Dodaj do ulubionych

Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Issey"

27.04.11, 23:46
Zanim napiszesz - odpowiedz na pytania:

- Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter Twojej pracy?

- Czy chorowałaś/eś, chorujesz, jeśli tak na co, czy bierzesz/brałeś/aś jakieś leki/suplementy?

- Jakie masz oczekiwania od pielęgnacji o którą pytasz, ile masz pieniędzy na comiesięczną kurację?

- Co stosowałeś wcześniej, jak wyglądał Twój program pielęgnacji?

- Z jakich zabiegów (kosmetyczka, kosmetolog, lekarz, chirurg) korzystałeś/aś, korzystasz?

- Zdjęcia obszarów skóry na których jest problem - mile widziane (we wiadomościach e-mailowych).

Staraj się wszystko opisać szczegółowo, każda informacja ma znaczenie.

Precyzowanie swoich wypowiedzi zaoszczędzi trochę czasu i będzie bardziej czytelne dla innych.
Obserwuj wątek
    • jut-ra Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 28.04.11, 09:07
      To ja zacznę, bo jednak potrzebuję wskazówek i korekty tego, co dotychczas :)

issey_miyake napisała:
      > - Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter Twojej pr
      > acy?

Herbaty nie pijam - za wyjątkiem litrów zielonej - kawę sporadycznie. Nie palę, unikam słońca, jednak prawdziwą ochronę przeciwsłoneczną próbuję stosować dopiero od pół roku. Niewiele przebywam na świeżym powietrzu. Często pływam.
      >
      > - Czy chorowałaś/eś, chorujesz, jeśli tak na co, czy bierzesz/brałeś/aś jakieś
      > leki/suplementy?

Nie

> - Jakie masz oczekiwania od pielęgnacji o którą pytasz, ile masz pieniędzy na c
      > omiesięczną kurację?

Chciałabym uporać się z bardzo rozszerzonymi porami oraz zaczerwienieniem na nosie, oraz przebarwieniami hormonalnymi (po ciążach). Mam tendencję do pękających naczynek. Moją zmorą są też worki pod oczami.

> - Co stosowałeś wcześniej, jak wyglądał Twój program pielęgnacji?

Za Twoją radą: płyn mic Biodermy, sera z wit C z biochemii i auriga na dzień pod filtry, na noc tracneal (trzy opakowania). Rano krem z filtrem pod oczy Avene i na twarz Bioderma ar 50. Z nadejściem wiosny odstawiłam Triacneal na rzecz Bandi z kwasem migdałowym, który nic mi nie daje, jednak bałam się bardzo przebarwień, ponieważ często w ciągu dnia nie mam możliwości ponownego nakładania filtra. Wspieram się oczyszczającymi maseczkami z glinek, ale bez rewelacji. Po zastosowaniu kwasów wszystko poza wymienionymi powoduje u mnie dyskomfort - nawet płyn mic Avene.
      Taka pielęgnacja minimalnie pomogła, no i na pewno skóra przestała się dramatycznie przetłuszczać. Jednak mam wrażenie, że teraz potrzebuję czegoś więcej.

Jeśłi chodzi o kolorówkę, to w zasadzie nie stosuję podkładów, ponieważ nie znalazłam odpowiedniego do stosowania na filtr. Czasem pod filtr kładę bazę wygładzającą shiseido. Na filtr za to zawsze puder - ostatnio prasowany Elf. Pod oczy korektor Maybelline.

> - Z jakich zabiegów (kosmetyczka, kosmetolog, lekarz, chirurg) korzystałeś/aś,
      > korzystasz?

Nie

• issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 28.04.11, 13:20
        jut-ra napisała:

> Herbaty nie pijam - za wyjątkiem litrów zielonej - kawę sporadycznie.

Masz wrażenie, że te ilości pobudzają Ciebie?

> Chciałabym uporać się z bardzo rozszerzonymi porami oraz zaczerwienieniem na no
        > sie, oraz przebarwieniami hormonalnymi (po ciążach). Mam tendencję do pękającyc
        > h naczynek. Moją zmorą są też worki pod oczami.

Rozszerzony pory gdzie występują w największej ilości? Przebarwienia gdzie? Gdzie masz popękane naczynka? Bardzo widoczne, gdy jesteś bez makijażu?

> Po za
        > stosowaniu kwasów wszystko poza wymienionymi powoduje u mnie dyskomfort - nawet
        > płyn mic Avene.

Co to znaczy - wszystko powoduje dyskomfort?

> Taka pielęgnacja minimalnie pomogła, no i na pewno skóra przestała się dramatyc
        > znie przetłuszczać. Jednak mam wrażenie, że teraz potrzebuję czegoś więcej.

Widziałabym u Ciebie (z racji przebarwień i pory roku) - Neostratę z linii PHA.

> Nie

A wchodzi opcja zabiegów w to wszystko? Czy raczej nie?
        • jut-ra Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 28.04.11, 14:26

> > Herbaty nie pijam - za wyjątkiem litrów zielonej - kawę sporadycznie.
          >
          > Masz wrażenie, że te ilości pobudzają Ciebie?
          Zieloną piję, bo lubię. Kawę - tylko wtedy, gdy drastycznie spada mi ciśnienie (jestem niskociśnieniowcem).

> Rozszerzony pory gdzie występują w największej ilości? Przebarwienia gdzie? Gdz
          > ie masz popękane naczynka? Bardzo widoczne, gdy jesteś bez makijażu?

Najbardziej rozszerzone pory mam na nosie - to mój problem od dobrych kilkunastu lat. W okolicach nosa też, ale na nosie to po prostu dramat, bardzo ciężko zakryć to czymkolwiek, powierzchnia skóry jest bardzo nierówna, a właśnie tam głównie potrzebuję kamuflażu, ponieważ nos łatwo mi czerwienieje. Popękane naczynka są głównie pod nosem, nie jest to jakiś dramat, ale ze względu na powyższy problem, również dość trudne do ukrycia. Prawdą jest, że nigdy nie stosowałam silnie kryjących podkładów, zawsze bardzo lekkie, raczej tonujące.

> Po za
          > > stosowaniu kwasów wszystko poza wymienionymi powoduje u mnie dyskomfort -
          > nawet
          > > płyn mic Avene.
          >
          > Co to znaczy - wszystko powoduje dyskomfort?

Głównie chodzi mi o pieczenie i zaczerwienienie.

Pojedyncze zabiegi jak najbardziej wchodzą w grę, z seriami trochę gorzej, ale też jest taka opcja.
          • jut-ra Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 28.04.11, 14:50
            Aha, pytałaś o przebarwienia - te występują na skroniach.
            • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 09.05.11, 11:32
              jut-ra napisała:

> Aha, pytałaś o przebarwienia - te występują na skroniach.

odbierz e-mail
              • jut-ra Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 09.05.11, 19:12
                Spróbuj, proszę, jeszcze raz - nic nie przyszło.
                • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 09.05.11, 21:04
                  jut-ra napisała:

> Spróbuj, proszę, jeszcze raz - nic nie przyszło.

Posłałam, ale masz albo zapchaną albo coś jest nie tak.
                  • jut-ra Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 10.05.11, 12:59
                    Zajrzyj do poczty, napisałam do Ciebie :)
      • blaszczyk44 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 27.05.11, 22:04
        Witam serdecznie! Jako fanka porad Issey (odstawilam wode i kremiki, przystawilam triacneal potem epiduo i nareszcie mam fajna, czysta i nawilzona cere) teraz jestem w kropce - przyszlo lato, i jako posiadaczka przebarwien pociazowych odlozylam na bok Epiduo, jednak pomimo tego i pomimo filtrow 50spf (Eris SunControl albo Avene) przebarwienia sie pojawiaja :( A cera po odstawiniu retinoidow juz nie taka sliczna :(
        Mam wiec pytanie - co moglabym zrobic, zeby:
        a/ poprawic stan cery do stanu jak przy retinoidach
        b/ uchronic sie przed przebarwieniami, a najlepiej - zlikwidowac (w zeszlym roku uzywalam Neostraty zelu na przebarwienia, wydawalo mi sie ze troche dzialal, ale bez spektakularnych efektow, mam go jeszcze, jednak boje sie uzywac przy takiej pogodzie)
        pozdrawiam
        Malgoska
    • fluorescein Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 28.04.11, 11:36

>
      > - Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter Twojej pr
      > acy?

tryb życia - zwyczajny (dom, praca), codziennie ok. godziny ruchu na świeżym powietrzu, piję dużo kawy, pracuję w szpitalu

>
      > - Czy chorowałaś/eś, chorujesz, jeśli tak na co, czy bierzesz/brałeś/aś jakieś
      > leki/suplementy?

nie, nie choruję. przyjmuję jedynie pigułki antykoncepcyjne.

>
      > - Jakie masz oczekiwania od pielęgnacji o którą pytasz, ile masz pieniędzy na c
      > omiesięczną kurację?

Zależy mi przede wszystkim na zlikwidowaniu świecenia się skóry (moja twarz zaczyna się świecić już po godzinie od nałożenia makijażu - fluid Max Factor Lasting Performance + puder sypki Manhattan) oraz na pozbyciu się wyprysków, zaskórników i zwężeniu porów.

jeśli chodzi o kwotę na comiesięczną kurację - myślę, że ok.200zł max

>

Do pielęgnacji twarzy stosuję:
      - do mycia żel Vichy - Purete Thermale rano i wieczorem z użyciem gąbeczki do twarzy z Body Shopu
      - potem tonik Physiological Soothing Toner LRP
      - na dzień krem Vichy Aqualia Thermal do cery tłustej
      - na noc Effaclar K na zmianę z Nivea DNage na noc
      - pod oczy i na powieki stosuję te same kremy, co na twarz
      - od czasu do czasu peeling migdałowy.

> - Z jakich zabiegów (kosmetyczka, kosmetolog, lekarz, chirurg) korzystałeś/aś,
      > korzystasz?

dwa razy w życiu miałam zabieg mikrodermabrazji - bez szału.

>
      > Staraj się wszystko opisać szczegółowo, każda informacja ma znaczenie.
      >
      > Precyzowanie swoich wypowiedzi zaoszczędzi trochę czasu i będzie bardziej czyte
      > lne dla innych.

Mam obecnie 34 lata. Moja cera jest tłusta, z widocznymi teleangiektazjami na skrzydełkach nosa, poszerzonymi porami na nosie i policzkach, zaskórnikami w strefie T. Co jakiś czas pojawiają mi się wypryski - głównie na brodzie i policzkach, które długo się goją i skóra w tym miejscu długo pozostaje przebarwiona i łuszcząca. Wokół oczu pojawiły się zmarszczki :(.
      Nie mam skłonności do podrażnień, czy uczuleń.

>
      >
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 28.04.11, 13:35
        fluorescein napisała:

> nie, nie choruję. przyjmuję jedynie pigułki antykoncepcyjne.

Jak długo? Zamierzasz kiedyś odstawić?

> Zależy mi przede wszystkim na zlikwidowaniu świecenia się skóry (moja twarz zac
        > zyna się świecić już po godzinie od nałożenia makijażu - fluid Max Factor Lasti
        > ng Performance + puder sypki Manhattan) oraz na pozbyciu się wyprysków, zaskórn
        > ików i zwężeniu porów.
        >
        > jeśli chodzi o kwotę na comiesięczną kurację - myślę, że ok.200zł max

Na pewno warto - z tego tytuły, że wydatki trochę ograniczone - od razu na jesień przejść na stosowanie retinoidów (na receptę - pewnie masz swobodny dostęp do niej).
        Teraz na lato - kup Acne Derm (na noc)

> Do pielęgnacji twarzy stosuję:
        > - do mycia żel Vichy - Purete Thermale rano i wieczorem z użyciem gąbeczki do t
        > warzy z Body Shopu

jak się czujesz po umyciu twarzy wodą?

> - potem tonik Physiological Soothing Toner LRP
        > - na dzień krem Vichy Aqualia Thermal do cery tłustej

jak skończysz ten krem, nie kupuj go więcej

> - na noc Effaclar K na zmianę z Nivea DNage na noc

odstaw obydwa, Effaclar K - niewskazany latem,

> - pod oczy i na powieki stosuję te same kremy, co na twarz
        > - od czasu do czasu peeling migdałowy.

jaki peeling migdałowy?

> dwa razy w życiu miałam zabieg mikrodermabrazji - bez szału.

Masz możliwość korzystania z zabiegów? Czy nie wchodzi to w grę?

Jakie konsystencje kremów tolerujesz? Lubisz lekkie? Czy tłuste też od czasu do czasu zniesiesz?
        • fluorescein Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 28.04.11, 22:48
          1. Nie zamierzam odstawić pigułek przez najbliższych kilka lat
          2. Jakie retinoidy na receptę masz na myśli ?
          3. Po myciu twarzy wodą skóra jest przez moment delikatnie ściągnięta, ale po toniku już jest ok. Zastanawiam się dlaczego odradza się mycie twarzy wodą? Nawet jeśli nie ma podrażnień?
          4. Peeling migdałowy St. Ives
          5. Mam możliwość stosowania mikrodermabrazji u kosmetyczki, nie wiem tylko czy ma sens. Może lepiej peeling kwasami?
          6. Najbardziej lubię kremy lekkie, ale tłuste też zniosę, byle się bardzo nie świecić w ciągu dnia. Na noc - nie ma problemu.

Dziękuję bardzo za dotychczasową pomoc.
          • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 28.04.11, 23:39
            fluorescein napisała:

> 2. Jakie retinoidy na receptę masz na myśli ?

Na początek - krem Differin.

> 3. Po myciu twarzy wodą skóra jest przez moment delikatnie ściągnięta, ale po t
            > oniku już jest ok. Zastanawiam się dlaczego odradza się mycie twarzy wodą? Nawe
            > t jeśli nie ma podrażnień?

Można stosować wodę z kranu, ale podczas kuracji kwasami/retinoidami raczej nie wchodzi w grę. Same środki złuszczające już podrażniają, a co dopiero one + woda. Unika się w takich sytuacjach owych.

> 5. Mam możliwość stosowania mikrodermabrazji u kosmetyczki, nie wiem tylko czy
            > ma sens. Może lepiej peeling kwasami?

Nie myślałam o mikrodermabrazji, ale o peelingach chemicznych. Masz sprawdzony gabinet kosmetyczny/lekarski?

> 6. Najbardziej lubię kremy lekkie, ale tłuste też zniosę, byle się bardzo nie ś
            > wiecić w ciągu dnia. Na noc - nie ma problemu.

Rano (obowiązkowe):

1. żel Vichy - Purete Thermale (jeśli pojawią się podrażnienia, przesuszenie - pierwsze co zrobimy to zmienimy sposób oczyszczania skóry).

2. Tonik - zostaje ten co masz. (Physiological Soothing Toner LRP)

3. Krem z filtrem spf 50+ (np. hyseac uriage)

4. Makijaż

Po południu (obowiązkowe, robisz kiedy możesz):

1. To co rano + demakijaż.

2. Tonik - ten co rano.

3. Cetaphil DA Ultra (również na okolice oczu).

4. Makijaż

Wieczorem (obowiązkowe):

1. To co rano.

2. Tonik.

3. Acne Derm (możesz stosować na okolice oczu - ostrożnie)

+ żadnych peelingów sama nie robisz, migdałowy tez odpada - zużyj na dłonie

+ maseczka - plante system aknorm 1 w tygodniu.
            • fluorescein Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 30.04.11, 20:37
              Dzięki za poradę.
              Od wczoraj zaczęłam stosowanie twoich zaleceń :)
              O efektach napiszę, jak zaczną być widoczne.

Mam jeszcze pytanie - jeśli moje fundusze, a w związku z tym nakłady na urodę, wzrosną to co powinnam zastosować/ co zmienić - przy kwocie miesięcznej, powiedzmy, ok. 400zł???
    • raohszana Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 28.04.11, 15:58

> acy?
      Leniwy, praca siedząca, przed komputerem. W domu i pracy raczej suche powietrze, bywa, że nieco chłodnawo, zwłaszcza w domu.
      Używki - cola, "bierne palenie" [ nie moje, ale na mnie wpływa niestety ], cukier

> leki/suplementy?
      Niedociśnienie - zimno we wszystko, łącznie z twarzą i hipoglikemia. Leków ni suplementów nie stosuję. Chyba, że rumianek i miętę podliczyć - wypijam ok. 1,5 litra dziennie.

> omiesięczną kurację?
      Zlikwidować rumień przede wszystkim i zmniejszyć naczynka. Pieniędzy niewiele, ze 100-1500 pln

Clarena, seria do naczynkowej plus żel L'oreal Chrono Clear do mycia.

> korzystasz?
      Z żadnych.

> - Zdjęcia obszarów skóry na których jest problem - mile widziane (we wiadomośc
      > iach e-mailowych).
      To później podrzucę.
      • kasiatka38 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 29.04.11, 14:47
        Jeżeli mogłabym prosić o paradę.
        1.Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter Twojej pracy?
        Tryb życia raczej siedzący. Dwa, trzy razy w tyg staram się ćwiczyć na siłowni. Z używek to dwa razy dziennie kawa i może z raz herbata. Staram się pić dużo wody niegazowanej plus zieloną lub białą herbatę.
        2.Czy chorowałaś/eś, chorujesz, jeśli tak na co, czy bierzesz/brałeś/aś jakieś leki/suplementy?
        Na nic nie chorowałam nie przyjmuję żadnych leków ani pigułek.
        3. Jakie masz oczekiwania od pielęgnacji o którą pytasz, ile masz pieniędzy na comiesięczną kurację?
        Mam 38 lat i czuję, że moja skóra traci jędrność. Nie jest już taka sama jak parę lat temu. Skóra jest troszeczkę naczynkowa (naczynka mam popękane przy nosie, lekko koło ust. nie rzucają się w oczy bez makijaży po użyciu podkładu sa niewidoczne zupełnie), odwodniona (świeci się co prawda ale po umyciu czy to wodą czy płynem micelarnym jest ściągnięta, sucha, niestety mam trochę rozszerzone pory (zwłaszcza koło nosa). W zeszłym roku po lecie pojawiły mi się malutkie dwa przebarwienia (mimo stosowania kremów z filtrem - może nie dokładnie się pomalowałam)
        Zaczynają robić mi się zmarszczki pod oczami oraz zasinienia i opuchnięcia ( katastrofa jest rano - zwłaszcza zasinienia i opuchnięcia potem w trakcie dnia się wchłaniają, zmarszczki zostają cały dzień :). Nie robią mi się jeszcze kurze łapki.
        3.Co stosowałeś wcześniej, jak wyglądał Twój program pielęgnacji?
        - Płyn micelarny Biodermy do skóry naczynkowej,
        - krem Helena Rubinstein FACE SCULPTOR oraz Avene YSTHEA
        - pod oczy Clinique, Anti-Gravity
        - tonik złuszczający Clinique z serii trzy kroki
        4.Z jakich zabiegów (kosmetyczka, kosmetolog, lekarz, chirurg) korzystałeś/aś, korzystasz?
        Z żadnych zabiegów nie korzystałam

Jeżeli mogłabym Ciebie prosić o rozpisanie jakiegoś dobrego programu pielęgnacyjnego. Nie korzystałam wcześniej z Twoich porad i prawdę powiedziawszy nie znam się na polecanych przez Ciebie specyfikach.Będę wdzięczna za pomoc :)
        • el-li bioderma AR 29.04.11, 23:46
          Issey, kupiłam dzisiaj krem photoderm 50 AR, który mi doradziłaś w cenie promocyjnej razem z kremem sensibio AR. Kiedy mogę ten krem używać? i czy wogóle jest coś warty?
          rano -photoderm 50 - może przed nałożeniem tej 50 , czy rano zostawić tylko ochronę?
          po południu - cethapil
          wieczorem Triacneal
          pozdrawiam, Ela
          • issey_miyake Re: bioderma AR 01.05.11, 11:56
            el-li napisała:

> Issey, kupiłam dzisiaj krem photoderm 50 AR, który mi doradziłaś w cenie promoc
            > yjnej razem z kremem sensibio AR. Kiedy mogę ten krem używać? i czy wogóle jest
            > coś warty?

sensibio ar - na naczynkowe problemy - kiepski, ale jak już go masz, zużyj, przynajmniej nawilży skórę

> rano -photoderm 50 - może przed nałożeniem tej 50 , czy rano zostawić tylko oc
            > hronę?
            > po południu - cethapil
            > wieczorem Triacneal

po południu - jeden dzien cetaphil, drugi sensibio ar, i na zmianę
    • shila330 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 30.04.11, 20:14
      Witam, mam 36 lat i problemy ze skórą.
      Mój tryb życia: stresujący, nieregularnie uprawiam sport. Praca głównie siedząca, lecz nie tylko. Używki to kawa i herbata. Mam alergię, leki homeopatyczne, z suplementów ostatnio Glamouren. Od kilku dni piję olej lniany budwigowy. Chciałabym prosić o program pielęgnacji, który pomoże mi uporać się wreszcie z przetłuszczaniem skóry, zaskórnikami, niekiedy wypryskami (ostatnio rzadko, ale mam ich dużo na plecach i dekolcie), ze zmarszczkami wokół oczu, między brwiami i w okolicy ust, przebarwieniami.
      Do tej pory używałam: demakijaż i rano - płyn micelarny Bioderma Sebium, na dzień - krem zwężający pory Bioderma, na to podkład Revlon Colorstay oil free (ale zakupiłam za twoją radą też Pharmaceris) i puder sypki matujący Clinique ;na noc- naprzemiennie złuszczające serum z Hydrabio Serum oba z Biodermy. Kupiłam też Cetaphil DA, by używać go po południu.
      Nie korzystam z żadnych zabiegów, kiedyś oczyszczanie brrr!
      Postaram się zakupić to, co wg Ciebie Issey konieczne, by osiągnąć wymarzony cel. Bardzo Cię proszę jeszcze o radę w sprawie szamponu do bardzo tłustych włosów, dobrego kremu do rąk, żelu pod prysznic oraz mydełka do rąk.
      Prześledziłam całe forum, niby z grubsza wiem, co i jak, ale boję się sama eksperymentować z cerą - 36 lat wystarczy:) Czekam na odzew i pozdrawiam gorąco!
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 09.05.11, 19:01
        shila330 napisała:

> Mam alergię,

na co? jaką?

> leki homeopatyczne,

jakie? kto je zleca?

> z przet
        > łuszczaniem skóry, zaskórnikami, niekiedy wypryskami (ostatnio rzadko, ale mam
        > ich dużo na plecach i dekolcie), ze zmarszczkami wokół oczu, między brwiami i w
        > okolicy ust, przebarwieniami.

na zmarszczki - te w okolicy ust, brwi i oczu - wypełniacze, botoks.

Gdzie przebarwienia i od czego? Masz do nich skłonność?

> Do tej pory używałam: demakijaż i rano - płyn micelarny Bioderma Sebium, na dzi
        > eń - krem zwężający pory Bioderma, na to podkład Revlon Colorstay oil free (ale
        > zakupiłam za twoją radą też Pharmaceris) i puder sypki matujący Clinique ;

musi tu byc miejsce dla kremu z filtrem i antyoksydantów (dla przebarwień)

> Bardzo Cię proszę jeszcze o radę w sprawie szamponu do bardzo tłustych włosó
        > w,

POLYTAR SZAMPON DZIEGCIOWY LIQUID 150 ML, SELSUN BLUE Szampon do włosów tłustych 125ml, szampony z pokrzywą, rzodkwią czarną, szampony suche.

> dobrego kremu do rąk,

CREME MAINS - KREM REGENERUJĄCY DO RĄK SVR

> żelu pod prysznic

produkty firmy Greenland

> mydełka do rąk

kostka - greenland, płyn - biały jeleń
    • nick.na.forum.uroda Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 01.05.11, 12:27
      Witaj ponownie,
      po tych porządkach na forum postanowiłam wkleić tu jeszcze raz część swojego wcześniej założonego wątku. Mailowo poproszę administratorki, żeby tamten wykasowały.

> acy?

Mam 35 lat. Skóra bardzo jasna, wręcz blada, 2-3 zmarszczki poziome na czole, linie od skrzydełek nosa w dół, mała pionowa zmarszczka mimiczna na jednym policzku (pewnie od spania), 2-3 kurze łapki przy każdej powiece. Nie wiem, czy jest jakoś szczególnie wrażliwa, ale miałam uczulenie na jeden z kremów Heleny Rubinstein z wit. A, Estee Lauder serum Advanced Night Repair (koszmar), parę kosmetyków Yves Rocher, ale to wszystko na przestrzeni kilkunastu lat.

Piję kawę, alkohol niezwykle sporadycznie (parę razy do roku), nie palę. Praca raczej siedząca. Pracuję na etat, ale dorabiam również po godzinach, co oznacza wielogodzinną pracę przed komputerem. Od połowy listopada ubiegłego roku jestem na diecie, dzięki której schudłam jakieś 5 kg. Przez ostatnie dwa lata schudłam 7 kg. Moje BMI to 20,75, czyli w samym środku normy dla mojego wzrostu. Od 8 lat mniej lub bardziej regularnie chodzę na aerobik, stepper, trochę biegam (zdarzały się jednak długotrwałe przerwy w ćwiczeniach). Teraz średnio 3-4 godziny w tygodniu spędzam bardzo aktywnie.

> leki/suplementy?

Na szczęście nie choruję. Z suplementów zdarzało mi się brać magnez, chrom (uwielbiam słodycze, niestety), a teraz biorę przepisaną przez okulistkę bioluteinę. Przez długie lata brałam Diane 35, ale właśnie się z nią rozstaję. Obawiam się wysypu pryszczy już od przyszłej środy ;), bo tak skóra zareagowała po 1. odstawieniu leku kilka lat temu.

> omiesięczną kurację?

Ochrona przeciwzmarszczkowa, zwężenie porów (nos, czoło, na policzkach zwłaszcza pod konturem oka, brodzie - przez ostatnie tygodnie bardzo zanieczyszczona, mnóstwo zaskórników, często pojawiały się ropne pryszcze, które trudno się goiły, i po których zostały najpierw blizny, później plamy), ujednolicenie kolorytu skóry. Jeżeli będę miała wykwity po odstawieniu hormonów, również ochrona przed trądzikiem i jego zaleczenie, czy raczej "zapielęgnowanie".

Mycie twarzy wodą + żelem (ostatnio niebieski Lirene, wcześniej mydło w płynie Clinique do skóry mieszanej x2 opakowania). Tonik Clinique 1 - jestem w środku butli 400 ml - którym przecieram brodę, nos, czoło i policzki tam, gdzie mam pory.

Od paru dni myję twarz micelem (na razie AA Ultra odżywianie, mam małą buteleczkę Sensibio) + mam też na półce żel bez spłukiwania Avene do skóry bardzo wrażliwej). Po tym tonik Clinique.

Krem pod oczy - nawilżający Loreal, teraz z braku laku Soraya nawilżająca, na noc Yves Rocher przeciwzmarszczkowy, który właśnie kończę. Szukam jakiegoś dobrego kremu pod oczy.

Twarz rano do tej pory: nawilżający Yves Rocher Hydra Specific, wcześniej jakieś ich przeciwzmarszczkowe (np. Serum Vegetal, Riche Creme). Wiele lat temu bardzo inwestowałam w kosmetyki Lancome, Clinique, Helena Rubinstein, Shisheido, La Roche-Possay, przez co - wierzę - moja skóra nie wygląda tak źle.

Rano od kilku dni: po przemyciu skóry Flavo-C 8 proc., na to Bioderma Photoderm Max 50 + dla skóry mieszanej i tłustej, podkład, puder sypki.

Na noc: demakijaż micelem/żelem, tonik, na zanieczyszczone miejsca Avene Cleanance K (stosuję od ok. 3 tyg, jestem w połowie opakowania, widzę pierwsze rezultaty), Yves Rocher Hydra Specific na noc (połowa opakowania). Szukam czegoś dobrego na noc.

Maseczki: do tej pory oczyszczająca Yves Rocher Botanical Matt Skin Paste (taki gips, który zastyga na twarzy i trzeba potem zmywać wodą). Teraz, za Twoją radą, kupiłam Bandi drożdżową, której użyłam dopiero raz. Nawilżająca Yves Rocher Botanical Hydration - Moisture Mask. Przydałaby mi się jakaś dobra maseczka nawilżająca, a może nawet odżywcza.

Od czasu do czasu stosuję Clinique Pore Minimizer, jednak zabrakło mi tu konsekwencji. Punktowo używam Cleanance Spot Treatment (taka kredka), ale bez szału.

Więcej grzechów nie pamiętam!

> korzystasz?

Parokrotnie zabiegi oczyszczania skóry (mechanicznie, końcówka diamentowa), ale za każdym razem panie kosmetyczki mówiły, że skóra nie jest tak bardzo zanieczyszczona (tak jak mówię - ten problem znacznego pogorszenia się stanu skóry, czyli widocznie więcej zaskórników + pryszczy, mam od paru tygodni (efekt po odstawieniu mydła Clinique? Hydra Specific na dzień i na noc? - prawdopodobnie).

> - Zdjęcia obszarów skóry na których jest problem - mile widziane (we wiadomośc
      > iach e-mailowych).

Z tym może być problem. Robione komórką zdjęcia są tragiczne, a nie mam dobrego aparatu, który "wiernie" oddałby stan rzeczy na mojej twarzy ;) Obecnie parę plam po zagojonych syfkach na twarzy, jedna blizna.

> Staraj się wszystko opisać szczegółowo, każda informacja ma znaczenie.

To chyba wszystko. Nie mam na razie możliwości szybkiego załatwienia retinoidów (za dużo pracy, za mało czasu, żeby stać w kolejce do doka).

Będę wdzięczna za wszelkie komentarze i porady, również te z poprzedniego wątku (Bandi, micel, dzięki malwinie79 również serum z wit. C).

Pozdrawiam.
      • nick.na.forum.uroda Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 01.05.11, 12:35
        Nigdy nie miałam problemów naczynkowych. Na brodzie pojawiały się ostatnio często bardzo bolące podskórne grudki, których nie można było w żaden sposób usunąć, ale które, owszem, szpeciły, bo były czerwone i łatwo je było podrażnić.
        • nick.na.forum.uroda Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 01.05.11, 12:37
          Kwota - ok. 200 zł.
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 04.05.11, 10:18
        nick.na.forum.uroda napisała:

> Witaj ponownie,
        > po tych porządkach na forum postanowiłam wkleić tu jeszcze raz część swojego wc
        > ześniej założonego wątku. Mailowo poproszę administratorki, żeby tamten wykasow
        > ały.

Porady z tamtego wątku nie przypadły Tobie do gustu?
        • nick.na.forum.uroda Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 04.05.11, 10:29
          Nie, wręcz przeciwnie, tylko chciałam, żeby wszystko było w jednym miejscu. Mam już maseczkę Bandi, micel, filtr 50+, Flavo C Auriga, tylko nie wiem, co dalej. Retinoidy na razie odpadają, bo nie mam szans na szybkie zdobycie recepty.
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 05.05.11, 14:03

> Witaj ponownie,
        > po tych porządkach na forum postanowiłam wkleić tu jeszcze raz część swojego wc
        > ześniej założonego wątku. Mailowo poproszę administratorki, żeby tamten wykasow
        > ały.

Jeśli Twoja skóra dalej wygląda tak jak opisywałaś to w wątku "do Issey" to skoro nie możesz zdobyć recepty - to jedyna rada - dermatolog. Nic co jest bez recepty, nie przyniesie w takim przypadku poprawy zadowalającej.

> . Przez długie lata brałam Diane 35, ale właśnie się z nią rozstaję. Obawiam si
        > ę wysypu pryszczy już od przyszłej środy ;),

to bardzo często, przy odstawieniu tabletek hormonalnych, może trwać nawet 2 lata.

> Szukam jakiegoś do
        > brego kremu pod oczy.

stosuj to samo co do twarzy, na okolice oczu (w tym wypadku ostrożnie spróbuj cleanance k, nadaje się do tego każdy inny krem z kwasami/retinoidami)

> Przydałaby mi się jakaś dobra maseczka
        > nawilżająca, a może nawet odżywcza.

Iwostin Sensitia
        • mietowe_loczki Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 06.05.11, 12:09
          Dziękuję za wszystkie uwagi :)

Czoło mam, odpukać, gładkie - myślę, że to zasługa Cleanance C. Na brodzie też nie robią mi się już duże pryszcze, jedynie małe białe bardziej pęcherzyki, które znikają na drugi dzień, kiedy je potraktuję na noc Cleanance, a na dzień Flavo C. Po odstawieniu hormonów na razie się nie pogarsza, ale to może za wcześnie.

> > Szukam jakiegoś do
          > > brego kremu pod oczy.

>
          > stosuj to samo co do twarzy, na okolice oczu (w tym wypadku ostrożnie spróbuj c
          > leanance k, nadaje się do tego każdy inny krem z kwasami/retinoidami)

A czy poleciłabyś mi jakąś konkretną firmę?

Przydałoby mi się też coś dodatkowego na dzień. Teraz stosuję Flavo C + wysoki filtr, ale po paru godzinach to zmywam i przez pół dnia chciałabym czymś potraktować skórę. Może coś nawilżającego/odżywczego? Czy również poleciłabyś mi coś bardzo konkretnego? Również na noc, ponieważ Cleanance do tej pory stosowałam na czoło (teraz już prawie gładkie), nos i brodę.

Bardzo Ci dziękuję jeszcze raz :) Jeżeli mnie wysypie, to jasna sprawa pójdę do dermatologa, ale chciałabym mieć w łazience dobrą bazę kosmetyczną, żeby wspomagać leczenie.

Miłego weekendu :)
          • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 07.05.11, 02:20
            mietowe_loczki napisała:

> Czoło mam, odpukać, gładkie - myślę, że to zasługa Cleanance C.

Cleanance K :)

> A czy poleciłabyś mi jakąś konkretną firmę?

np. cleanance k avene, acne derm, migdał z bandi

> Przydałoby mi się też coś dodatkowego na dzień. Teraz stosuję Flavo C + wysoki
            > filtr, ale po paru godzinach to zmywam i przez pół dnia chciałabym czymś potrak
            > tować skórę. Może coś nawilżającego/odżywczego?

np. cetaphil, excipial cream, bioderma hydrabio
            • nick.na.forum.uroda Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 07.05.11, 21:42
              Dziękuję :)

A czy jeszcze poleciłabyś mi coś silnie nawilżającego pod oczy? Czy, Twoim zdaniem, te kremy jako nawilżające są cokolwiek warte?
              LRP - Hydraphase
              Nuxe - Contour Des Yeux - przeciwzmarszczkowy (ale czy nawilża?)
              Avene - krem kojący pod oczy (do skóry wrażliwej) (ale czy j.w.?)
              Bioderma Sensibio

A może coś innego?

Spróbuję z Cleanance K pod oczy, ale wolę mieć w odwodzie coś nawilżającego.

Wielkie dzięki! Moja kosmetyczna zaczyna powoli wymieniać się, mam nadzieję, na lepsze. Dziękuję za wszystkie rady.
              • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 09.05.11, 12:08

> A czy jeszcze poleciłabyś mi coś silnie nawilżającego pod oczy? Czy, Twoim zdan
                > iem, te kremy jako nawilżające są cokolwiek warte?

tak, ale zależy które. Dobrze nawilżający jest Cetaphil MD stosowany na okolice oczu. Większość tych "eye" jest niewystarczająco dobrze nawilżająca.

> Nuxe - Contour Des Yeux - przeciwzmarszczkowy (ale czy nawilża?)

kiepsko

> Avene - krem kojący pod oczy (do skóry wrażliwej) (ale czy j.w.?)
                > Bioderma Sensibio

raczej koją niż nawilżają

> A może coś innego?

fajny jest też svr palpebral, ale niektórym również zbyt lekki, potrzeba nałożenia kilku warstw

> Spróbuję z Cleanance K pod oczy, ale wolę mieć w odwodzie coś nawilżającego.

przy stosowaniu kremów złuszczających na okolice oczu musisz liczyć się z opcją, że ta okolica będzie po ich stosowaniu - inna niż zwykle.
                • nick.na.forum.uroda Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 29.06.11, 09:12
                  Do tej pory mój zestaw na dziś to:

Na dzień - micel AA, tonik Clinique 1, Auriga serum z wit. C 8%, na to filtr 50+ tinted La Roche, puder, pod oczy używam też tego samego serum

Na popołudnie - micel AA, Cetaphil

Na noc - micel, Clinique 1, Cleanance K

Rezultat od Wielkanocy jest taki, że cera jest jaśniejsza, bardziej jednolita, oczyszczona, bez niespodzianek pomimo odstawienia hormonów. Rano budzę się z lekko natłuszczoną, świecącą się skórą, ale ogólnie działanie oceniam jak najbardziej na plus.

Chcę zacząć stosować migdał Bandi na noc i micel Biodermy (do tej pory nie miałam środków).

Potrzebny mi jest jakiś tonik, bo Clinique się już kończy. Czy mogłabyś, proszę, coś polecić? Gdybyś miała jakiekolwiek uwagi do tego zestawu, też chętnie posłucham/poczytam :)

Dziękuję bardzo.
                  • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 29.06.11, 14:14

> Cleanance K

Ile opakowań zużyłaś ? Dobrze tolerujesz? Nie ma żadnych podrażnień na skórze?

> Chcę zacząć stosować migdał Bandi na noc i micel Biodermy (do tej pory nie miał
                    > am środków).

Myślę, że nie ma sensu cofać się i przechodzić na migdał Bandi, który jest bardzo łagodny, dużo delikatniejszy niż Avene. Odpowiedz na w/w a ustalimy co masz kupić na noc :).

> Potrzebny mi jest jakiś tonik, bo Clinique się już kończy. Czy mogłabyś,
                    > proszę, coś polecić? Gdybyś miała jakiekolwiek uwagi do tego zestawu, też chęt
                    > nie posłucham/poczytam :)

Kup Bioderma, Hydrabio, Lotion Tonique (Tonik nawilżający do skóry odwodnionej i wrażliwej)
                    • nick.na.forum.uroda Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 29.06.11, 14:24
                      Dzięki za szybką odpowiedź:)

Cleanance K kończę drugie opakowanie. Bardzo dobrze toleruję, praktycznie uratował mi cerę, nie ma porównania z tym, co miałam wcześniej, chociaż średnio sobie raczej poradził z porami na nosie (na brodzie jak by mam tego mniej) i zaskórnikami na nosie (policzki i broda pod tym względem w miarę ok, ale też mogłoby być lepiej). Nie łuszczy mi się skóra, nie przesusza, stosuję też pod oczy. Jedyny mankament to to, że rano skóra trochę się błyszczy i jest taka warstewka na twarzy.

(Dodatkowo stosuję drożdżową maseczkę Bandi naprzemiennie z maseczką/peelingiem Cleanance, czyli oczyszczam skórę w ten sposób 2x w tygodniu. W jednym i drugim przypadku jestem w połowie opakowania. Jeśli chodzi o serum z wit. C jestem pod koniec 2. buteleczki).

A czy Uriage Hyseac z kwasami AHA jest mocniejszy od Bandi?

• issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 30.06.11, 09:52

> A czy Uriage Hyseac z kwasami AHA jest mocniejszy od Bandi?

Nie. Teraz winnaś przejść na mocniejszy kaliber :). Kupiłabym Skinoren żel (mocniejszy od kremu). Bezpieczny latem, na wrzesień przejdziemy na coś innego.
                        • nick.na.forum.uroda Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 30.06.11, 15:02
                          Ze Skinorenu znalazłam (nie daję linka) tylko krem na trądzik 20% no i właśnie. Jest to krem na trądzik, którego już się pozbyłam. Rozumiem, że to byłoby coś, co w moim przypadku miałoby się uporać z moimi rozszerzonymi porami?
                          • nick.na.forum.uroda Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 30.06.11, 15:11
                            Rozumiem też, że Skinoren ma dwie konsystencje: żel i krem? Bo w tej aptece, w której zawsze robię zakupy, jest tylko krem.
                            • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 30.06.11, 22:28

> Rozumiem też, że Skinoren ma dwie konsystencje: żel i krem? Bo w tej aptece, w
                              > której zawsze robię zakupy, jest tylko krem.

Tak, wybierz formę żelu. Nie powinien być wiele droższy w stacjonarnej aptece.
                          • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 30.06.11, 22:27

> Ze Skinorenu znalazłam (nie daję linka) tylko krem na trądzik 20% no i właśnie.
                            > Jest to krem na trądzik, którego już się pozbyłam. Rozumiem, że to byłoby coś,
                            > co w moim przypadku miałoby się uporać z moimi rozszerzonymi porami?

Chodzi o substancję aktywną, jaką jest kwas azelainowy - bezpieczny latem + walczy z rozszerzonymi porami (oczywiście nie tak skutecznie jak inne środki złuszczające, średnio dobre na tę porę roku).
        • nick.na.forum.uroda Issey, odbierz, proszę, @ 06.05.11, 12:24
    • neostrat.a Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 01.05.11, 12:45
      Kochana Issey, zdecydowałam się na zakup produktów z neostraty, ale mam problem z doborem właściwych, liczę na Twoją pomoc. Zależy mi zwłaszcza na dobraniu jakiegoś kwasu na noc, bo do mycia mam physiogel i jestem zadowolona, ale jeśli uważasz, że to zły wybór, jestem otwarta na propozycje.
      -Prowadzę raczej zdrowy tryb życia, nie jem tłustych i słodkich rzeczy, uprawiam sport, pracuję w biurze z klimatyzacją, która wysusza mi cerę.
      -od wielu lat zmagam się z trądzikiem, mam za sobą kuracje antybiotykami i tysiącem maści i kremów, podłoże hormonalne zostało wykluczone. Ostatnio leczyłam się izotretynoiną doustną, która naprawdę mi pomogła, przez jakiś rok miałam idealnie czystą cerę,a teraz widzę, że znowu zaczynają pojawiać się zaskórniki i drobne krostki i obawiam się, że to nawrót.
      - nie chciałabym podejmować kolejnej terapii izotekiem, trądzik jest teraz mniej nasilony, najbardziej w sumie dokuczają mi zaskórniki zamknięte, które są wszędzie, najwięcej na linii żuchwy, na policzkach i na brodzie, i trochę otwartych na nosie. Właściwie tylko czoło mam czyste. Liczę, że kwasy z neostraty dadzą sobie z tym radę. NIe mam raczej ograniczeń finansowych.
      - W tej chwili używam do mycia physiogelu i cetaphilu MD do nawilżania, skóra jest ściągnięta po myciu, staram się ją często nawilżać, na pewno jest zdecydowanie mniej tłusta, niż przed izotretynoiną, ale jednak po kilku godzinach zaczyna się świecić. Na dzień krem z filtrem 50 z biodermy do cery trądzikowej.
      - nie korzystałam z żadnych zabiegów kosmetycznych, nie mam na szczęście blizn potrądzikowych ani przebarwień.
      - moja cera nigdy nie był a wrażliwa, nic jej nie uczulało, jedynie w trakcie kuracji izotretynoiną i krótko po niej była wrażliwa, teraz znów jest "pancerna".
      Waham się między tymi dwoma produktami, ale jeśli zaproponujesz coś innego to też będzie ok:
      www.neostrata.com/product/neostrata+oily+skin+solution.do
      www.neostrata.com/product/neostrata+sheer+hydration+spf+15.do
      Z góry dziękuję za pomoc.
      • neostrat.a Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 02.05.11, 22:38
        Issey, zaglądasz czasem do tego wątku? ;P
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 04.05.11, 10:12
        neostrat.a napisała:

> bo do mycia mam physiogel i jestem zadowolona, ale jeśli u

physiogel zostaje

> -od wielu lat zmagam się z trądzikiem, mam za sobą kuracje antybiotykami i tysi
        > ącem maści i kremów, podłoże hormonalne zostało wykluczone. Ostatnio leczyłam s
        > ię izotretynoiną doustną, która naprawdę mi pomogła, przez jakiś rok miałam id

ostatnio czyli kiedy skończyłaś? od kiedy występuje problem trądziku? i jaki ten trądzik był? ile miesięcy brałaś izotretynoinę?

> ealnie czystą cerę,a teraz widzę, że znowu zaczynają pojawiać się zaskórniki i
        > drobne krostki i obawiam się, że to nawrót.

to się niestety zdarza

> - nie chciałabym podejmować kolejnej terapii izotekiem, trądzik jest teraz mnie
        > j nasilony, najbardziej w sumie dokuczają mi zaskórniki zamknięte, które są wsz
        > ędzie, najwięcej na linii żuchwy, na policzkach i na brodzie, i trochę otwarty
        > ch na nosie. Właściwie tylko czoło mam czyste. Liczę, że kwasy z neostraty dadz
        > ą sobie z tym radę. NIe mam raczej ograniczeń finansowych.
        > - W tej chwili używam do mycia physiogelu i cetaphilu MD do nawilżania, skóra j
        > est ściągnięta po myciu, staram się ją często nawilżać,

myślałaś o tym, by nie myć skóry wodą? physiogel można używać z wacikami do mycia/demakijażu

> na pewno jest zdecydow
        > anie mniej tłusta, niż przed izotretynoiną, ale jednak po kilku godzinach zaczy
        > na się świecić. Na dzień krem z filtrem 50 z biodermy do cery trądzikowej.
        > - nie korzystałam z żadnych zabiegów kosmetycznych, nie mam na szczęście blizn
        > potrądzikowych ani przebarwień.
        > - moja cera nigdy nie był a wrażliwa, nic jej nie uczulało, jedynie w trakcie k
        > uracji izotretynoiną i krótko po niej była wrażliwa, teraz znów jest "pancerna"
        > .
        > Waham się między tymi dwoma produktami, ale jeśli zaproponujesz coś innego to t
        > eż będzie ok:

Przejdźmy na e-mail gazetowy, masz konto pocztowe?
        • neostrat.a Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 04.05.11, 16:03
          Dzięki, wysłałam Ci @ na gazetowy.
          • kulawa_wodzirejka Re: kontynuacja watku 05.05.11, 11:38
            issey, zgodnie z poleceniem pytam tu ;] jak to jest, ze bandi 5% jest zbyt silny na ta pore roku, a z drugiej strony polecasz neostrate 10%? Jaki krem powinnam na teraz kupic? (zuzylam 1 opakowanie migdalowego bandi i jedno bandi 5%). Cera delikatna, pekaja naczynka, sucha i sie czerwieni, jakiejs reakcji po tych kremach nie bylo (choc bandi 5% powodowal zaczerwienienie szczegolnie na kosciach policzkowych, nie jestem pewna, czy mimo zuzytego op. skora sie do niego przyzwyczaila)
            • issey_miyake czytaj uważniej - nt. 05.05.11, 13:46
              kulawa_wodzirejka napisała:

> issey, zgodnie z poleceniem pytam tu ;] jak to jest, ze bandi 5% jest zbyt siln
              > y na ta pore roku, a z drugiej strony polecasz neostrate 10%?

gdybyś dokładnie czytała co do Ciebie piszę, to również odpowiednio byś zacytowała to co polecam, bo Neostraty 10% nie polecam, tylko 10% PHA z Neostraty. A to duża róznica.

Bandi nie jest za silny, ale ma w składzie kwasy, które nie nadają się na lato - ryzyko przebarwień. Jeśli masz je w nosie, stosuj dalej i wyższe stężenia BHA, AHA.

> Jaki krem powinna
              > m na teraz kupic? (zuzylam 1 opakowanie migdalowego bandi i jedno bandi 5%).

Wiem i pamiętam jaką masz cerę. Napisałam Ci co masz kupić, ale skoro nie rozumiesz przekazu - to rób jak uważasz. Nie jestem tu po to, by się powtarzać i po kilka razy odpowiadać na te same pytania.

> Ce
              > ra delikatna, pekaja naczynka, sucha i sie czerwieni, jakiejs reakcji po tych k
              > remach nie bylo (choc bandi 5% powodowal zaczerwienienie szczegolnie na kosciac
              > h policzkowych, nie jestem pewna, czy mimo zuzytego op. skora sie do niego przy
              > zwyczaila)
              • kulawa_wodzirejka Re: czytaj uważniej - nt. 05.05.11, 15:48
                ok, po prostu nie znam sie na kwasach, nie mam o nich zielonego pojecia i nie znalam sie na rodzajach, ze aha, ze pha tylko patrzylam na stezenie itd. Dzieki
                • issey_miyake Re: czytaj uważniej - nt. 05.05.11, 15:54

> ok, po prostu nie znam sie na kwasach, nie mam o nich zielonego pojecia i nie z
                  > nalam sie na rodzajach, ze aha, ze pha tylko patrzylam na stezenie itd. Dzieki

dlatego proszę o szczegółowe cytowanie moich wypowiedzi, nie będę musiała szukać Twoich poprzednich wypowiedzi, zaoszczędzi to nam wszystkim czas.
                  • kulawa_wodzirejka Re: czytaj uważniej - nt. 05.05.11, 20:32
                    issey, czy to ten krem? wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=24899
                    • issey_miyake Re: czytaj uważniej - nt. 06.05.11, 11:47

> issey, czy to ten krem?

dokładnie
                      • kulawa_wodzirejka Re: czytaj uważniej - nt. 11.05.11, 09:14
                        issey przepraszam cie ze jeszcze zawroce glowe, ale czy chodzilo Tobie o krem neostrata z glukonolaktonem 10pha, czy ochronny 10 pha? Z opisu dzialania bardziej pasowalby chyba ochronny, ale wczesniejszy link przedstawial ten z gluko i powiedzialas, ze to ten. Wyjasnij mi prosze ktory z tych dwoch, nie chce sie pomylic bo te kremy sa drogie :) i na jakis czas dam ci spokoj :)))))))))
                        • issey_miyake Re: czytaj uważniej - nt. 12.05.11, 00:21

> issey przepraszam cie ze jeszcze zawroce glowe, ale czy chodzilo Tobie o krem n
                          > eostrata z glukonolaktonem 10pha, czy ochronny 10 pha?

Ten krem, jest ochronny:

wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=22914

Ty masz kupić, ten: (nie ochronny)

wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=24899
    • marcyszka Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 05.05.11, 11:42
      Ja również poproszę o radę, bo zaczynam się gubić :)

Mam 35 lat i cerę mieszaną lekko naczynkową. Zauważyłam jakiś przełom ostatnimi czasy. Tzn. skóra twarzy wyraźnie domaga się bardziej odżywczego traktowania. Podkłady do cer mieszanych zaczynają ściągać skórę.
      Stopniowo zaczęłam zmieniać kosmetyki próbując znaleźć najbardziej odpowiednie dla siebie.
      Stosuję obecnie:
      oczyszczanie: płyn micelarny Bioderma Sensibio, czasem peeling EUCERIN DERMO PURIFYER
      pielęgnacja na noc: PHARMACERIS N MAGNI-CAPILARIL (przeciwzmarszkowy do cery naczynkowej)
      pielęgnacja na dzień: Yoskine 30+ krem na dzień c.normalna/mieszana - bardzo mi odpowiada, ale nie wiem czy jest coś wart?
      pod oczy na dzień i na noc: PHARMACERIS A OPTI-SENSILIUM CREAM Duoaktywny Krem Przeciwzmarszczkowy pod oczy
      makijaż - VICHY LIFTACTIV FLEXILIFT - długo szukałam podkładu, który będzie w miarę matowy i nie będzie ściągał mojej skóry i do tego w miarę przystępnej cenie.

dodatkowo raz w tygodniu maseczki oczyszczające, przeciwzmarszczkowe (różne w saszetkach, najczęściej Dermika i Dermaglin) i nawilżająca Bioderma Hydrabio

Czy coś powinnam zmienić?

O mnie:
      Tak jak pisałam mam 35 lat, pracuję w biurze, przy komputerze. Piję sporo kawy, herbaty, czasem czerwone wino.
      Jestem alergikiem, ale głównie wziewnym, ale mam co roku reakcję uczuleniową na pierwsze promienie słońca. Bardzo odpowiada mi Anthelios XL.

Chciałabym wiedzieć czy właściwie dbam o swoją cerę, a może powinnam coś zmienić? Nie wiem jak zmniejszyć widoczność rozszerzonych porów na nosie. Nie mam kłopotów z trądzikiem.
      Trudno podać miesięczny koszt, ale kosmetyki pow 100zł są poza moim zasięgiem.
      Korzystałam raz z mikrodermabrazji, ale już wiem, ze to nie dla mnie, ze względu na naczynka. Dwa razy w roku u kosmetyczki stosuję peeling kawitacyjny z ewentualnym doczyszczaniem lub peeling z kwasami.

Oddzielnym problemem jest rogowacenie mieszków włosowych na ramionach. Słyszę zewsząd skrajne opinie. Jedni radzą peelingi inni nie, podobnie z ekspozycją na słońce. U mnie sprawdza się częsty peeling i właśnie słońce pomaga - latem problemu prawie nie ma. Ale teraz na wiosnę już się obawiam, bo wstyd pokazać ramiona. Czy pojawiły się jakieś sprawdzone metody?
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 05.05.11, 14:41
        marcyszka napisała:

> Podkłady do cer mieszanych zaczynają ściągać skórę.

odstaw takie podkłady, nie kupuj więcej

> Stosuję obecnie:
        > oczyszczanie: płyn micelarny Bioderma Sensibio, czasem peeling EUCERIN DERMO PU
        > RIFYER

peeling eucerin - kiepski wybór

> pielęgnacja na noc: PHARMACERIS N MAGNI-CAPILARIL (przeciwzmarszkowy do cery na
        > czynkowej)

kiepski krem

> pielęgnacja na dzień: Yoskine 30+ krem na dzień c.normalna/mieszana - bardzo mi
        > odpowiada, ale nie wiem czy jest coś wart?

nie

> pod oczy na dzień i na noc: PHARMACERIS A OPTI-SENSILIUM CREAM Duoaktywny Krem
        > Przeciwzmarszczkowy pod oczy

również kiepski, jeśli chcesz takie rzeczy kupować, lepiej w ogóle nie kupuj

> makijaż - VICHY LIFTACTIV FLEXILIFT - długo szukałam podkładu, który będzie w m
        > iarę matowy i nie będzie ściągał mojej skóry i do tego w miarę przystępnej ceni
        > e.

ok.

> dodatkowo raz w tygodniu maseczki oczyszczające, przeciwzmarszczkowe (różne w s
        > aszetkach, najczęściej Dermika i Dermaglin) i nawilżająca Bioderma Hydrabio

hydrabio - niewiele warta (zwłaszcza za tę cenę), pozostałe również

> Chciałabym wiedzieć czy właściwie dbam o swoją cerę, a może powinnam coś zmieni
        > ć?

nie kupuj kosmetyków reklamowanych w tv i tych drogeryjnych, zapytaj zanim coś kupisz

> Nie wiem jak zmniejszyć widoczność rozszerzonych porów na nosie. Nie mam kło
        > potów z trądzikiem.

najlepsze efekty po retinoidach i mocnych środkach złuszczających stosowanych w gabinetach

> Korzystałam raz z mikrodermabrazji, ale już wiem, ze to nie dla mnie, ze względ
        > u na naczynka.

to oczywiste, że nie korzystamy z zabiegów złuszczania mechanicznego w ich przypadku

> Dwa razy w roku u kosmetyczki stosuję peeling kawitacyjny z ewen
        > tualnym doczyszczaniem lub peeling z kwasami.

doczyszczenie odpada i kawitacja - niewiele warta

> Oddzielnym problemem jest rogowacenie mieszków włosowych na ramionach. Słyszę z
        > ewsząd skrajne opinie. Jedni radzą peelingi inni nie, podobnie z ekspozycją na
        > słońce. U mnie sprawdza się częsty peeling i właśnie słońce pomaga - latem prob
        > lemu prawie nie ma. Ale teraz na wiosnę już się obawiam, bo wstyd pokazać ramio
        > na. Czy pojawiły się jakieś sprawdzone metody?

możesz stosować kremy z kwasami, które jednocześnie zawierają np. mocznik (hasceral), cerkoderm, kermuren, lub kupić sobie większe opakowanie np. 200ml 10% AHA Neostrata, by złuszczyć to, ale ogólnie problem wraca. Potrzeba przede wszystkim dobrego nawilżenia. Kup sobie do ciała Cetaphil MD.
        • marcyszka Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 05.05.11, 15:56
          bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź.
          i oczywiście pojawiły się kolejne pytania. Zadaję poniżej...

> > Stosuję obecnie:
          > > oczyszczanie: płyn micelarny Bioderma Sensibio, czasem peeling EUCERIN DE
          > RMO PURIFYER
          >
          > peeling eucerin - kiepski wybór
          co w zamian? jaki peeling polecasz?
          >
          > > pielęgnacja na noc: PHARMACERIS N MAGNI-CAPILARIL (przeciwzmarszczkowy do cery naczynkowej)
          >
          > kiepski krem
          jaki polecasz krem przeciwzmarszczkowy do cery naczynkowej? Wcześniej stosowałam też Active C i był ok. Wrócić do niego, czy coś innego?

> > pielęgnacja na dzień: Yoskine 30+ krem na dzień c.normalna/mieszana - bardzo mi odpowiada, ale nie wiem czy jest coś wart?
          >
          > nie

I tu mam największy problem. Jaki krem polecasz na dzień do cery mieszanej naczynkowej i do tego po 35 roku? Czytałam w Twoich odpowiedziach o kremie Uriage Hyseac, ale czy on nie będzie za bardzo ściągał skóry? Nie jest przeznaczony do bardziej trądzikowej cery?

> > pod oczy na dzień i na noc: PHARMACERIS A OPTI-SENSILIUM CREAM Duoaktywny Krem Przeciwzmarszczkowy pod oczy
          >
          > również kiepski, jeśli chcesz takie rzeczy kupować, lepiej w ogóle nie kupuj
          Czy mogę prosić o polecenie innego?

> > makijaż - VICHY LIFTACTIV FLEXILIFT - długo szukałam podkładu, który będzie w miarę matowy i nie będzie ściągał mojej skóry i do tego w miarę przystępnej cenie.
          >
          > ok.
          cieszę się, bo bardzo go lubię

> > dodatkowo raz w tygodniu maseczki oczyszczające, przeciwzmarszczkowe (różne w saszetkach, najczęściej Dermika i Dermaglin) i nawilżająca Bioderma Hydrabio
          >
          > hydrabio - niewiele warta (zwłaszcza za tę cenę), pozostałe również
          Hydrabio kupiłam w megapromocji, więc zużyję, a jakie inne polecasz. Lubię stosować maseczki na twarz.
          >
          > > Chciałabym wiedzieć czy właściwie dbam o swoją cerę, a może powinnam coś zmienić?
          >
          > nie kupuj kosmetyków reklamowanych w tv i tych drogeryjnych, zapytaj zanim coś
          > kupisz
          ok. właśnie to robię i będę dopytywać :)

> > Nie wiem jak zmniejszyć widoczność rozszerzonych porów na nosie. Nie mam kłopotów z trądzikiem.
          >
          > najlepsze efekty po retinoidach i mocnych środkach złuszczających stosowanych w gabinetach
          A co mogę zastosować w domu? Na jaki zabieg złuszczający powinnam się wybrać do gabinetu?

> > Korzystałam raz z mikrodermabrazji, ale już wiem, ze to nie dla mnie, ze względu na naczynka.
          >
          > to oczywiste, że nie korzystamy z zabiegów złuszczania mechanicznego w ich przypadku
          >
          > > Dwa razy w roku u kosmetyczki stosuję peeling kawitacyjny z ewentualnym doczyszczaniem lub peeling z kwasami.
          >
          > doczyszczenie odpada i kawitacja - niewiele warta
          No właśnie czyli zostają tylko peelingi z kwasami?
          >
          > > Oddzielnym problemem jest rogowacenie mieszków włosowych na ramionach. Słyszę zewsząd skrajne opinie. Jedni radzą peelingi inni nie, podobnie z ekspozycją na słońce. U mnie sprawdza się częsty peeling i właśnie słońce pomaga - latem problemu prawie nie ma. Ale teraz na wiosnę już się obawiam, bo wstyd pokazać ramiona. Czy pojawiły się jakieś sprawdzone metody?
          >
          > możesz stosować kremy z kwasami, które jednocześnie zawierają np. mocznik (hasc
          > eral), cerkoderm, kermuren, lub kupić sobie większe opakowanie np. 200ml 10% AH
          > A Neostrata, by złuszczyć to, ale ogólnie problem wraca. Potrzeba przede wszyst
          > kim dobrego nawilżenia. Kup sobie do ciała Cetaphil MD.
          Dzięki, kupię na pewno Cetaphil MD. Stosuję też Pilarix (polecony przez dermatologa).
          Zapomniałam zapytać czy masła do ciała z Bodyshopu są cokolwiek warte? Lubię te do suchej skóry, zostawiają delikatny filtr i nieziemsko pachną. Ale czy tylko pachną? :)
          • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 13.05.11, 08:44
            marcyszka napisała:

> > peeling eucerin - kiepski wybór
            > co w zamian? jaki peeling polecasz?

peeling wybierz gommage, np. Avene, Bioderma, SVR

> jaki polecasz krem przeciwzmarszczkowy do cery naczynkowej? Wcześniej stosowała
            > m też Active C i był ok. Wrócić do niego, czy coś innego?

Przeciwzmarszczkowo - działają wszystkie antyoksydanty (witamina C, wit. E, miłorząb japoński), kremy z wysokimi filtrami przeciwsłonecznymi, dobre nawilżenie skóry, złuszczanie i oczyszczanie.

Wystarczy, że kupisz Auriderm XO żel (dla skóry naczyniowej) i coś na wieczór.

> I tu mam największy problem. Jaki krem polecasz na dzień do cery mieszanej nacz
            > ynkowej i do tego po 35 roku? Czytałam w Twoich odpowiedziach o kremie Uriage H
            > yseac, ale czy on nie będzie za bardzo ściągał skóry? Nie jest przeznaczony do
            > bardziej trądzikowej cery?

Wiek nie ma znaczenia, znaczenie ma stan skóry i Twój cel. Hyseac jest dobry dla kogoś kto oczekuje od kremu - matowienie, brak efektu bardzo mocnego świecenia. Jeśli masz przesuszoną skórę, wrażliwą, podrażnioną - będzie nieodpowiedni. Wyleczysz takie stany - będzie odpowiedni. Wszystko jest do zrobienia. Na dzień - kieruj się nie wiekiem (np. 30+), ale wysokością faktora - wybieraj spf 50+.

> Czy mogę prosić o polecenie innego?

W większości polecanych przeze mnie kosmetyków, można je stosować również na okolice oczu. Oczywiście możesz wybrać coś innego - wszystko zależy od tego na ile pozwala Tobie portfel i możliwości (czyli jaka jest skóra wokół oczu).

> a jakie inne polecasz. Lubię stos
            > ować maseczki na twarz.

Auriga Flavo C maska,
            Biomaris Collagen Algae Mask i Super Rich,
            Vitamin C Liposome Mask i H.M.F Vitamin Mask Cell Fusion C,
            Environ Sebumask - Maska,
            Plante System Aknorm,
            Iwostin Sensitia Maseczka Nawilżająco-odżywcza,
            Hydracure masque IDENOV Laboratoire,
            Facial C Masque 10% Vit.C Mene & Moy System,
            Rosa Mosqueta 5% SeSDERMA,
            HIMALAYA HERBALS Odżywcza maseczka owocowa,
            Maska łagodząca i drożdżowa Bandi.

> A co mogę zastosować w domu? Na jaki zabieg złuszczający powinnam się wybrać do
            > gabinetu?

Możesz, ale dojście do stosowania wysokich stężeń, przy skórze naczyniowej trochę trwa - u niektórych 6 miesięcy u innych 12.

> No właśnie czyli zostają tylko peelingi z kwasami?

Kwasy i lasery.

> Stosuję też Pilarix (polecony przez dermato
            > loga).

średniawy jest.

> Zapomniałam zapytać czy masła do ciała z Bodyshopu są cokolwiek warte? Lubię te
            > do suchej skóry, zostawiają delikatny filtr i nieziemsko pachną. Ale czy tylk
            > o pachną? :)

są warte, coś.
            • marcyszka Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 17.05.11, 15:07
              Bardzo dziękuję za odpowiedź.
              W międzyczasie skorzystałam z promocji w Superpharm na Uriage (-30%) i kupiłam Hyseaca z kwasami - jest boski, skóra robi się delikatna, miękka, jednocześnie matuje, ale nie wysusza i pięknie pachnie. Następnego dnia pobiegłam po drugi i zmuszam pana małżonka do stosowania przynajmniej na nos ;)
              Kupiłam też z serii Hyseac maskę-peeling 2 w 1. Co niej sądzisz? Na KWC ma świetne recenzje. Muszę przyznać, że mnie również bardzo odpowiada.

Co do ochrony przeciwsłonecznej - wróciłam do Antheliosa AC 30+. Miałam jeszcze opakowanie z ubiegłego roku. Jest bardzo wydajny. Muszę przyznać, że bardzo mi odpowiada, w przeciwieństwie do Biodermy Photoderm Max, która jest jakaś taka ciężka.
              Kusi mnie, żeby spróbować ten Hyseac z filtrem. Z takim rabatem jest bardzo atrakcyjny cenowo.

Dzięki za informacje o produktach przeciwzmarszczkowych - w takim razie spróbuję teraz Auriderm XO. Rozumiem, że to pod filtr, tak? A wieczorem mogę wtedy stosować Hyseac z kwasami?
              Moja cera jest chyba w dobrym stanie, nie jest bardzo podrażniona, wrażliwa raczej tylko pod oczami. Wyraźnie jednak potrzebuję zmatowienia i ratunku dla zmniejszenia rozszerzonych porów na nosie i brodzie. No i przy okazji te nieszczęsne naczynka przy skrzydełkach nosa. Ale to mi mniej przeszkadza niż błyszczenie i rozszerzone pory.

Maski zapisałam - dzięki, będę miała co testować :)))

Przed wakacjami zrobię jeszcze peeling kwasem migdałowym u kosmetyczki.
              A jakie zabiegi laserowe można robić u kosmetyczki? Przy mojej cerze?

Ok. Pilarix zużyję do końca i kupię Cetaphil MD.
              Czy na ramiona mogę stosować Hyseac?

Dziękuję Ci za pomoc - jesteś nieocenionym doradcą :)

A czy poleciłabyś dobrą kosmetyczkę w Warszawie?

• issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 18.05.11, 15:30
                marcyszka napisała:

> zmuszam pana małżonka do stosowania przynajmniej na nos ;)

tylko mu krzywdy nie zrób :), by nie stał się - byłym małżonkiem :)

> Kupiłam też z serii Hyseac maskę-peeling 2 w 1. Co niej sądzisz? Na KWC ma świe
                > tne recenzje. Muszę przyznać, że mnie również bardzo odpowiada.

jest ok, ale do niezbyt częstego stosowania - 1 na 2 tygodnie.

> Co do ochrony przeciwsłonecznej - wróciłam do Antheliosa AC 30+. Miałam jeszcze
                > opakowanie z ubiegłego roku. Jest bardzo wydajny.

Nie ma takiej opcji, że krem z filtrem o pojemności 50 ml masz z zeszłego lata :), to znaczy, że nie dałaś ŻADNEJ ochrony swojej skórze.

> Muszę przyznać, że bardzo mi
                > odpowiada, w przeciwieństwie do Biodermy Photoderm Max, która jest jakaś taka
                > ciężka.

ale LRP nie daje takiej ochrony, jaką daje Bioderma. Coś za coś. Dobrą i lekką spf 50 jest Hyseac Uriage i Fluid LRP.

> Kusi mnie, żeby spróbować ten Hyseac z filtrem. Z takim rabatem jest bardzo atr
                > akcyjny cenowo.

kup

> Dzięki za informacje o produktach przeciwzmarszczkowych - w takim razie spróbuj
                > ę teraz Auriderm XO. Rozumiem, że to pod filtr, tak? A wieczorem mogę wtedy sto
                > sować Hyseac z kwasami?

Auriderm stosujesz po południu - np. o 18 lub 20. A kwasy na noc, czyli 22, 24. Jeśli nie masz na coś takiego czasu - robisz kwasy co drugi dzień i Auriderm co drugi dzień (na wieczór obydwa).

> Moja cera jest chyba w dobrym stanie, nie jest bardzo podrażniona, wrażliwa rac
                > zej tylko pod oczami. Wyraźnie jednak potrzebuję zmatowienia i ratunku dla zmni
                > ejszenia rozszerzonych porów na nosie i brodzie. No i przy okazji te nieszczęsn
                > e naczynka przy skrzydełkach nosa. Ale to mi mniej przeszkadza niż błyszczenie
                > i rozszerzone pory.

ok

> A jakie zabiegi laserowe można robić u kosmetyczki? Przy mojej cerze?

laserowe rób tylko u lekarza.

> Ok. Pilarix zużyję do końca i kupię Cetaphil MD.

kup Cetaphil DA Ultra.

> Czy na ramiona mogę stosować Hyseac?

tak

> A czy poleciłabyś dobrą kosmetyczkę w Warszawie?

tak, namiary na e-mail gazetowy
                • flussi Re: Pytania - do Isse w sprawie kosmetyczki W-wa 19.05.11, 19:30
                  Issey, czy mogłabyś mi również przesłać na priva namiary na dobrą kosmetyczkę w warszawie? dzięki
    • karmelek4 Jak to jest z tymi kwasami latem??? 05.05.11, 12:17
      Jeżeli do tej pory stosowałam głównie kwasy Neostraty (High Potency Cream 20% AHA ), to czy jest sens kontynuowania wiosną/latem kwasem o niższym steżeniu np. Bandi migdałowym??? Czy słabszy kwasa w ogóle zadziała w moim przypadku?
      Bo mam taki plan:
      serum flaco C, flavonex, Iwostin Purritin Rehydrin ( oczywiscie nie wszystko na-raz:) i...właśnie krem Bani migdałowy, ale nie wiem, czy to sie w ogóle opłaca, czy dać sobie spokój chwilowo z kwasami. Tylko ja się "żle" czuje bez kwasów, albo retinolu. Lubię mieć na twarzy jakieś "pielęgnacyjne konkrety", ale tak jak pisałam wcześniej, czy jest sens używania kwasów o niższym stężeniu, czy lepiej darować sobie na te kilka miesięcy i wrócić do ich stosowania we wrześniu???
      Nie opalam się zbyt intensywnie, zawsze mam filtr 50+, ale lubię się od czasu do czasu wyłożyć na słońcu.
      Bardzo dziękuję za odp.

PS. Świetnie, ze piszesz urodowego bloga, mam nadzieję, ze wkrótce zapełnisz go dodatkowymi informacjami zwłaszcza nazwami konkretnych kremów, to jest naprawdę bezcenne. A! Fajnie by było jeszcze gdybyś miała informacje na temat dobrych kosmetyczek ( ewent. dermatologów estetycznych) na Śląsku :)
      • issey_miyake Re: Jak to jest z tymi kwasami latem??? 05.05.11, 14:50
        karmelek4 napisała:

> Jeżeli do tej pory stosowałam głównie kwasy Neostraty (High Potency Cream 20% A
        > HA ), to czy jest sens kontynuowania wiosną/latem kwasem o niższym steżeniu np.
        > Bandi migdałowym??? Czy słabszy kwasa w ogóle zadziała w moim przypadku?

Nie ma sensu przechodzić na takie stężenia, jak 5% migdałowego Bandi. Lepiej przejdź na największe jakie istnieje stężenie kwasów pha np. z Neostraty.

> Bo mam taki plan:
        > serum flaco C, flavonex, Iwostin Purritin Rehydrin ( oczywiscie nie wszystko na
        > -raz:) i...właśnie krem Bani migdałowy, ale nie wiem, czy to sie w ogóle opłaca
        > , czy dać sobie spokój chwilowo z kwasami.

jeśli masz zrezygnować całkowicie, to chociaż kwas azelainowy stosuj (acne derm)

> PS. Świetnie, ze piszesz urodowego bloga, mam nadzieję, ze wkrótce zapełnisz go
        > dodatkowymi informacjami zwłaszcza nazwami konkretnych kremów, to jest naprawd
        > ę bezcenne. A! Fajnie by było jeszcze gdybyś miała informacje na temat dobrych
        > kosmetyczek ( ewent. dermatologów estetycznych) na Śląsku :)

Katowice wchodzą w grę? :)
        • karmelek4 Re: Jak to jest z tymi kwasami latem??? 05.05.11, 22:32
          issey_miyake napisała:

> Nie ma sensu przechodzić na takie stężenia, jak 5% migdałowego Bandi. Lepiej p
          > rzejdź na największe jakie istnieje stężenie kwasów pha np. z Neostraty.

Obiecuję już nie męczyć, ale proszę, podpowiedz co wybrać, bo opisy produktów mnie totalnie załamują;
          NeoStrata Krem z glukonolaktonem 15% PHA ,
          NeoStrata Bionic Lotion 15% PHA
          NeoStrata Bionic Face Serum 10% PHA - wiem, ze steżenie nizsze, ale SERUM brzmi :
          "dumnie" i kusi lepszą sktucznością:)

Fajnie by było jeszcze gdybyś miała informacje na temat do
          > brych
          > > kosmetyczek ( ewent. dermatologów estetycznych) na Śląsku :)
          >
          > Katowice wchodzą w grę? :)

Jak najbardziej:):):)

Dziękuje i pozdrawiam:)

• karmelek4 Re: Jak to jest z tymi kwasami latem??? 05.05.11, 22:58
            Hm...poczytałam troche i :
            NeoStrata Krem z glukonolaktonem 15% PHA -ma dokładnie 15% pha
            NeoStrata Bionic Lotion 15% PHA tylko 12%, pozostałe 3% to kwas laktobionowy- ale jako składnik aktywny podane jest 15%....

Issey_miyake ..jak tu nie zwariować??? Co wybrać???
            Myślałam, że kwasy neostraty mam juz "opanowane" , ale niestety nie. Potrzebuje issey_miyake pomocy.

• karmelek4 Re: Jak to jest z tymi kwasami latem??? 05.05.11, 23:13
              To znowu ja, przepraszam, ale mam nowe "przemyślenia".
              Jeżeli to możliwe, to proszę moderatorki o połączenie moich 3 ostatnich wpisów.

Zastanawia mnie, po jaką cholerę Neostrata produkuje Krem z glukonolaktonem 15% PHA i jednocześnie Bionic Lotion 15% PHA???
              Według mnie wprowadza to zamęt. Byłby tylko krem, albo tylko lotion i nie miałabym problemu z wyborem, a tak...kombinuje co producent "miał na mysli" i co będzie dla mnie lepsze, jezzzuu...
              Ps. Kończe ten watek, czekam issey na podpowiedź , który z w.w. produktów wybrać, no i przede wszystkim na godną polecenia kosmetyczkę/ewent. dermatologa w Katowicach:)
              Dobranoc:)
              • issey_miyake Re: Jak to jest z tymi kwasami latem??? 06.05.11, 12:05
                karmelek4 napisała:

> Zastanawia mnie, po jaką cholerę Neostrata produkuje Krem z glukonolaktonem 15%
                > PHA i jednocześnie Bionic Lotion 15% PHA???
                > Według mnie wprowadza to zamęt. Byłby tylko krem, albo tylko lotion i nie miał
                > abym problemu z wyborem, a tak...kombinuje co producent "miał na mysli" i co bę
                > dzie dla mnie lepsze, jezzzuu...

bo to dwa różne i inne produkty :)
            • issey_miyake Re: Jak to jest z tymi kwasami latem??? 06.05.11, 12:02
              karmelek4 napisała:

> Hm...poczytałam troche i :
              > NeoStrata Krem z glukonolaktonem 15% PHA -ma dokładnie 15% pha
              > NeoStrata Bionic Lotion 15% PHA tylko 12%, pozostałe 3% to kwas laktobionowy- a
              > le jako składnik aktywny podane jest 15%....

Kobieto, lotion bionic to pha, czyli 12% glukonolakton i 3% laktobionowy. Jedno i drugie to pha :). a krem z glukonolaktonem - ma 15% glukonolaktonu, bez laktobionowego :). - dzięki temu możesz stosować lotion bionic rano i wieczorem :).
              • karmelek4 Love issey_miyake 06.05.11, 13:18
                issey_miyake napisała:

> Kobieto, lotion bionic to pha, czyli 12% glukonolakton i 3% laktobionowy. Jedno
                > i drugie to pha :). a krem z glukonolaktonem - ma 15% glukonolaktonu, bez lakt
                > obionowego :). - dzięki temu możesz stosować lotion bionic rano i wieczorem :).
                >
                Ok, ok, ok...zrozumiałam :) Krem zaraz kupię i baaaardzo dziękuje za kontakt do kosmetyczki :)

PS. Obiecuję nie truć juz głowy...przynajmniej do września :) wówczas "odpalę" Locacid :)
                Gorąco pozdrawiam :)
          • issey_miyake Re: Jak to jest z tymi kwasami latem??? 06.05.11, 11:58
            karmelek4 napisała:

> NeoStrata Bionic Lotion 15% PHA

to wybierz

> Jak najbardziej:):):)

na e-mail leci info :)
    • twarz2 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 05.05.11, 13:08
      Mój guru! Idę ścieżką zaproponowaną przez Ciebie, a w tej wędrówce napotykam na kolejne tajemnice:
      1. Czy latem można stosować retinoidy, czy lepiej odstawić do jesieni?(w tym momencie kończę Atrederm 0,025 płyn; stosuję co kilka dni, łuszczę się, ale już bez podrażnień wielkich. Czy wszystkie retinoidy mają taka krótką datę przydatności do użycia po otwarciu?)
      2. Jakiego teraz preparatu użyć? Dalej atrederm? Przyznają, że wolałabym spróbować czegoś innego - czegoś co będę mogła używać przez dłuższy czas, bez takiego spektakularnego łuszczenia się jak teraz.
      Kuracja przeciwstarzeniowa.
      Pokłony :)

• twarz2 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 05.05.11, 13:18
        - Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter Twojej pracy?
        Kawa to jedyna moja używka :)

- Czy chorowałaś/eś, chorujesz, jeśli tak na co, czy bierzesz/brałeś/aś jakieś leki/suplementy?
        Nie.

- Jakie masz oczekiwania od pielęgnacji o którą pytasz, ile masz pieniędzy na comiesięczną kurację?
        Kuracja przeciwstarzeniowa/przeciwzmarszczkowa (34lat)

- Co stosowałeś wcześniej, jak wyglądał Twój program pielęgnacji?
        Micel Bioderma/avene, hydrolat oczarowy, cetaphil md, flavo c z biochemii, ciciabio biodrema, pod oczy bioderma sensibio, filtr avene 50, serum hydrabio bioderma, wcześniej glyco-a dwie tubki, teraz atrederm - to chyba wszystko co stosuję na twarz, czasem jakas maseczka.

- Z jakich zabiegów (kosmetyczka, kosmetolog, lekarz, chirurg) korzystałeś/aś, korzystasz?
        Nie korzystam.
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 05.05.11, 15:51
        twarz2 napisała:

> 1. Czy latem można stosować retinoidy, czy lepiej odstawić do jesieni?(w tym mo
        > mencie kończę Atrederm 0,025 płyn; stosuję co kilka dni, łuszczę się, ale już b
        > ez podrażnień wielkich.

Lepiej odstawić, na wrzesień.

> Czy wszystkie retinoidy mają taka krótką datę przydatno
        > ści do użycia po otwarciu?)

Atrederm tak ma, inne nie.

> 2. Jakiego teraz preparatu użyć? Dalej atrederm? Przyznają, że wolałabym spróbo
        > wać czegoś innego - czegoś co będę mogła używać przez dłuższy czas, bez takiego
        > spektakularnego łuszczenia się jak teraz.
        > Kuracja przeciwstarzeniowa.

Bionic Lotion 15PHA.
        • hal65 Kwas migdalowy 05.05.11, 21:49
          Droga issey_miyake nie doczekajac sie na moje pytanie postanowilam dzialac i wyszlo super, przede wszystkim skora jest rozjasniona i sie luszczy.
          • zawsze.lunatyczka Diroseal i co dalej 06.05.11, 19:26
            Zgodnie z poleceniem - przenoszę się do tego wątku:)
            Dla przypomnienia - cera naczynkowa i zaskórnikowa (mocno). Od 2 miesięcy Diroseal, Auriderm, Flavo C, filtry, Bioderma Sensibio.
            Nie choruję, pracuję przy komputerze, z używek kawa. Skóra na Diroseal nie zareagowała w żaden gwałtowny sposób - krótkotrwałe szczypanie na szkrzydełkach nosa, szczypie mnie również lekko po Flavo C (ale krótko bardzo, bezpośrednio po aplikacji). Przesuszenia po Auridermie świetnie zwalczają Cetaphil i maseczka Iwostin.
            Nigdy nie miałam nadwrażliwej cery - zareagowała tylko raz, na golf z owczej wełny (swędzącą, suchą wysypką). Zaczerwienienia występują pod wpływem emocji, zmiany temperatur i czasem po czerwonym winie. Mam sporo popękanych naczynek, kilka zamkniętych laserowo.
            Zależy mi na powalczeniu z zaskórnikami, na zmarszczki też by się coś przydało (mam 36 lat). Widziałam, że polecany jest Acne Derm - stosowałam kilka dobrych lat temu przez dłuższy czas Skinoren - nie zauważyłam różnicy.
            Z góry dziękuję za wskazówki:)
            • el-li dziękuję za poradę 06.05.11, 21:48
              Issey dzięki. Prosze przeczytaj pocztę ode mnie. Zadałam Ci w nej pytanie...
              A tak wogóle to ta ochrona 50 biodermy była tańsza z tym kremem na naczynka od samej ochrony, dlatego taki zestaw kupiłam. Pozdrawiam.
            • issey_miyake Re: Diroseal i co dalej 07.05.11, 00:36
              zawsze.lunatyczka napisała:

> Z góry dziękuję za wskazówki:)

Przejdź na Bionic Lotion 15PHA 100ml.
              • zawsze.lunatyczka Re: Diroseal i co dalej 07.05.11, 21:10
                Dziękuję bardzo. A pod oczy? Też Neostratę spróbować? Czy może Retises?
                • issey_miyake Re: Diroseal i co dalej 09.05.11, 12:14
                  zawsze.lunatyczka napisała:

> Dziękuję bardzo. A pod oczy? Też Neostratę spróbować? Czy może Retises?

Pod oczy aplikuj to co na twarz (Neostrata). Retises - na jesień.
          • issey_miyake Re: Kwas migdalowy 07.05.11, 00:20
            hal65 napisała:

> Droga issey_miyake nie doczekajac sie na moje pytanie

przepraszam, wybacz

> postanowilam dzialac i wy
            > szlo super, przede wszystkim skora jest rozjasniona i sie luszczy.

i chwała Tobie za to
            • shila330 Issey, przeoczyłaś mój post :( 07.05.11, 19:52
              Issey, napisałam do Ciebie dwa tygodnie temu, wciąż sprawdzam forum i przykro mi, że innym odpisujesz, a ja nie mogę się doczekać. Bardzo chciałabym wziąć się w końcu za siebie, ale nie bardzo wiem, jak. Nawet po przeczytaniu całego forum. Widzę po dziewczynach, że pytają o oczywiste dla Ciebie sprawy, ale dla kogoś, kto nie ma wiedzy kosmetycznej czy też dermatologicznej tak jak ja, jest to trudne do ogarnięcia. Ja już nawet za Twoją radą czytam składy - i co? Nic mi one nie mówią, nie rozumiem języka chemii :) stężeń, skrótów itp
              Jeszcze raz, bardzo proszę o pomoc!
              • issey_miyake Re: Issey, przeoczyłaś mój post :( 07.05.11, 23:07
                shila330 napisała:

> Issey, napisałam do Ciebie dwa tygodnie temu,

dokładnie 8 dni temu

ps: jak będę miała czas i Tobie odpiszę - trochę cierpliwości, jeśli jej nie masz - przykro mi.
                • shila330 Re: Issey, przeoczyłaś mój post :( 08.05.11, 19:57
                  Mam, poczekam... Najważniejsze, że panujesz nad sytuacją:)
    • kaplin Sesderma - Mandelac? 08.05.11, 12:20
      Szukam kremu na dzień, pod makijaż, mam ochotę na Sesdermę, bo lubię ich kosmetyki, ale inne pomysły chętnie przyjmę.

30 lat, cera mieszana, ze skłonnością do zaskórników i świecenia się. Na noc najczęściej używam Diacnealu.
      Cenię sobie tę maskę: www.sesderma.com/poland/swfproductos/378.swf

Myślałam o Mandelac, ale nie wiem czy można go stosować w lecie? Mieszkam w słonecznym miejscu, i choć nie opalam się celowo, to słońca nie sposób uniknąć.
      Nie palę, piję kawę.
      • issey_miyake Re: Sesderma - Mandelac? 08.05.11, 22:25
        kaplin napisała:

> 30 lat, cera mieszana, ze skłonnością do zaskórników i świecenia się. Na noc na
        > jczęściej używam Diacnealu.

Diacneal - jeśli nie masz skłonności do przebarwień, możesz stosować.

> Myślałam o Mandelac, ale nie wiem czy można go stosować w lecie? Mieszkam w sło
        > necznym miejscu, i choć nie opalam się celowo, to słońca nie sposób uniknąć.

Mandelac na lato tak, ale nie na dzień. Kup coś z vit C (C-Vit revitalisante crème gel 3%, C-Vit krem do twarzy)
        • kaplin Re: Dziękuję bardzo! n/t 09.05.11, 12:12
    • burza_piaskowa Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 08.05.11, 14:57
      witam, bardzo prosze o rade co powinnam zmienic w swojej pielegnacji, jestem zalamana bo pomimo 27 lat na karku mam wypryski ktorych nie potrafie sie pozbyc...

> acy?

Tryb raczej siedzący,nadal studiuje, sporo się ucze i stresuje, troche tez pracuje, odzywiam się zdrowo, wyeliminowałam z diety słodycze, potrawy z wysokim indeksem glikemicznym ponieważ te produkty znacząco wpływały na pogorszenie stanu mojej cery, nie pijam kawy, nie pale, bardzo rzadko i malych ilościach uzywam alkoholu, pije sporo zielonej herbaty i wody mineralnej.

> leki/suplementy?

Miewalam sporadyczne reakcje alergiczne w przeszlosci, ale testow nigdy nie mialam wiec nie wiem czy i na co jestem uczulona. Suplementy przyjmuje w celu poprawienia stanu trądzikowej cery, biore magnez + b6 na stres, wiesiolka dzieki któremu nie swieci mi się skora i beta-sitosterol. W wieku nastoletnim zaczely się moje problemy z tradzikiem, po wielu wyprobowanych lekach, dermatolog zaczela mi przepisywac Diane35, zazywalam ja kilka lat i w trakcie kuracji moje problemy z tradzikeim zniknęły, pozniej przez kolejnych kilka lat bralam cilest, przestalam ok. półtorej roku temu i po odstawieniu był koszmar, nadal nie jest dobrze, ale na pewno czesciowo się poprawilo.

> omiesięczną kurację?

oczekiwania mam takie by pozbyc się wreszcie tradziku i przebarwien bo mam 27 lat a czuje się jak zakompleksiona nastolatka która siedzi w domu z powodu pryszczy…

w tej chwili moja pielegnacja wyglada następująco:
      Rano
      Bioderma sebium plyn micelarny
      Mam klopot z kremem ponieważ kupilam cetaphil md ale dostaje od niego wysypu wiec przestalam używać i w tej chwili nakładam tylko zel z kwasem hialuronowym alantolina i b5 z biochemii ale mam przesuszona skore i planuje kupic iwostin rehydrin, uzywam tez LRP +50 + puder mineralny z bareminerals
      Wieczorem
      Zmywam makijaz emulsja cetaphil, i nakładam albo differin w kremie, albo serum lemon z biochemii z kwasem salicylowym i olejkami bądź tez sam olejek tamanu w zależności jak bardzo mam przesuszona cere, czasami uzywam zielonej glinki ale rzadko bo jeszcze bardziej mi wysusza cere, w chwilach desperacji żeby nawilżyć skore uzywam olejku z jojoby

Kupilam tez ostatnio neostarte HQ krem rozjaśniający na przebarwienia używałam przez tydzień bądź dwa ale zauważyłam wiekszy wysyp pryszczy wiec na razie przestalam

> korzystasz?

W tej chwili nie korzystam, mieszkam w uk, a tutaj zabiegi nie sa zbyt tanie i ja poki co studiuje. Po odstawieniu tabletek półtorej roku temu mialam tylko serie mikrodermabrazji (6 razy).od tamtej pory nic.

> iach e-mailowych).

zdjęcia wysylam, proszę się nie przestraszyc...

Bardzo bylabym wdzieczna za jakas rade, sugestie co robie zle. Prawde mówiąc wiem ze stan mojej cery jest związany ze stresem i mam malo nadziei ze pielegnacja sprawi cuda, ale moze sie milo rozczaruje...
      z gory dziekuje za jakikolwiek odzew!
      • malwina79 Znowu te zaskórniki :( i pytanie o krem 08.05.11, 19:15
        Issey, pisałam Ci jakiś czas temu, że po rozpoczęciu kuracji GlySkinCare (5% kwas glikowlowy) moje zaskórniki zaczęły topnieć :) Od ok 3 tygodni stosuję na dzień serum z wit.C z Silk Naturals (skład:Distilled Water, Tamarind Seed Extract, Magnesium Ascorbyl Phosphate, Palmitoyl Tripeptide-5, White Tea Extract, Hydroxyethyl Cellulose , Sodium PCA, Gluconolactone (and) Sodium Benzoate, Panthenol) i przeszłam na Photoderm Max 50+ z Biodermy ultra lekką (tę bez kolorku) i nie wiem, który produkt może mnie "zapychać" tak że znowu mam sporo zaskórników :(

Krem z kwasami już mi się kończy i chyba zrobię sobię przerwę do września lub zamówię Neostrata Bionic Lotion, dobry pomysł? Czy lepiej coś innego? We wrześniu chcę zacząć stosowanie jakiś retinoidów, zacząć od Triacneal czy czegoś mocniejszego? Zależy mi głównie na pozbyciu się zaskórników i ochronie przeciwzmarszczkowej.
        Dzięki :)
        • ulagra63 Odstawiłam Retises 0,5 % 09.05.11, 17:54
          Na okres lata zrezygnowałam z używania tego kremu, bo boję się jakichś niespodzianek. Mało, że stara gęba to na dodatek z przebarwieniami?:) Chciałabym poprosić o ocenę tego kremu, jeśli nie byłby to zbytni kłopot. Jestem w stanie dostrzec w nim 2 mankamenty: pojemność 30 ml, cena 185 zł, a reszta to dla mnie czarna magia. Dziękuję serdecznie.

Składniki: Agua (woda), Acetyl-heksapeptyd-3 (Argireline), Pentapeptyd-18 (Leuphasyl), Palmitoyl tetra peptyd-3 i Palmitoyl tetra peptyd-7 (Matrixyl 3000), Palmitoyl tripeptidu-5 (SYN;COLL), Sodium Hyaluronate ( Kwas Hialuronowy), Sodium PCA , Aloe Barbadensis , Panthenol , Simmondsia Chinensis Oil , Butyrospermum Parkii Butter , Acetylated Cetyl Hydroxyprolinate (L-proline), Hydrolyzed Milk Protein , Hydrolyzed Yeast Protein, Coco-Caprylate/Caprate, Caprylic/Capric Triglyceride, Cetearyl Alcohol, Cetearyl Glucoside, Ruscus Aculeatus Extract , Cellulose Gum, Glycerin, Allantoin, Centella Asiatica Extract, Calendula Officinalis Oil, Cucumus Sativa Oil, Aesculus Hippocastanum Extract, Fructos, Gluconolactone, Benzyl PCA, Phenoxyethanol, Butylene Glycol.
          • issey_miyake Re: Odstawiłam Retises 0,5 % 12.05.11, 12:30
            ulagra63 napisała:

> Na okres lata zrezygnowałam z używania tego kremu, bo boję się jakichś niespodz
            > ianek. Mało, że stara gęba to na dodatek z przebarwieniami?:) Chciałabym popro
            > sić o ocenę tego kremu, jeśli nie byłby to zbytni kłopot. Jestem w stanie dostr
            > zec w nim 2 mankamenty: pojemność 30 ml, cena 185 zł, a reszta to dla mnie czar
            > na magia.

Szału składowego nie ma, na pewno nie za te pieniądze.
            • ulagra63 Re: Odstawiłam Retises 0,5 % 12.05.11, 20:04
              Dziękuję Ci bardzo.Ja już myślałam, ze to jakieś cudo, bo opis działania był mocno obiecujący.
          • czarnuch2012 Re: Odstawiłam Retises 0,5 % 19.06.12, 19:52
            Witam drogie panie do zaproponowania mam Miesięczną kuracje Peptydową w której składnikami aktywnymi są 2 neuropeptydy Argirelina 10% w kremie i Leuphasyl 10% w kremie, oprócz tego krem zawiera Peptydy sygnalizowane Matrixyl 3000 stężenie 10% i Syn Coll 3%
            Zainteresowanych zapraszam na strone dystrybutora
            www.skinallure.pl
    • niemarozybezognia Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 10.05.11, 15:15
      Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter Twojej pracy?

Tryb pracy siedzący, często w kurzu, piję dużo kawy, herbaty zielonej, nie palę, lubię piwo :)

> - Czy chorowałaś/eś, chorujesz, jeśli tak na co, czy bierzesz/brałeś/aś jakieś leki/suplementy?

Biorę Falvit, antykoncepcję

> omiesięczną kurację?

mam cerę tłustą, czasami mieszaną, od bardzo dawna mam trądzik, ale od kilku miesięcy baaaardzo świeci mi się buzia i to jest mój problem, miesięcznie mogę wydać do 200 zł

od tygodnia używam la roche anthelios AC , od 3 tyg Differine i cetphil MD,
      cho moim numerem 1 jest iwostin purritin rehydrin- właściwie i na noc i na dzień,
      wcześniej używałam też : avene TriAcneal i Bioderma Sebium Pore Refiner a na dzień używam też Bioderma Sebium Mat;
      do zmywania makijażu to ostatnio tylko i wyłącznie Bioderma Sensibio H2O wieczorem a rano żel Vichy Normaderm lub Lirene oczyszczający żel peeleingujący z wyciągiem z soku cytryny, witaminą A i E oraz Garnier Czysta Skóra 3 w 1
      Mam tez problem z doborem podkładu i pudru- zw względu na błyszczenie i spływanie, ostatnio używam na zmianę: Astor Perfect Stay 24 H, Irene Natural look 2 w 1 oraz z Inglot do młodej cery.

Proszę o poradę :-))
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 11.05.11, 10:20
        niemarozybezognia napisała:

> Biorę Falvit, antykoncepcję

od kiedy antykoncepcja i jaka, kto ją zlecił i ile zamierzasz ja jeszcze przyjmowac?

> mam cerę tłustą, czasami mieszaną, od bardzo dawna mam trądzik, ale od kilku mi
        > esięcy baaaardzo świeci mi się buzia i to jest mój problem, miesięcznie mogę wy
        > dać do 200 zł

cała, czy tylko partie? hormonalnie zdrowa? leczysz jakos tradzik/leczylas?

> od tygodnia używam la roche anthelios AC , od 3 tyg Differine i cetphil MD,

jakies efekty/objawy uboczne po differinie? kto go zlecil?
        • gina100 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 11.05.11, 11:13
          Witam - przeklejam watek bo na forum nie odstalam zadnej odp:
          1. Mam pytanie czy neostrata eye cream 4 mozna uzywac latem? I jak w ogole pielegnowac skore pod oczami latem (tu gdzie mieszkam juz jest b. cieplo i slonce mocno swieci). Uzywam tego kremu na noc, na dzien wysokie filtry ale nadal nie jestem pewna czy lepiej nie odstawic tego kremu na razie (jesli tak to co najlepiej w zamian)?
          2. czy na dzien w ogole oprocz filtrow uzywacie dodatkowo jakies kremy pod oczy?
          3. mam problematyczna, tlusta skore wiec przy okazji mam pytanie co uzywac na noc latem (jak jest zimniej to uzywam zawsze kwasow, na ogol neostrata) zeby pozniej w dzien nie miec podraznien.
          dziekuje z gory :)
          • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 12.05.11, 00:25
            gina100 napisała:

> 1. Mam pytanie czy neostrata eye cream 4 mozna uzywac latem?

tak

> I jak w ogole piel
            > egnowac skore pod oczami latem (tu gdzie mieszkam juz jest b. cieplo i slonce m
            > ocno swieci). Uzywam tego kremu na noc, na dzien wysokie filtry ale nadal nie j
            > estem pewna czy lepiej nie odstawic tego kremu na razie (jesli tak to co najlep
            > iej w zamian)?

nie ma takiej potrzeby, używaj wszystko co możesz - nawilżające środki, kwas azelainowy, kwas migdałowy, etc.

> 2. czy na dzien w ogole oprocz filtrow uzywacie dodatkowo jakies kremy pod ocz
            > y?

antyoksydanty + dobre okulary p.słoneczne

> 3. mam problematyczna, tlusta skore wiec przy okazji mam pytanie co uzywac na
            > noc latem (jak jest zimniej to uzywam zawsze kwasow, na ogol neostrata) zeby po
            > zniej w dzien nie miec podraznien.

wszystkie kwasy z linii PHA z Neostraty.
        • niemarozybezognia Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 11.05.11, 21:37
          issey_miyake napisała:

> niemarozybezognia napisała:
          >
          > > Biorę Falvit, antykoncepcję
          >
          > od kiedy antykoncepcja i jaka, kto ją zlecił i ile zamierzasz ja jeszcze przyjm
          > owac?
          antykoncepcja na zawsze- nie chcemy mieć dzieci a od grudnia 2008 novynette
          >
          > > mam cerę tłustą, czasami mieszaną, od bardzo dawna mam trądzik, ale od ki
          > lku mi
          > > esięcy baaaardzo świeci mi się buzia i to jest mój problem, miesięcznie m
          > ogę wy
          > > dać do 200 zł
          >
          > cała, czy tylko partie? hormonalnie zdrowa? leczysz jakos tradzik/leczylas?
          świeci mi się cała twarz ale najbardziej nos broda policzki i czoło, nigdy nie leczyłam trądziku
          hormonalnie?
          > > od tygodnia używam la roche anthelios AC , od 3 tyg Differine i cetphil
          > MD,
          >
          > jakies efekty/objawy uboczne po differinie? kto go zlecil?
          bardzo się wysusza, nikt nie zalecił, poczytałam na forum i rodzinny mi przepisał
          do dermatologa mam na 17 czerwca dopiero a zapisałam się 3 tygodnie temu....

• issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 12.05.11, 12:52
            niemarozybezognia napisała:

> antykoncepcja na zawsze- nie chcemy mieć dzieci a od grudnia 2008 novynette

lepsza dla zdrowia kobiety jest prezerwatywa

> świeci mi się cała twarz ale najbardziej nos broda policzki i czoło, nigdy nie
            > leczyłam trądziku
            > hormonalnie?

warto zrobić badania i to zdiagnozować, jest opcja, że to nie to, ale warto to wykluczyć.

> bardzo się wysusza, nikt nie zalecił, poczytałam na forum i rodzinny mi przepis
            > ał
            > do dermatologa mam na 17 czerwca dopiero a zapisałam się 3 tygodnie temu....

Differin jest dobrym środkiem, ale 3 tygodnie to mało by cokolwiek ocenić.
            • niemarozybezognia Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 14.05.11, 00:27
              issey_miyake napisała:

> > świeci mi się cała twarz ale najbardziej nos broda policzki i czoło, nigd
              > y nie
              > > leczyłam trądziku
              > > hormonalnie?
              >
              > warto zrobić badania i to zdiagnozować, jest opcja, że to nie to, ale warto to
              > wykluczyć.
              a jakie badania??

> > bardzo się wysusza, nikt nie zalecił, poczytałam na forum i rodzinny mi p
              > rzepis
              > > ał
              > > do dermatologa mam na 17 czerwca dopiero a zapisałam się 3 tygodnie temu.
              > ...
              >
              > Differin jest dobrym środkiem, ale 3 tygodnie to mało by cokolwiek ocenić.

oczywiście będę stosować dalej
              • gooralka Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 31.07.11, 20:18
                Witam ponownie :-)
                niestety zablokowało mi się tam to konto - niemarozybezognia.
                W dalszym ciągu używam Differin na noc - przez okres 2 tygodni urlopu na Bałtykiem nie używałam, na zmianę z Triacnel.
                Na dzień głównie la roche anthelios AC i iwostin purritin rehydrin / Bioderma Sebium Mat
                lub Bioderma Sebium Pore Refiner.

Dalej mam problem z doborem podkładu :/ i "świeceniem"....

Mam coś zmienić z kremów?
                Pytam bo mi się kończą a mam fundusze na zakupy :)

pozdrawiam
                • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 04.08.11, 23:14
                  gooralka napisała:

> W dalszym ciągu używam Differin na noc - przez okres 2 tygodni urlopu na Bałtyk
                  > iem nie używałam, na zmianę z Triacnel.
                  > Na dzień głównie la roche anthelios AC i iwostin purritin rehydrin / Bioderma S
                  > ebium Mat
                  > lub Bioderma Sebium Pore Refiner.
                  >
                  > Dalej mam problem z doborem podkładu :/ i "świeceniem"....
                  >
                  > Mam coś zmienić z kremów?
                  > Pytam bo mi się kończą a mam fundusze na zakupy :)

gdzie mieszkasz i czy myślałaś o zabiegach? jakieś inne problemy występują? jak tolerujesz differin?
                  • gooralka Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 04.08.11, 23:46
                    Mieszkam na śląsku.
                    Differin dobrze, choc troche wysusza :/ ale coś za coś :)
                    Zabiegi? a co proponujesz?
                    • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 05.08.11, 20:57
                      gooralka napisała:

> Differin dobrze, choc troche wysusza :/ ale coś za coś :)
                      > Zabiegi? a co proponujesz?

pozostań przy Differinie, postaraj się dorzucić do tego dobry nawilżacz i pomyśl o peelingach chemicznych srednioglebokich/glebokich
                      • malaanka85 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 06.08.11, 12:11
                        Jeszcze calkiem nie dawno (pol roku temu) mialam dosc ladna cere, gladka, bez zmarszczek (pewnie z racji mlodego wieku -25 lat). Latem nie uzywalam zadnych kosmetykow do twarzy procz wody termalnej, zima krem physiogel i podklad mineralny. Moje problemy ze skora twarzy zaczely sie po porodzie, czyli dokladnie pol roku temu. Skora zrobila sie delikatnie pomarszczona na policzkach- takie cienkie kreseczki biegnace od kosci policzkowej do nosa, ulozone promieniscie, szczegolnie widoczne po prawej stronie twarzy. Wyglada to tak jakby skora w ciazy naciagnela sie (zatrzymanie wody w organizmie, lekkie opuchniecie twarzy, kilka kilogramow+ ) i po porodzie nie wrocila juz do stanu z przed. Uwazam ze to jej "nadmiar" widoczny jest wlasnie wpostaci tych zmarszek. Waze tyle samo ile przed ciaza, wiec jestem szczupla, ale tez nie za chuda. Dodam, ze zawsze odzywialam sie w miare dobrze, tzn jadlam duzo owocow, warzyw, malo smazonego, od czasu do czasu mieso, ryby, pilam duzo wody mineralnej. W ciazy zmienilo sie tylko jedno - dodalam do tej diety slodycze, bo nie moglam sie bez nich obejsc. Nie zazywam zadnych lekow ani suplementow, nie pale, alkohol rzadko.
                        Bardzo prosze o rade w jaki sposob moge choc troche poprawic stan mojej skory, ujedrnic ja i jesli jest na to jakis sposob to troche ja "zagescic". Z gory dziekuje za kazda odpowiedz :)
                        • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 08.08.11, 14:35
                          malaanka85 napisała:

> Moje problemy ze skora twarzy zaczely sie po porodzie, czyli dokladnie pol r
                          > oku temu.

karmisz piersią?

> Bardzo prosze o rade w jaki sposob moge choc troche poprawic stan mojej skory,
                          > ujedrnic ja i jesli jest na to jakis sposob to troche ja "zagescic". Z gory dz
                          > iekuje za kazda odpowiedz :)

napisz cokolwiek o swojej skórze, jaka jest? nie mając tych info nic nie poradzę.
                          • malaanka85 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 09.08.11, 18:22
                            Mam cere normalna. Jakiekolwiek problemy z nia jesli sie pojawialy, to jedynie zima (klimatyzacja, kaloryfery itp.), wtedy siegalam po krem nawilzajacy physiogel i cera wracala do normalnosci. Ewentualnie, jesli zachodzila taka potrzeba, dokladalam suplementacje omega3. Dodam ze nigdy nie robilam zakupow kosmetycznych bezmyslnie i nie katowalam skory kosmetykami nafaszerowanymi szkodliwymi substancjami. Tym bardziej jestem nie milo zaskoczona jej terazniejszym stanem. Moze przyczynil sie do tego fakt, iz jest ona dosyc cienka? Kiedy przygladam sie kolezankom, zawsze wydaje mi sie ze sa posiadaczkami o wiele grubszej skory twarzy, ale moze to byc zludzenie :)
                            Mam nadzieje, ze te informacje pomoga.
                            /Nie karmie piersia.
                            • malaanka85 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 22.08.11, 11:34
                              Witam ponownie,

Bardzo prosze o odpowiedz na moje wczesniejsze posty. Bardzo mi zalezy na radach w kwestii pielegnacji! Kosmetyczki w moim miescie niestety nie maja pojacia na ten temat a ich stan wiedzy jest przerazajacy:( help:(
                      • gooralka Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 17.08.11, 00:07
                        Dziękuj,e.
                        Zakupię kolejne opakowanie Differinu.
                        A peelingi to w gabinecie kosmetycznym?
                        Jakieś konkretne?
                        • gooralka Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 17.08.11, 13:04
                          Dobry nawilżacz?
                          Iwostin PURRITIN REHYDRIN nie wystarczy? Już 2 opakowanie używam i jestem zadowolona - nadaje sie pod makijaż :)

Może excipial cream spirig ?
                          • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 26.08.11, 13:44
                            gooralka napisała:

> Dobry nawilżacz?
                            > Iwostin PURRITIN REHYDRIN nie wystarczy? Już 2 opakowanie używam i jestem zadow
                            > olona - nadaje sie pod makijaż :)
                            >
                            > Może excipial cream spirig ?

Excipial
                        • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 26.08.11, 13:43
                          gooralka napisała:

> A peelingi to w gabinecie kosmetycznym?
                          > Jakieś konkretne?

najwięcej uwagi warte są te medyczne, nie każda kosmetyczka ma je w swoim gabinecie, trzeba się zainteresować (Fenice, Mediderma, Enerpeel).
                      • gooralka Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 17.09.11, 13:16
                        Witam.
                        byłam wkońcu u dermatologa - lepiej późno niż wcale ;-)
                        Poszłam z moim trądzikiem i "błyszcząca się twarzą.
                        Pokazałm wszystko co stosuje. Część rzeczy lekarka od razu odrzuciła: piltr bo lata się kończy, ecipial i jakikolwiek nawilżacz.
                        Pochwaliła Differin :-) ale zapisała Differin żel i powiedziała, że mam go stosować i rano i wieczorem, myś twarz tak jak myję czyli Vichy normaderm a w ciągu dnia przecieraać twarz tonikiem matującycn z Aveve - tym duwfazowym. I właściwie tyle. Za 3 tygodnie do kontroli.
                        I nie wiem co mam zrobić. Zastosować się do tego?

issey_miyake napisała:

> gooralka napisała:
                        >
                        > > Differin dobrze, choc troche wysusza :/ ale coś za coś :)
                        > > Zabiegi? a co proponujesz?
                        >
                        > pozostań przy Differinie, postaraj się dorzucić do tego dobry nawilżacz i pomyś
                        > l o peelingach chemicznych srednioglebokich/glebokich
                        >
                        • gooralka Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 04.10.11, 11:29
                          Proszę o analizę składu:

Aqua, Paraffinum Liquidum, Cocamidopropyl Betaine, Ammonium Lauroyl Sulfate, Glycerin, Acrylates Copolymer, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Acrylamide/Sodium Acrylate Copolymer, Trideceth-6, Borago Officinalis Seed Oil, Glycyrrhiza Glabra Root Extract, Polyquaternium-43, Panthenol, Polyester-7, Neopentyl Glycol, Diheptanoate, Arginine, Allantoin, Ethylhexylglycerin, Methylisothiazolinone, Phenoxyethanol, Butylene Glycol.
                          • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 07.10.11, 23:50
                            gooralka napisała:

> Proszę o analizę składu:

jest ok
                            • gooralka Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 08.10.11, 11:28
                              issey_miyake napisała:

> gooralka napisała:
                              >
                              > > Proszę o analizę składu:
                              >
                              > jest ok
                              >
                              >
                              Dziękuję.
                              Odkąd mam alergię to nie mogę niczym myc twarzy i pani w aptece zaproponowała mi:
                              Oceanic AA Help Cera Atopowa, Krem - żel do mycia twarzy bezzapachowy.
                              Ja mam skórę tłustą, problemową ale ta emulsja daje radę i zmywa mi wszystko i nie mam czerwonej twarzy :)
        • basiulek5 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 13.09.13, 23:27
          Mam 60+,pracę ostatnio siedzącą.Na razie nie biorę leków,staram się ruszać.Od czasu do czasu idę na Fokusa/stymulacja kolagenu/i mam wrażenie,że to pomocne.Kremy mam b.różne,często zmieniam,bo np.korzystam z próbek lub testerów.Palę papierosy więc ta cera jest brzydka,gdy jestem niewyspana,zmęczona.Mogę wydać ok.100-200/mies.Czasem więcej i potrzebuję dobrej rady.Wiem,że potrafisz pomóc,choć w przeszłości tyle podałaś mi nazw,że postanowiłam zrezygnowac z porad.Teraz potrzebuję pilnie nowych kremów,więc proszę o pomoc.Mam ostatnio na dzień"Hydrain3 Hialuro"Dermedic + serum"Bioliq"-INNovative pharma solutions Polska.Uzywam maseczek Perfecty 55+bio-calcium i czasem serum 50+.POzdrawiam i b.proszę o porady,włącznie z zabiegami.Prosze pisać na maila bszalacha@wp.pl.Barbara Szalacha
    • klakierka Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 11.05.11, 13:12
      Issy co sądzis o bb kremach sprowadzanych z zagranicy ?? W sensie składu i filtrów, bo widzę że jest wiele bardzo pozytywnych opinii- może nie wszystkie nadają się zamiast podkładu ale pod podkład wiele dziewczyn jest zadowolonych.
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 12.05.11, 13:01
        klakierka napisała:

> Issy co sądzis o bb kremach sprowadzanych z zagranicy ?? W sensie składu i filt
        > rów, bo widzę że jest wiele bardzo pozytywnych opinii.

b.dobre
        • hal65 Co dalej pod oczy 14.05.11, 20:30
          Mozesz mi doradzic co dalej moge uzywac pod oczy, do tej pory stosowalam AVENE YSTHEAL ŻEL-KREM, mam tez Retises Eye ale wyczytalam ze odradzasz go na lato. Do twarzy uzywam Neostrata Bionic Lotion PHA 15, moge go tez pod oczy uzywac czy polecasz mi cos innego i lepszego?
          Pozdrawiam
          • reniaszka prosba o porade 14.05.11, 21:28
            Witam!
            Jestem pod wielkim wrażeniem Twojej wiedzy issey_miyake i wreszcie odważylam się sama poprosic o radę dotyczącą pielęgnacji, Jesli znalazłabyś chwilkę i dla mnie byłabym bardzo wdzięczna.
            Mam 47 lat, cera wrażliwa, naczyniowa, widoczne zmarszczki pod oczami. Linia T świecąca. Praca biurowa prze kompem, używki kawa, herbata, wino :-) Do kosmetyczki nie chodzę. Nie chorowałam i nie choruję. chciałabym jakoś bardziej zadbac o siebie ale nie bardzo wiem co stosowac. Do tej pory głownie apteczne i marketowe kosmetyki, eris, dermika, avene.
            Bardzo prosze o poradę.
            Pozdrawiam - r.
            • issey_miyake Re: prosba o porade 15.05.11, 02:30
              reniaszka napisała:

> Mam 47 lat, cera wrażliwa, naczyniowa, widoczne zmarszczki pod oczami. Linia T
              > świecąca. Praca biurowa prze kompem, używki kawa, herbata, wino :-) Do kosmetyc
              > zki nie chodzę. Nie chorowałam i nie choruję. chciałabym jakoś bardziej zadbac
              > o siebie ale nie bardzo wiem co stosowac. Do tej pory głownie apteczne i marke
              > towe kosmetyki, eris, dermika, avene.

Na ile miesięcznie możesz sobie pozwolić? Masz uczulenie na coś? Miewasz podrażnienia? Skąd pojęcia "wrażliwa"? Jak "naczyniowa"?
              • reniaszka Re: prosba o porade 15.05.11, 10:28
                Miesęecznie ok.150 zl, naczyniowa - z widocznymi naczynkami, wrażliwa bo reaguąaca na temperaturę, emocje wypiekami i mocnym zaczerwieniem. Podrażnienia czasem występują bo źle dobranym kremie, ostrych przyprawach itp. Uczulen nie mam .
                Pozdrawiam - r.
                • pinezka_81 Re: prosba o porade- dobór kosmetyków ;) 16.05.11, 14:37
                  Witaj,

jesli mogłabyś i mi doradzić.

Wiek- 30, rozszerzone naczynka, rumień- stale, nasilający sięw sytuacjach standardowych- ciepło, zimno, alkohol, wysiłek fizyczny.
                  praca biurowa, dużo spotkań, wyjazdów, bywa że stresująca, większośc dnia w klimatyzacji czy to w biurze, czy w aucie.
                  Leków żadnych nie biorę, zabiegów żadnych też nie (raz oczyszczanie mechaniczne).
                  Dieta dośc rozsądna, mam nadzieję, dużo warzyw, owoców

Teraz stosuję:
                  myję twarz żelem AA skóra atopowa- zmywam wodą przegotowaną, później micelarnym z Bidermy. Biodermą też oczy.
                  Na noc krem, teraz Tołpa, kuracja naczynkowa, wcześniej Eucerin przeciw zaczerw., przez SVR, Avene- kupowałam, co ma w nazwie :cera naczynkowa, atopowa itd.
                  Na dzień 50 filtr LRP.

Kiedyś maseczka z Avene, nawilżająca, teraz w sumie nic.

Makijaż- korektor zielony, punktowo, double wear, na to mineralny puder clinique. Nie wiem, jak to się ma do filtrów anthelios xl?
                  (czy polecasz puder bambusowy z BU? co od nich warto zakupić?)

Acha, dośc widoczne kurze łapki, teraz mam coś givenchy- jak zwykle dałam się namówić w douglasie. Nie wiem, co kupić?

no i czoło. WIELKIE zmarszczki...wiecznie marszczę to czoło, bo dziwią mnie pomysły ludzi, z którymi mam styczność:)

ogólnie skóra sucha, świecę się przy skrzydełkach nosa, trochę broda, muszę ściągnąć chusteczką matującą- gdy nie uzyję filtra, w sumie nie ma tego problemu.

Z tego, przeczytałam już wiem, że:
                  Auriderm+ cetaphil
                  na noc Bandi.

co z oczami? (nie są, odpukać, szczególnie wrażliwe)
                  co z tym czołem? takie bruzdy to już na całe zycie?
                  czy może zostać ten double wear? mam taką pracę, że muszę w miarę "jednolicie" wyglądać, a bez niczego czerwień mam non stop.

miałam iść w tym roku na zamykanie naczynek laserem, ale się wczesną wiosną nie wyrobiłam...może jesienią.
                  Polecasz ten zabieg? (ewentualnie kogoś we Wrocławiu?)

z góry pięknie dziękuję!
                  • pinezka_81 Iwostin taniej;) 20.05.11, 18:20
                    Dziewczyny,

chociaż nie wiem jeszcze, jakie kosmetyki doradzi mi Issey, to dzisiaj zakupiłam juz wielokrotnie polecaną tu maseczkę iwostin. W superharm jest 30 % taniej, zapłaciłam 19 zł. Więc jesli ktoś ma "maseczkową potrzebę", to myślę, że warto skorzystać;)
                    • issey_miyake Re: Iwostin taniej;) 21.05.11, 10:22
                      pinezka_81 napisała:

> Dziewczyny,
                      >
                      > chociaż nie wiem jeszcze, jakie kosmetyki doradzi mi Issey, to dzisiaj zakupiła
                      > m juz wielokrotnie polecaną tu maseczkę iwostin. W superharm jest 30 % taniej,
                      > zapłaciłam 19 zł. Więc jesli ktoś ma "maseczkową potrzebę", to myślę, że warto
                      > skorzystać;)

ja ją kupuję w standardzie, za 18zł :), więc nie tak tanio :).
                      • pinezka_81 Re: Iwostin taniej;) 21.05.11, 12:56
                        hmmm...no to faktycznie Amerykę odkryłam;) a już przez moment się tak czułam :P

Zdradzisz, gdzie tak tanio kupujesz?

I jakbyś znalazła chwilę, żeby naprowadzić mnie na właściwą kosmetyczną drogę (szczegóły chyba z 2 posty powyżej), byłabym bardzo wdzięczna:)
                        • issey_miyake Re: Iwostin taniej;) 24.05.11, 00:30
                          pinezka_81 napisała:

> Zdradzisz, gdzie tak tanio kupujesz?

info na e-mail :)
                          • karmelek4 issey_miyake, a mozesz coś polecic na cellulit:) 24.05.11, 17:34
                            Coś dla chudych, leniwych, na kilkuletniej antykoncepcji, lubiących kawe, czasami wino i niekoniecznie lubiących uprawiać sport, ale za to lubię spacery i jak tylko się da unikam windy:)
                            Wiem, że w składzie takich preparatów b. ważna jest kofeina i miłorząb japoński, ale w jakich markach tego szukać - nie mam pojęcia. Jedyne co mi przychodzi do głowy to galenic, ale nie wiem, czy jest wart swojej ceny ( ok. 110 zł.).
                            Jakby co z góry pięknie dziękuję:)
                            • issey_miyake Re: issey_miyake, a mozesz coś polecic na celluli 25.05.11, 13:05
                              karmelek4 napisała:

> Coś dla chudych, leniwych, na kilkuletniej antykoncepcji, lubiących kawe, czasa
                              > mi wino i niekoniecznie lubiących uprawiać sport, ale za to lubię spacery i jak
                              > tylko się da unikam windy:)
                              > Wiem, że w składzie takich preparatów b. ważna jest kofeina i miłorząb japoński

z kosmetyków apteczno - drogeryjnych - nie bardzo co daje efekt, skup się na produktach gabinetowych, zwłaszcza Guam.
                              • karmelek4 Re: issey_miyake, a mozesz coś polecic na celluli 26.05.11, 20:31
                                Baaardzo dziękuję:)
                  • issey_miyake Re: prosba o porade- dobór kosmetyków ;) 23.05.11, 15:51
                    pinezka_81 napisała:

> Wiek- 30, rozszerzone naczynka, rumień- stale, nasilający sięw sytuacjach stand
                    > ardowych- ciepło, zimno, alkohol, wysiłek fizyczny.

w jakich miejscach popękane naczynia, rumień? czy skóra w momencie występowania rumienia piecze, jest podrażniona, przesuszona, daje jakiekolwiek dodatkowe objawy?

Jakie konsystencje lubisz, wybierasz? miewasz epizody uczuleń, wysypek, podrażnień w postaci małych okrągłych placków?

Jak skóra na głowie, masz łupież?

> ogólnie skóra sucha, świecę się przy skrzydełkach nosa, trochę broda, muszę ści
                    > ągnąć chusteczką matującą- gdy nie uzyję filtra, w sumie nie ma tego problemu.
                    >
                    > Z tego, przeczytałam już wiem, że:
                    > Auriderm+ cetaphil
                    > na noc Bandi.

ogólnie tak, ale dowiedzmy się czegoś więcej o Tobie

> co z tym czołem? takie bruzdy to już na całe zycie?

na czoło jedyne, wart uwagi - wypełniacze, botoks

> czy może zostać ten double wear? mam taką pracę, że muszę w miarę "jednolicie"
                    > wyglądać, a bez niczego czerwień mam non stop.

jak najbardziej, kolorówka dowolna, warto dokupić również bazę lub korektor zielony.

> miałam iść w tym roku na zamykanie naczynek laserem, ale się wczesną wiosną nie
                    > wyrobiłam...może jesienią.
                    > Polecasz ten zabieg?

jak najbardziej, dobrze by było byś przesłała na e-mail swoje zdjęcie, bez makijażu.
                • issey_miyake Re: prosba o porade 18.05.11, 23:32
                  reniaszka napisała:

> Miesęecznie ok.150 zl, naczyniowa - z widocznymi naczynkami, wrażliwa bo reaguą
                  > aca na temperaturę, emocje wypiekami i mocnym zaczerwieniem. Podrażnienia czase
                  > m występują bo źle dobranym kremie, ostrych przyprawach itp. Uczulen nie mam .
                  > Pozdrawiam - r.

Rano: (obowiązkowe)

1. Płyn micelarny Provegol SVR

2. Krem z wysokim filtrem, spf 50+ (np. La Roche Posay, Avene)

3. Makijaż

Po południu: (obowiązkowe)

1. Płyn - to co rano.

2. Cetaphil MD (również na okolice oczu)

3. Auriderm XO żel 75ml

Wieczorem: (obowiązkowe)

1. Płyn - ten co rano.

2. Krem z kwasem migdałowym i pha Bandi (również na okolice oczu)

- żadnych peelingów do twarzy już nie robisz

- maseczka (Iwostin Sensitia odżywcza) - 1 x w tygodniu
                  • reniaszka Re: prosba o porade 19.05.11, 09:09
                    Dziękuję ślicznie :-)