Dodaj do ulubionych

Nie długo Zaduszki jak spędzają go niewierzący?

26.10.14, 19:14
Jak spędzają ateiści dzień Wszystkich Świętych.Czy zapalają znicze na grobach swoich bliskich? "Spieszmy się kochać ludzi, bo znicze są w promocji."
Obserwuj wątek
    • kolter Re: Nie długo Zaduszki jak spędzają go niewierząc 26.10.14, 19:30
      taniarada napisał(a):

> Jak spędzają ateiści dzień Wszystkich Świętych.Czy zapalają znicze na grobach
      > swoich bliskich? "Spieszmy się kochać ludzi, bo znicze są w promocji."

Palenie ognia na grobach, miało pomóc duszom udać się do nieba. Tak robili poganie .No a ze wy nimi jesteście, kultywujecie swoje tradycje ,fakt dziś inaczej to nazywacie.
      Idę 1 listopada na cmentarz zabrać znicze zanim pękną i zaleją mi płytę nagrobka parafiną i wkurzać mnie będzie to ze muszę ten syf potem godzinami sprzątać.
      • taniarada Re: Nie długo Zaduszki jak spędzają go niewierząc 26.10.14, 20:49
        Nie jest to ciężka praca kolter są różne podkładki lub szkła .Tak z ciekawości jest na tym grobie jakiś krzyżyk rychtowany?
        • kolter Re: Nie długo Zaduszki jak spędzają go niewierząc 26.10.14, 22:22
          taniarada napisał(a):

> Nie jest to ciężka praca kolter są różne podkładki lub szkła .

Powiem tak , ja świeczek nie pale to i podkładkę nie potrzebuję ,informuje ludzi o których wiem ze zachodzą na groby żeby nie palili ale zawsze jakiś kretyn myśli ze grób pusty i postawi świeczkę idąc do swojej mamusi.

Tak z ciekawości
          > jest na tym grobie jakiś krzyżyk rychtowany?

Penisa na grobie ?
          • taniarada Re: Nie długo Zaduszki jak spędzają go niewierząc 27.10.14, 20:13
            www.se.pl/wydarzenia/kraj/5-domowych-sposobow-na-czysty-nagrobek-przed-dniem-wszystkich-swietych_359210.html
            • kolter Re: Nie długo Zaduszki jak spędzają go niewierząc 27.10.14, 20:30
              taniarada napisał(a):

> www.se.pl/wydarzenia/kraj/5-domowych-sposobow-na-czysty-nagrobek-przed-dniem-wszystkich-swietych_359210.html

Swojemu proboszczowi sprezentuj ten tekst
            • katrina_bush Zaduszki to nie jest zadne katolickie swieto ! 01.11.14, 01:02
              tzw. Zaduszki itp. to nie jest w ogole katolickie swieto !

To prastara tradycja. Katolicy probowali sie od IX wieku tu tylko podczepic.

Nie znosze tych glupkowatych szczeniackich katolickich komentarzy.
              • kolter Re: Zaduszki to nie jest zadne katolickie swieto 01.11.14, 07:56
                katrina_bush napisała:

> Nie znosze tych glupkowatych szczeniackich katolickich komentarzy.

Jednak masz sporo radochy je obśmiewając smile
      • the-great-inuk Groby anonimowe.)* 27.10.14, 08:52
        kolter napisał:
        Idę 1 listopada na cmentarz zabrać znicze zanim pękną i zaleją mi płytę nagrob
        > ka parafiną i wkurzać mnie będzie to ze muszę ten syf potem godzinami sprzątać.
        ================

Rozwiązanie problemu:

Groby anonimowe.)* Na zielnej łączce. Jest centralne miejsce na składanie kwiatów, wieńców lub zniczy. Ciało jest spopielane w krematorium. Urna jest ze specjalnego stopu aluminium. Bardzo szybko się rozkłada, po kilku miesiącach w miejscu pochówku nie ma żadnego śladu...

Bardzo przygnębiające są groby zapomniane przez kochaną rodzinkę. Administracja cmentarza wzywa kilkakrotnie rodzinę do uporządkowania grobu, jeśli bezskutecznie, to likwiduje grób...
        Z wyjątkiem grobów żydowskich, tych nie wolno likwidować!

Postscriptum

Groby anonimowe)* Nie całkowicie. W administracji można dostań współrzędne miejsca pochówku...
        • kolter Re: Groby anonimowe.)* 27.10.14, 09:21
          the-great-inuk napisała:
          > Rozwiązanie problemu:

Skoro masz problem ,to udaj się do specjalisty
          • the-great-inuk Re: Groby anonimowe.)* 27.10.14, 09:46
            kolter napisał:

> the-great-inuk napisała:
            > > Rozwiązanie problemu:
            >
            > Skoro masz problem ,to udaj się do specjalisty
            ==========================

Jestem bezproblemowy...

Ot, co...
    • kociak40 Re: Nie długo Zaduszki jak spędzają go niewierząc 26.10.14, 19:50
      Jak ktoś będzie chciał dać księdzu, dyżurującemu na cmentarzu, na wypominki za zmarłych, cierpiących w czyśćcu, to dobrze jest podać dodatkowo numer PESEL zmarłego, żeby pomyłki nie było w czyśćcu.
      • taniarada Re: Nie długo Zaduszki jak spędzają go niewierząc 26.10.14, 20:55
        Synowie Hioba zostali oczyszczeni przez ofiarę ich ojca.Wiesz dobrze kociak 40 ,że śmierć to pewniak w naszym życiu.I każdy przez nie przejdzie.A wtedy potrzebne będzie wstawiennictwo .A pesel nie będzie już nikomu potrzebny.
        • kociak40 Re: Nie długo Zaduszki jak spędzają go niewierząc 26.10.14, 21:44
          "A pesel nie będzie już nikomu potrzebny. " - taniarada

Z tym się nie zgodzę. Ksiądz przy wypominkach podaje tylko imię np. "Módlmy się za duszę Stanisława". Tych "Stanisławów" może być bardzo dużo, za których zapłacono na wypominek.
          Kwoty były różne przy płaceniu i łatwo o pomyłkę w czyśćcu, o którego to "Stanisława" chodzi.
          Biurokracja jest wszędzie, nawet w niebie. Podanie numeru pesel wyklucza pomyłkę. "Módlmy się za duszę Stanisława pesel" jest jednoznaczne. Moc wypominków jest uzależniona od wielkości kwotowej i nie można szastać pieniędzmi jak nie ma pewności.
        • kolter Re: Nie długo Zaduszki jak spędzają go niewierząc 26.10.14, 22:26
          taniarada napisał(a):

> Synowie Hioba zostali oczyszczeni przez ofiarę ich ojca.

Opowiedz o tym , jak żyje pierwszy raz słyszę.

Wiesz dobrze kociak 40
          > ,że śmierć to pewniak w naszym życiu.I każdy przez nie przejdzie.A wtedy potrzebne będzie wstawiennictwo .A pesel nie będzie już nikomu potrzebny.

Oj znowu typowe dla katolika nieuctwo biblijne ; "(9) Po to bowiem Chrystus umarł i powrócił do życia, by zapanować tak nad umarłymi, jak nad żywymi. (10) Dlaczego więc ty potępiasz swego brata? Albo dlaczego gardzisz swoim bratem? Wszyscy przecież staniemy przed trybunałem Boga. (11) Napisane jest bowiem: Na moje życie - mówi Pan - przede Mną klęknie wszelkie kolano. a każdy język wielbić będzie Boga. (12) Tak więc każdy z nas o sobie samym zda sprawę Bogu. (13) Przestańmy więc wyrokować jedni o drugich. A raczej to zawyrokujcie, by nie dawać bratu sposobności do upadku lub zgorszenia."

Masz pecha żadne modły żadnego oszusta nie pomogą Ci jak pójdziesz do katolickiego piekła , nikt i nic smile))
          • marina0321 Re: Nie długo Zaduszki jak spędzają go niewierząc 26.10.14, 23:00
            Znacie to?

Mąż pewnej pani zdradzał ją za życia. Jak umarł, to ona ze złości pochowała go nago. Potem ciągle śnił jej się po nocach. W końcu postanowiła go odkopać i ubrać. Kiedy grabarz rozkopał grób, okazało się, że był pusty, a w nim kartka z napisem:
            "Kochanie, jestem trzy groby dalej. Jak pie......em za życia, tak pie....ę dalej".
        • the-great-inuk śmierć to pewniak w naszym życiu... 27.10.14, 08:33
          taniarada napisał(a):

> Synowie Hioba zostali oczyszczeni przez ofiarę ich ojca.Wiesz dobrze kociak 40
          > ,że śmierć to pewniak w naszym życiu.I każdy przez nie przejdzie.A wtedy potrze
          > bne będzie wstawiennictwo .A pesel nie będzie już nikomu potrzebny.
          ========================

W niektórych społecznościach większym pewniakiem, w innych mniejszym...

Ot, co...

A ci Persowie mają przecie kulturę starszą od Europejczyków...
          I co? I nic!
    • pocoo Re: Nie długo Zaduszki jak spędzają go niewierząc 26.10.14, 22:13
      taniarada napisał(a):

> Jak spędzają ateiści dzień Wszystkich Świętych.

"Wszyscy święci balują w niebie".Dynda mi.

>Czy zapalają znicze na grobach swoich bliskich?

A po co?Jak mam potrzebę to idę na cmentarz.Najchętniej latem.
    • sclavus Re: Nie długo Zaduszki jak spędzają go niewierząc 26.10.14, 23:52
      A wiesz dokładnie, co ma wspólnego ateizm z zapalaniem świeczek na grobach bliskich???
      PeeS - nie wiesz za to, że "zaduszki" - to święto pogańskie!!! big_grinbig_grin
      ... nie wiesz również, jak się pisze "niedługo"... a pisze się właśnie tak, jak je napisałem!!
      • taniarada Re: Niedługo Zaduszki jak spędzają go niewierząc 27.10.14, 09:19
        Tak się pisze sorry.
        W polszczyźnie nie ma i nigdy nie było takiego wyrazu, częściej przyjmującego w druku postać za niedługo (lub nawet za nie długo, gdyż nie wszyscy zdają sobie sprawę z pisowni łącznej niedługo). Pozostaje on wytworem leksykalnym ostatnich lat.
        Pierwsi zaczęli tak mówić (tzn. przysłówek niedługo w znaczeniu ‘wkrótce, niebawem’ poprzedzać członem za) osobnicy młodzi, kompletnie lekceważąc ustalenie normatywne w tym względzie obowiązujące od dziesiątków lat (że jedynie poprawną formą jest niezadługo, vide: Wielki słownik poprawnej polszczyzny PWN, Warszawa 2004, s. 621.Wiem ,że to jest święto pogańskie .I tu się wykręcasz .Masz bliskich na cmentarzu.I smutno jak wokoło się palą świeczki .A na twoim pusto i bez krzyża.
        • kolter Re: Niedługo Zaduszki jak spędzają go niewierząc 27.10.14, 09:24
          taniarada napisał(a):

>Masz bliskich na cmentarzu.I smutno jak wokoło się palą świeczki .

No a co to qurwa harcerska wycieczka z ogniskami ?

>A na twoim pusto i bez krzyża.

No tym co pod spodem na choinkę ten skrzyżowany patyk albo świeczka ?
        • sclavus Re: Niedługo Zaduszki jak spędzają go niewierząc 27.10.14, 13:37
          Jakiś ty mundry (jak Maćków kot, co to spodek zeżarł a mliczko zostawil)
          nie długo/a, to jest we wlazł kotek na płotek...
          A za parę chwil jest/pisze się - niedługo i nigdy nie było inaczej!!!
          sorry je wyrażeniem potocznym, gwarowym - dla zachowania czystości, pisze się/mówi: I'm sorry!!
          Wyobraź sobie, że to ty stawiasz na moim grobie krzyż ... wstaję z grobu i tak cię kopie po jajach, że decydujesz iż to był absolutnie ostatni krzyż, jaki postawiłeś... półgłówkowy ćwierćinteligencie!!!
          • taniarada Re: Niedługo Zaduszki jak spędzają go niewierząc 27.10.14, 20:05
            sclavus napisał:

> Jakiś ty mundry (jak Maćków kot, co to spodek zeżarł a mliczko zostawil)
            > nie długo/a, to jest we wlazł kotek na płotek...
            > A za parę chwil jest/pisze się - niedługo i nigdy nie było inaczej!!!
            > ***
            > sorry je wyrażeniem potocznym, gwarowym - dla zachowania czystości, pisze się/m
            > ówi: I'm sorry!!
            > Wyobraź sobie, że to ty stawiasz na moim grobie krzyż ... wstaję z grobu i t
            > ak cię kopie po jajach, że decydujesz iż to był absolutnie ostatni krzyż, jaki
            > postawiłeś
            ... półgłówkowy ćwierćinteligencie!!!
            >

A dlaczego mam na twoim grobie stawiać krzyż ???/.Niech psy na niego szczają ,ptaki srają .Bierzesz coś na uspokojenie .Jak nie to ci zapalę znicz .
            • sclavus Re: Niedługo Zaduszki jak spędzają go niewierząc 27.10.14, 20:14
              ... zapewne myślisz, że jak na twoim będzie stał krzyż, to ani pies go nie obszcza, ani ptak go nie obsra... big_grinbig_grinbig_grin (jeśli będzie robił za stracha na wróble, to jeszcze... - ale dla psów będzie to gratka)
              Jestem w bardziej uprzywilejowanej sytuacji niż ty - ja przejdę kremacje...
            • kolter Tandeciaro my wiemy ze jesteś katolikiem :) 27.10.14, 20:27
              taniarada napisał(a):

> A dlaczego mam na twoim grobie stawiać krzyż ???/.Niech psy na niego szczają ,p
              > taki srają .Bierzesz coś na uspokojenie .Jak nie to ci zapalę znicz .
              • taniarada Re: Tandeciaro my wiemy ze jesteś katolikiem :) 27.10.14, 20:44
                kolter napisał:

> taniarada napisał(a):
                >
                > > A dlaczego mam na twoim grobie stawiać krzyż ???/.Niech psy na niego szcz
                > ają ,p
                > > taki srają .Bierzesz coś na uspokojenie .Jak nie to ci zapalę znicz .
                > pistolet pytał cię ktoś o zdanie? My wiemy >>.Na jednej ramie jedziesz z sclavusem niewolnikiem tańczącym.A co to ma za znaczenie.Pytam się jak jest na grobach waszych dziadków ,ojców i pradziadów.Jestem niezmiernie ciekaw.Bo tacy zaciekli na katolicyzm .Ze w skazaniem na niewolnika mnicha.
                >
                • kolter Re: Tandeciaro my wiemy ze jesteś katolikiem :) 27.10.14, 21:03
                  taniarada napisał(a):

> > pistolet pytał cię ktoś o zdanie? My wiemy >>.

Poproś plebana żeby nauczył cię co to spacja.

> Na jednej ramie jedziesz z sclavusem niewolnikiem tańczącym.

Wygodniejsze to niż fotel twojego plebana .

A co to ma za znaczenie.Pytam się jak
                  > jest na grobach waszych dziadków ,ojców i pradziadów.Jestem niezmiernie ciekaw
                  > .Bo tacy zaciekli na katolicyzm .Ze w skazaniem na niewolnika mnicha.

Nie ja niektóre pomniki fundowałem, nie ja tylko je odwiedzam i nie mam zamiaru krzyży z
                  nich zrywać. Za krotko byłem katolikiem, nie nasiąknąłem barbarzyństwem.
                • sclavus Re: Tandeciaro my wiemy ze jesteś katolikiem :) 27.10.14, 21:06
                  Nie dość, żeś półgłówek, ćwierćinteligent, to jeszcze nie skorzystałeś z możliwości i pozostałeś nieukiem (to w kontekście twojej interpretacji mojego nicka)
                  Żałosny jesteś! big_grin
                  • taniarada Re: Tandeciaro my wiemy ze jesteś katolikiem :) 27.10.14, 21:18
                    sclavus napisał:

> Nie dość, żeś półgłówek, ćwierćinteligent, to jeszcze nie skorzystałeś z możliw
                    > ości i pozostałeś nieukiem (to w kontekście twojej interpretacji mojego nick
                    > a)

> Żałosny jesteś! big_grin
                    tylko to umiesz pisać .twoja zaciekłość w pisanych postach dostrzegło już grono osób na tym forum .członku Solidarności i ateisto.wyzwiska nie wybredne oceny katolików i kościoła przechodzą wszelakie normy obywatelskie i człowieczeństwa .Widać z wiekiem idzie nienawiść .Dyskredytacja każdej osoby co się z tobą nie zgadza eliminuje cię .kosz.
                    • kolter Re: Tandeciaro my wiemy ze jesteś katolikiem :) 27.10.14, 22:23
                      taniarada napisał(a):

> tylko to umiesz pisać .twoja zaciekłość w pisanych postach dostrzegło już grono
                      > osób na tym forum .członku Solidarności i ateisto.wyzwiska nie wybredne oceny
                      > katolików i kościoła przechodzą wszelakie normy obywatelskie i człowieczeństwa
                      > .Widać z wiekiem idzie nienawiść .Dyskredytacja każdej osoby co się z tobą nie
                      > zgadza eliminuje cię .kosz.

Podpisuję się obydwoma ręcami pod tym jak ocenia cienie sclavus
                    • sclavus Re: Tandeciaro my wiemy ze jesteś katolikiem :) 28.10.14, 11:41
                      ... niewybredny też piszemy niewybredny a nie nie wybredny, jak to promujesz... nieuku!!!
                  • taniarada Re: Tandeciaro my wiemy ze jesteś katolikiem :) 28.10.14, 07:48
                    sclavus niewolnik ,Słowianin napisałsurprisedgólnie to wali mnie twój nick .Ale jako osoba nie.Widzę ,że dostałeś ostatnio obłędu z kościołem katolickim i PIS .Twoje niewybredne pisanie ,obrażanie i wyzwiska pozwalają cię wykluczyć .Nie jesteś taki inteligentny jak się tu promujesz.
                    • kolter Re: Tandeciaro my wiemy ze jesteś katolikiem :) 28.10.14, 09:29
                      taniarada napisał(a):

> sclavus niewolnik ,Słowianin napisałsurprisedgólnie to wali mnie twój nick .Ale jako
                      > osoba nie.Widzę ,że dostałeś ostatnio obłędu z kościołem katolickim i PIS .Twoje niewybredne pisanie ,obrażanie i wyzwiska pozwalają cię wykluczyć .

Zaprezentuj choć jedno jego wyzwisko ?

>Nie jesteś taki inteligentny jak się tu promujesz.

Ty po prostu zamknięty w ramy drobnomieszczaństwa połączonego z parafiańszczyzną nie obejmujesz jego sposobu przekazywania myśli.
                      Mówiąc wprost jesteś jednym z wielu o wąskich horyzontach.
                    • sclavus Re: Tandeciaro my wiemy ze jesteś katolikiem :) 28.10.14, 11:44
                      Jednak to tumaństwo jest twoją uprzywilejowana domeną i ... zerojedynkowe myślenie!!
                      pl.wikipedia.org/wiki/Wac%C5%82aw_G%C4%85siorowski
                      ... zgadnij dlaczego bo że nie wiesz - to pewne!!!
                      • taniarada Re: Tandeciaro my wiemy ze jesteś katolikiem :) 28.10.14, 21:16
                        sclavus napisał:

> Jednak to tumaństwo jest twoją uprzywilejowana domeną i ... zerojedynkowe myśle
                        > nie!!
                        > pl.wikipedia.org/wiki/Wac%C5%82aw_G%C4%85siorowski
                        > ... zgadnij dlaczego bo że nie wiesz - to pewne!!!
                        Masz tylko krowi ogonie farta ,że to prywatne forum.I toleruje to kociak 40 .Ja też potrafię dokuczyć i wyzwać.Ale po co?
                        • kolter Re: Tandeciaro my wiemy ze jesteś katolikiem :) 28.10.14, 21:39
                          taniarada napisał(a):

> Masz tylko krowi ogonie farta ,że to prywatne forum.I toleruje to kociak 40 .Ja
                          > też potrafię dokuczyć i wyzwać.Ale po co?

Wal śmiało.
                        • sclavus Re: Tandeciaro my wiemy ze jesteś katolikiem :) 28.10.14, 22:35
                          ... to ty nawet nie wiesz, że wyzywasz??? big_grinbig_grinbig_grin
                          Jesteś, jako ten "mieszczanin szlachcicem, który nie wiedział, że mówi prozą"...
                          Wal się nieuku - to mój ostatni post do ciebie!!!
                          PeeS - to jak? Wiesz dlaczego Gąsiorowski przybrał pseudo "sclavus"?? big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                        • kociak40 Re: Tandeciaro my wiemy ze jesteś katolikiem :) 29.10.14, 00:21
                          "I toleruje to kociak 40 " - taniarada

Człowiek, podobnie jak wymiar, musi mieć tolerancję.
                      • taniarada Re: Tandeciaro my wiemy ze jesteś katolikiem :) 28.10.14, 22:25
                        Słowo tumaństwo to błąd językowy żeglarzu.Język miłości ,którym tak odstraszasz
                        Cholera mnie bierze i krew zalewa, kiedy patrzę na "celebracje kolejnej rocznicy PW", z tymi mszami, krzyżami, apelami....
                        Czy i powstaniem chcieliby zawładnąć katolicy, jak kiedyś Auschwitz'em????
                        A do diabła z nimi..
                        • kociak40 Re: Tandeciaro my wiemy ze jesteś katolikiem :) 29.10.14, 00:27
                          "A do diabła z nimi.." - taniarada

Doceniam tą cenną uwagę, ale jej nie przeceniam.
                          Myśleć można bez ograniczeń, natomiast mówić należy tylko tyle, ile trzeba.
                          • taniarada Re: Tandeciaro my wiemy ze jesteś katolikiem :) 29.10.14, 08:29
                            Na innych forach człowiek sclavus opętany taką nienawiścią do kościoła i wszystkim co jest z nim związane ,nie miał by prawa bytu.Sam by się wykluczył.Tu może spokojnie wypluć sobie ,co mu na duszy leży.Bez żadnego ograniczania się .Nie pochwalam kota mrau.Ale sclavus wyżywał się nad nim.Tak jest w większości postach kto się sprzeciwi jego teoriom spiskowym to go batem.Patrz "wiosnaludzikow.
                            • kolter Re: Tandeciaro my wiemy ze jesteś katolikiem :) 29.10.14, 12:22
                              taniarada napisał(a):

> Na innych forach człowiek sclavus opętany taką nienawiścią do kościoła i wszyst
                              > kim co jest z nim związane ,nie miał by prawa bytu.Sam by się wykluczył.

Zawsze mnie ciekawi czemu wy religianci imputujecie komuś nienawiść ? Np ja nie lubię załganej doktryny katolickiej i tępię z wielką radością jej piewców .Ale nigdy na myśl nie przyszło mi żeby nienawidzić takich jak np ty. Nic mi nigdy nie zrobiłeś wiec za co mam ciebie nienawidzić ?? za to ze jesteś starym ogłupionym facetem ?

Tu może spokojnie wypluć sobie ,co mu na duszy leży.Bez żadnego ograniczania się .Nie
                              > pochwalam kota mrau.Ale sclavus wyżywał się nad nim.Tak jest w większości posta
                              > ch kto się sprzeciwi jego teoriom spiskowym to go batem.Patrz "wiosnaludzikow.

kot raczej do ugodowych nie należy
    • rafiner Re: Nie długo Zaduszki jak spędzają go niewierząc 27.10.14, 07:57
      DZIEŃ WSZYSTKICH ŚWIĘTYCH, ZADUSZKI I HALLOWEEN W niektórych krajach, aby uczcić katolickich „świętych”, 1 listopada obchodzi się Dzień Wszystkich Świętych. Przyczyny, dla których wybrano akurat tę datę, są niejasne. Dzieło New Catholic Encyclopedia wiąże ją z Celtami, poganami zamieszkującymi w starożytności Wyspy Brytyjskie i inne części Europy: „Ponieważ na 1 listopada przypadał (...) początek celtyckiej zimy, prawdopodobnie właśnie w tym dniu oddawano cześć wszystkim świętym. Święto to mogło też być odpowiedzią chrześcijan na druidyczne święto zmarłych, zwane Samhain”, obchodzone w czasie pełni księżyca najbliższej 1 listopada*. Jeśli chodzi o Zaduszki, przypadające na 2 listopada, to samo dzieło podaje: „W wiekach średnich powszechne było przekonanie, że w tym dniu dusze pokutujące w czyśćcu mogą się ukazywać jako błędne ogniki, czarownice, ropuchy i tym podobne [i w ten sposób nękać] osoby, przez które za życia zostały skrzywdzone”. Do dziś kultywuje się takie dawne praktyki, jak ofiarowywanie zmarłym jedzenia czy procesje na cmentarz. Widać wyraźnie, że święta te są kontynuacją pogańskich wierzeń i zwyczajów, które w Jehowie, Bogu prawdy, budzą odrazę.
      • kociak40 Re: Nie długo Zaduszki jak spędzają go niewierząc 27.10.14, 17:33
        "Widać wyraźnie, że święta te są kontynuacją pogańskich wierzeń i zwyczajów, które w Jehowie, Bogu prawdy, budzą odrazę. " - rafiner

Biorąc pod uwagę masowość uczestnictwa ludzi w Dniu Wszystkich Świętych, Zaduszkach i Halloween na całym świecie, odraza u Jehowy może być tak wielka, że może dostawać torsji.
      • pocoo Re: Nie długo Zaduszki jak spędzają go niewierząc 27.10.14, 19:09
        rafiner napisał:

> DZIEŃ WSZYSTKICH ŚWIĘTYCH, ZADUSZKI I HALLOWEEN
        >Widać wyraźnie, że święta te są kontynua
        > cją pogańskich wierzeń i zwyczajów, które w Jehowie, Bogu prawdy, budzą odrazę.

Ja nie zauważyłam,żeby Jehowa zgasił chociaż jeden znicz boskimi wymiocinami.A może chociaż splunął?Nie?To skąd wiesz?
        A może Jehowa pokazał środkowy boski palec Hindusom,Chińczykom lub Arabom?Nie?"O masz ci los.A niech to wszyscy diabli".
        • kociak40 Re: Nie długo Zaduszki jak spędzają go niewierząc 28.10.14, 07:03
          "A może Jehowa pokazał środkowy boski palec Hindusom, Chińczykom lub Arabom? Nie?"" - pocoo

Dzisiaj jedynym, który o człowieku pamięta jest fiskus. Najwyżej nas cenią urzędnicy skarbowi.
          • pocoo Re: Nie długo Zaduszki jak spędzają go niewierząc 28.10.14, 07:33
            kociak40 napisał:

> Dzisiaj jedynym, który o człowieku pamięta jest fiskus. Najwyżej nas cenią urzędnicy >skarbowi.
            Dowodem ich gorliwego zainteresowania są wszelkiego rodzaju donosy i anonimy.Sprawdzają je skrupulatnie.
            A Jehowa?Ech...Dla wielu to może i lepiej.
    • broceliande Re: Nie długo Zaduszki jak spędzają go niewierząc 27.10.14, 09:13
      Biorę Twoje pytanie za dobrą monetę, chociaż można się dopatrzeć pewnego lekceważenia.
      Myślisz, że niewierzący nie mają żadnych przemyśleń na temat śmierci?

Moi rodzice są pochowani daleko i grobem zaopiekowałam się w sierpniu.

Plan jest taki:
      31.12 wycinanie dyni, robienie lampionu, pieczenie ciasta z dyni, oglądanie horrorów.
      01.11 być może pojedziemy na grób dziadków męża do innego miasta, godzina w jedną stronę, wieczorem spacer na cmentarz u nas, zapalenie znicza przy pomniku żołnierzy.
      02.11 oglądanie fotografii zmarłych krewnych, wspomnienia, pieczenie ciasta według przepisu zmarłej babci (i prababci).
    • tylkojezusnaszympanem Tylko Jezus naszym Panem! 29.10.14, 07:34
      Dzień dobry

Dnia 1 listopada Kościół katolicki obchodzi uroczystość Wszystkich Świętych.

Wspomnienie Wszystkich Wiernych Zmarłych Kościół obchodzi 2 listopada i w tradycji polskiej dzień ten jest nazywany Dniem Zadusznym. Modlimy się wtedy za wszystkie dusze w czyśćcu cierpiące, które swoim życiem w oddaleniu od Boga uniemożliwiły sobie wejście do nieba.

Szkoda tylko, że już nie można pomóc duszom, które swoim życiem zasłużyły na piekło i oddały swoje dusze szatanowi. Im już nie można niestety pomóc. Za późno.

Tylko Jezus naszym Panem!

• kociak40 Re: Tylko ..... 29.10.14, 07:56
        Niejednego diabli wzięli i teraz nie wiedzą, co z nim zrobić. Niejeden będąc w piekle zasłużył na niebo.
      • marina0321 Re: Tylko Jezus naszym Panem! 29.10.14, 09:37
        tylkojezusnaszympanem napisał:

> Dzień dobry
        >
        > Modlimy się wtedy za wszy
        > stkie dusze w czyśćcu cierpiące, które swoim życiem w oddaleniu od Boga uniemoż
        > liwiły sobie wejście do nieba.

Nie zapomnij - im większy datek dasz na tacę, tym szybciej będą zbawione dusze.

> Szkoda tylko, że już nie można pomóc duszom, które swoim życiem zasłużyły na pi
        > ekło i oddały swoje dusze szatanowi. Im już nie można niestety pomóc. Za późno.

Bardziej martwiłabym się o żyjących katoli. Tym naprawdę trudno jest pomóc.

• kociak40 Re: Tylko Jezus naszym Panem! 29.10.14, 10:35
          "Nie zapomnij - im większy datek dasz na tacę, tym szybciej będą zbawione dusze. " - marina0321

Święta racja. Na Cmentarzu Północnym w Warszawie (Wólka Węglowa) już 25 października siedział na cmentarzu przy stoliku z szyldem "Wypominki dla dusz czyścowych", ksiądz i przyjmował datki pieniężne jako pomoc dla tych dusz w Czyśćcu. Przy datku do 50 zł do skarbonki klienci wrzucali swoje karteczki do pojemnika stojącego przy stoliku, a przy datku od 50 zł ksiądz wpisywał sam dane do zeszytu. Droga do nieba jest kosztowna.
          Na szczęście ja nie musiałem korzystać z promocji, bo moich zmarłych bliskich już w czyśćcu
          nie ma. Wiem, bo pisali do mnie - poleconym.
      • kolter Re: Tylko Jezus naszym Panem! 29.10.14, 12:17
        tylkojezusnaszympanem napisał:

> Wspomnienie Wszystkich Wiernych Zmarłych Kościół obchodzi 2 listopada i w tradycji polskiej dzień ten jest nazywany Dniem Zadusznym. Modlimy się wtedy za wszystkie dusze w czyśćcu cierpiące, które swoim życiem w oddaleniu od Boga uniemożliwiły sobie wejście do >nieba.

Skoro zainteresowany w czyśćcu kładł laskę na boga ,to niby czemu modły kogoś np mu obcego ale opłaconego mają być dla boga powodem dla poluzowania kary ?

> Szkoda tylko, że już nie można pomóc duszom, które swoim życiem zasłużyły na piekło i oddały swoje dusze szatanowi. Im już nie można niestety pomóc. Za późno.

Jak rozumiem to tez wasz tradycja? , bo na 100% nie ma o tym mowy w biblii.

> Tylko Jezus naszym Panem!

Jezus obiecał zmartwychwstanie wszystkim nawet tym największym grzesznikom , z pewnymi jednak ograniczeniami .Więc np wojtyła może się nie załapać smile)
      • kociak40 Re: Tylko ..... 29.10.14, 13:36
        "Modlimy się wtedy za wszystkie dusze w czyśćcu cierpiące, które swoim życiem w oddaleniu od Boga uniemożliwiły sobie wejście do nieba." - tylko .....

Najbardziej skuteczna pomoc dla dusz czyśćcowych jest wykupienie tz. Mszy Gregoriańskiej
        czyli 30 kolejnych mszy w intencji zmarłego. Cena jest bardzo przystępna w stosunku do pomocy - 30 x 120 zł = 3600 zł (dane z 2012 r.). Według księdza taka pomoc dla duszy jest bardzo skuteczna, a przynajmniej jest taka dla niego. Za tak drobną opłatą cierpiący w czyśćcu będzie miał chwile odpoczynku i czas na otarcie łez.
        • pocoo Re: Tylko ..... 29.10.14, 13:48
          kociak40 napisał:
          > Najbardziej skuteczna pomoc dla dusz czyśćcowych jest wykupienie tz. Mszy Grego
          > riańskiej
          > czyli 30 kolejnych mszy w intencji zmarłego. Cena jest bardzo przystępna w stos
          > unku do pomocy - 30 x 120 zł = 3600 zł (dane z 2012 r.). Według księdza taka po
          > moc dla duszy jest bardzo skuteczna, a przynajmniej jest taka dla niego. Za tak
          > drobną opłatą cierpiący w czyśćcu będzie miał chwile odpoczynku i czas na otar
          > cie łez.
          >
          Oj tak,tak,zwłaszcza,że taka duszyczka może być oczyszczana niematerialnym ogniem nawet przez 1000 lat.Jezeli Kościól nie zmieni tych głupot,to katolicy odleją się na te płatne msze.
          • rafiner Re: Tylko ..... 29.10.14, 15:58
            Pismo Święte wskazuje, że przyjmowanie łapówek prowadziło nie tylko do wypaczenia sprawiedliwości, ale nawet do rozlewu krwi (Pwt 16:19; 27:25; Eze 22:12).

• kociak40 Re: Tylko ... 30.10.14, 00:30
        "... oddały swoje dusze szatanowi. Im już nie można niestety pomóc. Za późno. " - tylko ...

Diabły w piekle się cieszą, z radości ogonami malują graffiti.
    • kot_mrau Re: Nie długo Zaduszki jak spędzają go niewierząc 29.10.14, 16:40
      dnia 1.11.2014 roku jak co roku, tradycyjnie uduszę karkówkę wieprzową w cebuli. Do tejże karkówki gotowane/pieczone ziemniaczki i zielenina dowolna.

/mniau
      • kociak40 Re: Nie długo Zaduszki jak spędzają go niewierząc 29.10.14, 17:30
        kot_mrau napisał:

> dnia 1.11.2014 roku jak co roku, tradycyjnie uduszę karkówkę wieprzową w cebuli
        > . Do tejże karkówki gotowane/pieczone ziemniaczki i zielenina dowolna.

Nie tam jest dobre towarzystwo, gdzie dają dobrze jeść, lecz tam, gdzie dobrze o nas mówią.
        • kot_mrau Re: Nie długo Zaduszki jak spędzają go niewierząc 29.10.14, 17:35
          tam gdzie ja daję dobrze jeść, tam o mnie dobrze mówią.....

/mrau
          • kociak40 Re: Nie długo Zaduszki jak spędzają go niewierząc 29.10.14, 17:37
            kot_mrau napisał:

> tam gdzie ja daję dobrze jeść, tam o mnie dobrze mówią.....

I zaspakajasz swój głód wiedzy?
            • kot_mrau Re: Nie długo Zaduszki jak spędzają go niewierząc 29.10.14, 17:41
              Tam gdzie ja daję dobrze jeść, tam głód wiedzy nie jest istotny....

/mrau
              • kociak40 Re: Nie długo Zaduszki jak spędzają go niewierząc 29.10.14, 21:43
                "Tam gdzie ja daję dobrze jeść, ..." - kot_mrau

Dobrego jedzenia po przyjęciu się nie zwraca.
                • kot_mrau Re: Nie długo Zaduszki jak spędzają go niewierząc 30.10.14, 19:21
                  nie wysilaj się tylko nałóż sobie na talerz i jedz.
                  Smacznego!!!

/miau
        • sclavus Re: Nie długo Zaduszki jak spędzają go niewierząc 29.10.14, 17:50
          ... cóś koło pięćdziesięciu lat temu - i przez wiele następnych lat - nienawidziłem wręcz, kiedy "dobrze o mnie mówili"...
          ... zawsze skłaniało mnie to do zastanawiania się: czegóż też oni ode mnie chcą... big_grin
          • kociak40 Re: Nie długo Zaduszki jak spędzają go niewierząc 29.10.14, 21:50
            "... zawsze skłaniało mnie to do zastanawiania się: czegóż też oni ode mnie chcą" - sclavus

Na nim mogą polegać, on nie zmądrzeje.
    • nelsonek Andrzejki 31.10.14, 10:19
      Jak je spędzają Rafały, Roberty, Mariusze etc?
      • kociak40 Re: Andrzejki 01.11.14, 03:32
        nelsonek napisał:

> Jak je spędzają Rafały, Roberty, Mariusze etc?
        >
        Lepsze od wróżb z lanego wosku jest Halloween.
        • kociak40 Re: Andrzejki 01.11.14, 08:04
          Zawsze o tej porze - w Zaduszki, pojawia się problem Czyśćca. Jeżeli chodzi o pomysł papieski
          z XV i XVI w (sobór Florencki i Trydencki) wprowadzenie dogmatu o Czyśćcu, to kwitnie praktyka sprzedaży odpustów od kar czyśćcowych do dnia dzisiejszego. Pomysł dla poprawy spraw finansowych KK był bardzo dobry. Ludzie umierają, już ich nie ma, a dalej można za nich brać pieniądze. Wypominki, msze za zmarłych, itd. czyli stały dopływ gotówki za nic.
          Podatków nie ma, żadnych gwarancji, reklamacji, sam czysty dochód od ogłupiałych ludzi, bez odpowiedzialności karnej za oszustwo.
          Za najdoskonalszy patent techniczny uważa się patent Singera (ten od maszyn do szycia), który opatentował - "igłę z dziurką na dole przy ostrzu". Dokąd działała ochrona patentu wszyscy producenci maszyn do szycia na całym świecie musieli kupować ten patent, bo był on nie do obejścia. Pomysł patentu na Czyściec jest lepszy, jest bezterminowy i ogromnie dochodowy.
          • sclavus Re: Andrzejki 01.11.14, 11:09
            To samo jest ze "wszystkimi świętymi" - biznes, biznes i jeszcze raz biznes...
            Nie dziwne to, że ten dzień jest niemal wyłącznie rzymsko-katolicki???
            • kociak40 Re: Andrzejki 01.11.14, 13:17
              sclavus napisał:

> To samo jest ze "wszystkimi świętymi" - biznes, biznes i jeszcze raz biznes...
              > Nie dziwne to, że ten dzień jest niemal wyłącznie rzymsko-katolicki???

Wszystkie tz. ceremoniały kościelne są dla wyłudzania pieniędzy i zapewnienie sobie dostatniego życia bez pracy użytecznej. Kiedyś (czasy tz. komuny) nie było widoczne takiej ciemnoty ludzi jak obecnie. Podam Ci autentyczny przypadek sprzed 4 lat, którego byłem świadkiem. Klinika urologiczna w Warszawie (Lindleya) główny tygodniowy obchód tz. profesorski. W holu głównym czeka duża grupa lekarzy i pielęgniarek (ordynator, 2-ch profesorów, kilku docentów i grupa doktorów i lekarzy). Wszyscy stoją w holu i czekają, bo ksiądz tz. kapelan szpitalny chodzi po korytarzu, zagląda do poszczególnych sal i mówi - "szczęść Boże". Nie wolno mu przeszkadzać, muszą czekać stojąc w grupie jak skończy kapelan swoją "powinność". Nawiasem tylko nadmienię, że wynagrodzenie tego księdza to 2-2,5 krotne uposażenie pielęgniarki dyplomowanej, która musi pracować 8h dziennie i pełnić nocne dyżury. Ksiądz obejdzie sale, powie "szczęść boże" i ulatnia się jak kamfora. Nikt go nie kontroluje, przychodzi kiedy chce lub nie przychodzi.
              • sclavus Re: Andrzejki 01.11.14, 14:44
                No, ba!
                ... masz tu coś, co całkowicie "usprawiedliwia" zachowanie tego konsylium...
                niniwa22.cba.pl/kosciol_panstwo.htm
                • taniarada Święta Bożego Narodzenia 01.11.14, 17:44
                  Wigilia ,pasterka ,kolędy,prezenty i choinka.To ciężki okres dla ateisty.Przede wszystkim markety i gdzie już pojawiają się świąteczne ozdoby.Zgryzota dla ateisty to życzenia świąteczne.I jak się oderwać od tego przesłania ,że Bóg zmartwychwstał.
                  • kolter Re: Święta Bożego Narodzenia 01.11.14, 18:13
                    taniarada napisał(a):

> Wigilia ,pasterka ,kolędy,prezenty i choinka.To ciężki okres dla ateisty.

No a co ty możesz o tym wiedzieć ,i czemu jak zwykle od rzeczy pierdolisz ?

>Przede wszystkim markety i gdzie już pojawiają się świąteczne ozdoby.

No i co z tego ??

>Zgryzota dla ateisty to życzenia świąteczne.

Dla którego ,masz jakieś informacje na ten temat ?

>I jak się oderwać od tego przesłania ,że Bóg zmartwychwstał.

Zaraz zaraz nieśmiertelny zmarł i zmartwychwstał smile)
                    Kłamiesz nieuku,poczytaj Habakuka smile

"(12) Czyż nie jesteś odwieczny, o Panie, Boże mój Święty, który nie umierasz? Na sąd go przeznaczyłeś, o Panie, Skało moja, zachowałeś dla wymiaru kary.'

No chyba ze o tym bogu piszesz ?

"(17) Rzekł do niej Jezus: Nie zatrzymuj Mnie, jeszcze bowiem nie wstąpiłem do Ojca. Natomiast udaj się do moich bracii powiedz im: Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego oraz do Boga mego i Boga waszego.'

Jak widać twój zmartwychwstały miał swojego boga smile)
                    • sclavus Re: Święta Bożego Narodzenia 01.11.14, 19:11
                      big_grin...
                      nie zauważyłeś, jak mu się popenderoliło (jak w paranoicznym amoku... ataku paranoi!): jeszcze bożegonarodzenia nie było a on już w wielkiejnocy siedzi...
                      czyli: jeszcze się nie narodził a już zmartwychwstał... big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                      Najprawdziwszy polkatol!!!
                  • marina0321 Re: Święta Bożego Narodzenia 01.11.14, 18:16
                    taniarada napisał(a):

> Wigilia ,pasterka ,kolędy,prezenty i choinka.To ciężki okres dla ateisty.Przed
                    > e wszystkim markety i gdzie już pojawiają się świąteczne ozdoby.Zgryzota dla at
                    > eisty to życzenia świąteczne.I jak się oderwać od tego przesłania ,że Bóg zmart
                    > wychwstał.

Bóg zmartwychwstał??? Oj, wasza katolicka wiedza, to pożal się boże. I to jeszcze w święto Bożego Narodzenia???
                    • taniarada Re: Święta Bożego Narodzenia 01.11.14, 22:17
                      marina0321 napisał(a):

> taniarada napisał(a):
                      >
                      > > Wigilia ,pasterka ,kolędy,prezenty i choinka.To ciężki okres dla ateisty
                      > .Przed
                      > > e wszystkim markety i gdzie już pojawiają się świąteczne ozdoby.Zgryzota
                      > dla at
                      > > eisty to życzenia świąteczne.I jak się oderwać od tego przesłania ,że Bóg
                      > zmart
                      > > wychwstał.
                      >
                      >
                      > Bóg zmartwychwstał??? Oj, wasza katolicka wiedza, to pożal się boże. I to jeszc
                      > ze w święto Bożego Narodzenia???
                      >
                      Do mojego grona ulubionych adwersarzy doszła marina.Tylko dlaczego ten numer obozowy?Coś znowu naskrobała ? Nasza katolicka mać .W Niemczech wino grzane idzie na pełną parę merry christmas
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka