabieramy masę i
      obtaczamy w suchej owsiance lub zmielonych orzechach (polecam pistacjowe). Do
      kulek wyśmienite jest czerwone wino lub jogurt. Polecam przy tej okazji: jogurt
      naturalny 0% mleczarni Obory, wszystkie dozwolone jogurty owocowe Jogobella
      light, Jogurt naturalny Danone.


      SZYBKIE CIASTO

      2 duże jogurty 0%
      żelatyna (porcja na 0,5l)
      aromat
      słodzik
      kakao
      migdały, wiórki kokosowe, orzechy laskowe lub inne, najlepiej troche zmielonych
      i calych lub pokruszonych.
      Jogurty doprawiamy aromatem i słodzikiem wedle własnego smaku, mieszamy w
      garnku; żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki gorącej wody i czekamy aż
      przestygnie; mieszamy żelatynę z jogurtem; na dno małej tortownicy wysypujemy
      płatki migdałowe, wiórki i orzechy; lekko ścięte jogurty wylewamy na ten
      "orzechowy spód"; wstawiamy do lodówki; kakao (jakieś 2 łyżki) dokładnie
      rozrabiamy z odrobiną gorącej wody i słodzikiem - masa powinna być dość gęsta;
      rozprowadzamy "czekoladę" na ściętym cieście
      można posypać jeszcze po wierzchu orzechami; trzymac w lodówce.


      DOMOWA FRAPPE
      kawa rozpuszczalna
      • dwie pastylki słodziki
      • łyzka zimnego mleka
      • trzy kostki lodu

      Parzymy zwykłą kawę rozpuszczalną, słodzik, odstawiamy do wystygnięcia. Ubijamy
      mleko na leciutką piankę. Do wysokiej szklanki wsadzamy trzy katki lodu, po czym
      nalewamy na przemian mleko i kawę (najlepiej zrobić to łyżką i bardzo powoili
      wtedy powstanie taki ładny efekt kawy warstowej). Mozna dodać kropelkę aromatu
      do ciasta (np. migdałowego


      PSEUDO-TIRAMISU
      Utrzeć jedno żółtko z odrobiną słodziku,dodać aromat migdałowy, a następnie
      dodawać powoli serek homo 0%.Białko ubic na sztywno i delikatnie zmieszać z masą
      twarożkową.nałożyć do pucharków, posypać gorzkim kakao i płatkami migdałowymi.


      TRUFLE I KASZTANKI
      po 10 dag serka homo 0%,słodzika do smaku,mielonych orzechów
      2 łyzki kakao
      10 migdałów
      2 łyżki orzechów pistacjowych
      twarozek utrzeć ze słodzikiem i kakao. Dodać orzechy. Uformować niewielkie
      kuleczki, część obtoczyć w pistacjach,resztę naszpikować migdałach


        • madziuus Re: madziuss a masz coś fajnego na 2 faze?? 23.11.06, 15:32
          w 2 fazie to juz wiekszosc mozesz sobie zrobic, ja szukalam zwyklych fajnych
          przepisow i przerabialam je na SB smile;d .. ale np;

          KOLOROWE TRIO
          budyń bez cukru
          mleko 0,5%
          puszka brzoskwiń
          pół opak. mrożonych truskawek
          słodzik
          żelatyna

          Gotujemy budyń ewentualnie dosladzając słodzikiem. Wylewamy to kieliszków typu
          martini, albo innych salaterek (najlepiej z przezroczystego szkła). Następnie
          miksujemy brzoskwinie, łaczymy z rozrobioną żelatyną, wylewamy wartwę na budyń.
          Miksujemy truskawki ze słodzikiem, dodajemy żelatynę i yleamy kolejną warstwę na
          asz deser .


          GALARETKOWY DESER
          3 kolory galaretek ( w naszym przypadku chyba zrobione z soku)
          3- 4 smietany ( ja bym zastapila jogurtami naturalnymi lub nawet mlekiem)
          mniej wiecej opakowanie zelantyny
          1 szklanka cukru ( tu bym troszke ta ilosc odchudzila dawke i zastapila
          slodzikiem badz frutoza)

          Przygotowac 3 kolory galaretek, z mniejsza iloscia wody...tak aby byly bardzo
          twarde...( najlepiej zrobic to dzien wczesniej) Pokroic galaretki ( po prostu
          pociac je niedokladnie w miseczkach) i wrzucic do miski, wlac jogurty, dodac
          cukier, i zelantyne wymieszana z woda, tak aby nie bylo grudek...Wszystko
          dokladnie wymieszac i wstawic do lodowki. Jak juz bedzie twarde mozna wszystko
          polac kolejna galaretka smile


          GALARETKA ZE SMAŻONYCH JABŁEK
          3 jabłka
          cynamon-wg upodobania
          galaretka bez cukru - cytrynowa albo jakaś inna

          Jabłka obieramy kroimy na plasterki albo jak kto chce wrzycamy do rondelka, z
          małą ilością wody, rozgowtowujemy na papke - rozprażamy. Czekamy aż woda
          odparuje dodajemy cynamon i jescze chwilke na młym ogniu trzymamy.
          Gasimy ogień i do gorących jabłek dodajemy galaretke i dokładnie mieszamy,
          wylewamy do pucharków i czekamy aż stężeje.
          Pychotka wg mnie oczywiście , bo samych galaretek juz mam dośc a jestem
          wielbicielką cynamonu .


          TRUSKAWKI ZAPIEKANE W PIANCE
          -150 g średnich truskawek
          -jajko
          -2 łyżeczki fruktozy
          -olejek waniliowy

          Truskawki umyj, odsącz, osusz i oderwij szypułki.
          Oddziel białko od żółtka. Żółtka ubij mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na
          jasną, gęstą masę. Białka ubij na sztywną pianę.
          Truskawki ułóż jedna obok drugiej w żaroodpornej miseczce.
          Połącz ubite żółtko i białko i zalej nimi truskawki (miejca między truskawkami)
          Miseczkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° C i piecz około 10 minut aż
          pianka się zrumieni. Pycha deserem


          PŁATKI OWSIANE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM

          Składniki:
          2,5 szklanki wody
          szklanka płatków owsianych
          jabłko czerwone, obrane i pokrojone w kostkę
          1/4 mleka sojowego
          1/2 szklanki wody
          szczypta mielonego cynamonu
          2 łyżeczki fruktozy (niekoniecznie)

          * Zagotować 2,5 szklankii wody. Dodać płatki owsiane i kawałki jabłka. Gotować
          pod przykryciem przez 20 minut.
          * Dodać mleko sojowe, resztę wody, cynamon i fruktozę. Wymieszać o gotować
          przez kilka minut, aż potrawa będzie gorąca.

          RADA. Aby uzyskać płatki o rzadszej konsystencji, należy dodać więcej wody lub
          mleka sojowego.

          PLACUSZKI SEROWE

          - dwa jajka
          - kostka twarogu 0% (250g)
          - słodzik (ja dałam 3 tabletki)
          - aromat waniliowy
          - cynamon
          - oliwa z oliwek do smażenia
          Wymieszać widelcem jajka z serem, dodać aromat i cynamon. Jak kładłam na
          patelnię po łyżce stołowej i robiłam cieniutkie i dość małe placuszki bo inaczej
          ciężko będzie je obrócić. Smażyć aż brzegi zaczną się rumienić i delikatnie
          przewracać na druga stronę


          KLEIK BUDYNIOWY

          300ml mleka
          słodzik DO SMAKU
          łyżeczka cynamonu
          5 łyżeczek zmielonych płatków górskich

          mleko zagotować z cynamonem,dodać słodzik,energicznie mieszając dodac proszek ze
          zmielonych płatków,poczekac 5 minut...


          KLUSKI Z PŁATKÓW OWSIANYCH Z OWOCAMI

          30 dag płatków owsianych (2 pełne szklanki)
          2 kwaśne jabłka
          3 białka
          5dag suszonych owocow np.. moreli
          2-3 łyżki maki pp, skorka i sok z cytryny, cynamon, mielone goxdziki, sól

          Płatki owsiane wsypać do garnka, zalać 0,5l wrzącej wody, i zostawić aż platki
          wchłoną wodę i spęcznieją. i wystygną. Umyte jabłka zetrzeć na tarce o grubych
          oczkach, skropić sokiem z cytryny. morele oplukać, osuszyć. Do płatków dodać
          jabłka, morele, jajka i przesianą mąke. doprawić do smaku skorką otartą c
          cytryny oraz szczyptą zmielonego cynamonu i goxdzików. Dokladnie wymieszać masę
          łyżką. Uformować owalne kluski wielkości orzecha włoskiego. wkladać partiami do
          lekko osolonego wrzątku. Gotować 3-4 minuty. wyjąć łyżką cedzakową i dokladnie
          osączyć. Podawać z dodatkiem owoców lub z owocowym jogurtem





        • madziuus ciasteczka 23.11.06, 15:34
          ZDROWE CIASTECZKA

          Składniki (trochę "na oko", proporcje można modyfikować):
          • dwie szklanki płatków owsianych (ale nie błyskawicznych, tylko zwykłych)
          • szklanka otrębów owsianych
          • dwa jajka
          • trochę margaryny w płynie - Rama Culinesse, albo Knorr (margaryna w kostkach
          ma szkodliwe izomery trans, a masło ma tłuszcze nasycone)
          • trochę mleka odtłuszczonego
          • miód, cukier, fruktoza do posłodzenia (albo spacjalny słodzik, który można
          piec - uwaga, ASPARTAMU NIE MOŻNA!!!)
          Przyrządzanie:

          Płatki i otręby wsypujemy do miski, wbijamy jajka, dodajemy dwie-trzy łyżki
          margaryny, kilka łyżek miodu (albo czegoś innego słodkiego - ilość trzeba sobie
          dobrać eksperymentalnie). Składniki dokładnie mieszamy, dolewamy trochę mleka,
          znowu mieszamy. Masa ma być dobrze posklejana, trudna do mieszania, ma się
          solidnie przyklejać do łyżki. Odstawiamy ją na kilka godzin, żeby płatki
          nasiąkły. Przed pieczeniem dolać trochę mleka (żeby masa była bardziej
          plastyczna) i wymieszać.
          Nabierać kopiastą łyżkę masy, formować z niej placki o średnicy 5 cm i grubości
          niecałego centymetra. Ciasteczka układać na blaszce przykrytej papierem do
          pieczenia. Piec w piekarniku w temp. ok. 150-200 stopni na środkowym poziomie
          około 20 minut. Powinny zrobić się na wierzchu złoto-brązowe. Zostawić w
          piekarniku aż do jego wystygnięcia. I już!

          Można do masy dodać 2-3 łyżeczki odtłuszczonego kakao, jakiś aromat, zmielone
          orzechy, kilka łyżek mąki pszennej razowej 2000... Resztę pozostawiam Waszej
          wyobraźni


          CIASTECZKA OWSIANE

          składniki:

          1,5 szklanki płatków owsianych
          0,5 szklanki otrąb (owsianych lub pszennych)
          0,5 szklanki mąki pszennej razowej
          0,3 szklanki fruktozy
          0,3 szklanki oliwy z oliwek
          0,3 szklanki wody
          pół łyżeczki soli
          1 jajko
          cynamon (tak ze 4 łyżeczki )
          ziarenka (słonecznik, dynia) lub orzeszki - duuuużo. Ja dałam 100 g
          słonecznika, spokojnie mogłoby być więcej

          Wszystkie suche składniki mieszamy (dokładnie, żeby potem na fruktozę w
          gromadzie nie trafić). Dodajemy jajko, oliwę i wodę (wodę na końcu, masa ma
          być lepiąca - konsystencja błota na babki z pisaku )
          Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem - masa ma mieć grubośc 1 cm (trzeba
          trochę palcami powygładzać)
          Pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach
          Kroimy jak ciepłe, czekamy (albo i nie) aż ostygnie

          CIASTECZKA ORZECHOWE

          - 10 dag orzechow wloskich
          - 10 dag orzechow laskowych
          - sok z cytryny
          - 4 bialka

          Bialka ubic na parze az masa zgestnieje (mozna dodac slodzik). Zdjac z ognia i
          stale ubijajac dodac sok z cytryny oraz posiekane orzechy. Piec w 160 st.C ok 20 min


          CIASTECZKA ORZECHOWO JABŁKOWE

          składniki:
          2 szklanki jabłek startych
          1 szklanka zmielonych płatków owsianych
          2 łyżki oliwy
          1 szklanka posiekanych orzechów
          1/3 szklanki wody
          1 łyżeczka soli

          wymieszać widelcem, odstawić na parę minut, piec 25 minut w 220 stopni
          (ten przepis sprawdziła laurka22, zamiast soli dodała przypraw korzennych i
          piekła trochę krócej, podobno pyszota!)


          CIASTECZKA MIESZANE

          4 szklanki drobno pokrojonych owoców
          2 szklanki mielonych płatków owsianych
          2 szklanki nie zmielonych płatków owsianych
          1/4 szklanki oleju
          2 szklanki wody
          cynamon, kakao lub inne dozwolone na diecie SB


          CIASTECZKA Z PŁATKÓW OWSIANYCH

          400 g płatków
          pół kostki margaryny (trzeba zastąpić oliwą lub może lepiej olejem arachidowym)
          3/4 szkl. cukru (tutaj fruktoza, ale nie powiem wam ile, bo ja dopiero w
          pierwszej fazie jestem)
          pół szkl- szkl. wody (w zależności od tego, jak szybko płatki się gotują)
          pół łyżeczki - łyżeczka cynamonu

          Można zresztą dodawać orzechy, sezam, co kto chce.


          I teraz: podgrzewamy tłuszcz, dodajemy cukier, wodę i cynamon,mieszamy,
          wrzucamy płatki i gotujemy, mieszając regularnie, zeby sie nie przypaliły.
          Jeśli są za suche, dolewamy wody. Płatki musza się zacząć kleić, ale nie
          rozgotujcie ich na mazię!!!

          Jak już się kleją i stopień twardości nam odpowiada, odstawiamy z ognia i po
          przestudzeniu lepimy płaskie ciastka. Pieczemy do przyrumienienia.


          BABECZKI OWOCOWE

          - 24 małe lub 12 dużych (zależy od formy, najlepiej małe teflonowe foremki do
          babeczek)
          - 2 kwaśne jabłka (200g)
          - 2 jaja, oddzielnie żółtka i białka
          - 10 zmiażdżonych słodzików
          - 1 łyżeczka cukru waniliowego (może być bez)
          - 2 łyżki otrąb owsianych
          - 1 łyżka migdałów(płatki) (może być bez)

          Nagrzać piekarnik do temp. 200C
          Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i odstawić. Żółtka utrzeć ze słodzikiem na
          puszystą masę. Dodać łyżkę otrąb i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną
          pianę, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Do żółtek dodać 3-4 łyżki
          piany, wsypać pozostałe otręby i dokładnie wymieszać. Dodać pozostałą pianę i
          ciasto delikatnie wymieszać. Do każdej foremki włożyć po jednej łyżce ciasta i
          rozłożyć na nim porcje jabłek. Przykryć je ciastem, tak by sięgało do 3/4
          wysokości foremek i posypać migdałami. Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika
          i piec przez 15-17 minut, aż się zarumienią. Przed wyjęciem z piekarnika
          sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone wewnątrz.


        • madziuus ciasteczka 2 23.11.06, 15:34
          CIASTECZKA OWSIANE 40kcal

          Szklankę mąki, płatków owsianych, otręb pszennych wymieszać ze szklanką rodzynek
          i łyżką proszku do pieczenia, w drugim naczyniu wymieszać jajko z łyżką oleju i
          szklanką soku jabłkowego, następnie wymieszać zawartości obydwu naczyń. Dla
          lepszego smaku można dodać cynamon, nakładać łyżką na blachę - wychodzi ok. 30
          ciasteczek. Mimo, że nie ma w nich cukru, są słodkie i smakują super!


          PLACKI OWSIANE I Z OTRĘBAMI

          Składniki (trochę "na oko", proporcje można modyfikować):
          • dwie szklanki płatków owsianych (ale nie błyskawicznych, tylko zwykłych)
          • szklanka otrębów owsianych
          • dwa jajka
          • trochę margaryny w płynie - Rama Culinesse, albo Knorr (margaryna w kostkach
          ma szkodliwe izomery trans, a masło ma tłuszcze nasycone)
          • trochę mleka odtłuszczonego
          • miód, cukier, fruktoza do posłodzenia (albo spacjalny słodzik, który można
          piec - uwaga, ASPARTAMU NIE MOŻNA!!!)
          Przyrządzanie:

          Płatki i otręby wsypujemy do miski, wbijamy jajka, dodajemy dwie-trzy łyżki
          margaryny, kilka łyżek miodu (albo czegoś innego słodkiego - ilość trzeba sobie
          dobrać eksperymentalnie). Składniki dokładnie mieszamy, dolewamy trochę mleka,
          znowu mieszamy. Masa ma być dobrze posklejana, trudna do mieszania, ma się
          solidnie przyklejać do łyżki. Odstawiamy ją na kilka godzin, żeby płatki
          nasiąkły. Przed pieczeniem dolać trochę mleka (żeby masa była bardziej
          plastyczna) i wymieszać.
          Nabierać kopiastą łyżkę masy, formować z niej placki o średnicy 5 cm i grubości
          niecałego centymetra. Ciasteczka układać na blaszce przykrytej papierem do
          pieczenia. Piec w piekarniku w temp. ok. 150-200 stopni na środkowym poziomie
          około 20 minut. Powinny zrobić się na wierzchu złoto-brązowe. Zostawić w
          piekarniku aż do jego wystygnięcia. I już!

          Można do masy dodać 2-3 łyżeczki odtłuszczonego kakao, jakiś aromat, zmielone
          orzechy, kilka łyżek mąki pszennej razowej 2000... Resztę pozostawiam Waszej
          wyobraźni.
        • madziuus ciasta ;] 23.11.06, 15:35
          SERNIK NA ZIMNO

          Składniki:
          *serek Fidura 3% (duży)
          *jogurt naturalny zott (bez cukru)
          *słodzik
          *aromat waniliowy
          *2 łyżki żelatyny

          Przygotowanie:
          Żelatyne rozpuścić w 200 ml wody (gorącej), ostudzoną zmieszać z resztą składników.
          Przełozyć do salaterek. Można też zrobić kakaowy( dodac kakao) lub straciatella
          (dodać startą gorzka czekoladę)
          Smacznego!!!


          LEKKI SERNIK Z TRUSKAWKAMI

          - 50 dag waniliowego serka homogenizowanego
          - 12g żelatyny
          - 25 dag truskawek
          - 1 opakowanie galaretki owocowej bez cukru

          Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Żelatynę namoczyć w niewielkiej
          ilości zimnej wody, poczym podgrzewając rozpuścić. Truskawki umyć, obrać,
          pokroić na połówki.
          Serek delikatnie wymieszać z żelatyną.
          Do tortownicy o średnicy 20 cm przełożyć masę serową, po czym wstawić na 30 min
          do lodówki. Wierzch sernika przybrać truskawkami, a następnie zalać tężejącą
          galaretką. Sernik wstawić na 3-4 godz. do lodówki. Smacznego


          CIASTO DROŻDŻOWE

          Pół kostki drożdży
          1-2łyżeczki cukru(drożdże muszą na czymś popracować na fruktozie nie mają za
          bardzo ochoty )
          2 łyżki fruktozy
          1,5 szklanki mleka
          0,5 kg mąki razowej
          1 jajko
          szczypta soli
          1/3 szklanki oleju

          drożdże z cukrem i fruktozą polączyć i poczekać aż się upłynnią, dolać podgrzane
          (nie gorące!)mleko, posypać 3 łyżkami mąki (nie mieszać)
          przykryć ściereczką i w ciepłe miejsce aż wyrośnie

          resztę mąki połączyć z jajkiem olejem i solą, dolać wyrośnięty zaczyn i wymieszać.

          Wychodzi z tego takie dość rzadkie ciasto, znowu do wyrośnięcia.
          Wyrośnięte wylać na blaszkę ułożyć owoce(truskawki jabłko z cynamonem, śliwki,
          czereśnie) i do piekarnika (jeszcze nie nagrzanego niech ciasto podrośnie)
          Piec ok 30 min w temp 180 - 200stC
          smacznego


          ROLADA Z JABŁKAMI

          - 5 jaj,
          - 1 szklanka fruktozy,
          - 1 szklanka mąki z pełnego przemiału,
          - łyżeczka proszku do pieczenia,
          - 6 jabłek pokrojonych w małe plasterki ,
          - łyżeczka cynamonu.

          Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy jabłka pokrojone w plastry,
          posypujemy cynamonem. Jajka całe ucieramy z fruktozą na jednolitą masę. Dodajemy
          mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy i wylewamy ciasto na jabłka. Pieczemy
          około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wykładamy ciasto na
          ściereczkę i zawijamy gorącą roladę, tak żeby jabłka były w środku. Wystudzoną
          roladę można posypać rozdrobnioną fruktozą. Smacznego


          SZARLOTKA

          25 dag masla roslinnego(zastapilam olejem)
          5 zoltek
          3 lyzki fruktozy
          1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
          3 szklanki maki(ja uzylam zytniej)
          1kg jablek

          zagniatamy ciasto ukladamy na blaszce i ukladamy na to jablka(starte na tarle
          poslodzone fruktoza i posypane cynamonem)
          pieczemy ok 30 min


        • madziuus ciasta dalej ; d 23.11.06, 15:36
          TORT

          Składniki na tortownice o śrdnicy 26 cm:
          ciasto:
          6 jajek
          3 płaskie łyżki fruktozy
          30 dkg mielonych (orzechy włoskie lub migdały lub wiórki kokosowe)
          dżem bez cukru

          należy upiec 3 placki:
          2 jajka+ lyżka fruktozy, ubić na sztywno, dodać orzechy, wymieszać dokładnie i
          do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. ok. 160 st. C przez
          20-30 min.


          krem czekoladowy:
          gorzka czekolada bez cukru
          śmietana kremówka ok 300 ml.

          wstawić do mikrofali na 2-3 min. lub rozpuścić na parze. Studzić, sporadycznie
          mieszając, aż zgęstnieje.

          krem śmietankowy
          150 ml. śmietany kremówki ubić z kilkoma kroplami olejku waniliowego i łyżeczka
          fruktozy (niekoniecznie)

          Każdy placek należy posmarować dżemem, a następnie połową kremu czekoladowego,
          na wierzch położyć krem śmietankowy.


          PIERNIK

          Piernik
          4 szklanki maki razowej
          400 g maslanki lub chudego mleka
          1/2 opakowania przyprawy do piernika ( 15 g)
          proszek do pieczenia
          jablko pokrojone w kawałki

          Wszystko razem zmiksowac dodac jablka i do piekarnika nagrzanego do temperatury
          160 stopni na 1 i 1/2 godziny


          CIASTO Z OWOCAMI

          4 szklanki pp maki
          1.5 szklanki fruktozy ( ja dalam 0.5 bo tyle mialam w domu)
          1 szklanka oliwy lub dobrego oleju
          1 szklanka wody mineralnej koniecznie gazowanej lub wody sodowej opakowanie
          proszku do pieczenia ( mozna zastapic to soda)
          laska wanili ( ja dalam taka wanilie w proszku, juz gotowa)
          2 sloiki wisni ( kompot) bez cukru - ( ja dalam zamrozone)
          ale na pewno mozna dac rowniez inne owoce.

          Make, fruktoze, oliwe, wode, proszek do pieczenia i wanilie wymieszac mikserem
          (mialam problemy bo ciasto bylo za geste i dodalam jeszcze odrobine wody).
          Wylozyc na blaszke wysmarowana oliwa (ja wykladam blaszke papierem do
          pieczenia).
          Na ciasto wylozyc odsaczone owoce i piec w temp. 200 stopni okolo 20 minut


          SERNIK ŚMIETANKOWY

          spod:
          200g maki pp typ 2000
          50g kakao
          6g fruktozy
          sztywne bialko
          oliwa z oliwek jakis 1/4-1/2 szkl.

          masa: oliwa z oliwek pol szkl
          20g fruktozy
          krople aromatu smietankowego/waniliowego
          5 bialek i 2 sztywne albo jak kto woli wszystkie sztywne
          2 lyzki maki pp typ 2000
          500g twarogu 0%
          250g twarozku homogeniz 0%
          250g jogurtu 0%
          sok z pol cytryny

          piec okolo godziny w 180-160 stop.


          . KEKS ŚWIĄTECZNY

          po 10 dag szuszonych jabłek, gruszek, moreli i śliwek
          4 jajka
          1/3 szklanki oleju
          1/4 szklanki mleka
          2 płaskie łyzeczki proszku do pieczenia
          4 czubate łyzki fruktozy
          2 szklanki maki pszennej 1850
          olejek cytynowy lub pomarańczowy
          olejek waniliowy
          olej do wsmarowania formy

          Owoce pokroic w kostke.
          Żółtka ubic na puszysta mase z fruktoza, dodac mleko i olej i olejki (po kilka
          kropli), zmiksowac, dodac make i proszek, wymieszac. Ubic białka na sztywna
          paine, połaczyc z ciastem, delikatnie wymieszac, dodac bakalie wymieszac.
          Przełyżc do wysmaroanje olejem keksówki (ok. 12x30 cm). Piec 30-40 min w 180
          stopni, az wierzch bedzie ciemno złoty a patyczek wbity w ciasto- suchy. Po
          wyjeciu odczekac około 30 min i dopiero wyciagac z blachy

        • madziuus ciasta jeszcze.. ;] 23.11.06, 15:37
          KEKS JABŁKOWY

          5-6 sztuk jabłek (około 1 kg)
          0,5 - 1 szklanki fruktozy (w zależności od kwaśności jabłek - dla kwaśniejszych
          więcej dla słodszych mniej)
          3 jaja
          1 i 1/2 szklanki mąki pszennej graham typ 2000
          1 łyżeczka proszku do pieczenia
          1 łyżeczka sody oczyszczonej
          3 łyżki oleju
          1/2 szklanki orzechów włoskich
          10 dag innych suchych bakalii MM (polecam morele i śliwki)

          WYKONANIE:
          - jabłka obrać i pokroić w kostkę
          - jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę
          - do masy z jajek dodać kolejno: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, olej,
          orzechy, pokrojone na drobno bakalie i na końcu jabłka
          - wszystko dokładnie wymieszać
          - wysmarować blaszkę keksówkę margaryną lub olejem
          - wyłożyć ciasto do blaszki
          - piec w nagrzanym do 200 stopni piekaniku przez około 40 minut tj. aż do czasu
          mocnego zbrązowienia


          PIERNIK Z JABŁKAMI

          4 jajka
          2 szklanki maki pp
          0,4 szklanki fruktozy
          0.5-1 szklanki oliwy z oliwek
          ok 3 jabłka
          1 szklanka orzechów (włoskich np)
          2 łyżeczki proszku do pieczenia
          1 łyzeczka sody
          1 łyżeczka cynamonu

          Jabłka utrzeć na tarce, dodac olej- wymieszać, dodac orzechy - wymieszać. Utrzeć
          4 całe jajka z cukrem, dodac makę z proszkiem, sodą i cynamonem - wymieszać i
          piec ok 45 minutsmile porcja na dużą blachę


          MAZUReK

          Spód:
          1,5 szkl. płatków owsianych
          0,5 szkl. otrąb
          0,5 szkl. maki razowej
          0,3 szkl. fruktozy
          0,3 szkl.oliwy
          0,3 szkl. wody
          1/2 łyżeczki soli
          1 jajko
          4 łyżeczki cynamonu
          ziarenka - słonecznik,dynia,wiórki, orzeszki
          wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy,dodajemy jajko,oliwe i
          wodę.Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem na gr.1 cm. Pieczemy 20-30 min. w 180st.
          Po upieczeniu smarujemy np. dzemem morelowym i dekorujemy orzechami, migdałami i
          owocami

          Krem:
          5 jaj
          5 dag cukru pudru(SLODZIK)
          20 dag zmielonych orzechów włoskich
          pól łyżki maki ziemniaczanej(chyba nie da sie niczym zastapic)
          20 dag jogurtu naturalnego
          10 dag masła
          5 dag cukru (fSLODZIK)
          Białka ubić ze slodzikiem, powoli dodawac zmielone orzechy. Wyłozyc na
          tortownice i piec 20 min. W tym czasie żółtko utrzec z maka , podgrzac jogurt ze
          slodzikiem i mieszajac dodawac zóltka- calosc zagotowac.
          Przestudzony krem rozsmarowac na upieczony spodzie.


          CIASTO JOGURTOWE

          2 duże jogurty 0%
          żelatyna / porcja na 0,5l/
          aromat
          słodzik
          kakao
          migdały,wiórki kokosowe,orzechy laskowe
          Jogurty doprawiamy aromatem i słodzikiem wg smaku, żelatynę rozpuszczamy w 0,5l
          goracej wody,czekamy aż przestygnie, mieszamy z jogurtem. Na dno małej
          tortownicy wysypujemy płatki migdałowe,wiórki i orzechy. lekko scięte jogurty
          wylewamy na orzechowy spód.wstawiamy do lodówki. Z kakao i odrobiny wody
          rozrabiamy polewę i rozprowadzamy na sciętym ciescie.


          RAZOWY MURZYNEK:

          1/3 szkl oliwy
          1/4 szkl.mleka 0,5%
          3/4 szkl. fruktozy
          2 lyzki gorzkiego kakao
          powyzsze składniki wymieszać, zagotować i wystudzić, odłożyć 1/2 szkl. na polewę
          Do masy wmiksować 1 szkl. mąki razowej,1 łyżeczkę proszku do pieczenia,2
          żółtka,ew. olejek np. migdałowy, posiekane bakalie.ubic pianę z 2 białek,
          delikatnie domieszać do ciasta. Wlac do keksówki lub tortownicy lub z kominkiem
          - jaka tam macie - piec 40 min w 170 st.C. Na goracym rozsmarować polewę i
          posypać np. kokosem.


        • madziuus ciasta 23.11.06, 15:37
          SERNIK LIGHT

          -ok.400g. chudego twarogu
          -3 jajka
          -fruktoza
          -odrobina proszku do pieczenia( tylko żeby sernik się trochę podniósł)
          -masło niskotłuszczowe (w moim przypadku Mlekovity Miss Figura)
          -otręby
          Twaróg ucieramy lub mielimy alby nie było grudek. Białka odzielamy od żółtek i
          ubijamy z odrobinką soli, a żółtka ucieramy z fruktozą (tyle aby było bardzo
          słodkie, ale wedle gustu). Do twarogu dodajemy żółtka i ucieramu na jednolitą
          masę. Dodajemy proszek do pieczenia i na końcu białko delikanie mieszając aby
          nie opadło. Formę na sernik wysmarować masłem i posypać otrębami. Wlać sernik i
          wstawi.ć do nagrzanego piekarnika(ok.180-200 stopni).Piec aż ciasto będzie
          rumiane i będzie odchodzić od ścianek formy.
          ja zamiast proszku dodałabym piane z białek - powinno wystarczyc,żeby nie bylo
          zakalcowate



          JABŁECZNIK

          Na spód:
          1,5 szklanki mąki pszennej razowej
          2/3 szklanki mąki owsianej
          łyżeczka soli
          1/2 szklanki wody
          1/2 szklanki oliwy
          Składniki wyrabiamy rekami , rozwalkowujemy na gr. 1 cm,wykładamy na forme i
          dziabiemy widelcem

          Na masę:
          6 szklanek pokrojonych jabłek
          3/4 łyżeczki cynamonu
          1/4 szklanki wiórków kokosowych
          2 łyżki miodu
          1/4 szklanki wody
          ew. 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia masy
          Wszystkie skadniki masy mieszamy i gotuje,y ok. 5 minut,ew. zageszczamy maka
          ziemniaczaną.Masę wylewamy na spód i pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 180-200 st.


          KEKS Z KUSKUSU

          250g kuskus
          500ml jogurtu
          100g wiórków kokosowych
          ok.50g fruktozy
          rodzynki (niekoniecznie)
          migdały orzechy
          ja daję np.brzposkwinie w kostkę lub truskawki latem
          0,5 szkl. wody

          Wsypać kuskus do salterki, dodać wodę i jogurt, do tego fruktoza, wiórki i reszta.
          Formę wysmarować np. oliwą, wlać masę i zostawić na 5 minut. Powierzchnię można
          udekorować orzechami, migdałami (albo dać je do środka). Piec 30 min. w 200st.
          Schłodzić dobrze w lodówce przed wyjęciem z formy.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka