Dodaj do ulubionych

mam kilkadziesiąt sprawdzonych przepisów

03.05.07, 20:36
komu??
Obserwuj wątek
          • gosiaczek278 MACIE RACJĘ!!!!!!!!!!!!!! OTO PRZEPISY 04.05.07, 16:03
            OTO MOJE PRZEPISY:

            BŁYSKAWICZNA ZIELONA SAŁATA Z AWOKADO - 1 faza

            zieloną sałatę z dresingiem zrobionym z 1 awokado, połowy soku z cytryny i
            dużej łyżki majonezu light + szczypta soli. Tak naprawdę kalorii pewnie sporo
            (awokado - ponad 300) ale co tam wszystko dozwolone i fajnie smakowało. Do tego
            smażona rybka i wiesz pyszny obiadek

            PSTRAG Z PIEKARNIKA 1 faza
            Składniki
            - 1 ładny średniej wielkości pstrąg na osobę;
            da każdego pstrąga:
            - 2-3 łodyżki z listkami koperku;
            - ząbek czosnku;
            - łyżka oliwy do posmarowania folii aluminiowej;
            - sól;
            - pieprz ziołowy;
            - 1/2 cytryny.
            Pstrągi wypatroszyć (jeśli jest taka potrzeba), wytrzeć ze śluzu, oskrobać z
            łuski i umyć.
            Ryby natrzeć solą na zewnątrz i wewnątrz.
            Odpowiedniej wielkości kawałki folii aluminiowej natłuścić, na każdym ułożyć
            pstrąga, obłożyć rybę cienkimi plasterkami czosnku i koperkiem (w całości
            wzdłuż ryby), posypać odrobinę pieprzem ziołowym.
            Folię zwinąć na kształt łódeczki (zostawiając odkrytą górę). Włożyć do
            piekarnika nagrzanego do 200C i zapiekać do miękkości. Po wyjęciu z piekarnika
            z łódeczek usunąć kawałki czosnku i łodyżki koperku.
            Cytryny oparzyć, nie obierając ze skórki pokroić wzdłuż na ósemki.
            Pstrągi podawać w folii, w której się piekły, przybrane cząstkami cytryny.
            można użyć w zasadzie każdej ryby

            BŁYSKAWICZNY OMLET 1 faza
            Z 3 jajek oddzielacie białka od żółtek(tak aby w białku nie było ani odrobiny
            żółtka!) i ubijacie białka z odrobiną soli na sztywno. Potem ciągle ubijając
            dodajecie po jednym żółtku. Gdy już je dodacie przychodzi czas na 1 łyżkę wody
            lub mleka(ja dzisiaj wzięłam wodę) i troszkę słodziku lub fruktozy. Następnie
            trzecie na tarce ser żółty(niskotłuszczowy) i drewnianą łyżką delikatnie
            łączycie go z masą. Na rozgrzaną patelnie(na oliwie z oliwek) wlewacie połowę
            masy(ponieważ będą dwa omlety) i smażycie na małym ogniu z dwóch stron.
            Ponieważ masa na omleta jest jak pianka trudno będzie ją przewracać dlatego
            poczekajcie troszkę aż się górna warstwa zetnie. Można jeść tego omleta z
            warzywami, a jeśli chcecie żeby był na słodko to nie dodajecie do masy sera
            tylko więcej słodziku i jecie go z np. dżemem lub z owocami(Faza2). Smacznego!
            I widzicie, okazuje się że bez mąki można się obejść

            FASOLKA PO BRETOŃSKU 1 faza, ale nie za często
            Białą fasolę umyłam i namoczyłam na 24 godziny, potem ugotowałam w tej samej
            wodzie z odrobiną soli (można nie moczyć, ale wtedy dłużej się gotuje). Nie
            dolewałam wody i kiedy fasola była prawie miękka wody było w garnku niewiele
            (ok. szklanki). Potem podsmażyłam na odrobinie oliwy 1 dużą, pokrojoną w kostkę
            cebulę i kawałka chudego bekonu, trochę wędliny (głównie schab wędzony i chudą
            kiełbaskę z indyka). Z ekonomicznego punktu widzenia trochę droga ta wędlina,
            ale dzięki temu było naprawdę chudziutkie. Potem dołożyłam podsmażoną wędlinkę
            do fasoli dodałam soku pomidorowego ok. 1,5 szklanki, dosoliłam do smaku i
            zagotowałam. Bajka. Naprawdę pyszne i okropnie syczące.

            BŁYSKAWICZNA SAŁATKA LUNCHOWA 1 faza:
            sałata lodowa - kilka liści
            ser feta light - nie dużo w kostkę
            winegret - wersja dozwolona bez cukru
            pestki słonecznika prażone na patelni

            SERNIK LIGHT
            -ok.400g. chudego twarogu
            -3 jajka
            -fruktoza
            -odrobina proszku do pieczenia (tylko żeby sernik się trochę podniósł)
            -masło niskotłuszczowe (w moim przypadku Mlekovity Miss Figura)
            -otręby
            Twaróg ucieramy lub mielimy alby nie było grudek. Białka oddzielamy od żółtek i
            ubijamy z odrobinką soli, a żółtka ucieramy z fruktozą (tyle aby było bardzo
            słodkie, ale wedle gustu). Do twarogu dodajemy żółtka i ucieram na jednolitą
            masę. Dodajemy proszek do pieczenia i na końcu białko delikatnie mieszając aby
            nie opadło. Formę na sernik wysmarować masłem i posypać otrębami. Wlać sernik i
            wstawić do nagrzanego piekarnika(ok.180-200 stopni).Piec aż ciasto będzie
            rumiane i będzie odchodzić od ścianek formy.

            SAŁATKA nr 2 - 1 faza
            kapusta pekińska
            jajka na twardo
            pomidor
            ogórek
            szyneczka
            cebulka
            pieprz, Sól
            wszystko pokroić w kostkę, wymieszać. Też dobre

            BŁYSKAWICZNE MIESKO - 1 faza

            rozbijam pierś kurczaka, posypuję ziołami do mięska i wrzucam na gorącą oliwę.
            Jak się zrumieni to szamka. Jak mam więcej czasu to duszę np. udka lub podudzia
            (dużo mięska). Solę i majrankuję + ew. czosnek. Rumienię na patelni i potem do
            gara, zalewam trochę wodą i duszę do miękkości pod pokrywką, czasem dowalam do
            tego smażone pieczarki. Pycha również na zimno, tylko bez pieczarek. To są
            takie stosunkowo wymagające chyba najmniej pracy przepisy.

            PYSZNA ZAPIEKANKA 1 faza. Polecam z czystym sumieniem. To z gatunku danie
            jednogarnkowe:
            Przepis na 2 osoby (ew. można podgrzać na następny dzień).
            -0,5 kg mięsa mielonego (ja kupiłam indyka i karkówkę)
            -2 średnie cebule
            -3 ząbki czosnku
            -2 spore pomidory
            -2 nieduże cukinie/kabaczki
            -3-4 łyżki tartego sera niskotłuszczowego (Light, albo Prymus lub Hit z Ryk)
            Pokrojoną w kostkę cebulę smażę na niewielkiej ilości oliwy, na sporej patelni.
            Dodaję zmiażdżony czosnek. Jak się zrumieni dorzucam mięsko. Cały czas mieszam
            drewnianą łyżką starając się porozdzielać grudki mięsa. Dodaję sól i pieprz
            ziołowy i pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory. Odparowuję powstały
            sos i po kilku minutach wyłączam.
            Cukinię obieram ze skórki, kroję w sporą kostkę i zalewam w niedużym garnku
            wrzątkiem. Solę. Blanszuję ok 3 min. od zagotowania. Odcedzam i wkładam do
            żaroodpornego naczynia, na to wykładam mięsko i całość przykrywam wiórkami
            serka.
            Naczynko przykrywam (jak nie ma oryginalnej pokrywki, to robię z folii
            aluminiowej) i wkładam do piekarnika na 20 minut. Pycha.
            Zamiast cukini mogą być pokrojone w ćwiartki pieczarki, ale ja wolę wersję
            podstawową

            BŁYSKAWICZNA SAŁATA SUPER LIGHT - 1 faza
            Np. zielona sałata z prażonymi słonecznikiem i sezamem i oblana octem ryżowym
            ze słodzikiem jest EXTRA SUPER!!!! To przepis z czasów fascynacji kuchnią
            fusion.
            Może być do tego jeszcze zielony ogór plasterkowany i marynowany przez 2
            godziny w tymże occie ryżowym (ja się zakochałam w tym specyfiku) i z 2
            łyżeczkami słodziku. Potem odciśnięty dołożony do sałaty, polany marynatą i
            posypany ziarnami. Mniam.

            BŁYSKAWICA - ZAMIAST ZIEMNIAKÓW do mięska, lub ryby 1 faza
            Pokroiłam więc w kostkę (mniej więcej 2 x 2 cm) cukinię bez skóry i ją
            ugotowałam na parze. Potem posypałam solą ziołową i wyszło super! Bardzo szybko
            się gotuje i na pewno zdrowe i niskokaloryczne. Polecam.

            CUKINIA INACZEJ 1 faza
            -Poszatkować cukinie (ja dzisiaj obrałam ale poprzednio jak robiłam to nie
            obierałam) posolić
            -Na patelnie lub do rondelka dać malutko oliwki (ja z pestek winogron)
            -Podgrzać i dać cukinię
            -Doprawić - pieprz , zgnieciony czosnek W przepisie jest jeszcze ostra papryka
            ale ja nie miałam

            BŁYSKAWICZNA FAJNA RYBKA - 1 faza
            - 1 łyżka hasła
            -1 łyżka musztardy francuskiej
            - 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
            Wszystkie te składniki podgrzać na małej patelence aż się masło rozpuści Dobrze
            wymieszać
            -W żaroodpornym naczyniu ułożyć np. fil
            (Zgłoś do usunięcia) Mama Misianka
            -W żaroodpornym naczyniu ułożyć np. filet z pstrąga mogą być dzwonka łososia.
            Rybkę doprawić ziołami wg uznania np. Kamis przyprawa do ryb. Polać rybę
            roztopionym masełkiem (jak więcej ryby to zrobić z 2 łyżek)
            -naczynie włożyć do piekarnika i piec 30 minut

            . Błyskawiczna SAŁATKA Z TUŃCZYKA 1 faza
            składniki
            - puszka tuńczyka w kawałkach (w oleju lub w sosie własnym)
            -puszka fasoli czerwonej (kupując patrzeć nawęglowodany żeby zalewa
            nie niała cukru)
            -1 cebula
            -2-3 ogorki kiszone
            - sól, pieprz
            Do miski przełożyć tuńczyka ,fasolę odsączyć na sitku i przelać wodą -dodać do
            tuńczyka Następnie pokroić w kostkę cebulę i ogórka kiszonego Wszystko razem
            dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem SMACZNEGO

            sałatka wiosenna -I faza
            składniki:
            kalafior
            jajka na twardo
            ogórek
            pomidor
            koperek zielony,szcz
            • gosiaczek278 Re: MACIE RACJĘ!!!!!!!!!!!!!! OTO PRZEPISY 04.05.07, 16:05
              Ziołowe kotlety - I faza

              składniki:
              50 dag mielonego mięsa z indyka
              jajko
              pęczek natki pietruszki
              ząbek czosnku
              mała cebulka
              sól pieprz
              oliwa do smażenia

              wykonanie:
              mięso +jajko+roztarty z sola i żabkiem czosnku+posiekana cebulka uformowac
              kotelty i usmażyc ,przykryc i zmiejszyc ogień zeby sie dosmażyły

              Sałatka kalafiorowa - I faza

              surowy kalafior
              orzeszki ziemne lub pistacjowe
              sok z cytryny
              oliwa
              sól

              Różyczki kalafiora umyć, osuszyć, drobno posiekać. Odłożyć część całych
              orzeszków, resztę posiekać, całość dodać do kalafiora. Przygotować dresing z
              oliwy, soku z cytryny, soli i wymieszać z sałatką, odstawić „do przegryzienia”
              na około 30 min.


              Ekspresowa pierś z kurczaka – I faza

              2 filety z piersi kurczaka
              sól, pieprz, curry, słodka papryka
              łyżka oliwy
              ½ szklanki wody

              Mocno rozgrzać oliwę, włożyć posypane przyprawami (nie rozbite) filety. Smażyć
              do zarumienienia z każdej strony, wlać wodę, nie przykrywać. Kiedy woda
              odparuje mięsko jest gotowe. Równie dobrze smakuje na zimno np. w sałatce
              (sałata lodowa, pomidor, ogórek, oliwki, oliwa).

              Sałatka kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym – I faza

              kapusta pekińska
              1-2 ząbków czosnku (w zależności co kto lubi)
              ½ cebulki
              jogurt 0 %
              mieszanka ziołowa do sałatek i/ lub koperek
              sól, pieprz
              (ewentualnie łyżeczka majonezu)

              Czosnek przecisnąć przez praskę lub rozetrzeć z solą, dodać jogurt (majonez),
              drobno posiekaną cebulkę, sól, pieprz i dużo siekanego koperku, troszkę
              mieszanki ziółek wszystko dokładnie rozmieszać. Polać sosem pokrojoną w paski
              kapustę, odstawić do lodówki na około 15 min, żeby smaki się połączyły.

              Mięsko - I faza

              pierś z kurczaka
              przyprawa chińska
              curry, sól, pieprz
              sos sojowy
              olej

              Mięsko pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać przyprawy i na konieć dodać
              sosu sojowego.Pycha i szybkie

              Błyskawiczna sałatka jajeczna 1 FAZA
              składniki :
              - 4jajka ugotowane na twardo -pokroić w kostkę
              - 1 spory por -jego białą część przekroić na pół i pokroić w talarki
              -1 słoik selera - odcedzić na sitku
              - 1 słoik kiełków sojowych - też odcedzić
              - i jak kto lubi lub ma pokroić z 4 plasterki szyneczki - w kostkę

              Wszystkie składniki dać do miski ,dokładnie wymieszać - posolić i popieprzyć wg
              uznania i na koniec dodać 2-3 łyżki majonezu

              Błyskawiczna SAŁATKA TUŃCZYKOWA 1 faza
              Puszka tuńczyka w zalewie, (lepszy i tańszy tuńczyk w małych kawałkach)
              Pół małej cebulki, w drobną kostkę
              3-4 gałązki selera naciowego, pokrojonego w cieniutkie plasterki
              sól i majonez do smaku.


              Błyskawiczna SAŁATKA KALAFIOROWO-POMIDOROWA 1 faza
              Pół małego kalafiora, zalać wrzątkiem z solą i po 5 minutach odcedzić
              2 pomidory, w większą kostkę
              1/2 cebulki w kosteczkę.
              2 łyżki jogurtu naturalnego 0% (np. Obory)
              1 łyżka majonezu.
              Sól do smaku
              Wymieszać i smacznego.

              FILET KURCZAKOWY Z FETĄ
              -3 pojedyncze filety z kurczaka
              -1/3 opakowania fety light
              -kilka czarnych oliwek(7,8 sztuk)
              -łyżka jogurtu naturalnego 0%(opcjonalnie)
              -2-3 łyżki oliwy z olwek
              -przyprawy:sól, czosnek wyciśnięty przez praskę, 1 płaska łyżka słodkiej
              papryki, oregano, bazylia, pieprz

              Ser feta mieszamy z oliwkami pokrojonymi w krążki, dodajemy po pół łyzeczki
              bazylii i oregano, jeśli masa będzie zbyt sucha dodajemy łyzkę jogurtu 0%. W
              filetach wycinamy ostrym nożem "kieszonkę" (najlepiej wychodzi gdy mięsko jest
              trochę zmrożone), trzeba uważać, aby mięska nie przeciąć do końca. Mięso
              napychamy nadzieniem i spinamy wykałaczkami. z oliwy, papryki, czosnku,
              pieprzu, odrobiny soli (bo feta jest juz słonawa!). Robimy dosyć rzadką pastę,
              którą smarujemy fileciki z obu stron. Dajemy mięsko w żaroodpornym naczyniu lub
              na blaszce do piekarnika na 180 C, najpierw 10 min bez przykrycia żeby się
              ładnie zrumienilo, później pieczemy jeszcze ok 25-30 min już pod przykryciem
              żeby za bardzo nie wyschło.

              SZASZŁYKI Z KURCZAKA

              Pierś z kurczaka pokroić w kawałki, do miski wkładamy zmiażdżony czosnek,
              nasiona sezmu,sól, sok z cytryny i łyżke oliwy z oliwek.Wszystko mieszamy razem
              z kurczakiem i zchładzamy w lodówce godzinkę. po upływie czasu mięsko odsączamy
              (ma ociec), natykamy na szpatułki i pieczemy na patelni, grilu lub w
              piekarniku. Można poprzekładać mięsko pomidorkami koktailowymi. Podawać z
              zblanszowaną cukinią, kabaczkiem, kalafiorem jak kto lubi.

              ZUPA KREM

              20dag brokuł
              2łyżeczki jogurtu chudego
              ząb. czosnku
              bulion warzywny albo używamy wodę i doprawiamy
              sok z cytryny

              do wrzątku lub bulionu dodajemy brokuły i czosnek zmiażdżony po 10 minutach
              wszystko miksujemy albo przecieramy dodajemy jogurt i doprawiamy do smaku
              przyprawami i sokiem z cytryny.
              Taką zupkę można zrobić z kalafiora, pieczarek,brokuł dobra na kolację polecam.

              KREM BUDYNIOWY ESPRESSO
              1 faza
              - 1 i 1/2 szklanki mleka 1%
              - 2 ubite jajka
              - łyzki substytutu cukru
              - 2 łyżeczki rozpuszczalnej espresso lub kawy bezkofeinowej
              - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
              - mielony cynamon do dekoracji
              - cienkie kawałki skórki cytrynowej

              W średniej misce ubić mleko, jajka, substytut cukru, kawę oraz ektrakt
              waniliowy, tak żeby składniki dobrze sie połączyły. Wlać do czterech misek
              żaroodpornych i umieścić na patelni o średnicy 25 cm.
              Patelnię napełnić wodą, tak żeby sięgała na wysokość 1, 2 cm poniżej górnej
              krawędzi miseczek. Na silnym ogniu doprowadzić do wrzenia. Nastepnie zmniejszyć
              ogień do słabego, przykryć patelnię i gotować przez 10 minut. Zdjąć miseczki z
              patelni, nakryć plastikową folią, tak żeby dotykała powierzchni kremu, i
              wstawić do lodówki na 3 godziny lub aż się dobrze schłodzą. Udekorować
              cynamonem i skórka cytrynową.

              krem waniliowy
              1/3 opakowania (50 g) serka light Rolmlecz wymieszac z 1/4 tyzeczki olejku
              waniliowego i odrobina slodzika do smaku mniammmmm

              Krem cytrynowy
              trzeba ubic na parze zoltko z kropla esensji cytrynowej , nastepnie wymieszac z
              ubitym na piane bialkiem ze szczypta slodziku. krem mozna jesc na goraco lub
              schlodzony.

              krem kawowy
              1/2 szklanki serka czekoladowego Rolmecz wymieszac z 1/4 szkl. olejku
              waniliowego, ze szczypta bezkofeinowej kawy rozpuszczalnej i odrobina slodzika.
              schlodzony deser posypac startas kostka gorzkiej czekolady

              krem rumowy
              pucharek bitej smietany light z odrobina olejku rumowego, posypac gorzkim
              kakao. mniammmm

              Ciasto orzechowe – I faza

              16 dag mielonych orzechów włoskich
              15 dag cukru ( ja wolę mniej słodkie)
              5 jajek
              1 łyżka bułki tartej ( można zastąpić 2-3 łyżkami wiórków kokosowych)
              1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
              szczypta soli

              Żółtka utrzeć ze słodzikiem na kogiel mogel, białka posolić i ubić na pianę. Do
              masy żółtkowej dodawać po trochu pianę, proszek zmieszany z orzechami i
              wiórkami.
              Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, piec w nagrzanym do
              200 stopni piekarniku 45 minut lub rozłożyć płasko na dużej blasze i piec około
              20 minut.

              Ciasto kokosowe - I faza

              5 białek
              12 dag cukru ( ja oczywiście daję mniej)
              12-15 dag kokosu
              Uwaga mojej mamy ( kokos można z powodzeniem zastąpić w ¾ mielonymi migdałami i
              ¼ płatkami migdałowymi)
              szczypta proszku do pieczenia
              szczypta soli

              Białka posolić i ubić pianę, do sztywnej piany porcjami dodawać słodzik, ubijać
              do czasu aż słodzik się rozpuści i piana będzie sztywna. Proszek wymieszać z
              mielonymi migdałami, dodawać bardzo powoli mieszając z pianą. Piec ( suszyć) w
              piekarniku nagrzanym do 120 – 130 stopni, ciasto jest gotowe kiedy odstaje od
              boków i nakłute przestaje się nie kleić do patyczka.

              Wołowina niby po chinsku

              Plaster wołowiny cienki ale nie rozbijany. Kroimy w kostkę
              mrożoną żółtą fasolkę szparagową,
              2 cebule,
              dodajemy ząbek czosnku,
              kilka pieczarek,
              pieprz kajenski,
              curry,
              sol,
              olej.

              Potrzebujemy woka albo patelnię z grubym dnem i wysokim brzegiem
              rozgrzewamy w niej sporą ilość oleju, wrzucamy ząbek czosnku i czekamy aż
            • gosiaczek278 Re: MACIE RACJĘ!!!!!!!!!!!!!! OTO PRZEPISY 04.05.07, 16:06
              Wołowina niby po chinsku

              Plaster wołowiny cienki ale nie rozbijany. Kroimy w kostkę
              mrożoną żółtą fasolkę szparagową,
              2 cebule,
              dodajemy ząbek czosnku,
              kilka pieczarek,
              pieprz kajenski,
              curry,
              sol,
              olej.

              Potrzebujemy woka albo patelnię z grubym dnem i wysokim brzegiem
              rozgrzewamy w niej sporą ilość oleju, wrzucamy ząbek czosnku i czekamy aż się
              lekko zarumieni
              wyciągamy go stamtąd i wrzucamy pokrojoną w polplasterki cebulę
              fasolkę wczesniej blanszujemy a jesli mamy świeżą to nie
              wrzucamy do przesmażonej cebuli
              w woku się wszystko dzieje bardzo szybko, przemiszać kilka razy i chwilę
              odczekać niech sie zeszkli następnie dodajemy pieczarki pokrojone w grube
              kawałki
              znowu czekamy chwile mieszając raz na jakis czas (taka chwila to nie dluzej niz
              minuta)
              na koniec wrzucamy wołowinę mieszamy energicznie niech zmieni kolor z każdej
              strony
              dosypujemy pieprzu kajenskiego i curry ale w granicach rozsadku
              solimy znów mieszmy energicznie żeby się przyprawy rozprowadziły
              około 8-10 minut.

              Gulasz drobiowy a'la Alexia
              Składniki:
              - 500gr kurczaka - piersi,
              - 4 małe cebule,
              - 250gr mrożonej fasolki szparagowej,
              - 3/4 szkanki wywaru z warzyw,
              - mały stąk czerwonej papryki,
              - przyprawy,
              - oliwa.
              Cebulę obrać pokroić na ćwiartki podsamżyć na oliwie,wrzucić wczesniej
              przyprawione miesko, chwile smazyć, nastepnie dodać pokrojoną w kostke parykę,
              gdy całość lekko sie zarumieni, wlać bulion i dusić aż będzie miękkie
              w połowe duszenia dodac fasolkę doprawić jeszcze przyprawami

              ZUPA PIECZARKOWA I faza

              -0,5 kg pieczarek
              -pierś z kurczaka
              -warzywak do zupy
              -przyprawy (duuużo pieprzu, sól)
              -oliwa z oliwek lub coś do smażenia
              -ok 2 litry wody do gotowania rosołku

              Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce. Na odrobinie oliwy podsmażyć grzyby i przez
              chwilkę dusić je aż do miękkości, muszą puścić sok.
              W tym czasie ugotować rosół na piersi z kurczaka wraz z warzywami. Ja dałam
              zieloną część pora, korzeń pietruszki i marchewkę (ale to dla tych w drugiej
              fazie). Kiedy mięsko jest już miękkie dodać podduszone pieczarki wraz z sosem z
              duszenia. Razem gotować jeszcze przez chwilę aby warzywa były miękkie.
              Przyprawiamy.
              Wyciągamy z zupy pierś z kurczaka i dzielimy ją na małe kawałeczki, żeby
              każdemu się po trochu dostało mięska.
              Ja dodatkowo troszeczkę zabieliłam zupę jogurtem naturalnym, ale to opcjonalnie.
              Podawać udekorowane natką pietruszki i ze startym żółtym serem light.
              Pycha!!!

              OGÓRKI ZE SZCZYPIORKIEM

              składniki:
              2 świeże ogórki
              4 ząbki czosnku
              pęczek szczypiorku
              oliwa z oliwek
              sól, pieprz

              Obrać i posiekać ząbki czosnku. Obrać ogórki, przekroić wzdłuż i wypestkować
              łyżeczką. Pokroić wdłuż w grube plastry a następnie na kawałki długości ok. 5
              cm. Posiekać szczypiorek. Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy. Wrzucic
              ogórki i posiekany czornek i podsmażyć przez 5 min. Wymieszać delikatnie
              szpatułką (UWAGA: warzyaw nie mogą się zrumienić). Zdjąć z ognia. Danie na
              tależ, posolić, popieprzyć, posypać szczypiorkiem i podawać ciepłe. Mniami

              PORY Z POMIDORAMI
              skł:
              2 kg porów
              1 kg dojrzałych pomidorów lub pomidorów w zalewie
              50 ml oliwy z ol.
              3 ząbki czosnku
              sól, pieprz

              Pomidory obrać ze skórki i usunąć pestki, pokroic na małe kawałki (jeśli mamy
              pomidory w zalewie, tylko je dokładnie odcedzić i pokroić). Pory oczyścić,
              odciąć zieloną część a białą pokroić na kilkucentymentrowe kawałki (ok. 3 cm).
              Wlać oliwę na patelnię i przesmażyć pory na małym ogniu (ok. 15 min.). Dodać
              pomidory, drobno posiekany czosnek, sól, pieprz, 3-4 łyżki wody, przykryć i
              gotować ok. 30 minut. (na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie!!!






              salatka z kurczaka

              gotowana piers z kurczaka
              jajka na twardo
              czerwona fasola(z puszki)
              ogorki kiszone
              przyprawy
              ewentualnie majonez(ja teraz nie daje

              nie podaje konkretnych ilosci bo robie to na oko i nie przepadam za jajkami na
              twardo wiec daje jedno...a wy dziewczynki zrobcie jak lubicie wedle wlasnego
              uznania

              wszystki skladniki kroimy w kostke mieszamy i doprawiamy niby takie nic a
              naprawde pyszne

              Kebab/Gyros I faza i następne

              2-3 porcje ok 30 minut

              20-30 dkg chudego mięsa ( np pierś z kurczaka lub indyka)
              nadaje sie równiez jagniecina i cielecina co kto lubi
              1 papryka świeża czerwona
              1 cebula
              2 łyżki oliwy z oliwek
              1 łyżeczka przyprawy Kebab-Gyros
              trochę gorącej wody z czajnika do podlewania
              mięso umyć i pokroić na cienkie paseczki 2-3 mm/ 2-3 cm długości posypać
              przyprawą i odstawić na 1-2 godz do lodówki aby sie "przegryzło"
              cebulę i paprykę pokroić na małe kawałeczki
              wlać oliwe na patelnie i rozgrzać dość mocno
              wrzucamy mieso na patelnie i smażymy często mieszając aż się mocno zrumieni (5-
              10 minut) następnie podlewamy wodą tak żeby pokryła mięso i podduszamy ok 5 min
              ( aż woda odparuje) czynność tę (podlewanie) powtarzamy 2-3 krotnie przed
              ostatnim podlaniem dodajemy na patelnię paprykę i cebulę i podduszmy aż woda
              osparuje.
              Kebab gotowy.

              Można podac np. z cukinią kórą możemy przygotować w tzw międzyczasie
              po 1 niedużej cukini na głowę (0k 15-20 dkg)
              1 cebula (kilka listków świeżych ziół bazylia estragon)
              sól pieprz oliwa do smażenia ( 1-2 łyżki)
              Cukinie myjemy i obcinamy końce po czym kroimy na kawałaki 2-3 cm
              ćwierćplasterki razem ze skórką , cebule kroimy na pól i w plastry zioła
              siekamy drobno na gorącą oliwę wrzucamy (może być rondel lub wysoka patelnia )
              wszystko razem dadajemy pieprz i sól do smaku. Podsmażamy cukienie na rumiano
              często mieszając na koniec dodajmy trochę wody i podduszamy pod przykryciem aż
              będzie lekko przezroczysta ( zeszkli się ) i gotowe
              do tego np swieżego pomidorka w plastrach skropionego sokiem z cytryny


              ROLADKI Z KURCZAKA Z GRZYBAMI FAZA I

              Składniki:
              - 2 piersi z kurczaka,
              - 300g pieczarek,
              - cebula,
              - bulion,
              - oliwa z oliwek,
              - sól,
              - pieprz,
              - inne przyprawy (wg gustu).


              Przygotowanie:
              Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć przyprawami.
              Cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć na oliwie z oliwek, dorzucić połowę
              pieczarek pokrojonych w kosteczkę i poddusić aż do odparowania płynu. Cebulę z
              pieczarkami przełożyć do miseczki i przyprawić.
              Płaty mięsa posmarować farszem, zwinąć, obwiązać nicią albo spiąć wykałaczkami.
              Podsmażyć na rumiano na patelni. Dorzucic resztę pieczarek pokrojonych w
              cienkie plasterki, chwilę smażyć razem z mięskiem.
              Wlać bulion i dusić na małym ogniu ok. 30 minut.

              Do farszu można też dodać trochę pokrojonej papryki i startego na tarce sera
              żółtego.

              Przepis na pastę serowo-bazyliową

              Składniki:
              1 pęczek bazylii świeżej (koniecznie) - b. drobno posiekanej
              1 ząbek czosnku, najlepiej młodego przeciśniśniętego przez praskę
              ok. 300-400 g serka homogenizowanego 0% (np. Maćkowy albo z Ostrovii)
              1 Camembert light np. Turek
              sól i pieprz do smaku (nie za dużo soli)

              Wrzucamy wpierw bazylie i camembert do mikseraczy malaksera - co kto ma- i
              mielimy (siekamy) tak drobno jak sie da, dodajemy pozostaŁe składniki i łączymy
              na jednolitą masę. Będzie ona trochę grudkowata.

              Fasolka szparagowa po grecku

              Przygotowanie: 15 minut
              Gotowanie: 15 minut
              Trudność: bardzo łatwy

              Składniki na 4 porcje
              •1 kg fasolki szparagowej
              •4 - 5 ząbków czosnku
              •3 łyżki oliwy z oliwek
              •4 czubate łyżki posiekanej zielonej pietruszki
              •sól

              Etapy przygotowania
              1. Przygotować fasolkę szparagową - umyć, poobcinać końcówki. Do płaskiego,
              szerokiego rondla wlać oliwę, wycisnąć przez praskę czosnek, lekko podsmażyć.
              2. Wrzucić fasolkę szparagową, wlać niepełną szklankę wody. Dusić pod
              przykryciem do miękkości (ok. 7-10 minut), sprawdzając, czy woda nie
              wyparowała. posolić i posypać zieloną pietruszką, Dusić ok. 3 minut.
              3. Dobrze ugotowana fasolka prawie nie zawiera wody, jest delikatnie oblepiona
              czosnkiem z pietruszką. Można ja podawać jako samodzielne danie, a także jako
              dodatek do mięsa. Pychota.

              SAŁ
            • gosiaczek278 Re: MACIE RACJĘ!!!!!!!!!!!!!! OTO PRZEPISY 04.05.07, 16:07
              SAŁATKA Z TUŃCZKA
              1 FAZA
              1puszk tuńczyka w sosie własnym
              por
              4 jajka ugotowane na twardo
              majonez light,sól ,pieprz

              ZAPIEKANKA ALZACKA ! FAZA
              15dkg. szynki
              20dkg sera żółtego potartego
              1szkl. mleka 0%
              2 jajka
              oliwa do wysmarowania tortownoicy,sól ,pieprz ,gałka muszkatołowa
              Jasjka ubić na pulchną masę ,dodać szynkę i wlać wrzące mleko.Dodać
              ser ,iprzyprawy.Piec w piekarniku ok.25 min.
              Mam nadzieję ,że będzie wam smakować

              PTASIE MLECZKO FAZA 1
              1 galaretka bez cukru
              1 mały jogurt
              słodzik
              zrobić galaretkę wg. przepisu na opakowaniu ,posłodzić słodzikiem
              do zimnej dodać jgurt ,dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki

              ZUPA ZE SZPINAKU FAZA 1
              szpinak mrożony
              wywar z jarzyn dozwolonych
              serek topiony
              sól,pieprz ,czosnek
              ugotować wywar z jarzyn,dodać szpinak i przeciśnięty czosnek .Na końcu
              rozpuścić serek.Przyprawić do smaku.


              OSZUKANE SPAGHETTI

              -por lub cukinia
              - mięsko mielone drobiowe lub cielece
              -cebula
              -puszka pomidorów
              -czosnek, sól, pieprz
              -starty parmezan

              1. Spagethi: białe części pora lub cukinię kroimy na cienkie paseczki ,
              blanszujemy we wrzątku i odcedzamy
              Sos : Na odrobinie oliwy czosnek, cebula, oregano, przyprawy, po chwili mięsko
              mielone, trochę wody - dusimy, potem pomidory z puszki, doprawiamy do smaku. Na
              koniec posypujemy startym parmezanem.


              TRUFLE I KASZTANKI
              po 10 dag serka homo 0%,mielonych orzechów
              słodzik
              2 łyzki kakao
              10 migdałów
              2 łyżki orzechów pistacjowych

              Twarozek utrzeć ze słodzikiem i kakao. Dodać orzechy. Uformować niewielkie
              kuleczki, część obtoczyć w pistacjach,resztę naszpikować migdałami.
              Może byc pyszne ....mlask

              SOS POMIDOROWY
              średnia cebula
              - ząbek czosnku
              - oliwa z oliwek
              - 2 łyżki suszonej bazylii
              - przecier pomidorowy (ja używałam przecieru od babci, ale valfruta robi taki
              rzadszy w kartoniku, też dobry), albo koncetrat rozrobiony z wodą, albo
              pomidory

              drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek smażymy na dość dużym ogniu aż
              się cebulka zrumieni (ok. 10 min.) i wrzucamy bazylię. smażymy jeszcze chwilkę,
              a potem dodajemy sos, przecier lub pomidory. zmniejszamy ogień i dusimy razem,
              aż uzyskamy żądaną konsystencję. ewntualnie doprawiamy do smaku pieprzem, solą,
              chili..

              placuszki
              na 5 placuszków
              - 100g sera białego chudego
              - jajko
              - 3 łyzki mleka
              - 3 łyzki maki pp
              - łyzeczka słodziku
              - aromat, cynamon jako kto chce

              Wszysko wymieszac, najlepiej żeby z serka powstały takie małe grudki i smazyc
              na teflonie wysmarowanym kroplą oliwy.
              Białko mozna ubic, wtedy placuszki bedą bardziej puszyste. Smakują na ciepło i
              zimno. Smacznego

              Sernik na zimno - I faza

              3 serki homo (np. 0% tł)
              2 łyżki żelatyny
              słodzik do smaku
              olejek do smaku - w zależności kto co lubi - waniliowy, pomarańczowy, rumowy...
              Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać w
              małym rondelku, aby się całkowicie rozpuściła. Odstawić w chłodne miejsce. Gdy
              wystygnie przełożyć ją do miski, dodać serki i dokładnie wymieszać, "doprawić
              do smaku". Gotową masę przełożyć np. do formy z kominkiem, przepłukanej zimną
              wodą. Wstawić do lodówki. Po wystygnięciu przełożyć na talerz lub inne coś.

            • gosiaczek278 Re: MACIE RACJĘ!!!!!!!!!!!!!! OTO PRZEPISY 04.05.07, 16:08
              PLACUSZKI TWAROGOWE
              100g sera białego chudego
              białko jaja
              mleko-3 łyzki
              maka-3 łyzki
              łyzeczka fruktozy
              ew.aromat

              wszysko wymieszac i smazyc na teflonie(ew wysmarowanym oliwa)

              KLEIK BUDYNIOWY
              300ml mleka
              słodzik DO SMAKU
              łyżeczka cynamonu
              5 łyżeczek zmielonych płatków górskich

              mleko zagotować z cynamonem,dodać słodzik,energicznie mieszając dodac proszek
              ze zmielonych płatków,poczekac 5 minut...zajadać się

              SŁODKA PIANKA
              jogurt naturalny
              słodzik
              aromat cytrynowy lub pomarańczowy
              żelatyna

              Jogurt dosłodzik słodzikiem (wg znania), dodać parę kropel aromatu. Rozrobić
              żelatynę (przepis podany na opakowaniu), wymieszać z jogurtem, przelać do
              miseczki i słodzić w lodówce

              PRZYPADKOWO ODKRYTA SAŁATKA

              1 puszka tuńczyka w sosie własnym
              1 puszka czerwonej fasoli
              6 pieczarek
              2 cebule
              2 ogórki konserwoe
              4 rzodkiewki
              4 jajka
              szczypiorek
              majonez
              curry

              Wszystko kroimy czy tam dziabiemy (tuńczyk)i mieszamy razem, z tym że pieczarki
              razem z cebulką przesmażamy na patelni (do czasu aż pieczarki puszczą sok i
              odparują).
              Majonez żeby był mniej kaloryczny mieszam w proporcjach łyżka majonezu+łyżka
              jogurtu naturalnego+curry do smaku.

              Danonki I FAZA

              -galaretka bez cukru(najlepsza chyba truskawkowa)
              -słodzik
              -200g chudego, białego sera

              Galaretke zrobić według przepisu, z tym wyjątkiem, że jak jest napisane 500ml
              wody to wlać troszke mnie ok. 1.5 szklanki. Posłodzic słodzikiem-około 10
              łżeczek cukru. Galaretka musi być bardzo słodka, by później osodzic ser.
              Galaretke odstawic niech przestygnie. Ser zmiksować na bardzo gładką mase z
              odrobiną wody w mikserze, tak aby nie było grudek. Połączyc mase serową z
              ostudzoną galaretką i wlać do salaterek. Włożyć do lodówki w celu stężenia.
              Mniam
            • gosiaczek278 Re: MACIE RACJĘ!!!!!!!!!!!!!! OTO PRZEPISY 04.05.07, 16:09
              ZAPIEKANKA JAK MUSSAKA 2 faza
              Składniki
              - 40 dag mięsa mielonego,
              - duża cebula;
              - 4-5 ząbków czosnku;
              - duży dojrzały pomidor;
              - koncentrat pomidorowy;
              - nieduży (ok. 30-40 dag) bakłażan;
              - pół szklanki kwaśnej śmietany;
              - 1 żółtko;
              - przyprawy: sól, pieprz czarny, starta gałka muszkatołowa, oregano, szczypta
              cynamonu;
              - 15 dag żółtego sera;
              - łyżka oliwy do smażenia.

              Bakłażana umyć, pokroić na dość cienkie plastry (grubości 5-7 mm), posolić i
              zostawić na ok. 60 minut.
              Mięso przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
              Następnie dodać drobno pokrojoną cebulę i obrany czosnek pocięty w plasterki.
              Podlać odrobinę wodą lub winem i poddusić.
              Pomidora oparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię.
              Doprawić koncentratem i przyprawami (bez gałki) do smaku. Konsystencja masy
              mięsnej nie może być zbyt rzadka, bo bakłażan podczas zapiekania puści sok.
              Ser żółty zetrzeć drobno na tarce.
              Śmietanę wymieszać z żółtkiem na gładką masę, doprawić gałką i solą.
              Plastry bakłażana osuszyć z soku.
              W naczyniu żaroodpornym układać warstwami bakłażany, masę mięsną i ser żółty.
              Ostatnią warstwę ma stanowić ser. Zalać sosem śmietanowym. Naczynie szczelnie
              przykryć (pokrywką lub folią aluminiową), wstawić do nagrzanego piekarnika,
              zapiekać ok. 40 minut w temperaturze 180 - 200C.
              Podawać w naczyniu, w którym się piekło.

              KLASYCZNE LECZO WĘGIERSKIE - 2 faza
              Składniki
              - 1 kg malinowych polnych pomidorów,
              - 1 kg ZIELONEJ papryki,
              - 1 kg cebuli,
              - 0,4 kg kiełbasy lub parówek (ja wolę z kiełbasą),
              - przyprawy: chilli, słodka i ostra papryka, sól,
              - smalec do smażenia (Węgrzy większość potraw robią na smalcu)
              Cebulę pokroić w krążki, lekko posolić i zeszklić na rozgrzanym smalcu..
              Doprawić papryką i jeszcze trochę podsmażyć (papryka lubi być smażona). Do
              cebuli dodać paprykę zieloną pokrojoną w kawałki gdzieś 0,3x3 cm (taka słomka)
              i smażyć na dość dużym ogniu ok. 10 minut, ciągle mieszając. Potem dodać
              pokrojone w ćwiartki pomidory (bez skórki i szypułek) i wszystko smażyć na
              dużym ogniu ciągle mieszając do miękkości warzyw. Doprawić jeszcze papryką i
              chilli do smaku.
              Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć (parówki w talarki i nie trzeba smażyć),
              dorzucić do warzyw (ja odlewam tłuszcz, który się wytopił) i chwilę pozwolić
              się przegryźć.
              Z tej ilości z trudem wystarczyło mi na dwa obiady dla dwóch osób (takie
              przepyszne to wyszło)..+

              NALEŚNIKI Sarrasin z kuchni bretońskiej 2 faza

              Do młynkomiksera wlać 2 szklanki mleka, 2 szklanki wody, wbić 3 jaja, wsypać
              szklankę otrąb i szklankę mąki razowej, lub pokruszonego razowego chleba.
              Osolić do smaku i ewentualnie doprawić szczyptą pieprzu. Miksować 30 sekund.
              Smażyć z ciasta naleśniki dość grubo aby było ich ok. 10 sztuk. Podawać z
              jogurtem, kefirem albo na słodko z owocami


              SZARLOTA BRZOSKWINIOWA BEZ MĄKI - 2 faza.
              Jakby nieznacznie zmienić przepis nadaje się dla nas i kiedy robimy proszony
              obiad nie trzeba się będzie przyznawać, że nie jemy deseru bo jesteśmy na
              diecie...Skład: 8 żółtek, 4 białka, 8 łyżek cukru (u nas np 5 łyżek fruktozy),
              1 szklanka śmietanki 36 % (aj!!!), 2 łyżki cukru pudru (słodziku?), puszka
              brzoskwiń w syropie (mrożone maliny i truskawki?), 50 ml winiaku, 1 paczka
              żelatyny, paczka podłużnych biszkoptów (ja bym zrezygnowała).
              z żółtek i cukru robimy puszysty kogel-mogel. Osobno ubijmy białka. W trzeciej
              misce ubijamy schłodzoną śmietanę, po ubiciu dodajemy cukier puder. Miksujemy
              brzoskwinie (bez zalewy) na puree, i mieszamy z rozpuszczoną w 1/4 szklanki
              wody żelatyną. Do brzoskwiń dodajemy kogel-mogel, i b. ostrożnie mieszamy, żeby
              nie opadło. Potem delikatnie mieszamy z pianą z białek. Do syropu z brzoskwiń
              wlewamy alkohol. Z biszkoptów odkrawamy podłużne końcówki i namacamy je na
              moment w syropie. Średnią tortownicę wykładamy biszkoptami (brzegi i dno) i
              wlewamy masę. Wstawiamy na 6 godzin do lodówki. Po schłodzeniu powinno się
              kroić jak tort. W naszej wersji można by wlać bezpośrednio do pucharków, lub
              tez do tortownicy, tyle ze bez zakazanych ciasteczek, jeśli ładnie udekorujemy
              może być ok. Co wy na to?

            • gosiaczek278 Re: MACIE RACJĘ!!!!!!!!!!!!!! OTO PRZEPISY 04.05.07, 16:09
              SAŁATKA SZANULI 2 faza
              - 1 por,
              - groszek konserwowy,
              - 4-5 jajek,
              - majonez,
              - pieprz i sól.
              Jest naprawdę pycha,

              CIEKAWA SAŁATĘ 2 faza
              (na 2 osoby), świetna jako danie samodzielne typu większa przekąska, ale raczej
              nie jako surówka do czegoś innego.
              Sałata zielona, może być mieszanka różnych nawet z roszponka i rukolą, , 2
              gruszki "Konferencja", ser "Gorgonzola" 1 opakowanie, 2 garście orzechów
              włoskich, dresing balsamiczny.
              Wszystkie składniki pokrojone w kostkę (gruszka w większą), polane dresingiem
              do smaku i posypane ogórkami. Najlepsze w godzinę po zrobieniu. Bardzo
              wykwintne i pyszne. Polecam

              TIRAMISU 2 faza.
              Na 3-4 osoby
              Składniki: 1 opakowanie serka Mascarpone, 5 jajek, 6 łyżek fruktozy, 50 ml
              Amaretto (włoski likier migdałowy), opcjonalnie 2 łyżki żelatyny.
              Żółtka zmiksować (ubijakiem do piany - szybciej i skuteczniej) z fruktozą, aż
              zrobią się kremowe i puszyste. Stopniowo dodawać po łyżce serek Mascarpone.
              Następnie kropelkami wlać Amaretto. Dodać ubitą pianę z 3 białek, lekko
              wymieszać i wlać do miseczek. Na wierzchu grubo posypać (przez sito) kakao bez
              cukru. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Konsystencja jest półpłynna, ja
              taką wolę, Raz dodałam rozpuszczonej i zagotowanej z niewielką ilością wody
              żelatyny i było stałe. Więc pozostawiam to Waszemu uznaniu.
              Dla innych biesiadników na dnie miseczek powinny się znajdować ciasteczka
              biszkopty, nasączone mocną słodzoną kawą, ewentualnie z dodatkiem Amaretto. My
              musimy się zadowolić samym kremem.

              RACUCHY OWSIANE - II FAZA
              1 szkl. płatków owsianych (namoczonych w wodzie)
              1/2 l. kefiru
              1 jajko
              2 łyżki mąki
              mus jabłkowy lub inne owoce

              Wszystko wymieszać i usmażyć




              KOKTAIL

              Szklanka maślanki lub kefiru,jogurtu chudego (według uznania) dodajemy sezonowe
              owoce mogą być mrożonki (maliny,truskawki,jagody itp.)Wszystko miksujemy i
              dodajemy łyżkę siemiena lnianego.Pyszne i b. sycące tą wersję można przygotować
              z ziołami (pokrzywa,nać pietruszki) schłodzone najlepsze.


              JABŁKA PIECZONE Z SUSZONYMI CZEREŚNIAMI
              2 faza

              -4 jabłka nadające się do pieczenia
              -1/2 łyżeczki cynamonu
              -1/4 szklanki suszonych czereśni lub rodzynek
              -1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
              -1 szklanka czereśniowego napoju gazowanego

              Rzgrzać piekarnik do 190C.
              Za pomocą ostrego nożyka usunąć gniazda nasienne jabłek od strony ogonków, tak
              żeby nie przeciąć owoców do końca. Umieścić jabłka wydrążoną stroną do góry w
              naczyniu do zapiekanek .
              Posypać jabłka wewnątrz i z zewnątrz cynamonem. Łyżką włożyć czereśnie lub
              rodzynki oraz orzechy do kazdego z jabłek. Skropić wnetrze jabłek niewielką
              ilością napoju czeresniowego, a resztę wlać do naczynia. Piec przez 20 minut
              lub aż jabłka będą miekkie.

            • gosiaczek278 Re: MACIE RACJĘ!!!!!!!!!!!!!! OTO PRZEPISY 04.05.07, 16:10
              GRANITA JAGODOWA
              2 faza

              -1/2 szklanki wody
              -1/4 szklanki substytutu cukru
              -30dag mrożonych jagód lub borówek amerykańskich
              -1 cytryna (zetrzeć skórkę i wycisnąć sok)
              -cienkie kawałki skórki cytrynowej do dekoracji
              -1/2 szklanki noskotłuszczowej bitej śmietany

              W małym garnku na średnim ogniu zagotować wodę z substytutem cukru. Gotować
              przez 2 minuty, a nastepnie odstawić i schłodzić do temperatury pokojowej.
              W naczyniu miksera lub robota kuchennego umieścić jagody, skórkę cytrynową, sok
              cytrynowy i ostudzony syrop. Za pomocą końcówki z metalowym ostrzem miksować
              przez 2 minuty lub aż jagody będą grubo rozdrobnione. Przelać do małej
              metalowej miski i zamieszać kilka razy widelcem, rozdrabniając ewentulane
              większe kawałki. Nakryć miskę folią, wstawić do zamrażalnika i zostawić do
              nastęonego dnia.
              Nałożyć masę do 6 szklanych pucharków, udekorować kawałkami skórki cytrynowej i
              nałozyc smietanę (według uznania)

              MROŻONY DESER TRUSKAWKOWY
              2 faza

              -2 łyzki majonezu
              -23 dag kremowego serka śmietankowego
              -1 łyzka soku cytrynowego
              -28dag mrożonych truskawek, częściowo rozmrozonych
              -1 szklanka niskotłuszczowej bitej śmietany

              W średniej misce dokładnie wymieszać serek śmietankowy z majonezem. Dodać sok
              cytrynowy i truskawki, po 1/4 szklanki nazar. Domieszać bitą śmietanę.
              Otrzymaną masę rozdzielić do 6 żłobkowanych foremek i mrozić przez 2 godziny
              lub aż deser stwardnieje. Podawać jako sałatkę owocową na deser.

              Mozna użyć dowolnych owoców jagodowych.
              LODY MAŚLANKOWE TRUSKAWKOWE
              2 faza

              - 1 szklanka substytutu cukru
              - 1 szklanka wody
              - 2 i 1/2 szklanki ćwiartek truskawek (ok 3 szklanek całych)
              - 1 szklanka maślanki

              W dużej misce rozpuścić substyt cukru w wodzie. Truskawki zmiksować na gładką
              masę. Dodać truskawki i maślankę do roztworu substytutu cukru i mieszać, aż
              składniki dobrze sie połączą. Przelać do naczynia, które można zamrażać,
              wstawić do zamrażalnika i pozostawić do nasteonego dnia. Wyjąć na 30 minut
              przed podaniem.
              SUFLET JABŁKOWO-MIGDAŁOWY
              2 faza

              -3 średnie, nadające się do pieczenia jabłka, obrane, pozbawione gniazda
              nasiennego i pokrojone na kawałki wielkośce kęsa.
              -1/4 szklanki wody
              -3 łyżki substytutu cukru
              -1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
              -5 białek jaj
              -1/4 szklanki prazonych migdałów w plasterkach

              Do dwulitrowego garnka wlać wodę i włożyć jabłka. Na duzym ogniu dorpowadzić do
              wrzenia. Zmniejszyć ogień do słabego, nakryć i powoli gotować od czasu do czasu
              mieszając, przez 10 minut lub aż jabłka będą miekkie. Domieszać sybstytut cukru
              i ekstrakt migdałowy. Zdjąć z palnika i umieścić na 10 minut w lodówce (na
              żaroodpornej podkładce).
              Rozgrzać piekarnik do 220C.
              W duzej misce za pomocą miksera ustawionego na dużą szybkość ubić białka jaj na
              sztywną pianę ( ja tam ubijam ręcznie) Plastikową łopatką delikatnie wymieszać
              ją z masą jabłkową. Przełozyć otrzymaną masę do naczynia do pieczenia sufletów.
              Piec przez 15 minut lub aż suflet urośnie, a jego powierzchnia sie zarumieni.
              Przed podaniem posypać migdałami. Podawac na ciepło.

            • gosiaczek278 Re: MACIE RACJĘ!!!!!!!!!!!!!! OTO PRZEPISY 04.05.07, 16:10
              NALEŚNIKI OWSIANE
              2 faza

              -1 i 1/4 szklanki płatków owsianych
              -2 szklanki odtłuszczonego mleka
              -1 jajko
              -1/2 szklanki mąki pszennej razowej
              -1/4 szklanki prażonych zarodków pszenicy
              -1 łyżka proszku do pieczenia
              -2 łyżeczki substytutu cukru
              -2 łyżeczki oleju rzepakowego
              -1/2 łyżeczki soli

              W średniej misce wymieszać płatki z mlekiem i pozostawić na 10 minut. Nastepnie
              dodać jajko, mąkę, zarodki, proszek do pieczenia, substytut cukru, olej i sól i
              miskować, aż składniki dokładnie sie wymieszają i pozostaną najwyżej małe
              grudki. Wstawić na 30 minut do lodówki.
              Dużą patelnię z powłoką nieprzyczepną natłuścić i rozgrzać na średnim ogniu.
              Partiami wlewać po 1/4 szklanki ciasta na patelnię i smazyć przez 3-4 minuty
              lub aż na powierzchni pojawią się bąbelki a spód się zarumieni. Przewrócoć i
              smazyć przez dalszą minutę lub dwie ąz przybierze złotobrązowy kolor. Wyjąć na
              talerz i utrzymywać w cieple. Usmazyć w ten sposób 12 naleśników.

              Ten rodzaj naleśników ma dość zbite ciasto. Leśli chcesz zmienić ich smak,
              wystarcy dodać cynamon, gałke muszkatołową, goździki lub łyżeczkę ulubionego
              olejku zapachowego.
              Sernik na zimno – II faza

              75 dag twarożku homogenizowanego
              3 opakowania galaretki
              dodatki:
              2 opakowania galaretki
              ½ kg owoców ( z wyjątkiem kiwi i świeżego ananasa)
              masło do posmarowania formy
              1 łyżka substytutu cukru pudru

              Przygotować 3 galaretki z połowy ilości wody ( 3 szklanki), lekko przestudzone
              wymieszać z serkiem. Tortownicę wysmarować masłem, oprószyć słodzikiem, wlać
              masę serową, wystudzić i wstawić do lodówki. Pozostałe galaretki przygotować w
              normalnej ilości wody i wystudzić, owoce ułożyć na serze i zalać krzepnącą
              galaretką.

              KEFIR Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI 2 faza

              -duży kubek kefiru 0%, lub odtłuszczonego jogurtu naturalnego
              -100g suszonych śliwek kalifornijskich (bo mięciutkie)
              -1 kopiata łyżka stołowa sieniania lnianego.

              Łasuchy mogą dodać dodatkowo łyżczkę fruktozy
              Wszystkie składniki wrzucić do kubełka mikserowego, czy tam blendera i miksować
              na wysokich obrotach 2 minutki. Sycące i dobre na przeminę materii.

              KULKI MIĘSNE Z JOGURTEM
              75 dag mielonej cielęciny
              2 jajka,
              ząbek czosnku,
              łyżeczka białego pieprzu,
              2 łyżeczki oregano,
              3 łyżki olwy z oliwek,
              2 żółtka,
              troche kminku,
              jogurt naturalny 150 g

              mięso wyrobić z jajkami, wyciśniętym czosnkiem, pieprzem i oregano. palcami
              uformowac male kulki ulożyć w formie posmarowanej oliwą skropić zimna wodą.
              przykryć szczelnie folią aluminiową. jogurt wymieszać z żółtkami i kminkiem
              polać kulki i piec jeszcze z 15 min
              Galaretka truskawkowa

              Składniki:
              - 50 dag mrożonych truskawek, ewentualnie wiśni, malin lub mrożonych owoców
              jagodowych
              - 3 łyżki żelatyny
              - substytut cukru
              - sok z cytryny

              Zagotować ok. 1,5 l wody, wsypać zamrożone truskawki lub inne owoce, gotować na
              małym ogniu do czasu, aż owoce wypłyną na wierzch, garnek przykryć, odstawić na
              5 minut,
              kompot przecedzić, przyprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny, w płynie
              rozpuścić żelatynę, przestudzić, przelać do formy w kształcie babki, ostudzić,
              wstawić do lodówki, by galaretka stężała,
              formę włożyć na chwilę do naczynia z ciepłą wodą, wyjąć galaretkę, przewracając
              do góry dnem, można podawać z sosem przyrządzonym z odcedzonych, zmiksowanych
              truskawek i odrobiny malibu.


              RÓŻOWE PTASIE MLECZKO

              2 szklanki truskawek
              3 łyżki cukru pudru
              1 łyżka żelatyny
              3 jajka

              Ubijamy pianę z 3 białek. truskawki miksujemy, następnie łączymy z ubita pianą,
              cukrem pudrem i łyżka żelatyny. Przekładamy do ozdobnych foremek i wstawiamy na
              2 godziny do lodówki. Podawac bezpośrednio po wyjęciu z lodówki, deser
              udekorowac świerzymy kawałkami truskawek. I gotowe!!

              LODY OWOCOWE "Plażowe"

              Oczywiście te nie są takie jak prawdziwe, ale całkiem oblecą
              3 żółtka ubijać na kremowy kogel-mogel ze słodzikiem najlepiej zakończyć
              ubijanie na parze. Owoce - ok. 300 g np. malin i porzeczek - zmiksować. Do
              żółtek dodać jogurt 0% ok. 300 g i ubitą pianę z białek i owoce i delikatnie
              wymieszać na jednolitą piankę.

              Już w tej postaci jest całkiem smaczne.

              Włożyć do pojemników i odstawić na 1-2 h do lodówki, dopiero potem wstawić do
              zamrażalnika, po 1 h zamieszać, po następnej godz. zamieszać albo już jeść.


              Ciasto drożdżowe:

              Pół kostki drożdży
              1-2łyżeczki cukru(drożdże muszą na czymś popracować na fruktozie nie mają za
              bardzo ochoty )
              2 łyżki fruktozy
              1,5 szklanki mleka
              0,5 kg mąki razowej
              1 jajko
              szczypta soli
              1/3 szklanki oleju

              drożdże z cukrem i fruktozą polączyć i poczekać aż się upłynnią, dolać
              podgrzane (nie gorące!)mleko, posypać 3 łyżkami mąki (nie mieszać)
              przykryć ściereczką i w ciepłe miejsce aż wyrośnie
              resztę mąki połączyć z jajkiem olejem i solą, dolać wyrośnięty zaczyn i
              wymieszać.
              Wychodzi z tego takie dość rzadkie ciasto, znowu do wyrośnięcia.
              Wyrośnięte wylać na blaszkę ułożyć owoce(truskawki jabłko z cynamonem, śliwki,
              czereśnie) i do piekarnika (jeszcze nie nagrzanego niech ciasto podrośnie)
              Piec ok 30 min w temp 180 - 200stC
            • gosiaczek278 Re: MACIE RACJĘ!!!!!!!!!!!!!! OTO PRZEPISY 04.05.07, 16:11
              NALEŚNIKI Z ORZECHAMI
              3/4 szklanki mąki pszennej razowej
              szklanka maślanki
              łyżka miodu
              1/2 łyżeczki sody
              jajo
              1 łyżeczka proszku do pieczenia
              4 łyżki mielonych orzechów
              2 łyżki oliwy
              Do roztrzepanego jaja dodajemy kolejno wszystkie składniki - orzechy na
              końcu.Smażymy na gorącej patelni/oliwę dodajemy do ciasta i już nie
              natłuszczamy patelni/ - podajemy solo / dl a niebędących na diecie z cukrem
              pudrem/ lub z owocami lub startą gorzką czekoladą

              RAZOWE NALEŚNIKI
              3 szklanki mąki pszennej razowej
              1 szklanka jogurtu naturalnego 0%
              3 szklanki mleka 0,5%
              2 jajka
              3 łyżki oliwy
              szczypta soli
              FARSZ
              0,5 kg truskawek
              4 łyżki miodu
              Ubijamy jaja,mieszamy z jogurtem i cały czas ubijając dodajemy mąkę z solą i
              mleko.Odstawiamy na 15 min, po czym smażymy naleśniki.
              W rondlu rozpuszczamy miód, dodajemy pokrojone w ćwiartki truskawki, starannie
              mieszamy - ciepła masą smarujemy naleśniki.
              Oczywiście można odpuścić sobie miód, podać z samymi owocami albo chudym
              twarogiem lub farszami warzywnymi czy grzybowymi - polecam Mozna
              poeksperymentować np. dodając do ciasta starty żółty ser i przyprawy jak do
              pizzy

              MUS Z MROŻONYCH TRUSKAWEK
              7 mrozonych truskawek zmiksuj,ew. dodaj słodzik,wymieszaj z ubitym
              białkiem.Odstaw do schlodzenia

              MUS Z BRZOSKWINI
              zmiksuj obraną brzoskwinię, ew. dodaj słodzik i ubite białko.Rozpuść w
              niewielkiej ilości wody żelatynę i ubijaj aż zcznie gęstnieć.odstaw na 1/2h do
              lodówki.

              GALARETKA Z MORELI
              łyżeczkę żelatyny rozpuść w 1/2 szklanki wody z sokiem pomarańczowym i
              zagotuj.Ostudź dodaj słodzik i 4-5 moreli. w staw do lodówki
              Modyfikacja na I fazę - zamiast soku napar pomarańczowej herbaty + namoczone
              suszone morele

              SORBET TRUSKAWKOWY
              0,7 kg truskawek / świeżych lub mrożonych
              szklanka soku z truskawek
              fruktoza do smaku
              Truskawki jeśli świeże wstawiam na tacy do zamrażalnika, jeżeli mrożone to
              miksuję z sokiem zamrożonym w woreczkach do lodu tak aby powstał truskawkowy
              śnieg, można dosłodzić do smaku, ale mi po roku bez białego cukru truskawki
              wydają się dostatecznie słodkie.
              Oczywiście można w ten sposób potraktować wszystkie owoce typu
              jagody,maliny,porzeczki czy kiwi.
              Inny sposób to zamrażanie przecieru z kilkakrotnym przemieszaniem zawartości w
              trakcie
              i jeszcze opcja super light - czyli zamrożone owoce zmiksowane z kostkami lodu


              GALARETKA OWOCOWA
              750g owoców jw.oprócz kiwi,bo się nie żeluje-))) ew. miks
              umyte i oczyszczone owoce gotujemy/ w mikrofali na max mocy 6 min/,pozostawiamy
              do ostygnięcia i odcedzamy / kompocik do picia lub zamrożenia na sorbet/.Owoce
              miksujemy i masę przekładamy do małych wyparzonych słoiczków. w lodówce można
              przechowywać do 3 tygodni,zamrozone conajmniej 3 m-ce...

              KOLOROWE TRIO

              budyń bez cukru
              mleko 0,5%
              puszka brzoskwiń
              pół opak. mrożonych truskawek
              słodzik
              żelatyna

              Gotujemy budyń ewentualnie dosladzając słodzikiem. Wylewamy to kieliszków typu
              martini, albo innych salaterek (najlepiej z przezroczystego szkła). Następnie
              miksujemy brzoskwinie, łaczymy z rozrobioną żelatyną, wylewamy wartwę na budyń.
              Miksujemy truskawki ze słodzikiem, dodajemy żelatynę i yleamy kolejną warstwę
              na asz deser .

              Krem rumowy:
              pucharek bitej śmietany light z odrobiną olejku rumowego, posypanej gorzkim
              kakao

              OMLET Z GORZKĄ CZEKOLADĄ

              Usmażyć na odrobinie oliwy omleta z dwóch jajek rozbtrzepanych wcześniej z
              wodą. Gdy się zetnie, położyć 3 kostki gorzkiej czekolady, złożyc omleta i
              chwilę poruszać patelnią aby czekolada się stopiła, polecam szczególnie łasuchom

    • ewabud Re: mam kilkadziesiąt sprawdzonych przepisów 14.05.07, 11:10
      Witam Cię,
      zapoznałam się z książką na temat diety i bardzo chcę spróbować. Czy mogłabym
      Cię prosić o przesłanie mi tych przepisów - pewnie ułatwią mi życie, bo muszę
      jeszcze gotować dla rodziny, więc dla siebie nie mam czasu na zbytnie
      wymyślanie...
      Pozdrowienia i mam prośbę o przesłanie pzrepisów na mojego maila prywatnego:
      budewa@gmail.com
      Z góry dziękuję,
      Ewa z Poznania.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka