Dodaj do ulubionych

zamieszki i strajk generalny w Tunezji

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.13, 07:25
Tunezja odcięta od świata? Tak podaje TVN 24

www.tvn24.pl/tunezja-odcieta-od-swiata-zamieszki-i-strajk-po-zabojstwie-polityka,342427,s.html
Obserwuj wątek
    • Gość: 8serducho1 Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.13, 08:18
      Tak właśnie o tym słyszałam. Horror! Ja lecę 1 sierpnia. Nie wiem jak to się rozwinie....
      Czy ktoś leci z Viva Club w tym terminie?
      • Gość: asa Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.dynamic.chello.pl 26.07.13, 09:21
        całe szczescie wczoraj wrocilam
      • Gość: Greg Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.air-net.gda.pl 26.07.13, 09:38
        Ja lece 29.08 ;)
        Spokojnie, będzie dobrze ;)
        To normalne ze jakies protesty są i byc musza.
        W koncu walcza o swoje prawa.
        Mam nadzieje, ze nie bedzie takiego obrazu jak w Egipcie. ;)
        • Gość: Paulina Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.play-internet.pl 30.07.13, 19:30
          Greg a do którego hotelu się wybierasz ??
          • Gość: Greg Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.air-net.gda.pl 06.08.13, 00:10
            Khayam Garden Beach w Neabul.
        • Gość: danej Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: 193.0.116.* 31.07.13, 12:00
          Ktos leci 28.08 a aja lece 05.09. na objazd Tunezja + Algieria z Rainbow Tour. Jak myslicie czy to jest bezpieczne?
          Troche sie boje.
        • Gość: peyton Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.08.13, 21:52
          cześć greg ja też lecę 29.08 z katowic do souse a docelowo do hammametu
          byłem w zeszłym roku i mogę powiedzieć że
          było zajebiście
      • Gość: Adam Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.ip.netia.com.pl 26.07.13, 09:56
        Elo.

Lecimy z VivaClub 1 sierpnia z Katowic do Orient Palace.
        • Gość: 8serducho1 Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.13, 10:01
          A my lecimy do Les Pyramides(Neabul), też 1. 08 z Katowic.
          Mam nadzieję że wakacje dojdą do skutku. Viva nie zakłada zmiany kierunku jedynie w przypadku zamknięcia latnisk w Tunezji mogą zwrócić 100% kosztów.
          • Gość: Adam Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.ip.netia.com.pl 26.07.13, 10:03

Skąd pewność, że zwrócą?
            Jest coś w umowie?
            • Gość: 1serducho8 Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.13, 10:25
              Jestem w pracy, umowy nie przeglądałam, ale dzwonilam do Vivy. Tam mnie poiformowali, że w przypadku odwołania lotów lub komunikatu z Minist. Spr. Zagran. zwracaja całość.
            • Gość: gosc Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.13, 10:27
              Rozumiem Wasze obawy ale jestem przekonany ze do niedzieli wszystko sie uspokoi a mam tu na mysli strajk generalny.Odciecie tunezji od swiata godzi w ich i tak slabnaca gospodarke .Mniej turystow mniejsze wplywy.Glowa do gory i bez paniki zycze udanych wakacji.Pozdrawiam
      • luzka13 Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji 27.07.13, 09:47
        Ja lecę 1-go, do Monastyru. Aktualnie jest tam mój kuzyn, mówi że jest spokojnie.
    • Gość: Ola Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.smrw.lodz.pl 26.07.13, 12:52
      dziwne bo na stronie lotniska startują normalnie samoloty, tylko ich linie mają odwołane loty
      • Gość: mistrz Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: 41.224.255.* 26.07.13, 13:05
        Ludzie bez paniki!!!! Jestem juz tydzien w tunezji i cisza i spokoj... o niczym nie slychac, wycieczki fakultatywne sa normalnie organizowane.... polskie media jak zwykle sieja panike i robia show... w sousse cisza i spokoj, zero bojowych nastrojow....kilkuset zapalencow postrajkuje i wszystko wroci do normy, swoja droga w Polsce tez co niektorzy chcieli zabic politykow, mowilo sie o tym za granica? Tunezja to kraj turystyczny dlatego gadaja i szukaja sensacji...aha, nawet przegladajac ich media jakos zbyt duzo o tym nie slychac. Pozdro z el ksar!!!!!!!
        • Gość: 8serducho1 Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.13, 13:18
          No to super:) Miłego wypoczynku! Oby tylko lotniska odbloikowali. Napisz jeśli by cokolwiek się dzialo. Pozdro!
    • Gość: karolina Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: 41.224.255.* 26.07.13, 16:32
      Naucz sie czytac ze zrozumieniem, loty sa odwolane w piatek tylko ze wzgledu na strajk generalny bo sluzby lotniska przylaczyly sie do strajku. Strajk generalny jest tylko dzisiaj. Ja jakos jestem w tunezji i jakos nic mi sie nie dzieje. Nie komentuj skoro nie masz na jakis temat bladego ponecia.
    • Gość: ksia Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.dynamic.chello.pl 26.07.13, 16:37
      Nie latają tylko linie państwowe czyli Tunis Air i Tunis Express. Prywatne linie nie odwołały lotów. Na stronie flightradar 24 można zobaczyć że z/ do Enfidhi i Monastyru latają/startują samoloty linii Nouvelair ( prywatne) normalnie- w/g planu .My lecimy 30 lipca z Berlina właśnie Nouvelairem na lotnisko Enfidha a potem do Sousse, zobaczymy. W biurze też mówili że narazie nie ma problemu z połączeniami tymi liniami.Ale będę śledzić sytuację , mam nadzieję że się uspokoi.
      • Gość: 8serducho1 Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 26.07.13, 17:03
        Nie wiem jak sprawdzić czy lata "moja linia" na str, która podajesz - flightradar24.
        Lece linią , chyba prywatną SYPHAX do Monastyru.
        • Gość: ksia Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.dynamic.chello.pl 26.07.13, 17:46
          Tam niestety nie podają jakie linie latają a jakie nie .Trzeba obserwować który samolot leci w stronę Tunezji i jak się na niego kliknie to wyświetla się numer lotu i nazwa linii lotniczych. Ja tak właśnie zrobiłam , ze 2 godziny siedziałam i sprawdzałam.Dużo samolotów - nie tylko linii tunezyjskich( niemieckie , czeskie) w tym czasie i startowało i lądowało właśnie w Enfidhi i Monastyrze.Prawdopodobnie ten strajk o którym mówią dotyczy tylko lotniska w Tunisie.
        • Gość: maja Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.07.13, 17:48
          Chartery z turystami lataja.Uziemione sa samoloty glownego przewoznika tunezji i to tylko w dniu dzisiejszym.Nie sluchajcie i nie bierzcie do glowy wpisow ludzi ktorzy chca jedynie napedzic wam stracha i popsuc wasze wymarzone wakacje ktore i tak sie odbeda -jak zwykle wszytko bedzie ok.
          Zycze bardzo udanych wakacji.Pozdrawiam
          • Gość: ksia Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.dynamic.chello.pl 26.07.13, 18:15
            No właśnie na to wychodzi, że czartery latają. Tylko dziwne dla mnie jest to - skoro jest oficjalna informacja że lotniska przyłączyły się do strajku i odwołane są wszystkie loty z i do Tunezji to nie powinni przyjąć ani wypuścić żadnego samolotu. Może jest po prostu tak, że strajkuje tylko Tunis. Te informacje w tv są jak widać niepełne. Poczekamy , zobaczymy. Tylko trochę szkoda nerwów przez urlopem.
            • Gość: maja Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.07.13, 19:47
              Kasiu napisalas swieta prawde.Nie przejmujcie sie chartery sa i beda przyjmowane.W TV jak zwykle propaganda jak to u nas.Cieszcie sie wakacjami pakujcie walizki i oczywiscie swietne humory ktore tam sie na bank przydadza .Wiem co pisze bo tunezje znam od lat i odwiedzilam ja w czasie tzw."arabskie wiosy"-wszystko bylo superrrrr.
              Jeszcze raz zycze wysmienitycha wakacji.
              • Gość: Sid1 Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.13, 20:15
                Na stronie www.flightradar24.com/35.7,11.24/7 widać że samoloty latają z Tunezji, wystarczy kliknąć na niebieską ikonkę lotniska i widać w tabelce samoloty przylatujące lub odlatujące.
                • Gość: Greg Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.180.55.79.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.07.13, 06:36
                  Na TVN tez podali ze w Polsce upaly wielkie beda i sahara zrobi sie w Polsce centralnej. Juz woza piasek ciezarowkami ;) Kocham te tube...tylko defetyzm sieja. Normalnie czarnowidzaca TV...szukaja sensacji wszędzie. Śmiech na sali. ;)))
                  29.08 mamy wylot i TVN temu nie nie przeszkodzi.
    • Gość: ksia Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.dynamic.chello.pl 27.07.13, 08:23
      Wczoraj dopiero wieczorem na pasku TVN podali że tylko loty do i z Tunisu były odwołane .Dwa pozostałe lotniska pracowały bez zakłóceń. Dzisiaj już lotnisko w Tunisie pracuje normalnie. Samoloty startują i lądują więc chyba nie jest tak źle.
      My lecimy już we wtorek. Milego urlopu wszystkim.
      • Gość: Dawid Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: 91.224.47.* 27.07.13, 23:16
        My przylecieliśmy z Tunezji w czwartek . Żadnych zamieszek ani strajków nigdzie nie widzieliśmy .
        Byliśmy na trzech wycieczkach i wszędzie spokojnie. Życzę udanych wakacji .
        • i.nka85 Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji 29.07.13, 18:45
          Ja też wróciłam 25.07 z Tunezji, a strajk generalny odbył się tam dzień później- w piątek, więc siłą rzeczy nie można było we czwartek widzieć piątkowych zamieszek. Moim zdaniem TV pokazuje tylko wycinek rzeczywistości, więc bardziej ufałabym opiniom osób aktualnie tam przebywającym, niż relacjom telewizyjnym na temat nastrojów w Tunezji.
    • volta2 Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji 29.07.13, 16:07
      a my nie mieliśmy jak wrócić,
      24 godziny opóźnienia to nie jest takie nic, prawda? w sumie to nawet więcej, ze 36 godzin się uzbiera. gdybym była z dziećmi, to bym psychicznie wysiadła(wizja koczowania na lotnisku)

ale sam strajk rozumiem, popieram i się starałam nie wkur....
      • i.nka85 Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji 29.07.13, 18:51
        volta2 bardzo Ci współczuję. Siedząc już bezpiecznie w domu myślałam o osobach koczujących na lotniskach. Nawet nie wyobrażam sobie jak było Wam ciężko. A o rodzinach z małymi dziećmi nie wspominając. Kiedy wróciliście?
        • volta2 Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji 30.07.13, 10:55
          wiesz, w sumie to ja napisałam że wizja mnie przerażała

obyło się bez koczowania - bo zabrali nas do hotelu, na lotnisku czekaliśmy w sumie o 3 godziny dłużej, a to się może zdarzyć zawsze, i zamieszek do tego nie potrzeba.
          ale niepokój i niepewność co do wylotu powodowała, że człowiek nie mógł się na leżaku wyluzować.

co do dynamiki wydarzeń - jak wyjeżdżałam było cicho i bez stresu, potem zabili tego opozycjonistę i się zaczęło.

wy wyjedziecie jak jest ruchawka a możliwe, że jak będziecie wracać sytuacja się unormuje.
          w strefach hotelowych było spokojnie, w sensie że ludzie się bawili i dudniała muza na full.

w takiej sytuacji ja bym tylko odpuszczała wycieczki, może poza saharą bo tam trudno znaleźć kogoś do protestów:)
          • Gość: annszcz77 Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.dyn.a.ue.katowice.pl 30.07.13, 11:00
            To super, że zapewnili Wam hotel, a z jakiego Biura podróży mieliście wyjazd - ja lecę z Sun&Fun ?
            • volta2 Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji 30.07.13, 15:30
              właśnie z tego

a hotel zapewnili zupełnie na wyrost, "pomieszkałam" w nim zaledwie 4 godziny, ale za to w all incl:)

a samoloty spóźniają się niezależnie od tego czy są zamieszki czy nie, i na to warto być przygotowanym, mnie mąż kiedyś na wigilię nie doleciał, łzy miał mu otrzeć 5* hotel w centrum Stambułu, linia co prawda rejsowa, ale też nawalili.
      • Gość: Magda Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.elsnet.pl 29.07.13, 18:54
        Witam, lecę do Tunezji do miejscowości Mahdia 1 sierpnia na tydzień i też mam ogromne obawy. Współczuje takich przeżyć. W jakiej miesjcowości byłaś? pozdrawiam
        • i.nka85 Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji 29.07.13, 19:03
          Ja byłam w Sousse. Tydzień. Wybraliśmy się na wycieczkę fakultatywną z biurem podróży do Kartaginy i na własną rękę busem do El Jam podziwiać Koloseum. Znajomi, którzy byli z nami wybrali się na 2 dni na Saharę. Na Twoim miejscu nie martwiłabym się na zapas. Tunezyjczycy kochają turystów. A raczej nasze Euro ^^
          • luzka13 Prośba o aktualne info nt... 29.07.13, 19:11
            Do osób aktualnie przebywających na terenie Tunezji:
            Czy możecie podać jak aktualnie wygląda sytuacja, zwłaszcza w okolicach dużych ośrodków np. Tunis?
            Jesteśmy zaniepokojeni po dzisiejszym ostrzeżeniu na stronach MSZ www.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/ostrzezenia/tunezja___aktualizacja_ostrzezenia_dla_podrozujacych_lipiec2013
            a wylot mamy już za 3 dni!!! :(
            Bardzo prosimy o wszelkie informacje.
            • Gość: annszcz77 Re: Prośba o aktualne info nt... IP: 194.126.165.* 29.07.13, 20:23
              A ja dostałam dziś mail-a z Biura podróży, z którego co roku od czterech lat jeżdżę na wczasy, dokładnie jest to pośrednik, naprawdę rewelacyjne Biuro, pracownicy zawsze slużą radą, potrafią wybrać super oferty, są bardzo kompetentni, odpowiedzi są prawie natychmiast na każdą pierdołę, wierzę im ale no właśnie ... z linkiem do komunikatu PIT: www.tur-info.pl/p/ak_id,40508,,tunezja,protesty,polska_izba_turystyki,sekretarz_generalny,tomasz_rosset.html Pisałam do nich w piatek jak przeczytałam zaraz rano informację o odciętej od świata tunezji, Pani mnie uspokajała i kazała czekać na rozwój sytuacji, prosiłam o informację jak pojawi się jakiś komunikat w tej sprawie. Kamień spadł mi z serca po czym wchodzę na forum i czytam komunikat MSZ. Oczywiście zaraz odpisałam Pani i podałam linka, zapytałam co ten komunikat oznacza i komu wierzyć. Zobaczymy co odpisze, chyba już mają mnie dość, ale my lecimy 15 sierpnia z 7-letnim dzieckiem i nie muszę mówić, że strasznie się boję :( :( :( jak to możliwe, że jednego dnia wychodzą dwa zupełnie sprzeczne komunikaty ...

• Gość: annszcz77 Re: Prośba o aktualne info nt... IP: 194.126.165.* 29.07.13, 21:28
                Im bardziej się nad tym zastanawiam i im więcej grzebię w internecie tym bardziej upewniam się, że one nie są z jednak z jednego dnia, ten z PIT jest chyba tylko dzisiaj opublikowany na stronie TUR-INFO PL a tak naprawdę są to słowa sekretarza generalnego PIT wypowiedziane już w piątek, wtedy faktycznie nie było żadnego komunikatu MSZ, znalazłam je jak gdzieś grzebałam już pod datą 26 lipca, a ten z MSZ jest z dziś, więc teraz PIT powinien znów przemówić ...

Nie chcę siać zamętu ani paniki, bo nie wiem jaka naprawdę jest sytuacja, dlatego mam nadzieję, że odezwie się ktoś kto jest na miejscu albo właśnie wrócił, choć tak naprawdę co to da ... nic :( dziś może być tak, jutro inaczej a 15 czy 20 jeszcze 10 razy sytuacja może się zmienić.
              • adamreymann Re: Prośba o aktualne info nt... 30.07.13, 14:47
                Komunikat MZS i PIT są całkowicie sprzeczne...
                • gelati Sprzecznosc interesow 30.07.13, 15:14

Jeżeli nie potraficie sami zadecydować - rzuccie monete.
                  Może być euro:)
              • Gość: Asia Re: Prośba o aktualne info nt... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.13, 08:30
                Hej, my też lecimy 15.08 i sie zastanawiamy, jakbys coś wiedziała od ludzi ktrzy powracali- daj znać/ Asia
              • Gość: ka122 Re: Prośba o aktualne info nt... IP: *.wam.com.pl 02.08.13, 08:36
                annsz z jakim biurem lecisz i gdzie? Bo ja te z w tym terminie z dziećmi:)
                • Gość: annszcz77 Re: Prośba o aktualne info nt... IP: *.play-internet.pl 02.08.13, 09:11
                  Hej ka122. Ja lecę z Katowic z Biura sun&fun do hotelu Sandra Club Hammamet. A Wy ? I w jakim wieku są dzieci ? Pozdrawiam
        • Gość: Roksana Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.181.225.135.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 31.07.13, 11:37
          Witaj Magda,
          ja mam lecieć 8 sierpnia do Mahdia, proszę Cie jak przylecisz 1 sierpnia, daj znać jak sytuacja? Czy wycieczki do Tunisu, na Saharę się odbywają?
          dziękuję Roksana
          • Gość: Magda Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.elsnet.pl 31.07.13, 17:05
            Witaj Roksana:)

Wylatuję jutro i wracam 8 sierpnia:). Oczywiście odpiszę jak wrócę:) Udanego wypoczynku:)pozdrawiam serdecznie
            • luzka13 Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji 31.07.13, 22:35
              Lecimy jutro (1 sierpnia) w Wawy do Monastyru.
              Wczoraj z Sahelvoyages otrzymałam informację, że wycieczki na Saharę organizowane są zgodnie z planem, natomiast z wycieczki do Tunisu wypadło zwiedzanie centrum i muzeum Bardo. Pozostała część imprezy (Kartagina i Sidi Bou Said) bez zmian.
              Jedziemy w sobotę na 2-dniową wycieczkę na Saharę, we wtorek Tunis. Postaram się informować na bieżąco.
              • adamreymann Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji 31.07.13, 22:39
                My również jutro do Monastiru i w sobotę z SahelVoyages na Saharę ;)
                • Gość: Asia Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.13, 08:28
                  Napiszcie prosze jak było? My lecimy dopiero 15.08 i sie zastanawiamy czy wyjdziemy z zhotelu? A i jeszcze jedno można na Saharę zabrać 4,5 letnie dziecko? Jaki koszt?
                  Pozdro
                  • Gość: annszcz77 Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.play-internet.pl 02.08.13, 09:24
                    Witaj Asia. Ja też się właśnie zastanawiam czy wycieczki dojdą do skutku. My chcemy zaliczyć Sahare, Kartagine, Carthage Land i ogród zoologiczny. Lecimy na 10 dni ale ja nie lubię siedzieć tylko w hotelu, wolimy zaliczyć co się da będąc w danym miejscu. Pozdrawiam
                    • Gość: Asia Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.13, 11:09
                      No dokładnie, my na 14 dni, chcemy poleżeć , ale nie bez przesady- tak samo lubimy się ruszać nawet z dzieciakami:) , zastanawiam się czy się da pojechać gdzieś, my lubimy sami jeździć, jakims pociągiem ale to chyba odpada:) ech można się było wybrać gdzieś w cywilizowane miejsce, ale dużo tanio TUNEZJA i mamy za swoje;)
          • Gość: Magda Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.elsnet.pl 08.08.13, 19:07
            Witam,
            Wróciłam właśnie z Tunezji z Mahdii. W Tunezji spokój, żadnych problemów. Media w Polsce zdecydowanie za bardzo nagłośniły sprawę, bo naprawdę w miejscowościach turytyscznych nic złego się nie dzieje. Jedynie jadąc do Tunezji samolot miał godzinne opóźnienie, rzekomo przez strajk w Monastirze. Natomiast po przylocie na lotnisku wszytsko odbyło się sprawnie. Poza tym w drodze powrotnej samoloty latały punktualnie. Wycieczki do Tunisu czy na Sahare były organizowane. Jednakże porównując standart w Tunezji kilka lat temu a teraz to zdecydowanie się pogorszył.

pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wakacji :)

• adamreymann Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji 30.07.13, 15:35
      @Daniel
      Szczególnie jak zapłaciłeś za wyjazd, kiedy było spokojnie...
      • andreina Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji 30.07.13, 19:47
        Czy w tych krajach jest spokojnie od czasu rewolucji ?
        • Gość: gosc Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.szczecin.mm.pl 31.07.13, 09:50
          Strajki są wszędzie, nie tylko tam. Francja, Anglia, Egipt, Tunezja..., wszędzie gdzie są ludzie są i strajki. Zamachy bombowe? W Hiszpanii też były - Baskowie, w Anglii...też były, itd, itp. Nie dajmy się wprowadzić w obłęd!
          • grzegorz499 Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji 02.08.13, 11:30
            W Tunezji w tej chwili nie jest absolutnie bezpiecznie!!! Tej nocy m.in.przeszła duża demonstracja przez Sousee. Nie wiadomo w którą stronę to za chwilę pójdzie. Ludzie, którzy w niej szli nie byli pokojowo nastawieni. Obwiniają rząd za m.in.zabójstwo, zastrzelenie polityka opozycji w ubiegłym tygodniu. Fakt, że głośne protesty zaczynają się głównie po zmroku. W dzień póki co jest spokojnie. Odradzam w tej chwili jednak tutaj podróż chyba, że ktoś lubi mieć małą adrenalinkę na wakacjach. Podobno nasilają się też kradzieże. Obsługa w hotelu też zachowuje się jakoś dziwnie.
            • Gość: Piotr Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: 197.1.139.* 02.08.13, 15:50
              Jesteśmy w tej chwili w Sousse w hotelu Royal Jinene. W hotelu i na plaży jest spokojnie. Obsługa hotelu jest bardzo miła i nie odczuwamy żadnego napięcia, jak zuważymy jakieś zmiany to postaram się napisać.
            • Gość: on Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: 195.205.171.* 03.08.13, 03:25
              " W Tunezji w tej chwili nie jest absolutnie bezpiecznie!!! Tej nocy m.in.przeszła duża demonstracja przez Sousee. Nie wiadomo w którą stronę to za chwilę pójdzie. Ludzie, którzy w niej szli nie byli pokojowo nastawieni. Obwiniają rząd za m.in.zabójstwo, zastrzelenie polityka opozycji w ubiegłym tygodniu. Fakt, że głośne protesty zaczynają się głównie po zmroku. W dzień póki co jest spokojnie. Odradzam w tej chwili jednak tutaj podróż chyba, że ktoś lubi mieć małą adrenalinkę na wakacjach. Podobno nasilają się też kradzieże. Obsługa w hotelu też zachowuje się jakoś dziwnie. " - człowieku nie wkręcaj ludzi !
              • Gość: gosc Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.205.6.142.dsl.dynamic.t-mobile.pl 06.08.13, 09:06
                twoje informacje bardzo mnie zdenerwowały, wlasnie 08,08 mamy leciec do suss z dzieckiem, biuro podrozy naklania do wyjazdu - twierdzac ze jest spokojnie, czas na decyzje kurczy mi sie niemilosiernie a co za tyn idzie zostane bez kasy i wakacji, nie wiemy co robic
    • grzegorz499 Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji 02.08.13, 11:39
      Sam sekretarz generalny UGTT Husajn Abbasi oświadczył, że zabójstwo Brahmiego doprowadzi do "krwawej łaźni" w kraju.
      • Gość: gość Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.play-internet.pl 02.08.13, 16:06
        Zobaczymy, my za kilka dni leci do Hammametu :) Mam nadzieję, że będzie spokojnie. Patrząc na ostrzeżenia MSZ nie wygląda to tak źle a także inne osoby, które są na miejscu piszą, że jest ok :)
        • Gość: maniek Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.13, 16:36
          Witam. Ja lecę do Naebulu 22.08. Też sobie wybralem wakacje. Pierwszy raz lecę na taką wycieczkę i takie atrakcje. Mam nadzieję że się uspokoi trochę.
          • Gość: ona Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.ksi-system.net 05.08.13, 16:41
            ja tez lece 22.08 ale do Hammamet.. ale badzmy dobrej mysli - bedzie dobrze:):):):):) musi !
            • Gość: sandra Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.xdsl.centertel.pl 05.08.13, 16:47
              Ludziee nie panikujcie , to ze w informacjach podaja takie rzeczy i oczywiscie przesadzaja jak zawsze nie znaczy ze est tak zle jak opisuja :) ja lece 8 sierpnia do sousse i szczerze ? Troche mnie to przerazilo a teraz nic sobie z tego nie robie. Pisza ze turystom nic nie grozi wiec o co ta panika i nie nastawiajcie innych zle bo piszecievtakie durne komentarze niektorzy ze nie da sie tego czytac , siejecie paniki :)
              • Gość: maniek Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.13, 17:47
                No to fajnie że nic sobie z tego nie robisz ale ja chciałem za wszelką cenę jechać wycieczką na Saharę a w tej sytuacji może do tego nie dojść.
                • Gość: ania Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.xdsl.centertel.pl 05.08.13, 17:55
                  Wszedzie teraz jest niebezpiecznie..i to problem 21 wieku niesteety..co do wycieczek to hm roznie to bywa ale na plazyy czy tez na targ czy do restauracji to spokojnie mozna isc :)
      • Gość: polak Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.13, 19:18
        Byliśmy w Tunezji w czasie pierwszego zamachu i strajku. Gdyby nie panikarskie sms'y z kraju o niczym byśmy nie wiedzieli. Byliśmy na 2 wycieczkach w tym w Tunisie. Przed ambasadą USA stały otoczone zasiekami 2 samochody i troszkę wojska otoczone drutem kolczastym, ale stoją tam ciągle. Gdzieś przy jakimś ministerstwie było troszkę drutu kolczastego. Ot i wszystko. Ludzie spokojni i uśmiechnięci i usiłujący coś wcisnąć turystą.
        W trakcie wycieczki na Saharę luzik. Tam to jest dopiero wygnajewo. Ryzyko, żeby coś się trafiło jest chyba większe w kurortach (jeśli będą chcieli coś zrobić turystą) niż na wycieczce na pustynię. Na turystów nie napadną Tunezyjczycy - no chyba, że ktoś trafi na manifestację i będzie z ciekawości chciał iść zobaczyć ją z bliska ale tak po pysku można i dostać w kraju - jeśli turystyka jest na 3 miejscu w dochodzie kraju to sami sobie w kolano nie strzelą. A gdzie trafisz na terrorystów tego nie wiesz - w ubiegłym roku zrobili zamach w Bułgarii i jakoś nikt nie płakał, żeby tam nie jechać.
        Ryzyko jakieś pewnie jest, teraz troszkę większe, ale równie dobrze można pojechać do Madrytu czy Londynu i też się w coś wpakować. Nasi dzielni najemnicy pchają się do Afganistanu i Iraku ro i może jacyś "goście" przyjadą do Polski się rozerwać. O tym jakoś nikt nigdy nie mówił.
        • Gość: ona Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.ksi-system.net 05.08.13, 19:28
          ja zamierzam skorzystac z wycieczek i na Sahare i TuniS-Kartagina - omija sie tylko muzeum i reszta wg planu :) nie dajmy sie zwariowac :) to nasze wakacje
          • andreina Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji 06.08.13, 03:37
            Korzystaj .. szczególnie z Sahary :) Te tereny były niebezpieczne nawet przed rewolucją, dziś są punktem przerzutowym. Najlepiej w stronę Algierii, tam zwiedzaj ;)

Zastanawiam się czy wy może macie TV tunezyjską ? Czy oglądacie wiadomości ? Czy słyszeliście o zamachu na kolejnego opozycjonistę (strzelanina w Sousse) ?

www.mepanorama.com/324187/%D8%B3%D9%88%D8%B3%D9%80%D9%80%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D9%82%D8%A7%D8%A1-%D8%A7%D9%84%D9%82%D8%A8%D8%B6-%D8%B9%D9%84%D9%89-%D8%A3%D8%AD%D8%AF-%D8%A7%D9%81%D8%B1%D8%A7%D8%AF-%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%AC%D9%85/
            Nie wiem po co tam się teraz pchacie. Tyle jest ciepłych krajów. Znam Tunezję prawie jak Polskę .. kto wie, może nawet lepiej i w tym roku tam się nie wybieram.

Słuchajcie dalej stada naganiaczy co własnie tam są albo właśnie przyjechali i jest super, bajkowo.
            • Gość: pati Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.13, 09:02
              Czlowieku.. Straszysz tutaj ludzi niepotrzebnie. Co maja zrobic ludzie ktorzy maja zaplacone wczasy i np wylot w tym tygodniu. Ma im przepasc kasa ? Pomysl logicznie , super ze znasz tunezje jak Polske ale nie strasz tutaj ludzi i nie psuj im wakacji jezeli czekali na nie rok.
              • Gość: gosc Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.play-internet.pl 06.08.13, 09:12
                Nie rozumiem dlaczego mamy nie słuchać ludzi którzy tam teraz są? To chyba najlepsze źródło informacji. Poczytaj sobie o strajkach planowanych w Warszawie :)
                • Gość: ania Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.xdsl.centertel.pl 06.08.13, 10:18
                  Popieram " gosc" w 100%! Nie siejmy paniki i cieszmy sie wakacjami:))) gdyby bylo az tak groznie to wakacje sa odwolaneee:D
                  • Gość: turysta Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.ostroleka.vectranet.pl 06.08.13, 11:36
                    Miejmy nadzieję że coś się uspokoi, nie chciałbym mieć zepsutych pierwszych takich moich wakacji i kto wie moze ostatnich. za długo na nie czekałem, ale strach jest niestety. Niepotrzebnie bo zamiast cieszcyć się wakacjami cżłowiek myśli czy wróci :(
                    • Gość: Stresor Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.air-net.gda.pl 06.08.13, 16:18
                      czy wróci w skrzynce drewnianej? czy w plastykowym worku? to fakt.... mozna miec obawy ;))
                      • Gość: TUŚKA Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.13, 18:30
                        Stresor- ty chyba naprawdę bardzo,a to bardzo nudzisz się podczas tych wakacji i swoimi "durnowatymi"postami chcesz innym popsuć wakacje. Niedawno wróciłam z Tunezjii i jeżeli miałabym taką możliwość to zaraz bym tam jeszcze wróciła. Pozdrawiam urlopowiczów.
                        • Gość: ala Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.xdsl.centertel.pl 06.08.13, 19:15
                          Stresor tobie sie widze nudzi troche bardzo bo twoj komentarz jest troche ponizej poziomu normalnego czlowieka i nic tym komentarzem nie wskurasz raczej bo ludzi tym nie zniechecisz :)) udanych wakacji w tunezji:)))!
                          • Gość: ka122 Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.wam.com.pl 07.08.13, 08:15
                            Witam. Ostatnio wnikliwie czytam forum o Tunezji, ale raczej poszukuje informacji praktycznych. Oczywiście sledzę sytuację polityczną ale nie przejmuje sie nia zbytnio czego wszystkim zycze. Lece 15.08 z dwójka dzieci i juz dni odliczam i wierzę ze wszystko bedzie w porzadku:)))))
                            • Gość: adam Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.adsl.inetia.pl 07.08.13, 08:27
                              No my lecimy juz jutro i nie wiemy czy sie bac czy nie.. Zobaczymy i miejmy nadzieje ze bedzie okej
                              • Gość: Karolina Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.play-internet.pl 07.08.13, 11:27
                                Luudzie! ogarnijcie sie i nie siejcie paniki! Ja lecę jutro! i 0 stresu.... gdyby bylo naprawde źle to odwołane zostałyby wszelkie wczasy w Tunezji.... Keep calm!! :)UDANYCH WAKACJI!!!!!! :))))))
                            • Gość: annszcz77 Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.dyn.a.ue.katowice.pl 07.08.13, 10:34
                              Hej, ka122. Chciałam ponowić pytanie skąd lecicie, dokąd i z jakiego biura, kiedyś mnie o to pytałaś odpowiedziałam, ale pewnie Ci to umknęło. My lecimy też 15-go do Sandra Club Hammamet z Katowic z córką 7 lat, ona oczywiście bardzo się coieszy a ja ukrywam jak mogę, że coś jest nie tak i że się martwię. Zazdroszczę Ci tego spokoju, ja niestety jestem z tych zamartwiających się, choć staram się nie wpadać w panikę, dlatego szukam tu otuchy i informacji od osób, które są aktualnie na miejscu albo lecą w podobnym terminie i mają podobne obawy. Postami typu andreina czy Stresor niespecjalnie się przejmuję, bo w tym drugim przypadku już sam nick wiele mówi ... zresztą widać, że niektórzy, nie tylko tu sieją zamęt ale i na forum Egiptu bardzo się udzielają, więc nie ma sensu w ogóle zwracac na to uwagi. Ale tak czy siak obawa we mnie jest, dzieki Bogu o niczym jeszcze nie wie moja mama, która jest panikarą do potęgi jak gdzieś lecę i gdyby wiedziała, to suszyłaby mi głowę i nie dała żyć. Za to mama przyjaciela, z którym lecę już wie i wczoraj usłyszał, rozumiem, że nie lecicie do tunezji. Jak coś tłumaczył to stwierdziła, że życie ważniejsze od pieniędzy ... ech. Chciałabym już być z powrotem na lotnisku w Pyrzowicach, mam nadzieję, że będzie ok.
                              • Gość: ka122 Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.13, 21:03
                                Annszcz przepraszam za przeoczenie ale ostatnio sie gubię w postach :)
                                Lecę z Wawy na Djerbę i nic sobie nie robie z ostrzeżeń, pouczeń, komunikatów itp i itd.
                                Ale ze mnie urodzona optymistka:) Jak nie pozwiedzam Tunezji to sie pobyczę na basenie i plaży, spróbuję lokalnych napoi, pogram z dziecmi w karty a z mężem obejrze wschód słońca i fajnie bedzie. A na Sacharę i tak pojade. :) Będzie fajnie:))))) Czego wszystkim życze:)
      • Gość: prawy_obywatel Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.13, 18:06
        Przeczytałem wiele postów na tym forum. Biorąc pod uwagę słownictwo jakim posługują się osoby zamieszczające posty, mogę stwierdzić tylko jedno. Chołota górą.
    • Gość: justyna79 Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.13, 09:12
      my tez jutro, dziecko sie cieszy , ja jakos nie bardzo
      • Gość: sandra Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.adsl.inetia.pl 07.08.13, 11:16
        my tez jutro.. gdzie lecicie? i o której?
        • Gość: gosc Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.play-internet.pl 07.08.13, 11:45
          Nie ma się co martwic na zapas :) bawmy się dobrze. Ja też lece jutro do khayam garden z Poznania :)
          • Gość: justyna79 Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.13, 12:00
            djerba , jutro 5 rano
            • Gość: maniek Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.13, 12:59
              ja lecę 22.08 z Warszawy do Naebulu do hotelu Carribean World Naebul
              • Gość: pawi Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: 80.249.4.* 07.08.13, 14:00
                jutro do tego hotelu leci moja córka z chłopakiem i w ogóle nie myślą o ewentualnych problemach. ja natomiast z zona tez lecimy w dniu 22.08. z W-wy ale do Souusse do hotelu El Ksar. My jako starsi troszkę się obawiamy bardziej tego, że będziemy zmuszeni przesiedzieć w hotelu niż tego, że dojdzie do jakichś incydentów
    • Gość: Aneta Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.13, 19:16
      Czy ktoś leci z Gdańska do Caribbean World Mahdia 5 września?
      • Gość: Paulina Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.play-internet.pl 07.08.13, 19:40
        Osobiście uważam, że nie ma co się martwić na zapas. gdyby coś było nie tak to pewnie by nas w ogóle nie wypuścili tam :) Pozostaje się tylko dobrze bawić!!
        A czy ktoś z Was wybiera się 29 sierpnia do CaribbeaN World Hammamet Beach ?/
        Pozdrawiam i miłych wakacji!!!!
        • Gość: anna Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.13, 20:43
          Cześć
          czy ktoś z was leci we wrześniu do Rhiad PAlms?
          • Gość: TUŚKA Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.13, 23:00
            Macie super hotel-znajomi byli tam w zeszłym roku i wrócili bardzo zadowoleni.Była super obsługa,dobre jedzonko i czyste eleganckie pokoje.Udanych wakacji
          • Gość: myaM Re: zamieszki i strajk generalny w Tunezji IP: 90.205.114.* 09.08.13, 21:39
            anna ja tam lece 1go wrzesnia
            • malpka228 aktualna sytuacja w sousse? 12.08.13, 17:43
              Hej
              może ktoś dopiero co wrócił z Sousse i może napisać jak sytuacja czy nie ma strajków, czy można bezpiecznie spacerować po ulicach i czy są organizowane wyjazdy na sahare i tunisu??
              I czy ktoś był w hotelu Moevenpick bo do niego się własnie wybieram. pzdr
              • Gość: izabe1 Re: aktualna sytuacja w sousse? IP: *.c201.msk.pl 13.08.13, 22:33
                Witam z Sousse wrocilam 08.08.2013r.Byly wprawdzie demonstracje ale spokojne tzn.bez rozrob.Spokojnie mozesz jechac i cieszyc sie sloncem.Hotel masz wypasiony z przesadna wobec mnie ochrona.A wycieczki napewna beda realizowane.Milego urlopu.
                • malpka228 Re: aktualna sytuacja w sousse? 14.08.13, 08:12
                  dzięki. czyli mogę spokojnie przystąpić do pakowania:)
                • Gość: ILONA Re: aktualna sytuacja w sousse? Jestem w TUnzeji IP: 41.230.32.* 14.08.13, 08:16
                  jesten w tunezji w susse bede to do 22.08 hotel riadhl palms, Tutaj spokojnie, nikt tutaj nic nie wie o zamieszkach, rezydenci tez mowia, ze tutaj nic sie nie dzieje. na ulicach spokojnie, mona chodzic spokojnie wieczorami, np. bylam o 23.00 w porcie elkantore i super pelno turystow. Wycieczki sa jak najbardziej realizowane wszedzie, Strajk jest i byl ale tylko w Tunisie i to 12 km od centrum, i nic pozatym,Hotel super polecam kazdemu, animacji od rana do wieczora, pelno turystow i to w kazdej czesci swiata. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka