Dodaj do ulubionych

33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszczkowy?

30.09.10, 16:19
Jak w temacie, mam 33l. i cerę naczynkową. Dotąd używałam kremów Lirene do tejże cery (nawilżający i półtłusty) i jestem b.zadowolona. Ale latka lecą i zastanawiam się nad kremem przeciwzmarszczkowym. Czy to już? A jeśli tak, to jaki? Żeby też na naczynka działał? I nie z naj, najwyższej półki?
Obserwuj wątek
    • issey_miyake Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 01.10.10, 00:32
      esta_blish napisała:

> Jak w temacie, mam 33l. i cerę naczynkową. A jeśli tak, to jaki? Że
      > by też na naczynka działał? I nie z naj, najwyższej półki?

Diroseal Avene - działa i na naczynka i przeciwstarzeniowo, ważna jest też ochrona przed uv
      • anaiss Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 04.10.10, 22:34
        ale to tylko na noc na zmiany, a co np. pod oczy?
        • issey_miyake Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 05.10.10, 20:48
          anaiss napisała:

> a co np. pod oczy?

TOPIALYSE Sensitive PALPEBRAL SVR (bardzo dobry krem, dla oczu wrażliwych, skłonnych do podrażnienia, łzawiących)
        • issey_miyake Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 07.10.10, 12:50
          anaiss napisała:

> ale to tylko na noc na zmiany, a co np. pod oczy?

Anaiss krem z SVR ja kupuję za 49zł/10ml. Ten z Avene kosztuje ok. 70zł/15ml. Możesz też posiłkować się żelem Sensibio Eye Biodermy (bardzo dobry, delikatny, nie podrażnia spojówek - mam problematyczne, więc to dla mnie ważne) - kupuję 15ml/32zł.
          • bon.zee Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 25.10.10, 20:49
            Probuje wygolowac ten anaiss z SVR pod oczy, ale nic takiego nie widze. Jest tylko chronolys i densytium. Bylabym bardzo wdzieczna jakbys rzucila do niego linka...
            • bon.zee Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 25.10.10, 21:08
              Zamowilam sobie na razie ten z Avene. Z opisu wyglada "smakowicie", ale chcialabym tez bardzo sprowac ten z svr, ktory polecasz, a ktorego nie moge w necie znalezc...
              • bon.zee Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 25.10.10, 21:13
                ha ha anaiss to dziewczyna, piszaca na forum.. no to juz wszystko jasne, sorry anaiss (jesli to czytasz!) ze wzielam Cie za nazwe tego kremiku... no to juz wiem wszystko :-)
                • issey_miyake Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 25.10.10, 21:39
                  bon.zee napisała:

> ha ha anaiss to dziewczyna, piszaca na forum.. no to juz wszystko jasne, sorry
                  > anaiss (jesli to czytasz!) ze wzielam Cie za nazwe tego kremiku... no to juz wi
                  > em wszystko :-)

svr.pl/index.php?id=172
                  • bon.zee Dzieki! (n/txt) 25.10.10, 22:08
      • esta_blish Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 05.10.10, 09:42
        Czytałam ulotkę w necie, nic nie wspominają o działaniu przeciwzmarszczkowym. W dodatku do stosowania miejscowo wieczorem.
        • szelma_beauty Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 05.10.10, 09:51
          Ja polecam mało znane (a szkoda) kremy firmy Sylveco brzozowo-rokitnikowy i brzozowo-nagietkowy.
        • ochra Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 05.10.10, 13:42
          Ma retinol, więc działa przeciwzmarszczkowo.
          • issey_miyake Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 05.10.10, 21:00
            ochra napisała:

> Ma retinol, więc działa przeciwzmarszczkowo.

Ma retinal, a to nie to samo.
        • issey_miyake Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 05.10.10, 20:50
          esta_blish napisała:

> Czytałam ulotkę w necie, nic nie wspominają o działaniu przeciwzmarszczkowym. W
          > dodatku do stosowania miejscowo wieczorem.

Jeśli nie wiesz jakie działanie ma zawarty w nim RETINAL to poczytaj w sieci. Nie zawsze tym co wypisują producenci należy się sugerować jak ulotką leku.
    • razlemongrass Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 05.10.10, 22:03
      Seria Lirene do cery naczynkowej ma też krem przeciwzmarszczkowy:
      www.aquavitae.com.pl/data/gfx/pictures/large/5/6/6665_1.jpg
    • anaiss Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 06.10.10, 22:39
      Podpinam się pod wątek, bo choć troszkę młodsza, to z podobnymi problemami. Dodatkowo sucha, bardzo wrażliwa.
      Podstawowa pielęgnacja:
      - olejek myjący BU
      - płyn do demakijażu Ziai
      - hydrolat z kwiatu kocanki zamiennie z hydrolatem oczarowym (oba BU)
      - tonik z kwasem PHA 6% BU
      - krem nawilżający Lirene z serii naczynkowej + filtry Avene
      - krem pod oczy Avene YSTHEAL+ /ale nie wracam do niego i mam problem, bo polecany przez Issey TOPIALYSE Sensitive PALPEBRAL SVR trochę dla mnie za drogi/
      - na noc Ziaja masło kakaowe (tłusty) zamiennie z serum antyoksydacyjnym flavo-C15EF BU i ostatnio jaśminem w kremie przeciw zmarszczkom 50+ na noc Ziai
      - woda termalna Avene
      - glinka biała zamiennie z czerwoną ARGILETZ
      - maseczka różana Ziai
      - peeling enzymatyczny z bromelainą BU

Coś dodać, coś ująć?
      Od siebie dodam, że wszystkie te kosmetyki polecam, prócz Avene YSTHEAL+ pod oczy. Wrażliwców przestrzegam zaś przed Bielendą. Nawet ich organiczny balsam do ust mnie uczulił, nie mówiąc już o maseczkach z serii ECO CARE.
      • issey_miyake Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 07.10.10, 00:01
        anaiss napisała:

> Podstawowa pielęgnacja:
        > - olejek myjący BU

Odstawiłabym mycie twarzy wodą z krany, olejki zastąpiła mleczkami, bądź płynami micelarnymi, bądź żelami nie wymagającymi zmywania wodą.

> - płyn do demakijażu Ziai

Jeśli oko toleruje, to ok.

> - hydrolat z kwiatu kocanki zamiennie z hydrolatem oczarowym (oba BU)

Ok.

> - tonik z kwasem PHA 6% BU

zamiast toniku z kwasami, używałabym kremu na noc z kwasami (np. migdałowym)

> - krem nawilżający Lirene z serii naczynkowej + filtry Avene

Filtr ok.

> - krem pod oczy Avene YSTHEAL+ /ale nie wracam do niego i mam problem, bo polec
        > any przez Issey TOPIALYSE Sensitive PALPEBRAL SVR trochę dla mnie za drogi/

Anaiss krem z SVR ja kupuję za 49zł/10ml. Ten z Avene kosztuje ok. 70zł/15ml. Możesz też posiłkować się żelem Sensibio Eye Biodermy (bardzo dobry, delikatny, nie podrażnia spojówek - mam problematyczne, więc to dla mnie ważne) - kupuję 15ml/32zł.

> - na noc Ziaja masło kakaowe (tłusty) zamiennie z serum antyoksydacyjnym flavo-

Odstawiłabym Ziaję i przeszła na coś aptecznego, np. Excipial maść z olejkiem migdałowym (96% lipidów) - fajny na zimę, bo nie zawiera w składzie wody.
        W ogóle tak jak wspomniałam wcześniej stosowałabym na noc coś z migdałowym kwasem.

> C15EF BU i ostatnio jaśminem w kremie przeciw zmarszczkom 50+ na noc Ziai

Niestety kremy z Ziai - nie mają nazbyt dużego działania przeciwzmarszczkowego.

> - woda termalna Avene

Osobiście wolę Uriage.

> - glinka biała zamiennie z czerwoną ARGILETZ

Odstawiłabym, bardzo wysusza. Staraj się używać masek w konsystencji kremowej.

> - maseczka różana Ziai

Od biedy ujdzie, osobiście nie uznaje jej.

> - peeling enzymatyczny z bromelainą BU

Może być, ale jeśli będziesz używała kremu z kwasami, peelingu nie będzie potrzeby robić.

największe znaczenie przeciwstarzeniowe ma: dieta, kremy z filtrem - cały rok, utrzymanie odpowiedniego nawilżenia skóry
        • anaiss Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 07.10.10, 12:24
          Ja bez wody zawsze czuję się brudna, niezależnie czym bym się nie umyła więc raczej odstawienie wody nie wchodzi w grę.

Lubię glinki - przyjemnie wygładzają skórę, nie jest taka szara i zmęczona. Nie dopuszczam do zaschnięcia ich na twarzy, więc myślę, że nie jest źle.

A czy mogłabyś polecić jakąś maseczkę odżywczą zamiast różanej Ziai i krem na noc? Codziennie używać na noc maści?

Nie spodziewam się wielkich efektów przeciwzmarszczkowych po Ziai, ale też nie uważam, by moja skóra wymagała w tym zakresie jakichś radykalnych działań. Ostatnio zauważyłam znaczne pogorszenie się stanu cery (prawdopodobnie ze względu na stres), ale przede wszystkim jeśli chodzi o rozszerzone pory, cienie pod oczami i koloryt, no i naczynka.

A, i jeszcze mam pytanie o jakąś dobrą cenowo aptekę.
          • issey_miyake Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 07.10.10, 12:48
            anaiss napisała:

> Ja bez wody zawsze czuję się brudna, niezależnie czym bym się nie umyła więc ra
            > czej odstawienie wody nie wchodzi w grę.

Też było to dla mnie swego czasu nie do pomyślenia, ale widzę, że to kwestia przyzwyczajenia i teraz nie wyobrażam sobie użycia wody. Zawsze możesz stosować tę przegotowaną lub termalną, byleby nie z kranu.

> Lubię glinki - przyjemnie wygładzają skórę, nie jest taka szara i zmęczona. Nie
            > dopuszczam do zaschnięcia ich na twarzy, więc myślę, że nie jest źle.

Wiem, że lubisz. Ale wybierz - zdrowie swojej skóry czy przyzwyczajenia. Inne maski działają równie dobrze.

> A czy mogłabyś polecić jakąś maseczkę odżywczą zamiast różanej Ziai i krem na n
            > oc? Codziennie używać na noc maści?

Jedna z tańszych - HIMALAYA HERBALS Odżywcza maseczka owocowa do cery normalnej i suchej 150ml, druga lepsza, bardzo dobra to Iwostin - Sensitia maseczka odżywczo - nawilżająca 50ml i IWOSTIN Odżywczo - regenerująca maseczka lipidowa na noc 3sasz x 10ml

Żadnej maści masz nie używać. Krem z kwasami na noc, codziennie.

> Nie spodziewam się wielkich efektów przeciwzmarszczkowych po Ziai, ale też nie
            > uważam, by moja skóra wymagała w tym zakresie jakichś radykalnych działań. Ost
            > atnio zauważyłam znaczne pogorszenie się stanu cery (prawdopodobnie ze względu
            > na stres), ale przede wszystkim jeśli chodzi o rozszerzone pory, cienie pod ocz
            > ami i koloryt, no i naczynka.

To lepiej w ogóle nie używaj przeciwzmarszczkowego, jeśli chcesz bawić się w Ziaję.

osobiście porównuje ceny, więc generalnie zaopatruje się w czterech aptekach (mają bardzo dobre promocje cenowe), wysyłam na maila gazetowego adresy
            • anaiss Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 07.10.10, 19:57
              Pisząc o maści odnosiłam się do Twojego wcześniejszego postu cyt.
              "Odstawiłabym Ziaję i przeszła na coś aptecznego, np. Excipial maść z olejkiem migdałowym (96% lipidów) - fajny na zimę, bo nie zawiera w składzie wody."

Dzięki za pomoc i poświęcony czas.

p.s. czy mogłabym prosić o powtórkę maila? - niestety nic nie mam na skrzynce
              • issey_miyake Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 07.10.10, 22:23
                Odbierz pocztę.
                • anaiss Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 08.10.10, 21:08
                  Issey, dziękuję bardzo za maila i rady.
                • arnika15 Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 09.10.10, 17:35
                  Czy mogę prosić o napiary na te apteki? Z góry dziękuję!
                  • issey_miyake arnika15 odbierz pocztę - nt. 09.10.10, 19:35
                    • arnika15 Re: arnika15 odbierz pocztę - nt. 13.10.10, 14:01
                      Dziękuję za namiary!
                      Mogłabyś polecić krem z kwasami?
                      Mam cerę naczynkową, wrażliwą... Raz zastosowałam tonik z PHA z Biochemii Urody, masakra - twarz była czerwona, piekąca, mega podrażniona. Czy kwasy są dla każdego?...
                      • anaiss Re: arnika15 odbierz pocztę - nt. 13.10.10, 18:19
                        Arniko, a może nałożyłaś za szybko kolejny kosmetyk po użyciu tego toniku? Ja też mam naczynkową, wrażliwą cerę i używam toniku PHA 6% z BU i nic mi po nim nie jest.
                        • arnika15 Re: arnika15 odbierz pocztę - nt. 13.10.10, 19:13
                          Nie, niczego nie nakładałam. Od razu po zastosowaniu toniku twarz zaczęła robić się coraz bardziej zaczerwieniona, dosłownie mnie "wyżerało", masakra. Podrażnienie wystąpiło nawet na czole, gdzie skóra nie jest taka wrażliwa jak na policzkach. Przez tę "akcję" zastanawiam się czy robić jeszcze jedno podejście do kwasów np. w formie kremu czy sobie odpuścić.
                          • issey_miyake arnika15 odbierz pocztę - nt. 13.10.10, 21:58

• varka85 Namiary na apteki. 26.10.10, 09:09
                              I ja mogłabym prosić o namiary na te apteki? Z góry dziękuję :)
            • ollus issey 13.10.10, 19:59
              to ja też poproszę te adresy
              • aniapap Re: issey 28.03.11, 15:36
                issey - poprosze również o namiary na apteki internetowe,
                z gory dziekuję

Ania
                • issey_miyake Re: issey 30.03.11, 01:29
                  aniapap napisała:

> issey - poprosze również o namiary na apteki internetowe,
                  > z gory dziekuję

poszło
                  • pukustuku Re: issey 30.03.11, 18:45
                    Ja także poproszę adresy tych aptek.

Dzięki.
    • poezja_smaku Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 15.10.10, 15:17
      mi dermatolog powiedział, że do cery naczynkowej nie powinno sie stosowac maseczek z glinek, tylko z alg
      • issey_miyake Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 15.10.10, 22:04
        poezja_smaku napisała:

> mi dermatolog powiedział, że do cery naczynkowej nie powinno sie stosowac masec
        > zek z glinek, tylko z alg

bo maseczki z glinki skórę wysuszają
      • anaiss Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 16.10.10, 15:20
        Mnie to wydaje się trochę dziwne, bo bardzo często czytam, że glinka czerwona nadaje się do cery naczynkowej, np. ten opis:
        arpol-fr.otwarte24.pl/45,Glinka-czerwona-w-tubie-100g
        "Działanie:
        Leczy i łagodzi trądzik różowaty, zapobiega także pękaniu naczynek krwionośnych. Łagodnie ściąga pory i wygładza skórę
        [...]
        Systematyczne stosowanie glinki czerwonej zapewni obkurczenie i uszczelnienie naczynek krwionośnych."
        • issey_miyake Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 17.10.10, 22:41
          anaiss napisała:

> Mnie to wydaje się trochę dziwne, bo bardzo często czytam, że glinka czerwona n
          > adaje się do cery naczynkowej,

myślę że bardziej chodzi o specyfikę jej zmywania, bo kto dziś nie robi tego wodą....
    • marna_klucha Prosba o porade do Issey-sie odwaze 22.10.10, 11:07
      Mialam sie podkleic pod watek "do Issey", ale znalazlam ten, bardziej mi blizszy. Mam 34 lata i cere silnie naczynkowa z czasem pojawiajacymi sie czerwonymi krostkami.Po przesledzeniu watkow i udzielanych rad Issey co do cer naczynkowych, zakupilam Diroseal i krem z filtrem +50 Biodermy. Diroseal stosuje na noc (i jest o duzo lepiej), krem na dzien. Twarz przemywam plynem micelarnym Biodermy (rowniez dzieki Issey). A teraz mam pytanie : czy po plynie micelarnym powinnam stosowac dodatkowo tonik? Jezeli tak to moze byc ten polecany przez Ciebie Ziaji Tin Tin, czy cos innego? Co pod lekko pomarszczone juz oczy? I czy pod krem z filtrem/czy na krem z filtrem moge klasc dodatkowo np. Excipial krem czy Excipial masc? Mysle o nadchodzacych temperaturach.Czy moze krem z filtrem sam wystarczy na te temperatury? Troche boje sie tych swoich czerwonych krostek przypominajacych czasem tradzik rozowaty (niestety zadne leczenie do tej pory na stale nie zlikwidowalo tych czerwonych plamek/krostek). Bardzo dziekuje za porady i mam nadzieje za odpowiedz.
      • issey_miyake Re: Prosba o porade do Issey-sie odwaze 22.10.10, 13:53
        marna_klucha napisała:

> Mam 34 lata i cere silnie naczynkowa z czasem pojawiajacymi sie czerwonymi k
        > rostkami.

Musisz bardzo dbać o taką skórę, by nie spowodować u siebie trądziku różowatego. Pielęgnacja przy takiej skórze jest jedną z ważniejszych. Warto to pamiętać.

> A teraz mam pytanie : czy po plynie micelarnym powinnam
        > stosowac dodatkowo tonik?

Możesz, jak najbardziej. Ale tylko pod warunkiem, że będzie to tonik, np. na zaczerwienienie lub łagodzący w sprayu (standardowe dodatkowe tarcie wacikami, może taką skórę podrażniać). Jeśli nie będziesz miała w sprayu - lepiej w ogóle nie używaj. Podczas stosowania płynu micelarnego warto nie oszczędzać, by waciki były mokre. Im mniej tarcia, tym lepiej.

> Co pod lekko pomarszczone juz oczy?

A oczy masz wrażliwe? Jak było z dotychczas stosowanymi kremami pod oczy? Czujesz przesuszenie powieki? Masz potrzebę mycia oka wodą?

> I czy pod krem
        > z filtrem/czy na krem z filtrem moge klasc dodatkowo np. Excipial krem czy Exci
        > pial masc? Mysle o nadchodzacych temperaturach.

Wszystko zależy od tego w jaki sposób spędzasz zimę, bo jeśli głównie na spacerach, to musi być przede wszystkim ochrona przed zimnem, czyli maść excipial. Jeśli uda Ci się nałożyć na to krem z filtrem to jak najbardziej. (w przypadku nakładania kremu z filtrem jako pierwszego, należy uważać by go nie zetrzeć wysmarowując maść, więc myślę, że lepsza będzie kolejność - na końcu filtr).

> Troche boje sie tych swoich czerwonych krostek przypom
        > inajacych czasem tradzik rozowaty (niestety zadne leczenie do tej pory na stale
        > nie zlikwidowalo tych czerwonych plamek/krostek).

Byłaś u lekarza? Czym byłaś leczona? Jak wygląda Twoja dieta? Dużo masz wysiłku fizycznego? Zmian temperatur? Stosujesz makijaż? Od kiedy masz problem krostek?
        Osobiście zdecydowałabym się na łączenie leczenia + peelingów medycznych (świetnie sobie radzą z aktywną i nieaktywną postacią trądziku różowatego - bo na taki mi to z Twojego opisu wygląda).
        • marna_klucha Re: Prosba o porade do Issey-sie odwaze 22.10.10, 14:20
          Od razu dziekuje za odzew. Co do oczu to ostatnio zaczelam zmywac makijaz woda z szarym mydlem. Niestety, plyny do demakijazu powodowaly u mnie pieczenie i opuchlizne. Moze sobie wysuszylam oczy woda... W kazdym razie pod oczy klade krem ziaji phytoaktiv(ten pod oczy). Nie szczypie i nie podraznia, ale nie jestem pewna czy ma jakiekolwiek dzialanie przeciwzmarszczkowe.
          Co do czerwonych krostek leczylam je metronidazolem (tabletki i masc) oraz tetracyklina. Kompletnie nie widzialam roznicy, nawet wydawalo mi sie, ze metronidazol dodatkowo mi je podraznial. Pozniej dermatolog polecil mi serie z Biodermy(nie pamietam juz co to byly za kremy) w kazdym razie bylo chyba jeszcze gorzej. Ostatnio wyciszylam odrobine te czerwone krostki plynem micelarym, dirosealem i kremem Magni-Capilaril z Pharmaceris N. Pewnie powinnam poszukac innego dermatologa i rozpoczac znowu jakies leczenie. I moze te peelingi...Zaraz sobie poczytam.
          • issey_miyake Re: Prosba o porade do Issey-sie odwaze 23.10.10, 22:29
            marna_klucha napisała:

> Od razu dziekuje za odzew.

Nie ma za co.

> Co do oczu to ostatnio zaczelam zmywac makijaz woda
            > z szarym mydlem. Niestety, plyny do demakijazu powodowaly u mnie pieczenie i op
            > uchlizne. Moze sobie wysuszylam oczy woda...

Najlepiej byś spróbowała przemywać oko płynem micelarnym sensibio biodermy. Dodatkowo kup sobie sól fizjologiczną, Oftarinol i dwa razy dziennie przemywaj nią oczy. Odstaw, bardzo Cię proszę wodę i szare mydło.

> W kazdym razie pod oczy klade krem
            > ziaji phytoaktiv(ten pod oczy). Nie szczypie i nie podraznia, ale nie jestem p
            > ewna czy ma jakiekolwiek dzialanie przeciwzmarszczkowe.

Nie ma. Nie kupuj takich kremów, są g.wno warte.

> Co do czerwonych krostek leczylam je metronidazolem (tabletki i masc) oraz tetr
            > acyklina. Kompletnie nie widzialam roznicy, nawet wydawalo mi sie, ze metronida
            > zol dodatkowo mi je podraznial.

Jak długo byłaś tym leczona? Metronidazol stosowałaś miejscowo czy na całą twarz?

> Pozniej dermatolog polecil mi serie z Biodermy(
            > nie pamietam juz co to byly za kremy) w kazdym razie bylo chyba jeszcze gorzej.

Pewnie serię Sensibio. Kremy z tej serii nie są najlepsze. Płyn micelarny też miałaś?

> Ostatnio wyciszylam odrobine te czerwone krostki plynem micelarym, dirosealem
            > i kremem Magni-Capilaril z Pharmaceris N.

Bardzo dobrze. Swędzi Ciebie skóra twarzy?

> Pewnie powinnam poszukac innego derma
            > tologa i rozpoczac znowu jakies leczenie. I moze te peelingi...

Dermatolog przede wszystkim. Peelingi równie dobre, można je łączyć z leczeniem, ale pod ścisłą kontrolą lekarza, na własną rękę nie robiłabym za wiele.

Powiedz jak u Ciebie z żywieniem, wysiłkiem fizycznym, korzystaniem z "dobrodziejstw" typu sauna, solarium - korzystasz?
            • nessie-jp Re: Prosba o porade do Issey-sie odwaze 25.10.10, 23:06
              > Najlepiej byś spróbowała przemywać oko płynem micelarnym sensibio biodermy.

Jako posiadaczka wrażliwego oka ;) i wrażliwej cery jednak muszę stwierdzić, że płyny micelarne się nie sprawdzają. A przynajmniej nie jako kosmetyk bez spłukiwania. Po prostu wrażliwa skóra nie znosi pozostałych na niej resztek jakiegokolwiek kosmetyku oczyszczającego, czy to jest płyn micelarny, czy stare dobre mleczko.

Trzeba gotować sobie wodę do mycia twarzy i odstawiać do ostygnięcia
              • issey_miyake Re: Prosba o porade do Issey-sie odwaze 25.10.10, 23:38
                nessie-jp napisała:

> Jako posiadaczka wrażliwego oka ;) i wrażliwej cery jednak muszę stwierdzić, że
                > płyny micelarne się nie sprawdzają. A przynajmniej nie jako kosmetyk bez spłuk
                > iwania. Po prostu wrażliwa skóra nie znosi pozostałych na niej resztek jakiegok
                > olwiek kosmetyku oczyszczającego, czy to jest płyn micelarny, czy stare dobre m
                > leczko.
                >
                > Trzeba gotować sobie wodę do mycia twarzy i odstawiać do ostygnięcia
                • nessie-jp Re: Prosba o porade do Issey-sie odwaze 26.10.10, 00:42
                  A czy po zaaplikowaniu wody termalnej (w sprayu?) osuszasz jakoś twarz?

Niby nie powinno się zostawiać tej wody do wyschnięcia, ale nigdy nie wiem, ile mam z nią siedzieć na twarzy, żeby ani nie wyschła, ani się nie zmarnowała :)))))
                  • marna_klucha Plyn micelarny i woda 26.10.10, 10:06
                    Na szczescie mam tusz czerwony loreala, ktory schodzi pod wplywem wody. Wiec teraz najpierw delikatnie przykladam waciki z woda, sciagam tusz(on sie nie rozmazuje) i reszte plynem. I jest o niebo lepiej z tymi oczami. Musze sobie tylko kupic jakis krem pod oczy inny niz ten Ziaji. Co do czerwonych krostek, to od kiedy zaczelam stosowac plyn micelarny tez jest duzo lepiej. Generalnie tak malo krostek to od dawna juz nie mialam. Nie jestem pewna czy Diorseal troche mi nie podraznia buzi, bo od kiedy go uzywam pojawilo sie kilka czerwonych nowosci. Moze to tak na poczatku jest maly wysyp i pozniej znika. Zobacze po tygodniu uzywania tego kremu. A tak poza tym to co do tego tradziku rozowatego (tak naprawde to nie wiem czy to faktycznie to, bo zaden lekarz nigdy tego nie stwierdzil tylko sugerowal), to naprawde powinnam znalezc w koncu dobrego dermatologa i sie do niego udac. Naprawde dobrego. Od zawsze ciezko bylo mi dobrac krem, cokolwiek do twarzy, bo od razy mialam wysyp. Odzywiam sie raczej zdrowo, nie korzystam z solariow, sauny. Lubie biegac. Duzo spaceruje ze swoimi dziecmi. No, nie wiem co jest z ta moja buzie.
                    • issey_miyake Re: Plyn micelarny i woda 26.10.10, 15:49
                      marna_klucha napisała:

> Nie jestem pewna czy Diorseal troche mi nie
                      > podraznia buzi, bo od kiedy go uzywam pojawilo sie kilka czerwonych nowosci. M
                      > oze to tak na poczatku jest maly wysyp i pozniej znika.

Dokładnie tak może być na początku, nie ma powodu do niepokoju. Wystarczy tylko o skórę odpowiednio dbać pod względem nawilżenia.

> Zobacze po tygodniu uzy
                      > wania tego kremu.

Tydzień to czasami mało. Czasami potrzeba 4 tygodni. Skóra musi mieć czas na regenerację.

> A tak poza tym to co do tego tradziku rozowatego (tak naprawd
                      > e to nie wiem czy to faktycznie to, bo zaden lekarz nigdy tego nie stwierdzil t
                      > ylko sugerowal), to naprawde powinnam znalezc w koncu dobrego dermatologa i sie
                      > do niego udac. Naprawde dobrego. No, nie w
                      > iem co jest z ta moja buzie.

Etiopatogeneza trądziku różowatego nie jest znana, wiele chorób jest i nie wiadomo skąd. Więc myślę, że czasami nie warto skupiać się na szukaniu przyczyny (jako że niewiele w tej kwestii możemy zmienić), tylko skupić się na łagodzeniu, niwelowaniu objawów.
                  • issey_miyake Re: Prosba o porade do Issey-sie odwaze 26.10.10, 15:51
                    nessie-jp napisała:

> A czy po zaaplikowaniu wody termalnej (w sprayu?) osuszasz jakoś twarz?
                    >
                    > Niby nie powinno się zostawiać tej wody do wyschnięcia, ale nigdy nie wiem, ile
                    > mam z nią siedzieć na twarzy, żeby ani nie wyschła, ani się nie zmarnowała :))
                    > )))

Dokładnie tak jest, nie zostawiam jej do wchłonięcia, bo dzięki temu jeszcze bardziej się przesusza. Psikam wodą termalną i dosłownie po 5 - 10 sekundach przykładać i dociskam dwie chusteczki higieniczne.
    • esta_blish issey- diroseal czy kwasy? 25.10.10, 11:54
      W tym wątku poleciłaś mi diroseal avene. A czy nie powinnam też stosować kwasów (np. Bandi na początek)? Oba są na noc, więc nie wiem...
      • issey_miyake Re: issey- diroseal czy kwasy? 25.10.10, 12:27
        esta_blish napisała:

> W tym wątku poleciłaś mi diroseal avene. A czy nie powinnam też stosować kwasów
        > (np. Bandi na początek)? Oba są na noc, więc nie wiem...

witaj,

możesz rozpocząć od złuszczającego z Bandi, jeśli obawiasz się o swoją skórę (czyli jeśli są podstawy do tego, że jest ona wrażliwa, często podrażniona, zachowuje się dziwnie - czy tak jest?), przy Avene będzie na pewno szybszy efekt niż po Bandi (ten jest tylko wygładzeniem skóry, lekkie minimalizowanie zaczerwienień), poza tym retinal ma zupełnie inne działanie niż kwas migdałowy i polihydroksykwasy. Zdarzają się u Ciebie podrażnienia?
        • synek_lalinek Re: issey- diroseal czy kwasy? 26.10.10, 08:27
          Dziękuję za odpowiedź.
          Podrażnień nie miewam, tylko delikatny rumień na policzkach.
          • issey_miyake Re: issey- diroseal czy kwasy? 26.10.10, 15:54
            synek_lalinek napisała:

> Dziękuję za odpowiedź.
            > Podrażnień nie miewam, tylko delikatny rumień na policzkach.

jeśli nie miewasz podrażnień, przy stosowaniu kosmetyków, używaniu wody, makijażu, nie reaguje źle na zmianę temperatur to proponuje rozpocząć od Diroseal. Jeśli będzie Ciebie podrażniać, możesz przejść na co drugi wieczór.
            • blue_romka Re: issey- diroseal czy kwasy? 26.10.10, 16:24
              Dziękuję bardzo. Czyli kupuję diroseal. Ale on jest miejscowo i tylko na noc. Co na dzień?
              • blue_romka Re: issey- diroseal czy kwasy? 26.10.10, 16:25
                Aha, i sorry, że się tak wtrącam w dyskusję, ale mam ten sam problem, więc nie będę zakładać nowego wątku.
                • issey_miyake Re: issey- diroseal czy kwasy? 26.10.10, 20:32
                  blue_romka napisała:

> Aha, i sorry, że się tak wtrącam w dyskusję, ale mam ten sam problem, więc nie
                  > będę zakładać nowego wątku.

dużo się wtrąciło w dyskusję :), po to jest forum :), niektóre się nie wtrącają i piszą wiadomości prywatne :)
              • issey_miyake Re: issey- diroseal czy kwasy? 26.10.10, 20:30
                blue_romka napisała:

> Dziękuję bardzo. Czyli kupuję diroseal. Ale on jest miejscowo i tylko na noc. C
                > o na dzień?

Można stosować na całą twarz. Tylko na noc stosujesz. Na dzień krem z filtrami chemicznymi, najlepiej 50+.
                • blue_romka Re: issey- diroseal czy kwasy? 27.10.10, 11:52
                  Czyli na noc diroseal, na dzień z filtrami, do tego płyn micelarny do demakijażu. Czy potrzebuję czegoś jeszcze?
                  • issey_miyake Re: issey- diroseal czy kwasy? 27.10.10, 13:38
                    blue_romka napisała:

> Czyli na noc diroseal, na dzień z filtrami, do tego płyn micelarny do demakijaż
                    > u. Czy potrzebuję czegoś jeszcze?

zależy jaki masz problem, generalnie zawsze potrzebny do tego jakiś nawilżacz, maseczki, etc.
                    • blue_romka Re: issey- diroseal czy kwasy? 27.10.10, 15:32
                      > zależy jaki masz problem, generalnie zawsze potrzebny do tego jakiś nawilżacz,
                      > maseczki, etc.

Mam cerę naczynkową, czyli zaczerwienienia na policzkach, ale nie jakieś wielkie i poważne. Nie jest to cera szczególnie wrażliwa, wszelkie kosmetyki toleruję dobrze. Czy powinnam coś jeszcze mieć oprócz tych dwóch kremów? Jeśli tak, to podaj proszę od razu firmy, bo jestem laikiem.
                      • issey_miyake Re: issey- diroseal czy kwasy? 27.10.10, 21:08
                        blue_romka napisała:

> Mam cerę naczynkową, czyli zaczerwienienia na policzkach, ale nie jakieś wielki
                        > e i poważne. Nie jest to cera szczególnie wrażliwa, wszelkie kosmetyki toleruję
                        > dobrze. Czy powinnam coś jeszcze mieć oprócz tych dwóch kremów? Jeśli tak, to
                        > podaj proszę od razu firmy, bo jestem laikiem.

Jeszcze problemów nie masz, ale warto im zapobiegać, więc prócz nocnego i rannego, warto mieć apteczny nawilżacz (Excipial, Cetaphil, który nakładasz najlepiej po przyjściu z pracy lub ok. 19-20, a nocny przed samym snem.
            • synek_lalinek Re: issey- diroseal czy kwasy? 27.10.10, 09:38
              Ja już wiem wszystko, bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam! :)
    • dalenne Pytanie do Issey :) 26.10.10, 16:34
      Czy mogłabym również prosić Cię o radę odnośnie pielęgnacji?

Jestem w podobnym wieku co autorka wątku, mam cerę naczynkową ze skłonnością do przesuszania. Mam też trochę przebarwień.
      W wakacje na czole pojawiły mi się wypryski, nie wiem czy to reakcja organizmu po odstawieniu tabletek anty (ale to już rok), czy to filtr 50tka Biodermy tak mnie zapchał?

Próbowałam używać Diroseal'u, niestety powodował u mnie podrażnienia.
      Zastanawiałam się nad kwasami, ale słyszałam że przy cerze suchej, dodatkowo naczynkowej to podobno nie jest dobry pomysł i lepiej robić sobie peelingi kawitacyjne. Czy to prawda?

Do tej pory używałam kremów Avene Antirougeurs, Clinique do cery naczynkowej i na noc Lierac Hydra-Chrono.
      Zastanawiam się nad myciem twarzy rano płynem miclearnym bądź wodą termalną, co lepsze? :)
      Poczytałam też o kremie TOPIALYSE Sensitive PALPEBRAL SVR, opisany jest jako krem na powieki, rozumiem że pod oczy też można go stosować?
      Do tej pory używałam kremów pod oczy Avene (kojący i Ystheal) oraz Biodermy Sennsibio. Myślałam o Lierac Diopticreme.

Strasznie dużo tych kosmetyków, nie wiadomo co wybrać, chętnie skorzystałabym z oferty BU, ale boję się kombinować. Nie wiem jakie zabiegi kosmetyczne wybrać. Pogubiłam się w tym trochę ostatnio ;)
      Pozdrawiam :)
      • issey_miyake Re: Pytanie do Issey :) 26.10.10, 20:55
        dalenne napisała:

> Czy mogłabym również prosić Cię o radę odnośnie pielęgnacji?

Pewnie, że możesz.

> Jestem w podobnym wieku co autorka wątku, mam cerę naczynkową ze skłonnością do
        > przesuszania. Mam też trochę przebarwień.
        > W wakacje na czole pojawiły mi się wypryski, nie wiem czy to reakcja organizmu
        > po odstawieniu tabletek anty (ale to już rok),

reakcja po odstawieniu może trwać do dwóch lat

> czy to filtr 50tka Biodermy tak
        > mnie zapchał?

mógł jak najbardziej, ale coś za coś, masz skórę z przebarwieniami, naczynka - nie da się chronić obydwóch patrząc również w 100% na to, żeby nie zapychał. Są fajne nie zapychające spf 30stki.

> Próbowałam używać Diroseal'u, niestety powodował u mnie podrażnienia.

Widocznie na pierwszy raz zbyt mocny, należy rozpocząć od czegoś delikatniejszego.

> Zastanawiałam się nad kwasami, ale słyszałam że przy cerze suchej, dodatkowo na
        > czynkowej to podobno nie jest dobry pomysł i lepiej robić sobie peelingi kawita
        > cyjne. Czy to prawda?

W życiu. Kwasy są przy takiej skórze rewelacyjne, bo hartują skórę. Zacznij od kremu AHA + PHA Bandi. Prócz tego warto robić zabiegi gabinetowe (migdałowy kwas i kwasy medyczne - pirogronowy 50%, salicylowy 30%, azelainowy 20%). A peeling kawitacyjny jest g.wno wart.

> Do tej pory używałam kremów Avene Antirougeurs, Clinique do cery naczynkowej i
        > na noc Lierac Hydra-Chrono.
        > Zastanawiam się nad myciem twarzy rano płynem miclearnym bądź wodą termalną, co
        > lepsze? :)

Jeśli chcesz myć twarz wodą termalną z czymś łagodzącym, bo w pojedynkę nie wchodzi w grę to pomyśl o czymś takim (cetaphil emulsja + waciki i do tego woda termalna, by nie mieć uczucia tłustości). Jeśli masz tak wrażliwą skórę, lepszy będzie Cetaphil od płynu micelarnego. Mycie twarzy np. Cetaphil + woda termalna, to ona zużywa się w oka mgnieniu :).

> Poczytałam też o kremie TOPIALYSE Sensitive PALPEBRAL SVR, opisany jest jako kr
        > em na powieki, rozumiem że pod oczy też można go stosować?

Jak najbardziej (powieka dolna, powieka górna, kąciki oczu).

> Do tej pory używałam kremów pod oczy Avene (kojący i Ystheal) oraz Biodermy Sen
        > nsibio. Myślałam o Lierac Diopticreme.

Lepiej żeby to był Lierac Coherence Yeux lub Retises Eye Contour Cream 0,05%, Liposes Treatment Eye Carem 5%.

> Strasznie dużo tych kosmetyków, nie wiadomo co wybrać, chętnie skorzystałabym z
        > oferty BU, ale boję się kombinować.

Mają tylko kilka produktów wartych uwagi.

> Nie wiem jakie zabiegi kosmetyczne wybrać.

Kwasy, kwasy i jeszcze raz kwasy :).

> Pogubiłam się w tym trochę ostatnio ;)

Pomożemy Ci się odnaleźć :)
        • dalenne Re: Pytanie do Issey :) 27.10.10, 08:49
          Ojej, dziękuję Ci bardzo! :)

Właśnie sobie uświadomiłam, że pomyliłam kwasy z mikrodermabrazją, to o niej słyszałam że jest niewskazana w przypadku jak mój ;)

No dobrze, spróbuję kremu Bandi. Powinnam go stosować chyba na noc?
          A co w ciągu dnia?
          Avene Antirougeus będzie ok? Czy powinnam celować w coś innego?
          Czy może Avene + dodatkowe filtry? (Avene ma filtr 10tkę).

Czy zabiegi kwasami można wykonywać w domu? Zauważyłam że w Bio-Medzie jest w ofercie kwas migdałowy. Czy faktycznie bezpieczniej iść na zabieg do salonu kosmetycznego?
          Może znasz jakis dobry salon w Gdyni? :)

Jeszcze raz bardzo dziękuję.
          • issey_miyake Re: Pytanie do Issey :) 27.10.10, 10:26
            dalenne napisała:

> Właśnie sobie uświadomiłam, że pomyliłam kwasy z mikrodermabrazją, to o niej sł
            > yszałam że jest niewskazana w przypadku jak mój ;)

i bardzo dobrze słyszałaś :)

> No dobrze, spróbuję kremu Bandi. Powinnam go stosować chyba na noc?
            > A co w ciągu dnia?

Na noc Bandi, na dzień z filtrem, najlepiej 50+.

> Avene Antirougeus będzie ok? Czy powinnam celować w coś innego?
            > Czy może Avene + dodatkowe filtry? (Avene ma filtr 10tkę).

10tka za mało, naczynkową skóre trzeba chronić, kup 50+.

> Czy zabiegi kwasami można wykonywać w domu? Zauważyłam że w Bio-Medzie jest w o
            > fercie kwas migdałowy. Czy faktycznie bezpieczniej iść na zabieg do salonu kosm
            > etycznego?

Możesz robić sama w domu, ale to na własną odpowiedzialność. Jeśli nie boisz robić się sama, to jak najbardziej rób w domu - zaoszczędzisz dużo.

> Może znasz jakis dobry salon w Gdyni? :)

Namiary podam w mailu gazetowym, w prywatnej wiadomości :).

• dalenne Re: Pytanie do Issey :) 27.10.10, 11:47
              Jesteś wielka! :)
              Czekam na @.

Tylko jeszcze jedno pytanie odnośnie filtra 50, skoro Bioderma mnie zapchała to może znasz jakiś godny polecenia krem z tak wysokim filtrem?
              • issey_miyake Re: Pytanie do Issey :) 27.10.10, 13:26
                dalenne napisała:

> Jesteś wielka! :)
                > Czekam na @.
                >
                > Tylko jeszcze jedno pytanie odnośnie filtra 50, skoro Bioderma mnie zapchała to
                > może znasz jakiś godny polecenia krem z tak wysokim filtrem?

a próbowałaś tę 50tkę dla skóry tłustej i mieszanej? bo jeśli to ta Ciebie zapchała, to pozostają Tobie 30stki
                • dalenne Re: Pytanie do Issey :) 27.10.10, 13:35
                  Tak, to była 50 do cery mieszanej.
                  • issey_miyake Re: Pytanie do Issey :) 27.10.10, 13:45
                    dalenne napisała:

> Tak, to była 50 do cery mieszanej.

więc musisz stosować 30stki, ale odpowiednią ilość, minimum 2ml na twarz, więc najlepiej nakładaj dwie warstwy.
                    • dalenne Re: Pytanie do Issey :) 27.10.10, 13:56
                      Uff, aż 2 warstwy. Szczerze mówiąć nienawidzę stosowania filtrów. W większości tępo się rozprowadzają, są tłuste, twarz się po nich świeci. Nie znalazłam żadnego, który by nie dawał takiego efektu. Słyszałam, że podobno japońskie filtry są niesamowite,ale niestety nie wiem jakie to firmy.
                      To straszne jak się musimy poświęcać ;)
                      • blue_romka a co to są filtry? 27.10.10, 15:35
                        > Uff, aż 2 warstwy. Szczerze mówiąć nienawidzę stosowania filtrów

Oops, a to nie chodzi o krem przeciwzmarszczkowy z filtrem? Filtry to jest osobny kosmetyk?
                        • issey_miyake Re: a co to są filtry? 27.10.10, 21:16
                          blue_romka napisała:

> Oops, a to nie chodzi o krem przeciwzmarszczkowy z filtrem? Filtry to jest osob
                          > ny kosmetyk?

Kremy przeciwzmarszczkowe mają śladowe ilości spf. By się chronić dobrze, należy używać konkretnych produktów z filtrem, np.

wizaz.pl/kosmetyki/produkt-14199-opis-Avene-Krem-ochronny-SPF-50-Krem-z-ultra-wysoka-ochrona-przeciwsloneczna-SPF-50-stara-wersja-2-z-2006r.htm
                          • blue_romka Re: a co to są filtry? 27.10.10, 21:41
                            > Kremy przeciwzmarszczkowe mają śladowe ilości spf. By się chronić dobrze, należ
                            > y używać konkretnych produktów z filtrem, np. rel="nofollow">wizaz.pl/kosmetyki/produkt-14199-opis-Avene-Krem-ochronny-SPF-50-Krem-z-ultra-wysoka-ochrona-przeciwsloneczna-SPF-50-stara-wersja-2-z-2006r.htm

Czyli jak rozumiem- muszę mieć dwa kosmetyki na dzień: krem przeciwzmarszczkowy oraz filtr, tak? I mam nakładać jeden na drugi?

• issey_miyake Re: a co to są filtry? 27.10.10, 21:51
                              blue_romka napisała:

> Czyli jak rozumiem- muszę mieć dwa kosmetyki na dzień: krem przeciwzmarszczkowy
                              > oraz filtr, tak? I mam nakładać jeden na drugi?

Kremy przeciwzmarszczkowe (takie sprzedawane w drogerii, perfumerii, aptece) niewiele dają. Trzeba wiedzieć, które składniki kremów są naprawdę czegokolwiek warte. 95% kremów przeciwzmarszczkowych dostępnych w sklepach jest nic nie warta. Więc jak dla mnie przeciwzmarszczkowo działa przede wszystkim - FILTR, ANTYOKSYDANT, KWAS/RETINOID.
                              • blue_romka Re: a co to są filtry? 28.10.10, 09:00
                                Już rozumiem. Bardzo dziękuję za wszystkie porady, jesteś nieoceniona.
                                • issey_miyake Re: a co to są filtry? 28.10.10, 10:47
                                  blue_romka napisała:

> Już rozumiem. Bardzo dziękuję za wszystkie porady, jesteś nieoceniona.

Proszę bardzo :).
                                  • blue_romka ps. ostatnie pytanie :) 28.10.10, 15:25
                                    Czy mogę/powinnam używać kremu do naczynkowej na dzień i na noc? Bo myślałam o takim połączeniu: na dzień Bioderma Photoderm AR SPV 50 i na noc Avene Diroseal.
                                    • issey_miyake Re: ps. ostatnie pytanie :) 28.10.10, 20:28
                                      blue_romka napisała:

> Czy mogę/powinnam używać kremu do naczynkowej na dzień i na noc? Bo myślałam o
                                      > takim połączeniu: na dzień Bioderma Photoderm AR SPV 50 i na noc Avene Diroseal
                                      > .

krem z spf wybierasz taki, który Tobie odpowiada konsystencją i ma spf 50+, jeśli jest to AR z Biodermy to jak najbardziej.
                      • issey_miyake Re: Pytanie do Issey :) 27.10.10, 21:14
                        dalenne napisała:

> Uff, aż 2 warstwy. Szczerze mówiąć nienawidzę stosowania filtrów. W większości
                        > tępo się rozprowadzają, są tłuste, twarz się po nich świeci. Nie znalazłam żadn
                        > ego, który by nie dawał takiego efektu. Słyszałam, że podobno japońskie filtry
                        > są niesamowite,ale niestety nie wiem jakie to firmy.

50tki są okropne, ale 30tki zdecydowanie lepsze.
                      • platynowa_kostka_rubika Jeszcze jedno pytanie do Issey :) 30.10.10, 20:59
                        Wiek: 29 lat. Skóra: mieszana, naczynkowa, trądzik powstaly po tabletkach anty (gule na szczęce i u dołu policzków); tabletek nie biorę już ponad 2 lata, ale trądzik wciąż jest.
                        Używam: na noc pod oczy kremu nawilżającego na naczynka Flos_Leku i na całą twarz Diroseala; wcześniej wymiennie z Effaclar-K,teraz zastąpionego przez dermatologa Aknemycinem Plus. Na dzień krem z filtrem 50+ (Bioderma/Avene/La Roche-Posay).
                        Pytanie: czym się nawilżać? Co jeszcze powinnam zrobić, żeby opóźnić powstanie zmarszczek? W jaki sposób najlepiej pozbyć się blizn trądzikowych?
                        I czy mogłabym też dostać adresy aptek? Z góry dziękuję :-)
                        • issey_miyake Re: Jeszcze jedno pytanie do Issey :) 31.10.10, 01:06
                          platynowa_kostka_rubika napisała:

> Pytanie: czym się nawilżać? Co jeszcze powinnam zrobić, żeby opóźnić powstanie
                          > zmarszczek? W jaki sposób najlepiej pozbyć się blizn trądzikowych?
                          > I czy mogłabym też dostać adresy aptek? Z góry dziękuję :-)

Możesz stosować dodatkowo antyoksydanty rano, nawilżać np. Cetaphul MD, Excipial Cream. Dobrze byłoby stosować też pod oczy coś z kwasami (Neostrata).

Blizny potrądzikowe - wypełniacze, lasery, peelingi medyczne.
            • hokusai Re: Pytanie do Issey :) 27.10.10, 21:37
              ja tez prosze o namiar na salon w Gdyni i z gory dziekuje. Oraz dzieki za wszystkie rady!
    • ollus Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 02.11.10, 12:12
      odstałam karnie swoje w kolejeczce i teraz ja uprzejmie poproszę issey o odpowiedzi:
      Excipial Cream zawiera wodę a maść nie?
      www.docsimon.pl/towar/excipial-ma-100g
      Nie lubię Dirosealu Avene, nie zauważyłam żadnych efektów. Może za krótko stosowałam, może spodziewałam się cudów, to był pierwszy z używanych przeze mnie kremów stricte do naczynkowej. Nie uczulał mnie, nie podrażniał dlatego chciałabym wypróbować Bandi czy on jak Diroseal jest do miejscowego, czy na całą twarz na noc i to wystarczy?

Moją zmorą są pojawiające się w okresie zimowym upiorne plackowate przesuszenia głównie na policzkach. To taka typowo sezonowa przypadłość, która niemal z zegarkiem w ręku pojawia się, wymęczy człowieka i znika bez śladu. Niemniej w czasie nasilenia te przesuszenia pieką i co tu gadać straszą przechodniów ;) Ponieważ nieuchronnie zbliża się ten czas, może coś zapobiegawczego, co przynajmniej będzie w stanie zminimalizować tę dokuczliwość?

Dziękuję
      • issey_miyake Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 02.11.10, 21:20
        ollus napisała:

> Excipial Cream zawiera wodę a maść nie?

Dokładnie. Tutaj masz to konkretniej opisane: www.icnpolfa.pl/pl/katalog-produktow,towar-92

> Nie lubię Dirosealu Avene, nie zauważyłam żadnych efektów. Może za krótko stoso
        > wałam, może spodziewałam się cudów, to był pierwszy z używanych przeze mnie kre
        > mów stricte do naczynkowej. Nie uczulał mnie, nie podrażniał dlatego chciałabym
        > wypróbować Bandi czy on jak Diroseal jest do miejscowego, czy na całą twarz na
        > noc i to wystarczy?

Bandi jest do stosowania na całą twarz. Diroseal przynosi ukojenie skórze, która ma duże problemy z nadreaktywnością, która jest wrażliwa, i niemożliwe jest stosowanie innych kremów. Czego oczekiwałaś od Avene? Zimą też stosowałaś Diroseal?

> Moją zmorą są pojawiające się w okresie zimowym upiorne plackowate przesuszenia
        > głównie na policzkach. To taka typowo sezonowa przypadłość, która niemal z zeg
        > arkiem w ręku pojawia się, wymęczy człowieka i znika bez śladu. Niemniej w czas
        > ie nasilenia te przesuszenia pieką i co tu gadać straszą przechodniów ;) Poniew
        > aż nieuchronnie zbliża się ten czas, może coś zapobiegawczego, co przynajmniej
        > będzie w stanie zminimalizować tę dokuczliwość?

Na pewno Excipial będzie idealny, zwłaszcza maść jako ochronny na powietrze. Prócz tego możesz stosować 2 razy w tygodniu maseczki odżywcze, kremowe. Prócz tego jaką masz skórę? Mocno naczyniową? Jak byś ją określiła?
        • issey_miyake ps: 02.11.10, 21:21
          ps: fajny masz nick, pasuje do opisywanego składu Almond Oil :) - Olus Oil - :). Brzmi jak przeznaczenie dla Ciebie :). Też robię zakupy na docsimon.
          • dalenne Re: ps: 03.11.10, 10:04
            Issey, czy jest szansa na namiary, o których rozmawiałyśmy?
            Pozdrawiam :)
            • issey_miyake Re: ps: 03.11.10, 12:11
              dalenne napisała:

> Issey, czy jest szansa na namiary, o których rozmawiałyśmy?
              > Pozdrawiam :)

spadłaś mi jak z nieba :) już pędzę pisać notkę na priva :)
          • ollus Re: ps: 03.11.10, 12:51
            Dziękuję
            dopisałam się do tego wątku, bo mam bardzo podobne co założycielka "parametry"
            cera naczynkowa z widocznymi popękanymi naczynkami (policzki, nos, broda). dodatkowo bardzo, bardzo jasna karnacja. Wszelkie podrażnienia, reakcja na np zmianę temperatury etc mocno widoczne i utrzymujące się. Oczy bardzo wrażliwe, wystarczą dwie łzy i oko zaczerwienione przez kilka godzin. Kremów pod oczy używam bardzo sporadycznie, bo regularnie po aplikacji mam rano zapuchnięte (obecnie w użyciu, czy raczej na stanie Bioderma Sensibio Eye). Cera nie toleruje wody, największa bieda, jak trzeba głowę umyć-zawsze coś spłynie.
            Strefa T świecąca, dużo sebum, policzki odwodnione, często drobne przesuszenia. No i opisywany zimowy sajgon.

Diroseal używałam chyba również zimą, na noc, miejscowo. oczekiwałam wzmocnienia naczynek i ich słabszej codziennej reakcji/widoczności.
            Podobnie jak Auriderm XO
            masek raczej nie używam, zniechęca mnie konieczność dodatkowego mycia twarzy, chyba że ma taką konsystencję, że można ją zostawić do całkowitego wchłonięcia.
            Biję się w pierś, bardzo mało piję :) (mniej niż 1l dziennie)

p.s. nick pochodzi od łacińskiego olus - zielenina :)
            no i bardzo dziękuję, jestem pełna uznania dla Twojego zaangażowania
            • issey_miyake Re: ps: 03.11.10, 13:03
              ollus napisała:

> Dziękuję

Proszę :)

> Diroseal używałam chyba również zimą, na noc, miejscowo. oczekiwałam wzmocnieni
              > a naczynek i ich słabszej codziennej reakcji/widoczności.

Diroseal winnaś stosować na całą twarz, ale jeśli nie chcesz do niego wracać to jedyną opcją jest dla Ciebie na początek krem Bandi PHA + AHA.

> Podobnie jak Auriderm XO

Auriderm stosowałaś jak długo? Nie przyniósł żadnej poprawy? Ma jeden z lepszych składów, jeśli chodzi o walkę z naczyniową skórą.

> masek raczej nie używam, zniechęca mnie konieczność dodatkowego mycia twarzy, c
              > hyba że ma taką konsystencję, że można ją zostawić do całkowitego wchłonięcia.

najlepsze dla Ciebie byłyby maski ściągane :) warto stosować jakiekolwiek (wybieraj te typu krem/maska)

> Biję się w pierś, bardzo mało piję :) (mniej niż 1l dziennie)

Woda to tam pal licho, bardzo chodzi o płyny :) zupy, kawa, herbata, napoje :)

> p.s. nick pochodzi od łacińskiego olus - zielenina :)

Tak mi się skojarzył z excipialem :)

> no i bardzo dziękuję, jestem pełna uznania dla Twojego zaangażowania

nie ma problemu :), jak tylko mogę, pomagam.
              • ollus Re: ps: 03.11.10, 14:14
                Auriderm w użyciu od stycznia tego roku, zimą, wiosną co dzień na noc, od lata mniej regularnie. Też nie zauważyłam poprawy, ale może ona jest i np mniej mi te naczynka pękają, a mi się wydaje, że nie działa, bo cerę mam regularnie mniej lub bardziej zaróżowioną.
                Poproszę Cię issey jeszcze o rekomendację takiej kremo-maski

zupy, kawa, herbata, napoje - około 1l dziennie :( i nie mogę przeskoczyć
                Wybiorę ja się chyba nad to morze..., a Twój nadmorski namiar na priv i tak poproszę
                • issey_miyake Re: ps: 03.11.10, 22:47
                  ollus napisała:

> Poproszę Cię issey jeszcze o rekomendację takiej kremo-maski

Wybieraj takie typu:

BIOCELL Nawilżająca maska do twarzy z kwasem hialuronowym (płat)

AURIGA FLavo C Maska oczyszczajaca

BANDI Krem/Maska Kuracja Łagodząca

L'BIOTICA Maska kolagenowa i Maska aloesowa (płaty)

PLANTER'S HA maska regenerująco- rozświetlająca (płat)

PLANTER'S HIALURONIC ACID LINE maska intensywnie nawilżająca z koncentratem kwasu hialuronowego (płat)

BEAUTY FORMULAS Maseczka chłodząca na zmęczone oczy (płaty)

BEAUTY FORMULAS Maseczka kolagenowa (płat)

Przystępne maski w płatach ma również Afrodita Kozmetika, Bielenda, Pulanna Kolagen (do sprzedaży detalicznej)
    • malina0303 Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 08.11.10, 11:03
      Nie wiem czy ktos juz to proponwał ale ja polecam AA Prestige pro-capilary
      www.nowekosmetyki.pl/kosmetyki/aa-prestige-pro-capillary-przeciwzmarszczkowy-krem-spf-15
    • gwarek77 Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 12.11.10, 13:44
      O! ten watek jakby dla mnie stworzony, przeczytam uważnie może i ja coś wybiorę z tej listy przez was polecanych kosmetyków
      • issey_miyake Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 12.11.10, 22:30
        gwarek77 napisała:

> O! ten watek jakby dla mnie stworzony, przeczytam uważnie może i ja coś wybiorę
        > z tej listy przez was polecanych kosmetyków

bardzo proszę :)
    • esta_blish o, matko!! 16.11.10, 14:06
      Od tygodnia używam rano serum antyoksydacyjnego flavo-C z BU oraz Biodermy 50 AR. Na efekty za wcześnie, błyszczenie niweluję pudrem, ale twarz się tak paskudnie lepi, że ledwo wytrzymuję we własnej skórze. Czy naprawdę trzeba tak cierpieć? :/
      • issey_miyake Re: o, matko!! 16.11.10, 14:18
        esta_blish napisała:

> Od tygodnia używam rano serum antyoksydacyjnego flavo-C z BU oraz Biodermy 50 A
        > R. Na efekty za wcześnie, błyszczenie niweluję pudrem, ale twarz się tak paskud
        > nie lepi, że ledwo wytrzymuję we własnej skórze. Czy naprawdę trzeba tak cierpi
        > eć? :/

jeśli bardzo Tobie to przeszkadza, to będziesz musiała zmienić serum z BU na coś lżejszego, bo, flavo c Auriga (wchłania się błyskawicznie). Nie trzeba cierpieć - trzeba metodą prób i błędów szukać dla siebie rozwiązania idealnego.
    • kamaa87 [...] 26.11.10, 11:22
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • bluemacia Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 26.11.10, 12:19
      Przeczytałam z uwagą cały wątek, wydawało mi się, że sama poradzę sobie z doborem kosmetyków, ale poległam, zbyt wiele nieznanych mi nazw tu padło.
      Prosze o pomoc w zbudowaniu bazy kosmetyków dla 40latki, która ma cerę mocno naczynkową, przesuszoną i bardzo wrażliwą. Niestety widzę pierwsze objawy trądziku, w postaci zaczerwienienia między brawiami i nad nimi (czasem pojawiają się też w tej okilicy grudki).
      Do tej pory używałam Antirougerous Avene i mam wrażenie, że fajnie koił skórę. Makijaż zmywam płynem micelarnym Avene (makijaż stosuję bardzo niewielki, gdyż uczula mnie bardzo wiele - puder w kamieniu, tusz - podkłady mi nie służą). Diroseal używałam jedynie punktowo.
      Służą mi też stosunkowo dobrze kremy Biotherm (tzn. po prostu nie uczulają) - używam nawilżającego.
      Potrzebuję czegoś przeciwzmaszczkowego. Colistar mnie właśnie gigantycznie uczulił.

Nie znalazłam też fajnej maski dla mnie. Sporo powoduje u mnie wzmożone zaczerwienienie i szczypanie.
      Moja skóra na pewno nie lubi wszelkich operacji wacikami, czyli pocierania, zmywania.

Uda się zrobić jakies bazowe zestawienie dla mnie?
      • issey_miyake Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 26.11.10, 21:16
        bluemacia napisała:

> Prosze o pomoc w zbudowaniu bazy kosmetyków dla 40latki, która ma cerę mocno na
        > czynkową, przesuszoną i bardzo wrażliwą. Niestety widzę pierwsze objawy trądzik
        > u, w postaci zaczerwienienia między brawiami i nad nimi (czasem pojawiają się
        > też w tej okilicy grudki).

Nic dobrego, tak może objawiać się trądzik różowaty. Warto wybrać się do lekarza.

> Do tej pory używałam Antirougerous Avene i mam wrażenie, że fajnie koił skórę.
        > Makijaż zmywam płynem micelarnym Avene (makijaż stosuję bardzo niewielki, gdyż
        > uczula mnie bardzo wiele - puder w kamieniu, tusz - podkłady mi nie służą). Dir
        > oseal używałam jedynie punktowo.

Mimo wszystko spróbowałabym Diroseal stosować na całą twarz, to jedyna dostępna na rynku tak łagodna i dobrze tolerowana postać retinoidu. To jedyne co może Tobie dać rzeczywiste działanie przeciwzmarszczkowe.
        Jeśli źle znosisz pocieranie - to można pomyśleć też o tym, by stosować emulsję do skóry wrażliwej zmywaną wodą przegotowaną bądź termalną - wycierać dociskając do twarzy każdorazowo chusteczkę higieniczną.
        Na dzień koniecznie dobrać sobie krem z filtrem 50+.

> Służą mi też stosunkowo dobrze kremy Biotherm (tzn. po prostu nie uczulają) - u
        > żywam nawilżającego.
        > Potrzebuję czegoś przeciwzmaszczkowego. Colistar mnie właśnie gigantycznie uczu
        > lił.

Na pewno warto nie zaopatrywać się w kosmetyki dla takiej skóry w perfumerii.

> Nie znalazłam też fajnej maski dla mnie. Sporo powoduje u mnie wzmożone zaczerw
        > ienienie i szczypanie.
        > Moja skóra na pewno nie lubi wszelkich operacji wacikami, czyli pocierania, zmy
        > wania.

Jeśli Twoja skóra nie toleruje tarcia, możesz wybierać jedynie maski, które nie wymagają zmywania, np. Krem/maska łagodząca Bandi, Maseczka kojąco-nawilżająca Avene.

+ woda termalna
        • bluemacia Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 29.11.10, 08:40
          > Nic dobrego, tak może objawiać się trądzik różowaty. Warto wybrać się do lekarza.

U lekarz byłam, a nawet u dwóch. Niestety wizyty te były porażką. Szukam aktualnie kogoś polecanego przy tego typu schorzeniach. Zalecono mi by obserwować skórę, unikać gorącego, kawy itd, czyli właściwie same oczywistości. Polecono kremy z Dermiki i tyle.
          >
          > Mimo wszystko spróbowałabym Diroseal stosować na całą twarz, to jedyna dostępna
          > na rynku tak łagodna i dobrze tolerowana postać retinoidu. To jedyne co może T
          > obie dać rzeczywiste działanie przeciwzmarszczkowe.

W takim razie zakupię Diroseal

> Jeśli źle znosisz pocieranie - to można pomyśleć też o tym, by stosować emulsję
          > do skóry wrażliwej zmywaną wodą przegotowaną bądź termalną - wycierać dociskaj
          > ąc do twarzy każdorazowo chusteczkę higieniczną.
          > Na dzień koniecznie dobrać sobie krem z filtrem 50+.

Możesz polecić mi jakąś emulsję do zmywania? Czy któryś z kremów z Biodermy będzie odpowiedni dla mnie? Czy inne są lepsze?
          >
          > Na pewno warto nie zaopatrywać się w kosmetyki dla takiej skóry w perfumerii.

Czy możesz mi polecić jakieś miejsce w sieci z kosmetykami i ich porządnymi opisami? Niestety nie znam sie na tym, więc trudno jest mi wybrać odpowiednie.
          Dziękuję za wszystkie rady. Bardzo są dla mnie pomocne.
          • issey_miyake Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 29.11.10, 09:44
            bluemacia napisała:

> U lekarz byłam, a nawet u dwóch. Niestety wizyty te były porażką. Szukam aktual
            > nie kogoś polecanego przy tego typu schorzeniach. Zalecono mi by obserwować skó
            > rę, unikać gorącego, kawy itd, czyli właściwie same oczywistości. Polecono krem
            > y z Dermiki i tyle.

Brzmi jak żart. Przykre.

> Możesz polecić mi jakąś emulsję do zmywania? Czy któryś z kremów z Biodermy będ
            > zie odpowiedni dla mnie? Czy inne są lepsze?

Cetaphil emulsja. Kremy z Biodermy tylko Cicabio i z filtrem. Reszta dla Ciebie nie będzie dobra (słaba jakość), myślę, że warto nabyć Auriderm (na rumień, naczynka) i Cetaphil MD do smarowania twarzy, zabezpieczając ją przed podrażnieniami, wysuszeniem.

> Czy możesz mi polecić jakieś miejsce w sieci z kosmetykami i ich porządnymi opi
            > sami? Niestety nie znam sie na tym, więc trudno jest mi wybrać odpowiednie.
            > Dziękuję za wszystkie rady. Bardzo są dla mnie pomocne.

Przesyłam na pocztę gazetową informację.
    • blue_romka REGRES 28.11.10, 21:29
      Uzywam polecanych tu Biodermy 50 rano i Diroseal wieczorem. Cera mi sie bardzo pogorszyla, policzki sa mocno zaczerwienione przez caly dzien (silniej wieczorem), szczypia, sa suche. Na pewno nie jest to wina pogody, bo nigdy cera tak nie reagowala. Wygladam jak wysuszony pomidor. Co mi szkodzi? Diroseal? Co robic?
      • anaiss Re: REGRES 28.11.10, 22:44
        To chyba jest przejściowe, ja zaczęłam używać polecanego tu kremu Bandi AHA+PHA z kwasem migdałowym i polihydroksykwasami i też zauważyłam pojawienie się nierówności na policzkach, dzioby jak po ospie, ale zużyłam dopiero pół opakowania.
        • marna_klucha Re: REGRES 30.11.10, 16:19
          Jak zaczelam uzywac Dirosealu to mialam identyczny problem- buzia rozogniona, wysyp czerwonych krostek, suchosc, pieczenie. Przetrwalam ten czas. Uzywam tego kremu od miesiaca i jest coraz lepiej- buzia gladsza, mniej czerwona, krostek nie ma. Jest naprawde dobrze. Zamierzam kupic jescze jedna tubke, jak skoncze ten. Na poczatku tez bylam przerazona. W najgorszych momentach nakladalam krem co drugi dzien cienka warstwa. A teraz jest super.
      • issey_miyake Re: REGRES 28.11.10, 23:33
        blue_romka napisała:

> Uzywam polecanych tu Biodermy 50 rano i Diroseal wieczorem. Cera mi sie bardzo
        > pogorszyla, policzki sa mocno zaczerwienione przez caly dzien (silniej wieczore
        > m), szczypia, sa suche. Na pewno nie jest to wina pogody, bo nigdy cera tak nie
        > reagowala. Wygladam jak wysuszony pomidor. Co mi szkodzi? Diroseal? Co robic?

Na początku stosowania Dirosealu tak się zdarza bardzo często. Im większe wysuszenie, tym lepszy późniejszy efekt. Nawilżaj, nie podrażniaj, stosuj diroseal co 2 dzień.
        • blue_romka wielkie dzięki! n/t 29.11.10, 14:53
        • anaiss Re: REGRES 30.11.10, 13:07
          Issey, podpowiedz, proszę czy lepiej Diroseal czy Auriderm i w jakiej kombinacji je stosować z kremem z kwasem, bo mi dnia nie starcza ;)
          • issey_miyake Re: REGRES 30.11.10, 22:34
            anaiss napisała:

> Issey, podpowiedz, proszę czy lepiej Diroseal czy Auriderm i w jakiej kombinacj
            > i je stosować z kremem z kwasem, bo mi dnia nie starcza ;)

co drugi wieczór naprzemiennie :)
    • gryzelda.a Krem pod oczy 01.12.10, 13:28
      Przeczytałam z najwyższą uwagą cały wątek - wygląda, jakby był stworzony dla mnie. Miałam 3 lata temu zdiagnozowany trądzik różowaty, wygląd skóry poprawił się po używaniu przez pół roku rozexu. Od tamtego czasu używam tylko kosmetyków do cery naczynkowej (wymiennie LRP Rosaliac i Avene Antirougers, dość często Diroseal), a na dzień filtra 50+ tych samych firm.
      Ostatnio, kilka miesięcy po porodzie, walczyłam z krostkami wyglądającymi jak zwykły trądzik: przeszły po kilku dniach stosowania brevoxylu i vitelli... wcześniej skinoren nie mógł sobie z nimi poradzić. Czy powinnam jakoś zapobiegać ew. nawrotom, czy uznać, że to efekt wahań gospodarki hormonalnej i już się nie powtórzy?
      Issey, chciałabym Cię prosić o pomoc w dobraniu kremu pod oczy, nie mogę sobie z tym dać rady. Skóra wokół oczu ultrawrażliwa, z przetestowanych dotąd kosmetyków nie podrażnia tylko LRP Hydraphase - ale to właściwie żel. Chciałabym coś o "bogatszej" konsystencji i przeciwzmarszczkowego... Ostatnio próbowałam LRP Active C - porażka, piekło tak, że myślałam, że mi wypali skórę:(
      I jeszcze króciutkie pytanie o demakijaż: używam płynu micelarnego wieczorem, rano przecieram tylko twarz wodą termalną - czy to nie za mało? A co do płynu micelarnego - pocieranie twarzy przy jego stosowaniu strasznie mi podrażnia skórę, podobnie jest niestety z mleczkami. Czy można coś z tym zrobić?
      Dziękuję ogromnie za nieocenione źródło informacji.
      • issey_miyake Re: Krem pod oczy 01.12.10, 18:13
        gryzelda.a napisała:

> Przeczytałam z najwyższą uwagą cały wątek - wygląda, jakby był stworzony dla mn
        > ie. Miałam 3 lata temu zdiagnozowany trądzik różowaty, wygląd skóry poprawił si
        > ę po używaniu przez pół roku rozexu. Od tamtego czasu używam tylko kosmetyków d
        > o cery naczynkowej (wymiennie LRP Rosaliac i Avene Antirougers, dość często Dir
        > oseal), a na dzień filtra 50+ tych samych firm.
        > Ostatnio, kilka miesięcy po porodzie, walczyłam z krostkami wyglądającymi jak z
        > wykły trądzik: przeszły po kilku dniach stosowania brevoxylu i vitelli... wcześ
        > niej skinoren nie mógł sobie z nimi poradzić. Czy powinnam jakoś zapobiegać ew.
        > nawrotom, czy uznać, że to efekt wahań gospodarki hormonalnej i już się nie po
        > wtórzy?

Fizycznie nie jesteś w stanie zapobiegać takim nawrotom. Oczywiście warto stosować całą odpowiednio dobraną pielęgnację dla skóry naczyniowej, ale kosmetyka tylko na tym może poprzestać. Ma duże znaczenie, ale nie 100%.

> Issey, chciałabym Cię prosić o pomoc w dobraniu kremu pod oczy, nie mogę sobie
        > z tym dać rady. Skóra wokół oczu ultrawrażliwa, z przetestowanych dotąd kosmety
        > ków nie podrażnia tylko LRP Hydraphase - ale to właściwie żel. Chciałabym coś o
        > "bogatszej" konsystencji i przeciwzmarszczkowego... Ostatnio próbowałam LRP Ac
        > tive C - porażka, piekło tak, że myślałam, że mi wypali skórę:(

Wypróbuj któryś z: AVENE YSTHEAL+krem przeciwzmarszczkowy pod oczy, SVR TOPIALYSE SENSITIVE PALPEBRAL krem do powiek, Eye C Contour 5% Vit.C MM, Sesderma Daeses krem liftingujący do oczu i ust 2% DMAE (ostrożnie), Sesderma Liposes Treatment Eye Carem 5%, Sesderma C-Vit Eye Contour Cream 2%, Sesderma Retises Eye Contour Cream 0,05 (ostrożnie).

i na te należy uważać szczególnie, najlepiej wcześniej próbkę ( z kwasami ): NeoStrata Bionic Krem do powiek 4% PHA, NeoStrata Eye Cream 4% PHA, NeoStrata Bionic Eye Cream Plus 4% PHA

> I jeszcze króciutkie pytanie o demakijaż: używam płynu micelarnego wieczorem, r
        > ano przecieram tylko twarz wodą termalną - czy to nie za mało?

Jaki płyn stosujesz? Woda termalna wystarczy jak najbardziej, dobrze by było byś nabyła tonik na zaczerwienienia, bądź łagodzący w aerozolu i spryskiwała nim twarz - dociskając resztki chusteczką higieniczną.

> A co do płynu mi
        > celarnego - pocieranie twarzy przy jego stosowaniu strasznie mi podrażnia skórę
        > , podobnie jest niestety z mleczkami. Czy można coś z tym zrobić?
        > Dziękuję ogromnie za nieocenione źródło informacji.

Najpierw powiedz jakich używasz wacików i jakiego płynu.
        • hankaanka11 Re: Krem pod oczy 01.12.10, 18:30
          > Najpierw powiedz jakich używasz wacików

To ja nadstawiam ucha, o wacikach jeszcze nie było :))))
          Sama kupuję to, co mi wpadnie w ręce, a na pewno różnice są i to dość istotne.
          • issey_miyake Re: Krem pod oczy 01.12.10, 19:53
            hankaanka11 napisała:

> > Najpierw powiedz jakich używasz wacików
            >
            > To ja nadstawiam ucha, o wacikach jeszcze nie było :))))
            > Sama kupuję to, co mi wpadnie w ręce, a na pewno różnice są i to dość istotne.

Moje dotychczasowe poszukiwania dobrych, mało drażniących wacików postały na tych z Lidla. Cała reszta była nie do zatrzymania :).
            • gryzelda.a Re: Krem pod oczy 01.12.10, 21:35
              Issey, dzięki, jesteś wielka! Byłam u wielu dermatologów, ale nigdy nie dostałam tak konkretnych zaleceń.

Będę testować polecane przez Ciebie kremy pod oczy, teraz już wiem, spośród których warto wybierać - mam nadzieję, że znajdzie się jakiś niepodrażniający.

Pytasz, jakiego płynu micelarnego używam: teraz LRP, wcześniej AA (z serii aptecznej), Pharmaceris (do cery z trądzikiem różowatym), SVR i Avene. Ze wszystkimi miałam podobne problemy, podrażniały przy pocieraniu - myślałam, że problemem jest samo tarcie (chociaż staram się to robić delikatnie). Zaskoczyło mnie, że powodem mogą być waciki: podobnie jak hankaanka używam jakichkolwiek i nie zwracam na nie uwagi.

I jeszcze pytanie o tonik na zaczerwienia: jaki byś mi poleciła?
              • issey_miyake Re: Krem pod oczy 02.12.10, 13:32
                gryzelda.a napisała:

> Ze wszystkim
                > i miałam podobne problemy, podrażniały przy pocieraniu - myślałam, że problemem
                > jest samo tarcie (chociaż staram się to robić delikatnie). Zaskoczyło mnie, że
                > powodem mogą być waciki: podobnie jak hankaanka używam jakichkolwiek i nie zwr
                > acam na nie uwagi.

Oczywiście, że problemem jest tarcie, ale różne waciki powodują mocniejsze bądź łagodniejsze. Oczywiste jest również, że im więcej płynu na waciku tym mniejsze tarcie, warto makijaż oka zmywać - przykładając płatek do oka czekając aż go rozpuści, wymaga to zdecydowanie mniej pracy, niżeli pocierając kilkakrotnie.

> I jeszcze pytanie o tonik na zaczerwienia: jaki byś mi poleciła?

albo Bandi albo Lirene wzmacniający tonik bezalkoholowy
                • gryzelda.a Re: Krem pod oczy 02.12.10, 15:17
                  Dzięki raz jeszcze:) wybiorę się zatem jeszcze dziś po tonik i waciki z lidla, o których pisałaś wyżej. I oczywiście będę używać więcej płynu - chociaż raczej go nie oszczędzam.
                  Dziękuję ogromnie i pozdrawiam.
                  • gryzelda.a Re: Krem pod oczy 08.12.10, 11:23
                    > Przeczytałam z najwyższą uwagą cały wątek - wygląda, jakby był stworzony dla mn
                    > ie. Miałam 3 lata temu zdiagnozowany trądzik różowaty, wygląd skóry poprawił si
                    > ę po używaniu przez pół roku rozexu. Od tamtego czasu używam tylko kosmetyków d
                    > o cery naczynkowej (wymiennie LRP Rosaliac i Avene Antirougers, dość często Dir
                    > oseal), a na dzień filtra 50+ tych samych firm.
                    > Ostatnio, kilka miesięcy po porodzie, walczyłam z krostkami wyglądającymi jak z
                    > wykły trądzik: przeszły po kilku dniach stosowania brevoxylu i vitelli... wcześ
                    > niej skinoren nie mógł sobie z nimi poradzić. Czy powinnam jakoś zapobiegać ew.
                    > nawrotom, czy uznać, że to efekt wahań gospodarki hormonalnej i już się nie po
                    > wtórzy?

Fizycznie nie jesteś w stanie zapobiegać takim nawrotom. Oczywiście warto stosować całą odpowiednio dobraną pielęgnację dla skóry naczyniowej, ale kosmetyka tylko na tym może poprzestać. Ma duże znaczenie, ale nie 100%.
                    Issey, jeszcze jedna prośba o pomoc: pisałam wyżej, że od kilku miesięcy po porodzie walczę z krostami podobnymi do zwykłego trądziku i przeszły mi po brevoxylu i vitelli. Niestety, oba leki tak mi przesuszyły skórę na brodzie (tam były te zmiany), że musiałam je odstawić - po kilku dniach pojawiła się wielka gula, której nie mogę niczym zlikwidować: jest ropna, czerwona, nie reaguje ani na brevoxyl, ani na vitellę. Poradź, proszę, co zrobić z tym świństwem: dla przypomnienia moim głównym problemem jest trądzik różowaty/cera naczynkowa. Nie wykluczam, że zmiana na brodzie to krostkowa postać trądziku różowatego... A już na 100% reakcja na zmiany hormonalne po porodzie.
                    • gryzelda.a Re: Krem pod oczy 08.12.10, 11:27
                      Przepraszam, wkleiłam fragmenty naszej wcześniejszej korespondencji - zapomniałam je wyrzucić przed wysłaniem posta i trochę mi się porozjeżdzał post, tym bardziej, że nie zaznaczyłam oddzielnie wypowiedzi Issey...
                      Poniżej jeszcze raz moja prośba, już bez wcześniejszych postów:

Issey, jeszcze jedna prośba o pomoc: pisałam wyżej, że od kilku miesięcy po porodzie walczę z krostami podobnymi do zwykłego trądziku i przeszły mi po brevoxylu i vitelli. Niestety, oba leki tak mi przesuszyły skórę na brodzie (tam były te zmiany), że musiałam je odstawić - po kilku dniach pojawiła się wielka gula, której nie mogę niczym zlikwidować: jest ropna, czerwona, nie reaguje ani na brevoxyl, ani na vitellę. Poradź, proszę, co zrobić z tym świństwem: dla przypomnienia moim głównym problemem jest trądzik różowaty/cera naczynkowa. Nie wykluczam, że zmiana na brodzie to krostkowa postać trądziku różowatego... A już na 100% reakcja na zmiany hormonalne po porodzie.
                    • issey_miyake Re: Krem pod oczy 08.12.10, 17:15
                      gryzelda.a napisała:

> Issey, jeszcze jedna prośba o pomoc: pisałam wyżej, że od kilku miesięcy po por
                      > odzie walczę z krostami podobnymi do zwykłego trądziku i przeszły mi po brevoxy
                      > lu i vitelli. Niestety, oba leki tak mi przesuszyły skórę na brodzie (tam były
                      > te zmiany), że musiałam je odstawić - po kilku dniach pojawiła się wielka gula,
                      > której nie mogę niczym zlikwidować: jest ropna, czerwona, nie reaguje ani na b
                      > revoxyl, ani na vitellę. Poradź, proszę, co zrobić z tym świństwem: dla przypom
                      > nienia moim głównym problemem jest trądzik różowaty/cera naczynkowa. Nie wykluc
                      > zam, że zmiana na brodzie to krostkowa postać trądziku różowatego... A już na 1
                      > 00% reakcja na zmiany hormonalne po porodzie.

Wiesz jedyną najlepszą opcją byłby antybiotyk miejscowy, skoro nie tolerujesz (a szkoda) kremu brevoxylu (to najłagodniejsza postać nadtlenku benzoilu). Najlepiej gdybyś wysłała mi zdjęcie na e-mail (bez makijażu) bym wiedziała, jak bardzo to naczyniowa skóra.
                      • gryzelda.a Re: Krem pod oczy 08.12.10, 21:09
                        Issey, wysłałam maila ze zdjęciem na gazetową. Będę wdzięczna za pomoc. Opcja z antybiotykami raczej odpada, karmię piersią i mam zamiar to robić jeszcze przez kilka miesięcy.
    • hiro10 Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 30.12.10, 12:36
      Właśnie znalazłem fajny artykuł na temat używania kremów na tym blogu.Tekst linka
      • issey_miyake Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 30.12.10, 13:57
        hiro10 napisał:

> Właśnie znalazłem fajny artykuł na temat używania kremów na tym blogu.Tekst linka

link nie działa, interpunkcja się kładnia

wszystkoozdrowiuiurodzie.blogspot.com/
        • issey_miyake *kłania - nt. 30.12.10, 13:58
          • esceven to jeszcze moje pytanie 24.02.11, 14:19
            Problem dość podobny, tylko mam mniej lat.

27 lat, baaaaaaardzo sucha skóra, niezbyt wrażliwa, oprócz strefy policzków - mam na nich rumieńce i trochę popękanych naczynek. Robią mi się pierwsze zmarszczki, zwłaszcza przy oczach. Do tej pory używałam: płyn mic BIODERMA (super), krem na noc BANDI z kwasem migdałowym (zero efektów, no może łagodniejszy rumień rano), na dzień krem tonujący BANDI do cery naczynkowej (bez rewelacji), okazjonalnie maseczki.

Przez tę zimę cera mi się zupełnie pogorszyła, ten rumień stał się bardziej widoczny, do tego jakieś pojedyncze krosty:/

Droga Issey, proszę doradź mi co dalej :( Jakie kremy i na co.
            • issey_miyake Re: to jeszcze moje pytanie 25.02.11, 12:05
              esceven napisała:

> 27 lat, baaaaaaardzo sucha skóra, niezbyt wrażliwa, oprócz strefy policzków - m
              > am na nich rumieńce i trochę popękanych naczynek. Robią mi się pierwsze zmarszc
              > zki, zwłaszcza przy oczach. Do tej pory używałam: płyn mic BIODERMA (super), kr
              > em na noc BANDI z kwasem migdałowym (zero efektów, no może łagodniejszy rumień
              > rano), na dzień krem tonujący BANDI do cery naczynkowej (bez rewelacji), okazjo
              > nalnie maseczki.

Krem z kwasem migdałowym jest na początek, jeśli dobrze go tolerujesz, następne opakowanie zmienisz i zastosujesz mocniejszy. Krem tonujący średnio kryje, ale dla kogoś ze zdrową cerą jest dobry.

> Przez tę zimę cera mi się zupełnie pogorszyła, ten rumień stał się bardziej wid
              > oczny, do tego jakieś pojedyncze krosty:/

Jeśli skończysz ten krem na noc, który aktualnie stosujesz kupisz Diroseal Avene. Do tego kup Auriderm żel (75ml) + Cetaphil MD - ich używasz jednocześnie z zachowaniem czasu na wchłonięcie, jako żel może wysuszać skórę, ale jest świetny na naczynka. Dodatkowo zakup maseczkę Iwostin Sensitia i stosuj ją 1-2 razy w tygodniu.
              • esceven Re: to jeszcze moje pytanie 25.02.11, 13:44
                Dziękuję bardzo! Na pewno zastosuję się do twoich rad. Czy w takim razie nie używać niczego z kwasem? Czy może kupić ten mocniejszy krem Bandi? I co pod oczy? Czy wystarczy ten Cetaphil (o ile można go dawać pod oczy). Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc!

• issey_miyake Re: to jeszcze moje pytanie 28.02.11, 22:36
                  esceven napisała:

> Czy w takim razie nie uż
                  > ywać niczego z kwasem?

Diroseal ma retinal (łagodna postać retinoidu), działa podobnie jak kwas.

> Czy może kupić ten mocniejszy krem Bandi? I co pod oczy?

Masz stosować Diroseal.

> Czy wystarczy ten Cetaphil (o ile można go dawać pod oczy).

Tak, to nawilżacz. Można spokojnie, jeśli coś będzie nie tak, kupisz oddzielny emolient na okolice oczu.
                  • esceven Re: to jeszcze moje pytanie 01.03.11, 12:56
                    Dzięki! Kupiłam już wszystko. Pozdrawiam!
                    • julit.a Do Issey 11.03.11, 08:31
                      Issey ja też poproszę o radę w sprawie pielęgnacji cery.
                      Od 2 miesięcy leczę trądzik, który pojawił się po odstawieniu tabletek anty.
                      Biorę Tetralysal (najpierw 1 tabletka dziennie, teraz co drugi dzień) i smaruję się Epiduo.
                      Przez pierwszy miesiąć miałam Difterin.
                      Zgodnie z zaleceniem dermatologa nie używam wody do mycia twarzy.
                      Stosuję płyn micelarny z Iwostinu i wykańczam stare kremy, ale wiem już nie są one odpowiednie.
                      Nie weim jaki krem z filtrem powinnam stosować i jaki rano po zmyciu Epiduo.
                      Mam kilka naczynek, cera wcześniej była przesuszona teraz jest normalna ( to chyba dzięki rezygnacji z mycia wodą).

Pozdrawiam.
                      • issey_miyake Re: Do Issey 12.03.11, 09:39
                        julit.a napisała:

> Issey ja też poproszę o radę w sprawie pielęgnacji cery.

Co chciałabyś poprzez nią osiągnąć, do czego doprowadzić, co wykluczyć?

> Od 2 miesięcy leczę trądzik, który pojawił się po odstawieniu tabletek anty.
                        > Biorę Tetralysal (najpierw 1 tabletka dziennie, teraz co drugi dzień) i smaruję
                        > się Epiduo.
                        > Przez pierwszy miesiąć miałam Difterin.
                        > Zgodnie z zaleceniem dermatologa nie używam wody do mycia twarzy.
                        > Stosuję płyn micelarny z Iwostinu i wykańczam stare kremy, ale wiem już nie są
                        > one odpowiednie.
                        > Nie weim jaki krem z filtrem powinnam stosować i jaki rano po zmyciu Epiduo.
                        > Mam kilka naczynek, cera wcześniej była przesuszona teraz jest normalna ( to ch
                        > yba dzięki rezygnacji z mycia wodą).

Masz jakieś dolegliwości związane ze stosowanie retinoidów?
                        • julit.a Re: Do Issey 14.03.11, 08:45
                          > Co chciałabyś poprzez nią osiągnąć, do czego doprowadzić, co wykluczyć?

Najważniejsze jest dla mnie to, żeby "nie przeszkadzać" w leczeniu, a jeśli to możliwe to dodatkowo je wspomóc.
                          Chciałabym tez powalczyć z przebarwieniam i nie dopóścic do powstania nowych naczynek.
                          Mam 30 lat więc chyba juz pora pomysleć o czymś przeciwzmarszczkowym.

Retinoidy znoszę dobrze.
                          • esceven Re: Do Issey 15.03.11, 12:59
                            Issey, dostaosowałam się do twoich rad i baaaaaaaaardzo ci za nie dziękuję, bo stan mojej skóry jest o niebo lepszy. Szczególnie fanatstyczny jest Auriderm żel (75ml) i polecam go wszystkim naczynkowcom.

Napisałaś mi, że jak skończę Bandi migdałowy, to mam kupić Diroseal Avene. No i właśnie jestem w trakcie ostatnich kropli Bandi, ale zanim kupię Avene, to chciałam jeszcze zapytać - jaki filtr do niego?

Napiszę jeszcze raz: mam skórę z pajączkami, 27 lat, z tendencją do przesuszania.
                            I jeszcze raz dzięki :)
                            • issey_miyake Re: Do Issey 15.03.11, 22:07
                              esceven napisała:

> Napisałaś mi, że jak skończę Bandi migdałowy, to mam kupić Diroseal Avene. No i
                              > właśnie jestem w trakcie ostatnich kropli Bandi, ale zanim kupię Avene, to chc
                              > iałam jeszcze zapytać - jaki filtr do niego?

Najlepiej spf 50+ :). LRP ma fajną lekką konsystencję, o ciemnej barwie lub Avene ma fajne 50tki. Coś musisz sobie dobrać, chyba że chcesz konkretny produkt :).
                              • esceven Re: Do Issey 17.03.11, 09:56
                                Dziękować:) Przejrzałam opinie i na wizażu wielką popularnością cieszy się to: wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=29923&next=1

Co o tym sądzisz? Nie do końca ufam opiniom wizażanek, więc wolę się upewnić:)
    • radkafatka Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 18.03.11, 13:56
      możesz spróbować kremów Flos-leku mają dosyć duży wybór i specjalną linie naczynkowej, możesz wejść na ich stronę i poczytać, na pewno coś znajdziesz dla siebie, ewentualnie możesz zostać przy marce lirene tylko zmienić sam kremik:)
    • flawina Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 20.03.11, 19:54
      mi sie zdaje ze to juz za pozno :-):-)
      • julit.a Re: 33 lata, cera naczynkowa-krem przeciwzmarszcz 22.03.11, 10:02
        > Co chciałabyś poprzez nią osiągnąć, do czego doprowadzić, co wykluczyć?

Najważniejsze jest dla mnie to, żeby "nie przeszkadzać" w leczeniu, a jeśli to możliwe to dodatkowo je wspomóc.
        Chcia