Dodaj do ulubionych

jak jest najlepiej ?

13.01.13, 18:44
chodzi mi szczegółowo o temat młodego pokolenia i troski starszego o młodsze, które żeby żyło w dobrobycie nie może się odczepić od rodziców. często słyszę debatę o tym jak i z kim powinni oni żyć żebyśmy byli tym troszkę zadowoleni bardziej niż jesteśmy gdy młodzi nie rzucają się na model 2+2 w dobrze wyposażonym zbiorze prostokątów o łącznej powierzchni circa około 90 metrów kwadratowych. kto lansuje te dyskusję i po co. jak jest teraz najlepiej ?
Obserwuj wątek
    • goofi.vp Re: jak jest najlepiej ? 14.01.13, 09:57
      Rodzice oczekują fenomenu...przez cały czas (zwłaszcza w modelu włoskim, w którym to najwięcej dorosłych dzieci dzieci nie potrafi rozpocząć samodzielnego życia, wg. badań) dorastania wpajają konieczność posłuszeństwa, podporządkowania się, uczą bezradności by mieć grzeczne potomstwo a kiedy dochodzimy do pełnoletności oczekują że fru, wszystko się odmieni, będziemy ludźmi sukcesu i ich podpora na starość.To niestety tak nie działa, trauma pozostaje głęboko "z tyłu głowy" i trzeba wielu wysiłków, by ją przerwać.A jeśli dodatkową "kotwicą" będzie partner lub co niestety częstsze partnerka? Kaplica, gleba i przerypane:).
    • kropidlo5 Re: jak jest najlepiej ? 14.01.13, 11:26
      Model wloski- silne wiezi rodzinne, model anglosaski- slabe wiezi. I w dziecinstwie dzieci, i w doroslym zyciu, i w starosci rodzicow. Rowniez gospodarka ma sie roznie, tradycyjna gospodarka drobnokapitalistyczna bardziej pasuje do modelu wloskiego, a wspolczesna chyba do anglosaskiego.
      • aqua48 Re: jak jest najlepiej ? 14.01.13, 15:29
        Ja lansuję model umiarkowany. Oczekuję, że po magisterce moje dzieci się wyprowadzą...Bo ileż można.
    • larusse Re: jak jest najlepiej ? 14.01.13, 18:42
      Najlepiej to metrów 350 z dwoma kuchniami i tarasami. Dwoma łazienkami.
      Ogród z tyłu, z przodu i po bokach.
      I dwa wejścia.
      • maly.jasio tak jest najlepiej ? 14.01.13, 19:12
        larusse napisała:
        > Najlepiej to metrów 350 z dwoma kuchniami i tarasami. Dwoma łazienkami.
        > Ogród z tyłu, z przodu i po bokach.
        > I dwa wejścia.

To drugie to dla sluzby ?
        Bo babcia mi opowiadala, ze do "Panstwa" to wchodzila osobnym wejsciem.
        • larusse Re: tak jest najlepiej ? 14.01.13, 19:28
          eeee :P

wejście z parteru to dla starszego pokolenia.
          wejście po schodkach dla młodszego plus dzieci.

maly.jasio napisał:

> To drugie to dla sluzby ?
          > Bo babcia mi opowiadala, ze do "Panstwa" to wchodzila osobnym wejsciem.
      • larusse Re: jak jest najlepiej ? 14.01.13, 19:30
        * dwiema (płcie mi się pomyliły)

ale wejścia dwa. :)
        • larusse Re: jak jest najlepiej ? 14.01.13, 19:31
          sprawdziłam. obie poprawne. dwiema bardziej wyrazista.
          • goofi.vp Re: jak jest najlepiej ? 14.01.13, 21:08
            Niepisana reguła mówi, że to co zarobią ciężko rodzice, to dzieci lekko przetrwonią (równowaga pokoleń-jedno bogate, drugie biedne).i na odwrót-dzieci pochodzące z biedy osiągają więcej, bardziej im się chce pokazać że potrafią. Ale jak do biedy dołączy ciągłe narzekanie i utyskiwanie, nie pomoże i święcona woda.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka