pazdziernik2009
31.10.09, 02:12
Susan Sontag – jedna z najwybitniejszych intelektualistek XX wieku
Halo! Gdy wszedłem sobie tą późną porą na swój ulubiony portal feministyczny Feminoteka, oczom moim ukazał się, nie wiedzieć czemu pozbawiony pionowych marginesów, animowany banner reklamowy. Banner ten, dużymi białymi literami na niebieskim tle, głosił wszem wobec, że niejaka Susan Sontag (jak się okazuje - pisarka, eseistka, krytyczka społeczna i aktywistka praw człowieka) jest jedną z najwybitniejszych intelektualistek XX wieku. W związku z tym mam dwa-trzy krótkie pytanka i prawdę mówiąc, liczę na odpowiedź. A zatem:
1. Czy autor/autorka bannera miał/miała na myśli to, że Susan Sontag była najwybitniejsza pośród kobiet, czy w ogóle? No bo powiedzenie jedna z najwybitniejszych intelektualistek sugerowałoby, że ze zbioru intelektualistek bierzemy garść najlepszych i jedną z nich jest Susan Sontag. Czy może jednak chodzi tu o to, że jedna z najwybitniejszych licząc zarówno intelektualistów, jak i intelektualistki? Tylko jak to powiedzieć wtedy? Jedna z najwybitniejszych intelektualistów i intelektualistek XX wieku? Dziwnie brzmi… sam już nie wiem, przerasta mnie trochę ten problem.
2. W jaki sposób i ewentualnie jakim narzędziem mierzymy stopień wybitności intelektualistek? Czy stosuje się tu jakieś rodzaje wag bądź miarek, czy może jakieś wzory matematyczne? Ja się to z grubsza odbywa?
3. Czy ktoś mógłby w miarę możności, jako że listę lektur na ten rok mam już zapełnioną i nie wcisnę Susan Sontag choćbym na głowie stanął, tak z grubsza wyjaśnić mi, na czym polegały wybitne osiągnięcia amerykańskiej intelektualistki?