Dodaj do ulubionych

Czy kobiety BARDZO, różnie przeżywają gwałty?

13.05.23, 18:06
Rzekomo dla jednych jest to bardzo ciężkie doświadczenie w wyniku którego, jakość ich życia(oczywiście psychologicznego, bo tylko to jest najważniejsze) pozostaje dużo niższa do końca życia a dla innych jakość życia zaniża się tylko na jakiś czas a potem wraca do normy. Znajomi policjanci twierdzą, że zgwałcone kobiety zachowują się bardzo różnie, więc zakładają, że mogą przeżywać to bardzo różnie w zależności od swojego charakteru.
Ale do czego zmierzam.
Na początek chciałbym podziękować wszystkim którzy zdemotywowali mnie do wyjazdu do Indii. Nie zależy mi bardzo na tym wyjeździe, więc nie będę się z nim śpieszył a kto wie, może nawet sobie go w ogóle odpuszczę. Dziękuję Wam, bo to w dużym stopniu dzięki Wam będę dalej prowadził swoje sielankowe życie w Polsce i Europie.
Ale dlaczego zacząłem temat od psychologicznego rozważania wpływu gwałtu na jakość życia?
A mianowicie ktoś ciągle stara się zainteresować mnie takim wyjazdem do Indii. A jeżeli nie stara się, to przynajmniej daje mi do myślenia. Działa tak wskazując na bardzo częste zjawisko, tradycyjnego gwałcenia dziewczynek w niektórych częściach Indii. Niektóre są w wieku poniżej 12 lat. Z jednej strony wskazuje na to, informując jak wiele mógłbym ze swoimi możliwościami zmienić w tej kwestii. Natomiast z drugiej wskazuje na to, że kobiety bardzo różnie mogą przeżywać gwałty w zależności od okoliczności oraz swojego charakteru. Czyli demotywuje do ewentualnego wyjazdu. Tamtejsze dziewczynki mają być od młodych lat informowane, że to iż będą musiały wchodzić w kontakt seksualny z kilkudziesięcioma lub więcej facetami na miesiąc, to służba bogu dzięki której ich rodziny nie będą musiały głodować. Tak więc dziewczynki chcąc nie chcąc podejmują "służbę bogu" i wyglądają na osoby mające się lepiej od niejednej gwiazdy żyjącej w dużym materialnym dobrobycie. Po co więc miałbym się w coś takiego angażować skoro mają się one całkiem dobrze? Z drugiej strony sugeruje mi się, że powinienem to zrobić aby uświadamiać ludzi w Polsce, że pieniądze ich nie uszczęśliwią. Że szczęście tkwi w charakterze na co pokazuje to, z jakim spokojem dziewczynki te przeżywają swój los, a jak bardzo swoje życie za ciężkie uważają Polacy, którzy nigdy nic tak ciężkiego przez jeden tydzień czy nawet jeden dzień nie przeżyli. Tylko dlaczego miałbym przejmować się ludźmi w Polsce? Tak często okazują swoją niechęć i negatywne postawy. No przecież lepiej prowadzić swoje sielankowe życie?

Jeżeli kogoś obchodzą gwałcone dziewczynki to poniżej link do filmu, z dziewczynkami można zapoznać się od 8 minuty i15 sekund filmu. Te są jednak już po przejściach całkiem duże, jedna ma 14 a druga 19 lat.

www.youtube.com/watch?v=2GFaN9-1iz0
Obserwuj wątek
    • 123she Re: Czy kobiety BARDZO, różnie przeżywają gwałty? 19.05.23, 13:58
      Ciężko jest komuś innemu wytłumaczyć coś czego nigdy nie doświadczył. W moim przypadku to co bym nie zrobiła to i tak niestety nie chce żyć a próbowałam wszystkiego:(
    • mona.blue Re: Czy kobiety BARDZO, różnie przeżywają gwałty? 20.05.23, 09:44
      Jeżeli można tak powiedzieć to są różne rodzaje gwałtów.

Po pierwsze gwałt przez obca osobę, brutalny.

Po drugie przez dobrze znana osobę, np. chłopaka, też brutalny.

Po trzecie przez dobrze znana osobę, ale taki w którym kobieta nie wyraziła zgody na współżycie, w tym konkretnym momencie, tym razem, a zwykle razem współżyją.

I po pigułce gwałtu, gdy nawet nie jest świadoma.

Nie jestem fachowcem, może ktoś będzie umiał się wypowiedzieć bardziej kompetentnie.

• ta Re: Czy kobiety BARDZO, różnie przeżywają gwałty? 20.05.23, 17:31
        Dodam
        - gdy nie ma bezpośredniej przemocy fizycznej, ale jest silna presja psychiczna np groźby okaleczenia ofiary lub jej bliskich, użycie szantażu , zależności służbowej itp
        - gdy ofiara godzi się na współżycie z wykluczeniem pewnych zachowań, a sprawca, mimo wyrażonego sprzeciwu do tych czynności doprowadza.
        - gdy ofiara nie ma rozeznania w charakterze, przebiegu i skutkach zbliżenia i nie moze świadomie wyrazić zgody np osoba z ograniczeniami intelektualnymi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka