Dodaj do ulubionych

Sezon ogórkowy - czas na potrawy z ogórków.

18.07.03, 15:56
Przepisy pochodzą ze strony www.kuchnia.com.pl/DiD/zupy.html Czekam
na wasze propozycje potraw z ogórkami.

CHŁODNIK LITEWSKI
1 szklanka zsiadłego mleka, 1 szklanka śmietany, 1 szklanka rosołu z
cielęciny (odtłuszczonego), 2 szklanki kwasu buraczanego, 1 pęczek botwinki
z buraczkami, 1 świeży ogórek, 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę gotowanej
cielęciny, 3/4 szklanki ugotowanych, pokrojonych w kostkę szyjek rakowych
lub szynki, 4 jajka, koperek, sok z 1/2 cytryny, szczypiorek, sól, pieprz,
cukier
Botwinkę umyć, posiekać. Buraczki oskrobać, opłukać i drobno posiekać lub,
jeśli są większe, zetrzeć na tarce do jarzyn. Botwinkę i buraczki ugotować w
1 1/2 szklanki wody. Ostudzić, wlać buraczany, zimny rosół, mleko, śmietanę.
Ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę. Zieleninę drobno posiekać. Ogórki,
mięso, szyjki rakowe, zieleninę wrzucić do chłodnika, przyprawić sokiem z
cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Wymieszać. Jajka ugotować na twardo,
ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki, dodać do chłodnika. Umieścić w
chłodzie na co najmniej 1 godzinę.
Podawać z pieczywem lub młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i polanymi
stopionym masłem lub słoniną.

CHŁODNIK dla MAGDY
1/2 l śmietany, 1 l kwasu chlebowego, 1 łyżka ostrej musztardy, pęczek
koperku, pęczek rzodkiewki, pęczek szczypiorku, 1 duży ogórek, 25 dkg
szynki, sól, cukier
Śmietanę zmiksować z musztardą i kwasem chlebowym. Szczypiorek i koperek
posiekać, ogórek i rzodkiewki pokroić w plasterki. Szynkę pokroić w małą
kostkę. Wymieszać wszystkie składniki, doprawić solą, cukrem, ewentualnie
sokiem z cytryny. Mocno ochłodzić. Podawać z razowcem posmarowanym masłem
czosnkowym.
Obserwuj wątek
    • awee Re: Sezon ogórkowy - czas na potrawy z ogórków. 18.07.03, 19:38
      wolny_wilk napisał:

      > Czekam na wasze propozycje potraw z ogórkami.

      Najlepsza potrawa z ogórka to ogórek kiszony. Ale nie taki sobie kiszony czyli
      moczony kilka dni tylko porządnie kiszony - minimum ma siedzieć i kisić się 2
      tygodnie.

      A modyfikując, to może być jeszcze mizeria z takowego kiszonego koniecznie z
      gestą śmietaną.

      I tyle :)
      • janiolka Re: Sezon ogórkowy - czas na potrawy z ogórków. 18.07.03, 19:42
        awee napisała:

        > A modyfikując, to może być jeszcze mizeria z takowego kiszonego koniecznie z
        > gestą śmietaną.

        a czegos takiego to nie znam
        • awee Re: Sezon ogórkowy - czas na potrawy z ogórków. 18.07.03, 19:46
          janiolka napisała:

          > a czegos takiego to nie znam

          to mizeria zastępcza wymyślona przez laty, kiedy nie było zimą świeżego ogórka
        • ogabiniak Re: Sezon ogórkowy - czas na potrawy z ogórków. 18.07.03, 19:56
          janiolka napisała:

          > awee napisała:
          >
          > > A modyfikując, to może być jeszcze mizeria z takowego kiszonego koniecznie
          > z
          > > gestą śmietaną.
          >
          > a czegos takiego to nie znam

          A ja znam bo kiedys sie wyglupialem i wyszla super surowka:
          Ogorek swiezy pokrojony w drobna kostke plus
          tyle samo albo tylko 50% ogorek kiszony potarkowany na duzych
          oczkach tarki, sol, troche pieprzu ziolowego, szczypta cukru,
          sok z cytryny(cwiartki), mozna dodac malutko bardzo drobno
          posiekanej cebuli no i polac albo chudym jogurtem albo majonezem.
          Ale po co to ja pisze - odwagi i eksperymentowac prosze no bo
          czy wie kto, ze swiezy ogorek na Mazurach to z miodem jedza?
          • janiolka Re: Sezon ogórkowy - czas na potrawy z ogórków. 18.07.03, 20:04
            polaczenie swiezego ogorka z kiszonym akurat znam. do tego najlepiej
            szczypiorek i sos vinegret
            • ogabiniak Re: Sezon ogórkowy - czas na potrawy z ogórków. 18.07.03, 20:29
              janiolka napisała:

              > polaczenie swiezego ogorka z kiszonym akurat znam. do tego najlepiej
              > szczypiorek i sos vinegret

              Uou! - bo potrafie wyobrazac smaki. Musze tak zrobic, dzieki.
              • saunne Re: Sezon ogórkowy - czas na potrawy z ogórków. 18.07.03, 21:37
                korniszony! Wczoraj robiłam z mamą :)
                • awee Re: Sezon ogórkowy - czas na potrawy z ogórków. 18.07.03, 22:45
                  saunne napisała:

                  > korniszony! Wczoraj robiłam z mamą :)

                  A korniszony to bardzo smaczne są zaostrzone dodatkiem papryki chili.....trochę
                  na początku wykręca.....ale co tam :)
                  • wolny_wilk Re: Sezon ogórkowy - czas na potrawy z ogórków. 19.07.03, 15:12
                    awee napisała:

                    > saunne napisała:
                    >
                    > > korniszony! Wczoraj robiłam z mamą :)
                    >
                    > A korniszony to bardzo smaczne są zaostrzone dodatkiem papryki
                    chili.....trochę
                    >
                    > na początku wykręca.....ale co tam :)

                    A do tego kapka żołądkówki. ;)
    • janiolka Re: Sezon ogórkowy - czas na potrawy z ogórków. 19.07.03, 15:18
      przychodza mi na mysl jeszcze 2 potrawy z ogorkow, a w zasadzie przetwory z
      nich, ale nie znam przepisow. pierwsza to salatka, taka z octem, i duza iloscia
      chili, taka ze az dym idzie uszami. a druga to pikle z takich juz zoltych,
      przerosnietych ogorow.
      • nxa Re: Sezon ogórkowy - czas na potrawy z ogórków. 22.07.03, 11:00
        Pikle z ogórków

        Składniki:

        Ogórki dojrzałe,żółte 2 kg
        Ocet 6% 1/2 szklanki
        Cukier 6-8 łyżeczek (płaskich)
        Sól 5 dag
        Gorczyca 2-3 łyżeczki
        Woda 2 1/2 szklanki

        Przepis:

        Ogórki umyć,obrać ze skóry,wybrać miekki miąższ i pestki, pozostawiajac jedynie
        twardy miąższ. Do wydrążania najlepiej użyć łyżeczki. Uzyskany twardy miąższ
        pokroić wzdłuż, otrzymując z jednego ogórka 4 płaty. Oczyszczone płaty ułożyć w
        misce, posypać solą i pozostawić na 2 godz. aż puszczą sok. Odcedzone z soku
        ogórki przełożyć do czystych słoików. Przygotować zalewę z wody, cukru,
        gorczycy i octu, po czym goracą zalewę wlać na ułożone w słojach ogórki. Słoiki
        szczelnie zamknąć i gotować w naczyniu z wodą ok.1/2 godz. od momentu
        zagotowania.

        • anka1 Re: Sezon ogórkowy - czas na potrawy z ogórków. 22.07.03, 15:09
          do wody schlodzonej w lodowce dodac pokrojony w kostke i obrany ze skorki
          ogorek, sol, pieprz,smietane, i tu co kto woli : kwasek cytrynowy,ocet albo sok
          z cytryny ( chodzi o lekkie zakwaszenie plynu). podawac z ziemniakami polanymi
          oliwa i cebulka podsmazona na zloty kolor.
          • ashanti5 Re: Sezon ogórkowy - czas na potrawy z ogórków. 22.07.03, 18:16
            Zapomnieliście o małosolnych!!!!!
            A ja mam przpis na prosty chłodnik:
            - dwa duże jogurty naturalne albo kefiry
            - dwa duże ogórki (starte na grubej tarce)
            - 4 gotowane na twardo jajka (pokroić na ósemki)
            - pęczek szczypiorku
            - pęczek koperku
            - dwa średnie, ugotowane buraki starte na tarce (może byc bez buraków)
            - duzy ząbek czosnku
            do smaku: pieprz naturalny i ziolowy, sól, ocet (spirytusowy!), cukier
            Mniam
            • ashanti5 Re: Sezon ogórkowy - czas na potrawy z ogórków. 22.07.03, 18:19
              Skoro jesteście fanami kiszonych polecam:
              ogórki kiszone pokrojone w cienkie plasterki + cebula w drobne talarki +
              musztarda + duuuuużo pieprzu naturalnego

              Lub
              skłądniki jak wyżej + ugotowane w mundurkach ziemniaki, obrane i pokrojone w
              sporą kostkę + śledzie z beczki pokrojone w średnie kawałki.Nie solić, bo
              ogórki i śledzie są wystarczajaco słone!
              wymieszać składniki i włala :)
              • awee potrawy z ogórków. 23.07.03, 22:26

                Dla faunów kiszonych ciąg dalszy

                Potrzebne:
                kg ziemniaków
                cebula ( średnia )
                kiszone ogórki ( 3 )
                5-7 łyżek sosu sojowego
                1/2 szklanki oliwy
                2 łyżki majeranku
                pieprz

                ziemniaki ( kg ) po ugotowaniu, ostudzeniu i obraniu, pokroić w gruba kostkę ;
                zalać oliwą, sosem sojowym dodać majeranku i odstawić do lodówki na 2 godziny;
                potem po tych 2 godzinach dodać ogórki kiszone i cebulę pokrojone w grubą
                kostkę w kostkę. Wymieszać no i popieprzyć do smaku

                I gotowe

                No i nie ma czosnku ;)


Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka