kejzi-mejzi 20.08.10, 23:38 dziecisawazne.pl/jean-liedloff-o-niefortunnych-konsekwencjach-skupiania-sie-na-dziecku/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kejzi-mejzi i jeszcze: 24.08.10, 12:50 www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53664,8272726,Zabron_mi_wreszcie_.html Odpowiedz Link
kejzi-mejzi Re: i jeszcze: 24.08.10, 12:53 Bardzo podoba mi się ten fragment: To są rodzice tzw. oświeceni, a raczej pseudooświeceni, którzy się gdzieś naczytali i nasłuchali, że dziecko należy nieustannie chwalić bez względu na to, co robi, i nie dostarczać mu frustracji w postaci negatywnych komentarzy. Uważam, że to jest jeden z głupszych mitów, które krążą po świecie wśród różnych spraw związanych z wychowaniem. Przede wszystkim ciągłe chwalenie jest z gruntu nieprawdziwe. Dzieci natychmiast wyczuwają, że to, co słyszą, jest pewnego rodzaju fałszem emocjonalnym. Bo w życiu nigdy tak nie jest, że wszystko, co robimy, robimy świetnie i wszystko się nam udaje. Oczywiście dzieci często wchodzą w tę "grę" i potrafią ją cynicznie wykorzystywać. Stają się nieufne wobec komunikatów, które słyszą, i zaczynają sprawdzać, co się pod nimi kryje, a jedynym sposobem sprawdzania jest bycie niegrzecznym. Dziecko nie zapyta: 'Mamo, dlaczego ty mnie tak bardzo chwalisz? Dlaczego mówisz, że świetnie mi idzie w sporcie, kiedy wszyscy inni mówią co innego?'. Odpowiedz Link
fizula Re: Coś do poczytania 24.08.10, 22:25 Kejzi-mejzi, bardzo fajne artykuły. I o ile pierwsza koncepcja i pomysł przeniesienia układów plemienie indiańskiego na naszą kulturę jes nieco uproszczony, to drugi uzupełnia fajnie ten pierwszy: że jednak te granice stawiane dziecku to nie jakaś fanaberia dzisiejszej cywilizacji, ale życiowa konieczność. Szerzej na blogu skomentowałam oba artykuły. Dzięki! Odpowiedz Link
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama