atenasil 15.01.10, 14:38 Czy guma do żucia pomaga przy diecie czy szkodz? Mam Kolezanki w pracy które bardzo dbająo figury, całymi dniami żują gumę i jedzą jak wróbelki, twierdzą że guma im pomaga. Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
railly Re: Guma do żucia 15.01.10, 14:44 Zbyt duża ilość sliny wydzielanej podczas żucia gumy najczęsciej prowadzi do biegunek. Może dlatego koleżanki są szczupłe. Byłyby mądrzejsza gdyby zamiast szkodzić swojemu układowi pokarmowemu i szczęce zracjonalizowały dietę, wprowadzając np. więcej warzyw i owoców zamiast pizzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żaba Re: Guma do żucia IP: 89.16.78.* 15.01.10, 15:24 To u mnie jest odwrotnie jak żuję gumę to jestem od razu głodna... Odpowiedz Link Zgłoś
czarnasalamandra Raczej nie ma znaczenia. 15.01.10, 15:49 Jeżeli o mnie chodzi, to guma do żucia nic nie daje. Wręcz przeciwnie, czasami zbyt duże ilość żutych gum, mogą prowadzić do chorób m.in. żuchwy. Więc polecam inne metody odchudzające, nie gumę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LuriTuri Re: Guma do żucia IP: *.ap.siedlce.pl 15.01.10, 16:25 Jestem nałogowym przeżuwaczem i nie miewam żadnych biegunek. W ogóle nie wiem, skąd taki przesąd. Moim zdaniem guma może pomagać o tyle, że kiedy umyje się ząbki i weźmie świeżą gumę, to miła świeżość w paszczy jakoś zniechęca do jedzenia. No i kalorie są wydatkowane na przeżuwanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nel Re: Guma do żucia IP: *.dip.t-dialin.net 15.01.10, 17:43 Z ta biegunka to jakis zabobon i zacofanie. Absolutna bzdura. Tak, guma pomaga przy diecie. Ja zulam wieczorem, zeby po 19 juz nic nie jesc i pomagalo. Przeciez nie zulam caly czas, gora 30 minut, ale glodu juz nie czulam. Jak o 12 w nocy poczulam znowu glod, to pozulam chwile nowa gume i mi przeszlo. Jest jednak jeden minus...uwaga na plomby. Po kilku miesiacach wypadla mi plomba w 1,ktora mialam od 19 lat. Wypadla mi podczas jedzenia, nie zucia gumy, ale jakos odechcialo mi sie gum. Jednak przy diecie pomagaja. Odpowiedz Link Zgłoś
aaaniula Re: Guma do żucia 15.01.10, 19:05 Na opakowaniu gum do żucia można przeczytac ostrzeżenie, że zbyt duża ilośc gum do zucia moze spowodowac efek przeczyszczający. Co do pomocy w odchudzaniu to nie wiem, ponieważ nie próbowałam takiej metody, ale według mnie żucie gumy powoduje zwiększone wydzielanie śliny i wzmożenie uczucia głodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: er Re: Guma do żucia IP: *.biochem.ualberta.ca 15.01.10, 19:32 a moim zdaniem to jest tak, ze jak sie gloduje to po prostu brzydko pachnie z ust i stad to ciagle zucie gumy przez kolezanki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Guma do żucia IP: *.dip.t-dialin.net 15.01.10, 20:57 Zaspokaja glod i skutkuje wiezorem. Wcale nie trzeba zuc kilka godzin (nie wyobrazam sobie tego!), wystarcza minuty i ....juz sie odechciewa jesc. Zalezy tez jaka guma...mietowe nie pomagaja i sa dla mnie obrzydliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
issey_miyake Re: Guma do żucia 17.01.10, 17:00 to prawda, ze gumy zaspokajają głód, tyle że są różne rodzaje gum, dla odchudzających wskazane tylko gumy zawierające syntetyczne cukry, czyli słodziki, mannitol, ksylitol, aspartam. Nie są zdrowe, ale dla osób np. z otyłością prędzej zabije je możliwość zachorowania na cukrzycę, choroby serca, niż konsekwencje jedzenia niezdrowych konserwantów i słodzików. Więc jeśli służy im dieta połączona z żuciem gum - to chwała im za to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkf Re: Guma do żucia IP: *.dip.t-dialin.net 18.01.10, 20:49 Kupowalam zawsze gumy, ktore nie zawieraja w ogole cukru. Pomagalo wieczorem i nie musialam jesc, teraz juz bez gum do zucia nie jem wieczorem...organizm sie przyzwyczail. Odpowiedz Link Zgłoś