Dodaj do ulubionych

VAT, rachunki i obniżony ZUS od 2019

27.12.18, 17:54
Mam pytanie do osób z własną DG - czy jesteście vatowcami, wystawiacie faktury? Do tej pory myślalam ze usługi edukacyjne nie są ovatowane i tacy przedsiębiorcy wystawiają rachunki?
Właśnie przeczytałam ze nizszy ZUS dla małych firm od 2019 będzie dotyczył tylko vatowców, a przecież większość mikro dzialalności chyba nie ma VAT. Czy w takim razie my, korepetytorzy, będziemy mogli z tej ulgi korzystać?
Obserwuj wątek
    • lorna.doone Re: VAT, rachunki i obniżony ZUS od 2019 27.12.18, 19:37
      Na prawdę niski ZUS tylko dla płatników VAT? :( Bardzo czekałam na tę zmianę, ale ja nie jestem vatowcem.
      • lorna.doone Re: VAT, rachunki i obniżony ZUS od 2019 27.12.18, 20:13
        Ze strony ZUS: "Nie skorzystasz z „małego ZUS”, jeśli w poprzednim roku: [...] rozliczałeś się w formie karty podatkowej i korzystałeś ze zwolnienia sprzedaży od podatku VAT. Warunki te musisz spełniać łącznie". Ja nie jestem na karcie podatkowej więc zakładam, że powinnam się na mały ZUS załapać.
        www.zus.pl/baza-wiedzy/biezace-wyjasnienia-komorek-merytorycznych/firmy/-/publisher/details/1/-maly-zus-od-1-stycznia-2019-r_/2105933
        • midds Re: VAT, rachunki i obniżony ZUS od 2019 27.12.18, 20:17
          O, chyba że o to chodzi. Jak w takim razie najlepiej sie rozliczać? Ryczałt? KPIR? Jestem zielona w sprawach podatkowych :c
          • lorna.doone Re: VAT, rachunki i obniżony ZUS od 2019 27.12.18, 20:21
            A jak Ty się rozliczasz? Ja jestem na KPIR. Z tego co można przeczytać to teraz już na jakiekolwiek zamiany i tak za późno - mały ZUS będzie dotyczył osób, które spełniły określone warunki w 2018.
    • midds Re: VAT, rachunki i obniżony ZUS od 2019 28.12.18, 13:35
      Aha, ulga ma też ponoć nie dotyczyć wykonawców tzw. "wolnych zawodów", ale co przez to rozumieją to nie mam pojęcia... Przecież i szewca i wizażystkę i lektora pracujących na własną rękę można tak określić...
    • midds Re: VAT, rachunki i obniżony ZUS od 2019 28.12.18, 14:39
      Według przepisów, wolny zawód to także "nauczyciel w zakresie świadczenia usług edukacyjnych polegających na udzielaniu lekcji na godziny". Czy w takim razie nauczyciel, korepetytor i lektor to to samo? Jeśli ktoś nie udziela korków rozumianych jako douczanie dzieci i pomoc w odrabianiu lekcji tylko prowadzi np. konwersacje i kursy dla dorosłych, to wciąż mieści sie w tej definicji czy już nie? Bardzo to wszystko zagmatwane. Mam wrażenie że na tej "uldze" będą ciążyć takie obostrzenia, że prawie nikt z niej nie będzie mógł skorzystać...
      • goldf-ish Re: VAT, rachunki i obniżony ZUS od 2019 28.12.18, 23:05
        Nizszy ZUS w przyszlym roku przysluguje tym ktorzy nie przekroczyli okreslonego przychodu w tym roku.
        • midds Re: VAT, rachunki i obniżony ZUS od 2019 29.12.18, 00:29
          Z tego zdaję sobie sprawę. Bardziej mnie trapi kwestia, czy w ogóle będzie przysługiwał lektorom.
          • goldf-ish Re: VAT, rachunki i obniżony ZUS od 2019 29.12.18, 10:03
            A niby czemu nie? Bedzie przyslugiwal tylko limit przychodowy (musisz zarobic do 63 tysiecy w tym roku) jest tak niski, ze wiekszosc firm sie nie bedzie kwalifikowac do tego nizszego zusu.
            • midds Re: VAT, rachunki i obniżony ZUS od 2019 29.12.18, 11:25
              Ponieważ ulga ma NIE obejmować artystów ani WOLNYCH ZAWODÓW. A nauczyciel udzielajacych lekcje na godziny jest wolnym zawodem.
    • there.there Re: VAT, rachunki i obniżony ZUS od 2019 02.01.19, 14:04
      Z tego co ja się orientuję wolnym zawodem jest tylko podmiot świadczący usługi na rzecz osób prywatnych. Jeśli wystawiacie faktury też firmom, to wynika z tego, że się łapiecie na mały ZUS. Mnie moja księgowa już wciągnęła na listę niskozusowców, więc mam nadziję że wie co robi. W dodatku wystawiam faktury za tłumaczenia zwolnione z VAT. Chyba jednak zadzwonię do niej się upewnić:)
      • there.there Re: VAT, rachunki i obniżony ZUS od 2019 02.01.19, 14:13
        Definicję wolnego zawodu ustanawia również dla własnych celów ustawa o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne4. Zgodnie z art. 4 ust. 1 pkt 11 tej ustawy wolny zawód to pozarolnicza działalność gospodarcza wykonywana osobiście przez:

lekarzy,
        lekarzy stomatologów,
        lekarzy weterynarii,
        techników dentystycznych,
        felczerów,
        położne,
        pielęgniarki,
        tłumaczy oraz
        nauczycieli (w zakresie świadczenia usług edukacyjnych polegających na udzielaniu lekcji na godziny)
        – jeśli działalność ta nie jest wykonywana na rzecz osób prawnych oraz jednostek organizacyjnych nieposiadających osobowości prawnej albo na rzecz osób fizycznych dla potrzeb prowadzonej przez nie pozarolniczej działalności gospodarczej, z tym że za osobiste wykonywanie wolnego zawodu uważa się wykonywanie działalności bez zatrudniania na podstawie umów o pracę, umów-zleceń, umów o dzieło oraz innych umów o podobnym charakterze osób, które wykonują czynności związane z istotą danego zawodu.
        • midds Re: VAT, rachunki i obniżony ZUS od 2019 02.01.19, 15:03
          Czyli musiałabym nawiązać współpracę z firmami? Kiepsko, bo na ang ogólny chyba nie ma tam popytu, a o biznesowym ja nie mam pojęcia :(
          • there.there Re: VAT, rachunki i obniżony ZUS od 2019 02.01.19, 15:55
            Ale ja wcale nie uczę w wielkich firmach, no może w dwóch. Część moich klientów to mali przedsiębiorcy, którzy wrzucają sobie nasz zwykły English w koszty. Na pewno część twoich klientów ma firmy i możesz ich księgować jako firmy. Ale i tak wydaje mi się że łapiesz się na mały zus mimo wszystko, tylko musisz dopytać swojej księgowej albo w zusie, bo ten termin "wolny zawód" to jakiś relikt komunistyczny chyba i może musi być jeszcze jakiś inny warunek do spełnienia by być uznawanym za osobę wykonującą wolny zawód? Bo w przeciwnym wypadku już zupełnie mało kto by się na tę obniżkę załapał.
            • anglofil Re: VAT, rachunki i obniżony ZUS od 2019 04.01.19, 20:39
              Ale o czym wy mowicie. Maly ZUS jest do 60 tus rocznie. Tak malo zarabiacie???????
              • there.there Re: VAT, rachunki i obniżony ZUS od 2019 04.01.19, 23:49
                Jak zazdrościsz, to też zacznij zarabiać mało:) A tak na serio, 60 tys po odjęciu ZUSu daje i tak coś ok średniej krajowej, więc mało to może i jest w Warszawie. Mało to bardzo relatywne pojęcie.
    • ursaursidae Re: VAT, rachunki i obniżony ZUS od 2019 05.01.19, 01:59
      Trafiłam na ten wątek, szukając odpowiedzi na to samo pytanie - tzn. czy będę mogła skorzystać z małego ZUSu. Jako że w internecie nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi, zadzwoniłam na infolinię ZUSu, opisując swoją wątpliwość - czy nauczyciel języka obcego prowadzący jednoosobową działalność (zwykły podatek dochodowy, niewatowiec, rozliczenia z KPiR) kwalifikuje się do ulgi czy nie (z uwagi na "wolny zawód"). Pani zapytała, czy mam wpis w CEIDG - no pewnie, że mam - w takim razie klasyfikuję się jako DG, a nie wykonawca wolnego zawodu, tak więc mogę. Może komuś się jeszcze przyda, czasu zostało już niewiele...
      Co do pytania o VAT to tak jak już odpowiedziano poniżej, nie jest to warunek wymagany - z tego co mi wiadomo. Pani też wspomniałam, że jestem niewatowcem i nie miała żadnych zastrzeżeń.
      Natomiast - będąc niewatowcem i tak obecnie wystawiam faktury - kilka lat temu weszła reforma, która zlikwidowała pojęcie "rachunku" zastępując je fakturą bez vat, poczytaj sobie :)
      • uhuhana Re: VAT, rachunki i obniżony ZUS od 2019 04.02.19, 14:26
        maly zus to jest ta ulga na 6 miesiecy, po preferencyjnym?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka