k_linka
26.06.13, 00:33
Witam.
Mam dziewietnastomiesieczna corke i kilka pytan do Was
Tytulem wprowadzenia: od poczatku karmienia mialysmy duzo problemow z technika ssania. Dzieki doradcom laktacyjnym udalo sie opanowac kryzys i nauczylam sie przystawiania w pozycji krzyzowej i spod pachy, i w sumie do dzis karmimy sie wylacznie w tej pierwszej pozycji, w dodatku to ja jestem "strona aktywna", tzn przyciagam glowke corki do piersi. Bardzo chcialabym karmic na lezaco ale dotychczasowe proby sie nie powiodly, tzn konczylo sie na poranionych brodawkach, sladach zebow na otoczce badz "tylko" bolu po karmieniu. A teraz najczesciej corka po prostu olewa propozycje karmienia w okolicznosciach innych niz zawsze. Nie wiem, czy gdyby lezala przy mojej piersi to potrafilaby sie sama obsluzyc... Czy ktos ma pomysl jak "sie nauczyc" nowej pozycji karmienia, a moze w tym wieku to jest juz za pozno?
Dodatkowo zastanawia mnie, czy wszystkie wieksze dzieci w nocy same czestuja sie Waszym mlekiem? Czy to cos wyjatkowego, ze moja corka nie probuje nawet zdobyc samodzielnego dostepu do piersi?
Trzecie moje pytanie dotyczy usypiania. Wiem, ze sa juz podobne watki, no ale moje dziecko jest specyficzne. Otoz obecnie zupelnie nie chce chodzic spac. Jedyna rzecza, jaka moze ja zwabic do lozka jest mleko, ale przy piersi usnie tylko jak sa dodatkowe bodzce - bajka, spiewanie, kolysanie, a i to nie zawsze pomaga. No a bez piersi to jest masakra. Zadne czytanie w lozku, kolysanki, czy inne srodki nie daja rady, bo ona sie nie da polozyc - natychmiast wstaje i zaczyna spacery, kontrolowane upadki na pupe lub jakies swoje figle. Moze to trwac bardzo dlugo, nie wiem ile bylaby w stanie wytrzymac najdluzej, bo ja wytrzymuje maksymalnie 90min. Natomiast ona, nawet jak jest ekstremalnie zmeczona, to nie robi sie senna tylko wpada w histerie. Pozostawienie w lozeczku samej tez nie wchodzi w gre, bo zaczyna plakac. Usypia czasem jeszcze dlugo wozona w gondolce po mieszkaniu, ale gondola ma 80cm i coreczka tez... Sa jakies cudowne sposoby na usypianie dziecka?