Dodaj do ulubionych

Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romansu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 23:57
Wyborcza o tym ani slowem. Dziwne nie jest.
www.psychologia.edu.pl/index.php?dz=forum&op=spis&id_watku=102664
Obserwuj wątek
    • Gość: ktosik Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 07:01
      Cóż,też człowiek.
      Już o tym słyszałam (czytałam).E.wypowiadał się o tym w trakcie jakiegoś
      wywiadu.Nie wiem,czy nie w Charakterach.
      Świat schodzi na psy...
      Ale z drugiej strony,przynajmniej będzie rozumiał lepiej swoich pacjentów.Ale
      autorytet stracił.
      To dla ludzi kolejny przykład,by nie ufać tak bezgranicznie tzw.autoryrtetom i
      polegać na własnym rozumie.
      No cóż,nikt nie jest święty,nawet Piotr się zaparł,hehe...
      • Gość: agi Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 10:22
        Bardzo bym chciała aby GW, która wykreowała Wojciecha Eichelbergera raczyła
        poinformować o fakcie jego zawieszenia przez PTP.
        A w ogóle to wszystko jest jednym wielkim skandalem, W.E. został zawieszony 11
        września a informacja o tym została podana we wtorek 4 stycznia...to się nazywa
        solidarność środowiska, tylko niestety tak pojęta solidarność tylko szkodzi...
        do ktosika dobrze się czujesz? będzie lepiej rozumiał swoich klientów ?---to
        wszystko trzeba sprawdzić empirycznie? Gratuluję i proponuję pomyśleć jakież
        zrozumienie dla pedofili musi posiadać Andrzej S.
        A ciekawe czy ktoś wie co się dzieje z Andrzejem S.? Ostatnie info jakie
        pamiętam było o przedłużonym areszcie tymczasowym do 26 grudnia ? Być może za
        chwilę dowiemy się, że koledzy już go wyciągnęli z więzienia i bryka sobie na
        wolności...
        Straszne jest to wszystko...
      • Gość: xy2 Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: .48.242.* / 80.51.176.* 06.01.05, 10:30
        nie ma co porównywac z samsonem.
        pacjentka eichelbergera byla dorosla, to byl jej swiadomy wybor (2 lata coś
        chyba mówi)
        • Gość: agi Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 10:53
          Jaki swiadomy wybor?Czyj swiadomy wybór? Chyba Wojciecha E. bo z całą pewnośćią
          nie tej kobiety. To jedna rzecz a druga to taka, że terapeuta nie sypia z
          klientami i tylko tyle...
          • Gość: xy2 zahipnotyzował ją na 2 lata IP: .48.242.* / 80.51.176.* 06.01.05, 10:54
            • Gość: agi Re: zahipnotyzował ją na 2 lata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 11:04
              czy ja coś pisałam o hipnozie? nie pisałam. Pisałam tylko,ze sypianie z
              klientkami, klientami jest naruszeniem Kodeksu Etycznego i poważnym nadużyciem
              w stosunku do nich. Zgoda klientki niczego tu nie zmienia, a odpowiedzialność
              za zaistniałą sytuację leży po stronie terapeuty.
              • Gość: Hubert kodeks zostal wymyslony. a zycie swoje IP: *.chello.pl 06.01.05, 11:17
                Przepisy kodeksu etycznego sa jasne i konsekwencje jego zlamania, zapewne takze
                Eichelbergerowi. Nie rzucalbym jednak w E. kamieniem. Mysle, ze byl swiadom
                tego, co robi, a skoro byl to zastanawiam sie co dla niego musialo byc w tej
                relacji, ze zaryzykowal reputacje i czlonkostwo w ptp. W koncu E. od lat
                prowadzil psychoterapie i nie podrywal (jak sadze) pacjentek.
                Moze byla to kobieta jego zycia?

Pozdrawiam Hubert
                • Gość: krish Re: kodeks zostal wymyslony. a zycie swoje IP: *.chello.pl 06.01.05, 11:23
                  spotkales kiedys czlowieka w silnym dole albo w depresji?

Ci ludzie podejmuja malo swiadomych wyborow

raczej decyduja za nich okolicznosci

nie gadaj wiec a priori o jej swiadomym wyborze
                  • Gość: xy2 Ty tez pewności nie masz IP: .48.242.* / 80.51.176.* 06.01.05, 11:24
                    • Gość: krish Re: Ty tez pewności nie masz IP: *.chello.pl 06.01.05, 11:32
                      pewnie ze nie mam

nikt nie wie jak bylo naprawde

ale czlowiek udajacy sie do drugiego po pomoc, bo nie radzi sobie z wlasna psychika

ma zawsze oslabiona wole

i jest podatny na manipulacje

i dlatego jest ten przepis

dura lex sed lex

jezeli za zlamanie podstwowej zasady etycznej terapeuty w polsce sie tylko
                      zawiesza w jakis prawach jakiegos towarzystwa

to przepis jest martwy i niepotrzebny i nalezy go zlikwidowac

bo nie ma nic gorszego niz prawo, ktore wszyscy bagatelizuja
                      • Gość: xy2 Re: Ty tez pewności nie masz IP: .48.242.* / 80.51.176.* 06.01.05, 13:39
                        skąd wiesz ze on nią manipulowal
                  • Gość: Hubert Re: kodeks zostal wymyslony. a zycie swoje IP: *.chello.pl 06.01.05, 11:30
                    Skad pewnosc ze pacjentka byla w silnym dole lub w depresji? Skad pewnosc, ze
                    nie byla zdolna do stworzenia dojrzalego zwiazku?
                    Czyzby pacjent byl jakims czlowiekiem nizszej kategorii?
                    Zastanawiam sie nad tym przepisem: moze powstal by psychoterapeuci poczuli sie
                    kims lepszym? Zaklada sie bowiem tu ze psychoterapeuta jest dojrzaly, normalny,
                    zdolny do zwiazkow, a (kazdy!) pacjent na pewno nie.
                    Skad ta pewnosc?

Pozdrawiam Hubert
                    • Gość: krish Re: kodeks zostal wymyslony. a zycie swoje IP: *.chello.pl 06.01.05, 11:36
                      nie pewnosc! tu chodzi o prawo

TO BYL TERAPEUTA

TO BYLA PACJENTKA

koniec kropka. na tej zasadzie jak ktos da Ci w morde na ulicy sad moze zaczac
                      sie zastanawiac czy jest winny, do przeciez jestes wiekszy i ciezszy od niego i
                      nie powinienes sobie na to pozwolic, a w ogole to przeciez swiadomie szedles
                      wieczorem ta ulica
                      • Gość: Hubert Re: kodeks zostal wymyslony. a zycie swoje IP: *.chello.pl 06.01.05, 11:46
                        Nie mam watpliwosci, ze E. jesli zrobil to co zrobil podpada pod paragraf.
                        Jestem tez swiadom jakie role byly i co na to kodeks. Skoro E. byl w ptp to
                        powinien poniesc konsekswencje. Chodzi mi tylko o to, ze niektorzy twierdza ze
                        jak pacjentka, to na pewno zostala zmanipulowana w milosc przez naduzywajacego
                        swej wladzy terapeuty. Tak moze byc bardzo czesto w sytuacji terapeutycznej. I
                        stad tez prawdopodobnie ten przepis.
                        Czy jednak tak tez bylo w tym konkretnym przypadku? Skad ta pewnosc?

Pozdrawiam Hubert
                        • procesor Re: kodeks zostal wymyslony. a zycie swoje 06.01.05, 11:50
                          Nikogo z nas nie było przy tym..

Potencjalnie mozliwa jest równiez sytuacja, że faktycznie do nieczgo nie
                          doszło, pacjentka była zafascynowana swoim "mistrzem", jako osoba z
                          zaburzeniami konfabulowała, opowiedziaął mężowi o romonsie który był jedynie
                          tworem jej wyobraźni - a mąż urazony w swej męskiej dumie rozpetał afere..

MOgło tak byc? Mogło.
                          Ale nie musiało.

Ciewkawe jak było naprawde.
                          • Gość: guciowa Re: kodeks zostal wymyslony. a zycie swoje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 12:25
                            procesor, mylisz sie pisząc:
                            "Potencjalnie mozliwa jest równiez sytuacja, że faktycznie do nieczgo nie
                            doszło, pacjentka była zafascynowana swoim "mistrzem", jako osoba z
                            zaburzeniami konfabulowała, opowiedziaął mężowi o romonsie który był jedynie
                            tworem jej wyobraźni - a mąż urazony w swej męskiej dumie rozpetał afere.."

E sam sie przyznal latem, ze byl romans. tyle ze szedl w zaparte, ze to nie byla
                            pacjentka
                            • procesor Re: kodeks zostal wymyslony. a zycie swoje 06.01.05, 12:39
                              Jak widać zbyt pobieznie przejrzałam artykuł, czasu brak. :)
                              Więcej rozważać nie będę bo i nie znam zainteresowanych i inne obowiązki
                              wzywają..
                        • Gość: krish Re: kodeks zostal wymyslony. a zycie swoje IP: *.chello.pl 06.01.05, 11:51
                          nie ma pewnosci, juz mowilem

ale to nie ma znaczenia

wyjasnilem Ci to na przykladzie seksu z nieletnia
                    • Gość: xy2 świete słowa IP: .48.242.* / 80.51.176.* 06.01.05, 13:40
                • Gość: xy2 podpisuje sie IP: .48.242.* / 80.51.176.* 06.01.05, 11:25
          • Gość: Hubert Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.chello.pl 06.01.05, 11:18
            Skad pewnosc, ze nie byl to swiadomy wybor pacjentki?

Pozdrawiam Hubert
            • Gość: xy2 pewnie był IP: .48.242.* / 80.51.176.* 06.01.05, 11:24
              ale rozżalony mąż zrobił aferę.
              ciekawe co było powodem pchychoterapii tej kobiety. A może mąż
            • Gość: krish Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.chello.pl 06.01.05, 11:44
              hubercie, jezeli przelecisz 15 latke, to zajmie sie toba prokurator

i niewazne ze to byl jej swiadomy wybor

jest dojrzala i ma za soba bogate doswiadczenia seksualne

takie jest prawo

rozumiesz? - i tylko mi nie mow ze 15 latka nie wybiera swiadomie

jedna nie druga tak
              • Gość: gf Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 11:45
                Krish, nikt nie polemizuje (jak sadze) z zasada. Chodzi bardziej o swiadomosc
                wyjatkow.
                • Gość: krish Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.chello.pl 06.01.05, 11:49
                  ale gf, ja nie mowie czy to dobre, czy zle

ale jaka swiadomosc jakich wyjatkow

dlaczego WE ma byc traktowany wyjatkowo

bo jezeli nie jest to znaczy ze mozna sypiac z pacjentkami i juz

to do d u p y z taka zasada
                  • Gość: gf Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 11:59
                    WE ma byc traktowany tak samo jak kazdy. Prawo powinno byc wyegzekwowane, z
                    uwzglednieniem ewentualnych okolicznosci lagodzacych, jak w przypadku kazdego
                    wykroczenia. Mniej wiecej zostalo, a jesli ktos uwaza, ze kara za mala niech
                    wystapi z pozwem cywilnym. W czym rzecz?

Nie zmienia to faktu, ze ja nie zamierzam potepic czlowieka nie znajac
                    okolicznosci sprawy. Mowisz, ze kobieta w depresji jest bezwolna. A terapeuta w
                    depresji? Ja o tej sprawie nie wiem nic, poza tym, ze terapeuta mial romans z
                    pacjentka. Na podstawie 5 slow nie bede wydawac sadow w sprawie takiego kalibru.

Nauczyciela, ktory ma romans z uczennica powinno sie wywalic ze szkoly w
                    obronie zasad. Jednoczenie moze to byc milosc ich zycia, wyjatek od reguly itd.
                    Dla mnie to czywiste.

Podobno zasady sa od tego, by je lamac ;)
                    • Gość: krish Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.chello.pl 06.01.05, 12:07
                      no i tu sie zgadzamy

jezeli wina jest faktem, ponosi sie konsekwencje

mi sie tylko nie podoba tendencja do bagatelizowania, bo moze to Milosc, moze
                      tylko niewinny romasik, moze ona sama chciala

pewna laska z polanskim tez chciala i umiala

a on dosc dlugo nie pokazuje sie w stanach...

ps czy ten nauczyciel moze pracowac w innej szkole?
                      • Gość: gf Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 12:15
                        Nikt nie bagatelizuje, moim zdaniem, casusu WE. Nie rozumiem natomiast tych
                        seansow nienawisci, ktore sie takze i tu (nie w Twoim wykonaniu bron Boze)
                        pojawiaja, poniewaz nic nie wiadomo o okolicznosciach zdarzenia. Nie wiadomo,
                        co babie bylo i co sie z nia stalo w wyniku owego romansu. Zasada
                        nieromansowania z pacjentkami wynika raczej z obawy przed duzym
                        prawdopodobienstwem wykorzystywania niesprawnego w pewnym sensie czlowieka. A
                        nie z tego, ze kazdy romans tego typu czyni krzywde.
                        • Gość: krish Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.chello.pl 06.01.05, 12:17
                          ale dura lex sed lex
                          • Gość: gf Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 12:24
                            widzisz Krish, z zasady i wobec litery oraz ducha prawa to ja nie daje lapowek
                            na przyklad, ale potrafie sobie kilka sytuacji, w ktorych dam i w ktorych
                            niedanie jest wrecz brakiem przyzwoitosci, wyobrazic z latwoscia :)

i tyle :)
                            • Gość: krish Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.chello.pl 06.01.05, 12:27
                              alez ja jestem k u r e w s k o nieuczciwa lajza. mi nie tlumacz takich rzeczy

chodzi o to, ze robiac to podejmujesz ryzyko swiadomie

i jak Cie zlapia ponosisz konsekwencje

i tyle

w przypadku WE wina i konsekwencja lezy wylacznie po jego stronie

i nie ma co rozmydlac tego faktu

twiedzac ze bla, bla, bla i och, och
                              • Gość: gf Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 12:29
                                ale czego on jest Twoim zdaniem winny?
                                • Gość: krish Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.chello.pl 06.01.05, 12:34
                                  tego samego, co twoj nauczyciel...

gf, mnie to wali kto kogo wali

do WE sie nie wybieralem i nie wybieram

ale tu wszedzie chodzi o kase, stawki i takie inne p i e p r z e n i e

rowniez w PTP i rowniez panu WE

nie chcesz to nie wierz

i nie podoba mi sie hipokryzja srodowiska

ktore bagatelizuje to ze wzgledow marketingowych

rzeklem
                                  • Gość: gf Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 12:38
                                    pokaz mi srodowisko zawodowe w Polsce ktore nie jest pelne hipokryzji

po drugie dziwi mnie, ze osadzasz czlowieka na podstawie tak szczatkowej wiedzy
                                    na temat wydarzenia - przeciez nikt nie kwestionuje, raz jeszcze
                                    powtorze, 'litery prawa'
                                    • Gość: krish Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.chello.pl 06.01.05, 12:41
                                      ale gdzie ja osadzilem WE?

napisalem ze jezeli mial romans z pacjentka to zlamal podstawowa zasade etyczna
                                      zawodu

i powinien byc ukarany

mam to w d u p i e czy on jest dobry czy zly

drazni mnie tylko tzw usprawiedliwianie rozwadniajace
                                      • Gość: gf Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 12:50
                                        > ale gdzie ja osadzilem WE?

na przyklad tu
                                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=210&w=19159509&a=19168310
                                        zalozyles z gory, jak bylo
                                        choc nie wiesz

nie wiem, czy to jest podstawowa zasada etyczna zawodu - chyba sa podstawowsze

nie wiem tez, czy zauwazyles, ale swiat (w kazdym razie w kregu naszej
                                        cywilizacji) zmierza od co najmniej 2 wiekow w kierunku coraz wyrazniejszej
                                        akceptacji zjawiska milosci - kiedys rozwody byly niemoralne, jeszcze niedawno
                                        nie wolno bylo kochac czlowieka tej samej plci, wiec moze niech Cie tak nie
                                        drazni, ze ktos nie zaklada z gory, ze znany terapeuta z premedytacja znalazl
                                        ujscie dla swojej chuci...bez wzgledu na to ile to ustaw lamie :)

amen :)
                                        • kvinna Gf, ja mam tylko jedno pytanie 06.01.05, 13:23
                                          Daruj sobie ironię, ile na d nim myślałam (3 sek.):

czy listonoszowi w pracy wolno wziąć sobie pieniądze (powiedzmy, renty,
                                          emerytury), które ma dostarczyć?
                                          • Gość: gf Re: Gf, ja mam tylko jedno pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 13:30
                                            obawiam sie, ze nie widze analogii...

terapeuta wzial czyjes dla siebie?
                                            tak rozumiesz romans?
                                            • kvinna Dziękuję :-) 06.01.05, 13:35
                                              Nie mam więcej pytań :-)
                                              • Gość: sw Re: Dziękuję :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 14:18
                                                no i to dowodzi ze gf nie rozumie o czym pisze
                                                • alfika Re: :))) 07.01.05, 08:00
                                                  to dowodzi w takim razie również, że ziemia jest płaska :))))
                                                  coś by tu z logiki poczytać, tak ociupinkę, ale za to dużo razy, ze
                                                  zrozumieniem tekstu ;)
                                                  • Gość: gf Re: :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 09:40
                                                    alfika napisała:

> to dowodzi w takim razie również, że ziemia jest płaska :))))

zawsze podejrzewalam, ze tak jest ;)))
                                            • roza2004 Re: Gf, ja mam tylko jedno pytanie 08.01.05, 23:31
                                              Jasne ze wzial czyjes dla siebie.Wzial czyjas zone,zdradzajac jednoczesnie
                                              wlasna .A najwazniejsze jest to, za zlamal prawo jakie obowiazuje
                                              psychoterapeute,dopuszczenie sie romansu z pacjentk.Krzywdzil ja ,dajac jej
                                              jakies zludzenia,krzywdzil swoja zone,bedac w zwiazku nieformalnym z druga
                                              kobieta,prowadzac podwojne zycie.A ponadto ten jego buddyzm,dla mnie on juz
                                              jest zdyskwalifikowany.
                                        • Gość: krish Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.chello.pl 06.01.05, 14:59
                                          niczego nie zalozylem

to z tego postu i kontekstu nie wynika

moze zauwazylas uzycie slow a priori w odniesieniu do wypowiedzi huberta

i caly czas powtarzam ze to nie ma znaczenia czy ona zrobila to swiadomie czy nie

PS. Ty tez chyba nie widzialas ludzi w depresji
                                          PS1 moj problem polega na tym, ze nia mam autorytetow

paskudna sprawa

a widzialem juz wielu swietych

i aureole, ktore spadly kiedy brakowalo kasy

i w innych zabawnych okolicznosciach
                                          • Gość: gf Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 15:04
                                            Skad wiesz, ze kobieta miala depresje?

WE w moim odczuciu nie byl swiety i na takiego sie nie kreowal. Byc moze
                                            ostatnio nie sledzilam zbyt uwaznie jego poczynan, ale skoro kilka lat temu, to
                                            w okolicach 'Okien' w TVP, a z tych raczej skromny czlowiek wygladal. Bardziej
                                            mnie wku*wia, jak bogobojni politycy maja kochanki na przyklad - to jest
                                            dopiero chala.
                                            • Gość: krish Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.chello.pl 06.01.05, 15:11
                                              juz pare razy napisalem ze nie wiem czy miala depresje, czy byla cwana suka
                                              polujaca na odszkodowanie

i ze nie o to chodzi, to nie ma znaczenia

ja mowie o czyms innym

PS nie zgrzyta Ci skromny eremita z najwyzsza stawka w polsce?

mi to nie przeszkadza, ale pytam...
                                              • Gość: gf Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 15:19
                                                wiec dlaczego mnie o te depresje pytasz? ;)

przeciez napisalam, ze istnieje mozliwosc naduzycia i manipulacji w sytuacji
                                                romansu tego typu, znaczy zdaje sobie sprawe, ze istnieja pacjenci powiedzmy
                                                bezwolni :) natomiast nic nie wiem na temat sytuacji tej pani...poza tym, ze
                                                maz doniosl, co jak dla mnie swiadczy na niekorzysc wersji ze straszna
                                                krzywda ;)

wlasnie to m a znaczenie, bo tu sie WE o s a d z a

> PS nie zgrzyta Ci skromny eremita z najwyzsza stawka w polsce?

nie
                                                ani nie wiem, co z pieniedzmi robil, ani nie pamietam jego nawolywania -
                                                expresis verbis - do ubostwa

natomiast jak zakonnik nawoluje niekumate babcie do rzucania groszem i z ofiary
                                                maybacha kupuje, to mi zgrzyta
                                                • Gość: krish Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.chello.pl 06.01.05, 15:24
                                                  wolnosc czy bezwolnosc tej pani nie ma nic do rzeczy

jak przeczytalem, zeznala, ze BYLA jego pacjentka

i jezeli PTP po cichu go zawiesilo

to prawdopodobnie tak bylo

i tyle

a czlowiekowi w depresji nawet juz sie nie zdaje ze ma wolna wole

on WIE ze nie

• Gość: gf Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 15:50
                                                    Gość portalu: krish napisał(a):

> wolnosc czy bezwolnosc tej pani nie ma nic do rzeczy
                                                    >
                                                    > jak przeczytalem, zeznala, ze BYLA jego pacjentka

dla mnie ma ogromne
                                                    fundamentalne wrecz

podobnie sad wnika, czy gwalt byl ze szczegolnym okrucienstwem czy nie, a nie
                                                    gada, ze gwalt to gwalt i sie nalezy zawsze tyle samo batow :)

>
                                                    > i jezeli PTP po cichu go zawiesilo
                                                    >
                                                    > to prawdopodobnie tak bylo
                                                    >
                                                    > i tyle

dla mnie PTP ma taka sama wiarygodnosc jak WE :)

>
                                                    >
                                                    >
                                                    > a czlowiekowi w depresji nawet juz sie nie zdaje ze ma wolna wole
                                                    >
                                                    > on WIE ze nie

swietnie, tylko dalej nie wiemy, co tej pani bylo :)
      • sofia8 Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans 17.01.05, 12:01
        Nie pochwalam i nie gustuję w zdradzie.Ale nie rozumiem tej afery.. WE to
        zwykły człowiek, ułomny w swoim człowieczeństwie jak każdy z nas. Czy macie
        pewność, że nigdy nie staniecie w obliczu podobnej próby? Czy na pewno
        wyjdziecie zwycięsko?? Na koniec dodam, że owszem, smutno mi. Ale to smutek nad
        naszymi, moimi ograniczeniami. I porządna nauczka, że życie potrafi być
        trudniejsze niż sobie w główkach myślimy...
    • Gość: Hubert Sprawa jest delikatna IP: *.chello.pl 06.01.05, 11:35
      a zycie elastyczne i uwazam ze my sobie tu gadu gadu, mozemy caly temat
      przegadac, ale i tak nie jestesmy Eichelbergerem i nie wiemy co nim kierowalo
      (i jego kochanka).
      A takze jak dokladnie wygladala cala ta sytuacja.

Pozdrawiam Hubert
    • Gość: robert Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 12:04
      To co zrobił to ostatnie sku..syństwo. Świadome naśmiewanie się z ludzi,
      którzy obdarzają zaufaniem psychologów. Nieważne czy dziewczyna tego chciała
      czy nie (nie musiał myśleć fiutem, podobno panuje nad emocjami). Wielu ludzi z
      poważnymi problemami straciło już do końca zaufanie do psychologów. Nie chce
      niczego insynuować, ale jeżeli był tak dobrym kolegą pedofila Andrzeja S. to
      doskonale zdawał sobie sprawę z jego pedofilstwa (podobno jest inteligentny).
      Jeden wart drugiego.
    • blue_as_can_be Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans 06.01.05, 12:17
      czy nigdy nie prowadziliscie samochodu po pijaku? (bo ja tak)
      czy nigdy nie daliscie lapowki? (bo ja owszem)
      czy nigdy nie posiadaliscie nielegalnych substancji zmieniajacych swiadomosc?
      (bo mnie sie zdarza)

nikt z moich znajomych nie nazwal by mnie zabojca pieszych, osoba skorumpowana,
      ani narkomanka. ale pomyslcie - gdybym miala pecha z ktorakolwiek z tych
      rzeczy, moglabym siedziec w wiezieniu.

mnie ciekawi, jak to sie stalo, ze niewinny grzeszek z przeszlosci ujrzal nagle
      teraz swiatlo dzienne. jak ONI sie dowiedzieli? (znaczy wiem, ze od meza
      pacjentki, ale skad on wie?)
      • Gość: gf Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 12:20
        > czy nigdy nie posiadaliscie nielegalnych substancji zmieniajacych swiadomosc?

ale ja sie nie zaciagalam!

;)
        • Gość: krish Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.chello.pl 06.01.05, 12:24
          jako i bill clinton

to jest wlasnie przyklad tego jak z niedozwolonego zrobic dozwolone

a w ogole to

oral is moral
          • Gość: gf Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 12:27
            wiesz Krish...jest jeszcze prawo, ktore z mojego punktu widzenia jest
            niemoralne i ani mi sie sni go przestrzegac...ufam, ze Ty tez niemoralnego nie
            przezstrzezesz :)
      • Gość: krish Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.chello.pl 06.01.05, 12:22
        troche mieszasz

nie potracilas nikogo
        posiadalas i bralas sama

jezeli bys potracila i uciekla

albo sprzedawala innym

to wchodzimy w obszar oddzialuwania Twojego z innymi

i dopiero tu zaczyna sie zabawa
        • blue_as_can_be Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans 06.01.05, 12:32
          no tak, ale tu padlo wiele slow na ten temat, ze wprawdzie nikt nie wie, czy
          pacjentka zostala zmanipulowana, czy tak z wlasnej woli, ale ze PRAWO, i ze
          dura lex sed lex.

w glebi swojej anarchistycznej poniekad duszy czuje sie lekko wstrzasnieta.
          generalnie nalezy traktowac moj post jako glos solidarnosci z opiniami Huberta
          ("prawo prawem, a zycie - zyciem").

W.E. nie zarobil jak dotad na opinie faceta wykorzystujacego seksualnie
          pacjentki. i nie sadze, zeby ni z tego ni z owego zaczal to robic. dlatego
          wierze, ze jej nie skrzywdzil i jestem sklonna traktowac ten incydent w
          kategoriach nieszkodliwego wykroczenia a nie zbrodni.
          • Gość: krish Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.chello.pl 06.01.05, 12:36
            samson do pewnego czasu tez nie zarobil na opinie pedofila

ani pijaka

choc nie wierze ze srodowisko nie wiedzialo o jednym ani drugim
      • Gość: robert Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 12:30
        Niewinny grzeszek to w twoim przypadku, ale jeżeli któreś z wykroczeń, które
        wymieniłaś popełniłby gliniarz, z miejsca by go wywalili (wiem teoretyzuję, ale
        załóżmy, że żyjemy w cywilizowanym kraju). I wcale nie byłoby mi go żal, bo na
        ogół gliny nadymają się zwykle (podobnie jak Wojciech E.) tak jakby byli
        ostatnią ostoją moralności.
      • Gość: ............... E wylansowal fałszywego mistrza zen i ukrywał praw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 12:38
        budda.medytacja.net/a/Purba/Trudne%20tematy/
        E wylansowal w Polsce fałszywego mistrza zen i ukrywał prawde o tym. ludzie
        wysyłali do polski listy otwarte, ze samozwanczy mistrz zen Phip kapleau to
        oszust i sekciarz, niebezpieczny fanatyk, ale E te listy pochował, nikomu nie
        pokazał, choc to były lity otwarte do grupy buddysjkiej.

historie mówią, kim jest naprawde. smutne. Pragnącym władzy i siły, i
        skrywającym to pod przebraniem duchowosci czlowieczkiem.

a tu tez kawalek trzezwego spojrzenia
        kobieta.gazeta.pl/wysokie_obcasy/1,53665,2050722.h

a tu fragment postu z innego forum od kogos kto byl swiadkiem ciekawego wydarzenia

Re: Ciąg dalszy afery - Eichelberger zawieszony
        ~sceptyk
        2005-01-05 23:05:33

Moglbym.
        Bylem np.swiadkiem kiedy klocil sie z kolegami o podzial pieniedzy uzywajac
        wobec jednego z nich,niewatpliwie nizszego statusem od niego, argumentu:"To po
        cos tu,ku..,przyjezdzal" a w pare minut pozniej prowadzil juz grupe i opowiadal
        o jasnosci umusly Siakamuniego i o byciu tu i teraz,jakkolwiek owa drastyczna
        scena nie znalazla zadnego odzewu w jego zachowaniu.
        W innej sytuacji bylem swiadkiem jak po jednym z jego terapeutyczno-buddyjskich
        kazan jedna z uczestniczek powiedziala,ze odniosla wrazenie,ze e. nie ma zadnego
        szacunku dla ludzi i ze sie wynosi.Powiedziala to wprost i
        odwaznie.(Niewatpliwie mozna bylo ze sposobu i tonu wypowiedzi odczuc,ze e. wie
        lepiej i rozszyfrowal tajemnice egzystencji ale jesli sluchacze beda sie starac
        to rabka tajemnicy moze uchylic,co prawda za pieniadze ale jednak).E.obrocil sie
        w jej strone i kategorycznie oswiadczyl:"ABSOLUTNIE SIE MYLISZ".
        Po czym przeszedl do nastepnych punktow porzadku ,pozostawiajac te osobe
        oniemiala na wiele dni-nie wziele ona zadnego czynnego udzialu w proponowanych
        zajeciach.
        Mozna tez pomyslec o osobie ktora broni praw i godnosci kobiet i zdradza wlasna
        zone ,matke jego dzieci.Slyszlem tez,ze podczas programu telewizyjnego matka
        opowiadala o samobojstwie syna a e.lezal na wizji rozlozony na lezance.
        Prowadzi mnie to do zatanowinia sie nad fenomenem e.Wiem,ze moje doswiadczenie
        mowi mi,ze pociagaly mnie jego obietnice -wprost i nie wprost-dopomozenia w
        bolu,ktory przezywalem.Bylem wiec bardzo podatny na taki lep.Niewiele zostlo
        przez e. dostarczone.
        E okreslil sie kiedys jako sprzedajacy wode nad rzeka.Mialem wrazenie,ze chcial
        aby znaczylo to,ze oferuje cos co jest dostepne dla wszystkich.Jednakze w
        rzeczywisosci okreslenie takie i jemu podobne jak np sprzedawac lodowki
        eskimosom albo piach beduinom ma Saharze odnosi sie do na wpol legalnych
        praktych sprytnych sprzedawcow i w konsekwencji oznacza oszustwo.
        A jak pamietam z Bibli,Pan wypedzil kupczacych ze swiatyni i mysle,ze e. do
        zadnej swiatyni nigdy nie wstapi w swoim sercu.Niezaleznie ile o tym opowiada i
        jak to sprzedaje.

• Gość: gf ekstra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 12:40
          'bo jedna pani powiedziala'

zalosni jestescie...
          • Gość: ........ Re: ekstra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 12:50
            moze zanim nazwiesz kogos zalosnym zajrzysz pod link?

są tam dokumenty z japoni od mistrzow zen, oswiadczenie polskiej misji
            buddysjskiej. sprawa jest jasna: wylansowany przez Eichelbergera nauczyciel byl
            samozwanczym mistrzem, E o tym wiedzial i ukrywal to przed ludzmi. czemu? w
            koncu mial powod, byl szefen shangi.
            • Gość: ................ Re: ekstra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 12:53
              • Gość: gf Re: ekstra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 12:58
                Kto to jest Dobrowolski i jaka jest waga (nie mam sily brnac przez recenzje
                ksiazek, ktore mnie nie interesuja, wybacz) recenzji na znanych nawet lamach?

i co to ma - po pierwsze - do rzeczonego romansu?
            • Gość: Kinga K. Re: ekstra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 15:27
              Przeczytałam list otwarty. Tak się kończy brak rozsądku i wiara w zabobony.
              Niestety, autor jest po części sam sobie winien: żeby dorosły człowiek wierzył
              w takie brednie i dał się wciągnąć w jakieś mętne ideologie, to jest po prostu
              nie do pojęcia.
              Też się swego czasu fascynowałam takimi rzeczami, ale to jest dobre dla
              naiwnych licealistów, no może studentów. Cały ten list to jakaś absurdalna
              polemika z głupotami za pomocą takich samych głupot. Mistrz Zen! Buchachacha!
    • Gość: lekshey ufff,ulzyło nam:-)? IP: 62.233.201.* 06.01.05, 12:26
      uff,
      no wreszcie ostatni autorytet moralny legł gruzach.
      jak widać ulżyło wszystkim :-)
      i można już spokojnie dalej wieść zycie pelne
      pomieszania,narcyzmu,agresji,obojętności,podłości,marności,cynizmu,pustoty
      bez zadnej nadziei na zmianę
      aż do smierci.
      pozdrawiam
      OM MANI PADME HUNG HRI
      • Gość: Hubert Albo wrecz przeciwnie IP: *.chello.pl 06.01.05, 12:27
      • malvvina :-( 06.01.05, 12:31
        amerykanska histeria
        a maz za forsa leci ot co

dlaczego nie wierzyc W.E. gdy mowi ze ta osoba nie byla jego pacjentka ?
        • blue_as_can_be Re: :-( 06.01.05, 12:34
          no wlasnie. wszyscy zapomnieli o tej niewyjasnionej kwestii...
        • Gość: robert Re: :-( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 12:37
          Wierzysz mu, że nie wiedział, co Andrzej S. robi z dziećmi?
          • malvvina Re: :-( 06.01.05, 12:41
            a ty wiesz co sasiad twoj z wlasnymi dziecmi robi ????
            • Gość: robert Re: :-( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 12:44
              :)))))))))))))))
              WE jest moim sąsiadem.
              • alfika Re: no, ok :) 06.01.05, 14:23
                to po ustaleniu faktów możesz to juz z siebie wyrzucić i opowiedzieć, co on
                robił z tą panią i co ty robisz z tym, co wiesz
                jak rany

zabłyśnij raz jeszcze
                • Gość: robert Re: no, ok :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 14:44
                  Nie mam nic do wyrzucenia, po prostu uśmiałem się z przypadku. A gdzie
                  błysnąłem?
                  • alfika Re: no, ok :) 07.01.05, 08:04
                    oto com wyczytała, a co mi na zabłysk wyjrzało - acz mogie się mylić:

To co zrobił to ostatnie sku..syństwo. Świadome naśmiewanie się z ludzi,
                    którzy obdarzają zaufaniem psychologów. Nieważne czy dziewczyna tego chciała
                    czy nie (nie musiał myśleć fiutem, podobno panuje nad emocjami). Wielu ludzi z
                    poważnymi problemami straciło już do końca zaufanie do psychologów. Nie chce
                    niczego insynuować, ale jeżeli był tak dobrym kolegą pedofila Andrzeja S. to
                    doskonale zdawał sobie sprawę z jego pedofilstwa (podobno jest inteligentny).
                    Jeden wart drugiego.

przemyślałabym to raz jeszcze
                    bo bzura
                    i tyle
                    • Gość: robert Re: no, ok :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 08:58
                      Ładnie tak się naśmiewać z mniej uzdolnionego kolegi? Dziewczyno ja Ci nie
                      żałuję, kupę panienek chodziło do niego z drżeniem w sercu, wybzyka czy nie
                      wybzyka. Nie dziwię mu się bo sam bym używał. Przeszkadza mi tylko hipokryzja.
                      Napisz który Ci się bardziej podoba Andrzej czy Wojtek.
                      • Gość: gf Re: no, ok :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 10:21
                        > kupę panienek chodziło do niego z drżeniem w sercu, wybzyka czy nie
                        > wybzyka.

a skad Ty masz takie informacje?
      • Gość: robert Re: ufff,ulzyło nam:-)? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 12:34
        Owszem dla wielu ludzi z problemami był autorytetem. Cieszy Cię to, że upadł?
        • Gość: trąbalińsky wyznanie osobiste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 12:45
          dla mnie był autorytetem. kiedys. i ogarnia mnie qwr...
          ale ciesze sie, ze juz nie mam tych klapek na oczach. widzialem jego treningi
          antystresowe i zachowanie w grupie buddyskiej.
          mozna nazwac to charyzmą.
          mozna to tez nazwac uwodzeniem.
          duzo mi daly jego ksiażki, ale dzis wiem, ze sie fałszywie zlapalem na lep.
          normalny czlowiek i tyle. mozna by go zostawic w spokoju.
          tylko jest jedne problem: on sie sam kreuje w mediach na boga niemal. czyli tak
          naprawde uwodzi ludzi.

porównajcie jego felietony psychologiczne z felietonami np. anny dodziuk.
          miedzy przekazywaniem wiedzy psych a kreacją siebie jest spora roznica, choc do
          kreacji siebie mozna wykorzystac wiedze psychologiczną.

moze sie wreszcie pan wojtek przejrzy w zwierciadle.
          • Gość: gf Re: wyznanie osobiste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 12:55
            > tylko jest jedne problem: on sie sam kreuje w mediach na boga niemal.

obawiam sie, ze czytalam i ogladalam w tych mediach sporo i jakos mnie nie
            uwiodl...co wiecej, nie zauwazylam sladu 'nadymania sie'

interesujace :)

napiszcie jeszcze, ze na studiach ktos mu kawalek pracy magisterskiej napisal i
            ze kiedys oplul sasiadke ;)
            • Gość: robert Re: wyznanie osobiste IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 13:04
              Owszem czytałaś, tyle że facet jest inteligentny i tego nie dostrzegłaś.
              • Gość: gf Re: wyznanie osobiste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 13:09
                Za to Ty wybitny intelektualisto Paulu Johnsonie przejrzales tego
                hochsztaplera!

O Boze, logika Twojego wywodu spadla mnie z zydla :D
                • Gość: robert Re: wyznanie osobiste IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 13:15
                  Nie martw się, Tobie też opadną łuski z powiek.
                  To miłe, że z zydla a nie z kanapki psychoterapetycznej:]
                  • Gość: gf Re: wyznanie osobiste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 13:17
                    Mnie trudno uwiesc. Moze dlatego nie mam Twoich problemow.
                    • Gość: robert Re: wyznanie osobiste IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 13:39
                      Wiem, jestem facetem, więc nie mam szans u Ciebie i to chyba jest problem,
                      jeśli już mówimy o cudzych problemach.
                      • Gość: gf Re: wyznanie osobiste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 13:45
                        Nie chce byc brutalna, ale nade wszystko cenie inteligencje w mezczyznach.

No to chyba end of topic.
                        • Gość: robert Re: wyznanie osobiste IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 13:51
                          To odwrotnie niż ja u kobiet. (zbyt inteligentne są upierdliwe)
                          Nie dogadamy się.
                          • malvvina Re: wyznanie osobiste 06.01.05, 13:54

:-)))) nie nie to nie tak - inteligentne (zbyt lub nie) sa po
                            prostu ...inteligentne :-)))
                            uuuf no i problem :-)))

> To odwrotnie niż ja u kobiet. (zbyt inteligentne są upierdliwe)
                            > Nie dogadamy się.
            • Gość: trąbalińsky Re: wyznanie osobiste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 13:12
              a widzialas go moze na treningach psych?
              bo ja tak. i od razu polowa sali wpatrzona jak w obrazek (glownie panie, ale nie
              tylko)
              w grupie buddysjkej bylo podobnie.

czy facet który w zwierciadle wyjasnia czym jest Bóg, nie danyma sie? Nie mowimy
              przeiez o bazarowym nadymaniu.
              • Gość: gf Re: wyznanie osobiste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 13:16
                Pytam tylko o media, bo tylko takie nasze doswiadczenia z WE mozemy porownac. A
                Ty wyraznie skrytykowales, ku mojemu zdziwieniu, jego obecnosc tam. Nie, facet,
                ktory w mediach opowiada, czym jest wg niego Bog, nie nadyma sie automatycznie.
                Pierwsze slysze, zeby na tym polegalo sie nadymanie.

• Gość: agi Romans to jedno.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 12:54
          ale najgorsze są te wynurzenia Eichelbergera na temat etyki, polecam lipcowy
          artykuł z GW i to zaprzeczanie ona nie była moją pacjentką tylko
          stażystką....Szczyt hipokryzji...I jak widac koledzy i koleżanki nie do końca
          podzielali opinię W.E.
          • malvvina Re: Romans to jedno.... 06.01.05, 13:13
            a gdzie ty tu hipokryzje widzisz ????
            co do szczytow to ogarnietym histeria polecam inne, przyjemniejsze ...

> ale najgorsze są te wynurzenia Eichelbergera na temat etyki, polecam lipcowy
            > artykuł z GW i to zaprzeczanie ona nie była moją pacjentką tylko
            > stażystką....Szczyt hipokryzji...
    • Gość: robert Re: co za ludzie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 12:50
      patrz post Trąbalinsky
      • Gość: gf pytam Ciebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 12:52
        bo to Ty postawiles taki zarzut - prosze wiec o przyklady
        • Gość: robert Re: pytam Ciebie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 13:01
          Chciałem Ci odpowiedzieć, ale Trąbalinsky mnie ubiegł. Po co mam się powtarzać.
          Ale proszę mogę dodać: WE świadomie kreował się na guru, korzystając z
          wszelkich możliwych okazji w mediach, pokazując się np. z takimi mętami jak
          nasza polska matka Teresa. Jeśli ktoś poucza innych jak mają żyć a samemu ma to
          w dupie to jest to właśnie nadymanie się.
          • Gość: gf Re: pytam Ciebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 13:12
            pokazując się np. z takimi mętami jak
            > nasza polska matka Teresa.

ikskjuzmi?

Jeśli ktoś poucza innych jak mają żyć a samemu ma to
            >
            > w dupie to jest to właśnie nadymanie się.

masz jakies problem? uwazasz, ze kazdy, kto opowiada publicznie o drodze, ktora
            go pociaga jednoczesnie zmusza Cie do czegos i jednoczesnie czujesz sie
            sprowokowany do sledzenia, czy sie nie potknal nigdy?

kwalifikujesz sie chyba na terapie, robert...
            • Gość: robert Re: pytam Ciebie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 13:35
              No dobra przyznam się bez bicia. Nie lubię psychologów i nie przeczytałem nic
              co napisał, ale nasłuchałem się (szczególnie od piejących z zachwytu panienek)
              trochę o nim. W telewizji go widziałem 2 razy i 2 razy się zdziwiłem. Raz na
              jakimś obozie z Kwachową, a 2 raz jak bronił Samsona (oczy wyszły mi na
              policzki, nie ma takiej możliwości, żeby facet, który żyje z obserwacji innych
              ludzi nie wiedział co robi jego dobry znajomy)
              O panience dowiedziałem się z tego wątku i jeszcze raz przekonałem się, że
              mieszkam w Azji.
              Ja tam nikogo na terapię nie wysyłam..
              • Gość: gf Re: pytam Ciebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 13:49
                Nie chce byc niemila, ale chyba jestes strasznie mlody i preferujesz sport nad
                takie na przyklad wytracanie czasu z ksiazkami. Czuje niemoc, kiedy ktos osadza
                ludzi na podstawie ich pokazania sie publicznie z zona takiego czy innego
                polityka.

No to z Bogiem, bo nie mam do Ciebie sily :)
                • Gość: robert Re: pytam Ciebie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 13:58
                  Nie osądzam, nimile mnie to tylko uderzyło. Osądzam na podstawie sprawy
                  Samsona. Nóż mi się w kieszeni otwiera jak facet dla wygody i kasy toleruje jak
                  pedofil gwałci dzieci.
                  Do Boga proszę mnie nie odsyłać bo mi nie po drodze.
          • malvvina Re: pytam Ciebie 06.01.05, 13:18
            pouczanie (i karcenie) to domeny rodzicielskie. WE nie poucza ( a po cholere mu
            to ?! ) lecz pomaga za odplata tym ktorzy sie odwoluja do jego zawodowych
            kompetencji (no bo psy to zawod, nie wiem czy wiecie...a gapienie sie w niego
            jak ciele w malowane wrota to sprawa pacjentek :-)
            • Gość: alla Re: pytam Ciebie IP: *.dip.t-dialin.net 06.01.05, 13:25
              dokladnie on wykonuje zawod,
              a pacjetka moze zapomniec ,
              po co do niego przyszla,
              holewwcia,jak bym wiedziala
              ze to taki interesujacy Gosciu sama poddalabym
              sie psychoanalizie,
              pewnie pochwalila go przed mezem,
              a ten odszukal ludzi ,dla ktorych byl
              niedoscigniona konkurencja,
              I dobrali mu sie do t...ka.
              A zazdrosc ludzka jest okropna,
              pozdrowionka
    • fleuret Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans 06.01.05, 13:41
      zwykła kłótnia miedzy buddystami
      kotłowali sie juz od jakiegoś czasu
      fleur
      • kvinna Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! :-) 06.01.05, 13:46
        Kotłujący się buddyści :-)

Kapleau fałszywy mistrz?
        To by mnie zmartwiło, bo cenię jego prace.

Cholera.
        • Gość: h Re: Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 13:59
          no, skrzywdzony małżonek ujawnil prasie swoje nazwisko. to jeden z pionierów
          buddyzmu
          • finskie_tango problem nie do końca leży w romansie 06.01.05, 14:59
            Ja przynajmniej nie zamierzam nikogo potepiać za romanse, wiadomo, są
            najpiękniejsze. Chodzi raczej o to, żebyby ten tzw. autorytet moralny (aż zeby
            bolą od tego określenia) miał odrobinę przyzwoitości i przyznał, że brzydko
            postąpił, brzydko w myśl zasad, do przestrzegania ktorych, był zobligowany
            zawodowo. A on, zdaje się, nie widzi tu żadnego nadużycia ze swojej strony.
            • Gość: krish Re: problem nie do końca leży w romansie IP: *.chello.pl 06.01.05, 15:13
              i wlasnie o to chodzi

no moze jeszcze o kase
              • finskie_tango Re: problem nie do końca leży w romansie 06.01.05, 15:17
                Moze i o kasę też, ale to już mniejsze piwo, kasa w tle.
                • kvinna bingo! 06.01.05, 15:26
                  Wyłącznie o złamanie zasad.
                  • finskie_tango chodzi o przyznanie się 06.01.05, 15:31
                    do tego, że złamało się pewne zasady, słuszne zresztą w tym zawodzie.
                    • kvinna I o "zejście z duchowych chmurek" 06.01.05, 15:35
                      Ale się zgadzamy, to aż dziwne ;-)

Napisano, że nie straci klienteli, ale - to przypuszczenia - chyba zmienił
                      profil działalności - Istytut "Odstresowujący" (właściwej nazwy nie pamiętam).
                      Działalność skądinąd b.potrzebna i słuszna, ale już parapsychologiczna, że tak
                      się wyrażę.
                    • Gość: gf interesowaloby mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 15:52
                      co daje Wam te nieskazona cieniem watpliwosci pewnosc, ze pani owa byla jego
                      pacjentka?
                      • Gość: aa Re: interesowaloby mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 16:00
                        na calym cywilozowanym swiecie sypianie psychoterapeutow z p[acjentaki jest
                        zabronione, takze w polsce. skoro pytasz, nie wiesz o czym mowisz
                        • Gość: gf nie rozumiesz prostego pytania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 16:07
                          nie pytam dlaczego sypianie z x jest zabronione oraz gdzie tylko skad brak
                          watpliwosci kim x jest, skoro oskarzony podwaza status x?

wiesz, co to sad na calym cywilizowanym swiecie, madralo?
    • Gość: ... kto chce przeczytać wyrok sądu koleżeńskiego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 15:37
      www.psychologia.edu.pl/index.php?dz=forum&op=spis&id_watku=102664
      Warszawa ,11 wrzesnia 2004 r .

ORZECZENIE

w sprawie : skargi Pana XXXXXXXX XXXXXXX z dnia 13 listopada
      przeciwko Kol.Wojciechowi Eichelbergerowi o naruszenie postanowien
      Kodeksu Etyczno-Zawodowego Psychologa

Na podstawie art. 41 ust. 1 Statutu Polskiego Towarzystwa Psychologicznego oraz
      § 2 lit. "b" i "c" i § 4 lit. "a"
      Regulaminu Sadu Kolezenskiego PTP SAD KOLEZENSKI I INSTANCJI POLSKIEGO
      TOWARZSTWA PSYCHOLOGICZNEGO w skladzie:

Jolanta Zawora ------
      • Gość: gf mersiboku :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 15:56
        wiedzialam, ze z niego zaden kat a z niej zadna ofiara hihi
    • Gość: tete Eichelberger i astrolodzy, mały szok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 15:46
      www.gwiazdy.com.pl/36_00/10.htm
    • Gość: ~fan list Instytutu Terapi Gestalt IP: *.puchaczy.waw.pl / *.puchaczy.waw.pl 06.01.05, 15:50
      www.budda.pl/a/Purba/Trudne%20tematy/%28h1%29%20List%20Instytutu%20Terapii%20Gestalt%20w%20sprawie%20wypowiedzi%20W.%20Eichelbergera%20dla%20Gazety%20Wyborczej.html
      • kvinna odsądzanie od czci i wiary W.E. 06.01.05, 15:54
        O, cholera...jak dla mnie, to wystarczy :-)

Macie coś jeszcze?

Hm, mój analityk mówił, że Lacan hm także "utrzymywał stosunki płciowe" z
        pacjentkami (!).
        • Gość: aa Re: odsądzanie od czci i wiary W.E. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 15:58
          Utrzymywal je takze Perls, ale czasy sie zmienily
          • kvinna Z badań wynika, że 06.01.05, 16:08
            około 1% terapeutów pieprzy się, mówiąc kolokwialnie, z pacjentami. Tyle się w
            każdym razie przyznaje.

Cóż...
            • qw5 Re: Z badań wynika, że 06.01.05, 17:01
              Mnie uczono Kvinna, że zanim rzucisz w kogoś kamieniem, musisz sama być bez
              winy, jesteś ?
              Secundo, człowiek to nie cyfra w statystyce, nawiasem mówiąc błąd wynosi 3% i
              zapewniam Cię, może być więcej tych "nieczystych" psychologów niż wynosi próg
              wyborczy w polsce.
              Tertio, owszem ma specyficzny zawód i jest specyficzną osobą, wyjątkowo
              predysponowaną do niego. (Już prof Tischner mawiał, że niekoniecznie drogowskaz
              musi chodzić do miasta.) Różni się od większości innych, że jest cholernie
              mądrym facetem. Popełnił błąd, karę poniósł\poniesie. I tyle. W dalszym ciągu
              posłalabym do niego najbliższe osoby, gdybym tylko miała taką potrzebę i
              możliwości.
              Pozdrawiam wszystkie anioły.
              • ziemiomorze Re: Z badań wynika, że 06.01.05, 17:11
                qw5 napisała:
                > musi chodzić do miasta.) Różni się od większości innych, że jest cholernie
                > mądrym facetem. Popełnił błąd, karę poniósł\poniesie. I tyle. W dalszym ciągu
                > posłalabym do niego najbliższe osoby, gdybym tylko miała taką potrzebę i
                > możliwości.

Tu natomiast problem polega na tym, ze chociaz srodowisko uznalo go winnym, on
                sam sie do winy nie poczuwa.
              • kvinna Droga qw5, 07.01.05, 13:25
                nie łamię kardynalnych zasad w miejscu, w którym pracuję.

Dla mnie to oczywiste, że tych "nieczystych" może być i 10% - dlasze wnisoski z
                tych badań były następujące: "Tyle się przyznało".

Jestem daleka od traktowania ludzi jako cyferek czy też zmiennej - i to mnie
                razi w obecnej psychologii (eksperymentalna, matematyczna do bólu).

Wojciech Eichelberger mądry? Mnie imponował swoją duchowością. Przenikliwością.
                Teraz...będę paniętać, że napisał parę świetnych książek (mniej cenię jego
                udzielanie się w prasie).

Dlaczego n i g d y bym do niego nie poszła? (o tym pisałam już kiedyś)
                Bo uważam za nieetyczne branie za sesję ponad 150 złotych.

Od dawna mam świadomość, że mam w sobie Jasność i Cień.
                Zatem...do kogo było to o aniołach?
                • qw5 Kvinna, 07.01.05, 16:11
                  o tego anioła, to Cię nie podejrzewam :)
                  Natomiast co do innych spraw.
                  Każdy człowiek, a zwłaszcza ci interesujący mają co najmniej kilka wymiarów.
                  Ciebie pociągała "duchowość" W.E. Mnie akurat niekoniecznie, znam parę innych
                  autorytetow duchowych i akurat nie są to psychologowie. Natomiast jako
                  psycholog owszem. I to nie przypadek, że właśnie on występuje w mediach, że to
                  jego książki są wydawane i kupowane, że bierze 150 zł za sesję. Skoro ludzie
                  tyle mu płacą, to znaczy, że tyle jest wart. Przynajmniej dla nich.
                  A co do moralności. Jest to kwestia bardzo indywidualna. Zwróć uwagę prywatnie
                  praktykujący lekarze również mają przeróżne stawki za poradę, i co tu dużo
                  mówić, najlepsi są najdrożsi. 150 zł - tyle trzeba zapłacić za wizytę u dobrego
                  lekarza - specjalisty.
                  Natomiast.
                  Owszem spotkałam się z sytuacją, kiedy osoba bardzo ciepła mądra posiadająca
                  doskonałe kwalifikacje do poradnictwa, na pytanie, dlaczego nie otworzy
                  prywatnej praktyki, odpowiedziała, że nie potrafiłaby brać pieniędzy za
                  pomaganie ludziom. Więc pracuje naukowo za znacznie mniejsze pieniądze. Jednak
                  uznaję jej przypadek za wyjątkowy, albo co najmniej rzadki. No tak jest i tyle.

Jeżeli dziwisz się tej sytuacji, jeżeli ona Cię zniesmacza (chociaz sprawa WE
                  jest stara, i nagle ktoś ją uczynił sensacją) to znaczy, że może niepotrzebnie
                  albo fałszywie wyidealizowałaś sobie faceta.
                  Wg mnie jest to jego osobista sprawa i nie umniejsza jego wartości jako
                  psychologa. Tyle.
                  • kvinna Re: Kvinna, 07.01.05, 16:21
                    > Każdy człowiek, a zwłaszcza ci interesujący mają co najmniej kilka wymiarów.

Truizm. "Nie jesteśmy monolitami" (moje :P)

> Ciebie pociągała "duchowość" W.E. Mnie akurat niekoniecznie, znam parę innych
                    > autorytetow duchowych i akurat nie są to psychologowie. Natomiast jako
                    > psycholog owszem.

WE w dużym stopniu posiłkował się Gestalt, które mnie osobiście nie pociaga,
                    zatem pozwól mi pozostać przy własnym zdaniu, interesował mnie jego wymiar
                    duchowy.

I to nie przypadek, że właśnie on występuje w mediach, że to
                    > jego książki są wydawane i kupowane, że bierze 150 zł za sesję. Skoro ludzie
                    > tyle mu płacą, to znaczy, że tyle jest wart. Przynajmniej dla nich.
                    > A co do moralności. Jest to kwestia bardzo indywidualna. Zwróć uwagę
                    prywatnie
                    > praktykujący lekarze również mają przeróżne stawki za poradę, i co tu dużo
                    > mówić, najlepsi są najdrożsi. 150 zł - tyle trzeba zapłacić za wizytę u
                    dobrego
                    >
                    > lekarza - specjalisty.

???

Kontrowersyjne. Wśród biorących 150 zeta masę konowałów. Ja jestem akurat dość
                    dociekliwą pacjentką ;-)

> Natomiast.
                    > Owszem spotkałam się z sytuacją, kiedy osoba bardzo ciepła mądra posiadająca
                    > doskonałe kwalifikacje do poradnictwa, na pytanie, dlaczego nie otworzy
                    > prywatnej praktyki, odpowiedziała, że nie potrafiłaby brać pieniędzy za
                    > pomaganie ludziom. Więc pracuje naukowo za znacznie mniejsze pieniądze.
                    Jednak
                    > uznaję jej przypadek za wyjątkowy, albo co najmniej rzadki. No tak jest i
                    tyle.
                    >
                    > Jeżeli dziwisz się tej sytuacji, jeżeli ona Cię zniesmacza (chociaz sprawa WE
                    > jest stara, i nagle ktoś ją uczynił sensacją) to znaczy, że może
                    niepotrzebnie
                    > albo fałszywie wyidealizowałaś sobie faceta.

Parę lat temu byłam nim zafascynowana, przyznaję.
                    Przeszło, jak każda fascynacja.
                    Obecnie dał się poznać jako nieetyczny psycholog.
                    Ktoś, kto łamie "kodeks zawodowy".
                    Zatem sie go zawiesza. Moim zdaniem, słusznie.

> Wg mnie jest to jego osobista sprawa i nie umniejsza jego wartości jako
                    > psychologa. Tyle.

Umniejsza.
                    Nie potrafił wobec Pani Pacjentki powstrzymać "chuci" :-)

Myślę, że tak naprawdę nie ma o czym dyskutować.

p.s. Ciekawe, czy uderzą teraz do niego pacjentki, które mają ochotę na
                    przygody z terapeutą... ;-)
                    • qw5 Re: Kvinna, 07.01.05, 16:31
                      > Nie potrafił wobec Pani Pacjentki powstrzymać "chuci" :-)
                      Oj, to że ja bywam cyniczna, to normalka, ale że Ty też Kvinna nie wierzysz w
                      zakochanie, miłość i takie tam duperele ?:)
    • ziemiomorze Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans 06.01.05, 17:09
      Cala awantura i spory biora sie z niedookreslenia sytuacji. Pani, z ktora WE
      mial romans, byla uczestniczka jego treningu dla terapeutow. Stad mozna roznie
      patrzec na to, czy byla jego pacjentka. O ile wiem (ale nie wiem duzo), kodeks
      psychologa nie wspomina nic o spaniu z ludzmi, ktorych sie trenuje. Pytanie,
      czy sytuacja, w ktorej WE i ta pani sie poznali, nie miala elementow
      terapeutycznych.
      • qw5 Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans 06.01.05, 17:18
        Sprawa jest znana od dawna, tyle tylko, ze teraz jakiś bruk akurat teraz wyjął
        ją na światło dzienne, bo szuka tematów.
        Z tego co mi wiadomo, owszem przekroczył pewne zasady(stąd pewnie taka decyzja
        PTP), bez względu na to czy prowadzi trening dla psychoterapeutów czy
        psychoterapię nie powienien w trakcie wchodzić w bliskie relacje. Nie pamiętam
        już jakie tam były umowne granice, bodajże po dwóch latach po zakonczeniu
        terapii czy treningu już mozna :)
        Ale to bez znaczenia.
        Wkurza mnie, że zrobili z faceta pomnik, a teraz się dziwią, że drgnął.
        • ziemiomorze Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans 06.01.05, 17:30
          Ejze, ejze.
          Mam wrazenie, ze trudno zrobic pomnik z kogos, komu na tym nie zalezy.
          • qw5 Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans 06.01.05, 17:55
            Zazdroszczę Ci, jesli jesteś zupełnie nie próżną osobą. Normalna ludzka rzecz.
            Tyle tylko, że żeby kogoś stawiać na piedestał, to najpierw musi sobie
            zasłużyć. Bo samo chcenie czy zależenie to mało.
      • Gość: gf Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 17:30
        Pytanie,
        > czy sytuacja, w ktorej WE i ta pani sie poznali, nie miala elementow
        > terapeutycznych.

owszem, miala - seks ma podobno terapeutyczne dzialanie ;)
        • Gość: xy2 Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: .48.242.* / 80.51.176.* 06.01.05, 17:35
          chciałbyś zeby tobie wchodził ktoś do łóżka. Pewnie nie

Oni z pewnością też sobie tego nie życzą. Osoby publiczne też mają prawo do
          prywatności
          • Gość: krish Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.chello.pl 06.01.05, 18:05
            zaraz zaraz

osoby publiczne zostaja nimi na wlasne zyczenie

rekompensuja im to z reguly dochody

i wiedza w co sie bawia

i ze moze wiazac sie z tym sie z tym utrata prywatnosci
            • Gość: xy2 Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: .48.242.* / 80.51.176.* 06.01.05, 18:11
              to może go zasrzel, też będziesz sławny. Będziesz miał wsparcie u
              wszechpolaków, w końcu dopuścił sie grzechu
              • Gość: xy2 [...] IP: .48.242.* / 80.51.176.* 06.01.05, 18:11
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • Gość: krish Re: i jeszcze jedno IP: *.chello.pl 06.01.05, 19:06
                  czy mason nie wiem

czy zyd tez nie, choc "eichelberger" moglo by tak sugerowac

ale skoro tak twierdzisz

to niech Ci i tak bedzie

• Gość: krish Re: Eichelberger, zawieszony w PTP, skutki romans IP: *.chello.pl 06.01.05, 19:03
                coz, zdumiewajaco latwo uciekasz z tematu...

ale to Twoj problem
                • Gość: xy2 kto? IP: .48.242.* / 80.51.176.* 06.01.05, 19:05
                  • Gość: krish ty IP: *.chello.pl 06.01.05, 19:07