anaiss 12.05.12, 13:34 Czy byłby ktoś tak uprzejmy i wyjaśnił laikowi przystępnie czym różni się psychoterapia o orientacji psychoanalitycznej od psychoterapii psychodynamicznej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jedr-ek28 Re: nurty psychoterapii 12.05.12, 14:06 Proponuję nie szukać odpowiedzi tutaj i w zamian poszukać jej w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
eirene-the-best Re: nurty psychoterapii 12.05.12, 16:06 Psychoanaliza od czasów Freuda rozwinęła się i współcześnie jest w niej wiele kierunków.Nowsze kierunki psychoanalizy są bardzie ukierunkowane na stosunki i konflikty interpersonalne w odróżnieniu od psychoterapii klasycznej czy tradycyjnej. Psychoterapia dynamiczna wywodzi się z psychoanalizy.W odróżnienieniu od psychoanalizy stworzonej przez Freuda,który podstawową rolę w powstawaniu zaburzeń przypisywał czynnikom biologicznym i seksualnym, psychoterapia psychodynamiczna kładzie nacisk na czynniki interpesonalne,społeczne i kulturowe.Przeżycia z dzieciństwa ,stosunki z rodzicami i rodzeństwem są źródłem powstania różnych nieprawidłowych zachowań pacjenta.W toku terapii następuje uświadomienie tych nieprawidłowych zachowań i ich korekta. Występują różnice w metodach prowadzenia psychoterapii. W klasycznej psychoanalizie stosuje się technikę wolnych skojarzeń , (pacjent leży na kozetce i opowiada co mu przychodzi na myśl,a terapeuta go obserwuje, interpretację snów itd. Terapia taka jest długotrwała i trwa kilka lat. Psychoterapia psychodynamiczna bada aktualne stosunki i konflikty interpersonalne pacjenta i skupia się na pomocy w zrozumieniu przez niego swojego udziału w nich oraz uświadomieniu mu związku między obecnymi, nieprzystoswanymi zachowaniami,a wcześniejszymi doświadczeniami życiowymi.Ta metoda jest często stosowana w terapii grupowej. Odpowiedz Link Zgłoś
anaiss Re: nurty psychoterapii 12.05.12, 16:41 Eirene-the-best, bardzo Ci dziękuję za odpowiedź, o tego typu wyjaśnienie mi chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
ecco_mi Re: nurty psychoterapii 12.05.12, 21:20 Nie jestem specjalistą, a piszę jako pacjentka. W psychodynamicznej możemy spodziewać się znacznie aktywniejszego udziału samego terapeuty niż ma to miejsce w terapii psychoanalitycznej, gdzie jego interwencje (komentarze, wtrącenia itp) są naprawdę sporadyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
hatroha Re: nurty psychoterapii 16.05.12, 10:53 Nurt sinusoidalny. Znaczy co 20 lat będziemy jarali się nowymi teoriami, które tak naprawdę nic nie wniosą do naszego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
pazganka Re: nurty psychoterapii 29.05.12, 10:19 Anaiss jest ciekawy blog o różnych podejściach terapeutycznych. Pisany chyba przez kogoś , kto się na tym zna: wszystkooterapii.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
grohak Re: nurty psychoterapii 09.03.16, 21:23 tutaj jest krótki opis tego, czym jest psychoterapia psychodynamiczna psychoterapia-opole.pl/psychoterapia.html Odpowiedz Link Zgłoś