Dodaj do ulubionych

o jakie POLSKIE produkty uzupełniliście SB wIiIIf

11.11.08, 01:13
O JAKIE POLSKIE PRODUKTY UZUPEŁNILIŚCIE DIETE SB
w I i II fazie
tak by zgadzały się one z indeksem glikemicznym i zasadami...
DOPISZCIE PROSZEsmile

jesli mozna uzupełnijcie zebrane przez nas w tym watku fazy:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20960&w=74482539&v=2&s=0
które wklejam również dla ułatwienia ponizej:
Obserwuj wątek
    • kokons o jakie POLSKIE produkty uzupełniliście SB w I f ? 11.11.08, 01:15
      FAZA I JAKIE JESZCZE INNE OD PONIŻSZYCH ???
      :

       Trwa 2 tygodnie. Można przez ten czas schudnąć 5 - 6,5 kg (w
      zależności od wagi wyjściowej)!
       W jadłospisie powinno się znaleść 6 posiłków. Powinny one
      zaspokajać głód, muszą więc być normalnej wielkości.
       Produktów nie wazymy, a takze liczenie kalorii jest zbędne.

      PRODUKTY PRZYJAZNE DIECIE ( ZALECANE):

      Wołowina:
      chude części, jak polędwica lub górna część udźca.

      Drób (bez skóry):
      mięso z piersi kurczaka lub indyka, szynka z indyka.

      Ryby i owoce morza:
      wszystkie gatunki ryb oraz skorupiaków.

      Wieprzowina:
      tylko chuda - gotowana szynka, polędwica.

      Cielęcina:
      zraz, kotlet cielęcy z kością (np. z combra), górna część udźca.

      Sery: (bez tłuszczu lub z obniżoną jego zawartością)
      cheddar, twaróg /serek wiejski (1-2% albo odtłuszczony), feta,
      mozzarella, parmezan, ricotta.

      Orzechy:
      orzeszki ziemne / arachidowe (20 szt.), pekanowe (15), pistacjowe
      (30), masło orzechowe (łyżeczka).

      Jaja: całe jaja bez ograniczeń (chyba, że są przeciwwskazania
      lekarskie).

      Tofu: miękkie, niskokaloryczne gatunki o obniżonej zawartości
      tłuszczu.

      Warzywa:
      bakłażany
      brokuły
      cukinia
      fasola ( czarna, piękny Jaś, ciecierzyca, szparagowa, strączkowa,
      czerwona kidney, soczewica, limeńska, bób, soja, groch łuskany)
      groszek bezłykowy
      grzyby (wszystkie odmiany)
      jarmuż
      kalafior
      kapusta
      karczochy
      kiełki lucerny
      ogórki
      rzepa
      sałata (wszystkie odmiany)
      seler
      szparagi
      szpinak
      pomidor (ograniczenie do 1 dziennie lub 10 mini)

      Tłuszcze:
      olej rzepakowy oraz oliwa z oliwek.

      Przyprawy dodatki:
      Bulion
      Olejki zapachowe
      Pieprz
      Sos chrzanowy
      Wszystkie przyprawy bez dodatku cukru

      Słodycze (ograniczyć do 75 kalorii dziennie!):
      Czekolada w proszku bez cukru, galaretka bez cukru, guma do zucia
      bez cukru, dropsy bez cukru, kakao, słodzik.

      PRODUKTY ZAKAZANE:

      Warzywa:
      buraki, marchew, kukurydza, ziemniaki.

      Owoce:
      wszelkie owoce i soki.

      Produkty bogate w skrobię:
      wszystkie gatunki pieczywa, maca, płatki wszelakiego rodzaju ,
      owsianka, ryż, makarony, ciastka.

      Mięsa:
      Wołowina: Mostek, wątroba, żeberka i inne tłuste
      Drób: gęś, kaczka, przetworzone produkty z drobiu, skrzydła i nogi
      kurczaka.

      Nabiał:
      W fazie pierwszej unikaj wszystkich produktów nabiałowych!!!!!!!!!!
      Wyklucz m.in.:
      mleko również niskotłuszczowe (0 - 1%), mleko sojowe, jogurty
      świeże i mrożone

      Inne:
      wszelkie alkohole, w tym także piwo i wino, nawet w małych
      ilościach
    • kokons o jakie POLSKIE produkty uzupełniliście SB w II f? 11.11.08, 01:16
      JAKIE JESZCZE INNE OD PONIŻSZYCH:
      II FAZA

      Opis:
      W tej fazie diety chudnie się nieco wolniej. Należy jednak stosować
      się do zaleceń. Jak długo? Aż do osiągnięcia pożądanej wagi.
      Zaczynając trzeci tydzień diety, można już pozwolić sobie na nowe
      produkty. Trzeba jednak zwracać baczną uwagę na to, jak wpływają one
      na organizm. Celem tego etapu jest stopniowy powrót do zwiększonego
      spożycia węglowodanów przy dalszej utracie wagi. Jeśli zatem uda ci
      się dorzucać to i owo do jadłospisu i wciąż chudnąć, cel zostanie
      osiągnięty.

      Stopniowo do diety WPROWADZAMY:

      Owoce:
      jabłka, morele (suszone i świeże), borówki, melon (najlepiej
      kantalupa), wiśnie, grejpfruty, winogrona, kiwi, mango, pomarańcze,
      brzoskwinie, gruszki, śliwki, truskawki.

      Produkty mleczne (0-1%):
      chude mleko sojowe, jogurt owocowy albo naturalny(odtłuszczony lub o
      obniżonej zawartości tłuszczu).

      Produkty zawierające skrobię (rzadko!):
      chleb (wieloziarnisty, z otrębami, owsiany, żytni, razowy), chleb
      pita z mąki razowej, babeczki z otrębami (bez cukru i rodzynek),
      płatki owsiane (ale nie błyskawiczne), dania z mąki razowej (np.
      makarony, pierogi), kukurydzę prażoną bez tłuszczu, ryż brązowy
      dziki, kaszę jęczmienną, zielony groszek.

      Inne:
      czekolada z małą ilością cukru (ale tylko od czasu do czasu),
      budyń bez tłuszczu,
      trochę czerwonego wina.

      Czego UNIKAMY lub jemy bardzo rzadko:

      Produkty zawierające skrobię:
      chleb (pszenny, biały), bułki, wszelkie ciasta i ciastka, płatki
      kukurydziane, maca, makarony, biały (łuskany) ryż, ziemniaki
      pieczone białe.

      Warzywa:
      buraki, marchew, kukurydza, ziemniaki (gotowane,smażone,
      błyskawiczne purée itp.)

      Owoce:
      banany, owoce z puszki, soki, ananasy, rodzynki, arbuzy, daktyle,
      figi.
    • kokons o jakie POLSKIE RADY uzupełniliście SB 11.11.08, 01:17
      RADY:

      A oto dwie praktyczne wskazówki:
       Staraj się możliwie precyzyjnie dopasować codzienny jadłospis
      doswoich indywidualnych potrzeb i upodobań, a także do
      reakcjiorganizmu. Każdy, kto ma problemy z sylwetką, musi sam
      ułożyćoptymalne dla siebie menu!
       Dodawaj do jadłospisu różne produkty i uważnie obserwuj, które
      znich zwiększają twój apetyt (i wagę!). Jeżeli zauważysz, że np. po
      bananach, ziemniakach lub makaronie masz ochotę na kolejną porcję i
      zaczynasz tyć, zrezygnuj z nich lub jedz tylko od święta. Na co
      dzień zastąp je innymi produktami węglowodanowymi.

      Rady na co dzień:
      1. Codziennie pij co najmniej osiem szklanek wody lub napojów (może
      być bezkofeinowa kawa) bez cukru.
      2. Ogranicz napoje zawierające kofeinę do 1 filiżanki dziennie.
      3. Zażywaj preparaty mineralne i multiwitaminowe.
      4. Regularnie sięgaj po produkty zawierające wapń (mężczyźni w
      każdym wieku i kobiety młodsze - po 500 mg, kobiety powyżej 50. roku
      życia1000 mg).


      III FAZA

      Opis fazy:

      Jest to etap dopuszczający największą swobodę. Ile powinien trwać?
      Tak naprawdę, jeśli nie chcesz przytyć, a zależy ci na zdrowym
      odżywianiu, stosuj się do tych zaleceń już do końca życia!
      Spokojnie, to wcale nie jest takie trudne. Jak wynika z
      dotychczasowych doświadczeń, okazuje się, że już na początku
      trzeciej fazy diety większość osób wcale nie czuje głodu, niedosytu
      ani nieposkromionego apetytu na coś tłustego, słodkiego i bardzo
      niezdrowego. Doskonale obywa się także bez drugiego śniadania i
      podwieczorku. Oczywiście zdarza się, i to wcale nierzadko, że ktoś,
      nawet po wielu latach stosowania podobnej diety przez dłuższy czas,
      drastycznie narusza jej zalecenia i zaczyna tyć. Co wtedy robić? To
      proste. Wystarczy wrócić na tydzień, dwa do jadłospisu z etapu
      pierwszego, a po odzyskaniu dawnej wagi - znów łagodnie przejść do
      etapu trzeciego.
    • kokons o jakie POLSKIE produkty uzupełniliście IG 11.11.08, 01:19
      macie spisany Indeks Glikemiczny?
      to proszę wklejciesmile
      I UZUPEŁNIJCIE GO PROSZE O POLSKIE PRODUKTY IGsmile

      ja jestem w teakcie przepisywania/spisywana/spolszczania diety i
      dopisywania IG do pewnych produktów...
      jak to mi sie uda
      i ktos mnie uprzejmie nie uprzedzi
      wpisze kiedys...

      a na razie jesli mozna zacytuje co waznego doniesionego na temat IG:
      "w I fazie mozesz jesc rzeczy poniezej 30, w drugiej fazie do 55"
      nie moge niestety tego ani cd znalesc w ksiazce... wiec moze ktos
      dokonczy?smile
    • kokons będe wdzieczna za kazda p/odpowiedz :) 11.11.08, 01:32
      pozdrawiam
      początkująca

      i błąkająca sie w którą faze wstawić???:
      pomidor
      papryke
      cebule
      czosnek
      ogórka kiszonego
      [...]
      ukochane avocado poskiewink
      [...]
      przekaski typu orzeszki pestki
      [...]
      jogurt - tu dużo dowolności czytam


      iii
      i co pijecie w fazie I? co w II???
      można pić zielona herbate??? a czerwoną? owocową na III f?
      (nie pijam czarnej...)

      zazywacie wapno i witaminy???
      jakieś lepsze?

      stosujecie sie do wszystkich na/za/kazów???

      milknę
      choć dodam jeszcze, że plażowanie kojarzyło mi sie z totalna
      beztroską, a tu tyle trzeba opanowac i przestrzegać by wytrwać
      i trwać

      acz bez waszych podpowiedzi będzie jeszcze trudniej
      podpowiadajcie proszesmile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka