Dodaj do ulubionych

Zatracanie się w marzeniach

07.12.21, 11:46
Cześć,
istnieje takie mało zbadane (zwłaszcza w Polsce) zjawisko, związane z tworzeniem złożonych fantazji i spędzeniem w nich bardzo dużej ilości czasu. Gdyby ciekawiło kogoś z Państwa poszukanie o nim informacji to po angielsku nosi ono nazwę maladaptive daydreaming. Osoby cierpiące na to zaburzenie spełniają swoje cele właśnie poprzez sny na jawie co też może je powstrzymywać przed osiągnięciem ich w świecie realny.

Jako studentka psychologii chcę pogłębić naszą wiedzę na temat tego zjawiska, zwłaszcza że sama gdy byłam młodsza poświęcałam godziny odgrywaniem w głowie najróżniejszych scenariuszy chodząc przy okazji po pokoju albo słuchając muzyki.

Byłabym bardzo wdzięczna za udział w moim badaniu: su.vc/dziekuje

Jeżeli mają Państwo jakiekolwiek pytania co do zjawiska maladaptive daydreaming to bardzo chętnie odpowiem czy to na podstawie dostępnej wiedzy naukowej czy też własnego doświadczenia
Obserwuj wątek
    • bagietka.334 Re: Zatracanie się w marzeniach 05.06.22, 11:15
      Czy takie marzenia mogą się spełnić? Nawet jeśli chodzi o coś złego?
      • bagietka.334 Re: Zatracanie się w marzeniach 05.06.22, 11:16
        lub o jakieś nieprzyjemne sytuacje?
    • tapatik Re: Zatracanie się w marzeniach 05.06.22, 23:04
      - kobieta
      - inne
    • jan_stereo Re: Zatracanie się w marzeniach 11.06.22, 19:21
      Czesc kiirian,

To w koncu na jakim jestes etapie, doradzania czy zbierania danych do ankiety bo jakos ciezko to wywnioskowac. Przestan moze snic na jawie i pisz jak sie sprawy maja.
    • nie_mocy [...] 03.08.22, 17:42
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • rowerowamilosc [...] 08.08.22, 13:00
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka