Dodaj do ulubionych

łysienie Prosze o pomoc

20.11.11, 13:57
Witam Opowiem o swoim stanie wlosow . Mam 21 lat wlosy farbowalam od 16 roku zycia. Farbowalam je dosyc czesto. Wczesniej bywaly momenty ze wlosy wypadaly mi garsciami,pozniej zaczely sie coraz powoli przerzedza cPozniej Nie wypadaly mi lecz przestaly odrastac szczegolnie po bokach tak jak by na skorniach .Na poczatku myslalam ze jest to wina farbowania nie widac bylo tych przerzedzen tak bardzo . Stosowalaam wiele odzywek suplementow, wydalam mnostwo pieniedzy na to .Jednak wlosy nie odrastaly. I z miesiaca na miesiac coraz bardziej sie przerzedzaly. Nie moge zwiazac wlosow do gory bo widac mi przerzedzenia po bokach.Nie bylam u dermatologa poniewaz myslalam ze w koncu odrosna. Sama stosowalam odzywki wzamacnaijace itd. Tak naprawde rok temu mnie olsnilo ,ze cos jest na rzeczy z tymi wlosami i ze to moze jakas powazniejsza przyczyna. DOszlo zmeczenie , sennosc.. Poszlam do lekarza ogolnego, ktory skierowal mnie na badania: OB, mocz w normie . Anemia raczej zostala wykluczona Hgb 12. 2 norma (11-16) Hct 36.8 norma (37-50) Rbc 4,26 (3,50 -5,50). w morfologi krwi .Srednie te wyniki lecz w normie. Natomiast Tsh mialam podwyzszone moj wynik Tsh 6.2 norma (0.4 -4) .co sugeruje niedoczynnosc tarczycy.CZekalam na wizytec u endokrynologa ,ktory dal mi skierowanie tylko na TSh. Postanowilam powtorzyc badania i rozszerzyc je .TSh znow wyszlo podwyzszone ft4 i ft3 nie za dobre .Na usg wyszla zbyt mala tarczyca. Dostalam od lekarki euthrytex .Lecze sie juz pare miesiecy ale poprawy wlosow nie widac.
Nie wiem co robic dalej jakie badania pownnam zrobic by znalezc przyczyne przerzedzenia wlosow. mialam robione usg jajnikow i dopochwowe Nie mam zadnych torbieli pecherzy Miesiaczki mam regularne . NIe mam tez nadmiernego owlosienia,tradziku. tylko te wlosy . Ktos mi zasugerowal ze powinnam zbadac tez ferryrtyne i b12 bo moge miec niedobory. Jakie powinnam zrobic badania jeszcze Wlosow nie farbuje od bardzo dawna prawie od 2 lat.wiec to napewnie nie od farby . Nie wiem juz gdzie szukac przeczyny tych wlosow. PRosze o pomoc.Dla kobiety to duzy problem.:(
Obserwuj wątek
    • marta.sar-pomian Re: łysienie Prosze o pomoc 23.11.11, 10:15
      Witam serdecznie. U pacjentek z wypadaniem włosów z badań laboratoryjnych warto wykonać badanie morfologii krwi, oznaczyć poziom żelaza, ferrytyny, witaminy B12, TSH, fT3, fT4, prolaktyny i hormonów płciowych, a w przypadku nieprawidłowych badań tarczycowych dodatkowo poziom przeciwciał przeciwtarczycowych. W niedoczynności tarczycy włosy charakteryzują się spowolnionym wzrostem, są ponadto matowe i szorstkie, wypadają. Efekty leczenia widoczne są dopiero kilka miesięcy po uregulowaniu czynności tarczycy (po uzyskaniu stanu tzw. eutyreozy). Dlatego istotna jest nie sama długość leczenia, ale czas od normalizacji parametrów tarczycowych. Pozdrawiam.
    • kasojan Re: łysienie Prosze o pomoc 16.07.15, 18:45
      .

      Witam, ja noszę włosy słowiańskie jasny ciepły blond i regularnie je podciągam. W włosach słowiańskich naturalnych ekstra jest to, że po 2-3 miesiącach gdy Twoje naturalne odrosną - zdejmują je i odnawiają a potem ponownie zakładają i tak można nosić długo - oczywiście należy odpowiednio dbać. Więcej można poczytać tutaj - tam moja fryzjerska się zaopatrza we włosy beauty-for-you.com.pl
      Mam nadzieję, że nieco wyjaśniłam i pomogłam - oczywiście możesz napisać prywatną wiadomość :)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka