bierna 10.09.08, 13:18 Powiedziano mi w biurze Sahel, ze jeepy mają specjalne pasy dla dzieci ? Czy to jest prawda? Czy kto zaobserwował coś takiego podczas swojej wycieczki ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: agnieszka Re: Sahel - czy w jeepach sa pasy dla dzieci ? IP: 62.61.46.* 10.09.08, 18:25 Pasy są, ale czy są one specjalne dla dzieci?, hmmm, to nie wiem. w każdym razie, dla każdej osoby, na każdym siedzeniu były. Duże to dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bierna Re: Sahel - czy w jeepach sa pasy dla dzieci ? IP: 193.46.181.* 11.09.08, 07:54 Nie, 3,5 letnie. Zapewniają mnie w Sahelu, że są jakies specjalne. Czy ogólnie w tych jeepach jest bezpiecznie ? zastanawiam się czy jechac razem z córką ale martwię się, czy to jest bezpieczne (jeepy, ewentualny dostęp do lekarza itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Sahel - czy w jeepach sa pasy dla dzieci ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 09:19 a czy Twoja 3,5 letnia córka wytrzyma? wycieczka jest naprawdę bardzo męcząca - ja byłam z 10-cio letnim synem, zatwardziałym wędrownikiem, ale on sam przy podejściu do Oazy Chebika "wymiękał". My coprawda byliśmy w połowie sierpnia, gdy temp sięgała 42C, może teraz jest znacznie chłodniej?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bierna Re: Sahel - czy w jeepach sa pasy dla dzieci ? IP: 193.46.181.* 11.09.08, 09:24 Myślę, że wytrzyma, ogólnie jest bardzo spokojnym dzieckiem, waży niewiele (jest bardzo szczuplutka) wiec chyba może nie wytrzymac ... tata niosacy ją na barana. Bardziej boje się o bezpieczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Sahel - czy w jeepach sa pasy dla dzieci ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 11:16 w jeepie w którym my jechaliśmy pasów dla dzieci nie było - chyba ze Sahel po zgłoszeniu obecnosci takiego małego turysty w konkretnym aucie takie pasy montuje- ale to trzebabyłoby dokładnie dopytac. Nasz kierowca nie oszczedzał nam wrażen w trakcie jazdy :P - niezle nas wytrzęsło ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rybkaw szczerze odradzam! 11.09.08, 11:53 zabieranie tak malego dziecka na safarii. Jedzie sie bardzo długo , czesto po słabych drogach , samochody trzesa ,jest goraco.Dorosli są umeczeni ale szcęsliwi. Na sacharze jest baaardzo goraco !!!.Zdarzaja się też wypadki... Dziecko tylko sie umęczy i niewiele jeszcze w tym wieku skorzysta. Moze zrezygnujcie w tym roku - bedziecie mieć naprawdę MASE innych atrakcji a na safari wybierzecie sie za kilka lat - pustynia tam nadal bedzie. Jeszcze raz odradzam - sama mam dziecko w podobnym wieku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bierna Re: szczerze odradzam! IP: 193.46.181.* 11.09.08, 12:22 Dzieki za info ale ... dla mnie ta Sahara jest teraz jedyną sznasą (od przyszłego roku mamy kolosalne wydatki, ogromny kredyt i te wakacje sa naszymi ostatnimi i perwszymi egzotycznymi wakacjami). Ale dziękuję za wszystkie opinie, sa mi bardzo pomocne. Bardzo martwię się, tez (nie tylko ze względu na dziecko) co lekarzem na takim odludziu ? Jak np. nagle zasłabnę ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: szczerze odradzam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 14:10 skoro przypuszczasz,ze mozesz zasłabnac -to po co kusisz los wybierając się na te dwudniową saharę: masz juz 2 powody ,żeby tam nie jechac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: szczerze odradzam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 14:11 lekarz się znajdzie- tylko że przy okazji "rozwalisz" wycieczke innym "współwycieczkowiczom" czyli np jakims trzydziestu paru osobom -pomysl powaznie nad tym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bierna Re: szczerze odradzam! IP: 193.46.181.* 11.09.08, 15:07 Kochana jestem okazem zdrowia a moje pytanie to po prostu czysta ciekawość, zawsze biorę pod uwagę każdą ewentualność, mam takie samo prawdopodbieństwo zasłabniecia jak każda inna zdrowa kobieta szczupła w wieku 31 lat (dowiedziałam się, ze nie jeździ się w głąb Sahary więc niepotrzebnie się nad tym zastanawiam, myślałam, że 400- 500 km w głąd Sahary się jedzie - stąd moje obawy. Więc chyba niepotrzebne sa one :).) Odpowiedz Link Zgłoś
rybkaw Re: Sahel - czy w jeepach sa pasy dla dzieci ? 11.09.08, 14:44 Rozumiem Twoje powody bierna ale pomyśl, czy strach i obawy o safari nie zepsuje wam wyjazdu? Juz na miejscu w Tunezji(w hotelu, w porcie elKantui itp)mozna kupić kilka naprawde fajnych wyjazdow jedno, czy półdniowych Np.karawana wielbładami, wycieczki statkami pirackimi , katamaranem czy łodzią podwodną.Jest też Zoo, aqapark, wesołe miasteczko .Mała bedzie zachwycona i wy też.Warto pojechać do Kartaginy. Na zwiedzanie samej Susy warto poswięcić kilka dni - byc tam w dzień i wieczorem. Co do safari - jest to najfajniejsza rzecz w tunezji - ale warto ją przezyć na luzie , bez obaw o zdrowie swoje czy małego dziecka. Jesli już jednak sie zdecydujecie - to radze wybrać się na Sahare pod koniec pobytu - jak organizmy przyzwyczaja sie juz do panujących w Tunezji warunkow . pozdrawiam - i nadal odradzam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DorotaiOskar Re: Sahel - czy w jeepach sa pasy dla dzieci ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 15:28 ja i młody mamy pancerne żołądki -i żadnych dolegliwosci a'la zemsta faraona nie było :); była z nami rodzina z małolatem -po obiedzie zjedzonym "w trasie" w ichniejszej restauracji -warunki sanitarne ok- malut dostal sensacji - nie wiem , czy to byl najnormalniej zbieg okolicznosci, czy jego mlody żołądek nie poradzil sobie z tubylczymi mikrobami. z calej 56 osobowej grupy tylko ten jeden nieborak mial problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: Sahel - czy w jeepach sa pasy dla dzieci ? IP: 62.61.46.* 11.09.08, 20:16 Ja bym na twoim miejscu nei rezygnowała, zwłaszcza, że piszesz, ze to jedyna okazja zobaczenia Sahary. Teraz nie jet juz tam tak gorąco, mimo, ze bardziej gorąco niz w Polsce. W jeepach jest kilamtyzacjach i nie było tak źle! A jesli kierowca widzi, ze jest dziecko, to nie będzie tak szalał w trakcie jazdy. U nas w gr. byla rodzina z małymi dziecmi i przetrwali - nikt nie był nawet zmęczony, nikt nie zasłabł. Dacie radę! Udanej wycieczki! P.S. Kiedy jedziecie dokladnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bierna Re: Sahel - czy w jeepach sa pasy dla dzieci ? IP: 193.46.181.* 12.09.08, 07:56 A skąd wiesz że jestem wystraszona ? Chcę zaspokoić moją ciekawość. Myślę, że to po prostu odpowiedzialność nakazuje mi tak dokładne zorientowanie się w temacie. Gdybym się bała, to myślę, ze pojechałabym nad polskie morze a nie z 3,5 latkiem do tunezji samolotem. Dziękuję bardzo za odpowiedzi (szczególnie te dotyczace tematu). Jedziemy do Tunezji 25/26 września a na saharę chcemy się wybrać w niedzielę 28 z Sahelem własnie. Już zarezerowowaliśmy termin. Odpowiedz Link Zgłoś
royalmail Re: Sahel - czy w jeepach sa pasy dla dzieci ? 11.09.08, 23:51 My byliśmy z 3-latkiem na Saharze (czerwiec/lipiec br.). Był przypięty pasami, ale nie zwróciłam uwagi, czy były jakieś szczególne ? Raczej normalne. Odpowiedz Link Zgłoś