Dodaj do ulubionych

Traktowanie w związku z wyglądem

26.05.23, 11:00
Dlaczego w Polsce ludzie oceniają się a także w związku z tym traktują w 100% sugerując się wyglądem, nawet w usługach gdzie np zostawiasz nie małe pieniądze jak nie wyglądasz wystarczająco dobrze większość ludzi zachowuje się tak jakby to oni musieli klientowi zapłacić a nie on im, większość zachowuje się specyficznie sugerując się tylko tym jak ktoś wygląda. Dlaczego nonszalancki i zwykły wygląd powoduje że ludzie przypisują automatycznie gorsze cechy, przecież powinno być dokładnie na odwrót, powinnam być oceniona dobrze ponieważ mój brak makijażu, fryzury, stylizacji to dowód na to że jestem na tyle pewna siebie i dobrze się ze sobą czuję że tego nie potrzebuję, tak samo jak ciągle słyszę że brak odpowiedniego wyglądu to jest brak szacunku do innych, o jaki szacunek chodzi, przecież to jest jedynie strach przed oceną, naprawdę ktoś się czuje szanowany bo jestem przy nim tak mało pewna siebie że nie potrafię z nim się spotkać w zwykłych okolicznościach bez odpowiedniego rynsztunku, boję się jego negatywnej oceny? Przecież to wszystko polega właśnie na strachu przed oceną. Bo dlaczego kobiety mozolnie przygotowują ciało za każdym razem gdy opuszczają swoje domy, przed każdym działaniem, bo chcą jakoś funkcjonować społecznie i być zaakceptowane, bo nie chcą być negatywnie zaszufladkowane. Czy kiedyś skończy się to tresowanie, czy kobiety będą silniejsze?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Traktowanie w związku z wyglądem 26.05.23, 11:53
      Ludzie nie tylko oceniają wygląd, ale i sposób życia i to dopiero jest irytujące. Ja po prostu nie bywam w towarzystwie takich i mam gdzieś ich zdanie.

A dlaczego tak się zachowują? Bo nie lubią "innych" i każdego chcą dopasować do jedynego słusznego (ich zdaniem) wzorca. Jak ktoś nie pasuje, to wywołuje u nich niechęć. No cóż, głupota jest zjawiskiem powszechnym.
      • horpyna4 Re: Traktowanie w związku z wyglądem 26.05.23, 11:56
        A na Twoje pytanie w ostatnim zdaniu odpowiem tak: tresowanie skończy się, JEŻELI kobiety staną się silniejsze i zaczną pokazywać durniom ich miejsce w szeregu.
      • yadaxad Re: Traktowanie w związku z wyglądem 31.05.23, 16:50
        Ludzie przyjmują, że tak należy żyć, nawet jak jest to dla nich kłopotliwe, czy wręcz unieszczęśliwiające, ale czują się przy tym -porządni-. Inny sposób obchodzenia się ze swoim życiem, a jeszcze jeśli zadowolony, podważa ich przekonania i decyzje, muszą więc to, dla własnego samopoczucia, gnoić.
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Traktowanie w związku z wyglądem 26.05.23, 14:56
      taniax napisała:

> Dlaczego w Polsce ludzie oceniają się a także w związku z tym traktują w 100% s
      > ugerując się wyglądem,

Teza fałszywa, chyba, że masz dowód.
      • taniax Re: Traktowanie w związku z wyglądem 26.05.23, 15:20
        Oczywiście wielokrotnie tego doświadczałam, wystarczyło zmienić wygląd, bardzo o niego zadbać i byłam traktowana o 180 inaczej przez te same osoby a co dopiero przypadkowe. Żyjemy w kulturze w której jest przekaz że wygląd nas określa dlatego dla innych nasz wygląd mówi wszystko w zasadzie ludzie wyrabiają sobie opinie na czyjś temat przede wszystkim na podstawie powierzchownych i często fałszywych informacji, kobiety są traktowane stereotypowo powinny być ładne powinny być dekoracją i z lęku przed oceną dają się tresować, potrafią nawet wzajemnie się dyscyplinować, nie widać szans na zmianę, patriarchat ma się dobrze.
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Traktowanie w związku z wyglądem 26.05.23, 15:23
          Czyli chodzi o zadbanie, a nie co dała natura.
          • horpyna4 Re: Traktowanie w związku z wyglądem 26.05.23, 15:44
            I tu jest problem - zależy, co kto rozumie przez zadbanie.

Ja mam szpakowate włosy i nie farbuję ich, bo w takich jest mi najbardziej do twarzy. Ale mam zadbane - dobrze ostrzyżone, zawsze czyste i twarzowo uczesane.

Nie maluję paznokci - mam ładne i nie będę psuć ich wyglądu lakierem, poza tym często wykonuję różne prace przy pomocy rąk. W tym ogrodnicze.

Nie noszę szpilek, bo dbam o nogi i kręgosłup; poza szpilkami istnieją inne fasony obuwia o eleganckim wyglądzie.

I to wszystko wystarczy osobom prymitywnym, żeby zaszufladkować mnie jako zaniedbaną? Przepraszam, ale ich postrzeganie świata jest dla mnie po prostu głupie.
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Traktowanie w związku z wyglądem 27.05.23, 08:41
              Nie wiem, dla mnie to co napisałeś o sobie to właśnie wskazuje na zadbanie.
              • mona.blue Re: Traktowanie w związku z wyglądem 31.05.23, 12:57
                Dla mnie też. Coraz więcej moich koleżanek zaczyna nosić siwe włosy, i faktycznie zadbane wyglądają dobrze.
                Szpilek już też nie lubię, właśnie że względu na kręgosłup, i też stałam się za wygodna z wiekiem na nie. Ale mały obcas czy koturn ew. to może być chociaż najchętniej chodziłabym w obuwiu bez obcasów, najwygodniej:) Ale wcale nie najzdrowiej podobno, mały obcas jest lepszy dla kręgosłupa wg mojej pani ortopedy.
                • horpyna4 Re: Traktowanie w związku z wyglądem 01.06.23, 19:09
                  Pani ortopeda ma rację. Optymalna różnica między podparciem pięty i przedniej części stopy to ok. 3 cm. Oczywiście w przypadku małych stóp może być mniej, bo liczy się kąt ustawienia stopy względem poziomu.
      • horpyna4 Re: Traktowanie w związku z wyglądem 26.05.23, 15:32
        Dowody są - robiono badania jeszcze w ubiegłym stuleciu i wyniki nie budzą wątpliwości. Jak nie wierzysz, to poszukaj w necie.

Poza tym wiele kobiet zetknęło się osobiście z tym problemem. A sprawdzić to jest bardzo łatwo - testerka zachowań pokazuje się np. w urzędzie, czy kawiarni, dwa razy. Raz jako piękność, drugi raz ucharakteryzowana na szarą myszkę. Najlepiej trochę powypychana, żeby być niezgrabna.
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Traktowanie w związku z wyglądem 26.05.23, 15:33
          dowody na
          "traktują w 100% sugerując się wyglądem,"
          ?
          Pokaż.
      • tapatik Re: Traktowanie w związku z wyglądem 26.05.23, 22:49
        asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> taniax napisała:
        >
        > > Dlaczego w Polsce ludzie oceniają się a także w związku
        > > z tym traktują w 100% sugerując się wyglądem,
        >
        > Teza fałszywa, chyba, że masz dowód.

A możesz udowodnić, że ta teza jest fałszywa?
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Traktowanie w związku z wyglądem 27.05.23, 08:42
          Ciężar dowodu spoczywa na pierwszym twierdzącym.
          • afq Re: Traktowanie w związku z wyglądem 27.05.23, 09:08
            tu masz do pobrania opracowanie na ten temat
            a to tylko początki badań

mostwiedzy.pl/pl/publication/download/0/formowanie-wrazen-na-temat-osobowosci-proces-niezbedny-czy-szkodliwy-przeglad-badan-i-implikacje-pra_202201031407350242541.pdf

z wiedzy na ten temat korzysta się w wielu dziedzinach
            właśnie dzieki tej wiedzy projektuje sie np strony internetowe które są na pierwszy rzut oka bardziej wiarygodne niż inne strony
            nie ma co zaprzeczac ze ten efekt istnieje
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Traktowanie w związku z wyglądem 27.05.23, 09:26
              "Istnieje wyraźna potrzeba badań, które odpowiadałyby na wskazywane
              przez badaczy ograniczenia. Przyszłe badania mogłyby się skupić na we-
              ryfikacji, czy efekt zachodzi w prawdziwym życiu z tą samą siłą. Wiele opi-
              sanych w pracy badań bazowało na listach określeń, z czym nie spotykamy
              się na co dzień w realnych kontaktach społecznych. Warto wciąż pracować
              nad udoskonaleniem narzędzi, nad stworzeniem wiarygodnych kwestiona-
              riuszy do badania tworzenia wrażeń o osobowości, które pozwolą precyzyj-
              nie zmierzyć efekty percepcyjne zachodzące podczas tego procesu"

Coś mi nie wygląda na

"traktują w 100% sugerując się wyglądem,"
              • afq Re: Traktowanie w związku z wyglądem 27.05.23, 09:30
                ależ my nie jestesmy identyczni, i badania na pewno nie udowadniają ze w 100% zawsze tak jest i jest tak samo
                co do kwestionowania 100% zgoda

ale czy efekt istnieje? no istnieje
                • afq Re: Traktowanie w związku z wyglądem 27.05.23, 09:32
                  ale każdy ma swoje przekonania
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Traktowanie w związku z wyglądem 27.05.23, 09:33
                  Ależ ja nie zaprzeczam istnienia efektu; zaprzeczyłem tezie 100%.
                  • afq Re: Traktowanie w związku z wyglądem 27.05.23, 09:46
                    byłoby ciekawiej gdyby go nie było

bo ostatecznie ten efekt to nasz ludzki błąd
                    z którego czasem ciężko się wycofać
                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Traktowanie w związku z wyglądem 27.05.23, 09:48
                      Niekoniecznie błąd; czasem wygląd odbija wnętrze. Czasem nie. Błędem jest niepodjęcie próby weryfikacji.
                      • afq Re: Traktowanie w związku z wyglądem 27.05.23, 09:59

> Niekoniecznie błąd; czasem wygląd odbija wnętrze. Czasem nie. Błędem jest niepo
                        > djęcie próby weryfikacji.

budowanie obrazu czyjejś osobowości na podstawie cech zewnętrznych jednak jest błędem
                        bo to tylko czasami jedno znajduje odbicie w drugi, regułą nie jest
                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Traktowanie w związku z wyglądem 27.05.23, 10:12
                          I stąd mowa o weryfikacji "pierwszego wrażenia".
                          • afq Re: Traktowanie w związku z wyglądem 27.05.23, 10:15

> I stąd mowa o weryfikacji "pierwszego wrażenia".

no no, ale w tym już kolejny problem
                            • mona.blue Re: Traktowanie w związku z wyglądem 31.05.23, 13:04
                              afq napisał:

> asdzxcvfsrggxdfsd napisał:
                              >
                              > > I stąd mowa o weryfikacji "pierwszego wrażenia".
                              >
                              > no no, ale w tym już kolejny problem
                              >
                              >
                              Jaki problem? :)

Ostatnio przyglądam się więcej ludziom na ulicy i staram die po prostu obserwować , bez oceny czy osadu. Czasem się da, a czasem nie, jak ktoś się wyjątkowo wyróżnia na korzyść lub niekorzyść:) Zastanawiam sie też, czy jest sens w staraniu się o takie podejście, w końcu oceny narzucają się niemal same i mogą też pomoc q ustosunkowaniu się do danej osoby, nie mówiąc już o tym, że sklasyfikowaniu jej, czy jest dla nas bezpieczny kontakt z nią.
    • zaczarowanyogrod Re: Traktowanie w związku z wyglądem 26.05.23, 15:41
      Nie spotkałam się z tym. A nie dbam o siebie nie wiadomo jak. Nie maluje, nie stroje, normalnie czeszę. Czasem wyglądam jakbym nie była uczesana i nie ubieram się tak jak niby jest modnie.

Nikt mnie z tego powodu źle nie traktował. Nikt nie oceniał mojego wyglądu. Ludzie jak już to oceniają mój charakter. Ale to też nie w urzędach, sklepach, ani innych podobnych. Załatwiam co mam załatwić i tyle.
      Nie wiem może nie chodzę w takie miejsca jak Ty.
    • tapatik Re: Traktowanie w związku z wyglądem 26.05.23, 22:54
      Wyobraź sobie, że jesteś w dżungli i krzaków coś wyłazi. Masz ułamek sekundy aby podjąć decyzję, czy to coś nadaje się do jedzenia, czy chce zjeść ciebie. Jeśli się pomylisz to albo będziesz głodny albo zjedzony. Ten mechanizm nadal działa.
      Jeśli spotykasz nieznajomą osobę, to w ułamku sekundy musisz podjąć decyzję, czy ta osoba tobie zagraża czy nie.
      W związku z tym nauczyliśmy się oceniać ludzi po wyglądzie, a że to nie zawsze działa to już inna historia.
      • afq Re: Traktowanie w związku z wyglądem 27.05.23, 08:34
        hehe
        no dokładnie

sporo w nas zwierzęcego instynktu
        my tylko lubimy mysleć o sobie jak o wyjątkowo mądrych stworzeniach
    • afq Re: Traktowanie w związku z wyglądem 27.05.23, 08:18
      to się nazywa efektem halo, efektem aureoli lub efektem pierwszego wrażenia

pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_aureoli_(psychologia)

duzo mozna o tym znaleźć

mozna to rozkminiać, narzekać że jestesmy ograniczeni
      można też zaakceptować że tak po prostu mamy

być może też tak masz, choć pewnie inne szczegóły niż makijaż czy fryzura "oceniasz"
      • afq Re: Traktowanie w związku z wyglądem 27.05.23, 08:22
        dodam jeszcze że jesli nie ulegasz trendom, nie miescisz sie w jakichs ramach
        prezentujesz jakąś odmienność, no to ceną takiej niepodległości jest czyjas słaba ocena
        moze nawet odrzucenie

i wtedy na scene wchodzi samoocena
        • taniax Re: Traktowanie w związku z wyglądem 27.05.23, 09:53
          Samoocenę to ja mogę mieć dobrą lub adekwatną ale każdy zdrowy psychicznie człowiek potrzebuje akceptacji, to jedna z podstawowych potrzeb człowieka.
          • afq Re: Traktowanie w związku z wyglądem 27.05.23, 11:05
            ci "ułomni" kierujący się pierwszym wrażeniem też? :-)
            • yadaxad Re: Traktowanie w związku z wyglądem 27.05.23, 16:55
              "Czysty" wygląd to jednak coś innego niż to co oceniamy. Na pierwszy rzut oka oceniamy kreacje własną, która coś nam mówi o charakterze człowieka. Zwierzaki, choćby psy, też w pierwszym momencie oceniają fizyczny potencjał, który jest kreacją, choć naturalną i na nią, często fałszywie reagują obronną wrogością i dopiero wchodzenie w przekazywane znaki sprawia, że nabierają postawy odpowiedniej do sytuacji. Sam wygląd nie działa, o ile nie zmusza do natychmiastowego wycofania się, czy ataku jakkolwiek go rozumiemy, tym co pozwala na nawiązanie kontaktu są jednak sygnały wychodzące z kogoś.
              • afq Re: Traktowanie w związku z wyglądem 28.05.23, 07:40
                nie wszystko bywa tą własną kreacją, a rzutuje to bardzo

mam przyjaciela z którym często współpracowałem
                masywny facet, łysy, z brzydką i dużą blizną przez pół czaszki
                troche tatuaży -to juz jego kreacja
                i choc są piekne to w połączeniu z resztą jego, to kiedy staje w drzwiach to pierwsze wrazenie jest takie ze właśnie przyszedł ściągnąć haracz

obaj sie niezle bawilismy kiedy zapraszalem go na spotkanie z klientami
                ich miny, biedni, nie mogli wyjsc bo nie wypadało
                musieli siedziec z kolegą przy jednym stole :-D choć widać było olbrzymią niepewność co do ich dalszych losów
                a potem ta ich metamorfoza
                kiedy kolega zaczynał elokwentnie mówić o drezdenskiej secesji w meblach które w ich apartamencie miałyby się znaleźć
                bo kolega jest wysokiej klasy rzemieślnikiem-artystą-stolarzem-rzeżbiarzem-meblarzem
                a nie gangusem
        • mona.blue Re: Traktowanie w związku z wyglądem 31.05.23, 13:07
          Tylko czy warto tak wyróżniać się z tłumu?
          Skoro cena jest tak wysoka?
    • mona.blue Re: Traktowanie w związku z wyglądem 31.05.23, 12:49
      Myślę, że wygląd ma duże znaczenie przy pierwszym spojrzeniu na daną osobę, czy to na ulicy, czy poznając ją. Potem, jak dla mnie już mniejsza, ważny jest charakter,sposób bycia i traktowania innych. Ale faktycznie, np.w luksusowym sklepie zostaniemy najprawdopodobniej potraktowani "z góry", podobnie też przez snobów czy właśnie takie osoby,vktore prywiazuja nadmierna uwagę do wyglądu.
    • eagle.eagle Re: Traktowanie w związku z wyglądem 01.06.23, 16:34
      Uważam, że to nie o wygląd chodzi tylko o to jak my się czujemy w swojej skórze, w danym ubraniu.

Wystarczy się uśmiechnąć aby świat i ludzie wokół byli przyjaźni. Pewnie że nie 100 % , ale przynajmniej 90 %.

Miałam kiedyś czas że dostawałam bardzo dużo komplementów, zaczęłam wtedy popadać w kompleksy. Czułam że muszę na nie zasłużyć, dodatkowo zadbać o siebie, poprawić się, ubrać się ładnie itp

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka