miskaj77 24.07.07, 09:35 Proszę o opinie o tym miejscu i hotelu!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ajperla Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! 24.07.07, 11:32 Wróciłam z Thapsusa w zeszły czwartek i jestem bardzo zadowolona. Położenie hotelu idealne dla ceniących ciszę i spokój. Mahdia to dobra baza wypadowa na wycieczki np do Monastiru, Sousse itp (pociągiem). Co do hotelu to trochę trzeba powalczyć o ładny pokój (w tamtych okolicach to normalka). My dostałyśmy najpierw obleśny pokój z grzybami w łazience i widokiem na śmietnik, ale zeszłyśmy do recepcji, ponarzekałyśmy i dostałyśmy super pokój w wieży z widokiem na morze. Hotel ogólnie ok, ładnie wykończony, piękny basen, kilka barów, leżaki przy basenie i na plaży za darmo (a nie jak piszą w ofercie "płatne") - materace chyba 1,5 TD. Jedzenie zróżnicowane, wszystko w formie bufetu, każdy znajdzie coś dla siebie. Niestety jeśli nie ma się All Inclusive za napoje trzeba płacić (drogo!!!). Radzę nie przychodzić na posiłki przed końcem, bo wtedy już mało do wyboru. Jedyny problem był ze sztućcami, miskami itp, kelnerzy przynoszą dopiero jak ktoś poprosi. I radzę uważać na wodę, nie pić herbaty i kawy z barów hotelowych (może być robiona z wody z kranu). W centrum Mahdii jest kilka marketów, w których są niskie ceny napojów i słodyczy. Do centrum (tzw. mediny) można dojechać autobusem, po wyjściu z hotelu w lewo i na przeciwko niebieskiej budki trzeba przejść na drugą stronę ulicy. Bilet 0,5 TD. Z "atrakcji" hotelowych zdecydowanie polecam animacje!!! Bardzo mili ludzie, ciekawe zajęcia i wieczorne show. Można wspaniale spędzić urlop nie ruszając się z hotelu:) Polecam aqua aerobik (11.30 w basenie), mini golf, łuk lub rzutki o 12, kurs tańca ok 15-16 na Thapsus Show (czyli estradzie), 16.30 aerobik na estradzie, 20.30 zajęcia taneczne dla dzieci, 21.30 show (codziennie coś innego: dance, fakir, variety, comedie...). Z wycieczek fakultatywnych byłyśmy tylko na Safari 2-dniowym. Niezapomniane przeżycia. Później dokończę, teraz niestety nie mam czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kiniak Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: 89.242.115.* 24.07.07, 19:33 Poproszę o jeszcze :) Lecę z chłopakiem do Thapsusa 06.09.07 z Gdańska z Eximem. Pozdrówki i z góry dzięki za cioekawą relację. PS. Jeśli możesz, napisz jak długo byłaś i ile kasy zabrałaś? My lecimy na tydzień, z wycieczek planujemy też tylko 2-dniowe safari , mamy opcję HB i planujemy zabrać 300 USD na osobę. Wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
ajperla Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! 24.07.07, 20:16 Byłam też z Eximem na 2 tygodnie. Też miałam HB i dlatego wzięłam dużo zupek:). Śniadanie 6-10, kolacja 18.30-21.30, wszystko w formie bufetu. Opłaca się wziąć czajnik lub grzałkę, ale najlepiej z wtyczką nie okrągłą tylko podłużną (miałam grzałkę z okrągłą wtyczką i nie pasowała do kontaktu). Możecie czajnik itp zostawiać w pokoju, nikt się nie przyczepi. Napoje są tanie na miejscu, ale nie kupujcie w markecie na lewo od hotelu jakieś 500 m (w pasażu handlowym jest drogo!!!) tylko w medinie ("medina" po arabsku to "stare miasto", "targ"). Dojedziecie autobusem za 0,5 TD od osoby. Koniecznie idźcie do starej mediny (generalnie przeznaczona dla mieszkańców), wchodzi się przez taką bramę w jakby kamieniczce, jest to typowy bazar. Znajdziecie tam mnóstwo fajnych rzeczy za bezcen. My się z siostrą nieźle targowałyśmy:) Np chustki (harma) kupiłyśmy za 2 TD a cena wyjściowa była 7, skórzane japonki za 10 (a chciał 40!). Zasada jest prosta: obniżasz cenę i jeśli sprzedawca nie chce się zgodzić wychodzisz. Prawie zawsze za Tobą pobiegnie. Jeśli się ma trochę czasu to można dużo zaoszczędzić. Jeśli chcecie kupować pamiątki i wyroby ze skóry, poczekajcie na safari. Drugiego dnia, wracając do Mahdii, będzie postój w Kairuanie. Nie próbujcie się targować, tamtych cen i tak nic nie przebije. Kupiłam skórzaną torebkę za 14 TD, a za taką samą w medinie już po targowaniu chciał 23TD!!! Co do wycieczek, to safari w sumie kosztuje jakieś 200 TD. Uważajcie na postojach kupując wodę, bo czasami wlewają wodę z kranu. Innych wycieczek nie opłaca się kupować, można taniej zwiedzić samemu. My byłyśmy tylko w Monastirze, ale polecam Sousse, Sidi Bou Said, Cap Bon. W Kartaginie podobno nic ciekawego nie ma (muzea i ruiny), a Tunis to nowoczesna metropolia. Między miastami najlepiej poruszać się pociągiem. Wychodząc z hotelu idzie się w lewo i jak się kończy pasaż handlowy jest kierunkowskaz "Station metro" na prawo. Bilet do Monastiru w obie strony kosztuje niewiele ponad 3 TD. Nie pamiętam dokładnie trasy, ale jest to linia turystyczna, więc na pewno dociera do Sousse. Jeśli chcecie płynąć statkiem, popytajcie w porcie w medinie, zwykle oferują rejs po dużo niższej cenie niż w hotelu, a atrakcje te same. W samym hotelu możecie wybrać się na przejażdżkę konną (20TD), nurkować, latać na "spadochronie" za motorówką itp. Polecam animacje:))) Ze wszystkich atrakcji można obejrzeć zdjęcia na kompie i kupić w dużym formacie chyba za 1 TD. Opłaca się zostawiać sprzątaczkom jakiś drobny napiwek (300-500 milimów), to ładnie posprzątają. Ręczniki są codziennie zmieniane:) Ale weźcie ręczniki kąpielowe, bo hotelowych nie wolno wynosić. Teoretycznie, bo my raz hardcorowo zabrałyśmy na plażę i ręczniki, i poduszki, i nikt nam nic nie powiedział. Na plażę koniecznie chodźcie przed 10, bo potem jest problem ze znalezieniem miejsca (chociaż we wrześniu może być luźniej). Nigdzie nie zostawiajcie rzeczy, bo tubylcy potrafią ukraść nawet ręcznik czy klapki. W pokoju cennych rzeczy też nie zostawiajcie na wierzchu. Sprzątaczki są łase na biżuterię i perfumy. My chowałyśmy kasę do skarpetek a resztę do walizki na szyfr. Niestety, ale to normalne dla całej okolicy, inne hotele nie są lepsze pod tym względem. Pamiętajcie, że muszelki itp musicie wracając spakować do bagażu głównego i nie możecie wywozić z kraju żadnych dewiz. Pieniądze opłaca się wymienić w hotelu, a nie na lotnisku. Ja miałam jakieś 1200zł w euro i dolarach. Spowrotem przywiozłam prawie 200 euro, ale nie szastałam kasą. Myślę, że 300 USD na tydzień na os Wam wystarczy. Jeśli coś jeszcze chcecie wiedzieć, piszcie. Postaram się pomóc:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kiniak Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: 89.243.20.* 25.07.07, 14:08 Dzięki wielkie za relację i wszelkie praktyczne porady. Chyba muszę w takim razie zainwestować w walizkę na szyfr :) Interesuje mnie jeszcze, co zrobiłyście z paszportami, co z kluczem od pokoju gdy byłyście na plaży? Ja zazwyczaj zabierałam na plażę mały plecaczek z napojem i najpotrzebniejszymi rzeczami, ale widzę że tam strach cokolwiek zostawić bez nadzoru. Problem w tym, że jedziemy tylko we dwójkę i oboje uwielbiamy się kąpać w morzu.Nie wiem więc jak to wszystko zorganizować? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ajperla Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: *.subscribers.sferia.net 25.07.07, 21:32 Paszporty, portfele i inne ważne rzeczy brałam ze sobą albo zostawiałam w walizce. Zdecydowanie odradzam branie na plażę jakiegokolwiek "bagażu" - lepiej nie kusić. Najlepsza jest zwykła torba plażowa. Wybierajcie leżaki w pobliżu innych plażowiczów, a najlepiej zapoznajcie się od razu z jakimiś Polakami i na plażę chodźcie razem. My tak zrobiłyśmy:) Zresztą do hotelu jest bliziutko, więc możesz na plażę zabierać tylko ręcznik. Pamiętajcie o filtrach, bo słońce tam naprawdę mocno grzeje, i chrońcie usta (bąble z limfą to nic przyjemnego). Klucz z reguły zostawiałyśmy na recepcji. Odpowiedz Link Zgłoś
asiulini Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! 26.07.07, 11:02 Byłam w Thapsusie, 2 tygodnie temu wróciłam do Polski. Jeśli chodzi o paszporty to zostawialismy je w walizce z szyfrem, portfel chowaliśmy do szafki. Na plażę zabieraliśmy mały plecaczek z napojami, przekąskami, olejkami do opalania i wszystkim co się mogło przydać. Klucz warto zostawić w recepcji. Mieliśmy opcję HB, na obiad chodziliśmy do pobliskiej restauracji Florida. Ceny są różne: sałatka 3.500 do 4.000, pita z mięsem lub tuńczykiem i warzywami w środku + frytki 3.800, pizza 5.500-8.000, spaghetti 5.000-7.000, brik + frytki + sałatka ok. 4.000, owoce sezonowe (arbuz, melon, banan, brzoskwinia, jabłko) 3.500. W bonprix(pobliski supermarket) woda 1,5L - 0.500, cola 1L - 1.000, ciasteczka (paczka) ok. 0.500, bagietka 1.000, melon (2kg) 1.400, jogurt danone 0.300. Lepiej kupować w bonprix niż w następnym sklepiku przy restauracji Florida, tam ceny towarów są dużo wyższe. Polecam zakup tamtejszej Nescafe, kosztuje ok. 3.000 za 100g, ale produkowana jest w Maroku i smak ma DUŻO lepszy niż nasza z Węgier. Zwykle zamawialiśmy w restauracji butelkę wody 1,5L - 2.000. We wrześniu może być chłodno, byłam kilka lat temu we wrześniu i wieczorem może wiać zimny wietrzyk. Na śniadanie warto przyjść przed 9.30, co ciekawe podają między innymi chałwę. W czwartek na obiadokolacja tunezyjska, a w sobotę dzień specjalny. Radzę nie przychodzić ok. 19.00, bo zwykle wpuszcząją do restauracji ok. 18.40, a tłum Rosjan przepychających się i rzucających na jedzenie to niezbyt przyjemny widok. Goście zobowiązani są do pozostawienia jedzenia z restauracji, wprawdzie widziałam jak 2 miłe panie z Polski wynosiły bułeczki chowając je do toreb. Życze Wam miłego pobytu i wspaniałego wypoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
ajperla Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! 26.07.07, 14:29 Z tymi bułkami to pewnie my:))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: anutka.jan@wp.pl Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: 85.128.3.* 30.07.07, 09:50 witam ;) lece 30.08. z Gdanska ;-).. powiedz mi czy warto wyskoczyc na ta wycieczke na pustynie ???.. i jaki jest to koszt na polskie bo kompletnie nie orientuje sie w przeliczniku ;/;/... i skad kupowaliscie wycieczke? z biura czy juz tam na miejscu ??? pozdrawiam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosc Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: 62.29.158.* 30.07.07, 16:10 ja Wybieram sie 2.08.2007 razem z chłopakiem, lecimy z Krakowa. może ktos jeszcze wybiera sie w tym samym terminie?? było by razniej, bezpieczniej i napewno wesoło :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kiniak Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: 89.241.210.* 30.07.07, 16:55 Hejka! My lecimy 06.09.07 również z Gdańska z Eximem na tydzień. A Ty na tydzień czy 2? Jeśli na 2, to na pewno się tam spotkamy :) Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: anutka Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: 85.128.3.* 31.07.07, 09:00 ..my chcemy leciec na tydzien.. na dwa chyba za dlugo..ile placicie za 2 tyg w eximie?????? tylko jeszcze wybieramy bo rezerwacje chcemy robic w piatek bo jeszcze sie zastanawiamy czy Thapsus czy Sousse.. jestescie jzu zdecydowani na Thapsusa?? poozdro ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kiniak Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: 89.241.210.* 01.08.07, 09:17 My wykupiliśmy w styczniu, także lecimy na 100 %. Pozdro!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ajperla Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! 02.08.07, 16:32 Wycieczka na Safari obowiązkowo!!! Super wrażenia!!! My jechałyśmy z Eximem, bo z tym biurem byłyśmy w Tunezji, ale w naszym hotelu byli też przedstawiciele innych biur. Na miejscu możesz porównać ceny i program (nie wszystkie biura oferują to samo). Słyszałam wiele pozytywnych opinii o Sahel Voyages (organizują wycieczkę w przeciwną stronę niż inne biura przez co unikają tłumu turystów) i nie pojechałyśmy z nim tylko dlatego, że mieszkałyśmy w Mahdii, w hotelu nie było ich przedstawiciela, i musiałybyśmy jechać do Sousse na własną rękę. Ceny wahają się w zależności od organizatora, ale jak chcesz naprawdę wiele zobaczyć to koszt ok. 200 TD (1TD=0,78$) włącznie z kosztami dodatkowymi typu napoje, opłaty za fotografowanie, napiwki... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: anutka Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: 85.128.3.* 02.08.07, 13:34 ..prosze napisz mi tylko.. bo nie wiemjednej rzeczy: jedna z Pan w biurze powiedziala mi ze wybierajac Mahdie zanudze sie na smierc bo nic sie tam nic nie dzieje.. ;/;/.. cyz faktycznie jets to kniec swiata??czy gdzies w jakim obrebie sa knajpki czy mozna wyskoczyc na spacer gdzies dalej niz na plaze?? czy pojechalabys drugi raz??? i skad bralas wycieczke na pustynie ????? i ostatnie pytanie lepiej wziasc AL czy HB ?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: magdaa Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: *.compower.pl 02.08.07, 14:20 ja lece tam dzisiaj. to moj pierwszy pobyt w Tunezji, i jestem pelna obaw i wogole do hotelu i miejsca,bo opinie sa rozne od bardzo zadowolonych do nie za fajnych. wracam 16, jak wroce to moge zdac relacje. Odpowiedz Link Zgłoś
anutka.jan Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! 02.08.07, 15:02 ..o koniecznie.. bardzo prosze o info bo jestem strasznie ciekawa;-) a bierzecie All czy HB ???? Odpowiedz Link Zgłoś
ajperla Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! 02.08.07, 16:55 To bardzo ograniczona ta Pani... O Mahdii panuje taka opinia, bo jest znacznie spokojniejsza i tańsza:) niż np Hammamet albo imprezowe Sousse. Wiadomo, że chcą na turystach zarobić. My zwiedzałyśmy Mahdię z mapą, często zaczepiali nas Arabowie i pokazywali nam ciekawe miejsca albo doradzali co warto zobaczyć. Przede wszystkim pięknie zachowana Medina (piszę o niej wcześniej w tym wątku) i fantastyczne budownictwo, szczególnie domy w stylu mauretańskim:) Sam spacer plażą do mediny (z Thapsusa jakieś 7km) to nie lada atrakcja. W Mahdii warto zwiedzić też port i stare miasto. Sousse odradzam, bo jest cholernie drogi i głośny. Nawet jak masz All to i tak będziesz chciała coś kupić, ceny są tam nawet o 30% wyższe niż w Mahdii. I nie można się tam opędzić od Arabów, pozwalają im nawet wchodzić na plaże hotelowe. Po wyjściu z hotelu idąc w lewo jakieś 500m jest pasaż, coś jakby deptak, po prawej stronie: szereg sklepów, kawiarni, pubów... Jest gdzie tanio zjeść i większość otwarta do późnej nocy. Raz byłyśmy o 2 w nocy na pizzy:) Pojechałabym jeszcze raz, mam nadzieję jeszcze w tym roku. Tylko tym razem nie w sezonie i nie z biurem. Nawiązałam tam znajomości i wystraczy mi sam przelot. Jak tylko uzbieram kasę na samolot, lecę. My miałyśmy HB i to nam pasowało. All wygląda tak: 3 posiłki w tym dodatkowe śniadanie dla śpiochów o 11, darmowe drinki i napoje w 3 barach hotelowych (być może były tam przekąski ale nie jestem pewna). My miałyśmy HB. Miałyśmy problem z piciem (wniosłyśmy własne na stołówkę), nie rozumiem czemu się do nas przyczepili, bo nigdzie (nawet w regulaminie hotelu!) nie było to zakazane. A napoje na stołówce raczej drogie. My nie potrzebowałyśmy all, bo przy tym upale nie chciało się jeść. Spokojnie wystraczały 2 posiłki. Wodę itp kupowałyśmy w markecie 500m od hotelu albo w markecie w Medinie (tam 2litry za 350 milimów). Nie wiem ile kosztuje All i jakie masz nawyki żywieniowe, więc decyzji za Ciebie nie podejmę. Mam nadzieję, że pomogłam:) Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! 30.07.07, 23:57 Ja dodam tylko, że koniecznie trzeba zobaczyć koloseum w el-jam. jechałam ichnim busikiem za śmieszne grosze, pani z exima chciała 100 zeta za łebka. taksówką podjechaliśmy na stację laguage(busikową) a tam tylko naganiaczowi powiedzieliśmy el dżem i wsadził nas do odpowiedniego busa - wszystko wyglądało jak w zakopcu na dworcu busikowym. godzina jazdy w jedną stronę Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kiniak Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: 89.241.210.* 02.08.07, 16:04 Dziewczyny,kilka pytań: - czy na plaży oprócz leżaków są dostępne parasole? - co zabrać jako ochronę od słońca /koszulka, pareo.../? - czy zabrać buty zakryte /adidasy/- szczególnie jeśli chodzi o wycieczkę na pustynię? - czy jadąc na pustynię zabierałyście paszporty? więcej nie pamiętam ;) odezwę się znowu, gdy sobie coś przypomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
ajperla Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! 02.08.07, 17:10 Parasole są, ale po godz.10 może być problem ze znalezieniem miejsca. To co piszą w folderach to bzdura, parasole i leżaki są bezpłatne zarówno przy basenie jak i na plaży. Płatne są tylko materace, nie wiem ile dokładnie, ale nie jest to dużo. W zasadzie przy jasnej i normalnej karnacji powinno się non stop być ubranym i smarować (min 25!). Jak już się opalisz zamień filtr na olejek (4-10SPF), pogłębi brązowy odcień. Słońce praży mocno i może w basenie tego nie czuć, za to potem plecy bolą. Więc na słońcu koniecznie bluzka i coś na głowę. Opalić można się pod parasolem, nawet tam słońce dociera. My tak właśnie robiłyśmy i wróciłyśmy brązowiutkie a nie czerwone:) Wzięłam adidasy, ale mi się nie przydały. Miałam je na safari, ale przewodnik się uśmiał, jak zapytałam o skorpiony. Co prawda były dwie sytuacje, kiedy zamiast japonek wolałam mieć buty zakryte: na wielbłądach (słońce paliło!) i na przejażdżce konnej (trudno kierować koniem). Proponuję wziąć jakieś lekkie adidaski albo nawet tenisówki, dużo miejsca nie zajmą, a może się przydadzą. Na safari miałam paszport i się przydał. Niestety, bo miałam jakieś skurcze w brzuchu i gorączkę i mieliśmy przymusowy postój w szpitalu. Bez paszportu nie dostałabym kwitka, potrzebnego w agencji ubezpieczeniowej i nie zwróciliby mi kosztów leczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Łukasz Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: *.aster.pl 02.08.07, 21:53 A jak robiliście z bagażem?? Ile kg można zabrać ze sobą/osobę?? CZy lepij będzie zabrać 1 dużą walizę, czy też dwie jadąć w 2 osoby?? Z góry dziękuje!! Odpowiedz Link Zgłoś
ajperla Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! 03.08.07, 12:55 My leciałyśmy Nouvelair i można było do 20 kg bagaż główny (na 2 osoby razem do 38kg!) i do 6kg podręczny. Jak wracałyśmy siostra miała w głównym 23,5kg i nie musiała dopłacać. Nie wiem jak jest z innymi liniami. Odpowiedz Link Zgłoś
anutka.jan Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! 03.08.07, 09:45 ..POMOGLAS I TO JAK ;-)... zrobilam sobie juz w kalendarzu notatki, co jakiej odleglosci i jak sie dostac sugerujac sie Twoimi opiniami ;-).. zdecydowalismy sie na Mahdie dzieki Twojej opinie ;-)wzielismy jedno HB i jedno ALL.. ;-).. moja kolezanka zawsze tak jezdzi i mowi ze jesli chodzi napoje czy tez drinki wieczorowa pora to nie ma problemu by wziasc dwa ;-).. czy bylo bardzo goraco jak byliscie?? mialas jakies akcje zoladkowe ?? i z jakiego biura jechalyscie na pustynie ???? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kiniak Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: 89.241.210.* 03.08.07, 10:12 Dzięki za odpowiedź i kolejna porcja pytań: - napiwko-łapówka ;) w recepcji za lepszy pokój - pchać w łapkę oficjalnie czy jakoś tak dyskretnie? - drobne na napiwek dla pokojówki - w dolarach/euro/dinarach? i monety czy banknoty? -w restauracji hotelowej dawać napiwki czy nie? /gdzie, komu i za co dawać? - czy to prawda że jeśli chcesz aby wymienili Ci ręcznik, trzeba go zostawić na podłodze w łazience? CDN... :) Odpowiedz Link Zgłoś
ajperla Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! 03.08.07, 13:31 Na początku obejrzyjcie pokój, który dostaniecie, chyba że jest w piwnicy to od razu możecie protestować. Jak pokój będzie fe, schodzicie do recepcji i mówicie, że np po podłodze chodzą mrówki, jakiś dziwny zapach itp. Nie dajcie się zbyć. Musicie tak długo męczyć recepcję, aż sami będą chcieli się Was pozbyć. Możecie w ostateczności wyjąć 5$ i pomachać nią (broń Boże nie dawać, chyba że facet sam to zaproponuje lub da Wam klucz). Facet powinien wtedy zawołać bagażowego, dać mu klucz do "lepszego" pokoju i kazać Was zaprowadzić. Zasada jest taka, że dajesz łapówkę już w pokoju (ładnym!), dajesz ją bagażowemu (on nie wyjdzie dopóki nie dostanie, generalnie można mu dać i 1$, ale potem będą Was kiepsko obsługiwać), oni się potem tym dzielą. Dla pokojówki zostawia się raczej drobne dinary albo milimy (ale nie jakieś grosze, bo się obrażą), na łóżku. Oni zabierają każdą kasę która leży na wierzchu, i to nie dlatego że kradną - taki jest zwyczaj, że to co na wierzchu to napiwek dla obsługi. Nie zostawiajcie też ciuchów na łóżku ani stole, bo mogą wziąć do prania, a potem trzeba płacić. W restauracji nie dawałyśmy napiwków, bo obsługa mierna (kelnerzy najpierw nadskakują, a jak nie chcesz się z nimi umówić to się obrażają i "zapominają" nakryć stół itp). Ręczniki sami wymieniają, o tym co piszesz pierwszy raz słyszę, ale na logikę jak zostawisz na podłodze to będzie wyglądać na bardziej brudny. Albo możesz ręcznik schować i wtedy zostawią nowy:) Odpowiedz Link Zgłoś
ajperla Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! 03.08.07, 13:14 Faktycznie, poznałyśmy Polaków, którzy mieli All i często przynosili nam drinki, colę itp:) Nie było gorąco tzn nawet jak na termometrze było 38st to się tego nie czuło, bo wiał przyjemny wiaterek:) Natomiast słońce bywa tam uciążliwe, po prostu daje po oczach. Jak wchodziłyśmy do hotelu wracając z plaży to przez chwilę się nic nie widzi. Co do problemów żołądkowych to chyba nie, tzn podczas Safari mieliśmy postój w szpitalu (miałam jakieś dziwne skurcze i gorączkę - podobno odwodnienie), ale wykluczyli przyczyny pokarmowe i cały czas jadłam normalnie. Nie radzę natomiast pić wody z kranu, nawet gotowanej. Uważajcie też na kawę i herbatę w barach All, bo może być robiona z wody z kranu. Po każdym posiłku na wszelki wypadek piłyśmy drinki:) Jak już pisałam, opłaca się zrobić wypad do Mediny (jest tam kilka supermarketów w tym jeden tani - nie pamiętam nazwy, w niedzielę będą u mnie znajomi, z którymi tam byłyśmy, to ich spytam) i kupić 10 litrów albo więcej. Przy okazji możecie zrobić duże zakupy i wrócić taksówką za 3 TD (oni nie używają licznika - cenę negocjujecie przy wsiadaniu!). Wcześniej możecie pozwiedzać. Pamiętajcie, żeby zawsze mieć przy sobie drobne, bo Tunezyjczycy mają problemy z wydawaniem reszty. Na Safari jechałyśmy z Eximem, ale w Thapsusie są też przedstawiciele innych biur, warto zrobić wywiad. Słyszałam wiele pozytywnych opinii o Sahel Voyages, ale mają biuro tylko w Sousse. Rezerwację można zrobić telefonicznie (możecie poprosić rezydentkę - panią Ewę - żeby zadzwoniła) i umówić się, że podjadą pod Thapsusa. Biuro wymaga min 6 uczestników w danej miejscowości (może być z różnych hoteli), inaczej trzeba na własną rękę dojechać do Sousse albo Monastiru. Wszystko jest dokładnie opisane na stronie biura www.sahelvoyages.com. Przeczytaj dokładnie ten wątek, pisałam wcześniej o innych ważnych sprawach. A kiedy lecicie? Odpowiedz Link Zgłoś
ajperla Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! 04.08.07, 18:25 Ten market w medinie to Magazin Generali czy jakoś podobnie, w każdym razie tak to się wymawia i jak zapytacie jakiegoś tubylca to Wam wytłumaczy jak dojść. Polecam porozumiewanie się na migi, bo oni nie odróżniają "left" od "right"...:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kiniak Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: 89.241.210.* 03.08.07, 16:40 jeszcze pytanie odnośnie chodzenia cały czas ubranym - to mam na plaży siedzieć w koszulce, nie w stroju kąpielowym? mam zamiar dużo pływać w morzu a w ubraniach szczerze mówiąc średnio mi się to podoba :( Napisz mi proszę jeszcze raz dokładnie.. Z góry dziękuje i pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ajperla Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! 03.08.07, 16:54 Ja tylko staram się pomóc, nie musisz mnie słuchać. Mi się wydawało, że wcale tak nie grzeje, więc posmarowałam się mleczkiem przed kąpaniem, kąpałam się oczywiście w kostiumie:) A następnego dnia piekły mnie plecy i ramiona:( Więc ostrzegam, raczej chodziło mi o to, żeby nie przebywać w słońcu dłużej niż 30 min, tylko robić przerwy np schować się pod parasol. I po kąpieli i ogólnie co 1-2 godz smarować się filtrami. Znam osoby, które niczym się nie smarowały i ładnie się opaliły, to zależy od karnacji i właściwości skóry. Sama będziesz wiedziała kiedy zrobić przerwę. A tak poza tym to ja się w morzu kąpałam może ze 2 razy, tak to ciągle w basenie. Dużo chłodniej a basen rewelacja. Również pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kiniak Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: 89.241.210.* 03.08.07, 18:42 Źle mnie odebrałaś, ja nie mam żadnych pretensji ani nic z tych rzeczy. Po prostu zaczęłam się zastanawiać jak to pogodzić ;) ubranko i opalanko. Generalnie mam zamiar opalać się głównie podczas kąpieli, wiem że po każdym wyjściu z wody bezpieczniej jest się zawsze smarować. O nakryciu głowy pamiętam a jako ochronę od słońca kupiłam duże pareo. Czy ludzie kąpali się w morzu w koszulkach? Bo taką opinię przeczytałam kiedyś tutaj na forum żeby zabrać sobie koszulkę do kąpieli. Czy to prawda że na plaży znajdują się prysznice ze słodką wodą, pod którymi można się opłukać po kąpieli w słonej, morwskiej wodzie? Jeśli możesz, napisz też, czy w morzu dużo było roślinek /glonów/, czy ładne, czyste dno? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kiniak Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: 89.241.210.* 03.08.07, 18:43 Oczywiście serdecznie dziękuję za wszelką pomoc i porady. Są rewelacyjne i bardzo przydatne. Odpowiedz Link Zgłoś
ajperla Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! 03.08.07, 22:13 Tak, niektórzy kąpali się w koszulkach. Takie specjalne do kąpania można kupić na tym niby deptaku 500m od hotelu albo w medinie, ale po co kupować. Sama zobaczysz, jak będzie Cię piekło podczas kąpieli to założysz koszulkę. Na plaży prysznicy nie widziałam natomiast są 2 przy basenie (jakieś 50m od wejścia na plażę). Dno raczej piaszczyste, glony widziałam tylko pływające a nie rosnące i naprawdę sporadycznie. Jedyne co troszkę przeszkadzało to że jak się wchodzi do wody to jest strasznie dużo muszelek i trzeba uważać, żeby się nie skaleczyć. Woda czysta i tak słona, że nie da się nurkować. Tylko się jej nie opij, bo aż się robi niedobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gość Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: 80.51.246.* 03.08.07, 11:18 A ja już jutro lecę, 14.50 wylot!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ajperla Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! 03.08.07, 13:31 A do jakiej miejscowości? Odpowiedz Link Zgłoś
anutka.jan Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! 03.08.07, 13:41 ..wlasnie sie zalamalam :| bo zadzwonilam do mojego biura by zarezerwowac miejsca na Mahdie bo przeczytalam tu same pozytywy i Pani z wielkim zdziwieniem powiedziala ze wlasnie ktos wykupil 6 miejsc..i nie ma ani miejsc w samolocie ani w hotelu..moim jedynym wyborem jest hotel Miramar Hammamet w Hammamet ;- ).,.na razie nie wiem co mam poczac, czas mam do 16;00 bo potem jade na tydzien w gory ..ogolnie wesolo..strasznie zaluje tej Mahdii ale widac ze tak mialo byc. dziekuje Ci za wszelkie info, moj notatnik sie nie przyda..za to dzisiaj rozmawialam z Tym biurem Sahel, uzggodnilismy juz wszystko, przelew robie z Polski wiec nie bedzie problemu ;-)... pozdrawiam i dziekuje za rady..ktorych niestesty nie doswiadcze :(:( Odpowiedz Link Zgłoś
ajperla Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! 03.08.07, 14:22 Współczuję:( A pytałaś o inne hotele w Mahdii? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gość Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: 80.51.246.* 03.08.07, 14:15 Do Mahdii lecimy jutro!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ajperla Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! 03.08.07, 14:23 Gościu, czy możesz podać do siebie jakiś kontakt? Mam pilną sprawę, bardzo proooszę... Odpowiedz Link Zgłoś
anutka.jan Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! 03.08.07, 14:58 ..pytalam i nie ma nic z wylotem z Gda.. juz wlasnie zarezerwowalam hotel w Hammamedzie.. ;|;|.. lekkie szalenstwo bo nei znam zadnych opini.. Odpowiedz Link Zgłoś
ajperla Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! 03.08.07, 16:41 Wpisz w wyszukiwarce, na pewno na tym forum są jakieś opinie o tym hotelu... Życzę udanego wypoczynku! Odpowiedz Link Zgłoś
kiniak_b Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! 05.08.07, 18:52 ajperla jeśli mogę Ci jakos pomóc to napisz na maila gazetowego. niestety ja lecę dopiero 06.09.07. pozdro!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kiniak Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: 78.145.10.* 16.08.07, 20:16 up / jakieś nowości? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: magdaa Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: *.compower.pl 16.08.07, 20:32 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21193&w=67564253 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kiniak Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: 89.242.58.* 28.08.07, 11:32 Pytanko: czy w pokojach są: -suszarki do włosów, -czajniki, -lodówki? Wydaje mi się że nie, ale chciałabym się upewnić. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: magdaa Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: 62.29.158.* 29.08.07, 09:54 nie ma ani suszarek ani czajnikow, a lodowki sa, za dodatkowa oplata. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: MM Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.07, 16:08 Przed wyjazdem do Tunezji przeczytałem ten wątek na forum. Entuzjastyczne wpisy o hotelu Thapsus spowodowały, że wybrałem go na swoje wakacje. Jednak nie potrafię połaczyć opisów z tym co zobaczyłem. Hotel bardzo mnie rozczarował. Może żle trafiłem, ale mój pokój był bardzo zniszczony. Dodatkowo organizacja pracy stołówki to osobny rozdział. Wakacje uratowała pogoda i plaża. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kiniak Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: 89.243.31.* 03.09.07, 01:43 Ja się w tej kwestii wypowiem już niedługo, za 4 dni wylot :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: magdaa Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: *.compower.pl 03.09.07, 12:57 Zycze miłego wypoczynku, byłam tam w tym roku, naprawde hotel rewelacja, obsluga bez zarzutu, jedzenie pyszne!! nic tylko wypoczywac i delektowac sie pieknym morzem,plaza i słoncem!:) polecam sklepik na dole w hotelu, od godziny 14 pracuje tam bardzo symatyczny chłopak, ma na imie Rami!. my sie z nim zaprzyjaznilismy i dzieki temu dostawalismy odniego cenne wskazowki: co sie oplaca a co nie, co warto kupic za ta cene ktora podana a co nie:) (mial tez swoje znajomosci dzieki czemu kupowalismy niektore rzeczy taniej:) ) Pozdrawiam i troche zazdroszcze:P polecialo by sie jeszcze raz :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kiniak Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: 84.13.199.* 03.09.07, 18:38 Dzięki, mam nadzieję że będzie super, najpierw jednak lecę w środę do Polski, więc już dziś zaczęłam pakować walizki i zastanawiam się, czy i jakie długie spodnie zabrać? Cienkie i przewiewne czy też jeansy. Co radzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: magdaa Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: *.compower.pl 03.09.07, 13:16 zalezy do jakiego pokoju sie trafi. my zmienialismy pokoj 3 razy (ale tylko dlatego ze mi nie podobal sie widok z okna) wszystkie 3 pokoje ktore dostalismy byly swiezo po remoncie, z nowymi łazienkami! bylam bardzo zadowolona. w tym okresie w ktorym ja bylam, orgaznizacja na stolowce na bardzo wysokim poziomie, jesli cos schrzanili to na drugi dzien u tych nie zadowolonych klietow stół był pieknie przybrany kwiatami, i butelka wina.naprawde hotel i obsluge oceniam bardzo dobrze!bo mnie zadna przykrosc nie spotkala z ich strony,do pokoju i porzadku tez nie mam sie co przyczepic. moj urlop w 100% był udany! wiem tylko ze pokoje na poziomie 0 (praktycznie rowne z ziemia) byly przydzielane polakom, ruska, czechom (oni sie mniej bulwersowali niz wlosci czy francuzi,) i niektore pokoje na dole mialy robaczki(wynikalo to stad ze balkon byl na rowni z ziemia i łatwo sie tam wdrapywaly.)wiem tez ze hotel remontuje stare pokoje( niestety nie wszystkie pokoje sa wyremontowane i w tych nie wyremontowanych ktos musi mieszkac gdy oblozenie hotelu jest duze!)i powiem rowniez ze zadego problemu ze zmiana pokoju nie bylo! nie wiem czemu nie zmieniliscie pokoju skoro byl w rozsypce, tyko urlop przez to mieliscie nerwowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: MM Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.07, 21:06 Do Tunezji zabrałem wydruk z Waszymi opiniami z tego forum. Bardzo mi pomogły. 1. Pokoje Dokładnie przeczytałem Twoje uwagi o zmianie pokojach. Coś w tym było gdyż rezydent EXIMu na lotnisku też o nich informował. Do hotelu przyjechaliśmy o 1 w nocy i dostaliśmy pokój "w piwnicy". Następnego dnia zamieniłem pokój. Dostałem zdecydowanie lepszy, na piętrze. Jednak nie był on wyremontowany a hotel był w 100% wypełniony. Moje dalsze starania o zamianę nic nie dały. Pani sprzatająca pokoje jednynie ścieliła łóżka i wymieniała ręczniki. 2. Stołówka. Pierwszego dnia zbyt późno byliśmy na śniadaniu. Stołowka wyglądała jak pozostałości po bitwie. Brudne stoły, brak talerzy, niedobory jedzenia. Potem chodziliśmy ok. 8-ej i wyglądało trochę lepiej. Kelnerzy - beznadzieja. 3. Plaża Zajmowałem leżaki ok. 7:30. Plaża, ciepłe morze (uwaga na meduzy - obowiązkowo pomidorek na plaże) i muszelki to najmocniejszy punkt programu. 4. Aminatorzy i występy wieczorne Tematy animatorów poruszane są w innych wątkach. Ich występy raczej słabe. Najlepiej ocenam wieczór z tańcami latynoskimi. Reszta to skecze i wygłupy z turystami. Wieczór tunezyjski z zespołem ludowym bardzo słaby. 5. Pogoda - OK!!! Pomimo tych uwag urlop uważam za udany. Dosyć szybko przyzwyczailiśmy się do bylejakości w hotelu i przestało nam to przeszkadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kiniak Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: 84.13.199.* 04.09.07, 02:53 Jakie długie spodnie zabrać? Cienkie i przewiewne czy też jeansy. Co radzicie? Ponoć we wrześniu wieczory są już dość chłodne. I jeszcze jedno pytanko = o co chodzi z pomidorkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: MM Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: 195.127.59.* 04.09.07, 09:37 Atmosfera w hotelu jest bardzo swobodna. Na kolacje dopuszczalny jest dowolny strój. Panów nie obowiązują długie spodnie. We wrześniu, wieczorami może pojawić się silniejszy wiatr. Wtedy przyda się coś z długim rękawem i spodnie. Ale temperatura bedzie na pewno powyżej 25 stopni. Temperatura wody w morzu 1 września była na poziomie 26 - 27 stopni. W basenie była znacznie cieplejsza. Jeansy to raczej na powrót do Polski. W morzu jest sporo meduz. Soptkanie z nią obiawia się silnym pieczeniem. Miejscowi radzą natrzeć bolące miejsce pomidorkiem. Życzę udanego urlopu. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinos_1979 Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! 06.09.07, 17:12 Hej!! Witam wszystkich:-) Wybieramy się z narzeczoną do Thapsusa 04.10 na 2 tygodnie. Jak myslicie, opalimy się jeszcze troszkę? Bo wiecie, pierwszy raz jedziemy do ciepłych krajów, bo w Polsce ostatnie pare lat mielismy pecha do pogody nad morzem. Mamy nadzieję,że wkoncu dostaniemy słoneczko. Był ktoś z Was kidyś w październiku?? Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: magdaa Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: *.compower.pl 07.09.07, 13:07 no to tu tez mozecie narzekac na pogoda w padzierniku bowiem jest juz wiecej dni deszowych ( w tunezji) noce sa troszke chlodniejsze,a w ciagu dnia jest jeszcze cieplo.my bylismy w sirpniu i niby pogoda mialabyc gwarantowana :) niestety 3 dni mielismy wyjete z kalendarza:) w czwartek sie chmurzylo( caly dzien wiec raz slonce bylo zaraz nie bylo i tak w kolko) w piatek od samego rana na niebie chmury dopiero o 14 niebo bez chmurne ale akurat o tej godzinie nie da sie lezec bo smazy niemilosiernie:) a w niedziele caly dzien bezchmurnie a o 18 przyszla taka burza i deszcz ze w hotelu nie bylo pradu przez okolo godzine :) pozniej juz lampa do samego konca!:) radze wziac parasol :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: magdaa Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: *.compower.pl 04.09.07, 09:43 jak wezmiesz dlugie cienkie spodnie to raczej marznac nie bedziesz.wloz cieplejsza gore i bedzie ok.wieczorami troszke tam wieje:) ja na meduzy sie nie natknelam, tylko na rybki ktore wogole sie nie boja ruchu i kizialy czasem po nogach :) a Co do MM, przykro mi ze masz takie doswiadczenie z hotelu, ja nie mam niestety zadnych zarzutów, u nas pokoj pucowany codziennie,codzieni wyzamiatane podloga wymyta,lozka poscielone smieci wyniesione i reczniki zmienione.co do zmiany pokoju to wlansie widocznie za duze oblozenie hotelu bylo,my jak przyjechalismy to hotel byl w polowie prawie pusty wiec pokoj zmnieali nam od reki.my na stolowke chodzilismy z samego rana (sniadanie o 8) bylo czysto jedzenie dobre(nie wiem jaki macie gust i wymagania,i nie wiem czego wy spodziewaliscie sie jadac do kraju arabskiego?)jak dla mnie jedzenie rewelacja(duzy wybor) wiadomo ze na sniadaniu kelnerwo bylo mniej i czasem nie nadazali sprzatac wszystkiego od razu, na koloacje chodzilismy jak otwierali stolowke czyli 18.30. kazdy mial swoj stolik wtedy wiec czysto.kelnerow bylo multum i naprawde zapieprzali jak mrowki.dla mnie rewelacja!. widamo ze wszystkim sie nie dogodzi, kazdy ma inne wymagania, jak ktos chce wypoczac to wypocznie i nie bedzie czepial sie szczegolow,jak komus cos przeszkadza to sie mu nie dogodzi.dla mnie hotel jak na standart arabski rewelacja! obsluga rewelacja!o co bysmy nie poprosili w recepcji zawsze odrazu to robili.nie wiem moze MM jedziles po innych hotelach i bywalo lepiej. ale to hotel 3* jeszcze w stadarze arabskim wiec nie nalezy sie spodziewac kokosow. nie zaluje ze wydalam tyle kasy.czulam sie tam naprawde dobrze i czulam ze dba sie o potrzeby gosci.nie da sie wszystkim dogodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kiniak Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: 84.13.199.* 04.09.07, 20:15 OK, ja jutro z rana wylatuję do ojczyzny, więc już przed wylotem do Tunezji nie zajrzę na forum. Serdeczne dzięki za wszelkie porady, informacje i okazaną pomoc. Cdezwę się po powrocie. Pozdrowionka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: volta2 Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: *.spray.net.pl 05.09.07, 23:19 magda, podpisuję się pod twoją odpowiedzią dla MM. entuzjazm u piszących wynikał raczej z tego, że hotel to jest 3 gwiazdkowy i można było się spodziewać robactwa, ubogiego jedzenia, i wszystkich plag egipskich:) bo to, że pokój lekko zniszczony, czy jeszcze przed remontem to cóż to jest wobec smacznego jedzenia, czy brudu?(u nas sprzątali aż za często i ciągle wymieniali ręczniki, jak zaczęłam chować, żeby nie zabierali to dokładali nowe! no i rok temu ja tam żadnej meduzy nie widziałam, choć dziecko raz miało zaczerwienienie na nodze i płakało. ale tylko raz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: agusia Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.07, 19:50 czytam wszystkie wypowiedzi i zaczynam miec mieszane uczucia... z jednej strony entuzjastyczne zdanie o hotelu z drugiej troche gorzej. choć nadal jestem dobrej myśli jadę z chłopakiem z Eximem 20.09 czy jeszcze ktos jedzie w tym terminie??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Maja Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: *.madcomputers.pl 16.09.07, 20:16 Hej jadę z narzeczonym 20.09 mam nadzeje ,ze se najdziemy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: c2h5oh Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.09.07, 00:08 >Gość portalu: Maja napisał(a): > Hej jadę z narzeczonym 20.09 mam nadzeje ,ze se najdziemy ;-) Hej Leciecie z Wrocka? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Maja Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: *.madcomputers.pl 17.09.07, 16:02 tak z Wrocka ;-) w czwartek ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: magdaa Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: *.compower.pl 17.09.07, 17:14 zazdroszcze wam :P zycze udanego wypoczynku i miłej zabawy!! ja byłam bardzo zadowolona z tego hotelu i polecialabym tam zmiła checia jeszcze raz ! moze ktos z was nie chce leciec?:P ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: c2h5oh Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: *.centertel.pl 17.09.07, 20:12 > tak z Wrocka ;-) w czwartek ;-) hm.. to moze spotkamy sie w samolocie:) My mamy wylot o 16:30. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: agusia Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.07, 22:36 a jest może ktoś lecący z warszawy? 20.09 16.05??? ja juz się nie mogę doczekać :) mam nadzieję że sie nie zawiodę Odpowiedz Link Zgłoś
kiniak_b Moje wrażenia :) 18.09.07, 13:44 Wróciłam zadowolona :)) W Thapsusie byliśmy w terminie 06-13.09.2007. Wyżywienie HB. Moje ogólne wrażenia są jak najbardziej pozytywne. W skali 1-5 oceniam na 4. I tak po kolei: 1.Hotel ogólnie - gdy wysiedliśmy z busika, poczuliśmy wprost niesamowity swąd rodem z polskiej wsi ;) na szczęście to było tylko chwilowe i pochodziło prawdopodobnie ze strony kontenerów ze śmieciami, które stały dość daleko od miejsc, w których codziennie spędzają swój wolny czas turyści. Dla nas dużym atutem było położenie hotelu na początku strefy turystycznej, mieliśmy tam względny spokój, czyli to, czego nam było potrzeba. Spacerkiem było jakieś 5-7 minut do najbliższych sklepików i restauracji, za taxi do Mediny płaciliśmy 3 dinarki. Bardzo fajnym rozwiązaniem był ogród dzielący hotel od plaży. Dzięki temu nie trzeba było ubierać się idąc na plażę - wystarczyło pareo a czasem nawet wędrowaliśmy w samych kostiumach kąpielowych. Dla mnie to jest istotna sprawa, lubię mieć taki komfort i wygodę. Widziałam hotele, z których na plażę przechodziło się przez ulicę lub kilka ulic i wtedy juz trzeba się ubierać. 2. Pokoje - dostaliśmy pokój na 1 piętrze - przed remontem. Gdy weszliśmy do korytarza, poczuliśmy zapach stęchlizny. Na podłodze pod stolikiem jakiś dowcipny turysta zostawił swoje skarpetki. Natychmiast wróciliśmy do recepcji. Pan proponował nam pokój w piwnicy, ale kategorycznie mu odmówiliśmy i powiedzieliśmy że chcemy ładny, "pachnący" pokój. Dostaliśmy klucz do pokoju 1218 na II piętrze. Pokój był świeżo po remoncie, chyba przed nami nikt tam nie mieszkał. 4 osobowy i baardzo duży. Balkonik wychodził w stronę Sousse /nie w stronę Mahdii, tylko przeciwną/. Widok mieliśmy częściowo na morze a częściowo na korty i budynek basenu krytego. To była niesamowita zaleta, bo wieczorem nie docierała muzyka z animacji a w ciągu dnia nie świeciło nam słońce, więc mieliśmy w pokoju przez cały czas przyjemny chłodek :) 3. Sprzątanie - do tego miałabym chyba najwięcej zastrzeżeń. Panie, bez względu na to, czy dostały kasę czy nie, ograniczały się do ułożenia wzorku z pościeli i wymiany ręczników. Zabierały też śmieci i dokładały papier toaletowy. Brakowało moim zdaniem przetarcia podłogi /szczególnie w łazience/ czy wytarcia kurzu /z plaży w kostiumie czy ręcznikach wnosiło się zawsze nieco piasku/. 4. Jedzenie - smaczne, nieco monotonne. Nie radzę próbować wędliny - wygląda jak nasza mortadela a smakuje tragicznie. Śniadania zawsze wyglądały tak samo: rogaliki, bułeczki, bagietki, masełko, wędlina /blee../, jajko /zdarzyło się niedogotowane, raz nawet zupełnie surowe/, i zdecydowanie za mało pomidorów i białego sera /a były pyyyszne/. Obiadokolacje dość różnorodne, chociaż słabo doprawione. Ogólnie ja nie byłam jedzeniem zachwycona, ale było go dużo i z pewnością nie chodziłam głodna. 5.Animacje - bardzo fajna sprawa :) szczególnie dla dzieciaków. Animatorzy mieli świetne pomysły na rozbawienie turystów, ciekawy i różnorodny program /gimnastyka w wodzie i na lądzie!/. Śmiać mi się jedynie chciało, gdy patrzyłam na te nawiedzone laseczki, napalone na animatorów i na to, jak oni się nimi bawią. Przypadkiem byłam świadkiem rozmowy, gdy pewna mamusia zachwyciła się niejakim Remim, z którym "chodziła" jej córeczka. Mamusia doszła do wniosku, że Remi jest idealnym kandydatem na męża dla jej dziecka i wręcz namawiała córeczkę, żeby go uwiodła :)) po prostu żenada... 6.Mini zoo - fajne, ale uważajcie na zboczonego wielbłądka ;) Do tego jeszcze Sahara - oczywiście z Sahel Voyages - rewelacja, ale o tym w innym wątku. Jeśli macie jakieś pytania, chętnie odpowiem. Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: magdaa Re: Moje wrażenia :) IP: *.compower.pl 18.09.07, 16:35 Czy to był Remi czy Rami?:) hehe my poznalismy Ramiego, był to taki młody chlopak ze sklepu z pamiątkami mieszczacy sie w dolnej czesci hotelu:) był naprawde symatyczny, zaprzyjaznilismy sie z nim przez co mielismy gdzie niegdzie względy:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Maja Re: Moje wrażenia :) IP: *.madcomputers.pl 20.09.07, 07:32 Coż dziś wylatujemy, nie wiem czemu ale strasznie sie stresuje, zwlaszcza pokojem ;-) 3 majcie kciuki,odezwe sie po powrocie :**** Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kiniak Re: Moje wrażenia :) IP: 89.240.82.* 20.09.07, 20:03 Ona mówiła Remi ale być może chodzi o Ramiego. Zapomniałam jeszcze dodać opinię o plaży i morzu, ale to akurat można określić jednym słowem: CUDOWNA!!! W morzu zero rybek i meduz i 100 razy lepiej niż w basenie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: magdaa Re: Moje wrażenia :) IP: 62.29.158.* 21.09.07, 12:33 meduzy nie spotkałam ani jednej, ale malutkie rybki smyraly po nogach :) co czasami mnie denerwowalo, ale woda cudownie czysta poprostu boska i taka lazurowa!!! piekna! i plaza szeroka! slicznie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mariusz Re: Moje wrażenia :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.07, 21:47 Hotel beznadziejny - max polskie 2 gwiazdki, brudno, słaba higiena (szklanki płukane w wiadrze, albo saturatorze), kelnerzy niemili, pokojowa mówi tylko po francusku (nie można się z nią dogadać), pokoje nie posprzątane po remoncie, śmierdzi z klimatyzacji. W hotelu unosi się nieprzyjemny zapaszek z parteru, sprawę ratuje tylko ładna plaża, pod warunkiem że nie wdepniecie w mazut. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: magdaa Re: Moje wrażenia :) IP: 62.29.158.* 03.10.07, 10:18 szklanki w wiadrze??a gdzie ty to widziales?:) do kuchni Cie zaprosili? jak przynosili szklanki swieze to zawsze byly gorace, co znaczylo ze chyba wyciagniete ze zmywarki.no ale coz nie wsyztskim sie da dogodzic. ja polecam ten hotel naprawde prze mila obsluga! no ale trzeba byc uprzejmym i nie traktowac ludzi z góry.usmiech, na twarzy i miła pogawędka potrafi zdziłac cuda. Odpowiedz Link Zgłoś
iga2004 Re: Moje wrażenia :) 05.10.07, 22:57 To prawda. Ja jestem bardzo zadowolona z tego hotelu i obsługi. Polecam każdemu. Pyszne jedzenie, czyste pokoje, piękna plaża. Wrócę tam na pewno. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Maja Re: Moje wrażenia :) IP: *.madcomputers.pl 08.10.07, 20:22 No to posłuchajcie, głównie dzieki forum wybrałam ten hotel i ta miejscowosc, jak sie okazalo po przylocie dowiedzialam sie od jednej pani ktora byla w czerwcu ( ja od 20 wrzesnia) , zarzad hotelu sie zmienil i ona byla ogromnie rozczarowana my rowniez. 1. jedzenie ponoc wczesniej bylo pyszne My niestety zastalismy na sniadanie tylko marmolade,serek topiony i jakies podwiedniete warzywa, a na obiadokolacje makaron z przecierem pomidorowym,zimne niedogotowane ziemniaki, rybe-feeee ja lubie ryby ale ta mnie odrzucała i praktycznie nic wiecej( no wolowina byla nawet nawet), na stołówce brud, czasami brudne obrusy fe, i smierdzialo okrutnie Pokój mialam ladny na 3 pietrze nie moge narzekac, pani sprzatajaca co dzien dostawala od nas kolo 1,5 dt. i bardzo ladnie nam sprzatala,. Hotel ogolnie wrazenia kiepskie, moze dla rodzin z dziecmi ( animacje) lub emerytow,napewno nie jest to miejsce dla ludzi mlodych. Bylam 2 razy w egipcie tez w 3 gwiazdkach ,ale jedzenie bylo pyszne, duzo owoców, przemiła obsługa poprostu swietnie. A juz najbardziej to radze uwazac na wycieczke- przejazdzka wielbladem sprzedawana na plazy u "Ali baby",facet ma nawet taka ladna laurke zachecajaca po polsku- zabilabym autorow naprawde. To najgorzej wydane pieniadze na swiecie, wydalismy na nia 50 dinarow/100zł za 2h, przewiezli nas tymi wielbladami po jakims wysypisku, i to jedyna atrakcja, zawiazali na glowie jakas szmatke kazali zaplacic,za napoje dodatkowo tez, wkurzylam sie na maxa ,a na drugi dzien pan z plazy jeszcze nas szarpal ,ze niby nie zaplacilismy- no koszmar jakis! Powiem wam ,ze ja wymagajaca nie jestem ale ten hotel mnie zawiodl,przede wszystkim posilkami- PASKUDNE. Nie wiem,moze spodoba sie komus kto nigdy nie byl nad innym morzem niz baltyk i to pod namiotem, bo to co teraz sie tam dzieje przechodzi ludzkie pojecie. Duzy plus dla Pani rezydent, bardzo równa babka z tej Pani Ewy. Ale wolaloabym trzeci raz leciec do Egiptu,bo te pieniadze to raczej w bloto wyrzucone. Plaza fajna. No i kryty basen byl ekstra. Pozdrawiam i żałuje,ze nie trafilismy na poprzedni zarząd ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mariusz Re: Moje wrażenia :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.07, 22:14 To chyba byliśmy w innych hotelach. Szklanki były myte (płukane!!!) w wiadrze w punkcie all inclusive przy wejściu na plażę. Podobnie dla gości all inclusive przy wejściu do restauracji młody kelner pieczołowicie mył wszystkie szklaneczki na saturatorze. Byłem już w różnych hotelach na świecie, ale takie coś w hotelu 3,5* widziałem po raz pierwszy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: magdaa Re: Moje wrażenia :) IP: *.compower.pl 09.10.07, 19:59 wow oczy na wierzch! naprawde jak ja byłam w sierpniu to podobało mi sie bardzo! byłam wielu miejscac, Costa brava, Riviera Olimpijska, chorwacja, i nigdzie nie spotkalam sie z tak miła obsluga i dobrym jedzeniem.nie wiem moze kazdy ma inne smaki, moze w pazdierniku juz tak nie dbaja o klienta jak w sezonie, moze mniej obslugi bo mniej gosci. my na kolacje mielismy minimum 6 potraw, dotego ziemniaki("pire") badz frytki, a w ostatnim dniu pamietam ze nawet chipsy zrobili. wszystko cieplutenkie, zawsze przy miskach stalo 3 kucharzy, wymieniali wszystko szybko i blyskawicznie (bo jedzenie tak szybko znikalo, a swiadczylo to chyab o tym ze bylo dobre) owoce swierze,warzywa swierze, objadalismy sie owocami na okragło,melony,arbuzy, sliwki, brzoskwinie, wigogrona. ja nie narzekam naprawde.moze trafiłam na dobry "zarząd". obrusy czyste a jak cos bylo zle to na drugi dzien w przeprosiny dostawalo sie wino za darmo(jesli ktos nie byl ALL), albo przybierali stol na stołowce kwiatami.) dlatego dla mnie jest szokiem to o czym mowicie. ale nie neguje, moze inni luidzie, inna obsluga, moze mniej ludzi do pomocy, bo juz po sezonie. mamy z chlopakiem po 20 pare lat, poznalismy 3 pary w tym wieku i wszyscy do tej pory wspominamy nas zpobyt tam, i kazdy chcialby tam wrocic jeszcze raz ( jestesmy z roznych miast, do tej pory nie znalismy sie,a wszystkim sie podobalo, kazdy inny gust:))a co do wycieczki u Ali Baby!! tez dalismy sie naciagnac, ale to nasza wina!! zamisat sie wybrac na wielblady na sahare wolelismy tansze wielblady w oklolicy....tez zawiedzeni, i Ali baba omijał nas pozniej szerokim łukiem.no ale coz. przykro mi ze macie takie wspomnienia i ze wasz urlop nie wypalil... w sierpniu bylo OK!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Asiullek Re: Moje wrażenia :) IP: 199.253.99.* 10.10.07, 13:57 Okolica spokojna, hotel na początku strefy turystycznej, oddalony od centrum Mahdii około 5 kilometrów. Do najbliższych sklepów spacerkiem jakieś 5 minut. Ogólnie hotel w porządku, mili kelnerzy i osługa hotelowa, choć krucho u nich z angielskim i lepiej próbować porozumiewać się po francusku. Na terenie hotelu znajduje się kilka barów, sklepy, dyskoteka, mini zoo. Jedzenie dość smaczne, niestety mogą pojawić się problemy żołądkowe... coż... kuchnia odmienna od naszej rodzimej czy europejskiej. Pokoje.... hmmm... trafiłam na pokój w piwnicy, w którym od progu czuć było stęchlizną. W recepcji powiedziano, iż nie ma wolnych pokoi, a rozmowa z kierownikiem hotelu, bardzo sympatycznym człowiekiem, przyniosła obietnicę zmiany pokoju, jak tylko coś lepszego się zwolni. Ale po 2 dniach oczekiwania stwierdziliśmy, że nie ma co się przjmować pokojem, bo przecież i tak nas w nim praktycznie nie ma. Plusem pokoju było to, że mieliśmy wyjście na taras a z niego bardzo blisko na basen i plażę. Jeśli chodzi o sprzątanie pokoju, to... kiesko. Panie wymieniają ręczniki rzadko, co w takim wilgotnym klimacie nie jest przyjemne, bo ręczniki bardzo długo schną. Trzeba więc samemu prosić o wymianę (za opłatą). Zabierały śmieci i dokladały papier toaletowy, ale nic więcej. Sporo atrakcji w ciągu dnia. Animatorzy mieli bardzo fajne pomysły na rozbawienie turystów w ciągu dnia i wieczorami, zarówno dorosłych jak i dzieci. Wybierając się do Mediny trzeba liczyć się z męczącymi sprzedawcami i ich namolnością, chociaż spotkaliśmy dwóch sprzedawców bardzo sympatycznych i nie męczących. Ale co najważniejsze - ciepłe, błękitno - lazurowe morze, gorące słoneczko, śliczna plaża i przyjemny wieczorny wiaterek. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asiullek Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: 199.253.99.* 10.10.07, 14:01 Hotel Thapsus jest na początku strefy turystycznej, oddalony od centrum Mahdii około 5 kilometrów. Okolica spokojna, a do najbliższych sklepów spacerkiem jakieś 5 minut. Ogólnie hotel w porządku, mili kelnerzy i osługa hotelowa, choć krucho u nich z angielskim i lepiej próbować porozumiewać się po francusku. Na terenie hotelu znajduje się kilka barów, sklepy, dyskoteka, mini zoo. Jedzenie dość smaczne, niestety mogą pojawić się problemy żołądkowe... coż... kuchnia odmienna od naszej rodzimej czy europejskiej. Pokoje.... hmmm... trafiłam na pokój w piwnicy, w którym od progu czuć było stęchlizną. W recepcji powiedziano, iż nie ma wolnych pokoi, a rozmowa z kierownikiem hotelu, bardzo sympatycznym człowiekiem, przyniosła obietnicę zmiany pokoju, jak tylko coś lepszego się zwolni. Ale po 2 dniach oczekiwania stwierdziliśmy, że nie ma co się przjmować pokojem, bo przecież i tak nas w nim praktycznie nie ma. Plusem pokoju było to, że mieliśmy wyjście na taras a z niego bardzo blisko na basen i plażę. Jeśli chodzi o sprzątanie pokoju, to... kiesko. Panie wymieniają ręczniki rzadko, co w takim wilgotnym klimacie nie jest przyjemne, bo ręczniki bardzo długo schną. Trzeba więc samemu prosić o wymianę (za opłatą :) ). Zabierały śmieci i dokladały papier toaletowy, ale nic więcej. Sporo atrakcji w ciągu dnia. Animatorzy mieli bardzo fajne pomysły na rozbawienie turystów w ciągu dnia i wieczorami, zarówno dorosłych jak i dzieci. Wybierając się do Mediny trzeba liczyć się z męczącymi sprzedawcami i ich namolnością, chociaż spotkaliśmy dwóch sprzedawców bardzo sympatycznych i nie męczących. :) Ale co najważniejsze - ciepłe, błękitno - lazurowe morze, gorące słoneczko, śliczna plaża i przyjemny wieczorny wiaterek. Udany urlop :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: daria Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: *.mlyniec.gda.pl 19.04.08, 07:45 Witam planuje podroz w lipcu do tunezji zastanawiam sie na thaspusem czytalam opinie i mam pytanie.Mowicie ze o lepszy pokoj jak bedzie niezbyt dogodny mamy sie klocic ale mamy rozmawiac z rezydentem polskim czy po prostu po angielsku dogadywac sie z recepcja?Plose o pomoc i z gory dziekuje za odzew Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Sisar Re: Mahdia - Thapsus - proszę o opinie!!! IP: *.chello.pl 19.04.08, 12:29 Z góry wsadzić 10 $ do paszportu i dać recepcjoniście podczas zameldowania. On już będzie wiedział o co ci chodzi ?! :) Odpowiedz Link Zgłoś