almost.blue 07.09.04, 21:26 Czyli książka z którą lubicie pracować i macie mało lub niewiele zastrzeżen? Dla mnie to Headway i English File. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lilian_ka Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 08.09.04, 08:33 Ile nauczycieli, tyle opinii... NIe raz ktos chwalił podręcznik, ktory ja uwazam za beznadziejny. Jesli chodzi o moj typ to jest to "World Club" Longmana, ksiązka dosc malo u nas popularna, a szkoda. Odpowiedz Link
almost.blue Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 08.09.04, 13:12 > Ile nauczycieli, tyle opinii... wiem, dlatego pytam 'indywidualnie'. Chyba nawet nie chcę dyskusji. Chciałabym jedynie zobaczyć jakie są preferencje. Odpowiedz Link
jotcha Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 08.09.04, 15:53 English File Intermediate i Upper-Intermediate, FCE Objectives :)) Odpowiedz Link
kociamama Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 08.09.04, 18:49 Ten English File to jakis hit najwyrazniej. Ale ja tez sie do pozytywnej opinii na jego temat przyczyniam. Podoba mi sie, ze jest duzo tematów do rozmowy, ciekawe artykuly i listeningi, szczegolnie w English FIle 4 listeningow jest duzo. Tematy na czasie. Brakuje moze typowych cwiczen jak do FCE (czyli cloze test, transformations) Pozdrawiam, Kociamama. Odpowiedz Link
elli_nika Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 08.09.04, 20:21 Enhlish File był świetny, ale teraz juz jest... stary... Brak słownictwa dotyczącego nowych technologii, lekka juz nieaktualność topików to niestety poważne minusy. Moze mniej w szkole, ale ja uczę dorosłych, którzy potrzebują wykorzystać język w praktyce na codzień... Dlatego jestem za Language to Go;-) Odpowiedz Link
prosia Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 09.09.04, 14:36 Zdecydowanie "Objectives" - FCE, CAE, CPE Odpowiedz Link
kkm1975 Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 09.09.04, 14:45 Nienaidze English File i nie umiem z nim pracowac. Lubie Reward, Cutting Edge i International Express Odpowiedz Link
kociamama Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 09.09.04, 15:51 A ja wlasnie nie lubi Rewarda, a Cutting Edge tez mi nie podchodzi... Co do ksiazek na wyzszym poziomie, to do FCE uzywam Golda. Ma dosc ciekawe artykuly i listeningi, ale chyba troche za malo gramtyki. Do CAe uzywam Mastrclass, ale jakos nie podchodzi mi tak do konca. NIe moge znalezc ksiazki, ktora mi lezy do CAe. Pracowalam kiedys tez z Fopcus on CAe, i tez nie bardzo. MOze jakas polecicie? Do CPE, znowu problem. Chyba Masterclass jest spoko. (A moze to sentyment? Bo na tym podreczniku pracowalismy w liceum z moja swietna nauczycielka, ktorej zawdzieczam umiejetnosc mowienia po angielsku). NIe ucze tak czesto ludzi do CPE i CAe wiec moze dlatego nie mam jeszcze obcykanych tych podrecznikow. POzdrawiam, Kociamama. Odpowiedz Link
ania_53 Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 10.09.04, 21:28 Nie wiem jak można uczyć się języka z podręcznika gdzie nie ma żadnych objaśnień po polsku.Podziwiam dzieci, które zaczynają uczyć się angielskiego.Ja uczyłam się rosyjskiego i łacińskiego i gramatyka, pisownia itp były objaśniane po polsku.Może teraz młodzież jest zdolniejsza niż za moich szkolnych czasów. Odpowiedz Link
kociamama Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 10.09.04, 21:32 Mlodziez nie jest zdolniejsza, po prostu metody sie zmienily. I nawet latwiej sie uczy z podrecnzika, gdzie wszystko jest po angielsku, bo zadne polskie polecenia i objasnienia nie dekoncentruja (o ile mamy na mysli nauke z nauczycielem, a nie samouka od zera, bo wtedy w moim przypadku ksiazki typu samouczek - jezyk francuski dla poczatkujacych bardzo dzialaly, choc to podrecznik z lat 60, wiec stary i niemodny) POzdrawiam, Kociamama. Odpowiedz Link
ola_er Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 12.09.04, 08:51 Ja lubię pracować z English File również. A moim typem do business english jest Market Leader. Zaczęłam uczyć z niego mając nikłe pojęcie o biznesie, ale książka jest bardzo przejrzysta, ma ciekawe artykuły i dużo się można dowiedzieć. Naprawdę super! Odpowiedz Link
muszka3 Smieszny problem 15.09.04, 07:47 Chociaz wcale nie wiem czy taki smieszny. Skonczylam filologie angielska (British English). Mieszkam i ucze w Kanadzie a Canadian English jest mieszanka British i American English, z czego wiecej jest chyba American. Jak ucze studentow to ani Brytyjska ksiazka nie jest dobra ani Amerykanska (roznice w slownictwie, slangu, itp.) Kanadyjskich ksiazek jest malo. To dopiero mam problem. Studenci z Azji przyjezdzaja ze slownictwem brytyjskim i trzeba ich przestawiac na kanadyjsko-amerykanskie. Z tego co wiem to w Europie chyba dalej kroluje brytyjski. Mobile phones a nie cell phones , prawda ? :)) Odpowiedz Link
kociamama Re: Smieszny problem 15.09.04, 10:30 Wiesz co Muszko, Ja mysle, ze roznice w slownictwie nawet pomiedzy ang. i amerykanskim nie sa az tak znaczne, zeby mozna nazwac to probelemem. I mysle, ze mozna pracowac na ksiazce do brytyjskiego, amerykanskiego bez roznicy tez w kanadzie. Na pewno najwieksze roznice w slownictwie trafiaja to obszar slangu. Ale slang to jest jezyk tak szybko ewoluujacy i zmienny, i tak typowy dla danego srodowiska/rwegionu czy nawet miasta, ze w nauczaniu jezyka to chyba kwestia marginalna. Najwazniejsza jest chyba standardowa angielszyzna, bo ma sie pewnosc, ze dogadamy sie w kazdej sytuacji. Chyba po prostu dobrze jest czerpac materialy z roznych zrodel, a takze puszczac uczniom rozne akcenty, zeby umieli zrozumiec jak najwiecej. POza tym stawialbym na amerykanski, bo on jest bardziej powszechny na swiecie (filmy/muzyka itd), i nawet w UK amerykanizmy wchodza na stlae od jezyka (presently w znaczniu now, aprartment itd) POzdrawiam, KOciamama. Odpowiedz Link
abdc1 Re: Smieszny problem 01.07.05, 17:50 a to ciekawe spostrzezenie Kociamamo, ze roznice w slownictwie brytyjskim i amerykanskim sa male... Powiesz Brytyjczykowi 'I like your pants' a on sie zdziwi gdzie go podgladalas;) A co powiesz na gramatyke, pisownie...??? Odpowiedz Link
kociamama Re: Smieszny problem 03.07.05, 21:20 Hmm, w sumie przeczytalam swojego posta po czasie, i moze sie troche zagalopowalam... Ale ja wierze, ze Brytyjczyk zrozumie, "I like your pants", bo w koncu Brytyjczycy tez odizolowani od swiata pomimo starn nie sa, i zapewne wchlaniaja tyle samo amerykanskich filmow, co my. A jak nawet celowo zle zinterpretuje, to delikwent na bank zapamieta brytyjkskie znaczenie tegoz wyrazu, bo przez glupie wpadki zapamietuje sie lepiej, wiec jest to swietna nauka. ALe nie uwazam, ze jest to baaardzo duza przeszkoda w komunikacji. Istnieja roznice w gramatyce i pisowni, ale coz z tego? Czy BRytyjczyk nie zrozumie: "I already ate"? Czy w mowie ktos zauwazy, ze masz zwyczaj literowac color bez u? JEzeli mowimy o znajomosci jezyka na wyzszym poziomie, to uczniowie sa wyczulanie na owe roznice w slownictwie, pisowni i gramatyce. W kazdym razie, ja bylam w POlsce uczona brytyjskiej wersji przez 5 lat, z czego rok niezwykle intensywnie, wraz ze sluchaniem BBC i kopiowaniem akcentu. PO przyjezdzie do Kanady nie mialam zendych problemow z dogadaniem sie, i szybko wchlonelam nowe slownictwo, a im bardziej ktos sie dziwil z mojego doboru slow, tym lepiej zapamietalam, ze tak sie (w Kanadzie) nie mowi. Pzdr, KOciamama. Odpowiedz Link
xingxing Re: Smieszny problem 11.11.20, 11:58 I właśnie dlatego lepiej się trzymać jednej wersji, a nie mieszać. Jak ktoś się uczy brytyjskiej, to niech przy takiej zostanie i takiej się trzyma. Warto znać różnice między jedną, a drugą wersją. Warto na nie uczulać już od samego początku nauki. Odpowiedz Link
jsq Re: Jest ksiazka ktorej NIE polecam 15.09.04, 10:23 Focus on Advanced English, Sue O'Conor lub O'Conell, nie pamietam. tragedia. nuda. Nigdy po miesiacu z ta ksiazka zmienilem szkole jezykowa. Z tego co wiem, potem cala grupa sie rozpadla bo reszta tez nie wytrzymala. tylko nauczycielka sie tego trzymala, bo stwierdzila ze co roku ksiazki zmieniala nie bedzie. jej sprawa... jesli chce sie sama z niej uczyc. Odpowiedz Link
kociamama Re: Jest ksiazka ktorej NIE polecam 15.09.04, 10:33 Zgadzam sie. Ta ksiazka tez mi do gustu nie przypadla, choc nawet jej dobrze nie znam. Tez jak chodzilam na kurs do CAE, po prostu tam nie chodzilam(glupie, co? chodzic na wagary z leckji za ktore sie placi)i zrezygnowalam (a mielismy te ksiazke). NIe podeszlabym tez do LEo JOnes'a. Ona zieje nuda juz od okladki. I nie polecam tez serii Enterprise. To wydawnictwo ma super ksiazki do gramatyki, ale podreczniki robia kiepksie. przeladowane slownictwem i gramatyka z nudnymi readingami i listeningami. A do tego listeningi sa tak sztuczne, ze sie tego sluchac nie da. POzdrawiam, Kociamama. Odpowiedz Link
smolkowicz_a Re: Jest ksiazka ktorej NIE polecam 15.09.04, 22:11 Uważam że Enterprise jest całkiem niezły! Jedyny mankament to słabe teksty ze słuchu. Odpowiedz Link
glaciar Najlepszy podręcznik do angielskiego w sp to... 15.09.04, 13:28 Moim zdaniem "Magic Time" Longmana cz. 1 i 2,który zawiera super opowiadanka dla dzieciaków i najlepsze teksty do słuchania. Moi uczniowie uwielbiają chanty i piosenki. Polecam go do klas od 3 do 5. Dla młodszych dzieci polecałabym "I Spy" OUP.Dzieciaki az piszczą,żeby wejść do sali z hasłem wstępu:) Masa ciekawych pomysłów, materiały dodatkowe i rewelacyjne nagrania. Dla pierwszoklasisów idealny! Mona Odpowiedz Link
angel.28 Re: Najlepszy podręcznik do angielskiego w sp to. 17.09.04, 00:08 tez pracuje z Magic i z I-Spy, obydwa sa swietne. mankamentem Magic jest zbytnie przeladowanie gramatyka moim zdaniem (druga czesc) ale dobrze sie z nich uczy. ostatnio babcia jednej z moich uczennic (dziecko jest w III kl) stwierdzila ze III czesc I spy jest za latwa dla dziecka, ktore powinno zaczac sie uczyc bardziej po szkolnemu... bo niedlugo to wlasciwie powinno juz zdawac FCE i co ja mam zrobic z tym fantem...? wyscig szczurow prawie od przedszkola Odpowiedz Link
holtijar Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 17.09.04, 08:08 Headway. Mnie samą dobrze "naumiał". niestety sama z niego nie uczę... Odpowiedz Link
beatamach Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 18.09.04, 18:27 Dla mnie największy hit to seria English File, Headway też jest ok. Generalnie uważam, że Oxford ma o wiele lepsze książki od innych wydawnictw, a szczególnie od wprowadzającego chaos Longmana: tło zielone, turkusowe, kilka słówek na stronie, a potem nagle Discussion i to rozbudowane:):) Beata Odpowiedz Link
yagnap Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 19.09.04, 10:59 Ja też lubię Oxford. Pracuję z Twistem (gimnazjum), ale jest to podręcznik dla niektórych uczniów dość trudny. Ostatnio na rynku pojawił się Adventures i właśnie się nad tą książką zastanawiam. Podobno dobrze się z nią pracuje. Czy ktoś ją zna? Czy nie jest z kolei za łatwa dla gimnazjalistów po angielskim w szkole podstawowej? Odpowiedz Link
vela Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 27.09.04, 00:16 uczylam z adventures2-sa suuuuper!lekcja prowadzi sie sama, na kazda lekcje wychodza 2str podrecznika - czyli dokladnie 1 sub-unit :) dlatego wszystko jest przejrzyste, slownictwo powatzra sie regularnie, workbook utrwalaja ten sam material w ciekawy sposob, dla mnie na prawde hit! do kazdego unitu jest kilka zestawow testow! idealna ksiazka dla zabieganych nauczycieli :):) uczylam z niej w klasie z malymi ambicjami naukowymi (tak to ujmijmy) ale oni ja bardzo lubili - woleli ja od snapshota Odpowiedz Link
andrew_wood Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 28.09.04, 00:34 Type in english,for Pete's sake! - or you'll never learn. Odpowiedz Link
andrew_wood Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 28.09.04, 00:43 ...and immediately spot the error: English, not 'english'. Correcting mistakes helps to remember. Cheers! Odpowiedz Link
jacyk Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 19.09.04, 21:23 hello, pracuję 11 rok i trochę tych podręczników już przetestowałem. dlatego też dla liceum polecam Matrix, a odradzam Opportunities ;-) to był jacyk, Odpowiedz Link
barbulka Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 26.09.04, 14:52 A ja własnie chciałam napisać, że nie trawię Matrixa...... tego nowego też nie.... Odpowiedz Link
monikiuf Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 21.09.04, 15:29 Ja odkryłam ostatnio Natural English OUP i jestem zachwycona, świetny dla dorosłych Odpowiedz Link
abdc1 Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 01.07.05, 17:54 No prosze, a mnie sie wydaje potwornie nudny SZCZEGOLNIE dla doroslych. Wole International Express (nowe wydanie), Market Leader, In Company, a ostatnio Intelligent Business - na poziomie, z doskonalymi tekstami z 'The Economist' Odpowiedz Link
ulapod Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 23.09.04, 20:45 Ja polecam Inside Out (zwłaszcza Pre-Inter) Odpowiedz Link
setif Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 24.09.04, 18:36 Dla dzieciaków świetny "Superworld" Macmillan. Dla starszych polubiłam Follow Me naszego WSiP. Odpowiedz Link
sierotka_marysia1 Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 24.09.04, 21:10 Czy nikt nie pracuje z Upstream? bardzo dobra książka dla liceów, wydawnictwo Express Publishing, naprawdę polecam, ja się przy niej nie nudzę! Odpowiedz Link
przedszkolak1 Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 25.09.04, 17:36 Ja korzystam z Upstream'a.Uważam go za rewelacyjny podręcznik.Moi uczniowie też go bardzo lubią.Podobaja mi się dodatki maturalne,ktore są nowe przy Upstreamie.Gorąco polecam. Odpowiedz Link
braineater z drugiej strony 25.09.04, 17:49 czyli człowieka handlującego podręcznikami i w związku z tym rozmawiajacego z nauczycielami różnych szkół: I tak dla dzieci - Sparks z oxfordu, który w tym roku zrobił się megahitem, wypierając Superworld, Superkids czy koszmarne English Parade Dla ciut starszych Winners, na którego przechodzą najczęsciej nauczyciele, którzy okrutnie nacięli sie na Friends Z wyższych klas tradycyjnie Headway (New i New New), New Matrix Matura Support, New English File i New Opportunities - swoją drogą takie cuda jakie potrafi zdziałac nalepiony na okładce znaczek Matura Support albo matura 2005 to robił chyba tylko Kaszpirowski:) (podnosi to sprzedaż podręcznika o kilkaset procent) Z nieco mniej popularnych acz także często kupowanych - You and Me, tradycyjnie Chatterbox i ze starszych Snapshot (new oczywiście:) Pozdrowienia:) Odpowiedz Link
kociamama Re: z drugiej strony 25.09.04, 19:56 A Snapshot tez wporzo w sumie. Fajnie, ze sa dialogi, co daje szanse cwiczenia "prawdziwego" angielskiego. Duzo listeningow. Dobrze, ze sa teksty wraz z ich odczytaniem przez lektora na kasecie. Mozna zrobic najpierw listening bez czytania, a potem dopiero przeczytac. Czasem wydaje mi sie, ze jest Snapshot troche zabalaganiony. Np. teraz robie unit 9 elementary, i najpier jest powtorka slownictwa o zwierzakach + puntky do dyskusji, głowne gramtyczne zagadnienie unitu to past continuous, i nawet laczy sie z dialogiem, bo w dialogu byl ten czas uzyty (raz), ale potem nagle jest powtorka pomieszczeń i cwiczenia na past continous nie zawieraja slownictwa ze zwierzetami, ktore cwiczenie wczesniej bylo wprowadzone, a za chwile tekst, znowu o zwierzakach, bez ani jednego uzycia past continuous. NO moglby sie ten past continuous pojawic kilka razy, zeby uczniowie jus teraz swiadomi nowej formy gramatycznej mogli ja w nmowym tekscie odkryc. Pozdrawiam, KOciamama. Odpowiedz Link
fassolka Re: z drugiej strony 09.10.04, 09:41 Hmmm, nacięli sie okrutnie na Friends?? A ja własnie jestem po roku pracy z Friends 3 i wspominam jak najmilej, dzieciaki tez :-) Przychylam sie do pozytywnej opinii o English File - pracowałam z wszystkimi czesciami, zupełnie niezle szło, choc faktycznie przydałby sie update, ponoc czesc 1 juz go ma, jeszcze nie widziałam :-) Z dorosłymi bardzo dobrze sprawdza mi sie Cutting Edge :) Business najsprawniej wychodzi mi z In-Company Macmillana, troszke przypomina Inside-Out. J Jesli chodzi o dzieciaki to Magic Time - owszem, w warstwie fabularnej bardzo, gorzej z uczeniem komunikacji... Za to najmlodsi uczniowie - rzeczywiscie, rok pracy z English Parade nie był zbyt miły, tutaj hitem okazały sie dla mnie pozycje Oxfordu: Happy House i Happy Street. Szczerze polecam :-) Odpowiedz Link
bodzu Ja podam trzy tytuły - bo każdy jest dobry ;-))) 28.09.04, 03:56 Michael Swan "PRACTICAL ENGLISH USAGE" Thomson & Martinet "A practical English Grammar" Michael Vince "Advanced Language Practice" Odpowiedz Link
mike-great Re: Ja podam trzy tytuły - bo każdy jest dobry ;- 08.09.05, 15:45 Wszystkie 3 przerobiłem z kursantami... bodzu napisał: > Michael Swan "PRACTICAL ENGLISH USAGE" > Thomson & Martinet "A practical English Grammar" > Michael Vince "Advanced Language Practice" Odpowiedz Link
jessika Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 08.10.04, 13:20 Ja polecam też trochę starsze, ale dobre podręczniki Longmana np. Blueprint Upper intermediate - uważam, że książka ta jest trudniejsza od np. nowszych książek Longmana typu Sanpshot, aczkolwiek Snapshot, tak jak pisała Kociamama, ma zalety pod względem dialogów i ciekawych zwrotów :) I trzeba przyznać jest bardziej aktualna w tematach, nowsza, bardziej wesoła i kolorowa. Ja lubię Longman, gdyż ucząc się prywatnie uczyłam się z tych podręczników, a wiem że więcej wyniosłam z tych prywatnych lekcji niż ze szkoły. Ale raczej to zasługa super nauczyciela niż podręczników :) W szkole korzystałam z New Headway - też ciekawe :) oraz Objective First Certificate :) n Z wszystkich jestem zadowolona :) Pozdrawiam Odpowiedz Link
internek1 Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 16.10.04, 01:08 Jestem zdecydowanie za Oxford'em. Doskonałe podręczniki dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Bardzo lubię English File - cenię tu poczucie humoru i bardzo dobre mixed ability. New Headway - bardzo solidny, fajnie, że jest uaktualniany (New New). Doskonałe książki do FCE, CAE, CPE - seria Masterclass, Use of English i Towards Proficiency. Dużo świetnych materiałów maturalnych. Odpowiedz Link
chuda_w-w Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 22.10.04, 00:36 Co prawda nie jestem nauczycielką angielskiego ale miałam z podrecznikami doczynienia jako uczennica ;) English File, Rising Star - to była prawdziwa przyjemnosc nauki Life Lines - katorga, nudniejszej ksiazki chyba nie ma! Countdown to first certificate - tez mi sie nie spodobała A moze pamietacie taką ksiązke jak "Project" T.Hutchison'a (nie wiem czy poprawnie zapisałam nazwisko) ?? Miałam ją w 4 klasie SP (jeju kiedy to było?! ;)) i tez jej nie lubiłam. Później pojawił się Snapshot który towarzyszył mi do 8 klasy i który był moim zdaniem ciekawy i "wciągający" :))) Tak w ogóle moją pierwszą ksiązką do nauki angielskiego był Chatterbox ;) Prosze teraz o wybaczenie ze osoba spoza "kręgu wtajemniczonych" zabrała głos :) Odpowiedz Link
special_k Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 18.06.05, 16:34 ja bardzo lubię I Spy ( przerobiłam z 1 grupą wszytskie części, świetny Teachers Book) Nie znoszę Matrixa! ( zagmatwany TB) Pacesetter jest OK, zwłaszcza czerwony ( idzie gładko nawet bez TB) Adventures jest straszny - m. in. zła szata graficzna (TB niepotrzebny) Headway - rewelacja, szkoda ze juz z niego nie uczę Odpowiedz Link
meanme Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 05.07.05, 21:02 Seria English File jest OK, ale często ją uzupełniam innymi rzeczami, żeby nie było nudno bo czasami tematyka jest drętwa. Ale to absolutny samograj, bardzo łatwo się z niej uczy. No i świetny support w internecie. Koszmarnym nieporozumieniem były dla mnie (i koleżanek) książki Natural English, na pierwszy rzut oka atrakcyjne, ale treści w nich niewiele, tematy wzięte z księżyca i te nieszczęsne Extended Speakings na końcu unitów. Beznadzieja. Pomyliłam się również co do Objective CAE - szata graficzna tych książek to jakiś koszmar, jakby ktoś to składał w domu w wordzie. Kompletnie nieprzejrzysta. Dobór tematów też dziwny. FCE Expert - porządnie zrobione, ale nudne jak flaki z olejem. Miałam grupę takich prymusek grzecznych i im się podobało. Dla mnie nudna. Aha, i seria Inside Out też do niczego dla mnie. Uczyłam z advanced i intermediate i w tej ostaniej kolejność zagadnień gramatycznych jest postawiona na głowie. Dobra, teraz pozytywy. Polecam do CAE takie cudo z Oxfordu "CAE study pack" Richarda Andrewsa, z tym są dwie płyty. Niby podręcznik egzaminacyjny, ale świetnie opracowane strategie i można sobie samemu na podstawie własne rzeczy dowymyślać. No i speakingi są też nagrane przykładowe. Do business english lubię In Company (znam tylko poziom intermediate)bo jest oparta na Lexical Approach, czyli przede wszystkim dużo zwrorów "ready to use", wyrażeń i kolokacji. I z tej samej beczki absolutny hit wszechczasów dla mnie, seria Innovations wydawnictwa Heinle Thomson (www.elt.thomson.com można sobie obejrześ sample pages), niestety ciężko dostać w Polsce (trzeba trochę czekać)i drogie (podręcznik 100 zł), ale bezwzględnie warte swojej ceny. Odpowiedz Link
tcco Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 09.07.05, 21:45 English File-nuda,nuda,nuda, przynajmniej pierwsze dwie czesci. Headway- absolutnie popieram, sama sie uczylam i nauczam tez z niego, ciekawy, daje duzo tematów do dyskusji- glownie dla tarszej mlodziezy i doroslych. Magic time- jedynka ok, po dwojce chaos absolutny w glowach, zero gramatyki, za duzo czytania, niewiadomo co potem poczac z dzieciakami. enerprise- 1,2-cwiczenia lepsze niz ksiazki, za slaby listening, moglyby byc ciekawsze teksty, ale pod wzgledem gramatyki ciekawe, nalezy pomijac czesc trzecia i nie traktowac jako wystarczajaca do FCE. Do tego egzaminu Gold lub Knockout-trudniejszy nieco i ciekawszy. Odpowiedz Link
smolkowicz_a Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 14.07.05, 23:05 Moim zdaniem Enterprise 3 jest lepszy niż 1 i 2. 4 też jest niezła. Odpowiedz Link
mumiaczek Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 20.07.05, 22:55 Polecam gorąco Inside Out. Bardzo dobre Resource Packs i dużo ciekawych tematów "na gadanie". Wprawdzie pierwszy (w kolejności ukazywania sie na rynku) czyli poziom intermediate nalepszy, ale inne też mogą być. Odpowiedz Link
fika86 Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 03.08.05, 17:36 bezapelacyjnie UPSTREAM Virginii Evans. wyd. express publishing. polecam zwlaszcza poziom ADVANCED przygotujacy do CAE. b. ciekawe taksty, gramatyka, idiomy i phrasale swietnie i pomyslowo przedstawione. Odpowiedz Link
ra_cha upstream - tak 04.08.05, 12:22 fajny, kreatywny, ciekawy, motywujący, ale np. na poziomie pre-intermediate sporo błędów, głównie w TB, czy wyższe poziomy są wolne od tych mankamentów? Odpowiedz Link
tcco Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 16.08.05, 01:13 tfu, oczywiście chodziło mi o trójkę, która jest ok- z wyjątkiem słuchania, nie polecam 4- totalne przeładowanie materiału. Odpowiedz Link
harriet24 Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 25.08.05, 17:34 Sparks, I-Spy, Winners, Headway, Enterprise. Odradzam Magic Time bo oprócz chantów nic jak dla mnie nie oferuje. Odpowiedz Link
joasienka9 Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 02.06.17, 22:17 Wątek stary, ale może się komuś jeszcze przyda. Wypowiem się jako uczeń, któremu angielski zawsze sprawiał trudności. Uczono mnie z podręczników Opportunities (jakoś tak), English File, Success i kilka innych. Nie umiałam w nich znajdować treści do nauki, nie wiedziałam o co w tych książkach chodzi, czego i jak mam się nauczyć. Uczyłam się angielskiego w szkołach, na studiach i na korepetycjach - nic. Pewnego razu siedząc w księgarni i przeglądając podręczniki, zauważyłam Cutting edge. Kupiłam. Zaczęłam od części "starter". Części jest 6. Ćwiczyłam sama w domu, zapisałam się na korepetycje, by studentka ekonomii (!) wyjaśniała mi gramatykę i wymowę kiedy mam wątpliwości. Obecnie rozumiem wypowiedzi innych (pogramy TV, filmiki na youtube, ludzi na wyjazdach), mogę odpowiedzieć, napisać wiadomość po angielsku. Uważam, że seria podręczników jest bardzo logiczna i to mi pomogło. Sama pracuję jako nauczyciel i lektor języków rosyjskiego, włoskiego i arabskiego. Uważam, że dobra książka to podstawa, szczególnie na poziomie początkującym. Kiedy trzeba nauczyć zrozumieć inny język/kulturę/nację. Bez tego ani rusz. Odpowiedz Link
science75 Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 16.06.17, 00:39 Czy ktoś mógłby doradzić najlepszy podręcznik do przygotowania do CAE dla dorosłego? Odpowiedz Link
baba67 Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 16.06.17, 10:17 Bardzo podoba mi się Upstream ale B2+. koniecznie z ćwiczeniami bo tam jest więcej gramy, a w samym podręczniku za dużo jej nie ma. Jest to seria oversizowa zatem przerobienie tego podręcznika plus jakiegos testowego (polecam typ builders-sa na ruskiej stronie) daje szansę na sukces. Upstream C1 nie zachwyca mnie juz tak bardzo jest przeładowany słowkami i wyrażeniami, gramatyki ma bardzo mało. Zatem jeśli uczeń jest na poziomie rzeczywistym FCE to dobrze zacząć od Up B2+ a potem martwić się dalej. Odpowiedz Link
anglofil Re: Wasz NAJLEPSZY podręcznik do angielskiego? 30.06.17, 22:10 Ja uważam, że English File (wszystkie wydania od pszego do trzeciego) są rewelacyjne, b. dobrze przemyślane. Do FCE fajny jest Ready for FCE. Innovations advanced ma ciekawe rzeczy, choć już starawy. Generalnie uczę dorosłych i mam duży problem z doborem podręcznika. Odpowiedz Link