Dodaj do ulubionych

Reakcja na rozstania, odrzucenie.

05.05.23, 17:58
Opiszę mój problem.
Bardzo przeżywam rozstania. Mam na myśli związki, ale też krótkie relacje kiedy dopiero zaczynamy się spotykać. Trudno jest też mi zostawić kogoś kto wiem że do mnie nie pasuje bo wiem że potem będę cierpiała, tęskniła, idealizowała. Pojawia się we mnie duzy stres, stany lękowe, budze się ze ściśniętym żołądkiem i potrafię nie jeść prawie nic tydzień i płakać. Zwyczajnie boję się zostać sama, choć kiedy mija ten najgorszy czas to radze sobie ze wszystkim i czuję się dobrze. Potrzebuję waszego spojrzenia na to. Porady jak sobie radzić w ten najgorszy czas. Głowa wie jedno a ciało reaguje wielkim stresem na rozstanie, odrzucenie. może macie podobne doświadczenia i też nad tym pracujecie?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Reakcja na rozstania, odrzucenie. 05.05.23, 21:24
      Powinnaś zmienić nastawienie do samotności. Skoro sobie radzisz bez partnera, to pobądź trochę sama, wyluzuj, a potem wejdź w relację z kimś, z kim nadajesz na tej samej fali. Ważne jest, żeby śmiać się z tych samych dowcipów i mieć podobne preferencje odnośnie sposobu spędzania wakacji.

Można różnić się pochodzeniem, wykształceniem, zawodem. Ale jeżeli nie śmiejecie się oboje z tego samego, a wakacje jedno z was lubi spędzać na plaży w tropikach, a drugie wspinać się po Tatrach, to takie relacje nie mają sensu. Po prostu nie warto ich nawiązywać, wtedy oszczędzisz sobie przeżywania rozstań.

Ja nie miałam takich doświadczeń, bo zamierzałam być sama. Chyba mam coś w rodzaju autyzmu, bo nie lubię kontaktów z ludźmi. Ale na studiach trafiłam na kogoś, kto był świetnym kumplem. Po jakimś (dość długim) czasie uznałam, że mogę z nim być i od dawna jesteśmy małżeństwem.
    • mona.blue Re: Reakcja na rozstania, odrzucenie. 05.05.23, 21:30
      Nie zrozumiałam.czy chodzi Ci tylk o sytuację, w której Ty kogoś odrzucasz czy też gdy ktoś Ciebie odrzuca?
      I dlaczego piszesz, że. gdy odkryjesz, że ktoś do. Ciebie nie pasuje to po zerwwniu odczuwasz żal i cierpisz i tęsknisz, wręcz idealizujesz - jedno mi się kłóci z drugim. Jakoś nie mogę tego rozgryźć, może Yadaxad mogłaby Ci pomóc lub ktoś inny z Tego forum. Poza tym, skoro rozum mówi.co innego niż uczucia z 'ciala' to jakaś ambiwalencja.
      • siskamiska Re: Reakcja na rozstania, odrzucenie. 05.05.23, 21:57
        Obie te sytuacje.
        No tak właśnie mam, że się przywiązuję do kogoś nawet jeśli na początku widzę że nie jest to partner dla mnie a potem żałuję decyzji i tęsknię. Też chciałabym to rozgyźć właśnie :(
        • mona.blue Re: Reakcja na rozstania, odrzucenie. 05.05.23, 22:03
          siskamiska napisał(a):

> Obie te sytuacje.

> No tak właśnie mam, że się przywiązuję do kogoś nawet jeśli na początku widzę ż
          > e nie jest to partner dla mnie a potem żałuję decyzji i tęsknię.

Jakiej decyzji żałujesz, czy związania się z tą osobą czy zerwania, bo piszesz o tęsknocie?
          • siskamiska Re: Reakcja na rozstania, odrzucenie. 05.05.23, 22:04
            Zerwania
            • mona.blue Re: Reakcja na rozstania, odrzucenie. 05.05.23, 22:07
              A dlaczego żałujesz. zerwania, skoro uważasz, że ta osoba nie jest odpowiednim partnerem. dla Ciebie?
          • mona.blue Re: Reakcja na rozstania, odrzucenie. 05.05.23, 22:05
            Może tak, dla uściślenia.
            Po pierwsze, czego żałujesz, jak Ty odrzucasz?
            Po drugie, czego żałujesz, jak. jesteś odrzucana?
            • siskamiska Re: Reakcja na rozstania, odrzucenie. 05.05.23, 22:06
              Tęsknię po prostu i zaczynam odczuwać stres.
              • mona.blue Re: Reakcja na rozstania, odrzucenie. 05.05.23, 22:07
                To dlaczego zrywasz?
                • siskamiska Re: Reakcja na rozstania, odrzucenie. 05.05.23, 22:09
                  No to się czuje że ten ktoś to nie ten
                  • mona.blue Re: Reakcja na rozstania, odrzucenie. 05.05.23, 22:12
                    Parę postów wyżej napisałaś, że żałujesz.zerwania, a teraz, że to nie ten. Jakby był nie ten to chyba byś nie żałowała zerwania, albo czegoś nie rozumiem?
                    • siskamiska Re: Reakcja na rozstania, odrzucenie. 05.05.23, 22:14
                      No tak mi sie robi kiedy juz zerwę, zaczynam tęsknić, mieć stany lękowe i żałować decyzji
                      • mona.blue Re: Reakcja na rozstania, odrzucenie. 05.05.23, 22:20
                        To może nie zrywaj :)
                        • mona.blue Re: Reakcja na rozstania, odrzucenie. 05.05.23, 22:22
                          mona.blue napisała:

> To może nie zrywaj :)

Bo Twoje reakcję na. zerwanie moim zdaniem świadczą, że jednak.cos.czuejsz.do tej osoby, że nie jest Ci obojętna.
                          • mona.blue Re: Reakcja na rozstania, odrzucenie. 05.05.23, 23:12
                            Tylko może chciałabyś związać się z IDEAŁEM, a w realnym świecie ludzie zawsze maja jakieś wady czy słabości. Może powinnaś bardziej realnie oceniać ludzi i świat :)
    • trust21 Re: Reakcja na rozstania, odrzucenie. 05.05.23, 22:20
      Dzieje się tak, bo lęk przejmuje nad tobą kontrolę.. Wchodzenie do związku z całym zestawem lęków to nie jest dobry pomysł. Dlatego potem.nie potrafisz wyjść z relacji, bo paralizuje cię lęk.

To raczej temat na terapię, aby dokopać się do źródła tych lęków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka