Dodaj do ulubionych

nurty psychoterapii

12.05.12, 13:34
Czy byłby ktoś tak uprzejmy i wyjaśnił laikowi przystępnie czym różni się psychoterapia o orientacji psychoanalitycznej od psychoterapii psychodynamicznej?
Obserwuj wątek
    • jedr-ek28 Re: nurty psychoterapii 12.05.12, 14:06
      Proponuję nie szukać odpowiedzi tutaj i w zamian poszukać jej w internecie.
    • eirene-the-best Re: nurty psychoterapii 12.05.12, 16:06
      Psychoanaliza od czasów Freuda rozwinęła się i współcześnie jest w niej wiele kierunków.Nowsze kierunki psychoanalizy są bardzie ukierunkowane na stosunki i konflikty interpersonalne w odróżnieniu od psychoterapii klasycznej czy tradycyjnej.
      Psychoterapia dynamiczna wywodzi się z psychoanalizy.W odróżnienieniu od psychoanalizy stworzonej przez Freuda,który podstawową rolę w powstawaniu zaburzeń przypisywał czynnikom biologicznym i seksualnym, psychoterapia psychodynamiczna kładzie nacisk na czynniki interpesonalne,społeczne i kulturowe.Przeżycia z dzieciństwa ,stosunki z rodzicami i rodzeństwem są źródłem powstania różnych nieprawidłowych zachowań pacjenta.W toku terapii następuje uświadomienie tych nieprawidłowych zachowań i ich korekta.

Występują różnice w metodach prowadzenia psychoterapii. W klasycznej psychoanalizie stosuje się technikę wolnych skojarzeń , (pacjent leży na kozetce i opowiada co mu przychodzi na myśl,a terapeuta go obserwuje, interpretację snów itd.
      Terapia taka jest długotrwała i trwa kilka lat.
      Psychoterapia psychodynamiczna bada aktualne stosunki i konflikty interpersonalne pacjenta i skupia się na pomocy w zrozumieniu przez niego swojego udziału w nich oraz uświadomieniu mu związku między obecnymi, nieprzystoswanymi zachowaniami,a wcześniejszymi doświadczeniami życiowymi.Ta metoda jest często stosowana w terapii grupowej.
      • anaiss Re: nurty psychoterapii 12.05.12, 16:41
        Eirene-the-best, bardzo Ci dziękuję za odpowiedź, o tego typu wyjaśnienie mi chodziło.
        • ecco_mi Re: nurty psychoterapii 12.05.12, 21:20
          Nie jestem specjalistą, a piszę jako pacjentka. W psychodynamicznej możemy spodziewać się znacznie aktywniejszego udziału samego terapeuty niż ma to miejsce w terapii psychoanalitycznej, gdzie jego interwencje (komentarze, wtrącenia itp) są naprawdę sporadyczne.
          • hatroha Re: nurty psychoterapii 16.05.12, 10:53
            Nurt sinusoidalny. Znaczy co 20 lat będziemy jarali się nowymi teoriami, które tak naprawdę nic nie wniosą do naszego życia.
    • pazganka Re: nurty psychoterapii 29.05.12, 10:19
      Anaiss
      jest ciekawy blog o różnych podejściach terapeutycznych. Pisany chyba przez kogoś , kto się na tym zna:
      wszystkooterapii.blogspot.com/
    • grohak Re: nurty psychoterapii 09.03.16, 21:23
      tutaj jest krótki opis tego, czym jest psychoterapia psychodynamiczna psychoterapia-opole.pl/psychoterapia.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka