in.113 26.04.19, 18:03 Pogardzacie kimś? Jeśli tak, to czy macie odwagę się do tego przyznać? Pora na nowy wątek, więc taki oto temat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 18:11 Osobiście nie. Co najwyżej mogę zignorować lub poirytywać się kimś. Pogarda, podłość lub nienawiść to stany bardzo toksyczne i niebezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 18:12 zignorować* i być poirytowany kimś. Odpowiedz Link Zgłoś
mmkaa1 Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 18:14 kod_matrixa napisał: > Osobiście nie. Co najwyżej mogę zignorować lub poirytywać się kimś. > > Pogarda, podłość lub nienawiść to stany bardzo toksyczne i niebezpieczne. > Mam przezyte w ostatnim okresie zycia i nienawisc i pogarde. Wiec tak, zdarza mi sie. Nienawisc czulam do oprawcow i pogarde tez, byly to pomocne uczucia w procesie wyzwalania sie. Poza tym staram sie akceptowac wszystkie emocje i uczucia i tez ludzkie zachowania. Odpowiedz Link Zgłoś
in.113 Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 18:21 A to juz w sumie inna kwestia, gdy chodzi o stosunek do oprawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
mmkaa1 Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 18:25 in.113 napisała: > A to juz w sumie inna kwestia, gdy chodzi o stosunek do oprawcy. W moim doswiadczeniu nienawisc byla jakby druga strona milosci ale do siebie, a przeciwko oprawcom. Wobec nich to byla nienawisc, wobec mnie milosc. Pogarda tez byla jakby odzyskaniem swojego poczucia wartosci - odczuciem mojej wiekszej wartosci nad wartoscia oprawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 18:31 mmkaa1 napisała: > in.113 napisała: > > > A to juz w sumie inna kwestia, gdy chodzi o stosunek do oprawcy. > > W moim doswiadczeniu nienawisc byla jakby druga strona milosci ale do siebie, a > przeciwko oprawcom. Wobec nich to byla nienawisc, wobec mnie milosc. > Pogarda tez byla jakby odzyskaniem swojego poczucia wartosci - odczuciem mojej > wiekszej wartosci nad wartoscia oprawcy. W ekstremalnych sytuacjach to normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
in.113 Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 18:41 Skąd ty to możesz wiedzieć, kiedy nigdy nie spotkałeś sie z żadnymi oprawcami, nikt cię nigdy nie skrzywdził? Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 18:55 in.113 napisała: > Skąd ty to możesz wiedzieć, kiedy nigdy nie spotkałeś sie z żadnymi oprawcami, > nikt cię nigdy nie skrzywdził? To moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 19:07 in.113 napisała: > Skąd ty to możesz wiedzieć, kiedy nigdy nie spotkałeś sie z żadnymi oprawcami, > nikt cię nigdy nie skrzywdził? In, Ty chcesz mnie pouczać? Starego szczwanego lisa arcymistrza słowa? Ja wiem lepiej co Ty myślisz niż Ty sama. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
in.113 Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 19:10 A nie wolni mi próbować cię podpuszczać? Odpowiedz Link Zgłoś
in.113 Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 18:33 U mnie bylo poczucie wstydu. Potem zmieniło sie we współczucie do oprawcy - bo i trochę nie mialam wyjścia. Odpowiedz Link Zgłoś
mmkaa1 Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 18:36 in.113 napisała: > U mnie bylo poczucie wstydu. Potem zmieniło sie we współczucie do oprawcy - bo > i trochę nie mialam wyjścia. Czemu nie mialas wyjscia? U mnie pojawilo sie wspolczucie, gdy zrozumialam, ze oprawcy dzialali pod wplywem schematow, byli zniewoleni schematami. I tacy pozostali, bez szans na wyjscie poza swoje schematy. Ale juz im tego nie mowilam, bo nie ma szans by cokolwiek pojeli w swoim stanie umyslu. Odpowiedz Link Zgłoś
in.113 Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 18:42 Bo nie wszystko da sie i wypada roztrząsać. Odpowiedz Link Zgłoś
in.113 Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 18:36 Mam na myśli pogardę poglądów,postaw, mentalności. Oprócz pogardy może być jeszcze tolerancja, bo nie akceptacja prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
mmkaa1 Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 18:47 in.113 napisała: > Mam na myśli pogardę poglądów,postaw, mentalności. Oprócz pogardy może być jesz > cze tolerancja, bo nie akceptacja prawda? Co do tego, to ja akceptuje fakt, ze sa w tym swiecie przerozne poglady, nazywam je ideami. Przy czym ja opuscilam wszystkie ludzkie idee, co znaczy ze w moim swiecie nie ma ich. Zyje w swiecie bezideowym ,pustym. Jesli jakas idea do mnie naplynie, i mnie zainteresuje, przygladam sie jej, testuje, i gdy okaze sie przynoszaca mi pozytek czyli pozytywne skutki, to moge ja uznac za prawdziwa dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
in.113 Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 19:08 Ciekawy z ciebie egzemplarz. Potrzebujesz ludzi towarzystwa, wspólnoty? Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 19:14 in.113 napisała: > Ciekawy z ciebie egzemplarz. Potrzebujesz ludzi towarzystwa, wspólnoty? Rozrywki, którą czasem tu odnajduję... Odpowiedz Link Zgłoś
mmkaa1 Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 19:19 kod_matrixa napisał: > in.113 napisała: > > > Ciekawy z ciebie egzemplarz. Potrzebujesz ludzi towarzystwa, wspólnoty? > > > Rozrywki, którą czasem tu odnajduję... > A ja owszem, czuje potrzebe wspolnoty. Bardzo wazne sa dla mnie relacje, dlatego mam ich bardzo malo. Wlasciwie to teraz szukam podobnych do mnie egzemplarzy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 19:21 mmkaa1 napisała: > kod_matrixa napisał: > > > in.113 napisała: > > > > > Ciekawy z ciebie egzemplarz. Potrzebujesz ludzi towarzystwa, wspóln > oty? > > > > > > Rozrywki, którą czasem tu odnajduję... > > > > A ja owszem, czuje potrzebe wspolnoty. Bardzo wazne sa dla mnie relacje, dlateg > o mam ich bardzo malo. Wlasciwie to teraz szukam podobnych do mnie egzemplarzy > ;) I dobrze, że nasz ich mało. Liczy się jakość, nie ilość. Odpowiedz Link Zgłoś
in.113 Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 19:45 Szkoda mmka, ze tak nieśmiało dzielisz sie swoimi przemyśleniami, bo to mogłaby być ciekawa lektura. Bardzo mnie interesuje, jak inni tworzą swoje własne prywatne przylądki spokoju i szczęścia. Mam jakieś swoje recepty, ale ciągle o czymś nowym sie dowiaduję, cos nowego wprowadzam. Bo jak meela pisala, trzeba umieć żyć tu i teraz. Pewnych warunków nie zmienimy, pewne można wykorzystać i pewne można stworzyć samemu. Odpowiedz Link Zgłoś
mmkaa1 Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 19:55 in.113 napisała: > Szkoda mmka, ze tak nieśmiało dzielisz sie swoimi przemyśleniami, bo to mogłaby > być ciekawa lektura. Bardzo mnie interesuje, jak inni tworzą swoje własne pryw > atne przylądki spokoju i szczęścia. Mam jakieś swoje recepty, ale ciągle o czym > ś nowym sie dowiaduję, cos nowego wprowadzam. Bo jak meela pisala, trzeba umieć > żyć tu i teraz. Pewnych warunków nie zmienimy, pewne można wykorzystać i pewne > można stworzyć samemu. Calkiem sporo tu juz napisalam ;) Jak masz konto na fb, to mozesz mnie znalezc, tam wrzucam wiecej,ale ostrzegam, to bardzo specyficzne. Jestem tam jako Mija Melodia. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 20:03 mmkaa1 napisała: > in.113 napisała: > > > Szkoda mmka, ze tak nieśmiało dzielisz sie swoimi przemyśleniami, bo to m > ogłaby > > być ciekawa lektura. Bardzo mnie interesuje, jak inni tworzą swoje własn > e pryw > > atne przylądki spokoju i szczęścia. Mam jakieś swoje recepty, ale ciągle > o czym > > ś nowym sie dowiaduję, cos nowego wprowadzam. Bo jak meela pisala, trzeba > umieć > > żyć tu i teraz. Pewnych warunków nie zmienimy, pewne można wykorzystać i > pewne > > można stworzyć samemu. > > Calkiem sporo tu juz napisalam ;) > Jak masz konto na fb, to mozesz mnie znalezc, tam wrzucam wiecej,ale ostrzegam, > to bardzo specyficzne. Jestem tam jako Mija Melodia. Mmkaa uważaj z uzewnętrznianie się, zwłaszcza, że jesteś wrażliwą osobą. Najlepiej jest zwierzać się komuś, komu naprawdę się ufa. Odpowiedz Link Zgłoś
mmkaa1 Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 20:08 kod_matrixa napisał: > mmkaa1 napisała: > > Mmkaa uważaj z uzewnętrznianie się, zwłaszcza, że jesteś wrażliwą osobą. > > Najlepiej jest zwierzać się komuś, komu naprawdę się ufa. > Uwazam, ze jestem gotowa :) Dziele sie tylko moja prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
in.113 Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 20:09 A moze dla niej to nie problem. Sa ludzie co tylko pod nikiem cos napiszą, a sa ludzie co blogi prowadza, maja duza potrzebę ekshibicjonizmu w dobrym tego słowa znaczeniu, chcą dzielić sie tym co czują, mysla, tworzą. Z jakiegoś powodu ludzie lubią to prawdziwe, realne życie u innych. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 19:56 in.113 napisała: > Szkoda mmka, ze tak nieśmiało dzielisz sie swoimi przemyśleniami, bo to mogłaby > być ciekawa lektura. Bardzo mnie interesuje, jak inni tworzą swoje własne pryw > atne przylądki spokoju i szczęścia. Mam jakieś swoje recepty, ale ciągle o czym > ś nowym sie dowiaduję, cos nowego wprowadzam. Bo jak meela pisala, trzeba umieć > żyć tu i teraz. Pewnych warunków nie zmienimy, pewne można wykorzystać i pewne > można stworzyć samemu. Gdybyś nie była taka pyskata to kto wie. Może by się i podzieliła. A tak, musi uważać. Trudno dziś komuś zaufać. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 20:10 Nie kłam kłamczucho. Masz skłonności do złośliwości w delikatnych kwestiach. Odpowiedz Link Zgłoś
in.113 Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 20:13 Ty jesteś cyborg. Delikatnych nie tykam Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 20:19 in.113 napisała: > Ty jesteś cyborg. Delikatnych nie tykam Gdyby Ciebie sama wrażliwość po cyckach lizała to byś tego nie doceniła. PS. To jest tylko takie powiedzenie. Nie wyobrażaj sobie za wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 20:33 kod_matrixa napisał: > in.113 napisała: > > > Ty jesteś cyborg. Delikatnych nie tykam > > > Gdyby Ciebie sama wrażliwość po cyckach lizała to byś tego nie doceniła. > > > PS. > To jest tylko takie powiedzenie. Nie wyobrażaj sobie za wiele. > > Jeszcze parę godzin temu sama pisałaś, że duchowość masz w d..... Odpowiedz Link Zgłoś
in.113 Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 20:48 Nie bój sie. Nie skomentuję. Rozczulilo mnie jak sie uskarżać zacząłeś, ze jakiś śmierdziel z pocztówki od Ady ci nawtykał. Odpowiedz Link Zgłoś
in.113 Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 20:55 Na dziś "wrażeń" Ci juz chyba starczy po tym incydencie. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 21:00 in.113 napisała: > Nie bój sie. Nie skomentuję. Rozczulilo mnie jak sie uskarżać zacząłeś, ze jaki > ś śmierdziel z pocztówki od Ady ci nawtykał. Chyba coś chodzi Ci po głowie..... Odpowiedz Link Zgłoś
in.113 Re: czy jest w was pogarda? 27.04.19, 08:41 kod_matrixa napisał: > in.113 napisała: > > > Nie bój sie. Nie skomentuję. Rozczulilo mnie jak sie uskarżać zacząłeś, z > e jaki > > ś śmierdziel z pocztówki od Ady ci nawtykał. > > > Chyba coś chodzi Ci po głowie..... > > > > Tak. Aby nieco zawiesić broń. Można czasem przystopować i zacząć rozmawiać normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 21:01 in.113 napisała: > Nie bój sie. Nie skomentuję. Rozczulilo mnie jak sie uskarżać zacząłeś, ze jaki > ś śmierdziel z pocztówki od Ady ci nawtykał. Po incydencie? Ja nawet się nie rozkręciłem zanim zaczęłaś znowu płakać. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 21:07 kod_matrixa napisał: > in.113 napisała: > > > Nie bój sie. Nie skomentuję. Rozczulilo mnie jak sie uskarżać zacząłeś, z > e jaki > > ś śmierdziel z pocztówki od Ady ci nawtykał. > > > Po incydencie? Ja nawet się nie rozkręciłem zanim zaczęłaś znowu płakać. > > > > Ciesz się, że Mmkaa interweniowała i musiałem nieco wyluzować, bo wstyd mi było przed nią za Was. Odpowiedz Link Zgłoś
in.113 Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 21:18 > > > > > > Po incydencie? Ja nawet się nie rozkręciłem zanim zaczęłaś znowu płakać. > > > > > > > > > > > Ciesz się, że Mmkaa interweniowała i musiałem nieco wyluzować, bo wstyd mi było > przed nią za Was. > > > > to dobrze, to dobrze wróży Odpowiedz Link Zgłoś
in.113 Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 21:14 Mnie to juz nie rusza. Mnie to nudzi i szkoda czasu. To podnosi kortyzol a mnie to nie potrzebne. Zamiast do telefonu lepiej do książki zajrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
mmkaa1 Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 20:04 kod_matrixa napisał: > in.113 napisała: > > > Szkoda mmka, ze tak nieśmiało dzielisz sie swoimi przemyśleniami, bo to m > ogłaby > > żyć tu i teraz. Pewnych warunków nie zmienimy, pewne można wykorzystać i > pewne > > można stworzyć samemu. > > > Gdybyś nie była taka pyskata to kto wie. Może by się i podzieliła. A tak, musi > uważać. Trudno dziś komuś zaufać. > No coz, ja sie dziele. Tylko ze nie wiem, czy ktokolwiek poza mna chcialby pojsc taka droga ;) I tez efekt tej drogi moze nie byc atrakcyjny. A gdzie bys chciala in113 dojsc? :) Ja doszlam do wywalenia wszystkich z fb i z zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
in.113 Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 20:12 Mysle, ze sie nie zdecyduje. Wole anonimowość na forum. Ale dziękuję za propozycję. Odpowiedz Link Zgłoś
in.113 Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 20:18 Mam od niedawna ponownie fb. Nie mam tam nic prócz kilku znajomych. I znow sie zastanawiam, by to w cholerę usunąć. Jakoś mnie irytuje, ale to jedyny mój kontakt z jedna osoba. Widzę, ze nie musze byc w znajomych. Poczytam. Dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś
mmkaa1 Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 20:23 in.113 napisała: > Mam od niedawna ponownie fb. Nie mam tam nic prócz kilku znajomych. I znow sie > zastanawiam, by to w cholerę usunąć. Jakoś mnie irytuje, ale to jedyny mój kont > akt z jedna osoba. Widzę, ze nie musze byc w znajomych. Poczytam. Dzięki :) Dokladnie. Nie musisz byc w znajomych. Ja szczerze mowiac nie chce tam dodawac znajomych, usunelam zreszta prawie wszystkich. A profil jest zapisem mojej drogi i jest upubliczniony. Tam sa tylko moje mysli i droga do siebie samej. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 20:28 mmkaa1 napisała: > in.113 napisała: > > > Mam od niedawna ponownie fb. Nie mam tam nic prócz kilku znajomych. I zno > w sie > > zastanawiam, by to w cholerę usunąć. Jakoś mnie irytuje, ale to jedyny mó > j kont > > akt z jedna osoba. Widzę, ze nie musze byc w znajomych. Poczytam. Dzięki > :) > > Dokladnie. Nie musisz byc w znajomych. Ja szczerze mowiac nie chce tam dodawac > znajomych, usunelam zreszta prawie wszystkich. A profil jest zapisem mojej drog > i i jest upubliczniony. Tam sa tylko moje mysli i droga do siebie samej. Taka rozmowa z samym sobą, czasem może być najlepszą terapią. Odpowiedz Link Zgłoś
mmkaa1 Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 20:31 kod_matrixa napisał: > mmkaa1 napisała: > > > in.113 napisała: > > > > > Mam od niedawna ponownie fb. Nie mam tam nic prócz kilku znajomych. > I zno > > > > Dokladnie. Nie musisz byc w znajomych. Ja szczerze mowiac nie chce tam do > dawac > > znajomych, usunelam zreszta prawie wszystkich. A profil jest zapisem moje > j drog > > i i jest upubliczniony. Tam sa tylko moje mysli i droga do siebie samej. > > > Taka rozmowa z samym sobą, czasem może być najlepszą terapią. > Ze soba i z innymi ale przepychanki niczego tu nie wnosza ;) Natomiast szczere ujawnianie siebie tak. Jest odkrywcze. Wlasciwie to doszlam do porzucenia wszystkich koncepcji i pomyslow na zycie wytworzonych przez innych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
in.113 Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 22:33 Poczytam. Pytanie, gdzie bym chciala dojść jest trudne. Pewnie zależy w jakiej sferze. Warto porozmyslac. Nie bać sie spojrzeć w przyszłość. Póki co wiem, jak ma wyglądać moja teraźniejszość. I jak porównuje to z czasami, gdy uderzalam glowa w mur... Pewnie czytałaś książkę "biegnaca z wilkami" Uwielbiam te bajki rozkładane na czynniki pierwsze. Książka zmusza do podróży w glab sie, zadawania sobie pytan, inspiruje do działania, dopuszczania do głosu intuicji i fundamentalnych potrzeb. Żyjemy teoretycznie w łatwych czasach a tak ciężko wylogować sie z szumu, by znaleźć spokoj i równowagę. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 22:38 biegnąca z wilkami, to marzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
in.113 Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 23:02 Nie wiem co masz na myśli, ale zinterpretuję dowolnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 23:12 Zawsze ty interpretuj.Przecież odpowiadasz na posty dla siebie, nie żeby zrobić komuś dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 27.04.19, 09:26 in.113 napisała: > Nie wiem co masz na myśli, ale zinterpretuję dowolnie :) Yadaxad ma rację co do manipulacji i nie ma sensu polemizować. Manipulujemy non stop z różnych powodów. Jednak istotna jest intencja manipulacji, a nie ona sama. Prawda jest też jednak fakt, że w dzisiejszych czasach manipulujemy zbyt dużo. Manipulowanie dla własnych korzyści jest tak naprawdę oznaką słabości i ubogiego wnętrza oraz powierzchowności. Odpowiedz Link Zgłoś
mmkaa1 Re: czy jest w was pogarda? 27.04.19, 05:18 in.113 napisała: > Poczytam. Pytanie, gdzie bym chciala dojść jest trudne. Pewnie zależy w jakiej > sferze. Warto porozmyslac. Nie bać sie spojrzeć w przyszłość. Póki co wiem, jak > ma wyglądać moja teraźniejszość. I jak porównuje to z czasami, gdy uderzalam g > lowa w mur... > > Pewnie czytałaś książkę "biegnaca z wilkami" Uwielbiam te bajki rozkładane na c > zynniki pierwsze. Książka zmusza do podróży w glab sie, zadawania sobie pytan, > inspiruje do działania, dopuszczania do głosu intuicji i fundamentalnych potrze > b. > > Żyjemy teoretycznie w łatwych czasach a tak ciężko wylogować sie z szumu, by zn > aleźć spokoj i równowagę. > Czytalam "Biegnaca z wilkami", oczywiscie. Ja wlasnie szlam w glab siebie. W swoja nature. Ja akurat moglam wylogowac sie z rzeczywistosci matrixowej, zaczelam od wylaczenia tv i doplywu wszelkich informacji z zewnatrz i odciecia sie od ludzi. Zaczelam pisac. Nie kazdy ma taka mozliwosc i potrzebe ;) Uwazam jednak ze warto bylo wykopac sama siebie i zrozumiec kim jestem. I to byl cel i jednoczesnie efekt tej podrozy. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 20:33 To takie skumulowane pojęcie. Raczej określające niż odczuwane. Odczuwa się i realizuje wiele emocji , poglądów, działań, by w sumie określić to pogardą, jako postawę. A podobno jak ktoś już się do tego dopracuje, świadczy to o wewnętrznym kruchym poczuciu własnej wartości, przekonań, poglądów. Opakowanie na zepsutym wnętrzu, a przynajmniej czymś co tam gnije. Odpowiedz Link Zgłoś
in.113 Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 20:59 Pogarda tez moze być sposobem manipulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 21:31 Manipulować można wszystkim, zresztą manipulacja sama w sobie też nie jest zła, tylko jej cel. Wychowanie też jest manipulacją, nie samym gadaniem, że to dobre a to złe. Odpowiedz Link Zgłoś
in.113 Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 21:44 yadaxad napisał(a): > Manipulować można wszystkim, zresztą manipulacja sama w sobie też nie jest zła, > tylko jej cel. Wychowanie też jest manipulacją, nie samym gadaniem, że to dobr > e a to złe. Niekoniecznie. Jeśli uwzględnia potencjał, charakter, osobowość to jest to ochrona, by nie stała sie krzywda dziecku i uczenie podstawowych zasad obowiązujących w świecie w stylu: Jesteś chory to musimy iść do doktora, do któregoś roku życia masz obowiązek szkolny. Manipulowanie by bylo, gdyby nie zostawialo sie dziecku możliwości postepowania w roznych sytuacjach według tego, co ta jego forma wlasna chce wyrzucić na zewnątrz. Jestem na to wyczulona by nie temperowac temperamentu z troski, czy z wygody, czy ze strachu. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 22:08 Tak. Chodzi mi o słowo. Używa się go negatywnie, czym traci sprzed oczu ocenę własnego działania, nie dopuszczając do jego analizy. Przedmiotem też się manipuluje, by zadziałało w odpowiedni sposób. Kultura jest rodzajem manipulacji na emocjach. Manipulujemy zapraszając na dobrą kolację. Chodzi mi o to, że nie sposób działać, nie oczekując efektu, a aby był efekt wchodzimy w manipulację i aby być szczerym trzeba ją widzieć, nie przed sobą uciekać. Ona po prostu jest, tylko trzeba ją oceniać. Odpowiedz Link Zgłoś
in.113 Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 22:18 Manipulacja mnie się kojarzy z robieniem wbrew sobie i na dodatek z poczuciem, ze tego chcę, ze sama wybrałam. Na kolacji oczekuje szczerości, a nie przekupienia. Robię cos co wiem jaki efekt przyniesie, ale ten efekt nie ma byc dla mnie, ale drugiej osoby. Kulturę można przyjąć lub nie a w manipulacje można wpasc jak w maliny. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 22:27 Może być nieświadoma, czyli nie zakładać fałszu. Chodzi mi o to, że tylko spontaniczny wariat nie jest w stanie ocenić co chce swoim działaniem wywołać. Chodzi mi o przyjęcie, że manipulacja jest i nie uciekać przed tym pojęciem, tylko dlatego, że występuje w złych skojarzeniach. Bo wypada element myślenia i pucle się nie układają przy zarządzaniu życiem. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 22:28 Ubierając się na egzamin, czy rozmowę o pracy też manipulujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
in.113 Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 22:36 Rozumiem o co Ci chodzi, ale ja bym tak tego nie nazwala. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: czy jest w was pogarda? 26.04.19, 23:48 Tak, jest taka pani, ktore skrzywdzila mi dziecko. Pogardzam nia. Choc ostatnio mi powolutku przechodzi w etap znikania tej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
in.113 Re: czy jest w was pogarda? 27.04.19, 08:31 milamala napisała: > Tak, jest taka pani, ktore skrzywdzila mi dziecko. Pogardzam nia. Choc ostatnio > mi powolutku przechodzi w etap znikania tej osoby. Rozumiem... Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: czy jest w was pogarda? 27.04.19, 13:54 pogarda, złość, itp mysli to dla mnie zwyczajnie znak że dzieje sie we mnie coś złego czyli że w moim wypadku może się zbliżać głód alkoholowy czasem załączy mi się coś takiego choć pogardą bym tego nie nazwał, to raczej jakaś niechęć do konkretnego człowieka unikam takich negatywnych mysli jak mogę choc i tak bardzo rzadko mi się to przytrafia raczej nie brak mi wyrozumiałości dla ludzi itp Odpowiedz Link Zgłoś
mmkaa1 Re: czy jest w was pogarda? 27.04.19, 14:30 afq napisał: > pogarda, złość, itp mysli to dla mnie zwyczajnie znak że dzieje sie we mnie coś > złego > czyli że w moim wypadku może się zbliżać głód alkoholowy > czasem załączy mi się coś takiego choć pogardą bym tego nie nazwał, to raczej j > akaś niechęć do konkretnego człowieka > > unikam takich negatywnych mysli jak mogę > choc i tak bardzo rzadko mi się to przytrafia > raczej nie brak mi wyrozumiałości dla ludzi itp > "Zalaczy" sie - czyli to cos jakby program? Jakies negatywne mysli? "Niechec do konkretnego czlowieka" - moze projekcja? Czy to mozliwe ze jakis bodziec uruchamia zakodowany negatywny przekaz na wlasny temat? Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: czy jest w was pogarda? 27.04.19, 15:16 mmkaa1 napisała: > "Zalaczy" sie - czyli to cos jakby program? w moim wypadku to program własnie, nieadekwatnie sie np złoszcze jakąś sytuacją czy człowieka, nakręcam się mój uzalezniony mózg próbuje zbudowac sytuacje w której będę chciał sie napić no bo leczyłem stresy alkoholem > "Niechec do konkretnego czlowieka" - moze projekcja? raczej nie. jesli coś w czyimś zachowaniu ci nie odpowiada to mozesz czuc niechęć podam przykład. jest tu na forum niejaka opiump. to nie zadna projekcja ze nie odpowiada mi to co i w jaki sposob pisze. rozumiem ze cos ją do tego pcha ale nie chce tego czytac. poczułem niechęć i ją zablokowałem > Czy to mozliwe ze jakis bodziec uruchamia zakodowany negatywny przekaz na wlasn > y temat? a to na pewno jest mozliwe rozpoznałem to kiedys u siebie w czasie terapii i pracowałem nad tym czemu ten bodziec akurat uruchamia to co uruchamia to był destrukcyjny dla mnie automatyzm. udało mi sie to w znacznym stopniu zneutralizowac Odpowiedz Link Zgłoś
mmkaa1 Re: czy jest w was pogarda? 27.04.19, 15:32 afq napisał: > mmkaa1 napisała: > > > > Czy to mozliwe ze jakis bodziec uruchamia zakodowany negatywny przekaz na > wlasn > > y temat? > > a to na pewno jest mozliwe > rozpoznałem to kiedys u siebie w czasie terapii i pracowałem nad tym czemu ten > bodziec akurat uruchamia to co uruchamia > to był destrukcyjny dla mnie automatyzm. udało mi sie to w znacznym stopniu zne > utralizowac > A kogo opiump (lub tez styl jej pisania) moze Ci przypominac? Ktos tak zwracal sie do Ciebie? Zmierzam do tego, ze byc moze ktos podobnie komunikujacy sie do opiump, jest czescia Ciebie - nie prawdziwym Toba ale uwewnetrznionym kims negatywnym, kto sie znecal, wywolywal przykre uczucia itp. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: czy jest w was pogarda? 27.04.19, 18:34 mmkaa1 napisała: > A kogo opiump (lub tez styl jej pisania) moze Ci przypominac? Ktos tak zwracal > sie do Ciebie? > Zmierzam do tego, ze byc moze ktos podobnie komunikujacy sie do opiump, jest cz > escia Ciebie - nie prawdziwym Toba ale uwewnetrznionym kims negatywnym, kto sie > znecal, wywolywal przykre uczucia itp. na siłe jakiejs analizy próbujesz :-) rzecz w tym ze nikt tak sie do mnie nie zwracał ani takim językiem, ani takimi argumentami bez sesnu oskarżenia i bez sensu wulgaryzmy bo nawet zakląć jest czasem sens tu go nie widze to wszystko pani doktor :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mmkaa1 Re: czy jest w was pogarda? 27.04.19, 18:45 afq napisał: > mmkaa1 napisała: > > > > A kogo opiump (lub tez styl jej pisania) moze Ci przypominac? Ktos tak zw > racal > > sie do Ciebie? > > na siłe jakiejs analizy próbujesz :-) > rzecz w tym ze nikt tak sie do mnie nie zwracał ani takim językiem, ani takimi > argumentami > bez sesnu oskarżenia i bez sensu wulgaryzmy > > bo nawet zakląć jest czasem sens > tu go nie widze > to wszystko pani doktor :-) > Sobie wlasnie dzis robie analize wzorcow, dlatego przyklad wzorca innej osoby byl dla mnie pomocny :) Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: czy jest w was pogarda? 27.04.19, 19:13 Jak napisałam wcześniej, pogarda to postawa, wynikająca z konglomeratu wewnętrznych uczuć, skorupka, która kryje to co we wnętrzu gnije. Odpowiedz Link Zgłoś
in.113 Re: czy jest w was pogarda? 28.04.19, 10:17 > > A kogo opiump (lub tez styl jej pisania) moze Ci przypominac? Ktos tak zwracal > sie do Ciebie? > Zmierzam do tego, ze byc moze ktos podobnie komunikujacy sie do opiump, jest cz > escia Ciebie - nie prawdziwym Toba ale uwewnetrznionym kims negatywnym, kto sie > znecal, wywolywal przykre uczucia itp. Nigdy nie spotkałam sie z taka interpretacją. Ale cos w tym jest. Zwalczamy w kims cechy, które uprzykrzały nam życie, gdy nie mieliśmy odwagi a nawet szans od źródła tych negatywnych zachowań sie odciąć. Odpowiedz Link Zgłoś
opiump Re: czy jest w was pogarda? 28.04.19, 10:38 następny zakochany w sobie troll, któremu wydaje sie, że wie wszystko i myśli ? Przynajmniej ubaw :D Odpowiedz Link Zgłoś
opiump Re: czy jest w was pogarda? 28.04.19, 10:47 na odpowiednią formę rozmowy to trzeba sobie zasłużyć, a tubylcy swoja postawą względem tych nieszczęsnych dzieci zasłużyli właśnie tylko na pogardę i współczucie. Bay :D Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: czy jest w was pogarda? 28.04.19, 11:26 Złe słowo. Współczucie to współ czucie. Powinno być - pogardę i politowanie:). Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 28.04.19, 11:52 opiump napisał(a): > na odpowiednią formę rozmowy to trzeba sobie zasłużyć, a tubylcy swoja postawą > względem tych nieszczęsnych dzieci zasłużyli właśnie tylko na pogardę i współcz > ucie. Bay :D U kogo, u Ciebie??? Odpowiem dobrze znanym Ci tekstem: bu cha cha cha cha cha. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: czy jest w was pogarda? 28.04.19, 11:54 Pomyliła pojęcia, co jej skorygowałam:) Odpowiedz Link Zgłoś
opiump Re: czy jest w was pogarda? 28.04.19, 15:47 a na chuj mi potrzebny ktoś kto przygląda się i tylko głupio komentuje krzywdę dzieci ? Na chuj mi ktoś taki ? :D Sama byłam takim dzieckiem i tacy jedyne co we mnie wzbudzają to pogardę, obrzydzenie, współczucie. 99% na tej planecie to bezmózgie niekradnące tlen monstra. Odpowiedz Link Zgłoś
meela Re: czy jest w was pogarda? 27.04.19, 16:43 Myślę, że ludzie pogardzają innymi ludźmi, aby podnieść sobie samoocenę. Takie myślenie, że jak ktoś jest gorszy, głupszy to ja lepszy i mądrzejszy. Można też pogardzać sobą i projektować na innych. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 27.04.19, 17:02 meela napisała: > Myślę, że ludzie pogardzają innymi ludźmi, aby podnieść sobie samoocenę. > Takie myślenie, że jak ktoś jest gorszy, głupszy to ja lepszy i mądrzejszy. > Można też pogardzać sobą i projektować na innych. Mniej inteligentny nie znaczy gorszy. A już na pewno nie zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 27.04.19, 17:05 kod_matrixa napisał: > meela napisała: > > > Myślę, że ludzie pogardzają innymi ludźmi, aby podnieść sobie samoocenę. > > Takie myślenie, że jak ktoś jest gorszy, głupszy to ja lepszy i mądrzejsz > y. > > Można też pogardzać sobą i projektować na innych. > > > Mniej inteligentny nie znaczy gorszy. A już na pewno nie zawsze. > Jak mnie to irytuje, że ludzie tego nie rozumieją albo nie chcą rozumieć. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
meela Re: czy jest w was pogarda? 27.04.19, 17:21 Można pogardzać drugim człowiekiem tylko dlatego, ze jest inny (co znaczy dla pogardzającego gorszy). Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 27.04.19, 19:31 meela napisała: > Można pogardzać drugim człowiekiem tylko dlatego, ze jest inny (co znaczy dla p > ogardzającego gorszy). Masło maślane. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 27.04.19, 19:35 kod_matrixa napisał: > meela napisała: > > > Można pogardzać drugim człowiekiem tylko dlatego, ze jest inny (co znaczy > dla p > > ogardzającego gorszy). > > > Masło maślane. > > > > Jak ktoś kimś pogardza - bez względu na powód - to samo przez się pogardzany odbiera tę pogardę, jako traktowanie go jako kogoś gorszego. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: czy jest w was pogarda? 27.04.19, 19:41 Postawa pogardliwa jest zachowaniem deprecjonującym , pogardliwym, obrażającym wobec .................. i tu następują uczucia, przekonania, niewiedza, dlaczego, wobec czego. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 27.04.19, 21:21 yadaxad napisał(a): > Postawa pogardliwa jest zachowaniem deprecjonującym , pogardliwym, obrażającym > wobec .................. i tu następują uczucia, przekonania, niewiedza, dlacze > go, wobec czego. Często idzie w parze z nienawiścią. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: czy jest w was pogarda? 27.04.19, 21:41 Pomyliłam się, na początku powinna być tylko -pogarda-, nie postawa pogardliwa. Emocje się w niej kryją, nienawiść też, albo lekceważenie, brak szacunku,zaprzeczanie wartościom itp. Choć można nienawidzieć , ale nie pogardzać, nawet cenić. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 27.04.19, 21:48 yadaxad napisał(a): > Pomyliłam się, na początku powinna być tylko -pogarda-, nie postawa pogardliwa > . Emocje się w niej kryją, nienawiść też, albo lekceważenie, brak szacunku,zap > rzeczanie wartościom itp. Choć można nienawidzieć , ale nie pogardzać, nawet c > enić. Też jakieś emocje się kryją. Tyle, że nie są wyraziste jak np gniew czy radość. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 27.04.19, 21:31 meela napisała: > Można pogardzać drugim człowiekiem tylko dlatego, ze jest inny (co znaczy dla p > ogardzającego gorszy). Osoba inteligentna zachowująca się tak samo negatywnie jak np. osoba przeciętna, zawsze powinna być oceniana jako gorsza, ponieważ jest osobą bardziej świadomą swoich czynów. Odpowiedz Link Zgłoś
opiump Re: czy jest w was pogarda? 27.04.19, 21:40 kod_matrixa napisał: > Osoba inteligentna zachowująca się tak samo negatywnie jak np. osoba przeciętna > , zawsze powinna być oceniana jako gorsza, ponieważ jest osobą bardziej świadom > ą swoich czynów. > > > > masz na myśli swoją postawę do sytuacji dzieci Anki ? > Odpowiedz Link Zgłoś
opiump Re: czy jest w was pogarda? 27.04.19, 21:41 na, co zasługujesz jakie uczucia budzisz w Ance jak i pozostali? miłości ? :D akceptacji? weź koło i jebnij się w czoło :) Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 27.04.19, 21:45 opiump napisał(a): > kod_matrixa napisał: > > > > Osoba inteligentna zachowująca się tak samo negatywnie jak np. osoba prze > ciętna > > , zawsze powinna być oceniana jako gorsza, ponieważ jest osobą bardziej ś > wiadom > > ą swoich czynów. > > > > > > > > > masz na myśli swoją postawę do sytuacji dzieci Anki ? > > Opiump, przestań wkurzać ludzi na noc. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: czy jest w was pogarda? 27.04.19, 21:52 Jak się adę przycisnęło, o co chodzi w tym kręceniu się w smrodzie, to wyszła islamoarabofilka z pragnieniem strażników moralności szariatu. A o jaki -izm walczy opiump jeszcze się nie odkryła. Odpowiedz Link Zgłoś
opiump Re: czy jest w was pogarda? 28.04.19, 09:17 To przestań opowiadać o rzeczach o których nie masz bladego pojęcia, bo sam podkurwiasz. PS. Anki dzieci dalej mają przejebane nie tylko dlatego, że tatuś chory ale i dlatego, że Ci zdrowi się tylko przyglądają. Jesteście zwykłymi przestępcami. O moralności i etyce nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 28.04.19, 09:29 opiump napisał(a): > To przestań opowiadać o rzeczach o których nie masz bladego pojęcia, bo sam pod > kurwiasz. > PS. Anki dzieci dalej mają przejebane nie tylko dlatego, że tatuś chory ale i d > latego, że Ci zdrowi się tylko przyglądają. > Jesteście zwykłymi przestępcami. O moralności i etyce nie wspomnę. Srali muchy będzie wiosna. Odpowiedz Link Zgłoś
opiump Re: czy jest w was pogarda? 28.04.19, 09:36 aaa bo tyczy sie to nie Ciebie. Bay o wrażliwy, mądry. Tylko kurwa nie pęknij wraz z pozostałymi w tym swoim uniesieniu dla własnej mądrości :D Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 27.04.19, 22:04 kod_matrixa napisał: > meela napisała: > > > Można pogardzać drugim człowiekiem tylko dlatego, ze jest inny (co znaczy > dla p > > ogardzającego gorszy). > > > Osoba inteligentna zachowująca się tak samo negatywnie jak np. osoba przeciętna > , zawsze powinna być oceniana jako gorsza, ponieważ jest osobą bardziej świadom > ą swoich czynów. > > > > > Jeśli ktoś chciałby oceniać ludzi na zasadzie dobry czy zły to praktycznie jest to niemożliwe. Trzeba by uwzględnić całą masę czynników: inteligencję, świadomość własnych czynów, intencję, wiedzę i dziesiątki innych elementów. Następnie trzeba by te wszystkie czynniki potraktować jako jeden współczynnik, korygujacy taką czy inną postawę moralną w odniesieniu do sumienia/etyki danej jednostki. Konkretne postawy nie mogą bezpośrednio przekładać się na ocenę człowieka, ponieważ muszą uwzględniać jego możliwości. Trochę jak przy skokach narciarskich, kiedy noty są korygowane w zależności od siły wiatru, belki startowej itd. Dlatego ocenianie i porównywanie ludzi w sposób bezwzględny w kontekście jej indywidualnego sumienia/etyki w sensie moralnym jest rzeczą bardzo złożoną i bardzo trudną, a w zasadzie niemożliwą. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: czy jest w was pogarda? 27.04.19, 22:13 Ocenia się efekty czynów w kontekście osobowości. Inaczej się karze jak komuś nie uda się zabić, od tego komu się uda, choć zamiar określał obie osoby tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 27.04.19, 22:20 yadaxad napisał(a): > Ocenia się efekty czynów w kontekście osobowości. Inaczej się karze jak komuś > nie uda się zabić, od tego komu się uda, choć zamiar określał obie osoby tak s > amo. Ale w kontekście kodeksu karnego. Natomiast w sensie uniwersalnym, sprawa już się komplikuje. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: czy jest w was pogarda? 27.04.19, 22:25 kod_matrixa napisał: > Ale w kontekście kodeksu karnego. Natomiast w sensie uniwersalnym, sprawa już s > ię komplikuje. w moim swiecie to kodeks karny sprawe komplikuje w sensie uniwerslanym, ze sie posłuże twoimi słowami, zamiar skuteczny i nieskuteczny odbieram tak samo i tak samo reaguję Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 27.04.19, 22:30 afq napisał: > kod_matrixa napisał: > > > > Ale w kontekście kodeksu karnego. Natomiast w sensie uniwersalnym, sprawa > już s > > ię komplikuje. > > w moim swiecie to kodeks karny sprawe komplikuje > w sensie uniwerslanym, ze sie posłuże twoimi słowami, zamiar skuteczny i niesk > uteczny odbieram tak samo i tak samo reaguję > > No i słusznie. W sensie moralnym liczy się intencja. W sensie prawnym już to jest nierealne. Bo jak niedoszły morderca zachowałby się w krytycznej sytuacji to tak naprawdę jest nieweryfikowalne. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: czy jest w was pogarda? 27.04.19, 22:45 To może być tylko przypadek, że mu się nie uda.Może być przekonany, że zabił, czyli zabił moralnie. A jednak nie chciałabym by intencje były sądzone tak samo jak efekt. Osądzenie jest egzaminem moralnym prawa. Skazywanie na śmierć jest legalizacją zabijania. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 28.04.19, 09:28 yadaxad napisał(a): > To może być tylko przypadek, że mu się nie uda.Może być przekonany, że zabił, c > zyli zabił moralnie. A jednak nie chciałabym by intencje były sądzone tak samo > jak efekt. Osądzenie jest egzaminem moralnym prawa. Skazywanie na śmierć jest l > egalizacją zabijania. Jeśli chodzi o karę śmieci to też jestem jej przeciwnikiem. Ale to już trochę inny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
meela Re: czy jest w was pogarda? 28.04.19, 10:36 Dyskusja odeszła trochę od tematu. Moim zdaniem nie ma podziału na dobro i zło, co dla mnie dobre, to dla kogoś może być złe. Oczywoście są zachowania, czyny akceptowane przez społecznośc i nieakceptowane, zgodne z ogólnie przyjętymi normami i takie, które je łamią. Pisałam o tym, że ludzie pogardzają innymi ludźmi, ich poglądami, ich wyborami, ich życiem, aby podnieść swoją samoocenę. To dalej posunięta krytyka. Ktoś kto ma niskie poczucie własnej wartościi szuka sposobów aby poczuć się lepiej, aby poczuć się kimś i właśnie czasami (albo często) kogoś kosztem. Ktoś pisał, ze pozwala sobie na to, aby poczuć wszystkie emocje. Dobrze, ale pogarda, to nie jest emocja pierwotna, to już następstwo. Pierwotny jest np wstręt. Wstręt do psującego się mięsa, robactwa itd. Emocje pierwotne chronią nas, o czymś nas informują, warto je w sobie rozpoznać i nie zaprzeczać a wyciągnąć wnioski. Mmka pisałaś, ze pogarda do oprawcy była jednocześnie aktem miłości do samej siebie. Myślę, że na pewno jest potrzebna złość (emocja pierwotna). Nie wiem, czy pogarda? Pogarda to raczej zniżenie się do poziomu oprawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
in.113 Re: czy jest w was pogarda? 28.04.19, 11:01 Moze ta pogarda byla właśnie wstrętem. To zapomniane dziś słowo - wstręt. Np wstręt na cudza niechlujność, brak higieny, prymitywne żarty, brak ludzkich odruchów. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: czy jest w was pogarda? 28.04.19, 11:30 Czasem cudze zachowania wzbudzają niechęć, a stąd bierze się też pogarda. Nie musi to chyba być od razu wstręt, ale silna niechęć, ocena. I chyba nie zawsze, żeby podnieść swoją samoocenę, chociaż to też ma miesjce. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: czy jest w was pogarda? 28.04.19, 11:31 Pogarda przygarnia i wstręt. Ale wstręt to instynktowny odruch obronny. Można czuć wstręt do czyjejś ropiejącej, zarobaczonej rany, ale przyjaźnie mu z nią pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
meela Re: czy jest w was pogarda? 28.04.19, 12:12 Yadaxad dokładnie tak samo to odbieram, że wstręt, to instynktowny odruch. Natomiast pogarda angażuje już umysł (myślę o kimś negatywnie, oceniam ). Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 28.04.19, 12:17 meela napisała: > Yadaxad dokładnie tak samo to odbieram, że wstręt, to instynktowny odruch. Nato > miast pogarda angażuje już umysł (myślę o kimś negatywnie, oceniam ). Między krytyką, myśleniem negatywnym, a pogardą jest spora przestrzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
meela Re: czy jest w was pogarda? 28.04.19, 13:23 Oczywiście że jest przestrzeń między myśleniem negatywnym a pogardą. Ale żeby zacząć pogardzać, to muszę najpierw myśleć coś o tej osobie czy o jego zachowaniu i ocenić negatywnie. Oczywiście, że nie każde myślenie negatywne może pociągnąć za sobą pogardę. Pogarda to skrajność. I jednak łaczy się z niska samooceną, tak myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: czy jest w was pogarda? 28.04.19, 14:26 Łączy się.Jak pisałam, pogarda to - postawa- łącząca wiele uczuć. Można być już w pogardzie, a temu zaprzeczać. Można mówić pogarda, a mieć zupełnie inne uczucia.Np. - gardzę nim, a tylko zazdroszczę. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 28.04.19, 16:40 meela napisała: > Oczywiście że jest przestrzeń między myśleniem negatywnym a pogardą. Ale żeby z > acząć pogardzać, to muszę najpierw myśleć coś o tej osobie czy o jego zachowani > u i ocenić negatywnie. > Oczywiście, że nie każde myślenie negatywne może pociągnąć za sobą pogardę. Pog > arda to skrajność. I jednak łaczy się z niska samooceną, tak myślę. Z niczym nie musi się łączyć. Równie dobrze może łączyć się z zawyżoną samooceną i pychą. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 28.04.19, 16:49 kod_matrixa napisał: > meela napisała: > > > Oczywiście że jest przestrzeń między myśleniem negatywnym a pogardą. Ale > żeby z > > acząć pogardzać, to muszę najpierw myśleć coś o tej osobie czy o jego zac > howani > > u i ocenić negatywnie. > > Oczywiście, że nie każde myślenie negatywne może pociągnąć za sobą pogard > ę. Pog > > arda to skrajność. I jednak łaczy się z niska samooceną, tak myślę. > > > Z niczym nie musi się łączyć. Równie dobrze może łączyć się z zawyżoną samoocen > ą i pychą. > > > > Bardzo często jest tak że ćwierćinteligentne jednostki myślą o siebie jak niewiadomo o czym. To jest efekt ponadprzeciętności. Osoby inteligentne często nie są pewne tego czy sobie z czymś poradzą, bo mają skłonności do zbyt dużego analizowania wielu rzeczy. A dla przykładu taki głupek nie zastanawia się czy mu pójdzie czy nie. Jak coś mu nie pójdzie to potrafi zwalić winę na kogoś innego, a z innych zrobić idiotów. Moralnych dylematów też za bardzo nie ma. Człowiek inteligentny zazwyczaj ma znacznie wyższe standardy moralne, które w momencie początkowym także wkalkulowywuje, bo jest człowiekiem odpowiedzialnym, a nie małpą, nie przejmującą się konsekwencjami. Odpowiedz Link Zgłoś
meela Re: czy jest w was pogarda? 28.04.19, 17:09 Tu nie ma inteligencja nic do rzeczy. Podejmowanie działań tez wiąze się z samooceną. Mozna powiedzieć, że właściwa samoocena to bezwarunkowe kochanie i akceptowanie samego siebie. A co za tym idzie odwaga w podejmowaniu działań. Zaburzona samoocena hamuje rozwój. Ktoś może myśleć o sobie że ma wysoką samoocenę, a pod wpływem porażki naraz leci w dół i odwrotnie. Taka huśtawka. Tylko właściwa samoocena pozwala na rozwój. Jeśli ktoś akceptuje siebie, to nie musi nikomu niczego udowadniać. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 28.04.19, 17:16 meela napisała: > Tu nie ma inteligencja nic do rzeczy. Podejmowanie działań tez wiąze się z samo > oceną. Mozna powiedzieć, że właściwa samoocena to bezwarunkowe kochanie i akcep > towanie samego siebie. A co za tym idzie odwaga w podejmowaniu działań. Zaburzo > na samoocena hamuje rozwój. Ktoś może myśleć o sobie że ma wysoką samoocenę, a > pod wpływem porażki naraz leci w dół i odwrotnie. Taka huśtawka. Tylko właściwa > samoocena pozwala na rozwój. > Jeśli ktoś akceptuje siebie, to nie musi nikomu niczego udowadniać. Ja nie mam na myśli samooceny tylko pewność siebie i swoich możliwości. To nie są tożsame rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 28.04.19, 17:23 meela napisała: > Tu nie ma inteligencja nic do rzeczy. Podejmowanie działań tez wiąze się z samo > oceną. Mozna powiedzieć, że właściwa samoocena to bezwarunkowe kochanie i akcep > towanie samego siebie. A co za tym idzie odwaga w podejmowaniu działań. Zaburzo > na samoocena hamuje rozwój. Ktoś może myśleć o sobie że ma wysoką samoocenę, a > pod wpływem porażki naraz leci w dół i odwrotnie. Taka huśtawka. Tylko właściwa > samoocena pozwala na rozwój. > Jeśli ktoś akceptuje siebie, to nie musi nikomu niczego udowadniać. Masz na myśli poczucie własnej wartości (samoocenę). Ja mam na myśli wiarę we własne umiejętności. Ta zaburzona wiara często jest istotna w kontekście nie/podejmowania działań. Efekt ponadprzeciętności: pl.wikipedia.org/wiki/Złudzenie_ponadprzeciętności Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 28.04.19, 17:31 Zgadzam się z tym, że nazewnictwo nie jest dopracowane i może wprowadzać w błąd. Tyle, że w psychologii mało co jest dopracowane... Odpowiedz Link Zgłoś
meela Re: czy jest w was pogarda? 28.04.19, 18:44 Jeżeli jest właściwa samoocena (poczucie własnej wartości), to jest też wiara we własne umiejętności. Jeżeli zaburzona, to nie ma wiary we własne umiejętności. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 28.04.19, 20:10 meela napisała: > Jeżeli jest właściwa samoocena (poczucie własnej wartości), to jest też wiara w > e własne umiejętności. Jeżeli zaburzona, to nie ma wiary we własne umiejętności > . Nic bardziej mylnego. Poczytaj sobie o złudzeniu ponadprzeciętności i odwrotnej do nie zależności. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 28.04.19, 11:44 meela napisała: > Dyskusja odeszła trochę od tematu. Moim zdaniem nie ma podziału na dobro i zło, > co dla mnie dobre, to dla kogoś może być złe. Oczywoście są zachowania, czyny > akceptowane przez społecznośc i nieakceptowane, zgodne z ogólnie przyjętymi nor > mami i takie, które je łamią. > Pisałam o tym, że ludzie pogardzają innymi ludźmi, ich poglądami, ich wyborami, > ich życiem, aby podnieść swoją samoocenę. To dalej posunięta krytyka. Ktoś kto > ma niskie poczucie własnej wartościi szuka sposobów aby poczuć się lepiej, aby > poczuć się kimś i właśnie czasami (albo często) kogoś kosztem. > > Ktoś pisał, ze pozwala sobie na to, aby poczuć wszystkie emocje. Dobrze, ale po > garda, to nie jest emocja pierwotna, to już następstwo. > Pierwotny jest np wstręt. Wstręt do psującego się mięsa, robactwa itd. Emocje p > ierwotne chronią nas, o czymś nas informują, warto je w sobie rozpoznać i nie z > aprzeczać a wyciągnąć wnioski. > > Mmka pisałaś, ze pogarda do oprawcy była jednocześnie aktem miłości do samej si > ebie. Myślę, że na pewno jest potrzebna złość (emocja pierwotna). Nie wiem, czy > pogarda? Pogarda to raczej zniżenie się do poziomu oprawcy. Już samo słowo "pogarda" ma wydźwięk negatywny (jest złem), odnoszącym się do czyjegoś zachowania czy postawy. Oczywiście zło i dobro nie funkcjonuje na zasadzie 0 i 1 tylko jest płynnym kontinuum. O względności zła i dobra też była mowa w odniesieniu do indywidualnej etyki i sumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 28.04.19, 11:49 Jest też kwestia subiektywnej interpretacji czyjegoś zachowania (pogardy) jak i subiektywne odczucie osoby ocenianej czyli tej, która dopuszcza się pogardy lub rzekomej pogardy. Odpowiedz Link Zgłoś
herakles-one Re: czy jest w was pogarda? 04.05.19, 11:26 Tak, masz rację Ada. Jeśli ktoś ma sam bardzo kruche poczucie własnej wartości to będzie bardziej wrażliwy na wszelkie urazy i może nadinterpretować czyjeś zachowanie w tym kierunku. Np. idzie taka osoba ulicą, a po drugiej stronie idzie znajomy i się jej nie ukłonił. Nie weźmie pod uwagę, że jej po prostu nie zauważył w tłumie,albo był tak zamyślony, ze jej nie widział. Natomiast, ten odczuwający i okazujący pogardę będzie raczej starał się umniejszyć swoją winę i stosował uniki, albo obracał w żart. Są tutaj po stronie "sprawców" różne możliwe reakcje. Jeden uzna swoją winę i dopuści do siebie uczucia związane ze swoim zachowaniem i przeprosi i przyzna, ze mu jest wstyd z tego powodu i wtedy jest szansa , że zmieni swoje zachowanie i będzie się starał je naprawić. Ten wstyd może wynikać z dwóch powodów: że się źle zachował wobec kogoś i to zostało negatywnie ocenione i drug powód: że nie sprostał własnym standardom. Druga możliwa reakcja to taka, ze nie przyzna się do przezywanego wstydu nawet przed sobą samym i może się zachowywać jeszcze gorzej, bo ten pogardliwie potraktowany będzie takim wyrzutem sumienia dla niego. Możliwa jest jeszcze trzecia możliwość, że taki ktoś całkiem zadusił swoje sumienie i nie odczuwa nic, żadnych wyrzutów sumienia. Jak się obserwuje u nas polityków, to czasami takie wrażenie powstaje. Odpowiedz Link Zgłoś
meela Re: czy jest w was pogarda? 04.05.19, 11:35 Nie będę się kłócić do upadłego, bo nie o to mi chodzi. Po prostu uważam, ze nie każdy odczuwa pogardę. Jest to związane z samoocena. Nie każdy podnosi sobie samoocenę w taki sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 04.05.19, 11:42 meela napisała: > Nie będę się kłócić do upadłego, bo nie o to mi chodzi. Po prostu uważam, ze ni > e każdy odczuwa pogardę. Jest to związane z samoocena. Nie każdy podnosi sobie > samoocenę w taki sposób. To wszystko przypomina dyskusję o wyższości jednego koloru nad drugim. Odpowiedz Link Zgłoś
herakles-one Re: czy jest w was pogarda? 04.05.19, 15:50 Nie zawsze pogarda służy podniesieniu samooceny. Tak robiła Leda i tak robi Matrix, lecz czasem zaczynamy odczuwać pogardę na skutek czyichś działań ewidentnie nam zagrażających, które naruszają nie tylko nasze potrzeby emocjonalne, ale nawet są zagrożeniem dla naszego bytu czy istnienia. Np. usiłowanie gwałtu jakie miało miejsce wobec studentki wracającej wcześnie rano do akademika po nocy rozdania Oscarów.Ona na szczęście się obroniła, ale często ofierze się to nie udaje. Wtedy, osoba po takim zajściu ,ma tyle uczuć agresywnych w sobie, że ma dwa wyjścia; skierować je przeciwko sobie, albo zamienić na pogardę wobec zboczeńca i chociaż trochę obronić swoją psychikę. Moją pogardę wzbudza skrajny cynizm i hipokryzja niektórych polityków, wobec których jestem bezradny, a widzę jakie szkody w społeczeństwie to robi. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 04.05.19, 15:56 herakles-one napisał: > Nie zawsze pogarda służy podniesieniu samooceny. Tak robiła Leda i tak robi Mat > rix, lecz czasem zaczynamy odczuwać pogardę na skutek czyichś działań ewidentn > ie nam zagrażających, które naruszają nie tylko nasze potrzeby emocjonalne, ale > nawet są zagrożeniem dla naszego bytu czy istnienia. Np. usiłowanie gwałtu jak > ie miało miejsce wobec studentki wracającej wcześnie rano do akademika po nocy > rozdania Oscarów.Ona na szczęście się obroniła, ale często ofierze się to nie u > daje. Wtedy, osoba po takim zajściu ,ma tyle uczuć agresywnych w sobie, że ma > dwa wyjścia; skierować je przeciwko sobie, albo zamienić na pogardę wobec zbocz > eńca i chociaż trochę obronić swoją psychikę. > Moją pogardę wzbudza skrajny cynizm i hipokryzja niektórych polityków, wobec k > tórych jestem bezradny, a widzę jakie szkody w społeczeństwie to robi. No bez przesady Herakles... demaskowanie pseudonaukowych głupot to jeszcze nie pogarda. To dobry uczynek. Oczywiście patrząc z perspektywy członka sekty, może tak być to odbierane. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 04.05.19, 16:02 kod_matrixa napisał: > herakles-one napisał: > > > Nie zawsze pogarda służy podniesieniu samooceny. Tak robiła Leda i tak ro > bi Mat > > rix, lecz czasem zaczynamy odczuwać pogardę na skutek czyichś działań ew > identn > > ie nam zagrażających, które naruszają nie tylko nasze potrzeby emocjonaln > e, ale > > nawet są zagrożeniem dla naszego bytu czy istnienia. Np. usiłowanie gwał > tu jak > > ie miało miejsce wobec studentki wracającej wcześnie rano do akademika po > nocy > > rozdania Oscarów.Ona na szczęście się obroniła, ale często ofierze się to > nie u > > daje. Wtedy, osoba po takim zajściu ,ma tyle uczuć agresywnych w sobie, > że ma > > dwa wyjścia; skierować je przeciwko sobie, albo zamienić na pogardę wobec > zbocz > > eńca i chociaż trochę obronić swoją psychikę. > > Moją pogardę wzbudza skrajny cynizm i hipokryzja niektórych polityków, w > obec k > > tórych jestem bezradny, a widzę jakie szkody w społeczeństwie to robi. > > > No bez przesady Herakles... demaskowanie pseudonaukowych głupot to jeszcze nie > pogarda. To dobry uczynek. Oczywiście patrząc z perspektywy członka sekty, może > tak być to odbierane. > > > > Swoją drogą, tak myślę jakbyś reagował gdybym pisał o głupotach psychoanalizy gdyby nie była ona poddawana gruntownej krytyce jak obecnie przez samo środowisko psychoterapeutyczne? Znając Twoje zamiłowanie do niej, pewnie byś bluzgał na mnie nie gorzej od Ady. jednak autorytet Twojego własnego środowiska, zdecydowanie tłumni taką reakcję. Popatrz jaki ciekawy efekt poznawczy, nieprawdaż? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 04.05.19, 16:07 kod_matrixa napisał: > kod_matrixa napisał: > > > herakles-one napisał: > > > > > ie nam zagrażających, które naruszają nie tylko nasze potrzeby emoc > jonaln > > e, ale > > > nawet są zagrożeniem dla naszego bytu czy istnienia. Np. usiłowani > e gwał > > tu jak > > > ie miało miejsce wobec studentki wracającej wcześnie rano do akadem > ika po > > nocy > > > rozdania Oscarów.Ona na szczęście się obroniła, ale często ofierze > się to > > nie u > > > daje. Wtedy, osoba po takim zajściu ,ma tyle uczuć agresywnych w s > obie, > > że ma > > > dwa wyjścia; skierować je przeciwko sobie, albo zamienić na pogardę > wobec > > zbocz > > > eńca i chociaż trochę obronić swoją psychikę. > > > Moją pogardę wzbudza skrajny cynizm i hipokryzja niektórych polity > ków, w > > obec k > > > tórych jestem bezradny, a widzę jakie szkody w społeczeństwie to ro > bi. > > > > > > No bez przesady Herakles... demaskowanie pseudonaukowych głupot to jeszcz > e nie > > pogarda. To dobry uczynek. Oczywiście patrząc z perspektywy członka sekty > , może > > tak być to odbierane. > > > > > > > > > > > Swoją drogą, tak myślę jakbyś reagował gdybym pisał o głupotach psychoanalizy g > dyby nie była ona poddawana gruntownej krytyce jak obecnie przez samo środowisk > o psychoterapeutyczne? > > Znając Twoje zamiłowanie do niej, pewnie byś bluzgał na mnie nie gorzej od Ady. > jednak autorytet Twojego własnego środowiska, zdecydowanie tłumni taką reakcję > . > > Popatrz jaki ciekawy efekt poznawczy, nieprawdaż? :-) A teraz tak bardziej serio. Jeśli do czegoś prowokuję ludzi, to wyłącznie do myślenia, SAMODZIELNEGO MYŚLENIA. Jak za bardzo Cię wkurzę to z chęcią Cię przeproszę. jak wiesz, nie mam z tym problemu. nawet nie mam powodów Cię nie lubić, a co dopiero pogardzać. Odpowiedz Link Zgłoś
meela Re: czy jest w was pogarda? 04.05.19, 16:28 No tu bym dalej dyskutowała Herakles czy na pewno nie chodzi o podniesienie samooceny. Mogę ocenić polityka negatywnie, mogę czuć złość, bezradność, ale nie muszę czuć pogardy. Kobieta wykorzystana czy zgwałcona też nie musi poczuć pogardy, chociaż oczywiście może. Na pewno nie jedna dziewczyna była w takiej sytuacji jak ja, że chłopak chciał wymusić pocałunek i na pewno czułam wtedy wstręt i coś w rodzaju obrzydzenia, ale pogarda to dla mnie krok dalej. To już zaangażowanie świadomości, bo myślę o tym człowieku coś negatywnego i pogardzam nim lub jego zachowaniem. Ale przecież możesz odbierać to inaczej Herakles, ja to rozumiem i szanuję. Odpowiedz Link Zgłoś
herakles-one Re: czy jest w was pogarda? 04.05.19, 09:42 Pogarda jest jednym z uczuć, które przeżywamy w reakcji na czyjeś zachowanie, które nas rani, obraża. Możemy wtedy doświadczać takich uczuć jak: złość, bezsilność, pogarda, rozczarowanie itp. Myślę, że każdy z nas od czasu do czasu doświadcza tego uczucia. Ja również. Są jednak ludzie, którzy zrobili z tego cechę charakteru i przejawiają ją stale i to nie w reakcji na czyjeś urażające ich zachowanie, lecz być może nie zdając sobie z tego sprawy przyjęli taką strategię obronną. To świadczy o ich bardzo kruchym poczuciu własnej wartości i silnym narcystycznym urazie, którego nie przepracowali. Odpowiedz Link Zgłoś
meela Re: czy jest w was pogarda? 04.05.19, 10:04 Herakles ja tu się z Tobą nie zgodzę. Wg Ekmana podstawowe emocje to: radość, smutek, złość, strach, wstręt i zdziwienie. Myślę, że pogarda nie jest emocją podstawową a następstwem np. złości, wstrętu czy strachu. I nie każdy odczuwa pogardę. Odpowiedz Link Zgłoś
herakles-one Re: czy jest w was pogarda? 04.05.19, 10:34 A gdzie ja napisałem, że jest podstawową emocją pogarda? Przeczytaj jeszcze raz co napisałem. Czy każdy odczuwa pogardę czy nie, tego się raczej nie da sprawdzić, bo to nie jest uczucie stale nam towarzyszące.Tak, jak napisałem może się pojawić w rezultacie gdy ktoś, czy coś nas zrani i czujemy się bezsilni. Można też odczuwać pogardę i nie zdawać sobie sprawy z tego i racjonalizować to uczucie. (jak to np. robi Matrix) Za tymi uczuciami, które wymieniłem poprzednio kryją się inne uczucia, takie jak : ból, strach, wstyd, które często nie są dostrzegane ani wyrażane. Zamiast tego, urażony najczęściej stosuje przemoc przeciwko "sprawcy" . Złość i pogarda są reakcjami obronnymi przed bólem zranienia. Kogoś może ranić samo to, że ten drugi jest w czymś lepszy. Niektórym kobietom wystarczy, by zobaczyły koleżankę doskonale wyglądającą w pięknej sukience, by poczuły się zranione. Nawet takie rzeczy niektórych ludzi ranią i wzbudzają takie uczucia ,do których sami przed sobą nie mają odwagi się przyznać. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 04.05.19, 10:52 herakles-one napisał: > A gdzie ja napisałem, że jest podstawową emocją pogarda? Przeczytaj jeszcze ra > z co napisałem. Czy każdy odczuwa pogardę czy nie, tego się raczej nie da spraw > dzić, bo to nie jest uczucie stale nam towarzyszące.Tak, jak napisałem może się > pojawić w rezultacie gdy ktoś, czy coś nas zrani i czujemy się bezsilni. Możn > a też odczuwać pogardę i nie zdawać sobie sprawy z tego i racjonalizować to uc > zucie. (jak to np. robi Matrix) Za tymi uczuciami, które wymieniłem poprzednio > kryją się inne uczucia, takie jak : ból, strach, wstyd, które często nie są do > strzegane ani wyrażane. Zamiast tego, urażony najczęściej stosuje przemoc przec > iwko "sprawcy" . Złość i pogarda są reakcjami obronnymi przed bólem zranienia. > Kogoś może ranić samo to, że ten drugi jest w czymś lepszy. Niektórym kobieto > m wystarczy, by zobaczyły koleżankę doskonale wyglądającą w pięknej sukience, b > y poczuły się zranione. Nawet takie rzeczy niektórych ludzi ranią i wzbudzają t > akie uczucia ,do których sami przed sobą nie mają odwagi się przyznać. Jak już dojdziecie do konsensusu i ustalicie precyzyjnie jednostkę emocji pogardy, to proponuję ją zamknąć w słoiku i zawieźć do Sèvres pod Paryżem do Międzynarodowego Instytutu Miar i Wag. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 04.05.19, 10:55 kod_matrixa napisał: > herakles-one napisał: > > > A gdzie ja napisałem, że jest podstawową emocją jak napisałem mo > że się > > pojawić w rezultacie gdy ktoś, czy coś nas zrani i czujemy się bezsilni. > Możn > > a też odczuwać pogardę i nie zdawać sobie sprawy z tego i racjonalizować > to uc > > zucie. (jak to np. robi Matrix) Za tymi uczuciami, które wymieniłem popr > zednio > > kryją się inne uczucia, takie jak : ból, strach, wstyd, które często nie > są do > > strzegane ani wyrażane. Zamiast tego, urażony najczęściej stosuje przemoc > przec > > iwko "sprawcy" . Złość i pogarda są reakcjami obronnymi przed bólem zran > ienia. > > Kogoś może ranić samo to, że ten drugi jest w czymś lepszy. Niektórym k > obieto > > m wystarczy, by zobaczyły koleżankę doskonale wyglądającą w pięknej sukie > nce, b > > y poczuły się zranione. Nawet takie rzeczy niektórych ludzi ranią i wzbud > zają t > > akie uczucia ,do których sami przed sobą nie mają odwagi się przyznać. > Jak już dojdziecie do konsensusu i ustalicie precyzyjnie jednostkę emocji pogar > dy, to proponuję ją zamknąć w słoiku i zawieźć do Sèvres pod Paryżem do Międzyn > arodowego Instytutu Miar i Wag. > > > > Później możemy zająć się np. klasyfikacją głupich kroków. Odpowiedz Link Zgłoś
meela Re: czy jest w was pogarda? 04.05.19, 10:54 W encyklopedii mozna przeczytać, ze pogarda to stan uczuciowy będący mieszanką braku szacunku i nirechęci z komponentem poczucia wyższości nad pogardzanym. Piszesz, ze może się pojwić gdy ktoś nas zrani. Tak, ale nie musi, bo może być szereg innych reajcji na zranienie. Zgodzę się, że może być reakcją obronną i zapewne jest. Zgodzę się, że można sobie jej nie uświadamiać tak jak szeregu innych. Ale w pierwszym poście napisałeś, że kazdy z nas od czasu odczuwa pogardę. Z tym się nie zgodzę. Myślę, że każdy odczuwa te 6 podstawowych emocji (zdrowy człowiek) a co dalej to już indywidualnie trzeba by rozstrzygać. Pisałeś do mnie, że jedne emocje przyjkrywają inne. Myślę, że pogarda to przykrywka. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 04.05.19, 10:59 meela napisała: > W encyklopedii mozna przeczytać, ze pogarda to stan uczuciowy będący mieszanką > braku szacunku i nirechęci z komponentem poczucia wyższości nad pogardzanym. Pi > szesz, ze może się pojwić gdy ktoś nas zrani. Tak, ale nie musi, bo może być sz > ereg innych reajcji na zranienie. Zgodzę się, że może być reakcją obronną i zap > ewne jest. Zgodzę się, że można sobie jej nie uświadamiać tak jak szeregu innyc > h. Ale w pierwszym poście napisałeś, że kazdy z nas od czasu odczuwa pogardę. Z > tym się nie zgodzę. Myślę, że każdy odczuwa te 6 podstawowych emocji (zdrowy c > złowiek) a co dalej to już indywidualnie trzeba by rozstrzygać. > Pisałeś do mnie, że jedne emocje przyjkrywają inne. Myślę, że pogarda to przykr > ywka. Zdaję się, że tę definicję dość subiektywnie i umownie ustalił człowiek i nie jest ona pochodną jakichś obiektywnych czynników występujących w naturze jak budowa atomu Wodoru czy Węgla. W dodatku zawsze można ją doprecyzowywać, w zasadzie w nieskończoność. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: czy jest w was pogarda? 04.05.19, 11:07 Wwwkod_matrixa napisał: > meela napisała: > > > W encyklopedii mozna przeczytać, ze pogarda to stan uczuciowy będący mies > zanką braku szacunku i nirechęci z komponentem poczucia wyższości nad pogardzanym. > > > Zdaję się, że tę definicję dość subiektywnie i umownie ustalił człowiek i nie j > est ona pochodną jakichś obiektywnych czynników występujących w naturze jak bud > owa atomu Wodoru czy Węgla. W dodatku zawsze można ją doprecyzowywać, w zasadzi > e w nieskończoność. > > A ja myślę, że ta definicja jest dość precyzyjna. > > Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: czy jest w was pogarda? 04.05.19, 11:11 mona.blue napisała: > Wwwkod_matrixa napisał: > > > meela napisała: > > > > > W encyklopedii mozna przeczytać, ze pogarda to stan uczuciowy będąc > y mies > > zanką braku szacunku i nirechęci z komponentem poczucia wyższości nad pog > ardzanym. > > > > > > Zdaję się, że tę definicję dość subiektywnie i umownie ustalił człowiek i > nie j > > est ona pochodną jakichś obiektywnych czynników występujących w naturze j > ak bud > > owa atomu Wodoru czy Węgla. W dodatku zawsze można ją doprecyzowywać, w z > asadzi > > e w nieskończoność. > > > > > A ja myślę, że ta definicja jest dość precyzyjna. > > > > > > > > A ja uważam, że definicje pojęć dość abstrakcyjnych z założenia nigdy nie będą mogły być precyzyjne. Odpowiedz Link Zgłoś