collin79
18.04.16, 12:46
Wiele razy na tym forum i innych spotkałam się ze stwierdzeniem, że: "karmienie piersią na życzenie, to jest nie tylko karmienie
na życzenie dziecka, ale też matki". Hafija w jednym ze swoich postów napisała, że: "Odstawienie od piersi jest bardzo indywidualną sprawą dla mamy i dziecka.
Jest ono związane z potrzebami mamy, dziecka, z indywidualnymi celami karmienia piersią, jakie ma mama". Akurat to w kontekście procesu odstawienia od piersi, ale przy karmieniu też takie twierdzenia padają, że
matka zaspokaja poprzez karmienie dziecka jakieś swoje potrzeby.
Mogłybyście wyjaśnić mi o co w tym chodzi? Za cholerę tego tematu nie ogarniam

. Jakie potrzeby ma zaspokajać matka podczas karmienia piersią swojego dziecka? Czy decydując się na karmienie piersią dziecka matki zakładają sobie jakieś cele? Karmię 4 dziecko z rzędu i do głowy mi nigdy nie przyszło, że karmiąc dziecko zaspokajam jakieś swoje potrzeby oprócz jego potrzeb: pokarmu, picia, ssania, bliskości, bezpieczeństwa, usypiania etc. Nie wyznaczam sobie też żadnych celów w karmieniu. Nie zastanawiam się jak długo będzie ono trwało i jak ma wyglądać. Jestem otwarta w tej kwestii na potrzeby i zachowanie dziecka, które właściwie samo reguluje i kieruje całym tym procesem: ssie kiedy chce i ile chce, czasem robi dłuższe przerwy, czasem odtrąca pierś, czasem się do niej przykleja znowu jak noworodek, czasem jest bardzo delikatne, a czasem agresywne przy piersi. Przyjmuję to z tzw. dobrodziejstwem inwentarza

.
Tak więc o co chodzi z tym zaspokajaniem potrzeb matek podczas karmienia? Będę wdzięczna za Wasze opinie i spostrzeżenia jak to Wy czujecie?